用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紹邦幼兒學校
go

紹邦幼兒學校

有冇紹邦幼兒學校的家長? 請問學校有冇外藉老師教英文或普通話?

你學得間學校好嗎?

我上過去看環境及了解一點點..... 希望幫到你啦...
1) 英文一定有外籍老師, 而且當天去參觀時我見到一位男性外籍老師, 一星期有3堂, 每堂有20分鐘;
2) 普通話聲稱都是, 不過我沒有見過;

這間學校環境不錯, 陽光充足, 入到學校好舒服, 洗手間非常乾淨, 有自己的廚房煮食, 我都幾滿意環境, 不過係學舍細了一點, 沒有太多課室。 通常20多人一班。

我有親戚兩個小朋友都向到讀nusery, 佢學得老師非常好, 有事都會當晚致電跟進, 小朋友之間的關係亦不錯。

我唯一的問題就是地區較偏, 自己接送很不方便。

謝謝.

我最近才報2歲班, 想小女08年9月入讀. 他們是以報名先後次序約見, 還是統一日期面試呢?我會唔會太遲?

我阿女係度讀, 睇佢個時間表, 佢地係每一日都有英文堂,一個星期有2堂普通話堂。普通話老師是剛轉的,我本人就未過。

原文章由 ritalpy 於 07-11-30 15:15 發表
我上過去看環境及了解一點點..... 希望幫到你啦...
1) 英文一定有外籍老師, 而且當天去參觀時我見到一位男性外籍老師, 一星期有3堂, 每堂有20分鐘;
2) 普通話聲稱都是, 不過我沒有見過;

這間學校環境不錯, 陽光充足 ...

http://www.etickr.com/ticker.php?img=9,99,125,0,CD,MjAwOS8wNC8yNA==,RW1pbHkgbm93

pigulu,

Thanks. 咁你覺得間學校好唔好? 老師係咪好
caring?小朋友的學習及自理方面係咪有好大進步?

我好想了解多啲. Thanks.

also want to know more, thanks!

is this the school in yau yat chuen YWCA?
i also want to know more as i just submitted application!

tks!

我仔仔嚟緊會讀 k1 ...
間 school 我個人覺得好好, 阿仔 1 yr 左右响樹上 pg, 後尾我搬咗去葵涌冇再返 pg... 但都報返佢 k1 ( 因為呢邊冇啱心水 )

老師我覺得好有愛心 ( 但覺得有 一個好似惡 d )
聽老師講會有 5 日文堂, 外籍老師教 phonics, 國語等等....

但地點就麻煩 d, 由石硤尾行上去真係命都冇

我仔仔3月15日interview, 不過佢要11月才兩歲, 仲未有消息, 打左去問仲未復, 即佢地要睇下full唔full先收. 不過我個人好喜歡學校環境.希望有好消息啦, 如果有媽媽可給我意見就真是十分感激

原文章由 yanpik227 於 08-4-17 12:42 發表
我仔仔3月15日interview, 不過佢要11月才兩歲, 仲未有消息, 打左去問仲未復, 即佢地要睇下full唔full先收. 不過我個人好喜歡學校環境.希望有好消息啦, 如果有媽媽可給我意見就真是十分感激 ...

hehe , 你放心, 通常一開學都會好 full, 但讀讀下會有位 , 唔好以為學校有問題, 而係 d 小朋友病, 好多人退學先係咁... 但年年唔同, 冇準則

希望到時有位啦, 多謝你意見. 你仔仔有冇番n1.
k1 課程淺嗎? 如果ok 收左我仔仔讀n1, 我希望佢直升啦, 唔想再轉.

hi!! 各位C9

其實我都心大心細, 因為YWCA 同迦南都收左我2個BB 讀08年9月既N1, 不過一間是半日, 一間是全日.  而且我個人覺得紹邦既環境同CLEAN 既情度仲好過迦南, 雖然我2間都有比留位費, 但系依家仲考慮點揀呀

原文章由 yanpik227 於 08-4-18 10:11 發表
k1 課程淺嗎? 如果ok 收左我仔仔讀n1, 我希望佢直升啦, 唔想再轉.

原文章由 yanpik227 於 08-4-18 10:11 發表

k1 課程唔知淺唔淺喎, 但老師同我解釋過, 一定係合小朋友情度, 我小朋友讀育嬰院, 所以 k1 先入學, 但之前上佢吔既 pg, 我好 like

好多謝你, 唔知道幾時先有消息. 你仔仔讀育嬰院, 即係點架?

拉番個topic 上黎先~~

原文章由 yanpik227 於 08-4-22 00:42 發表
好多謝你, 唔知道幾時先有消息. 你仔仔讀育嬰院, 即係點架?

原文章由 yanpik227 於 08-4-22 00:42 發表

育嬰院咪即係托兒所囉....
but 佢都有自理, 有教 d 2 yrs 班既東西, 我個人覺得同 n 班咁上下. 因為我忙返工, 同埋近 d , so 我油佢响樹讀到升 k1 算數.

原文章由 felicityfun 於 08-4-18 13:27 發表
hi!! 各位C9

其實我都心大心細, 因為YWCA 同迦南都收左我2個BB 讀08年9月既N1, 不過一間是半日, 一間是全日.  而且我個人覺得紹邦既環境同CLEAN 既情度仲好過迦南, 雖然我2間都有比留位費, 但系依家仲考慮點揀呀:si ...

如果有人湊, 我覺得迦南都 ok....
但如果我揀我都會揀 ywca, 我個人覺得佢好dd - 以全日嚟計喎

想請教一下你:
你的小朋友一歲入紹邦的playgroup,
1.是否全日的? 半日?
2.價錢如何?
3. 一星期返多少天?
many thx!

原文章由 cubixluk 於 08-4-15 16:18 發表
我仔仔嚟緊會讀 k1 ...
間 school 我個人覺得好好, 阿仔 1 yr 左右响樹上 pg, 後尾我搬咗去葵涌冇再返 pg... 但都報返佢 k1 ( 因為呢邊冇啱心水 )

老師我覺得好有愛心 ( 但覺得有 一個好似惡 d )
聽老師講會有 5 ...

原文章由 happypiglet 於 08-5-6 11:34 發表
想請教一下你:
1.是否全日的? 半日?
2.價錢如何?
3. 一星期返多少天?
many thx!

想請教一下你:
1.是否全日的? 半日? - 是 2 hrs 一堂
2.價錢如何? - 每期約莫 $1440 , 計返約莫 $ 120 / 堂
3. 一星期返多少天? - 2 天
many thx!

但詳細資料, 你最好打去問下, 因為我始終updated d  ... ...

打左嚟, full晒啦9月, 要wait list. 希望有啦..