教育王國

標題: 小童軍旅團推薦 [打印本頁]

作者: lovebabyloveu    時間: 23-10-20 09:39     標題: 小童軍旅團推薦

小朋友而家5歲,
想加入小童軍提升合作性同責任感,
不過見到太多旅團選擇,
請問可否推薦那個好?
謝謝!

作者: kisani    時間: 23-10-20 10:06

lovebabyloveu 發表於 23-10-20 09:39
小朋友而家5歲,
不過見到太多旅團選擇,

小學通常都有開設幼童軍/女童軍, 可以到時先跟學校ge旅團join都未遲. 我地k3都有join過(橙polo衫制服), 升到小學套衫就唔啱用了, 而家小學就跟學校興趣班玩左幾年幼童軍(紫polo/ 綠色制服), 都有得考章.
作者: lovebabyloveu    時間: 23-10-22 18:39

kisani 發表於 23-10-20 10:06
小學通常都有開設幼童軍/女童軍, 可以到時先跟學校ge旅團join都未遲. 我地k3都有join過(橙polo衫制服), 升 ...

因為我想佢快啲接觸多啲群體活動,幼稚園老師話佢合作性麻麻同自主意見太強

作者: 2jkidsfather    時間: 23-10-23 14:10

lovebabyloveu 發表於 23-10-20 09:39
小朋友而家5歲,
不過見到太多旅團選擇,
跟小學的已很好。

作者: BHA    時間: 23-10-24 13:28

小朋友而家5歲,
不過見到太多旅團選擇,

我小朋友由小童軍至幼童軍至童軍,都係跟九龍深水埗東第62旅。

圖片附件: myimage.jpg (23-10-24 13:28, 472.36 KB) / 下載次數 11
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NjY3fDNlZjE2NmIzfDE3MTYxODUxNzl8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (23-10-24 13:28, 217.76 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NjY4fGI4NmIyZmM3fDE3MTYxODUxNzl8MA%3D%3D

作者: yyshiu    時間: 24-1-11 15:24

回覆 lovebabyloveu 的帖子

九龍可試 九龍區十九旅,返九龍公園隔離童軍總會。大約4月至5月招生,7月入旅試兩個月左右,9月會宣誓。

作者: Anne_Hall    時間: 24-1-16 20:52

kisani 發表於 23-10-20 10:06
小學通常都有開設幼童軍/女童軍, 可以到時先跟學校ge旅團join都未遲. 我地k3都有join過(橙polo衫制服), 升 ...

我仔小二跟學校先橙polo,不過佢好鍾意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5