用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紹邦幼兒學校
樓主: kyliejet
go

紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

你是自己奏兩個小朋友嗎? 真的佩服啊.

我囡囡會係九月入學呀, 有冇一樣的小朋友家長入來傾下

我個女允祈係 紹邦幼兒學校由playgroup, 上基璴班.
今年是K1.  

學校老師不錯一流的. 不過校車服務差勁. 校長唔多聽意見改善.

學校環境佳. 教導優良. 我個女已經在自理方面很好.
自己穿衣穿鞋, 如廁洗浴, 自己食飯.

有空到訪我們blog http://jensenhome.mysinablog.com  

原文章由 gabrielmw 於 08-6-3 23:12 發表

my bb also going to join their playgroup in Sept this year...I have sent the application form 2 months ago (on waiting list)...my bb is now 10 months..

回覆 #24 允祈爸爸 的文章

我想坐校車返學, 比你講一講真係要想想先

有個別校車保母態度真係非常麻麻.
對人 呼呼喝喝

原文章由 gabrielmw 於 08-6-4 20:57 發表
我想坐校車返學, 比你講一講真係要想想先

hihi,

我對孖都系今年九月入學呀, 多多指教.

原文章由 gabrielmw 於 08-6-3 23:12 發表

原文章由 允祈爸爸 於 08-6-4 00:15 發表
我個女允祈係 紹邦幼兒學校由playgroup, 上基璴班.
今年是K1.  

學校老師不錯一流的. 不過校車服務差勁. 校長唔多聽意見改善.

自己穿衣穿鞋, 如廁洗浴, 自己食 ...

我個仔都係嚟緊 9 月讀 k1 ( 好似係 06/08 開學 ) ... 我上 playgroup 都响樹讀, 我覺得間 school 都唔錯... 所以而家住葵涌都返出嚟讀

回覆 #30 felicityfun 的文章

請你都多多指教.. 5 & 12/7 N1新生會你會出席嗎? 我小囡叫gigi 莫雅茜 你住邊區? 我家住慈雲山因為其實學校的區域唔係太方便, 所以想坐校車, 但又聽到校車唔係太好都幾煩.

[ 本文章最後由 gabrielmw 於 08-6-26 16:45 編輯 ]

咁請問有冇好的保母車介紹??

原文章由 允祈爸爸 於 08-6-16 14:53 發表
有個別校車保母態度真係非常麻麻.
對人 呼呼喝喝

唔好客氣啦!!  聽講n1 只有一班, 所以肯定會成為同學仔呢. 我住九龍塘架, 所以第日應該系c6 車佢地返學.  5 & 12/7 我會去呀, 到時就可以見下面了.  我好易認, 因為我帶2個bb 嘛.

原文章由 gabrielmw 於 08-6-26 16:36 發表
請你都多多指教.. 5 & 12/7 N1新生會你會出席嗎? 我小囡叫gigi 莫雅茜 你住邊區? 我家住慈雲山因為其實學校的區域唔係太方便, 所以想坐校車, 但又聽到校車唔係太好都幾煩. ...

咁又係一對孖的一定認得..... 你要返工嗎?

原文章由 felicityfun 於 08-6-27 15:21 發表
唔好客氣啦!!  聽講n1 只有一班, 所以肯定會成為同學仔呢. 我住九龍塘架, 所以第日應該系c6 車佢地返學.  5 & 12/7 我會去呀, 到時就可以見下面了.  我好易認, 因為我帶2個bb 嘛.

...

要呀, 你呢???  

原文章由 gabrielmw 於 08-6-27 15:52 發表
咁又係一對孖的一定認得..... 你要返工嗎?

我都要返工呀? 家中只係老人家揍, 所以咪揀全日制的幼兒班

原文章由 felicityfun 於 08-6-27 16:03 發表
要呀, 你呢???  

其實我想問下你, 點解會叫做K1, 紹邦唔係幼兒學校? 應該係N2先真, 因為我正在考量 要唔要轉返出來讀 K1 幼稚園, 因為 幼兒學校的課程係比較淺, 你們衣加讀緊覺得如何? 因為我怕佢升小學會跟不上.

原文章由 允祈爸爸 於 08-6-4 00:15 發表
今年是K1.  

自己穿衣穿鞋, 如廁洗浴, 自己食 ...

有冇好的保母車介紹

冇呵, 間保母車service係學校指定.
我就快搬了, 間保母車公司我同佢地傾過,又話大角咀唔去, 美孚唔去, 泓景台就去. 間保母車公司叫楊美莉旅運公司. 專做國際学校学生.
我地正諗計仔, 盡量同佢地deal. 同時揾其他resource.

原文章由 gabrielmw 於 08-6-26 16:37 發表
咁請問有冇好的保母車介紹??

點解會叫做K1

其實允祈BB本學生手冊是寫幼兒班. 允祈BB两歲入學是基礎班. 我懶寫中文可能誤導你了.

入了紹邦幼兒學校, 因為我和前校長是团契團友. 我認識她.
而紹邦老師, 透過playgroup, 知道她們年青認真有愛心 手法新.
我個女中意左個環境.

至於幼兒學校的課程係比較淺?! 我一直都咁諗. 我有為允祈BB中途面試轉校但得適其反. 詳細請看我個女女的blog的分享.
  BB允祈日記  http://jensenhome.mysinablog.com

但紹邦用主題式教學, 允祈覺得新鮮和中意学習, 功課亦不少.
自理方面, 我個女已能自已洗頭冲凉食飯如廁(大便後要我們幫手抹)穿着自如. 我覺得好感恩. 因為在入學時個衰菲菲走左之後.
我們唯有靠紹邦全日制. 加鄰座的保母照顧到8-9點.
我個允祈BB又肥健康又聽話. 又肯學習, 我覺得已經賺左

所以, 我唔担心課程比較淺. (其實我未compare過).
打算將來會入直資.

原文章由 gabrielmw 於 08-6-29 22:22 發表
其實我想問下你, 點解會叫做K1, 紹邦唔係幼兒學校? 應該係N2先真, 因為我正在考量 要唔要轉返出來讀 K1 幼稚園, 因為 幼兒學校的課程係比較淺, 你們衣加讀緊覺得如何? 因為我怕佢升小學會跟不上.

...

[ 本文章最後由 允祈爸爸 於 08-6-29 23:10 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題