用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
go

優才 - first round 面試結果 [複製鏈接]

大家好, 剛剛收到信 ---  waiting list
有點失望同唔開心   依家除了等, 仲可以做乜嘢 ?

大家可否分享下 ????
   0    0    0    0

維尼媽,

係妳咩?  自己招供就得喇。

世上無難事
    只怕有心人

妳咁成功既叩門個案, 應該同大家分享吓, 係咪?

原帖由 維尼媽 於 08-9-4 16:54 發表
中兄:

你係咪話緊我!好耐無見,因為換咗老板,要好勤力做嘢換取信任!

係呀!我兩輪都無入表,係1月至玩叩門,完全係俾校長睇到我兩夫妻的誠意!我會認為我哋策略再加上運氣,至會成功!

對於好想入GT又暫時未成功的家長,我極力鼓勵大 ...

中兄:

你係咪話緊我!好耐無見,因為換咗老板,要好勤力做嘢換取信任!

係呀!我兩輪都無入表,係1月至玩叩門,完全係俾校長睇到我兩夫妻的誠意!我會認為我哋策略再加上運氣,至會成功!

對於好想入GT又暫時未成功的家長,我極力鼓勵大家唔好放棄,再積極爭取與校長溝通,留有印象。未到最後一日,都重有機會!又或者2年級時插班,真係有人插班成功喎!

祝大家順利入讀優才!
維尼媽

出左既力, 係會有回報既。

原帖由 野野芄 於 08-9-3 13:19 發表
大家好,

Waiting list..... 相信幾十個一定有, 因我今年六月被召回second in 時,

係o係waiting 名單中選出二十幾個再 in 多次.  

我非常明白waiting o既痛苦心情, 好似跌落谷底o感. 上年我同相公

等信 ...

大家好,

Waiting list..... 相信幾十個一定有, 因我今年六月被召回second in 時,

係o係waiting 名單中選出二十幾個再 in 多次.  

我非常明白waiting o既痛苦心情, 好似跌落谷底o感. 上年我同相公

等信時, 好心急好緊張又好興奮o感坐o係sofa 望住電視個大廈閉路

電視.... 望o左半個幾鐘, 睇o下郵差o黎o左未/派完信未, 一見郵差走..

我o地就衝落樓下收信. 點知............. 睇完感覺好似走入絕路o感........

因我o地一心只 in 優才一間! 雖然真係好失落, 但都要對面現實. 後

來收拾心情預備考另一間更難考o既學校, 不過佢大部份位都留比

自己人, 我o地哩o的無後台無人無物o既.... 梗係考唔到啦~ hehe~~

不過其實都係好事o黎o既! 因o個段時間令我"失落於優才信下"o既

心情得到舒緩, 因可以分散注意力. ^_^

不過奉勸大家千奇唔好似我咁任性"非君不嫁o感只考一間"!!!! 因我

仔係細細仔, 所以我先大膽只考一間, 諗住今年唔得... 仲有下年! 不

過其實真係好"險"o架!!   

waiting o既朋友唔好放棄呀! 就算reject o左o既小朋友家長都要加油

呀! 或者有更適合你o的小朋友o既學校等緊你o地. 無被取錄都唔代

表o的咩!!! 學我朋友話齋, interview 就好似帶個小朋友去同學校or

老師"雙睇"o感, 睇o下大家"tart"唔"tart"得著! 有o的老師中意斯文大

方型, 有o的中意活潑開朗型. 我o地都眼見好多小朋友成績非常好,

又乖巧o既..... 但好多間都唔收. 亦有o的係成績一般, 無上任何興

班等o既小朋友, 馮佢自己o既本質吸引老師. 其實最緊要係令小朋友

無壓力底下interview, 比佢o地以最輕鬆最好o既狀態打動其他老師/

學校! 加油呀~~~

另外想提提大家, 如你有什麼獎/什麼證書寄去學校後, 記緊要打電

話去學校問一問收唔收到. 因我o係六月被召回 second in 時.... 同校

長言談間先知............ 原來我幾o個月前寄去學校o個十幾張證書.......

收唔到!!!!! 我仲要係寄掛號!!!  

好彩後來再補寄後, 終於取錄o左, 真係險過剃頭!!

唔好意思, 長氣o左o的添........  

祝大家順利!!

野野芄

耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

我都好希望快d有好消息,因為優才真系我的首選,除了這一間我都吾系好想考其他d小學,但迫於無耐都要搵其他學校,真系
原帖由 中天英 於 08-8-29 01:08 發表
chrischeung,

希望好快聽倒你既好消息。

不如你試多次喇, 再打电話去學校問吓, 最少知道個結果呀。

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

chrischeung,

希望好快聽倒你既好消息。

原帖由 chrischeung 於 08-8-27 17:35 發表
今日交過回條(因為我系WAITING LIST),希望下次再同各位講好消息

王國長老

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

唔想打不如send email 啦, 為左小朋友, 唔好咁易放棄, 可能郵寄出左問題都唔定, 唔check清楚點知結果?

原帖由 中天英 於 08-8-26 22:24 發表
點解會咁呀 ??   小朋友有冇去 interview 呀 ??  

打左去學校問未 ??

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉

今日交過回條(因為我系WAITING LIST),希望下次再同各位講好消息

點解會咁呀 ??   小朋友有冇去 interview 呀 ??  

打左去學校問未 ??

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-26 21:27 發表
唉 ....真係好down ...
1 )  Interview 之前 , 學校Misplace我哋個Profile ...
2 )  直至今日 , 一封信都未收過 ....

flower168,

多謝回覆。

點解我咁問?   因為成日都有人問 優才 v.s. XX學校, 有咩唔同, 邊間好 D 咁話。

面對呢 D 問題都幾頭痛, 事關我地小朋友讀優才, 淨係知道點好, 至於 XX 學校係點, 我地又點會知道呢 !!

所以一見倒有插班生呀, 或者好似你咁有小朋友讀緊其他學校, 就好開心喎   -    有人可以講多 D 優才 v.s. XX 學校既故事。

原帖由 flower168 於 08-8-26 21:22 發表
中天英,

我大女讀民生的.

唉 ....真係好down ...
1 )  Interview 之前 , 學校Misplace我哋個Profile ...
2 )  直至今日 , 一封信都未收過 ....

中天英,

我大女讀民生的.

原帖由 中天英 於 08-8-25 23:34 發表
flower168,

恭喜你。

八掛問吓, 咁你大仔/女讀邊間?

王國長老

唔好讚壞佢囉, 我同曹校長,翠姐都直接講佢唔係咁乖咋,成日激到我頭都大埋, 學校屋企兩個樣

好期待星期六, 感覺終於又開學, 想快d知道分班分成點, 又想見下班可愛既小朋友.

原帖由 edea 於 08-8-25 22:36 發表
.... 真係需要運氣. 囡囡finally入到優才, 小一過去後成績都追到average, ......

edea, 你點可以用 "小一過去後成績都追到average," 來形容小墨魚啊?.
.
.
.
.
.
.
.
.

你應該話:"小一過去後, 成績方面, 小墨魚終於可以為同學們建立一個新既奮鬥目標."

Hi Mr 中,

I entirely agree, especially every time I talked with her class teachers on her performance in kinder, seems who she's talking about is not my daughter

Hi edea,

I totally agree what you mentioned about this "school hunting game", all by luck and our kid's performance.  What we can do is getting all preparation done but nothing else.  Most important is, don't blame on yourself or even the kid, it's only the very early stage for their growth.  There's still a long way to go.

原帖由 中天英 於 08-8-26 01:13 發表
Hi BBWarmm,

恭喜妳 !!!

有時仔女離開自己視綫時, 會有意想不到既表現, 妳相信嗎??

Hi BBWarmm,

恭喜妳 !!!

有時仔女離開自己視綫時, 會有意想不到既表現, 妳相信嗎??

原帖由 BBWarmm 於 08-8-25 19:46 發表
Hi all,

We're so luckily that my daughter is accepted without presenting any profile.  I brought along all certificates & her drawings.  I did copy all school reports but didn't show even the teacher ...

touch wood 講句, 就算今年唔得, 仲可以 G2 插班; 总之机會係有既。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-25 21:21 發表
中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是 ...
‹ 上一主題|下一主題