教育王國

標題: 部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實) [打印本頁]

作者: dgshygh    時間: 18-8-11 20:56     標題: 部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實)

FYR

圖片附件: myimage.jpg (18-8-11 20:56, 1.48 MB) / 下載次數 29
/forum.php?mod=attachment&aid=MjUzODQ0fDUxMGIwNDc4fDE3MTYxNzg2NDV8MA%3D%3D

作者: dgshygh    時間: 18-8-11 20:58     標題: 回覆樓主

留位

作者: e2m    時間: 18-8-12 07:44

dgshygh 發表於 18-8-11 20:56
FYR

荃官好過德望

作者: Sophie0804    時間: 18-8-12 07:48     標題: 回覆樓主:

Del

作者: sunnymama2    時間: 18-8-12 08:23     標題: 回覆樓主:

香港華仁仲係1A?

唔該重作

作者: cl919    時間: 18-8-12 09:01     標題: 回覆樓主

有d學校既info只係得7/10放榜當日,之後已經無係網上update, 所以呢個表真係for reference only
同埋最好mention 每間學校既update係 as of 邊一日。

作者: christy2011    時間: 18-8-12 09:05

回覆 sunnymama2 的帖子

港華dse成績點會1A?
作者: gracelam    時間: 18-8-12 09:15

FYR

有D中學banding錯誤, 好幾間當左band 1a。

作者: LinusYip    時間: 18-8-12 09:17

gracelam 發表於 18-8-12 09:15
有D中學banding錯誤, 好幾間當左band 1a。

我估有起碼十間以上估錯

作者: laiyee1212    時間: 18-8-12 10:08

FYR
46同50都係安柱?又1A又1B究竟想點?
作者: christy2011    時間: 18-8-12 10:36

派入同考入兩回事,圖表未能反映小學實力
作者: Sophie0804    時間: 18-8-12 11:19     標題: 回覆樓主

不如HKPapa. 例出top 10, Top 20 給大家參考一下。

作者: kirstyau    時間: 18-8-12 11:34     標題: 回覆樓主:

最好例哂入到既band1英中,ABC排哂落去。

作者: miriam    時間: 18-8-12 13:42

算把喇, 又係得啖笑
作者: miriam    時間: 18-8-12 13:43

sunnymama2 發表於 18-8-12 08:23
香港華仁仲係1A?

唔該重作
港華仲係 B1A 就唔使要轉直資囉

作者: miriam    時間: 18-8-12 13:44

laiyee1212 發表於 18-8-12 10:08
46同50都係安柱?又1A又1B究竟想點?
考大家眼力同分析能力之作

作者: hkpapa852    時間: 18-8-12 14:01

miriam 發表於 18-8-12 13:44
考大家眼力同分析能力之作
Kidmust通常都係參考HKPEP個份偉大既50小強資料。
水準係咁架啦! 大家要求唔好咁高。

作者: sunnymama2    時間: 18-8-12 14:03

hkpapa852 發表於 18-8-12 14:01
Kidmust通常都係參考HKPEP個份偉大既50小強資料。
...

50小強  

作者: elbar    時間: 18-8-12 14:09

sunnymama2 發表於 18-8-12 08:23
香港華仁仲係1A?

唔該重作

唔通有人好似尖咀大…,要刷存在感  

作者: miriam    時間: 18-8-12 14:09

...
50 小強都分錯個下夠晒勁

Kidsmust 有無考慮過重新請過批編輯同校對呢

作者: miriam    時間: 18-8-12 14:11

...
會員有訴求呀~~~

作者: Ktfk    時間: 18-8-12 14:45

回覆 miriam 的帖子

要分派入同考入又真係複雜咗 ....

官津計,同區又可以派入,又可以考入...

有聯繫或優先條件直上又唔知計好定唔計好....

作者: miriam    時間: 18-8-12 14:51

Ktfk 發表於 18-8-12 14:45
回覆 miriam 的帖子
最重要係有幾多人可以真係拎到派位當日學校公布既結果, 呢個先可以實際反映到各 banding %, 之後再上校網睇, 已經係微調晒既結果.

係, 好多學生畢業試會搏盡去考, 希望叩門時機會更大, 我地係唔可以抹殺佢地既努力.

所以要整咩 top 10, top 20, top 50 出黎可以依據咩數據做呢? 我都好想知.

作者: Sophie0804    時間: 18-8-12 15:41

miriam 發表於 18-8-12 14:51
最重要係有幾多人可以真係拎到派位當日學校公布既結果, 呢個先可以實際反映到各 banding %, 之後再上校網睇 ...

所以有些人除了睇DSE 成績、入U率、學校的體藝、環境、國際視野、個人發展。
個人覺得成績是重要、但培養學生的品格、個人成長、國際視野等亦十分重要、因為學校不是工廠。
所以男拔一直是我心目中的神校(雖然DSE 成績相比其他神校差些)

作者: elbar    時間: 18-8-12 15:42

Sophie0804 發表於 18-8-12 15:41
所以有些人除了睇DSE 成績、入U率、學校的體藝、環境、國際視野、個人發展。
個人覺得成績是重要、但培養 ...

不是訓練倒模機械人(考試機器)

作者: hei918    時間: 18-8-12 15:58

miriam 發表於 18-8-12 14:51
最重要係有幾多人可以真係拎到派位當日學校公布既結果, 呢個先可以實際反映到各 banding %, 之後再上校網睇 ...
我吾係好熟,真心請教:點解扣門入的吾計呢?如果扣1A而學校收,吾係代表該生應該達到/或最少接近1A標準咩?
作者: miriam    時間: 18-8-12 16:11

所以有些人除了睇DSE 成績、入U率、學校的體藝、環境、 ...

各人把尺都唔同,你叫排,點排呢?

講學校環境,我囡學校 20000 尺,有泳池,健身室,體操舘,宿舍,夠正喇!

運動唔弱啵!正喇!

但學術平穩地叫 B1C,總豁黎講點排好呢?

作者: miriam    時間: 18-8-12 16:37

hei918 發表於 18-8-12 15:58
我吾係好熟,真心請教:點解扣門入的吾計呢?如果扣1A而學校收,吾係代表該生應該達到/或最少接近1A標準咩 ...

要講都唔知點講好。

banding % 取決於 PS-1 成績,係呢度都見唔少要考當日離港外遊,有人過左海就神仙 hea 考,無諗過會影響未來幾屆既學弟學妹,呢個 % 已經影響學校 B1% 有幾多。

家長填表有無問題,都係因素之一,去到大抽時人搏你唔搏,又隨機編號靚唔靚,最終去到叩門先入到。

有學生三呈成績唔理想入左 B2 校,但跨區叩門又入到 B1,實例又唔少。

點解要睇派位無添加水份既資料,就係要計返條安全線係邊,歷年上落唔大時,家長都預計到幾多名內係某 banding。

總之呢個遊戲玩一次死極多腦細胞喇!

作者: hei918    時間: 18-8-12 21:28

miriam 發表於 18-8-12 16:37
要講都唔知點講好。

banding % 取決於 PS-1 成績,係呢度都見唔少要考當日離港外遊,有人過左海就神仙 he ...

多謝回覆
10/7數據確實反映到學校究竟有幾多%派入不同組別,從而作出部署。但我覺得扣門數字都值得參考,因為經過筆試面試而入到,某程度上證明個小朋友係達到學校要求,正如你個例子,如果B2扣入他區band1中學,即係佢能力都吾弱?
升中真係好複雜下,如果比我揀,可能寧願好似以前甘考返個試,得就得,吾得都只怪自己仔女技不如人

作者: miriam    時間: 18-8-12 21:50

hei918 發表於 18-8-12 21:28
多謝回覆
10/7數據確實反映到學校究竟有幾多%派入不同組別,從而作出部署。但我覺得扣門數字都值得 ...
所以有實數, 之後再有叩門後數據做對比係最好.

好似我囡小學會有一份對上一屆畢業生入某校既名次表, 當然只係畀個 range 出黎, 但你見到原本某 B2 校既名額少左, B1 校多左, 再睇返個名次, 原來跨區叩門時都有機會喎, 咁你會唔會一試呢?

亦都好老實講, 對上一屆會唔會將佢地當日派位實數傳畀下一屆既家長, 呢樣都要睇同上一屆家長熟唔熟囉.

作者: Sophie0804    時間: 18-8-13 00:05

hei918 發表於 18-8-12 21:28
多謝回覆
10/7數據確實反映到學校究竟有幾多%派入不同組別,從而作出部署。但我覺得扣門數字都值得 ...

所以好多人考直資、不用擔心受怕。

作者: HM168    時間: 18-8-13 10:10

miriam 發表於 18-8-12 14:11
會員有訴求呀~~~
有請hkpapa852
作者: miriam    時間: 18-8-13 10:12

HM168 發表於 18-8-13 10:10
有請hkpapa852
呢 D 咪玩佢喇

又要計埋校園面積, 設施, 體藝之類既野, 不如老老實實睇成績好過.

作者: Charlotte_mom    時間: 18-8-13 10:23

miriam 發表於 18-8-13 10:12
呢 D 咪玩佢喇

又要計埋校園面積, 設施, 體藝之類既野, 不如老老實實睇成績好過.

咁千禧校新樓好,定歷史文物贏?
九龍塘山頂有無分加先!

作者: miriam    時間: 18-8-13 10:36

Charlotte_mom 發表於 18-8-13 10:23
咁千禧校新樓好,定歷史文物贏?
九龍塘山頂有無分加先!
我地要整返個家長評分既位先得

有無校車, 港鐵直達, 校服邊間供應商, 要價平料靚, 死喇, 個表一定好鬼長.

仲有 canteen 食物係咪多元化, 外判定自家廚師, 呢度我一定畀我囡學校滿分, 自家廚師質素唔錯仲要平.

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 10:43

miriam 發表於 18-8-13 10:12
呢 D 咪玩佢喇

其實我一直只想計一樣嘢:

邊間學校女生嫁得好

作者: miriam    時間: 18-8-13 10:45

hkpapa852 發表於 18-8-13 10:43

邊間學校女生嫁得好
我個件隨時嫁唔出喇

作者: Sophie0804    時間: 18-8-13 11:05

邊間學校女生嫁得好

當年宿舍流傳MCS 、St. mary andSPCS 最多靚女同淑女、比較溫柔、 亦嫁得好。DGS 比較有主見、比較多人單身。協恩比較爽快。已經是二十幾年前的事。
只是傳聞,如有得罪、多多見諒

作者: 猴子爸    時間: 18-8-13 11:30

Sophie0804 發表於 18-8-13 11:05
當年宿舍流傳MCS 、St. mary and  SPCS 最多靚女同淑女、比較溫柔、 亦嫁得好。DGS 比較有主見、比較多人 ...

呢個正,比起比較DSE成績更實際。
根據觀察,又好似幾啱,豬記女生要搵到睇得上眼嘅男生係有d難度

作者: sunnymama2    時間: 18-8-13 12:26

Sophie0804 發表於 18-8-13 11:05

當年宿舍流傳MCS 、St. mary andSPCS 最多靚女同淑女、 ...

點為知嫁得好?

作者: happiemm    時間: 18-8-13 12:47

回覆 sunnymama2 的帖子

江湖傳聞:  St Mary 出修女, DGS出叻女, MCS出靚女
已經講咗幾十年, 唔知今時今日仲係咪

作者: bbq.    時間: 18-8-13 13:18

邊間學校女生嫁得好

靠老公?不如靠自己最好。

作者: miriam    時間: 18-8-13 13:29

話我無聊又好, 無野做又好, 無鬼謂都好, 我係某網站搵左好耐都唔見樓主貼出黎既資料咁囉

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 13:35

miriam 發表於 18-8-13 13:29
話我無聊又好, 無野做又好, 無鬼謂都好, 我係某網站搵左好耐都唔見樓主貼出黎既資料咁囉
噢, 即係原來係"私人珍藏"

唔怪得QC差咗D

作者: miriam    時間: 18-8-13 13:37

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:35
噢, 即係原來係"私人珍藏"

唔怪得QC差咗D

唔係見樓主漏空左 #2,都唔會引起我好奇心去揾,想睇下有咩資料未貼出黎咁囉

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 13:41

miriam 發表於 18-8-13 13:37
唔係見樓主漏空左 #2,都唔會引起我好奇心去揾,想睇下有咩資料未貼出黎咁囉
...
咪係囉, 印象中, 以前HKPEP同Kidmust都唔會為中學訂B1A/B/C, 只有schooland鍾意咁分之嘛!

原來係多方面資料整合既私人珍藏

作者: miriam    時間: 18-8-13 13:49

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:41
咪係囉, 印象中, 以前HKPEP同Kidmust都唔會為中學訂B1A/B/C, 只有schooland鍾意咁分之嘛!

原來係多方面資 ...
但係個表上面打住 kidsmust 嘛, 咁我好自然就去 kidsmust 個網站搵囉, 但搵唔到囉.

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 13:53

miriam 發表於 18-8-13 13:49
但係個表上面打住 kidsmust 嘛, 咁我好自然就去 kidsmust 個網站搵囉, 但搵唔到囉.
...

會唔會又係FB入面D乜乜面試名師既老翻之作?

佢地最叻個係人地俾/轉載

作者: miriam    時間: 18-8-13 13:58

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:41

原來係多方面資 ...
又再無聊引證之下係抄 s 字頭既 banding

作者: little_yolky    時間: 18-8-13 16:17

hei918 發表於 18-8-12 15:58
我吾係好熟,真心請教:點解扣門入的吾計呢?如果扣1A而學校收,吾係代表該生應該達到/或最少接近1A標準咩 ...
小小愚見而已, 大家交流下。

小朋友叩入時, 係考筆試。自行入有兩次呈分成績, 派入就根據真實banding, 但叩入既同學, 同其實際banding無關, 只睇應試技巧。我哋學校今年都有B3學生叩入B1C-B2A直資, 雖然唔係熱門學校, 但個band離現實好遙遠, 咁我哋呢D後人唔知, 只睇學校公布個數據既話, 最多計呢類同學仔係B2, 點都唔會估係B3, 咪會估錯學校既banding比率, 咪中大伏囉。

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 16:32

little_yolky 發表於 18-8-13 16:17
小小愚見而已, 大家交流下。

小朋友叩入時, 係考筆試。自行入有兩次呈分成績, 派入就根據真實banding, 但 ...
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差

作者: little_yolky    時間: 18-8-13 16:39

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:32
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。
作者: miriam    時間: 18-8-13 17:08

little_yolky 發表於 18-8-13 16:39
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。 ...
某間 B3 直資一般小學都計入英中之列, 唔知既家長咪伏左囉

作者: mcl203    時間: 18-8-13 17:09

little_yolky 發表於 18-8-13 16:39
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。 ...

你開始明點解有D直私升中率咁靚仔了,考中學時不時秤先D~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-8-13 17:32

miriam 發表於 18-8-13 17:08
某間 B3 直資一般小學都計入英中之列, 唔知既家長咪伏左囉
佢只係估唔到, 有一D我列為B2A-B1C既中學, 會收B2C/B3A學生啫!

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B2C學生, CSK/SLA幾年前仲有唔少B1生派入都仲話OK

所以用中學DSE表現去評價中學, 其實一樣有盲點

作者: Gummama    時間: 18-8-13 17:43

所以有些人除了睇DSE 成績、入U率、學校的體藝、環境、 ...

作者: miriam    時間: 18-8-13 17:45

hkpapa852 發表於 18-8-13 17:32
佢只係估唔到, 有一D我列為B2A-B1C既中學, 會收B2C/B3A學生啫!

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B ...
我舉出黎既跨區叩門, 個間中學應該早兩年英中落車之一, 又係多謝唔得掂先可以 keep 住係英中, 咁學校真正水平係點, 你應該估到喇.

作者: miriam    時間: 18-8-13 17:47

hkpapa852 發表於 18-8-13 17:32

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B ...
所以我咪話要排以咩黎做準則

用 DSE 成績都有盲點, 再加埋咩校園設施何止盲點, 可能係老點.

作者: mcl203    時間: 18-8-13 18:14

miriam 發表於 18-8-13 17:47
所以我咪話要排以咩黎做準則

用 DSE 成績都有盲點, 再加埋咩校園設施何止盲點, 可能係老點.

加埋富貴度,有助學生嫁得好~~~

作者: miriam    時間: 18-8-13 18:19

mcl203 發表於 18-8-13 18:14
加埋富貴度,有助學生嫁得好~~~
富貴度........................我拿拿臨縮埋一邊先得

作者: gigayan    時間: 18-8-13 18:28

可唔可以講下係邊幾間直資?

作者: HaYi    時間: 18-8-14 08:46

點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校banding 高而靠抽入B1ABC官津的學生.    一個小學生在呈分之後歸入的banding, 就算有全港性師兄姐的分數調整, 好大程度只係反應一個小朋友在"本校內"的相對位置, 是反應唔到在全港人學生中的真正排位,    就係機制太多missmatch / feeder之類, 又不是考一份全港性的卷, 大把B1入到1BC官津讀唔上, 因為跟本實力唔配. 加上依家好多1BC官津都是得番個名, 太多虛相.

如果官津全是自行/扣門哩類方式入的, 或是全港如PS1考同一份卷,   學校的banding 才可能清晰些, 所以小學入官津數字(靠連繫幾多自行幾多抽入分唔到幾多) 俾後人的banding 參考性真係好誤導.   PS1有公佈才可以反應真相.   

作者: hkpapa852    時間: 18-8-14 08:52

HaYi 發表於 18-8-14 08:46
點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校 ...
妳唔瞭解, 部份學校對學生既成績要求, 其實真係唔係太高

作者: worldcat    時間: 18-8-14 09:06

HaYi 發表於 18-8-14 08:46
點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校 ...
以前學能測驗一份卷搞掂時,中學可以分5級。改制後只可分3級。

好聽就係唔想標籤中小學。
實際係可能edb係pre s1機制下都唔知點分學校做5級。

唔係話現有機制唔好,亦無一個機制係絕對公平。
但宜家係用家方面資訊太少,想選擇適合小朋友嘅學校都未必有足夠資訊。

作者: little_yolky    時間: 18-8-14 09:28

hkpapa852 發表於 18-8-14 08:52
但係以B1C-B2A學校嚟講, 叩門收個B3, 咁咪好倒米? 其實學校唔知果個係B3學生嚟, 因為大抽奬都係派入B2C學校而已, 最多好似我咁, 估佢係B2。而且, 我哋學校B3頭學生成績表都好靚仔, 我哋全科B都已經係B3喇。再加上可能我哋學校D小朋友乖, 以前中學收過我哋D同學仔表現好滿意, 所以好放心再收多幾個(我估中學會咁諗咋)。

其實我哋學校係衰唔操卷而已, 同學仔水平係唔差的。好似剛剛個pre-S1, 有D同學仔都話中文卷難, 但我哋學校B3同學仔話易, 仲淺過學校份考試卷, 數學都同其他二線B1生差唔多, 只唔夠時間, 做漏四五題而已, 英文都唔會覺得難, 都係一兩題聆聽唔識做。所以, 我哋學校只係無操卷累事。

作者: hei918    時間: 18-8-14 13:16

hkpapa852 發表於 18-8-14 08:52
我以為大部分學校都係擇優而錄,除左對特異功能的可能降低要求
作者: hkpapa852    時間: 18-8-14 13:19

worldcat 發表於 18-8-14 09:06
以前學能測驗一份卷搞掂時,中學可以分5級。改制後只可分3級。

好聽就係唔想標籤中小學。
學能測驗其實唔係一試定生死, 都係仲要再睇番校內成績評核.

真正一試定生死, 係1978年以前既升中試

作者: HaYi    時間: 18-8-14 13:36

little_yolky 發表於 18-8-14 09:28
但係以B1C-B2A學校嚟講, 叩門收個B3, 咁咪好倒米? 其實學校唔知果個係B3學生嚟, 因為大抽奬都係派入B2C學校 ...
哩個case 我估算零星, B3扣B1C2A收左, 未必是學校睇錯自己倒米 / 個B3同學面試技巧叻而誤收, 因扣門往往要做卷加面試, 我唔相信差到全港b3的可以成功升成幾個levels.   一係個同學有特異功能, 一係佢本身是叻仔, 不過在佢(應是強校) 不夠同學強所以出來個排名差.   我相信一間"B1C2A官津/直資學校誤收扣門B3生" 的機會遠比"官津硬食抽獎入的弱校所謂B1生"  細...  前者是零星, 無需在意 後者是常態, 揭示左成個系統錯配的後果.   
作者: worldcat    時間: 18-8-14 13:47

hkpapa852 發表於 18-8-14 13:19
學能測驗其實唔係一試定生死, 都係仲要再睇番校內成績評核.

真正一試定生死, 係1978年以前既升中試
係,都唔記得仲有升中試,因為無考過
學能測驗都係後期,但學生係為學校當届爭取好成績。

多謝糾正。

作者: hkpapa852    時間: 18-8-14 13:52

worldcat 發表於 18-8-14 13:47
係,都唔記得仲有升中試,因為無考過。
學能測驗都係後期,但學生係為學校當届爭取好成績。
我都未考過嫁

作者: carolyk    時間: 18-8-14 15:47

miriam 發表於 18-8-13 17:45
我舉出黎既跨區叩門, 個間中學應該早兩年英中落車之一, 又係多謝唔得掂先可以 keep 住係英中, 咁學校真正水 ...

More info: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3053513&extra=&page=2

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5