教育王國

標題: 學校叫我自行搏盡D [打印本頁]

作者: mianyang_99    時間: 20-1-7 15:39     標題: 學校叫我自行搏盡D

深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試班老師說他對答不錯, 時有創意....如果自一LAM WOO, 自二沙曾, 是否太搏???
學校班主任同副校都叫我搏盡D...但見佢級名次又未算真係好TOP...只係兩次呈分全A, 平均95分以上...所以唔知點報好~
作者: happybebebe    時間: 20-1-7 16:06

mianyang_99 發表於 20-1-7 15:39
深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...

۔۔۔۔،

作者: pccw2017    時間: 20-1-7 16:07

深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...
睇下學校舊年升中頭幾名去左邊間讀. 通常學校做靚個首三志願率會叫學生保守D, 好少會叫人搏. 如果學校叫你進取D, 咁你囝囝應該機會幾大. 如果你驚咪自一B1A, 自二B1B學校. 不過我覺得你地學校應該有D根據先會叫你去搏.
作者: 0030    時間: 20-1-7 16:49

回覆 mianyang_99 的帖子

深水埗一線小學有5成半入英中,我覺得前10名都可以進取點~

作者: jli008    時間: 20-1-7 17:06

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-7 17:19

深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所以自行變得比較重要,而老師建議進取、自行搏盡,似乎有啲奇怪。
作者: bbexpect    時間: 20-1-7 17:45

有冇考直資小學?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-1-7 18:05

我覺得你有條件搏,會唔會考慮啲睇成績啲得重嘅學校?的確深水埗區男仔派位冇咁好,想穩陣嘅自二報間 1B,應該都好大機會收。
作者: medicine    時間: 20-1-7 18:14

王家爸爸 發表於 20-1-7 17:19
深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所 ...
係咯,學校老師又叫搏盡甘得意?信心爆棚?

又奇怪,點解老師唔叫搏QES而選LW/TST,有少少捨近求遠的感覺,其中理由係咩?

如果真信心爆棚,點解沒一個選項是兩TOP男校其中之一?

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-7 19:18

medicine 發表於 20-1-7 18:14
我估校長想學校個 profile 好睇啲,間間勁校都有人入到,所以老師迫不得已,只係咁樣建議,而建議勁啲既學生咁做,可能係認為夠多勁既學生試,總有一、兩個得,而即使唔得既,七月叩門入返英中既機會都大啲。
作者: Danielhk    時間: 20-1-7 19:58

每個人風險喜好不同。如果是我,也會選擇搏盡。

不明為何遠距離選沙曾,畢竟每日車馬勞頓。

另外要明白,大抽獎,深水埗最好運氣似乎就是銘賢。(不清楚他區名額)

如果自行階段鎖定最好運氣,自二豈不是最好的備選嗎?
作者: worldcat    時間: 20-1-7 21:36

medicine 發表於 20-1-7 18:14
又可能果兩間學校係樓主自己揀。學校只叫搏,但無話搏邊間。

作者: losoco    時間: 20-1-7 22:39

請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華
作者: losoco    時間: 20-1-7 22:39

請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華
作者: Poyau    時間: 20-1-7 22:51

losoco 發表於 20-1-7 22:39
請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華

40網 旅港 荔天 長協 瑪神

作者: 奥脫福    時間: 20-1-7 23:44

唔好忘記KL2大抽獎乙部可以選喇沙、九華。。。

在選校時,我認同某位阿Sir咁講,因為大家可能要將畫面
拉番闊一點
。。。。

作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 07:51

王家爸爸 發表於 20-1-7 17:19
深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所 ...
因為我住葵青區...已經轉左校網
作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 07:52

Poyau 發表於 20-1-7 22:51
40網 旅港 荔天 長協 瑪神
正是其中一間
作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 07:59

worldcat 發表於 20-1-7 21:36
又可能果兩間學校係樓主自己揀。學校只叫搏,但無話搏邊間。
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個師姐級11好似都自行入左LAM WOO, 所以唔知搏唔搏得過

作者: Poyau    時間: 20-1-8 08:03

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:59
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個 ...

成績較去年級11成功師姐佳 有機會

作者: chanti    時間: 20-1-8 08:05

一線小學級4 , 級5,操行A-, A, 一定搏1A , 無理由去申請1B . 入不到仍有大抽獎, 葵青網又比荃灣、深水埗安全, 值得搏。

作者: hkpapa852    時間: 20-1-8 08:25

係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個 ...
自行值得搏,唔得時大抽獎先再保守
作者: losoco    時間: 20-1-8 08:39

咁睇你老師的建議
我估你地應是協和長沙灣
因同屬基督教

咁會唔會想自二穩陣揀銘賢?

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-8 10:01

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:51
葵青區有保六、蕭明兩間好既女校,所以對女仔係有利。但係你話你嗰個係仔,大抽獎最差都可能去咗中中,所以個人認為唔可以太進取。
作者: 奥脫福    時間: 20-1-8 10:20

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:51

咁太可惜了。

作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 10:47

奥脫福 發表於 20-1-8 10:20
咁太可惜了。
WHY???

作者: nicolemummy    時間: 20-1-8 11:58

你學校叫你仔自一二聖公會最top 既津中,你小學應該係聖公會。你既小朋友的確優秀,自一二是大機會。

作者: losoco    時間: 20-1-8 12:30

nicolemummy 發表於 20-1-8 11:58
你學校叫你仔自一二聖公會最top 既津中,你小學應該係聖公會。你既小朋友的確優秀,自一二是大機會。
...

協和係中華基督教會,不是聖公會

聖安德烈同聖多馬先係聖公會

荔天同瑪神係天主教

開平係無宗教

作者: bbexpect    時間: 20-1-8 12:42     標題: 回覆樓主:

點解唔諗荃官? 放學如去補習通常都係番學校附近既補習社

作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 12:58

bbexpect 發表於 20-1-8 12:42
點解唔諗荃官? 放學如去補習通常都係番學校附近既補習社
去完簡介會....呀仔唔喜歡
作者: nicolemummy    時間: 20-1-8 13:09

losoco 發表於 20-1-8 12:30
協和係中華基督教會,不是聖公會

聖安德烈同聖多馬先係聖公會

樓主可能不是協和。

聖公會小學的band 1率都高。

作者: WinnieCatCat    時間: 20-1-8 13:15

學校當然想你選皇仁,喇沙呢D,一放在校網家長兩眼發光的學校,但1A生唔一定要讀呢啲傳統名校,林護、沙曾也是1A學校,與你仔仔成績完全配合!如覺得仔仔較適合這類地區名校,唔洗再搏d了。有師姐級11入的往績,你應可更有信心。名氣更大的1A男女校,有否考慮伊利沙伯?

作者: mianyang_99    時間: 20-1-8 13:38

WinnieCatCat 發表於 20-1-8 13:15
學校當然想你選皇仁,喇沙呢D,一放在校網家長兩眼發光的學校,但1A生唔一定要讀呢啲傳統名校,林護、沙曾 ...
我就是偏好地區名校...
作者: losoco    時間: 20-1-8 14:16

nicolemummy 發表於 20-1-8 13:09
樓主可能不是協和。

聖公會小學的band 1率都高。

大佬,你睇番15同18,人地講明係某4間之一

同埋我識人讀安德烈,情況略知一二

作者: 0030    時間: 20-1-9 10:33

回覆 nicolemummy 的帖子

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖公會的深水埗津小升英中比列不高,大概3成幾左右,我女就系讀緊深水埗聖公會小學~

作者: losoco    時間: 20-1-9 10:43

0030 發表於 20-1-9 10:33

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖 ...

我咪就係識人在安德烈
呻話200人大校
竟然70名就話邊緣人
現在聽你咁講三成幾band 1又真係喎

作者: losoco    時間: 20-1-9 10:45

0030 發表於 20-1-9 10:33

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖 ...

基福長期穩定咁搞某兩樣較冷門的運動
成功送到仔入運動男校

作者: 0030    時間: 20-1-9 10:59

回覆 losoco 的帖子

除了聖紀文有四成幾升英中,其他三間都系3成幾~雖說不是一線,但年年都有人入到band1a學校~

作者: b3410    時間: 20-1-9 12:05

如果級11師姐入到林護,您小朋友機會好大,儘管放手一試。
作者: b3410    時間: 20-1-9 12:06

mianyang_99 發表於 20-1-8 12:58
去完簡介會....呀仔唔喜歡
可惜!朋友仔女都讀荃官,感覺唔錯喎。
作者: gracelam    時間: 20-1-9 12:09

b3410 發表於 20-1-9 12:05
如果級11師姐入到林護,您小朋友機會好大,儘管放手一試。

級11入到林護,自行應該係有樂團冷門樂器6級以上或大抽獎入。

作者: mianyang_99    時間: 20-1-9 15:28

gracelam 發表於 20-1-9 12:09
級11入到林護,自行應該係有樂團冷門樂器6級以上或大抽獎入。
自行入~
作者: scholar    時間: 20-1-10 09:26

樓主係1A級, 選1A校好正常, 有幾搏?
interview表現好多時佔30~35%, 級11入唔一定要靠其他.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5