用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 好開心,報到
go

好開心,報到 [複製鏈接]

我入左呀 多多指教
   0    0    0    0

yuiyui82,

想問下你 why 咁鐘意呢間學校呢?
可否分享一下, 謝謝!!!

我都入O左, 可否分享下, 因我唔多知道呢間學校o既資料.
THANK YOU !

原文章由 yuiyui82 於 08-6-8 13:12 發表
我入左呀 多多指教

原文章由 262806 於 08-6-9 18:01 發表
yuiyui82,

想問下你 why 咁鐘意呢間學校呢?
可否分享一下, 謝謝!!!

其實佢係一間好學校,聽聞D先生好好人,話哂都有4X年歷史,我諗都唔會差得去邊,佢好似都係BAND 1

yuiyui82

開平各方面真是幾好的,行政透明度高,能令小朋友開心上學
我的小孩是小二
我相信你到今年10月左右能感受到小孩喜愛上学,老師又親切
我由最初都有些疑問,現在我很放心,感受到開平是一間好小学,校舍雖細,但設備先進,已用智能咭點名,你如能在上學時,到校一看,已能感受小朋友的開心上學,能開心上學,就能學習愉快,這是本人愚見

哈哈, 同意. 我都有呢個同感 !!!
我小女都係2年級 !

原文章由 taneytong28 於 08-6-10 20:15 發表
yuiyui82

開平各方面真是幾好的,行政透明度高,能令小朋友開心上學
我的小孩是小二
我相信你到今年10月左右能感受到小孩喜愛上学,老師又親切
我由最初都有些疑問,現在我很放心,感受到開平是一間好小学,校舍雖細,但設 ...

taneytong28 & kittymummy,

我想問下,
開平既功課多唔多呢? 通常每天會有幾多樣功課? 抄寫方面既功課多嗎? 是否每星期都有默書呢?
老師有愛心嗎?
會否很多新移民呢?
學生既品行如何?
中文係用普通話定廣東話教呢?
如果家長係舊生, 係咪一定入到呢?
仲有, 你地覺得開平係咪比荔天更好呢?

太多問題, 希望你地唔好介意 la!!!
因為9月就要揀小學, 所以想了解一下!
謝謝!!!

[ 本文章最後由 262806 於 08-6-11 10:55 編輯 ]

Hi 262806,

功課我就覺得唔算多, 大約4~5樣. 抄寫方面都ok. 每星期有中, eng文默書. eng dict 大約1星期默 17~19句, 但係每日就有pre-dictation (1~7句). 老師都ok, 有問必答, 仲好有禮貌. 新移民依家係長沙灣區間間津校都有, 我就覺得無嘜所謂. 學生d 品行都ok, 早上見到佢地. 低年級d 小朋友都會走黎走去, 高年級果d 比較靜.

你又係舊生? 我又係喎, 所以都比我囡囡讀開平, 唔駛煩! 舊生基本上係必收, 就算lucky draw 我都係揀開平第一, 都中 (我住其他區).  如果有問題再問啦 ! tks !

原文章由 262806 於 08-6-11 10:54 發表
taneytong28 & kittymummy,

我想問下,
開平既功課多唔多呢? 通常每天會有幾多樣功課? 抄寫方面既功課多嗎? 是否每星期都有默書呢?
老師有愛心嗎?
會否很多新移民呢?
學生既品行如何?
中文係用普通話定廣東話教呢?
...

hi kittymummy,

"eng dict 大約1星期默 17~19句" - 你小朋友幾多年班, 要默咁多句英文既? 中文又要默幾多呢? 呢間學校係咪好谷既呢?

舊生果個係我老公, 所以我先一d都唔清楚間學校係點, 我老公話以前呢間學校麻麻地(幾拾年前) , 係咪近呢幾年, 開平先轉好咗呢? 定係換餉校長?

另外, 我仲想問, 填自行分配學位時, 係咪要填埋舊生既畢業年份呢? 可以打返學校查下係邊一年畢業嗎?

實在太多問題想問, 真係唔好意思 la!!!
thanks!!!

Hi 262806,

我個囡囡2年級, 17~19句差不多啦, 咁又唔會太深. 所以學校日日都有pre-dictation, 每日默幾句. 呢樣又唔駛太擔心. 中默只係話比你地知默邊2課... 反而我覺得eng 容易過中文. 咁我又覺得比起其他學校又唔係好谷喎, 佢講明1~2年級係愉快學習step by step. 我同個囡又無嘜壓力, 起碼家長日老師唔會push 我地. 仲叫我地慢慢黎, 1~2年級唔駛太緊張.

10幾20年前, 開平真係唔係太好. 但係自從校長退左休, 詹sir 升左做校長後, 呢間學校改變左好多,佢教過我細佬. 佢真係做野果d 人, 踏實, 低調. 之前佢做亞sir 時教完上午教下午, 專教maths. (我細佬話). 所以我對佢幾有信心....同埋派位又唔錯 !!

填自行分配學位時, 好似唔駛填年份, 我都唔太記得. 基本上有呢d 另外分就收硬. 因為呢區生仔都係博英華先. or 你可以等open day 去睇下, 了解間學校先.

原文章由 262806 於 08-6-11 13:15 發表

"eng dict 大約1星期默 17~19句" - 你小朋友幾多年班, 要默咁多句英文既? 中文又要默幾多呢? 呢間學校係咪好谷既呢?

舊生果個係我老公, 所以我先一d都唔清楚間學校係點, 我老公話以前呢間學校麻麻 ...

知唔知幾時會有 open day 呢?
我真係幾有興趣呢間學校, 如果自行收生又實收時, 咁我就可以免除咗大抽獎呢個煩惱la!!!
仲有... 現在呢個校長有幾大年紀呢? 會唔會好快又退休架?

佢地好似年年12月/1月, 如果我知就pm你啦. 最重要係你小朋友鍾唔鍾意呢個學校.
如果你老公都去, 包佢話間學校完全唔同. 我8x年讀, 當時已經2x多年, 已經好似一間古堡....哈哈.

呢個校長唔係好大年紀喎, 頂多4x幾. 佢8x年黎教果時, 好明顯係年青人一個. 有排佢做....哈哈 !

原文章由 262806 於 08-6-11 14:47 發表

知唔知幾時會有 open day 呢?
我真係幾有興趣呢間學校, 如果自行收生又實收時, 咁我就可以免除咗大抽獎呢個煩惱la!!!
仲有... 現在呢個校長有幾大年紀呢? 會唔會好快又退休架? ...

咁就真係麻煩曬你 la!!! 但係要12月/1月先有 open day 呀! 我9月就要揀la喎, 咁點好呢?

小朋友鍾唔鍾意就真係唔知la, 佢都未入去讀, 但如果真係報既話, 我會帶佢去睇下先既!
因為我都聽聞, d學校一轉校長, 就好多野都唔同曬, 如果呢個校長咁後生, 咁就真係有排做 la!!!

係呢... 係咪全校反新過呢?

唔好客氣, 最重要間學校適合你小朋友讀. 又好似仲有個open day (自行收生前), 到時話你知.

係呀, 全間學校反新過. 連d toilet 都換過晒, 我讀個時馬桶全部係地下有個洞果隻, 好舊...另起左新翼, 如果之前 (幾十年前) 讀過, 依家睇返真係覺得好superise, 仲有埋電梯, 你一定要帶你老公睇下.  

原文章由 262806 於 08-6-11 15:14 發表

咁就真係麻煩曬你 la!!! 但係要12月/1月先有 open day 呀! 我9月就要揀la喎, 咁點好呢?

小朋友鍾唔鍾意就真係唔知la, 佢都未入去讀, 但如果真係報既話, 我會帶佢去睇下先既!
因為我都聽聞, d學校 ...

各位好!
我都是派到開平的,我於註冊時,校方話有個普通話評核,以決定中文是用普通話定廣東話教授。
我想問如果加入了普通話班,是否會有很多新移民呢?

kittymummy,

哈哈!!! 你講開 toilet 真係好緊要架! 之前參觀過一間都幾耐歷史既小學, 個 toilet 好似d公廁咁架!

如果自行收生之前會有得參觀就最好 la! 到時就麻煩你通知一聲 la!!! thanks!!!

呀.... 仲有, 英文有外籍老師教嗎? 英文又用邊個出版社既書呢?

[ 本文章最後由 262806 於 08-6-11 15:48 編輯 ]

Hi Iris-Lun,

唔會喎,學校分兩班原意係普通話底子比較好,先安排係一班.之後校長好似話為免因中文堂完全用普通話教而有小朋友跟唔上,先決定分開2班,費事一下改,怕適應唔到! 

原文章由 Iris-Lun 於 08-6-11 15:42 發表
各位好!
我都是派到開平的,我於註冊時,校方話有個普通話評核,以決定中文是用普通話定廣東話教授。
我想問如果加入了普通話班,是否會有很多新移民呢? ...

英文堂係本地老師教,但囡囡話教果時講英文多過中文,咁又唔知真定假呀? 每星期有2堂叫英閱,就係由NET (native english teacher) 教,我囡囡好鬼開心,佢又話自己好主動答問題喎!!

出版社係:Longman

原文章由 262806 於 08-6-11 15:46 發表
kittymummy,

哈哈!!! 你講開 toilet 真係好緊要架! 之前參觀過一間都幾耐歷史既小學, 個 toilet 好似d公廁咁架!

如果自行收生之前會有得參觀就最好 la! 到時就麻煩你通知一聲 la!!! thanks!!!

呀.... 仲有, 英文 ...

kittymummy,

你小朋友幼稚園係讀d活動教學既定係多功課既幼稚園呢? 因為我果個係讀緊d活動教學既幼稚園, 平時經常坐唔定, 上到小學, 我會驚佢成日俾老師罰, 因為聽聞有其他小學既小一生,因為坐唔定成日俾老師罰, 同埋d老師都唔鍾意呢類型既小朋友喎!!!

係另一個 topic 見到, 原來開平係 09 年會實施小班教學, 一班得25個學生, 咁咪仲難入?

我囡囡係元洲est 果間ywca 讀, 係活動教學, 平時都無功課...
唔駛擔心啦, 上到小學老師自然有佢地教小朋友的方法.

09年已經小班教學? 唔知喎! 係邊到睇到呀?

原文章由 262806 於 08-6-11 16:19 發表
kittymummy,

你小朋友幼稚園係讀d活動教學既定係多功課既幼稚園呢? 因為我果個係讀緊d活動教學既幼稚園, 平時經常坐唔定, 上到小學, 我會驚佢成日俾老師罰, 因為聽聞有其他小學既小一生,因為坐唔定成日俾老師罰, 同 ...
‹ 上一主題|下一主題