教育王國

標題: 匯基東九收band one [打印本頁]

作者: tsangv    時間: 19-1-20 22:35     標題: 匯基東九收band one

這幾年匯基東九有無band two也入到

作者: samuellor    時間: 19-4-29 17:06

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-29 17:16

tsangv 發表於 19-1-20 22:35
這幾年匯基東九有無band two也入到
學校無講,所以只能估。從匯基東九近年既DSE成績,尤其係 level 5 or above 既比例,我估應該收唔少 B2 學生。
假設:直資學校既增值唔低得過香港平均水平。

作者: Sing13    時間: 19-4-29 17:25

如果從報考人數來講, 匯基全收Band1絕對沒問題. (報考既band1人數應該比取錄人數多幾倍)
但直資學校相信自己增值能力, 未必會全選Band1學生.

而且直資選學生既方法是逐個選, 可控制Band2人數比例.

相反官津有一大部分學生是未見過派返來.自行要先拿成績好個班.

作者: samuellor    時間: 19-4-29 18:10

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-29 18:57

samuellor 發表於 19-4-29 18:10
全band one
如果真係收全B1,咁我就唔建議讀啦。學校既DSE成績只係B1C~B2A水平,如果真係全收B1,咁就真係減值得好嚴重。直資好少差到嚴重減值,所以唯一解釋係學校收到既學生平均低於(假設學校有增值)或者等於(假設學校無增值)B1C~B2A水平。

作者: totorogo2009    時間: 19-4-29 19:01

王家爸爸 發表於 19-4-29 18:57
如果真係收全B1,咁我就唔建議讀啦。學校既DSE成績只係B1C~B2A水平,如果真係全收B1,咁就真係減值 ...
應該咁講, 如果
呢兩年全收B1
呢兩年DSE成績B1C~B2A水平
咁Band 1生入匯基係冇問題
因為我相信幾年後DSE成績會上升

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-29 19:02

totorogo2009 發表於 19-4-29 19:01
應該咁講, 如果
呢兩年全收B1
呢兩年DSE成績B1C~B2A水平
唔係無可能,不過可能性未必高
作者: KiNnK    時間: 19-4-29 19:09     標題: 回覆樓主:

一定有band 2入,上年我地學校起碼3個band 2入左!

不過今年我地學校就真係無band 2入

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:11

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:11     標題: 回覆樓主:

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:19

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:25     標題: 回覆樓主:

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:26

作者: ktdanielli    時間: 19-4-29 19:28

samuellor 發表於 19-4-29 19:11

你憑什麼説呢,上網看淸楚才説啦。你説1C 至2A那一年呀

我都想知王家爸爸憑那年DSE説是b2A to b1c. 去年已是b1b水平。

作者: samuellor    時間: 19-4-29 19:30

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 20:56

如果學校公佈2018成績,4主科5以上平均17.88%,三大聯招26.92%,的確同b1b有距離
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2018/07/UCCKE_2018_DSE_Results.pdf

置頂文章已有各校2018 DSE 及jupas結果,可比較下滙基與其他學校
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 20:57

三大率計算方法

圖片附件: myimage.jpg (19-4-29 20:57, 601.9 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMzU2fDZjOGY3NTIwfDE3MTU2NjkwMTd8MA%3D%3D

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:15

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:16

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:31     標題: 回覆樓主:

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 21:37

samuellor 發表於 19-4-29 21:16

一般係將中英數LS 4主科,5+%除4,稱「4主科平均5級以上」
如果將所有科目5+%以上除,就係「所有科目5級以上」
FYR 自己睇,大概係根據5以上及入大學數字排,如果你作為專業會計師,覺得好接近,咁就好接近啦 (你要嘅聖心無公佈)

圖片附件: myimage.jpg (19-4-29 21:41, 460.64 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMzg3fDQ3ZDhjOTJkfDE3MTU2NjkwMTd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-4-29 21:41, 470.74 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMzkwfGNkNjYyOTcyfDE3MTU2NjkwMTd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-4-29 21:41, 466.88 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMzkzfGU1YjcyMjJmfDE3MTU2NjkwMTd8MA%3D%3D

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:39

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 21:45

samuellor 發表於 19-4-29 21:39

心中無數呀,我又唔係會計師
反而想請會計師你賜教點define「好接近」呀

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:45

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 21:46

samuellor 發表於 19-4-29 21:39

又請教何謂benmark?又係你問數據,我咪講數據囉
早知唔駛打咁大段野

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:48

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:50

作者: mcl203    時間: 19-4-29 21:53

samuellor 發表於 19-4-29 21:45

SHCC ~~~

Percentage of students in the school meeting the entrance
requirements for local Bachelor degree programmes
2018 84.85

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:54

作者: mcl203    時間: 19-4-29 21:55

samuellor 發表於 19-4-29 21:54
33 22 only

咁已經好過匯基了,唔少1B中學係>80% ~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 21:56

samuellor 發表於 19-4-29 21:48
你知的

我只知denmark同benchmark咋

作者: samuellor    時間: 19-4-29 21:57

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 21:59

samuellor 發表於 19-4-29 21:57
Which one

係which ones
22樓貼晒出黎啦!

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:00

作者: mcl203    時間: 19-4-29 22:00

samuellor 發表於 19-4-29 21:57
Which one

樓上成個list係到,除非你視而不見~~~

作者: mcl203    時間: 19-4-29 22:01

samuellor 發表於 19-4-29 22:00
If the figure correct, B1A traditional sch 84.x then UCCKE should be b1b.

1A又可以用5仔或3大去衡量~~~

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:02

作者: mcl203    時間: 19-4-29 22:02

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 21:59
係which ones
22樓貼晒出黎啦!

火遮眼~~~

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:02

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 22:03

samuellor 發表於 19-4-29 22:00
If the figure correct, B1A traditional sch 84.x then UCCKE should be b1b.

用返你句話: 33 22 only

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 22:05

mcl203 發表於 19-4-29 22:02
火遮眼~~~

無咁嘅事,我仲等緊有心人請教,我問d問題都無答案,好不安

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:07     標題: 回覆樓主:

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:09

作者: mcl203    時間: 19-4-29 22:09

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 22:05
無咁嘅事,我仲等緊有心人請教,我問d問題都無答案,好不安
...

乜都假,若我小朋友係1C中學達坊間1A**水平就開心C,1A或1C中學只能滿足自己既虛榮心~~~

我係指某位網友火遮眼~~~

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:16

作者: mcl203    時間: 19-4-29 22:20

samuellor 發表於 19-4-29 22:16
那一間呀B1B >80%

真係選擇視而不見,咁我都無計喎~~~

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:22     標題: 回覆樓主:

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 22:35

回覆 samuellor 的帖子

我咁睇,睇返往年 Band 1A-C 往績,我認為:
Band 1A 5+ cut off 30%,4+ 70%,三大 40%、八大 60% 以上。Band 1A 代表:聖保羅男女、港同、HTC
Band 1B 5+ cut off 20%,4+ 60%,三大 30%、八大 50% 以上。Band 1B 代表:St Clare、九華
Band 1C 5+ cut off 15%,4+ 40%,三大 20%、八大 35% 以上。Band 1C 代表:福建、TSK

匯基 18 年:5+ 17.88%,4+ 59.13%,三大 26.92%,八大 ?。匯基得 4+係比較接近 Band 1B,其他都符合 Band 1C。

唔知你有冇考到公開試。Cut off 就係 cut off,接近,即係未到。我唔排除匯基會繼續進步,但截止 18 年,佢未算得上穩陣 Band 1B。

聖心唔公開 DSE 成績,只公開 3322 同本地大學,呢兩個指標,只對 Band 2 校最有參考價值。上面列嘅學校,都係一直維持該位置,好少大變動。

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:38     標題: 回覆樓主:

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:40

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 22:40

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band 1A 當之無愧!
Charlotte mum!有人質疑港同教學同學生能力吖!

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:42

作者: Sing13    時間: 19-4-29 22:44

我認為匯基是貼近band1b,或者勉强称band1b,個人之見,band1 b 3322率應有7x%,五級以上百分比應該高過20%,四級以上百分比應該高過60%,三大率2x-3x%,而且有两年以上咁嘅成績.所以我另一文話如果同英華有分別,最多都是半級既分別.

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 22:48

samuellor 發表於 19-4-29 22:42

你要攞 4+ 做比較,咁 St Clare 成績一定在匯基上  

攞埋數據俾你喇!

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:48

作者: Sing13    時間: 19-4-29 22:54

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:40

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band  ...

至於港同,上年成績是band1A成績,但我認為應該有兩年都達標先算實至名歸,但前年既3322率...所以暫時應算band1A-B,如果今年同上年一样好才肯定是band1A.

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 22:55

喇喇喇,所有數據一早就係各校網站搵返黎,早早已經列好曬,唔洗你去問同學仔喇
St Clare:
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/asr17-18.pdf

匯基:

https://www.uccke.edu.hk/admission/dse-results-s6-repeaters/

港同:

http://www.hkuga-ef.org.hk/enews/2ndIssue2018/ewebsite/2College%20Updates.html

匯基貼近 Band 1B,即係未到,即係暫時仲屬於 Band 1C,咁我都希望佢有進步,以前我都有佢 offer,不過冇入。

作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:57

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 22:59

係吖,暫時過去幾年都高過匯基,亦係達到我所講嘅 4+ cut off。
作者: samuellor    時間: 19-4-29 22:59

作者: samuellor    時間: 19-4-29 23:03

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 23:08

Sing13 發表於 19-4-29 22:54
至於港同,上年成績是band1A成績,但我認為應該有兩年都達標先算實至名歸,但前年既3322率...所以暫時應算 ...

計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG 應該去左 Band 1B    所以我冇將 3322 列為 cut off 考慮。

最有效睇 Band 1 實力,係睇 5+,三大
Band 2 睇 3322,睇呢啲真係會感受到有一截距離,甚至係 Band 1A 圍內。

作者: Sing13    時間: 19-4-29 23:08

匯基四級以上有60%,與其它只有4x%都當band1c,未免有失公平.
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C學生,出來接近band1B,亦算是增值唔錯既學校.

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 23:11

samuellor 發表於 19-4-29 23:03
我想說九華4級以上高過St claire

但未達到 1A cut off,佢亦唔公開其他資料,所以最多只能列作 Band 1B 繼續觀察。如果係能夠同其他 1A 較勁,佢仲唔即刻公開威下咩   

作者: samuellor    時間: 19-4-29 23:13

作者: Sing13    時間: 19-4-29 23:16

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 23:08
計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG ...

如果3322率唔達80%,為何仲稱為band1A呢?好可能間學校畢業出來讀副學士既百分比多過人地band1B.

過得3322,起碼有自資學位,計local degree都高D.隨住學位量化寬鬆,3322越來越重要.

另一網站真是將QC評為band1A-B.

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 23:16

samuellor 發表於 19-4-29 22:38
港同何來1A,St clare 何來1B

你問邊間b1b達80%
我都廢事答港同啦
轉頭你又話港同何來1a

咁你講啦,港同究竟1a定1b呀究竟
定1c-2a先!

如果港同咁成績係1c至2a,咁滙基又點1b呀

又,如果滙基係1b, 咁港同點解唔係1a?

你都將「數據係死嘅人係生嘅」發揮得淋漓盡致

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 23:17

Sing13 發表於 19-4-29 23:08
匯基四級以上有60%,與其它只有4x%都當band1c,未免有失公平.
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C ...

匯基有親生 wor,救恩同神召,不過都係聯繫關係,而且冇公開過升中。

不過匯基幾乎係只要成績係 Band 1 就有 offer,不論面試表現好壞。但比較多家長攞佢做試水溫,未必入讀,所以最後收 Band 2 比例都多啲。佢做到今日呢個成績,都算係唔錯,但有更大進步空間。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-4-29 23:18

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:40

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band  ...

我絕對無所謂.....如果係言之有物的話

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-29 23:19

Sing13 發表於 19-4-29 23:16
如果3322率唔達80%,為何仲稱為band1A呢?
過得3322,起碼有自資學位,計local degree都高D.隨住學位量化 ...

網站評價不能盡信,因為 SLS 同金文泰 仍然係 Band 1  

作者: artroboy    時間: 19-4-29 23:19

滙基同西區救恩小學有聯繫關係,應該有一批1c-2a 水平入到滙基。

以往歷屆通常救恩頭位會先揀超神校,繼而考港同,之後會考b1官津及滙基各半

揀學校b1 仲唔夠,仲要玩到為細分 band 1 abc而嘈?!  

就算間學校屬b1a 都唔代表自己細路保證以b1a 成績入U, 都唔知有乜好拗。

作者: Sing13    時間: 19-4-29 23:43

睇中學好唔好,除左睇DSE成績,仲要睇佢手中個份牌—中學生源.

作者: Yanamami    時間: 19-4-29 23:53

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 23:16
你問邊間b1b達80%
我都廢事答港同啦
轉頭你又話港同何來1a
係hkpapa眼中無乜幾多间係1A其餘就-路tun落去……
作者: LinusYip    時間: 19-4-30 07:09

Yanamami 發表於 19-4-29 23:53
係hkpapa眼中無乜幾多间係1A其餘就-路tun落去……

其實所謂b1a(辜且分abc)比較少係有理由
全港共有450-500間中學(dse計)
各位認為有幾多間b1a?
450/9=50?

非也,因banding應是計學生而不是學校
所謂b1a只係有比較多學生係b1a
而b1學校普遍收生都比b2至3多
所以我認為b1a應該只有20-30間左右
b1b可能只係多少少

故hkpapa較保守係正常

當然某啲網站將學校'upgrade'又會令一啲學校既家長開心啲

作者: gracelam    時間: 19-4-30 07:45

artroboy 發表於 19-4-29 23:19
滙基同西區救恩小學有聯繫關係,應該有一批1c-2a 水平入到滙基。

以往歷屆通常救恩頭位會先揀超神校,繼而 ...

agree.

為左細分band 1b-c而青筋都現, 真係幾無謂, 個小朋友讀得開心, 有自信有歸屬感, 就算band1c中學都可以成為最top 10%內。

作者: Sing13    時間: 19-4-30 09:10

睇成績選校總比睇名氣選校好.
學校公佈成績出來就預左俾人比較.
甚至踢學生出校就是為左整靚數據, 唔睇豈非好可惜.

某啲網站將學校'upgrade'又會令一啲學校既家長開心啲
另一方面, 名校俾人downgrade又會令一啲學校既家長唔接受.

只要講明資料出處就OK了.
反正唔會有一份評級絕對正確.

作者: subb    時間: 19-4-30 09:27

不是以住匯基東都有收b2 生, 但近2年已經無這歌仔唱 ?????
上年重收接近3000申請 !
作者: artroboy    時間: 19-4-30 09:40

gracelam 發表於 19-4-30 07:45
agree.

為左細分band 1b-c而青筋都現, 真係幾無謂, 個小朋友讀得開心, 有自信有歸屬感, 就算band1c中學都 ...

就算如神校spcc, dbs, LS , SJC 都一定有一定數量校內b2生,有b2生好失禮咩?上到中學係另一個story , 小學時b1a生都隨時消失到影到無,特別係靠家長死谷死操果批。睇升大學、三大既DSE 成績比收幾多 % b1abc生更為重要吧?!
作者: gracelam    時間: 19-4-30 09:47

artroboy 發表於 19-4-30 09:40
就算如神校spcc, dbs, LS , SJC 都一定有一定數量校內b2生,有b2生好失禮咩?上到中學係另一個story , 小 ...

不能同意更多

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:28

samuellor 發表於 19-4-29 19:11

你憑什麼説呢,上網看淸楚才説啦。你説1C 至2A那一年呀
自己比較5率:

匯基

典型B2B

高於典型B2B(%)

典型B1B

低於典型B1B(%)

11.20%

9.6%

17%

25%

-55%

24.40%

8.6%

184%

35%

-30%

24.40%

14.1%

73%

35%

-30%

11.50%

7.1%

62%

25%

-54%

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:32

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 23:08
計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG ...
個人認為B1A應該主要係睇星星率,所以DGS、SPCC係B1A;同樣,B1B主要睇5率,所以KC、SPC係B1B。
作者: Yanamami    時間: 19-4-30 11:33

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:32
個人認為B1A應該主要係睇星星率,所以DGS、SPCC係B1A;同樣,B1B主要睇5率,所以KC、SPC係B1B。 ...
我大女间中学只出4+%
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:37

Sing13 發表於 19-4-29 23:08
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C ...
點解4x%係B1C?

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:38

其實考試局有公佈香港平均率,香港平均4率係34.8%,即係B1B既中間應該係34.8%。根據考試局既數據,4x%應該只係B2B上游(如果x係細啲既話),最多係B2A下游(如果x係大啲既話)。
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:39

Yanamami 發表於 19-4-30 11:33
我大女间中学只出4+%
家長會既時候問下就知道。
作者: mcl203    時間: 19-4-30 11:39

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:28
自己比較5率:
delete ~~~~~~~~~

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:45

匯基5+得18.5%都叫B1B,港同既5+有35.48%,高成一倍,真係可以話係B1A*或者B1A**。
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 11:48

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:48
你要攞 4+ 做比較,咁 St Clare 成績一定在匯基上   

攞埋數據俾你喇!
St Clare 既成績近年進步咗好多。

作者: Sing13    時間: 19-4-30 12:05

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:45
匯基5+得18.5%都叫B1B,港同既5+有35.48%,高成一倍,真係可以話係B1A*或者B1A**。 ...

睇教學質量我是睇四級以上百分比同3322率,反映大部分學生水平.
核心四科五級以上百分比,全港平均只有7.2-13.9%,主要反映自行收生質素.
至於為何四級以上百分比4x%仲是band1,因為下圖中最後個幾間大家心目中仲當佢是band1

圖片附件: myimage.jpg (19-4-30 12:05, 547.58 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzNDAxfDk0MGFiNzgzfDE3MTU2NjkwMTd8MA%3D%3D

作者: Sing13    時間: 19-4-30 12:38

個人認為B1A應該主要係睇星星率,所以DGS、SPCC係B1A;同樣,B1B主要睇5率,所以KC、SPC係B1B。 ...

比個別學生能力用星星沒問題, 但比學校教學能力,我覺得應該睇學校是否可以俾到學生一個DEGREE. 用四級以上百分比同3322率較適合.

全港Band1人數是1/3

一間Band2B既學校能夠收到1/3 band1 學生嗎? 好大可能全部都是band2

然後你要一間中一收生全部是band2 學生既中學, 去同人比五級以上百分比, 五級以上百分比達全港平均有可能嗎?

而且絕大多數Band2學校都唔會公佈五級以上百分比, 比較到先出奇.

Band2B學校五級以上百分比能夠達到全港平均數要成立既條件是中學收生全港不分自行, 不分band, 所有學校都有3 band既學生.

作者: mcl203    時間: 19-4-30 12:49

Sing13 發表於 19-4-30 12:38
比個別學生能力用星星沒問題, 但比學校教學能力,我覺得應該睇學校是否可以俾到學生一個DEGREE. 用四級 ...

點解唔可以比較?或許,你眼中既比較係一定要存在輸贏。比較,可以用於數據參考上~~~

作者: sukitelfold    時間: 19-4-30 13:30

據香港爸爸嘅定義,東九龍滙基肯定Band 1,點會走個2A-1C呀?!

但2018年DSE又好難話佢是band 1B,!

但值得一讚是⋯滙基的公布數據,透明度好高!

作者: sukitelfold    時間: 19-4-30 13:37

sukitelfold 發表於 19-4-30 13:30
據香港爸爸嘅定義,東九龍滙基肯定Band 1,點會走個2A-1C呀?!

但2018年DSE又好難話佢是band 1B,!

值得關注:純粹睇DSE成績,滙基東九龍看似也比優才、羅氏及NPL差!

作者: magtam0520    時間: 19-4-30 14:42

那請問B1C的學校或學生水平又是看甚麼呢?

作者: Lucifer3960    時間: 19-4-30 15:00

回覆 magtam0520 的帖子

但選匯基的人不是因為此校成績, 別人說B1C OR B1B好像沒有所謂, 教徒喜歡此校, 有愛心, 有熱誠.
作者: cecibellemama    時間: 19-4-30 15:08

回覆 王家爸爸 的帖子

如果根據呢個成績做比較, 保一 、蕭明、 藍田聖保祿 、荃官等等好多都達唔到band 1b水平?
作者: magtam0520    時間: 19-4-30 15:15

Lucifer3960 發表於 19-4-30 15:00
回覆 magtam0520 的帖子

但選匯基的人不是因為此校成績, 別人說B1C OR B1B好像沒有所謂, 教徙喜歡此校, 有 ...
同意,所以假設六年前入讀東九匯基的學生有不少是B2水平,六年後四主科4+能有約60%,那其實已相當不錯
我只是奇怪講完B1A、B1B的個人定義,又不再提出B1C...

利申:孩子不是東九匯基學生

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-30 15:28

Sing13 發表於 19-4-30 12:05
睇教學質量我是睇四級以上百分比同3322率,反映大部分學生水平.
核心四科五級以上百分比,全港平均只有7.2 ...
個人認為係唔係B1唔係咁重要,反而適唔適合更重要。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5