用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
go

優才 - first round 面試結果 [複製鏈接]

吉祥三寶,

恭喜妳、

原帖由 吉祥三寶 於 08-8-22 10:30 發表
我都收到取錄信, 好開心!!!

Smartkids2008, Chun Yat, Bebema2003,

恭喜你 !!!!

歡迎你地加入優才大家庭。

first round waiting list 仲有好多机會既, 如果鐘意 GT 既語, 就要繼續努力囉。

机會主要有 2 個,

1) second round  -  waiting list 既小朋友, 係會响 second round 再被考慮既; 個分會保留, 同 second round D 人再爭過,

2)  出年六月  -  一定會有位放番出黎, 最後机會喇。

原帖由 rexlouise 於 08-8-21 17:19 發表
唯有再試其他學校
阿仔現在WAITING,
請問現有的GT家長, 可否分享你們的經驗呢? 現在有什麼事可以做 ? 點樣可以增加機會? 因老公同我都喜歡GT.
請指點一二. 萬分感激 ...

一定有信通知既, 可能今日打風冇人派信掛。

原帖由 charles2046 於 08-8-22 20:22 發表
Hi 各位, 我女女重未收到信呀, 好心急, 好想知係咪收唔倒信就等於冇機呢?

Xenc,

恭喜你。

原帖由 Xenc 於 08-8-22 20:58 發表
我地都收到取錄信。
knn,唔好放棄,一定有位放出黎。

stardada,

恭喜你。

能夠响眾多既申請者中, 脫穎而出, 令千金一定好叻。

原帖由 stardada 於 08-8-22 16:52 發表
請問有冇人知道總共有多少人報名?
以及取錄多少學生?

我的女兒很好彩,
第一輪已被取錄‧
(我相信全靠精美的Portfolio)

謀事在人  成事在天

YiChingMaMi,

reject 左再收番既机會的確比較低, 除非妳以後既舉動, 眞係能夠打動校方(陳校長 / 李教授) 既心。

不過都唔係完全冇可能喎, 事关上年, 都有一位家長, 兩輪都冇報名, 响二、三月先至直接叩門, 最後都成功左。

通常响六月, 會有人放番 D 位出黎既。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-23 02:25 發表
真感激妳的賜教! 自問之前巳做足準備, 亞女見完後亦可以講到老師嘅間題同佢嘅答案. 自己家長嗰part都不錯, 老師亦好像頗滿意, profolio 又做了好幾晚, 真的不知哪裡出了間題? 得知結果後真的很失望. 其實呢個做法的 ...

靚咪媽,

再次恭喜妳 !!

咁出年就兩兄妹拖住手返學囉, 眞幸福。

原帖由 靚咪媽 於 08-8-24 23:38 發表
等我嚟呢度報到吓先!

我細女都收到取錄信,放心晒

優才報名唔收錢, 但係要填意向書, 好多" 渔翁撒網 " 既家長, 一見倒份意向書, 都會打退堂鼓; 所有交得表既,  大部份都係想入優才既。

第一階段應該收48人;  至於幾多人報名就唔肯定, 有人話550, 又有人話650; 如果有人既号數超過550, 咁可能眞係有六佰幾人喎。

原帖由 ansonl 於 08-8-25 14:32 發表
各位,

12:1這個比例是否可證實(550人報考, 第一階段只收48人, 大約12個收1個), 我們Interview時的Number大於550.

回想起,真道校長曾提及每一個簡介會大概可收200至250份Application Form. 然而, 優才是不收報名 ...

flower168,

恭喜你。

八掛問吓, 咁你大仔/女讀邊間?

原帖由 flower168 於 08-8-25 20:54 發表
等到今天才收到信, 好開心細女被取錄.

YiChingMaMi,

我絕對相信妳係好Mami, 妳既囡囡亦屬佳品。

希望妳响爭取入優才既同時, 考慮埋其他學校, 外面仲有好多好學校既, 千其唔好孤注一擲咁大壓力。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-25 21:21 發表
中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是 ...

一命二運三風水
   四積陰德五讀書

祝各位爸爸/媽媽, 能夠搵倒合心水既學校。

touch wood 講句, 就算今年唔得, 仲可以 G2 插班; 总之机會係有既。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-25 21:21 發表
中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是 ...

Hi BBWarmm,

恭喜妳 !!!

有時仔女離開自己視綫時, 會有意想不到既表現, 妳相信嗎??

原帖由 BBWarmm 於 08-8-25 19:46 發表
Hi all,

We're so luckily that my daughter is accepted without presenting any profile.  I brought along all certificates & her drawings.  I did copy all school reports but didn't show even the teacher ...

flower168,

多謝回覆。

點解我咁問?   因為成日都有人問 優才 v.s. XX學校, 有咩唔同, 邊間好 D 咁話。

面對呢 D 問題都幾頭痛, 事關我地小朋友讀優才, 淨係知道點好, 至於 XX 學校係點, 我地又點會知道呢 !!

所以一見倒有插班生呀, 或者好似你咁有小朋友讀緊其他學校, 就好開心喎   -    有人可以講多 D 優才 v.s. XX 學校既故事。

原帖由 flower168 於 08-8-26 21:22 發表
中天英,

我大女讀民生的.

點解會咁呀 ??   小朋友有冇去 interview 呀 ??  

打左去學校問未 ??

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-26 21:27 發表
唉 ....真係好down ...
1 )  Interview 之前 , 學校Misplace我哋個Profile ...
2 )  直至今日 , 一封信都未收過 ....

chrischeung,

希望好快聽倒你既好消息。

原帖由 chrischeung 於 08-8-27 17:35 發表
今日交過回條(因為我系WAITING LIST),希望下次再同各位講好消息

不如你試多次喇, 再打电話去學校問吓, 最少知道個結果呀。

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

出左既力, 係會有回報既。

原帖由 野野芄 於 08-9-3 13:19 發表
大家好,

Waiting list..... 相信幾十個一定有, 因我今年六月被召回second in 時,

係o係waiting 名單中選出二十幾個再 in 多次.  

我非常明白waiting o既痛苦心情, 好似跌落谷底o感. 上年我同相公

等信 ...

維尼媽,

係妳咩?  自己招供就得喇。

世上無難事
    只怕有心人

妳咁成功既叩門個案, 應該同大家分享吓, 係咪?

原帖由 維尼媽 於 08-9-4 16:54 發表
中兄:

你係咪話緊我!好耐無見,因為換咗老板,要好勤力做嘢換取信任!

係呀!我兩輪都無入表,係1月至玩叩門,完全係俾校長睇到我兩夫妻的誠意!我會認為我哋策略再加上運氣,至會成功!

對於好想入GT又暫時未成功的家長,我極力鼓勵大 ...
‹ 上一主題|下一主題