教育王國

標題: 除國際學校外,有沒有其他小學比較適合活躍D嘅小孩? [打印本頁]

作者: Tratrali    時間: 16-11-24 02:07     標題: 除國際學校外,有沒有其他小學比較適合活躍D嘅小孩?

我個女現就讀傳統教會學校幼稚園,有6、7成機會可升上現有幼稚園嘅小學部... 但學校真係太傳統啦,好擔心個囡太壓抑... 所以想看看有沒有其他選擇⋯⋯

作者: redchow1111    時間: 16-11-24 04:31

Tratrali 發表於 16-11-24 02:07
我個女現就讀傳統教會學校幼稚園,有6、7成機會可升上現有幼稚園嘅小學部... 但學校真係太傳統啦,好擔心個 ...

WKF、福附、培僑、蔡繼有.....

作者: 964000    時間: 16-11-24 06:09

我個女現就讀傳統教會學校幼稚園,有6、7成機會可升上現有幼稚園嘅小學部... 但學校真係太傳統啦,好擔心個 ...

一般非傳統教會,男女校會好些

作者: Tratrali    時間: 16-11-25 02:51     標題: 回覆:redchow1111 的帖子

謝謝!會參考一下!

作者: Tratrali    時間: 16-11-25 02:52     標題: 回覆:964000 的帖子

謝謝,真係要花多D時間睇下先得⋯⋯

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-25 08:20

作者: IICHENG    時間: 16-11-25 08:22

TSL陳守仁

作者: Jane1983    時間: 16-11-25 08:24

救恩、啟思...其實男女校就通常好d。女校有人讀得開朗,但亦見過本身文靜內向的,越讀越收埋,你咁早有咁既考慮,係好事。
作者: kvvvcheung    時間: 16-11-25 08:33     標題: 回覆樓主:

啟思

作者: retriever    時間: 16-11-25 08:34

如果仍然想有宗教影響, 可以選些重愛心既學校, 禮賢係出哂名愛心爆棚.

信仰影響幾緊要...不一定神學方面, 長遠價值觀有影響.

作者: Tratrali    時間: 16-11-26 02:41     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

唔到我唔擔心同考慮,因個囡比起其他同學坐唔定同唔專心,雖然佢自己在學習上沒有問題,但就經常被老師投訴影晌到其他同學... 其實眼見佢今年K2已改善咗,但望佢個樣同眼神覺得佢有D壓抑... 其實佢間學校係 ok⋯⋯ 只係覺得可能唔適合佢,擔心個囡咁讀落去會令佢又學習失去興趣⋯⋯

作者: Tratrali    時間: 16-11-26 02:47     標題: 回覆:retriever 的帖子

我同個囡本身係天主教徒,所以之前考K1時特別同佢考呢間有小學同直屬中學嘅天主教幼稚園... 老實講新派D嘅教會學校多為基督教,不過我都會認真睇睇... 希望個囡可以揾到間適合佢,令佢可以享受到學習樂趣啦⋯⋯

作者: fusuyuan    時間: 16-11-26 03:15

宏信
作者: fixedstar99    時間: 16-12-2 21:19

Tratrali 發表於 16-11-26 02:47
我同個囡本身係天主教徒,所以之前考K1時特別同佢考呢間有小學同直屬中學嘅天主教幼稚園... 老實講新派D嘅 ...

唔通係德望?

作者: HaYi    時間: 16-12-2 21:36

TSL, CKY, LMC, Logos, GT...
作者: lingan    時間: 16-12-2 22:06     標題: 引用:我同個囡本身係天主教徒,所以之前考K1時特

原帖由 Tratrali 於 16-11-26 發表
我同個囡本身係天主教徒,所以之前考K1時特別同佢考呢間有小學同直屬中學嘅天主教幼稚園... 老實講新派D嘅 ...
天主教,男女校,無咁死板,試下聖瑪加利吧。

作者: happyshirley    時間: 16-12-3 00:14

港同!超多活動,啱晒D活潑既小朋友。
作者: Tratrali    時間: 16-12-3 02:12     標題: 回覆:lingan 的帖子

我對呢間都有興趣,有沒有多些資料等我了解間學校多D?

作者: Tratrali    時間: 16-12-3 02:13     標題: 回覆:happyshirley 的帖子

我都想港同收佢,但談何容易呀⋯⋯

作者: kvvvcheung    時間: 16-12-4 00:12

Tratrali 發表於 16-11-26 02:47

天主教+活動教學真係好難搵,我都努力搵緊

作者: tc78    時間: 16-12-4 01:32

想問下長沙灣/茘枝角附近係咪有間國際學校?請問叫咩名?有冇資料參考?謝謝
作者: lingan    時間: 16-12-4 09:38     標題: 引用:想問下長沙灣/茘枝角附近係咪有間國際學校

原帖由 tc78 於 16-12-04 發表
想問下長沙灣/茘枝角附近係咪有間國際學校?請問叫咩名?有冇資料參考?謝謝 ...
CAIS 劉平齋?

作者: Ima2008    時間: 16-12-4 10:23

林文燦、 啟基

作者: kaatt    時間: 16-12-4 10:26

有無問返學校小學家長情況?以我所知好多傳統學校同以前唔同,都有好多活潑小朋友讀,學校都好包容,其實時代唔同學校都有改進,唔知你小朋友讀边間龍校,問返學校家長會好D。

作者: Tratrali    時間: 16-12-5 01:19     標題: 回覆:kaatt 的帖子

我就係聽到佢學校內有個遊樂場,但學校規定學生玩嘅時候不能跑同大聲笑...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5