教育王國

標題: HY VS SPCS [打印本頁]

作者: YYYF    時間: 24-1-24 03:08     標題: HY VS SPCS

不計車程,今年大家又會點排?

作者: Rpp    時間: 24-1-24 08:45

YYYF 發表於 24-1-24 03:08

年年有人問,好似都係兩制的比較受歡迎。

作者: adriantai    時間: 24-1-24 09:14     標題: 回覆樓主:

不如講下你有乜要求

作者: jiljill    時間: 24-1-24 09:43     標題: 回覆樓主:

四女直

DGS - 女皇級,無可比性
SPCS - 港女必選
HYS/GHS - 九龍區老對手,前者交通較方便

DGS 收:必選
住港島 -SPCS
住九龍 - 我選 HYS,地理位置好是一重要考慮,長遠來說容易吸納學生,競爭力強。

作者: 10090    時間: 24-1-24 09:58

jiljill 發表於 24-1-24 09:43
四女直

一般同學的家底,HY無GH咁高級
作者: Calaci    時間: 24-1-24 10:19

喜歡SPCS英文較強

作者: UniKitty    時間: 24-1-24 11:20

YYYF 發表於 24-1-24 03:08
英文好,考慮IAL選SPCS。想選物理選HY,HY物理DSE成績超強。
作者: 10090    時間: 24-1-24 11:29

UniKitty 發表於 24-1-24 11:20
英文好,考慮IAL選SPCS。想選物理選HY,HY物理DSE成績超強。
小六學生有能力知道自己想不想選phy?
作者: 0030    時間: 24-1-24 11:40     標題: 回覆樓主:

作者: mcl233    時間: 24-1-24 12:11

0030 發表於 24-1-24 11:40
HYS平民直資,利申:本人系平民

飲咖啡一族?~

作者: YYYF    時間: 24-1-24 13:06

adriantai 發表於 24-1-24 09:14
不如講下你有乜要求

小朋友覺得兩間都好,但佢自覺不是運動型,佢擔心多活動如果唔參加會否少咗共同朋友。小朋友英文幾好,但佢又自己擔心f3/f4讀雙制未必應付到(佢做事慢條斯理)。今日就一定要決定邊間。

作者: Rpp    時間: 24-1-24 13:11

YYYF 發表於 24-1-24 13:06
小朋友覺得兩間都好,但佢自覺不是運動型,佢擔心多活動如果唔參加會否少咗共同朋友。小朋友英文幾好,但 ...

唔係最終只能選擇一制嗎?有雙制只係多個選擇。

作者: dreamdream081    時間: 24-1-24 13:23

DSE物理好似只開一班?

作者: jiljill    時間: 24-1-24 13:27

小朋友覺得兩間都好,但佢自覺不是運動型,佢擔心多活動如果唔參加會否少咗共同朋友。小朋友英文幾好,但 ...

兩間差唔多,邊間車程近就揀邊間啦。

作者: jiljill    時間: 24-1-24 13:30     標題: 回覆樓主:

每日慳五分鐘車程,一年就多1000分鐘用。

作者: UniKitty    時間: 24-1-24 13:59

如果兩間都有offer是很幸福的選擇,讓小朋友自己決定啦,兩間都是很好的學校,選哪間都不會後悔。
作者: liverpool2023    時間: 24-1-24 14:05

小朋友既考慮都係實際型
咁不如考慮下喜歡邊間附近既食店、補習社、社區環境?

作者: minnieevergreen    時間: 24-1-24 14:06

小朋友做決定。
佢咁大個女﹐又考得呢D神校﹐相信有一定判斷力。
兩間都係好學校﹐邊間都唔會揀錯。
佢揀間自己最想入既﹐人都會努力D。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 14:12

HY物理DSE成績超強

原因係只開一班

作者: hugub    時間: 24-1-24 14:15

10090 發表於 24-1-24 09:58
一般同學的家底,HY無GH咁高級
高級?GH好多有錢人?
作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 14:17

0030 發表於 24-1-24 11:40
HYS平民直資,利申:本人系平民
HYS平民直資?

HYS學費好似係4大女直中最貴個一間, SPCS係最平

作者: UniKitty    時間: 24-1-24 14:34

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:17
HYS平民直資?

四大女直:中一到中三HY最貴,中四至中六GH最貴。綜合看GH最貴,SPCS最平。不過差距一年在1萬以內,應該不是選校的影響因素。
作者: 0030    時間: 24-1-24 14:40

回覆 hkpapa852 的帖子

學校定位系甘~
作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 14:49

0030 發表於 24-1-24 14:40

學校定位系甘~

呢D收費先有資格叫平民宜資吧!
https://www.heungto.edu.hk/index.php/fee-left

2023/2024年度各級學費

級別

本地生收費

非本地生收費

每月金額

繳交期數

每年金額

每月金額

繳交期數

每年金額

中一

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中二

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中三

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中四

$1,026

$10,260

$9,272.80

$92,728

中五

$1,026

$10,260

$9,272.80

$92,728

中六

$1,470

$10,260

$13,246.86

$92,728

$1,465

各級學費有待教育局核准並將隨教育局每年公佈的通漲而調整) *本校設有獎助學金計劃

作者: 0030    時間: 24-1-24 15:11

我是相對論,4大女直,相對vs果D無從選擇的
作者: mcl233    時間: 24-1-24 15:13

UniKitty 發表於 24-1-24 14:34
四大女直:中一到中三HY最貴,中四至中六GH最貴。綜合看GH最貴,SPCS最平。不過差距一年在1萬以內,應該不 ...

SPCS好似近半坐船,點只慳咁少交通費~

作者: Ocean419    時間: 24-1-24 15:22

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:12
HY物理DSE成績超強

原因係只開一班

http://www.hys.edu.hk/curriculum/
Phy 數到25個位
PCB 只有14個位
咩原因學校會想控制全理科人數咁少?

作者: mcl233    時間: 24-1-24 15:26

Ocean419 發表於 24-1-24 15:22
http://www.hys.edu.hk/curriculum/
Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

做靚啲5仔囉~

作者: Rpp    時間: 24-1-24 15:41

Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

得25個位?定最後25個人去考?

作者: Poyau    時間: 24-1-24 15:42

Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

協恩 2X 6人 皆為 旅款+體育

作者: Poyau    時間: 24-1-24 15:46

Rpp 發表於 24-1-24 15:41

協恩2023/24學年中四選科

Combinations of DSE elective subjects

The school provides a wide and balanced spectrum of DSE elective subjects for students to choose from. In the latest selection for Form 4 electives conducted in July 2023, 50 combinations of the main elective subjects were offered from the 140 possible combinations. 80.4% of the students were offered their first three choices. 

作者: Rpp    時間: 24-1-24 15:55

Poyau 發表於 24-1-24 15:46
協恩2023/24學年中四選科

係咪這樣理解其實有50個位,最後剩一半人考?

作者: Ocean419    時間: 24-1-24 16:09

Rpp 發表於 24-1-24 15:41

佢寫住中4可選擇科目組合同人數
唔知最後考DSE人數

作者: Rpp    時間: 24-1-24 16:35

Ocean419 發表於 24-1-24 16:09
佢寫住中4可選擇科目組合同人數
唔知最後考DSE人數

就係唔知囉!

作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 17:25

Rpp 發表於 24-1-24 16:35
就係唔知囉!
早兩年有個HYS家長講過Phy只得一班, 所以得25人係唔出奇Chem, Bio就好似有兩班

成績特別好既科目, 其實總有原因

作者: jiljill    時間: 24-1-24 17:33     標題: 回覆樓主:

旁門左道

作者: catf2    時間: 24-1-24 17:36

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:17
HYS平民直資?

最貴唔係女拔咩?

作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 17:43

catf2 發表於 24-1-24 17:36
最貴唔係女拔咩?

DGS 學費今年 S1-S6: 38,000
GHS 學費今年 S1-S3: 35,000, S4-S6: 45,000
HYS 學費今年 S1-S6: 39,160
SPCS 學費今年 S1-S3: 30,000, S4-S6: 32,000

作者: catf2    時間: 24-1-24 17:44     標題: 回覆樓主:

原來女拔咁抵讀,男拔貴好多

作者: hkpapa852    時間: 24-1-24 17:47

jiljill 發表於 24-1-24 17:33
旁門左道
間間都有旁門左道,SPCC 限制選修科數目(每年都係得10科左右),人數不足一定唔開男校唔開文科, 一樣可以話係 "旁門左道"(男仔都可以係文科叻架!)

作者: 10090    時間: 24-1-24 17:50

HYS的physics開一班,真係少咗啲,反而ICT開兩班,economics更開三班

作者: YYYF    時間: 24-1-24 17:57

mcl233 發表於 24-1-24 15:13
SPCS好似近半坐船,點只慳咁少交通費~

請問坐船係什麼意思?scholarship?

作者: Rpp    時間: 24-1-24 18:05

hkpapa852 發表於 24-1-24 17:25
早兩年有個HYS家長講過Phy只得一班, 所以得25人係唔出奇Chem, Bio就好似有兩班

成績特別好既科目, 其實總 ...

我明,一班係25個為一班?津校都係36-40個一班。
若果25個為一班,競爭好激烈,要好Top先揀到理科。

作者: Rpp    時間: 24-1-24 18:09

catf2 發表於 24-1-24 17:36
最貴唔係女拔咩?

最貴麥記

作者: bettyay    時間: 24-1-24 18:19

YYYF 發表於 24-1-24 17:57
請問坐船係什麼意思?scholarship?
獎學金, 取其英文scholarships 的諧音
作者: catf2    時間: 24-1-24 18:20

Rpp 發表於 24-1-24 18:09
最貴麥記

人地講四女直。CC有男仔

作者: PTL_L    時間: 24-1-24 18:30

Rpp 發表於 24-1-24 18:05
我明,一班係25個為一班?津校都係36-40個一班。
若果25個為一班,競爭好激烈,要好Top先揀到理科。
...

津校都係睇學校啦,又唔係個個都係理科人,唔係理科人,就算s3谷到可以讀理科又如何?個個攞理科嚟界定係咪勁人,係因為好多都係以醫科、牙醫相關作標準,其實只要揀到心儀又有興趣嘅科,就會事半功倍!文科一樣可以有勁人!
作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-1-24 18:33

jiljill 發表於 24-1-24 09:43
四女直

作者: Rpp    時間: 24-1-24 19:26

PTL_L 發表於 24-1-24 18:30
津校都係睇學校啦,又唔係個個都係理科人,唔係理科人,就算s3谷到可以讀理科又如何?個個攞理科嚟界定係 ...

我講要好Top先入到理科,無講過任何你要講果野。

作者: bettyay    時間: 24-1-24 19:33

一般情況中學生唔會因為參加活動多少而影響少咗朋友的,可以放心!而SPCS F3/F4「雙制」,應該唔係相同科目讀2個學制的syllabus,因為2個學制都有重疊的內容,而內容主力係IGCSE的,DSE課程則是中文和和Life and society。所以那2年係比較忙,但又唔會應付唔到的。
最後樓主有定案未呢?

作者: Rpp    時間: 24-1-24 19:43

catf2 發表於 24-1-24 18:20

人地講四女直。CC有男仔

但係你又提男拔,咪以為講緊邊間直資最貴!

作者: YYYF    時間: 24-1-24 19:58

bettyay 發表於 24-1-24 19:33
一般情況中學生唔會因為參加活動多少而影響少咗朋友的,可以放心!而SPCS F3/F4「雙制」,應該唔係相同科目 ...

好唔捨得HY, 我比較喜歡HY, 但一切睇小朋友意向

作者: YYYF    時間: 24-1-24 19:59

bettyay 發表於 24-1-24 19:33
一般情況中學生唔會因為參加活動多少而影響少咗朋友的,可以放心!而SPCS F3/F4「雙制」,應該唔係相同科目 ...

deleted

作者: bettyay    時間: 24-1-24 20:02

YYYF 發表於 24-1-24 19:58
好唔捨得不去HY注册,我比較喜歡HY, 但一切睇小朋友意向
明白心情!2間都係好學校!小朋友揀最有動力做好

PS SPCS提早interview 策略成功

作者: woooiiii    時間: 24-1-24 20:05

hkpapa852 發表於 24-1-24 17:43
DGS 學費今年 S1-S6: 38,000
GHS 學費今年 S1-S3: 35,000, S4-S6: 45,000
HYS 學費今年 S1-S6: 39,160
學門外語加 $10,000 , 遊學團每年又唔知邊條數 (貴過學費)。SPCS 每日午餐要外購 + 銅鑼灣消費, 長計我覺得貴過HY,GH囉

作者: Cly2008    時間: 24-1-24 20:09

HYS 太麻麻,不如留返比真正喜歡的朋友仔。至於phy 付出係有血有汗, 佢哋Chem 都勁😆
作者: bettyay    時間: 24-1-24 20:16

woooiiii 發表於 24-1-24 20:05
學門外語加 $10,000 , 遊學團每年又唔知邊條數 (貴過學費)。SPCS 每日午餐要外購 + 銅鑼灣消費, 長計我 ...

Um….. 外語不是必須要學!遊學好似F1, 2有啲幾百幾千人人要去的之外,其他是自由參與。如果有經濟困難可以申請減免架!
銅鑼灣消費都可以有平的,又有學生餐價!又可以自己帶飯,豐檢由人!

作者: aminafy    時間: 24-1-24 21:16

bettyay 發表於 24-1-24 20:16
Um….. 外語不是必須要學!遊學好似F1, 2有啲幾百幾千人人要去的之外,其他是自由參與。如果有經濟困難可 ...
提外話,學校附近開咗間兩餸飯,超好味,又平,我見都有好多學生去買。
作者: PTL_L    時間: 24-1-24 21:51

aminafy 發表於 24-1-24 21:16
提外話,學校附近開咗間兩餸飯,超好味,又平,我見都有好多學生去買。
其實時間許可,係咪可以搭叮叮落天后大把餐廳可揀食?!
作者: PTL_L    時間: 24-1-24 21:54

Cly2008 發表於 24-1-24 20:09
HYS 太麻麻,不如留返比真正喜歡的朋友仔。至於phy 付出係有血有汗, 佢哋Chem 都勁😆 ...
其實起香港讀書,又對自己學業有啲要求嘅小朋友,邊個唔係有血有汗呢?
作者: aminafy    時間: 24-1-24 22:22

PTL_L 發表於 24-1-24 21:51
其實時間許可,係咪可以搭叮叮落天后大把餐廳可揀食?!
試過,趕到嘔,差d遲到,無下次
作者: Rilakkuma312    時間: 24-1-25 06:55

最後阿女揀咗邊一間?

作者: hkpapa852    時間: 24-1-25 09:40

woooiiii 發表於 24-1-24 20:05
學門外語加 $10,000 , 遊學團每年又唔知邊條數 (貴過學費)。SPCS 每日午餐要外購 + 銅鑼灣消費, 長計我 ...

GHS 最近係彩雲村, 屋村商場係領展, 要平咪又係大X樂同老麥個D, 其它都唔會平得去邊

HYS 要去土瓜灣個帶食飯, 你做個D茶餐廳一定平? 如果去馬頭圍頓, 咪又係要幫襯大X樂同老麥個D

DGS 佐敦油麻地一帶, 都係平極有個譜 (最平咪去學校附近7-11 / OK 買嘢食)

SPCS 其實搵食就最多姿多彩. 向左走去可以去保良局個邊, 有D舊式茶餐廳, 又有媽咪雞蛋仔; 或者渣甸街一帶都大把嘢食(都係細餔). 行遠少少去到希慎度場就大把嘢揀 (豐儉由人啦). 向右走去中央圖書館入面有間Deli France (仲係咪度?), 或者走入大坑入面去有機會見到 Eason Chan 既炳記大排檔. 另外行過天橋再過埋富豪酒店, 係皇室堡附近都有好多平同貴既選擇

作者: hkpapa852    時間: 24-1-25 09:40

aminafy 發表於 24-1-24 22:22
試過,趕到嘔,差d遲到,無下次
行去天后分分鐘快過坐電車
作者: 0030    時間: 24-1-25 09:50

HYS午餐可校內訂飯27元/餐~
作者: catf2    時間: 24-1-25 09:56

hkpapa852 發表於 24-1-25 09:40
GHS 最近係彩雲村, 屋村商場係領展, 要平咪又係大X樂同老麥個D, 其它都唔會平得去邊

HYS 要去土瓜灣個帶 ...

GH S1-S6冇得出街食飯,訂餐每餐係廿幾蚊,食飯呢方便可慳返啲

作者: bettyay    時間: 24-1-25 09:59

印象GHS六年都係校內食的。SPCS其實唔多學生行得太遠,都係300米範圍內多

咁點都係唔夠2x蚊歺平係真

作者: catf2    時間: 24-1-25 10:08

bettyay 發表於 24-1-25 09:59
印象GHS六年都係校內食的。SPCS其實唔多學生行得太遠,都係300米範圍內多

咁點都係唔夠2x蚊歺平係 ...

但SPCS 啲靚女放學去shopping 就近啦
GH 咁偏遠墮角放學冇啖好食冇野好買㗎

作者: Ocean419    時間: 24-1-25 10:15

catf2 發表於 24-1-25 09:56
GH S1-S6冇得出街食飯,訂餐每餐係廿幾蚊,食飯呢方便可慳返啲

請問GH 訂餐係咪類似小學訂帆船果啲預製餐? 我見HY 有自己廚房現場新鮮煮

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有咩選擇?

作者: UniKitty    時間: 24-1-25 10:16

catf2 發表於 24-1-25 09:56
GH餐費係30,唔可以出街食飯,但係學校的牛肉麵好好吃。
作者: UniKitty    時間: 24-1-25 10:19

Ocean419 發表於 24-1-25 10:15
請問GH 訂餐係咪類似小學訂帆船果啲預製餐? 我見HY 有自己廚房現場新鮮煮

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有 ...
DG有餐廳可以買飯,也可以訂餐,但多數都帶飯或者出街,出面好多選擇。
作者: bettyay    時間: 24-1-25 10:21

catf2 發表於 24-1-25 10:08
但SPCS 啲靚女放學去shopping 就近啦
  GH 咁偏遠墮角放學冇啖好食冇野好買㗎
...
每年大家一vs女直,多數vs埋食飯行街校服

作者: bettyay    時間: 24-1-25 10:24

Ocean419 發表於 24-1-25 10:15

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有 ...

SPCS校內係無午歺供應的,都係要自帶,外賣或出街食
不過聽聞學校多咗2部vending machine,有熱飲同零食,都好受同學歡迎

作者: woooiiii    時間: 24-1-25 11:46

我會揀spcs ,學校有股張力,極靜又極動,極spiritual又極material,東西交融,時光穿梭。
北希慎,南修院,西保良,東天后。

潛移默化嘅影響唔係幾萬學費可以準確反應到。

作者: Ocean419    時間: 24-1-25 11:51

bettyay 發表於 24-1-25 10:24
SPCS校內係無午歺供應的,都係要自帶,外賣或出街食
不過聽聞學校多咗2部vending machine,有熱飲同零食, ...

連杯面生文治呢啲都冇嗎?咁啱lunch time 遇上紅雨黑雨,叫外賣foodpanda 果啲送到學校門口?

作者: catf2    時間: 24-1-25 12:03

bettyay 發表於 24-1-25 10:21
每年大家一vs女直,多數vs埋食飯行街校服

Vs 我就咁睇
校服:SPCS )GH) HY
行街:SPCS)HY)GH
校舍:GH)SPCS)HY
食飯:SPCS)HY)GH
運動GH =HY)SPCS
今日對埋寒冷指數:GH

作者: catf2    時間: 24-1-25 12:05

UniKitty 發表於 24-1-25 10:16
GH餐費係30,唔可以出街食飯,但係學校的牛肉麵好好吃。

原來加左價啦小師妹 我比啲零用包左佢自己交我唔記得幾銀添

作者: hkpapa852    時間: 24-1-25 12:05

Ocean419 發表於 24-1-25 11:51
連杯面生文治呢啲都冇嗎?咁啱lunch time 遇上紅雨黑雨,叫外賣foodpanda 果啲送到學校門口?
...
SPCS對面有間都唔細既 7-11, 麥記, Starbuck, 大快活, 兩間茶餐廳同 Pizza hut 外賣部, 條內街仲有間泰國菜 (唔算貴), 全部3分鐘內行到過去 (直線距離係60秒內)
DGS 好似有安排專幫小學供應午餐既飯商訂飯, 不過好似唔多人會幫襯 (細個無得揀就話幾難食都要啃啫!)

作者: catf2    時間: 24-1-25 12:08

hkpapa852 發表於 24-1-25 12:05
SPCS對面有間都唔細既 7-11, 麥記, Starbuck, 大快活, 兩間茶餐廳同 Pizza hut 外賣部, 條內街仲有間泰國菜 ...

其實食咩都冇咩所謂,啲女鍾意學校食飯團都開心,最緊要學校校風,課程,返學路程和小朋友意願。3女直一路叮噹馬頭好難幫到樓主下決定

作者: 0030    時間: 24-1-25 12:10

回覆 catf2 的帖子

樓主應該選定SPCS
作者: catf2    時間: 24-1-25 12:17     標題: 回覆樓主:

非常好

作者: iris898989    時間: 24-1-25 12:35

講開寒冷指數, SPCS 10度以下可穿便服. 同埋學校好像不一定要穿冬季校服, 昨天陪囡返學,見到師姐穿夏季校服+羽絨,相當攪鬼
作者: bettyay    時間: 24-1-25 12:38

Ocean419 發表於 24-1-25 11:51
...
實不相瞞,我係冇理點食飯嘅!official 上堂時間應該冇得用電話的,不過中學生大個女識處理,不用擔心
作者: catf2    時間: 24-1-25 12:43

iris898989 發表於 24-1-25 12:35

講開寒冷指數, SPCS 10度以下可穿便服. 同埋學校好像不一定要穿冬季校服, 昨天陪囡返學 ...

我女GH 高中冇限著咩返學(只有下身短絨裙是校服),今日著左厚絨大褸好似fashion show 咁

作者: catf2    時間: 24-1-25 12:47     標題: 回覆樓主:

可請教一吓HY家長,嚴寒著什麼服式返學?

作者: bettyay    時間: 24-1-25 12:51

iris898989 發表於 24-1-25 12:35

講開寒冷指數, SPCS 10度以下可穿便服. 同埋學校好像不一定要穿冬季校服, 昨天陪囡返學 ...
以前雖然遲,但都有要換冬季嘅時候。今年竟然仲未換?
作者: mcl233    時間: 24-1-25 13:09

hkpapa852 發表於 24-1-25 12:05
SPCS對面有間都唔細既 7-11, 麥記, Starbuck, 大快活, 兩間茶餐廳同 Pizza hut 外賣部, 條內街仲有間泰國菜 ...

原來一早講晒,DEL得~

作者: B.B.BaBa    時間: 24-1-25 13:43

GH 的凍,係入心入肺入骨的
作者: catf2    時間: 24-1-25 14:02     標題: 回覆樓主:

曾經有一年有一日太凍全校停課一天
~原來咁巧合又係1月25日咁鬼凍

作者: UniKitty    時間: 24-1-25 14:05

B.B.BaBa 發表於 24-1-25 13:43
GH凍?係唔係真的?用家話GH有暖氣哦。
作者: PTL_L    時間: 24-1-25 14:08

catf2 發表於 24-1-25 14:02
曾經有一年有一日太凍全校幼中小停課一天
呢幾日我囡叫咁好耐,點解咁凍都唔停課俾佢知道GH有咁人性化嘅安排,可能即刻轉校都似
作者: catf2    時間: 24-1-25 14:16

PTL_L 發表於 24-1-25 14:08
呢幾日我囡叫咁好耐,點解咁凍都唔停課俾佢知道GH有咁人性化嘅安排,可能即刻轉校都似 ...

係幾人性化o架, 但停一日課抵唔到長年累月跑長命斜的經歷
作者: catf2    時間: 24-1-25 14:34

PTL_L 發表於 24-1-25 14:08
呢幾日我囡叫咁好耐,點解咁凍都唔停課俾佢知道GH有咁人性化嘅安排,可能即刻轉校都似 ...
仲早上向全體學生發電郵,指學生在明日復課時可以穿著便服,例如毛衣、大褸、長褲、運動鞋甚至是靴,每位學生還可以獲派熱朱古力一杯。不過我女是當時係小學生冇熱朱古力飲品提供
作者: PTL_L    時間: 24-1-25 14:45

catf2 發表於 24-1-25 14:16
係幾人性化o架, 但停一日課抵唔到長年累月跑長命斜的經歷

咁我囡校條長命斜都唔少嘢,但佢哋只會落好少上,大多數睇定時間坐巴士,一個字,啲小姐「懶」
作者: PTL_L    時間: 24-1-25 14:46

catf2 發表於 24-1-25 14:34
仲早上向全體學生發電郵,指學生在明日復課時可以穿著便服,例如毛衣、大褸、長褲、運動鞋甚至是靴,每位學 ...
當年又係好凍,好似呢幾日咁?咁正既
作者: bettyay    時間: 24-1-25 14:56

而家係咪vs 埋邊度夠warm同斜路斜度
作者: bettyay    時間: 24-1-25 14:58

B.B.BaBa 發表於 24-1-25 13:43
唔係講笑!真係堅凍
作者: PTL_L    時間: 24-1-25 15:04

bettyay 發表於 24-1-25 14:56
最新揀校考慮因素成日比成績、校服好悶,搵啲其他嘢比下
作者: hkpapa852    時間: 24-1-25 15:11

PTL_L 發表於 24-1-25 15:04
最新揀校考慮因素成日比成績、校服好悶,搵啲其他嘢比下
我搵咗好多年都搵唔到既一個比較:
女校畢業生嫁得好排行搒

作者: catf2    時間: 24-1-25 15:11

bettyay 發表於 24-1-25 14:56
HY VS SPCS,  收得都係叻女喇..學業野自己揀吓, 對吓啲其他花邊野囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5