用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 好開心,報到
樓主: yuiyui82
go

好開心,報到 [複製鏈接]

原文章由 Kittymummy 於 08-6-11 16:40 發表
我囡囡係元洲est 果間ywca 讀, 係活動教學, 平時都無功課...
唔駛擔心啦, 上到小學老師自然有佢地教小朋友的方法.

09年已經小班教學? 唔知喎! 係邊到睇到呀?

...

25人小班係我註冊時派野(好似係校刊)比我個到有(話係校長要求25人小班),我有問過個職員佢話08/09係

[ 本文章最後由 yuiyui82 於 08-6-11 18:12 編輯 ]

Hi , Kittymummy

我的小孩也是YWCA的幼稚園畢業,原來幼稚園與你同一機構辦学團體,哈哈

快考試,努力加油

Hi, 262806 & Iris-lun

不用擔心,現開平小學是一所好的小学,在9月份填表前,一定有開放日,記住参觀

非常認同Kittymummy看法

新移民並不可怕,他們亦有專業人仕,聽聞每年與我小孩同級,均考全級5名內,有一同學家長是國內醫生
有時亙相沖擊一下,未必是壞事
他們很緊張功課
小一,及小二功課並不太多,活動教学,不太死板

係呀! 佢地1d都唔可怕, 無論係香港local or 同胞, 最重要係點樣去教好1個小朋友, 教佢地又有良好行為, 正確人生觀.

原文章由 taneytong28 於 08-6-11 23:35 發表
Hi, 262806 & Iris-lun

不用擔心,現開平小學是一所好的小学,在9月份填表前,一定有開放日,記住参觀

非常認同Kittymummy看法

新移民並不可怕,他們亦有專業人仕,聽聞每年與我小孩同級,均考全級5名內,有一同學家長是 ...

hi taneytong28 & Kittymummy,

非常多謝你地咁詳盡去解答我對開平所存在既疑問, 如果你地一知學校有 open day 既話,就通知聲 la, thanks!!!

點解我會關心開平多唔多新移民讀呢? 就係因為我小朋友讀緊既幼稚園, 有d新移民既家長, 佢地真係幾 "騎呢" 下......

唔奇啦, 呢區係特別多. 無計, 因為大部份都係派位.  

原文章由 262806 於 08-6-12 11:01 發表
hi taneytong28 & Kittymummy,

非常多謝你地咁詳盡去解答我對開平所存在既疑問, 如果你地一知學校有 open day 既話,就通知聲 la, thanks!!!

點解我會關心開平多唔多新移民讀呢? 就係因為我小朋友讀緊既幼稚園, 有d ...

hi Kittymummy,

又想問下, 一/二年班開平就用活動教學, 係咪上到三年班就用返傳統教學呢? 另外, 高年班時會有精英班嗎?
一/二年班既時候, 如果小朋友考到80幾90分平均分, 大約會考第呢? 會唔會去到包尾架?

3年級...... 當然啦 ! 已經係另一個階段, 我都叫囡囡唔好開心住.
高年級話明無精英班, 唔想d 小朋友入唔到的話就放棄自己. 呢個問題我當初已經問左學校. 分班係.... no.1 - a 班, no.2 - b 班, no.3 - d 班, no. 5 - a 班.......我覺得好公平 !!!

原文章由 262806 於 08-6-12 11:35 發表

又想問下, 一/二年班開平就用活動教學, 係咪上到三年班就用返傳統教學呢? 另外, 高年班時會有精英班嗎?
一/二年班既時候, 如果小朋友考到80幾90分平均分, 大約會考第呢? 會唔會去到包尾架? ...

我又有野想問 la, 希望你唔好覺得我麻煩 la !!!

其實小學要讀幾多科架? 除咗中/英/數/常之外, 仲要讀邊幾科呢? 考試, 係咪只係考中/英/數/常, 呢4科架呢?

你地平時多唔多同學校d老師 or 校長攪通呢?

點解呢度冇高年班既家長係度分享既?

平時測驗係呢4科, 考試考埋其他 eg: 普通話, pe, music, art...
我平時唔多喎, 老師做野好busy. 但如果有問題, 我會打比佢地問. 佢地好樂意答 !

原文章由 262806 於 08-6-13 11:10 發表

我又有野想問 la, 希望你唔好覺得我麻煩 la !!!

其實小學要讀幾多科架? 除咗中/英/數/常之外, 仲要讀邊幾科呢? 考試, 係咪只係考中/英/數/常, 呢4科架呢?

你地平時多唔多同學校d老師 or 校長攪通 ...

係咪去到小三, 學校都會要求高好多架 la ?
咁小三d功課會好多嗎?

原文章由 Kittymummy 於 08-6-11 16:40 發表
09年已經小班教學? 唔知喎! 係邊到睇到呀?  ...

如果 08/09 真系 25人一班 sound good.
Kittymummy , 請問你女女 P.1, P2 and現時是多少人一班 ?

應該係啦, 已經去到另一階段. 我已經比左心理準備比kitty, 真係god bless her 呀 !

原文章由 262806 於 08-6-16 15:07 發表

係咪去到小三, 學校都會要求高好多架 la ?
咁小三d功課會好多嗎?

25人一班仲好啦. 我kitty 依家大約33人一班, 仲要係2/3 係男仔.

原文章由 rubymo928 於 08-6-16 23:00 發表

如果 08/09 真系 25人一班 sound good.
Kittymummy , 請問你女女 P.1, P2 and現時是多少人一班 ?

究竟5號返去考d咩,唔係只考普通話咩??
我仔話要寫字(我諗即係做試卷),係咪考埋分班??
問佢先生問d咩,佢話唔記得 只答我問左3個詞語,又話要寫字,又話好易,又唔話比我知

各開平家長,
想問下叩門既問題, 唔知如果將呢間學校填第二志願, 有冇機會收呢? 定係只收填第一志願既申請呢?
THANKS!
因為小兒09-10都會升P1

RE:新移民,
我覺得40網真係無何避免, 而且我覺得佢地既小朋友有D讀書仲好勁添! 所以最緊要教子女帶眼識人....

詹漢明校長他真的很年青,他是我開平中學的師兄,當年他讀完教院就入開平中學教書,做我的班主任,是一個很盡責,很用心的老師,但一年後就轉去開平小學教,那年應是86年,所以計落佢都係四十多歲
‹ 上一主題|下一主題