用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔鼻敏感(點算好)
go

仔仔鼻敏感(點算好)

我的兒子每朝起床都打噴嚏,鼻塞,流鼻水.睇見佢就辛苦 夜晚有時又會鼻塞,流鼻水.請賜教各位MAMA有無好方法呢?請問空氣清新機或者睇中醫好呢?我又驚佢中藥敏感.唉!!!!不知點算好.謝謝

我的孩子兩年前都有這問題睇了醫生又用類固醇,
最後發覺兩樣天然療法: 一是用空氣清新機, 二是飲蜜糖,如有興趣可以 pm  牌子名給你, 其實最後我都不知是清新機還是蜜糖功勞最大, 只知用了這兩方法兩個月就見效, 現在已不用類固醇或其他藥物了, 祝小朋友早日康復 !

原帖由 winniewong23 於 08-8-25 15:16 發表
我的兒子每朝起床都打噴嚏,鼻塞,流鼻水.睇見佢就辛苦 夜晚有時又會鼻塞,流鼻水.請賜教各位MAMA有無好方法呢?請問空氣清新機或者睇中醫好呢?我又驚佢中藥敏感.唉!!!!不知點算好.謝謝 ...

RabbitJump,

我想知邊個牌子蜜糖,可否告知,唔該

[email protected]

====================

原帖由 RabbitJump 於 08-8-26 00:20 發表
我的孩子兩年前都有這問題睇了醫生又用類固醇,
最後發覺兩樣天然療法: 一是用空氣清新機, 二是飲蜜糖,如有興趣可以 pm  牌子名給你, 其實最後我都不知是清新機還是蜜糖功勞最大, 只知用了這兩方法兩個月就見效, 現在 ...

RabbitJump,

我都想知邊個牌子蜜糖,可否告知,唔該

Thanks a lot!

醒目開學勳章 王國長老

蜜糖好多牌子都得, 但一定要係manuka honey, 因為只有呢隻花入面有d野可以幫助鼻敏感, 香港較為出名有comvita
http://www.comvita.com/manuka-honey.html
如果鼻敏感, 要食umf10或以上至有用

我女試過針炙, 好神奇的, 即時見效, 不過可能我地無keep住針啦, 未做到斷尾效果, 不過針完果1,2日真係非常止到鼻水, 我見自由廣場有媽咪講緊, 你可以去睇下

原帖由 LV77 於 08-8-26 12:48 AM 發表
RabbitJump,

我想知邊個牌子蜜糖,可否告知,唔該

====================

Charlotte_mom,

Thank you very much

我過果邊睇下至得

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-26 09:35 發表
蜜糖好多牌子都得, 但一定要係manuka honey, 因為只有呢隻花入面有d野可以幫助鼻敏感, 香港較為出名有comvita
http://www.comvita.com/manuka-honey.html
如果鼻敏感, 要食umf10或以上至有用

我女試過針炙, 好神奇 ...

回覆 # 的文章

得閒行山或公園吧....原因食那些蜜糖之類的食物..只能在食用期間才有效...一停用便無效

個web site 冇話可以醫鼻敏感,
請問邊度有得買?

回覆 # 的文章

我囝囝都好嚴重, 我都有試蜜糖及空氣清新機. 都幾有效.  我個專科醫生話最有效係游泳, 結果我比佢學游泳, 真係得喎!

我兩個仔女都有鼻敏感,西醫個啲藥短期有效,但我擔心類固醇!最後我係老字號<位X堂>找到一隻中成藥膠囊<鼻X方>,大仔及細女每日一粒!大仔自己用暖水吞沒,細女打開膠囊用暖開水混合飲用!一連吃了兩樽,已大大改善,沒看西醫兼無副作用!只是個人意見及經驗,作參考吧!

我諗我個仔唔算太嚴重,不過佢條氣管間唔時有喘
佢有游水,仲一個星期三堂添,而且亦食緊"維特xx"既
"鼻敏配方" + 自然xx 既"冬蟲夏草"因註明適合氣管/
鼻敏感/哮喘, 但唔覺佢有改善,只可以話無嚴重到
但我覺得天氣轉變及朝早起身對佢最大影響  

原帖由 941媽咪 於 08-8-26 18:53 發表
我兩個仔女都有鼻敏感,西醫個啲藥短期有效,但我擔心類固醇!最後我係老字號找到一隻中成藥膠囊,大仔及細女每日一粒!大仔自己用暖水吞沒,細女打開膠囊用暖開水混合飲用!一連吃了兩樽,已大大改善,沒看西醫兼無副作用!只是個人意見 ...

我剛剛去<位X堂>買了盒<鼻X方>,俾個女試吓, 希望有用啦, 鼻敏感真係對日常生活尤其讀書好有影響, 成日見佢係到死摔個鼻, 好似要摔luck個鼻先得, 眼又紅哂, 真係好辛苦, 唔能夠集中精神, 類固醇又唔敢多用, 不過唔知係唔係長期服用能夠治本呢.

Please click this for detail http://www.amal-place.com/index.php?option=com_contact&Itemid=45

The one which can cure respiratory allergies
is called Meadow.  Not too expensive - around
HK$130.

Hope it helps.  

原帖由 BB0708 於 08-8-26 08:13 發表
RabbitJump,

我都想知邊個牌子蜜糖,可否告知,唔該

Thanks a lot!

原帖由 winniewong23 於 08-8-25 15:16 發表
我的兒子每朝起床都打噴嚏,鼻塞,流鼻水.睇見佢就辛苦 夜晚有時又會鼻塞,流鼻水.請賜教各位MAMA有無好方法呢?請問空氣清新機或者睇中醫好呢?我又驚佢中藥敏感.唉!!!!不知點算好.謝謝 ...

zyrtec好有效
www.zyrtec.com

請問係邊度買到呢隻 ZYRTEC , THank you
原帖由 csk家長jj 於 08-8-27 23:31 發表

zyrtec好有效
www.zyrtec.com

可以試 "治敏速" , 是仔仔的醫生介紹的,
屈 x 氏或藥房都有, 據醫生說是沒有任何
副作用的 , 仔仔都食過都好有效 , 但而家
用咗空氣清新機已經好耐唔駛吃藥了

原帖由 LV77 於 08-8-28 12:44 發表
請問係邊度買到呢隻 ZYRTEC , THank you

可否給我蜜糖的牌子名, thanks

RabbitJump,

可否指示入呢個網應該點搵Meadow ,同埋係唔係
一定要上網訂購,有無門市? 又請問你用緊邊隻
空氣清新機呢
原帖由 RabbitJump 於 08-8-27 20:42 發表
Please click this for detail http://www.amal-place.com/index.php?option=com_contact&Itemid=45

The one which can cure respiratory allergies
is called Meadow.  Not too expensive - around
HK$130.

Hope ...

你試吓帶佢去跑步或者每日原地跳300下都有幫助. 係我仔仔睇專科個醫生教, 都幾有效. 重有千其唔好比佢飲or食凍嘢, 好易中, 我個仔一飲凍嘢就即刻見效.

The brand name is "Tasmanian".  There are
two lines - Meadow and Leatherwood.  The
former is for respiratory  system while
the latter is for digestive system.  They are
available from Wing On Department Store now.
As far as I know 亦古坊 has two shops only,
one in Tsuen Kam Shopping Mall, Tsuen Wan.
Please turn right when arriving the end of
the mall and you will find it at the corner.
The other one is in Aberdeen but not sure
where it is.  Perhaps you can check the
website and find their phone no.

In regard to air purifier, we are using
Sharp FU-S51A-W.  I know that some
other brands or models do not effectively
removing dust or purifying air.  This
one works well as my friend bought
it and found that their kids feel better
after using it.

Can't guarantee they work on everybody but I think no harm to try both.  Agee with other
BK mummy, regular exercises are very important
as well.

Wishing everyone good health and happy!

原帖由 LV77 於 08-8-28 13:47 發表
RabbitJump,

可否指示入呢個網應該點搵Meadow ,同埋係唔係
一定要上網訂購,有無門市? 又請問你用緊邊隻
空氣清新機呢