教育王國

標題: 三月中如何從英國返香港 [打印本頁]

作者: DKmum    時間: 21-2-13 12:51     標題: 三月中如何從英國返香港

我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由杜拜飛回香港隔離21日! 請問還有其他方法嗎?還有什麼嘢要留意呢?希望有朋友可以分享下, 謝謝!

作者: cfs    時間: 21-2-13 14:09

DKmum 發表於 21-2-13 12:51
我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由 ...

佢夠十八歲?

如果政府未比英國入,可以申請泰國簽證45天,做齊所有要求文件,在曼谷留廿一日再返香港廿一日。曼谷暫時隔離十四日酒店,酒店選擇多又舒適啲,完成隔離有七日自由活動。

如果廣州開番英國機入,可以入廣州廿一日再用回港易。

作者: DKmum    時間: 21-2-13 14:24     標題: 回覆樓主:

謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗下先邊個方法好d先!

作者: bristol    時間: 21-2-14 09:58     標題: 回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bristol    時間: 21-2-14 10:16

DKmum 發表於 21-2-13 14:24
謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗 ...

用DHL 寄回鄉咭去英國,3-5日可到。

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留英學生要返香港

作者: DKmum    時間: 21-2-14 10:36

bristol 發表於 21-2-14 10:16

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留 ...

謝謝回覆, 都會考慮寄回鄉卡去英國, 然後由內地返嚟香港呢個方案, 因為唔使返嚟香港再隔離!

作者: YuYuMother    時間: 21-2-14 11:00

bristol 發表於 21-2-14 10:16

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留 ...

同意,我都係咁諗。 英國確診數字回落加上學期尾多留學生回港應該會放寬。

可以的話直接由英國返香港比較好,始終經其他地方驚有變數,隨時更改出入境限制就麻煩,有機會滯留當地。

作者: yuyueng    時間: 21-2-14 11:09

我覺得三月尾復活節假期時香港會比直航機返香港,其實如果有専車直接送D人去指定酒店隔離21日,期間又檢二次,比一直起香港既港人更安全。比我唔會考慮經其他國家,太多不能掌握既因素,經廣州都可以考慮下既。
作者: katrinafu    時間: 21-2-14 14:00

bristol 發表於 21-2-14 09:58
今次香港政府禁止香港居民從英國返香港, 實在欠缺理據, 政治目的凌駕一切, 似是bno5+1反制措施的一部分 ...

非常非常認同!

擔憂新變種病毒, 酒店隔離21日,再加檢測次數。
有邊個國家連自己國民都拒諸門外?我明白香港是一個特區 。
12月時因本土感染人數過多,也理 解醫療問題,隨著感染人數減少,某程度上都要放寬, 不過正苦現在處事係咁上下。

作者: 一家三口    時間: 21-2-14 14:04

今次香港政府禁止香港居民從英國返香港, 實在欠缺理據, 政治目的凌駕一切, 似是bno5+1反制措施的一部分 ...

好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎 有錯請更正

作者: SmileSmileSmile    時間: 21-2-14 14:18

DKmum 發表於 21-2-13 14:24
謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗 ...

我覺得返廣州最安全,萬一中左都知點醫,又近我地,有咩都易搞

上年二月,我弟弟係柬埔寨回廣州隔離,住花園酒店,所有流程都安排得好順暢,所以我對國內有信心,你先寄回鄉比佢,收到後再安排下一步,咁就安全

作者: poonseelai    時間: 21-2-14 14:24

一家三口 發表於 21-2-14 14:04
好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎  有錯請更正
...
hk government ban passenger flights from the UK
作者: 一家三口    時間: 21-2-14 14:30

poonseelai 發表於 21-2-14 14:24
hk government ban passenger flights from the UK

轉機可以回港嗎?

作者: 喧嘩    時間: 21-2-14 14:43     標題: 回覆樓主:

根本就係關政治事,變左玩死留學生,攞bno走左果d人都唔會呢段時間返黎啦,我都等緊開關,我女未夠18歲,冇可能左轉隔離再右轉隔離

作者: anitawong21    時間: 21-2-14 15:05

一家三口 發表於 21-2-14 14:30
轉機可以回港嗎?

之前21日到過英國嘅都唔可以入境香港,香港人都冇情講

作者: 一家三口    時間: 21-2-14 15:06

anitawong21 發表於 21-2-14 15:05
之前21日到過英國嘅都唔可以入境香港,香港人都冇情講

慘啦

作者: katrinafu    時間: 21-2-14 16:07

一家三口 發表於 21-2-14 14:04
好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎  有錯請更正
...

過去21天內逗留過英國超過兩小時,就算乘坐飛機經其他國家都不能進入香港境內 。

作者: XYZABC    時間: 21-2-14 16:42

轉機可以回港嗎?

轉機要在轉機地住21日。現在只有迪拜和泰國,泰國要隔離14日。再住七日才能回港再隔離21日,是什麼政策,去到當地都有風險被感染。

其實做咗核酸檢測上飛機,直接到香港才做檢測,有專車到酒店,再隔離21日,完全冇出社區,期間再做兩次檢查,風險在那?

作者: XYZABC    時間: 21-2-14 16:46

喧嘩 發表於 21-2-14 14:43
根本就係關政治事,變左玩死留學生,攞bno走左果d人都唔會呢段時間返黎啦,我都等緊開關,我女未夠18歲,冇 ...

我朋友個女14歲,全校餘佢一個港生,聖誕冇返,現在情緒低落,喊爆話要返HK。第一年到英國留學,心痛她。

作者: poonseelai    時間: 21-2-14 17:32

轉機可以回港嗎?

only if you have not visited the UK in the past 21 days before returning to HK.  
HK is, I believe, the only place that denies its own citizens returning to their home country.  This is against Article 13 of the Universal Declaration of Human Rights

Universal Declaration of Human Rights | United Nations

作者: 一家三口    時間: 21-2-14 17:36

XYZABC 發表於 21-2-14 16:46
我朋友個女14歲,全校餘佢一個港生,聖誕冇返,現在情緒低落,喊爆話要返HK。第一年到英國留學,心痛她。
...
聽到都傷心.
作者: 喧嘩    時間: 21-2-14 18:01

...

我女已經第三年啦,有朋友陪,但都有d 抑鬱,始終覺得有家歸不得,心理壓力好大,我已經尋求左好多方法,都冇用

作者: yuyueng    時間: 21-2-14 18:06

其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國感染人數直線上升,大家睇BK討論區都見到所有香港人(留學生父母例外)都視英國留學生為洪水猛獸,強烈要求政府封關,起各行業要停止營業情況下,似乎要做D野。
當然,其實政府可以安排專車一車車直接送洒店,專車錢用者自付,又可以解決旅遊巴同酒店收入下降問題,咁樣隔離21日已經安全過一直起香港既香港人啦,不得不說政府好廢。
我仔上年8月中已經返左學校,全校加埋佢有3個香港人,佢又OK,話打算暑假至返。
作者: XYZABC    時間: 21-2-14 18:23

yuyueng 發表於 21-2-14 18:06
其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國 ...

好似出國留學就係錯咁。乜邏輯。

作者: XYZABC    時間: 21-2-14 18:24

其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國 ...

聖誕後已經有專車送去酒店。

作者: katrinafu    時間: 21-2-14 18:53

...

我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高燒了幾天, 當時都好擔心, 一直好後悔12月沒安排兩個女回港。

作者: XYZABC    時間: 21-2-14 19:11

katrinafu 發表於 21-2-14 18:53
我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高 ...

現在只有香港唔比國民回家。

作者: yuyueng    時間: 21-2-14 20:10

katrinafu 發表於 21-2-14 18:53
我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高 ...
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然host family 得一個阿嬸(亦係guardian )但佢出出入入唔代表佢安全。
作者: yuyueng    時間: 21-2-14 20:12

XYZABC 發表於 21-2-14 18:24
聖誕後已經有專車送去酒店。
係?我知上機前全部要有檢測報告,如果仲有專車送去酒店隔離21日,真係唔知仲有咩問題!
作者: XYZABC    時間: 21-2-14 20:17

yuyueng 發表於 21-2-14 20:10
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然 ...

其實响host family 到都一樣有風險,英國大部份人都戴布口罩,室外又唔需求戴口罩。

冇想過連續2年取消GCSE。

作者: TongSzeLai    時間: 21-2-14 21:24

SmileSmileSmile 發表於 21-2-14 14:18
我覺得返廣州最安全,萬一中左都知點醫,又近我地,有咩都易搞

上年二月,我弟弟係柬埔寨回廣州隔離,住 ...

同意

作者: katrinafu    時間: 21-2-14 21:39

yuyueng 發表於 21-2-14 20:10
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然 ...

我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳鼻喉專科醫生講到呢個肺炎對日後影響, 加上我女係一個好易病的人,所以要考慮到考試重要還是健康重要去考慮 , 無染病就無事當然無問題 ,但感染到又點算呢 ?
之前有諗過最壞打算就係重讀Y11 。

我朋友兩個女個Host  family 感染到 ,12月底已開始病, 細女燒到 104度 , 1月頭先收到 NHS的檢測set  才確診,當然Host 一家三口都中哂招 。朋友很想飛過去 , 但當地Lockdown , 連酒店和Airbnb 都冇得訂,想飛去照顧兩個女都唔得 ,有時去到呢個位都好無助 。

作者: yuyueng    時間: 21-2-14 21:58

katrinafu 發表於 21-2-14 21:39
我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳 ...
的確係擔心,如果host family 中招,一齊住好難唔中,真係赌博咁,因為host family 佢一個女人獨居,佢又係負責佢個guardian ,佢哋話全部有戴口罩同test 左,同我仔一齊仲有另外二個香港同學。
作者: yuyueng    時間: 21-2-14 22:00

XYZABC 發表於 21-2-14 20:17
其實响host family 到都一樣有風險,英國大部份人都戴布口罩,室外又唔需求戴口罩。

冇想過連續2年取消GC ...
係呀!我仔十分失望,覺得唔多公平,又要由老師呈分再加老師評核。
作者: Band5    時間: 21-2-14 22:14

同意呀!

當時係一般市民聽到英國都覺可怕,我仔12月頭返港,21日後隔離完,前後檢測咗5次,都有親戚朋友怕咗佢,我哋見朋友前都預先聲明,再2個星期後至自我解禁,免得人家提心吊膽!

不過政府到而家都唔想辦法放寬就真係遲遲遲咗啲!

作者: katrinafu    時間: 21-2-14 22:48

yuyueng 發表於 21-2-14 20:12
係?我知上機前全部要有檢測報告,如果仲有專車送去酒店隔離21日,真係唔知仲有咩問題! ...

當時新聞中是寫政府12月22日安排專車由機場到酒店隔離檢疫。

作者: XYZABC    時間: 21-2-14 23:19

喧嘩 發表於 21-2-14 18:01
我女已經第三年啦,有朋友陪,但都有d 抑鬱,始終覺得有家歸不得,心理壓力好大,我已經尋求左好多方法, ...

多D同佢視像,傾吓偈。

作者: summerhotel1    時間: 21-2-14 23:26

XYZABC 發表於 21-2-14 19:11
現在只有香港唔比國民回家。

咁又唔係, 我阿仔有其他國家嘅同學都不能回家, 因為佢哋自己嘅國家封關封機場。

作者: summerhotel1    時間: 21-2-14 23:28

DKmum 發表於 21-2-13 12:51
我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由 ...

現在英國去唔到迪拜啦,英國政府禁止所有由阿聯酋迪拜飛英國嘅航班咗好一段時間, 現在亦都冇飛機從英國飛迪拜

作者: summerhotel1    時間: 21-2-14 23:30

同意你上半部分, 不過去年武漢情況唔同,當時係啱啱發生,現在疫情已經發生咗一年。

作者: wloi    時間: 21-2-14 23:31

我細女同我講如果早知online 上堂,佢Xmas都返香港。本來佢計劃一有直航就返香港,然後在香港online 上堂,不過大學剛宣佈下個 term開始面授,叫所有學生,無論人在那裡,都要返來。
咁我同佢講,Easter無謂返, 暑假先返啦,你要咁轉折先上到飛機,風險都好大。如果落地test positive,分分鐘醫好又要上機返英國。

我見大女(戴左mask同面罩)去一次超市都中肺炎,我估如果我要過英國,都係要打足兩針先敢上機。

作者: summerhotel1    時間: 21-2-14 23:33

yuyueng 發表於 21-2-14 11:09
我覺得三月尾復活節假期時香港會比直航機返香港,其實如果有専車直接送D人去指定酒店隔離21日,期間又檢二 ...

聶德權好似話最少去到4月20 先會考慮放寬, 不過唔係好肯定。

作者: Band5    時間: 21-2-15 00:20

wloi 發表於 21-2-14 23:31
我細女同我講如果早知online 上堂,佢Xmas都返香港。本來佢計劃一有直航就返香港,然後在香港online 上堂, ...

英國多人帶病毒,真係防不勝防!購物回家,其實都難徹底消毒,尤其係食物。

我叫我仔所有物品消毒同洗手後,最好放多一兩日後才用,因為記得有講過病毒在大多數室溫環境下只會生存幾小時,希望能減低風險。

作者: autoto    時間: 21-2-15 01:15

我現在在泰國已完quarantine,呢度酒店隔離package係16日,不是14日,我仔亦在英國,都有諗過叫佢黎之後一齊返香港,但最後都係放棄,因坐太多程機,現在希望正苦快d比英國機land香港

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 01:45

autoto 發表於 21-2-15 01:15
我現在在泰國已完quarantine,呢度酒店隔離package係16日,不是14日,我仔亦在英國,都有諗過叫佢黎之後一 ...

都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜玩法。國內人轉機都可以返到去中國,都唔駛過冷河,去到其他國家又會低風險啲咩。唔明香港點解諗啲咁爛嘅政策。

作者: autoto    時間: 21-2-15 03:02

XYZABC 發表於 21-2-15 01:45
都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜 ...

而且黎泰國係要申請的,不是買機票就可以黎,要留意

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 04:40

autoto 發表於 21-2-15 03:02
而且黎泰國係要申請的,不是買機票就可以黎,要留意

我想了解一下申請困難嗎?程序是否很複雜?

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 07:59

yuyueng 發表於 21-2-14 22:00
係呀!我仔十分失望,覺得唔多公平,又要由老師呈分再加老師評核。

知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月考有AAA,冇想過會差咁遠。

作者: yuyueng    時間: 21-2-15 10:13

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic chem攞top score 就比7,話要加上平時分,出份report 想轉校都唔得,佢好失望。好啦1月中正式mock exam , 佢physic Chem bio maths都係top scores ,學校比bio 7,話佢個分數唔一定攞8或以上,雖然其他比9,學生攞到mock exam predict grade係家長未收到,問左學校但學校一直拖亦唔知佢地比咩grade (我等住份成績單轉校),如果有試考我仔十拿九穩呢4科攞9,但由老師評核起碼降一個grade都唔出奇。
作者: giver    時間: 21-2-15 10:51

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不是嗎?那麼他是用十月的成績,再報今年入大一?

作者: giver    時間: 21-2-15 11:12

yuyueng 發表於 21-2-15 10:13
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic  ...
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定係想轉去 sixth form college, for better oxbridge preparation?都聽過同學仔/agent 講,話有啲學校集中資源俾某啲local 嘅學生,但非親身經歷,又唔敢亂講

作者: yuyueng    時間: 21-2-15 11:45

giver 發表於 21-2-15 11:12
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定 ...
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply都無資格,我未同學校講轉校,只希望學校出佢mock exam既成績比家長,作為家長有權知道自己仔女起學校既成績啫,好過份?你又唔使揶榆我仔大把學校爭住收,事實今日為止我一間都報唔到,我仲等緊學校出成績去報今年9月Y12。希望你仔女有一日同我仔一樣啦。
作者: autoto    時間: 21-2-15 12:00

XYZABC 發表於 21-2-15 04:40
我想了解一下申請困難嗎?程序是否很複雜?

我是做免費最普通的45天tourist visa,要有來回機票、隔離酒店confirmation、usd100000保險包COVID、隔離完的住址等等Upload上香港泰國領事館website,申請certificate of entry,你可直打電話去了解詳情

作者: miriam    時間: 21-2-15 12:37

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論
作者: sleung2020    時間: 21-2-15 12:47

katrinafu 發表於 21-2-14 14:00
非常非常認同!

擔憂新變種病毒, 酒店隔離21日,再加檢測次數。

cannot agree more

作者: Poyau    時間: 21-2-15 13:14

giver 發表於 21-2-15 10:51
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不 ...

2020年改為跟CAG A*/A創新高
大學唔夠位 有人要延遲1年入學

https://schoolsweek.co.uk/top-results-at-a-level-almost-double-under-new-system/

The data shows the percentage of A* grades has risen from 7.7 per cent in 2019, to 14.3 per cent in 2020.

Under the calculated grade system, the results of which were released last week, the percentage of A* grades only rose to 8.9 per cent.

Today’s data shows there have been increases in all grades on last year, including grade C or above, which have risen from 75.5 per cent to 87.5 per cent – a rise of 12 percentage points.

Grades A and above have risen from 25.2 per cent in 2019 to 38.1 per cent in 2020; while the proportion of B or above grades has risen from 51.1 per cent to 65.4 per cent.

https://schoolsweek.co.uk/a-level-results-2020-top-grades-up-by-2-4-percentage-points/amp/

作者: summerhotel1    時間: 21-2-15 14:36

XYZABC 發表於 21-2-15 01:45
都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜 ...

英國去泰國有直航, 泰國航空或長榮航空有。
現時國內人從英國已經唔再可以轉機返大陸。
大陸要最快4月1日才批准英國直航重啟服務,我相信香港會跟, 大約4月開。

作者: YuYuMother    時間: 21-2-15 14:54

summerhotel1 發表於 21-2-15 14:36
大陸要最快4月1日 ...

請問邊到可以睇到相關消息?一直網上都揾唔到

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 17:11

giver 發表於 21-2-15 10:51
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不 ...

是,所以遲咗一年入大學。

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 17:15

autoto 發表於 21-2-15 12:00
我是做免費最普通的45天tourist visa,要有來回機票、隔離酒店confirmation、usd100000保險包COVID、隔離 ...

謝謝你,我大仔在宿舍日日網課,大學二年級,他都話好悶,又唔敢出街,所以都想佢回港。

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 17:17

summerhotel1 發表於 21-2-15 14:36

謝謝你回覆。

國內人仲可以從英國去芬蘭轉機去上海或鄭卅。

作者: XYZABC    時間: 21-2-15 17:21

yuyueng 發表於 21-2-15 11:45
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply ...

我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。

作者: summerhotel1    時間: 21-2-15 19:04

YuYuMother 發表於 21-2-15 14:54
請問邊到可以睇到相關消息?一直網上都揾唔到

我在泰國航空官網找到相關資訊, 每星期一班機, 逢星期日從倫敦出發。

作者: summerhotel1    時間: 21-2-15 19:14

XYZABC 發表於 21-2-15 17:17
謝謝你回覆。

國內人仲可以從英國去芬蘭轉機去上海或鄭卅。

應該唔太可能從芬蘭轉機, 因為現時中國大陸要求持有雙陰性檢測才能登機,而在轉機地點亦都要再做檢測, 然後再上傳檢測資料至微信獲取綠色健康碼登機。 如果要從芬蘭出發,就必須要從中國駐芬蘭領事館取得, 你唔係嗰度居住, 就算你齊全所有document, 佢應該唔會批。

識人打算從美國返上海,做曬檢測全部陰性,領事館都唔批健康碼。

作者: jessiemom    時間: 21-2-15 19:48

回覆 summerhotel1 的帖子

但係我個agent又真係用呢個方法幫人走左
作者: DKmum    時間: 21-2-15 22:50

summerhotel1 發表於 21-2-14 23:28
現在英國去唔到迪拜啦,英國政府禁止所有由阿聯酋迪拜飛英國嘅航班咗好一段時間, 現在亦都冇飛機從英國飛 ...
慘了,幾時開始冇機架?我朋友一月中用呢個方法經杜拜返嚟香港的!
作者: DKmum    時間: 21-2-15 22:53

咁係咪即係香港人都唔可以由英國返大陸再用回鄉卡返香港?救命,真係好複雜呀!杜拜又唔得,大陸又唔得嘅話,咁咪剩係得泰國囉!?!
作者: autoto    時間: 21-2-16 00:42

如果小朋友細,我不建議去泰國隔離16日再飛返香港又21日,我見3月中開始有airline賣London直航香港,我都準備book比亞仔

作者: jessiemom    時間: 21-2-16 00:53

autoto 發表於 21-2-16 00:42
如果小朋友細,我不建議去泰國隔離16日再飛返香港又21日,我見3月中開始有airline賣London直航香港,我都準 ...
有得賣唔代表真係有機,你預左佢不停cancel。我就係咁,book左1月21,cancel再rebook2月3,又cancel再rebook2月16,都係再被cancel,個心灰到爆
作者: autoto    時間: 21-2-16 01:02

有家歸不得真慘,父母又擔心,呢2年比咁多$去留學真係⋯⋯

作者: summerhotel1    時間: 21-2-16 08:05

DKmum 發表於 21-2-15 22:50
慘了,幾時開始冇機架?我朋友一月中用呢個方法經杜拜返嚟香港的!

1月嗰時仲有, 好似係今個月2月開始英國先取消所有阿聯酋迪拜嘅航班

作者: summerhotel1    時間: 21-2-16 08:06

DKmum 發表於 21-2-15 22:53
咁係咪即係香港人都唔可以由英國返大陸再用回鄉卡返香港?救命,真係好複雜呀!杜拜又唔得,大陸又唔得嘅話 ...

我唔太清楚呀, 啱啱另一位家長又有另一個講法, 等我問問佢先

作者: summerhotel1    時間: 21-2-16 08:08

jessiemom 發表於 21-2-15 19:48
回覆 summerhotel1 的帖子

但係我個agent又真係用呢個方法幫人走左

請問係邊一間agent可以出到這一套機票? ( 倫敦-芬蘭-上海)
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要14家居隔離,唔需要酒店, 小朋友上網課影響唔大。

作者: yuyueng    時間: 21-2-16 08:56

XYZABC 發表於 21-2-15 17:21
我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。
我係追緊學校出mock exam成績表轉校,D學校要睇校內成績達到佢地基本要求至比申請。
作者: jessiemom    時間: 21-2-16 12:34

summerhotel1 發表於 21-2-16 08:08
請問係邊一間agent可以出到這一套機票? ( 倫敦-芬蘭-上海)
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要 ...
當時我D機票不停被取消,我agent提議走呢條路,佢幫幾個學生走左。但去芬蘭機位好少,當時(十幾日前)話18號得2位,25號多D,但econ都要2萬幾一位。仲要去中國大使館申請唔知乜,咁我2個细路無回鄉咭喺身,點攪?另外有朋友話到內地酒店是政府派,如果質素唔好wifi差,就連online class都上唔到,所以我唔考慮。但如果你想知,我可以俾agent資料你自己問,佢係私人開既。
作者: dmak    時間: 21-2-16 13:06

katrinafu 發表於 21-2-14 21:39
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳 ...

如果3月後轉返面授上課,會唔會回英國?
我仔現在都係在港online lesson

作者: XYZABC    時間: 21-2-16 16:59

summerhotel1 發表於 21-2-16 08:08
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要 ...

要在芬蘭機場過一夜的。到達芬蘭機場再做雙檢測,過一夜再飛。再要send所有資料去中國大使館申請綠碼,成功才有登機証。

作者: XYZABC    時間: 21-2-16 17:00

dmak 發表於 21-2-16 13:06

我識人訂了三月頭返英國上課,2個仔。

作者: katrinafu    時間: 21-2-16 17:53

dmak 發表於 21-2-16 13:06

唔會啦 , 返兩星期又到復活節假期 , 反而諗4月 中返學啦 !

學校由去年9月開學已有Online Class , 課堂是同步 ,一樣可即場問老師問題和回答老師 , 課堂也有錄制 , 方便時差同學可以睇返 。

作者: ema    時間: 21-2-16 18:50

katrinafu 發表於 21-2-16 17:53
唔會啦 , 返兩星期又到復活節假期 , 反而諗4月 中返學啦 !

學校由去年9月開學已有Online Class , 課 ...
大家諗住4月中返英國的話是否要預十天自我隔離才開樂?
作者: katrinafu    時間: 21-2-16 19:26

ema 發表於 21-2-16 18:50

我女 學校會有安排隔離 的,所以就算要隔離都 在學校進行。

作者: 幸福花海    時間: 21-2-16 19:28

不是高危國家才要隔離嗎?

作者: cfs    時間: 21-2-16 20:00

是,由學校安排在宿舍

作者: cfs    時間: 21-2-16 20:03

幸福花海 發表於 21-2-16 19:28
不是高危國家才要隔離嗎?

非高危只需十天隔離及兩次檢測,預早網上買定兩次檢測£210。

高危地區或在高危地區轉機就十天指定酒店隔離,一樣係出發前網上訂好

https://www.gov.uk/guidance/booking-and-staying-in-a-quarantine-hotel-when-you-arrive-in-england

作者: summerhotel1    時間: 21-2-16 20:23

jessiemom 發表於 21-2-16 12:34
當時我D機票不停被取消,我agent提議走呢條路,佢幫幾個學生走左。但去芬蘭機位好少,當時(十幾日前)話18號 ...

謝謝你回覆, 暫時都唔會考慮, 因為有另一位家長話原來要喺芬蘭等over night, 轉機不能入境即係要喺機場坐, 好似好辛苦。
領事館申請我都未試過,小朋友更加唔會識, 太複雜啦

作者: giver    時間: 21-2-16 21:21

XYZABC 發表於 21-2-15 17:11
是,所以遲咗一年入大學。
本來 gap year 都可以多姿多采,可惜佢多數係疫情下無奈留港,咁就真係好唔抵。
作者: giver    時間: 21-2-16 23:05

XYZABC 發表於 21-2-15 17:21
係呀,我細女和同學們,都係未出當年成績表,先考入學試,有分別在香港和英國考的。大仔考G12時,已經手持IGCSE, IELTS, updated transcript,但就連續兩星期考各中學entrance exam, 都好辛苦呀。不過明白間間學校 /agent 都有既定收生安排,呢兩年又有咁多變化,真係好頭痛嘅
作者: giver    時間: 21-2-16 23:08

yuyueng 發表於 21-2-15 11:45
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply ...
原是衷心稱讚,絕無其他含意。如果是我用詞過於輕挑,讓您誤會了,請諒。 我們的孩子都飄洋在外,只希望在此偷偷師丶呻兩句丶互相鼓勵⋯明白這兩年疫情嚴峻,大家都有壓力,何況您還要考慮轉校哩。祝您牛年順境,事事如意。
作者: giver    時間: 21-2-16 23:11

Poyau 發表於 21-2-15 13:14
2020年改為跟CAG A*/A創新高
大學唔夠位 有人要延遲1年入學
Thank you for sharing details.  只知上年 A-level 嘅計分安排很混亂,沒有深究,因為未燒到埋身。今年輪到阿仔考嘞,又話會有新款嘅計算方式,又話加入原校考試但用官方卷 ⋯ 唉,希望順順利利啦。見到大家為孩子籌謀回港渡假,雖然很艱難,但我都有啲羡慕。我家兩隻馬騮只打算暑假回來,希望到時不用訂酒店啦。

作者: Poyau    時間: 21-2-16 23:35

giver 發表於 21-2-16 23:11
Thank you for sharing details.  只知上年 A-level 嘅計分安排很混亂,沒有深究,因為未燒到埋身。今年輪 ...

Welcome.
希望今年順利 萬事勝意

作者: giver    時間: 21-2-17 00:15

Poyau 發表於 21-2-16 23:35
Welcome.
希望今年順利 萬事勝意
多謝呀,祝您 身心康泰 如意吉祥
作者: longlokma    時間: 21-2-17 01:41

giver 發表於 21-2-17 00:15
多謝呀,祝您 身心康泰 如意吉祥

真心希望所有留英的孩子暑假可以如期返到屋企,全家整整齊齊放暑假啦~期待著   

作者: TVb08    時間: 21-2-22 10:32

回覆 XYZABC 的帖子

我仔又係第一年去寄宿, 聖誕新年都返唔到黎,依家寄望Easter可以回港, 所以我已經send左email去比CEO & CSO要求取消英國停飛HK嘅措施, 雖然唔知有冇用,但都要比佢地知有一班英國學生好想回港同家人見面.
作者: scso    時間: 21-2-22 12:06

喧嘩 發表於 21-2-14 14:43
根本就係關政治事,變左玩死留學生,攞bno走左果d人都唔會呢段時間返黎啦,我都等緊開關,我女未夠18歲,冇 ...

Agree 緊係關政治事啦,由始至終呢個政府所做嘅一切都唔係為市民着想,太多變數,我唔建議太早買機票

作者: 幸福花海    時間: 21-2-22 12:08

可能預早十天回去隔離,等緊學校通知開學安排,應該可以喺宿舍隔離
作者: poonseelai    時間: 21-2-22 13:36

scso 發表於 21-2-22 12:06
Agree 緊係關政治事啦,由始至終呢個政府所做嘅一切都唔係為市民,太多變數,我唔建議太早買機票
...
UK positive cases dropped to 9,834 on 21 Feb 2021  (vs 65,000+ before).  Can't see any reasons why the travel ban cannot be removed
作者: XYZABC    時間: 21-2-22 22:20

TVb08 發表於 21-2-22 10:32

我仔又係第一年去寄宿, 聖誕新年都返唔到黎,依家寄望Easter可以回港, 所以我已經send ...

冇啦!今日已通知整個三月冇飛機回香港。灰爆。

作者: autoto    時間: 21-2-22 22:59

XYZABC 發表於 21-2-22 22:20
冇啦!今日已通知整個三月冇飛機回香港。灰爆。

邊度通知?airline?

作者: summerhotel1    時間: 21-2-23 00:08

autoto 發表於 21-2-22 22:59
邊度通知?airline?

CX 取消至3月29日

作者: summerhotel1    時間: 21-2-23 00:10

TVb08 發表於 21-2-22 10:32

我仔又係第一年去寄宿, 聖誕新年都返唔到黎,依家寄望Easter可以回港, 所以我已經send ...

請問你send e-mail 去邊個address?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5