用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想知官塘區Band1尾Band2頭的中學?急!!
go

想知官塘區Band1尾Band2頭的中學?急!!

小兒的成績屬於Band1尾Band2頭,已學校屬Band1尾。收到升中表,請問可否給意見甲部及乙部的填寫,及提供官塘區Band1尾Band2頭的校風好中學。請幫幫忙,急急!!

原文章由 shirley_mak 於 08-4-25 09:29 發表
小兒的成績屬於Band1尾Band2頭,已學校屬Band1尾。收到升中表,請問可否給意見甲部及乙部的填寫,及提供官塘區Band1尾Band2頭的校風好中學。請幫幫忙,急急!! ...

1.聖若瑟英文中學

3.何文田官立中學   
(直資)匯基書院(東九龍)  

回覆 #1 sandy234t 的文章

請問那一間好(聖公會梁季彜中學)(中華基督會蒙民偉書院)

原文章由 shirley_mak 於 08-4-27 11:44 發表

你所列的兩間學校,已「蒙民偉」較為好啲,佢需然係中文中學,但在區內仍然屬於band 1中學。

回覆 #1 CherryMok 的文章

可否給以下學校的校風好唔好及Banding。謝謝!
1) 新生命教育協會呂郭碧鳳中學
2) 寧波第二中學
3) 寧波公學
4) 聖公會基考中學
5) 五邑司徒浩中學
6) 基督教聖約教會堅樂中學
7) 仁濟醫院羅陳楚思中學

原文章由 shirley_mak 於 08-4-25 09:29 發表
小兒的成績屬於Band1尾Band2頭,已學校屬Band1尾。收到升中表,請問可否給意見甲部及乙部的填寫,及提供官塘區Band1尾Band2頭的校風好中學。請幫幫忙,急急!! ...

男生在官塘區的英中
聖言中學           男校
觀塘瑪利諾書院  男校
順利天主教中學  男女校(比較上區內小競爭)
觀塘官立中學     男女校(い)

家長如保守如不想孩子入讀中中

聖若瑟英文中學 (因學校有條件分英文班,到時和英中沒多大分別)

唔該曬!但你所說的是Band1頭的學校,我怕冒險。所以想知道多d學校資料。請給意見。謝謝!

2) 寧波第二中學
3) 寧波公學
4) 聖公會基考中學
5) 五邑司徒浩中學
7) 仁濟醫院羅陳楚思中學

原文章由 shirley_mak 於 08-4-28 14:59 發表
唔該曬!但你所說的是Band1頭的學校,我怕冒險。所以想知道多d學校資料。請給意見。謝謝!

2) 寧波第二中學
3) 寧波公學
4)  ...

派位沒有分頭或尾,如家長保守中求勝,第一志願就要一擊即中.

原文章由 shirley_mak 於 08-4-28 13:57 發表
2) 寧波第二中學
3) 寧波公學
4) 聖公會基考中學
5) 五邑司徒浩中學
7) 仁濟醫院羅陳楚思中學 ...

你所列出的全部係band2學校
1)呂郭碧鳳 - 可以話係band2頭的學校,或者此校樣樣都幾好,所以會係最多人爭。
2)羅陳楚思 - 校風唔錯,學校都好努力提升自己,好似話:近年會轉直資學校。
3)基孝     - 校風一般呢,不過比較同級學校中都有一定嘅成績。
4)五邑與堅樂-校風都幾好,而成績兩間亦頗為接近。
5)寧波二   - 會係比寧波公學好啲呢。
以上個人意見,希望會幫到你。

Thanks for your information.

根據回覆, 基孝/五邑好過寧波二,但以書面數據,寧波好d。真係好奇怪。各位比吓意見呢 ????
急急急急急急 !!!

本人認為寧波二好過基孝/五邑

原文章由 winniek 於 08-4-29 09:39 發表

根據回覆, 基孝/五邑好過寧波二,但以書面數據,寧波好d。真係好奇怪。各位比吓意見呢 ????
急急急急急急 !!! ...

原文章由 irenewan 於 08-4-29 11:31 發表
本人認為寧波二好過基孝/五邑

為什麼有這個看法 ?? 是否有實際資料或個人感覺呢 ??

原文章由 shirley_mak 於 08-4-27 11:44 發表

唔駛淋!一定係中華基督會蒙民偉書院啦!

原文章由 winniek 於 08-4-29 09:39 發表

急急急急急急 !!! ...

呢個問題我都好想知道,我睇"明報"選校資料真係寧波第二中學係好勁喎? 會考合格率有成 9x%, 同聖x靈一樣喎 ???

我想問聖公會梁季彜中學好唔好? 如果放頭3位可不可以呢? 請給意見!

梁季彜 係屬於Band1尾band2頭的學校,校風好好o

原文章由 米妮 於 08-4-30 23:22 發表

呢個問題我都好想知道,我睇"明報"選校資料真係寧波第二中學係好勁喎? 會考合格率有成 9x%, 同聖x靈一樣喎 ???

用寧波第二中學同聖傑靈女子中學的會考合格率或者分數比較,但竟然話兩間成績一樣!!!mistaken la!
情形好似用100港元同100美元比,兩者面額一樣就覺一樣,不過實上價值就差得遠la!聖傑靈女子中學是英文中學,寧波第二中學是中文中學,會考試題一個用英文試題,英文作答,一個用中文試題,中文作答,英文試題也分成甲卷乙卷,d試卷程度差好多la,無可否認用中文作答會著數d la,合格率有9x% ok la,但唔出奇ar,但英文中學有9x%就好top la,早兩年當第一代母語教學的中文中學,d學生會考成績合格率有7,8成,教育局個時都話母語教學ok ar,但在兩年後高考,因試題一樣,中文中學合格率就慘不忍睹,因此也有好多批評,就算中學後即找工作,d大機構又好小老闆又好,也會將英文中學,中文中學分grade la,單單用會考分數或合格率比,唔多準確,真的要計也要先計級數後計分數同合格率

我覺得校風五邑/基孝好過寧波二
因為我成日見寧波二 的學生 三五成羣在 APM花園平台食煙喧嘩 !
我家有對雙子公主
KelvinTik 該用戶已被刪除