教育王國

標題: 高主教 vs St Catherine [打印本頁]

作者: utshoward    時間: 17-1-11 21:47     標題: 高主教 vs St Catherine

住將軍澳, 揀高主教還是St Catherine? 兩這都要長途車

作者: monodad    時間: 17-1-11 22:35

utshoward 發表於 17-1-11 21:47
住將軍澳, 揀高主教還是St Catherine? 兩這都要長途車

RC

作者: utshoward    時間: 17-1-11 22:57

monodad 發表於 17-1-11 22:35
RC

為什麼呢? 是否因為女孩子升學率較佳?

作者: Brianwang    時間: 17-1-11 23:07     標題: 回覆:高主教 vs St Catherine

高主教要過诲,時間耐d喎

作者: mrivan    時間: 17-1-12 03:06     標題: 回覆樓主:

st cat

作者: dreamdream081    時間: 17-1-12 09:22

高主教
作者: 12246    時間: 17-1-12 09:29

St Cat

作者: edniebridge    時間: 17-1-12 09:34

揀高主教的,多數是因為小學有半龍,感覺比較穩陣。但我有朋友的孩子有學業獎都入唔返高小

除了考慮車程,樓主相信也會考慮兩校課程和模式是否適合小朋友和配合家庭的教育理念。另外,本身有無津小back up也是一個考慮的因素。

作者: Buggyjai    時間: 17-1-12 09:42

Agree with Edniebridge.

Another factor to consider is whether RC primary is your preferred school for your son. Don't just take a half-dragon school just because it has a so-called backup.
作者: amoyresident    時間: 17-1-12 09:51     標題: 回覆:Buggyjai 的帖子

可比較兩者教學模式的差別,一間傳統,一間活動教學。策略上,高幼較穩陣,不少高幼生以高小為backup, 再考更好小學。在bk之前有家長分享過高幼升小results, 十分唔錯。

作者: franksin    時間: 17-1-12 10:53     標題: 回覆樓主:

我都係呢2間揀!

作者: lokkayung    時間: 17-1-15 07:35

高幼
作者: monodad    時間: 17-1-15 12:15

如只以有私小backup 為誘因而選擇高幼並非明智之選,如樓上所言,高幼生外出考直私學校並不比九龍塘幼稚園差(2017畢業生特別亮麗,待來年公佈時大家會知點亮麗法),高幼最令我感恩是德育教育,試問小朋友沒紀律,不遵從老師及家長教導,無論學校學術幾強,小朋友又能吸收幾多?就算外補,如以相同態度去學習,相信亦幫助不大,而且從小有正確學習態度,對往後十多年的學習生涯亦會事半功倍。在此有感而發,很多家長只著眼學校夠唔夠谷,每日有幾多net時間,升小結果等等因素,其實有冇考慮過幼兒教育最重要是什麼?

作者: 千語mami    時間: 17-1-15 15:28     標題: 引用:高主教要過诲,時間耐d喎 +

原帖由 Brianwang 於 17-01-11 發表
高主教要過诲,時間耐d喎
時間差唔多,SC校車唔洗過海都$1900, RC只係$2000

作者: GCG    時間: 17-1-18 22:37     標題: 引用:住將軍澳,+揀高主教還是St+Catherine?+兩這

原帖由 utshoward 於 17-01-11 發表
樓主小朋友是男定女?樓主其實有無心是上高小?答左呢兩個問題基上已經有答案。因為將軍澳上灣仔山上唔少嘢架。而男多女小未必個個家長接受到。兩間課程結構已經好唔同,高幼基本target 是高小,整個課程是環繞小學部設計。但Catherine 我想d家長擺明希望入名校,所以學校成個課程重心可能是presentation skill, group discussion 在所難免。真係好難一間學校有一條龍服務但同時又有提升競爭力服務bo!

作者: utshoward    時間: 17-1-23 22:31

GCG 發表於 17-1-18 22:37
樓主小朋友是男定女?樓主其實有無心是上高小?答左呢兩個問題基上已經有答案。因為將軍澳上灣仔山上唔少嘢 ...

女仔,高小都好吸引!

作者: 千語mami    時間: 17-1-25 01:37

GCG 發表於 17-1-18 22:37
樓主小朋友是男定女?樓主其實有無心是上高小?答左呢兩個問題基上已經有答案。因為將軍澳上灣仔山上唔少嘢 ...

高小都算一線名校,SC 讀完都會再考,分分鐘考唔到添,有龍當然讀龍,除非高小唔係你心儀學校

作者: nicholasnip    時間: 17-2-2 12:39

回覆 千語mami 的帖子

坦白講, 不要想入到SC就會入到一線小學, SC其實好多都入唔到一線名校.

聽到SC多入名小只是因為SC本身是大校, 學生人數相對多而已. 本人經驗是,入到名小是要靠孩子本身能力和家長的人際網絡好唔好有關.

作者: dreamdream081    時間: 17-2-2 14:59

千語mami 發表於 17-1-25 01:37
高小都算一線名校,SC 讀完都會再考,分分鐘考唔到添,有龍當然讀龍,除非高小唔係你心儀學校
...

Totally agree

作者: baby_112    時間: 17-2-2 23:17

nicholasnip 發表於 17-2-2 12:39
回覆 千語mami 的帖子

坦白講, 不要想入到SC就會入到一線小學, SC其實好多都入唔到一線名校.

agree

作者: siukaipp    時間: 17-2-3 11:59

Hi, I'm a parent of a RC kid, my son is K3 now and have got more than 1 offer in addition to RC offer.

Pros of RC:
- Good moral education and discipline
- Teachers are caring
- Strong in Chinese
- Comparatively weak in English
- Half-dragon

Some of my friends' kids are from SC and as mentioned, not all of them got offer for primary. It really depends on how much effort parents put on kids.

I enroll very few (just swimming & piano) class for my son. Didn't join ANY academic class except phonics outside.

I think other than academic, character and personality is also one of the key measurements for primary to pick kids.
作者: HappyCheerBaby    時間: 17-2-3 12:23

回覆 utshoward 的帖子

如果係仔的話, 會揀高主教, 此終有 back up 小學, 如果女仔的話, 會揀 SC, 女仔讀高小有D怪怪地, 每班高小只有幾個女仔, 其餘都係男仔。
作者: MMVV    時間: 17-2-3 13:19     標題: 回覆:高主教 vs St Catherine

都係現實問題,如果由將軍澳去湾仔高小,可能要好早起身,天天如事,數主係咪-個concern?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5