教育王國

標題: 阿仔想揀phy chem econ m2 [打印本頁]

作者: josejandy    時間: 21-3-22 12:23     標題: 阿仔想揀phy chem econ m2

應該會好辛苦。。。有無人可以分享下經驗

作者: gracelam    時間: 21-3-22 13:10

josejandy 發表於 21-3-22 12:23

高中課程有邊個唔辛苦?只要有興趣就好辦事,否則就拉牛上樹。

phy M2~數學好問題不大,都係了解後計計計
Chem~比較多野記
Econ~比以上科目相對易讀易明

加油

作者: YmOra    時間: 21-3-22 13:44

讀4個選修科就一定預咗要付出努力,辛苦亦必需要預咗,不過,你哩屆開始會比我們的幸福,因為"改革"後你們可以釋出250小時學習時數,對要應付4x應該不成問題,起碼比起我們這一屆嚟講已經係。

作者: josejandy    時間: 21-3-22 13:55

gracelam 發表於 21-3-22 13:10
高中課程有邊個唔辛苦?只要有興趣就好辦事,否則就拉牛上樹。

phy M2~數學好問題不大,都係了解後計計計 ...

多謝師姐

作者: YolandaTam    時間: 21-3-22 14:04     標題: 回覆樓主:

我女都係讀呢幾科。
phy - 市面教科書各有不足,視乎老師點教點出題,如果老師好,功課到位,呢科係最少嘢讀,否則會係最挫敗嘅一科。
chem  - 普遍人話多嘢記,但我女認為唔係,好多嘢係由 microscopic world 原理出發,明咗就唔駛死記。
M2 - 鍾意嘅人會好迷呢科,唔鍾意嘅連 mathematical induction 都捱唔住,但有一點肯定,要花時間,要專心。
Econ - 數學邏輯強嘅人唔需要担心, 惟一係 factor of production 部份嘅 economies of scale, payment 兩項因為以傳統工業為背景,現今學生比較難理解,必要時要死記。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-3-22 14:23

辛苦就一定㗎啦,不過努力係有回報嘅,由其人哋得6科你揀8科,大學收生時會有明顯優勢。

我仔而家就係修 Phy+Chem+Econ+M2,說實話係好忙㗎,時間分配要掌握得好才能兼顧。有同學讀一年頂唔順就 drop ,有人 drop phy /chem 亦有人 drop M2,視乎小朋友自己嘅能力。
咁多科入面 Chem 用我仔時間係最多,若數學及思維能力強基本上 Phy/Econ/M2都唔驶用太多時間,甚至算輕鬆,須然我仔成績冇問題,但眼見部份同學修6-7科真係舒服好多,功課都少好多,所以都曾經掙扎過好唔好 drop,不過最终佢都係選擇堅持。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-3-22 14:36

YolandaTam 發表於 21-3-22 14:04
我女都係讀呢幾科。
phy - 市面教科書各有不足,視乎老師點教點出題,如果老師好,功課到位,呢科係最少嘢 ...

我仔同你女剛剛相反,可能男仔數學及思維力較強,數/M2 呢啲我仔花時間唔多,用响 Chem 時間先係最多,而你女女要不停操數,用响數嘅時間就最多。

作者: bbc2018    時間: 21-3-22 17:07

其實好睇要拿甚麼grade
興趣和能力都好大影響

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-3-22 19:53

冇乜科係唔辛苦,要付出先有收穫嘛!

Econ 係裏面最大路最多資源,最容易搵到補習老師,而且要合格一啲都唔難。但呢科要衝星,份卷一定要啱 90% 以上,冇 90% 一定冇星。

Phy 就非常睇學校,挫敗感最高嘅科目之一,Quiz 同 Test 唔合格係常有發生,唔明就係唔明。但數感邏輯強嘅人就真係可以一點即刻通。

Chem 相比 Bio 其實少好多野背,相比 Phy 更容易理解。

M2 評論唔到。
作者: bearbear2003    時間: 21-3-22 21:36

讀phy,chen,Bio,M2仲辛苦,努力
作者: YmOra    時間: 21-3-23 08:41

bearbear2003 發表於 21-3-22 21:36
讀phy,chen,Bio,M2仲辛苦,努力

認同這組合會辛苦,不過,有些"熱愛"理科嘅同學仔反而覺得容易讀,佢哋分享只要上堂和實驗課專心DD上就已經有七八成的學習,再要花時間讀嘅實際唔多。

作者: muimuimandy    時間: 21-3-31 20:48     標題: 回覆樓主:

想問問如果中四讀中英數phy Chem M2通識7科.是否科目數量正常不算多?

作者: bearbear2003    時間: 21-3-31 21:36

YmOra 發表於 21-3-23 08:41
認同這組合會辛苦,不過,有些"熱愛"理科嘅同學仔反而覺得容易讀,佢哋分享只要上堂和實驗課專心DD上就 ...
始终Chen 同Bio都要花比較多時問去記,相對來講要辛苦,而目三科都要SBA共讀8科,efford一定相對多,Econ相對易,又不用SBA.
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-4-1 09:08

花時間的程度 bio>chem>phy>econ>m2

M2呢, 若數理強而有志於 數理engine 發展要攞高grade的亦不太難, 因 5+ Rate 比其他科高好多⋯
若唔打算讀 數理engine 但求合格好使有科 Full math 方便海外升學, 要合格亦不難,因dse合格率亦遠比其他科高

4core + 3electives + m2 共8科
環顧香港d大學的入學要求 , 冇一個科系是會重點睇晒8科成績的...
學生到時可因應能力興趣 , 目標學系, 策略性地避重就輕,重搥去溫習主力科目
而這亦是 dse 比 ib 着數的地方

作者: YmOra    時間: 21-4-1 13:08

bearbear2003 發表於 21-3-31 21:36
始终Chen 同Bio都要花比較多時問去記,相對來講要辛苦,而目三科都要SBA共讀8科,efford一定相對多,Econ相 ...

明白,不過,我和女兒反而喜歡PhyChemBio裏的SBA,因為認真DD做,要取高分應該唔難。可惜,出年取消這類科目之SBA,要一試定優劣。

作者: happyfamilybaby    時間: 21-4-2 22:01

YmOra 發表於 21-4-1 13:08
明白,不過,我和女兒反而喜歡PhyChemBio裏的SBA,因為認真DD做,要取高分應該唔難。可惜 ...
即係今年中三的,無SBA這個平時分?
作者: happyfamilybaby    時間: 21-4-2 22:02

1998Ruby1998 發表於 21-3-22 19:53
冇乜科係唔辛苦,要付出先有收穫嘛!

Econ 係裏面最大路最多資源,最容易搵到補習老師,而且要合格一啲都 ...

chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,但想讀醫,是否可以不讀phy?
作者: happyfamilybaby    時間: 21-4-2 22:03

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 09:08
花時間的程度 bio>chem>phy>econ>m2

M2呢, 若數理強而有志於 數理engine 發展要攞高grade的亦不太難, 因 ...
大多數講m2,好少人講m1,點解呢?
作者: YmOra    時間: 21-4-2 22:12

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:01
即係今年中三的,無SBA這個平時分?

不,只是EDB因疫情影響下,決定出年考DSE學生响今年嘅PhyChemBio不用做SBA部份。

作者: YolandaTam    時間: 21-4-2 22:33

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:02
chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,是否可以不讀phy?

即時諗到嘅係喺微積分裏面關於 trigonometry 應用題要多花時間理解個 scenario, 仲有 vector 要多花時間理解。

作者: YmOra    時間: 21-4-3 09:24

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:02
chem,bio,econo,m2 這個組合有咩優劣?如果無打算讀工程,是否可以不讀phy?

這個組合“優”多於"劣"好多,因為這組合响大學揀課程已經有好多選擇了。是的,唔會讀工程不同揀Phy,但喜歡Phy另計。

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-4-3 10:37

回覆 happyfamilybaby 的帖子

冇特別優劣,有機會 M2 某啲課題比有讀 Phy 嘅同學花多少少時間去理解,但都唔會話好大差距。唔讀工程可以唔讀 Phy。
作者: elo1616    時間: 21-4-3 20:20

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:03

我囝讀Phy, Chem, Econ, M1.

作者: YmOra    時間: 21-4-3 21:34

happyfamilybaby 發表於 21-4-2 22:03

咁啱哩期多EK人讀M2而矣!我女D表妹們就比較多讀M1,佢哋個群組成日講M1,阿女搭唔到咀。

作者: gracelam    時間: 21-4-3 21:38

唔係㗎! 我女佢地級修M1多過M2。

作者: YmOra    時間: 21-4-3 21:41

elo1616 發表於 21-4-3 20:20
我囝讀Phy, Chem, Econ, M1.

其實,PhyEcon+M1係好好的組合,M1既可以配合到Phy,又可以配合埋Econ,當然Phy配合M2係最最最好,但M1裏已經有Phy想要的知識已很足夠用。

作者: elo1616    時間: 21-4-3 21:55

YmOra 發表於 21-4-3 21:41
其實,PhyEcon+M1係好好的組合,M1既可以配合到Phy,又可以配合埋Econ,當然Phy配 ...

呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Engineering, 好多時大學係要求M2 成績, M1 未必接受.

作者: YmOra    時間: 21-4-3 22:07

elo1616 發表於 21-4-3 21:55
呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Enginee ...

有時就係俾去外國讀書對M1M2的要求的不同而產生煩惱,個人認為,現階段無辦法,但,多一兩年可能有機會改變,可能M2班有望多開班數,因為,隨著大學對數延的重視和學習時數的增加,數延有機會走上"正規課堂"樹教學,咁M2班就有望開多一班了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-4 00:02

elo1616 發表於 21-4-3 21:55
呀囝學校數學成績Top 25名先可以揀M2, 25-50 只可以揀M1... 不過如果諗住到外國留學讀Science 或  Enginee ...

普遍係男仔喜歡揀M2,女仔喜歡揀M1,M2較M 1深,而男生通常數理較強一般亦喜歡修M2,工程同M2都係較多男生嘅選擇。

作者: mcl203    時間: 21-4-4 02:08

大學商科咪讀M1好啲囉,所以咪女仔岩啲,女校若只有M2無M1就奇啲~~~

作者: happyfamilybaby    時間: 21-4-13 09:57

1998Ruby1998 發表於 21-4-3 10:37
回覆 happyfamilybaby 的帖子

冇特別優劣,有機會 M2 某啲課題比有讀 Phy 嘅同學花多少少時間去理解,但都 ...
如果想讀醫,不讀phy是否無影響呢?
作者: gracelam    時間: 21-4-13 11:46

happyfamilybaby 發表於 21-4-13 09:57
如果想讀醫,不讀phy是否無影響呢?

無影響!

Chem係必修。

作者: YolandaTam    時間: 21-4-13 13:16

mcl203 發表於 21-4-4 02:08
大學商科咪讀M1好啲囉,所以咪女仔岩啲,女校若只有M2無M1就奇啲~~~

我哋女校去年好多人 drop M1, 本來兩組成 30+人,而家 M1/2 各約 20人。

作者: YmOra    時間: 21-4-13 16:22

YolandaTam 發表於 21-4-13 13:16
我哋女校去年好多人 drop M1, 本來兩組成 30+人,而家 M1/2 各約 20人。

唔好意思,理解唔到,為何本來"兩組成30+人",就當最大可能性係39人為總數,e+M1或M2"各"約20人,即最少可能性為總數40人,咁咪無人drop反而有1人加入嗎?!

作者: YolandaTam    時間: 21-4-13 16:28

YmOra 發表於 21-4-13 16:22
唔好意思,理解唔到,為何本來"兩組成30+人",就當最大可能性係39人為總數,e+M1或M2" ...

唔好意思,等我講清楚少少:
(去年)中四:兩組M1 共30+ 人, 一組M2 32人,即M1,2 合共超過60人
(今年)中五:一組 M1 約20人,一組 M2 約20人,即  M1,2 合共只得 40+人

作者: YmOra    時間: 21-4-13 16:34

YolandaTam 發表於 21-4-13 16:28

唔好意思,等我講清楚少少:

哦!ic清楚明白晒。thx.thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5