用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
go

優才 - first round 面試結果

王國長老

小墨魚的表弟reject了,我們都很失望,因為小墨魚很想和表弟一起上學呢! 如果是waiting又好些,reject了真失望!

waiting的朋友們,我又來一年一度講自己的經驗 (請恕長氣):

小墨魚都是waiting的, 我們第一時間填了回條表明仍然願意等, 亦寫信給學校表明優才是我們的first choice, 希望學校有位置可以考慮一下小墨魚, 學校有回電話給我說等到兩輪派位後, 有學生不來冊就有位空出來. 在k3期間小墨魚參加了學校朗誦節, 評分紙連同k3學校成績再寄往學校, 最後學校來電再interview(因為有學生沒有註冊而有後補位子), 小墨魚今次成功了.

我想你們不要太失望, 因為有不少人都是報很多間, 最後未必會把優才當為首選, 所以你們不要灰心, k3期間小朋友學校有什麼獎或特出表現都可以參往優才作紀錄, 也許會有幫助的!

王國長老

原帖由 ChunYat 於 08-8-22 11:18 發表
我都好開心呀, 收左我個男!

恭喜你!

王國長老

原帖由 bigpatpa 於 08-8-22 11:37 發表
Hi all mommies, how can I know it's rejected or waitiisted, in the letter it only says we at this time cannot accept your son/duaghter, sorry I don't know how to type Chinese, can any parents can me w ...

似乎係reject, 小墨魚表弟果封好似都係咁,想請問waiting既家長,你地封信係咪有回條attached, 如果依然有興趣等就寄返?

王國長老

原帖由 rexlouise 於 08-8-22 12:10 發表
小墨魚媽媽, thank you for your sharing.
我會接受你的寶貴意見, 再接再厲! 希望有奇蹟啦! 大家一齊努力呀!

係呀, 唔好放棄, waiting唔等於唔得! 努力!

王國長老

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-22 22:56 發表
小墨媽, 請問reject咗, 但又真係好想讀, 仲可以點做呢?

妳可以寫信再同學校解釋你地既誠意, 正如我之前講, 如果k3小朋友仲有一d表演就寄相俾優才睇下, 有獎又寄相俾學校睇下, 成績表好更加要寄去, 持續update學校都係表現誠意既辦法之一, 每年都有好多人報優才, 但真真正正心儀優竹既又未必入到,手上拎住幾間學校offer既又未必肯早d放番個位俾有心人...唯有打一場耐力戰, 希望早d等到!

[/quote]

王國長老

原帖由 ansonl 於 08-8-22 21:51 發表
Hi,

We were lucky, although our porfolio was poor and just I (single parent) attended the interview, GT also accpeted my son.
It was a little bit surprised to me around 550 enrolled in the interview  ...

恭喜妳, 因為今年競爭較往年來得大, 所以第一輪就錄取實在需要相當運氣和實力!

如果妳替小朋友報考前有聽小一簡介會, 相信都會知道優才的特色是小一班教學和愉快學習, 而家一些科目如數學和英文都會快一級, 所以程度也不算淺, 不過小朋友在小班教學下學習和發問都較容易, 小朋友之間因為小班的關係也特別密切, 囡囡剛完成了小一, 她入學後越來越開朗活潑, 甚至另一位女同學由初入學時害羞得連打招呼也不太敢, 現在也變成十分開朗健談的孩子了, 老師們也深受小朋友喜愛, 所以在優才唸書是十分快樂的, 問題可能妳要考慮妳想給孩子唸一間怎樣的學校, 有的家長喜歡傳統型, 很多功課, 花很多時間學習, 在學業上要不停催谷, 那優才就不是合適的選擇了.

我建議妳參考一下置頂的文章由中天英兄發表的優才FAQ, 內裡有很多寶貴資料供家長們參考.

我簽名欄的網頁"優才資料搜集"也包括了一些優才學生公開試得獎的報導, 妳可以參考一下.

至於收生用什麼標準, 我們家長很難解答呢....要學校才知道了.

王國長老

原帖由 charles2046 於 08-8-25 04:37 發表
衰左啦, Reject左, 我老婆好內疚, 話係佢自己interview時表現差, 因佢一緊張就講唔停咁, 個老師問我野時佢又一時緊張爭住答, 後來都見到個老師表情有d唔鍾意, 都心知不妙.....
請問各位, 我仍然想繼續, 請問有何高見 ...

請妳太太唔好自責啦, 因為十二,三人競逐一個位, 的確係幾難, reject左唔好當係自己或小朋友既錯!

其實reject左真係難少少, 但如果好有誠意, 不妨多寫信俾學校, 試過好過唔試, 睇埋小朋友k3表現, 可以update一下學校請佢地再考慮, 盡左做左可以做既先, 如果唔係最後一線機會都冇啦.... 加油啊!

王國長老

能唔能夠入到優才都好, 大家有緣做朋友分享一下報小一階段既擔心都好, 每年我都希望呢度既網友得到好消息, 每見一位家長失望我都難過, 只希望每個小朋友都入到一間好學校, 唔一定係優才, 能夠有快樂充實既學校生活, 各位家長都唔好將"錯"攬晒上身(雖然我唔認為係錯), 前年囡囡不停被reject, 我都有個信念佢唔係差, 而因為個遊戲係咁玩, 真係需要運氣. 囡囡finally入到優才, 小一過去後成績都追到average, 我相信小朋友係ok既, 僧多粥少, 學校只有盡力揀, 但好既小朋友咁多, 位得咁少, 千萬唔好怪責自己或怪責小朋友呢! 相信每年都有小朋友驚唔敢出去同陳校長玩, 我果年一樣有, 但我相信唔會因為咁就唔收個小朋友, 去到陌生環境見到陌生人, 小朋友驚都難免, 要玩多d先warm up到, 盡左力就ok架啦!

小墨魚表弟好活潑健談, 英文會話都由出世train起, 但可惜都係reject, 今年競爭較往年更大, 係有失望但都無奈.

王國長老

唔好讚壞佢囉, 我同曹校長,翠姐都直接講佢唔係咁乖咋,成日激到我頭都大埋, 學校屋企兩個樣

好期待星期六, 感覺終於又開學, 想快d知道分班分成點, 又想見下班可愛既小朋友.

王國長老

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

唔想打不如send email 啦, 為左小朋友, 唔好咁易放棄, 可能郵寄出左問題都唔定, 唔check清楚點知結果?