用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎教-普通話聲調
go

怎教-普通話聲調 [複製鏈接]

請問各位:
可以怎樣教小朋友普通話聲調, 容易明白,又容易入腦?
第一, 二,三,四 聲?
   0    0    0    0
Have a nice day !

回覆 #1 bobokiko 的文章

我個仔都教緊聲調,課本有首聲調歌的仔,唔知妳小朋友有冇呢?
一聲平“-”,二聲揚“/”,三聲拐灣再向上“v”,四聲快快往下降”\”。
佢一路背一路默,我見我個仔已ok識了。
ICEL

醒目開學勳章 王國長老

其實4聲得4個音, 讀得幾次都記得架喇, 反而拼音果d--好似z,c,zh,ch,j,q, 雖然都係類似"之"音, 但中間就好大分別, 底子一定要打得好呢!

原文章由 bobokiko 於 08-2-26 12:22 PM 發表
請問各位:
可以怎樣教小朋友普通話聲調, 容易明白,又容易入腦?
第一, 二,三,四 聲?

我同我老公都唔識普通話,個女有普通話功課都唔識教,真煩惱!
Have a nice day !

醒目開學勳章 王國長老

請老師嘛! 最起碼學拼音階段, 襯細打好個底呀, 否則小朋友攪唔清楚, 學上去會辛苦的, 大個要改亦難呢!
我見而家上門都係$150-200個鐘, 唸得過呀
原文章由 bobokiko 於 08-2-26 03:27 PM 發表
我同我老公都唔識普通話,個女有普通話功課都唔識教,真煩惱!

本人是中六女學生能操流利普通話
在校擔任該學科主席,
並曾在幼兒中心教導小朋友,
更曾為小學三年級學生補習全科
不妨利用這復活節假期為孩子操練普通話
有意的話請電郵[email protected]
THX~^^

你可試下在大陸書店(如尚書房...)買些拼音書,連帶/vcd.又平,發音又準,有些是專比小朋友聽.我也買了,好似15元左右.很有用.
弱者困於環境;智者利用環境。

原文章由 snowgirl 於 08-3-2 21:58 發表
你可試下在大陸書店(如尚書房...)買些拼音書,連帶/vcd.又平,發音又準,有些是專比小朋友聽.我也買了,好似15元左右.很有用.

原文章由 snowgirl 於 08-3-2 21:58 發表

請問(尚帕房)地址在那, 可否pm給我thx!
‹ 上一主題|下一主題