教育王國

標題: 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 [打印本頁]

作者: Catkung    時間: 16-11-17 19:41     標題: 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊

暫時全軍覆沒,只有一間有後備

作者: Kalama    時間: 16-11-17 19:51     標題: 回覆:好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊

最好留在最後, 仲有冇等結果的直C呢?

作者: 越男越愛    時間: 16-11-17 19:54

直頭有跌入谷底嘅感覺(emoji)(emoji)

作者: jannychan    時間: 16-11-17 19:57     標題: 引用:最好留在最後,+仲有冇等結果的直C呢? +

作者: teambuilder    時間: 16-11-17 20:14

回覆 jannychan 的帖子

全部都要入到2nd round先有得玩,仲要閒閒地都三千人爭。黎緊個星期應該大把人放位,good luck!
作者: iamiris    時間: 16-11-17 20:33

jannychan 發表於 16-11-17 19:57
私:sfa, st joes
直: 培僑, 英華, 陳守仁, 林文燦, st paul boy, 男拔, spcc, 優才
我暫時知

港同星期二放榜

作者: Catkung    時間: 16-11-17 20:34

jannychan 發表於 16-11-17 19:57
私:sfa, st joes
直: 培僑, 英華, 陳守仁, 林文燦, st paul boy, 男拔, spcc, 優才
我暫時知

要考第二輪的全部入唔到

作者: mntabo    時間: 16-11-17 21:58     標題: 回覆:jannychan 的帖子

仲有福建、培正、dgjs
民生,APS,KTS都未考

作者: wskngai    時間: 16-11-17 22:16     標題: 回覆樓主:

不要氣餒,希望在明明明明天。我地上年都直私0 offer,但現在入咗間非常滿意的津校。另外到今年八月都有reject咗嘅私校call offer,只係我地放棄咗。俾D信心自己。

作者: JoGoMa    時間: 16-11-17 22:24

wskngai 發表於 16-11-17 22:16
不要氣餒,希望在明明明明天。我地上年都直私0 offer,但現在入咗間非常滿意的津校。另外到今年八月都有rej ...

明天更好!

作者: 5點28分    時間: 16-11-17 23:32

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-17 23:37     標題: 回覆樓主:

作者: 5點28分    時間: 16-11-17 23:47

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-17 23:55

作者: 5點28分    時間: 16-11-17 23:59

作者: winy629    時間: 16-11-18 00:02

5點28分 發表於 16-11-17 23:47
連2nd in嘅機會都無,
唔敢再諗自己有機會,
求位信已經寫緊,

同感。
學校唔收,強求係咪會辛苦小朋友和爸媽。。。

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 00:14

作者: winy629    時間: 16-11-18 00:26

AnnieSammy 發表於 16-11-18 00:14
咩叫強求?? 小朋友每个月,每星期,每天都在变
千其唔好限制你兒女,怕佢晤受谷,唔夠人爭,唔夠人醒。  ...

直資私校。。。呢?

作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 09:35

見到人地成手offer , 自己嗰件就食蛋/只有d唔係咁鍾意既學校收....好難唔質疑自己小朋友...對佢失信心,尤其我嗰個d性格好"pair", 對自己既表現冇要求,對結果得失完全冇感覺,對住d咁既小朋友,正所謂皇帝唔急太監急,可以點

作者: hamsubbb    時間: 16-11-18 09:37     標題: 回覆:好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊

出年6,7 月會有好多人放位,放心啦

作者: FATBJ    時間: 16-11-18 09:45

msyoyolam 發表於 16-11-18 09:35
見到人地成手offer , 自己嗰件就食蛋/只有d唔係咁鍾意既學校收....好難唔質疑自己小朋友...對佢失信心,尤 ...

一樣心情

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 10:44

作者: Hillkymama    時間: 16-11-18 11:19

唔開心一陣好啦!

其實好多人K1開始幫小朋友報中,英,數班.面試班. 提早讀定小一野,
跟住學校啲小學面試又加深啲. 身邊無一樣都無上過學術班入到直私.

小朋友不停咁去唔同學校比人問啲無學過又深嘅野,佢難過過大人十倍.
(除了SPB零學術,只講故事,玩neo blocks)

一般K2-K3小朋友唔識小一野係正常的, 唔係佢地無能力或者唔叻呀.
只係佢地無提前早學(不是適齡). 個別資優自己學唔計.

學習條路好長架,而早學唔等於好,上到小一可能會悶,心散,長遠未必係好事.

如果香港立法:
所有幼稚園唔比早教
唔比小三前的小朋友去上任何Playgroup,面試班, 操卷班
唔比書商, 作者再私營學習中心
唔比舉辦咁多幼兒比賽
其實依家考小的題目會變到大部分小朋友唔識.

當你發現教改後成個制度同商業利益掛帥,由其個TSA.
而好多野(興趣班,操卷班)其實你小朋友係唔需要同無必要學的.
不如還小朋友愉快童年, 等佢地可以跑多啲,玩多啲.大啲大興趣咁學習.

(本文主要安慰無offer家長, 若有小朋友咩都無報過又有offer,資優,識好多深野, 單手應付教淺考深,識fly的家長是不用觀看, 可以ignore的,謝謝!)
作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 11:33

Hillkymama 發表於 16-11-18 11:19
唔開心一陣好啦!

其實好多人K1開始幫小朋友報中,英,數班.面試班. 提早讀定小一野,

係呢一刻真係所有道理都變成安慰説話,道理梗係明,考唔到小學當然唔係世界未日,漫漫長路而家先剛起步,考小一對某類性格既小朋友不利,考到唔代表以後叻....以上道理人人都知....
但呢刻既心情係,見到家長不停喺group 到報喜,有部份小朋友真係間間中,仲煩緊讀邊間,而自己呢,只有d好麻麻既學校offer,次次開email / 開信嗰種失望/失落,真係唔識形容

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 11:45

作者: vivianhuang    時間: 16-11-18 11:45

回覆 Hillkymama 的帖子

我都同意👏👏👏
作者: Chirley    時間: 16-11-18 11:51

可能我個人真係無乜危機感, 或係樂天過頭,
我幫阿仔報左3間都係一間2ND IN都無
(都有一刻真係幾SAD咖 mouth:" />mouth:" />)
下星期一既自行結果我老公同99都有D擔心,
但去到呢一刻我既感覺仲係『TAKE IT EASY』,
心諗大不了下年大抽獎睇下阿仔夠唔夠運...
到時再煩, 反正而家擔心都無用, 留返D精力到時再鬥,
其實我唔太明咩叫『好麻麻既學校OFFER』,
報得既唔係收左都會讀嗎?! 更麻麻都應該達到自己最低標準吧?!
已經都OK囉, 咪一步步再向前行囉, 唔駛咁灰既
作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 11:56

AnnieSammy 發表於 16-11-18 11:45
fully understand your feeling. 不要低估六至八月,可能梗有一間係左近
我唔知你有冇由PN就操個 ...

我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作戰,一齊為考小努力準備,而家人地開花結果,我呢?得個吉!再睇下我地d小朋友,真係差咁遠?點解出黎既結果一個天一個地?呢樣係我最難接受既地方

作者: rafaelbaba    時間: 16-11-18 11:56

按照你既美滿的想法,
那麼不用面試,所有學校都應該一樣~

作者: ShinChanMaMa    時間: 16-11-18 11:59

msyoyolam 發表於 16-11-18 09:35
見到人地成手offer , 自己嗰件就食蛋/只有d唔係咁鍾意既學校收....好難唔質疑自己小朋友...對佢失信心,尤 ...

其實有offer都唔洗灰,起碼有backup,我呢d宜家真係兩手fing fing嘅,真係灰到唔想再諗⋯⋯

作者: Hillkymama    時間: 16-11-18 12:04

另外比啲實用提議:

1. 升小前的暑期,唔外遊都盡情玩 (從新建立親子關係)
2. 話比小朋友聽每個小朋友最終都只係讀一間,而每人都會有書讀, 只要努力,去那裡也一樣 (主要用作安慰孩子)
3. 為孩子重溫幼稚園三年的生字,兒歌
4. 到買書後, 家長自己備課, 然後準備同課文想近的內容升小後溫習.
因為如果你教佢書內容, 佢上堂會唔留心, 但你教相近但不同的字, 佢會有同感, 慢慢建立字庫同句式, 應付該死的TSA同考試制度.
5. 了解學校的測,考模式, 用課本出題去溫習.
6. 詞彙, 要教意思, 可畫圖, 講故事, 不要迫抄寫 (除了有個別讀障要抄幾十次先記到的孩子).
7. 別在意小一成績, 因為孩子要適應, 九成同學默書100分, 測驗90幾常會發生. 但別理他人, 就自己孩子進度慢慢教.
8. 有咩pm我, 雖然不常上線, 希望有不同的方法可幫下手,
作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 12:07

ShinChanMaMa 發表於 16-11-18 11:59
其實有offer都唔洗灰,起碼有backup,我呢d宜家真係兩手fing fing嘅,真係灰到唔想再諗⋯⋯:p ...

唉,明既,要知足....但當你努力耕耘,最後收成唔理想,真係好失望。

作者: nononemo    時間: 16-11-18 12:14

Hillkymama 發表於 16-11-18 12:04
另外比啲實用提議:

謝謝您的分享,受益匪淺

作者: 大白兔糖    時間: 16-11-18 12:25

我女細B, 本來希望佢有個快樂童年, 唔谷佢學術, 佢幾開朗活潑, 本來最心儀嘅wkf同福小都有2nd in, 超開心, 希望佢入到其中一間, 繼續有愉快學習嘅初小生活, 但wkf 我太緊張, 福小阿女失準.....而家兩間都waiting.....今個星期真係好失望既星期, 我地自行一定無份, 而家好似迷失方向, 唉..........
作者: mcdonn    時間: 16-11-18 12:43

Hillkymama 發表於 16-11-18 12:04
另外比啲實用提議:

"7. 別在意小一成績, 因為孩子要適應, 九成同學默書100分, 測驗90幾常會發生. 但別理他人, 就自己孩子進度慢慢教."

Very agree for the point 7!

作者: SmilieMaMa    時間: 16-11-18 13:28     標題: 引用:我女細B,+本來希望佢有個快樂童年,+唔谷佢

原帖由 大白兔糖 於 16-11-18 發表
我女細B, 本來希望佢有個快樂童年, 唔谷佢學術, 佢幾開朗活潑, 本來最心儀嘅wkf同福小都有2nd in, 超開心,  ...
可能我蒲得ek多,基本上除咗幾間神校外,間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月,包括但唔限於TSL, APS呢啲一線學校,所以只要你仲有waiting ,肯等肯寫信,一定有希望! 加油!

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 13:50

作者: meowloo    時間: 16-11-18 13:53

msyoyolam 發表於 16-11-18 11:56
我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作 ...
我好明白你感受,因我小朋友考幼稚園時戰況慘烈,甚至在面試時曾有老師當面說踩我小朋友,話佢係特別差﹗我到現在仍印象深刻﹗

小朋友開竅的時間不同,長處亦不同,可能遲下叩門插班、甚至升中、公開試時佢會豐收呢?最緊要家長唔好因為其他人的睇法而睇低甚至放棄佢,繼續俾心機因材施教。每個小朋友的潛能都很大,差別只在於我們能否讓他盡展所長。你要加油呀﹗
作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 13:58

作者: Vlone778    時間: 16-11-18 14:10     標題: 回覆樓主:

我覺得 暫時無offer或者少offer係正常 啲幾年出生率超高峰期 間間都咁多人考 都仲可以成手offer 反而我先覺得神奇

作者: Chirley    時間: 16-11-18 14:35

AnnieSammy 發表於 16-11-18 13:50
咁梗有啲唔想又報嘅,當水泡求生又好,當平價實地熱身也好,我明喎
但做得水泡救生, 都會有『收左都讀』既感覺咖...真係咁雞肋?!

作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 14:49

AnnieSammy 發表於 16-11-18 13:58
又係呢个故事,有个比賽,叫豬,牛,馬騮,大象……鬥快爬上樹,誰会最快?
只是你的孩子唔啱玩呢个遊戲, ...

唔係太認同呢個講法....其實間間考既野都幾唔同,有d專考學術,有d考自理,有d考合作性!如咁多間學校都食白果,小朋友肯定係不足,比下去。雖然唔想承認,但真係no excuse .

作者: shui_sum    時間: 16-11-18 14:56

meowloo 發表於 16-11-18 13:53
我好明白你感受,因我小朋友考幼稚園時戰況慘烈,甚至在面試時曾有老師當面說踩我小朋友,話佢係特別差﹗我 ...

可以開個幼稚園名嗎?? 我要blacklist 間幼稚園, 太過份!!!!

我其實會同自己講.佢哋唔收自己小朋友係佢哋走寶...hahaha...honestly, 我自己以前考小學咪又係考唔到, 讀埋而家d寶校級數的小學,...咪又係讀到大學

各位家長, cheer up!!!!!

作者: adriantai    時間: 16-11-18 15:06

吾好咁大祈望自己無咁大失望

作者: 6903658    時間: 16-11-18 15:08

回覆 大白兔糖 的帖子

這兩間waiting好大機會,唔需要太緊張!為人父母有時真係冇得退路揀,但係相信一定會有最適合小朋友的學校在前方等著他們。繼續加油!
作者: Miumiulab    時間: 16-11-18 15:17

msyoyolam 發表於 16-11-18 14:49
唔係太認同呢個講法....其實間間考既野都幾唔同,有d專考學術,有d考自理,有d考合作性!如咁多間學校都食 ...

咁細個小朋友俾人in,好難次次都發揮得好,咁唔代表佢一定差過別人。

作者: meowloo    時間: 16-11-18 15:34

shui_sum 發表於 16-11-18 14:56
可以開個幼稚園名嗎?? 我要blacklist 間幼稚園, 太過份!!!!

我其實會同自己講.佢哋唔收自己小朋友係佢哋 ...
係一間開名與否都多人追捧的學校,相信是個別操守問題。
只係想叫樓主CHEER UP,繼續俾心機教小朋友,父母才是子女最好的老師;也許小朋友要有今天的經歷,他日才能結出豐碩的果實;我相信每個小朋友自有其獨特的潛能,我們只要盡心栽培,教曉他如何抵禦風雨,耐心等待小幼苗茁壯成長就足夠。

作者: 2rabbits    時間: 16-11-18 17:36

Catkung 發表於 16-11-17 19:41
暫時全軍覆沒,只有一間有後備
Same here.

小一面試, 不單止折磨大人, 仲折磨小朋友.  最慘的是, 小朋友較內向慢熱, 最初面試又遇上老師的態度不大友善, 之後每次去面試, 都會喊, 唔肯入課室, 話會唔識答, 老師會鬧佢.....我都唔知點同佢講......搞到我自己都想喊呀...

作者: MSKAKACHAN    時間: 16-11-18 17:49

msyoyolam 發表於 16-11-18 12:07
唉,明既,要知足....但當你努力耕耘,最後收成唔理想,真係好失望。

Same here! Same feeling! You are not alone!

作者: carriethepooh    時間: 16-11-18 18:29

其實我都報佐好幾間小學,一線二線都有,自知一線神校無行,現在有二線學校收,已經好感恩!如果不是心頭高,遲些會有好多人放位,如想入二缐私小,大把機會,不用灰心!

作者: PhoenixHugo    時間: 16-11-18 18:41

回覆 msyoyolam 的帖子

Don't worry. Kids are like popcorn, some pop earlier, some pop later, but they always pop.  

作者: ToBee    時間: 16-11-18 18:56

PhoenixHugo 發表於 16-11-18 18:41

Don't worry. Kids are like popcorn, some pop earlier, some pop later, but the ...

這個比喻好正好可愛

作者: Melody008    時間: 16-11-18 22:46

非常同感,仲要眼見d明顯相比自己小朋友差一點的同學都有offer,內心更難受。我已經喊過好多次,壓力爆煲
作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 22:48

作者: 越男越愛    時間: 16-11-18 22:58

AnnieSammy 發表於 16-11-18 22:48
你要咁唸冇人幫到你, 因你太用自己方法去唸,亦可能你对自己及兒女有太高要求。
但如果你從呢个角度唸,我 ...

講得好,睇住佢一個人自己應付咁多場面試,其實真的好心痛,因為佢哋自己真係知道發生緊咩事,做阿媽當然好希望自己小朋友有大眾應為好的學校收,但好多時只係家長的面子吧了,我好同意,根本沒有最好的,只有最適合的,我想信只要小朋友入到一間合適的學校,他朝必能成大器。

作者: Pineapple01    時間: 16-11-18 23:17

獲益良多! Thx!

作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 23:25

越男越愛 發表於 16-11-18 22:58
講得好,睇住佢一個人自己應付咁多場面試,其實真的好心痛,因為佢哋自己真係知道發生緊咩事,做阿媽當然 ...

我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢,態度唔認真,唔聽人講,簡單如叫佢唔好寒背都做唔到,我冇教嗎?日教夜教,軟硬兼施都冇用。叫佢唔識都試下,死都唔開金口,根本唔在乎學校收唔收,只希望快快in 完可以玩....如果佢有認真有盡力我唔會咁down。可能係我教導無方,恨鐵不成鋼!

作者: siden    時間: 16-11-18 23:32

msyoyolam 發表於 16-11-18 23:25
我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢 ...

完全同情。

以前後生未有小朋友,見到頑劣小孩會心諗咁「冇家教」。

依家我絕對唔會再用呢個字眼。

因為,發現有啲小朋友係大人點教都唔聽。

跟本唔關父母唔教事。

小朋友受教的父母,係唔會明白箇中苦況的。

作者: retriever    時間: 16-11-18 23:40

meowloo 發表於 16-11-18 15:34
係一間開名與否都多人追捧的學校,相信是個別操守問題。
只係想叫樓主CHEER UP,繼續俾心機教小朋友,父母 ...

"那含淚播種的人,必含笑獲享收成"

作者: msyoyolam    時間: 16-11-18 23:58

retriever 發表於 16-11-18 23:40

唉,見到你呢句,忍唔住喊左出黎

作者: 期雨    時間: 16-11-19 00:32     標題: 回覆:msyoyolam 的帖子

好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過。

作者: yukisch    時間: 16-11-19 01:43

期雨 發表於 16-11-19 00:32
好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過 ...

所以我覺得我女好叻好叻,每次都笑住行入去,笑住跳出來,從來無扭計,只係5歲人仔,已經好超額完成,考唔到又唔係佢想,反正唔會無書讀,大家都唔好咁大壓力

作者: edniebridge    時間: 16-11-19 08:12

msyoyolam 發表於 16-11-18 23:25
我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢 ...

睇得出你付出好多努力同心機,所以特別失望,我諗都係人之常情。但,樓主提到日教夜教都唔聽時,可能要退一步反思,是否孩子需要另一套方法去教?不受教的原因又是什麼?呢樣嘢真係人人不同。不聽媽媽話只是一個行為,是表徵,但內裡可以有很多不同的原因,如果不是針對返個原因,就好難去改。

例如寒背,可能有生理上或習慣上的原因,有無可能是他肌肉張力或力度不足問題?自信心問題?

有個教育家講過一句說話,If they can't learn the way we teach, we teach the way they learn (O Ivan Lovaas). 雖然這位教育家是針對自閉的孩子而言,但我覺得每個孩子也是適用的。

有時我也會嬲孩子,為什麼你咁咁咁,老公就走來同我講,其實她也咁咁咁,不過你無留意到,我頓時就開竅了。有時過於著眼睇唔順眼的地方,就變成睇唔到全景的圖畫了。之後我睇返多些孩子的長處,多去欣賞同鼓勵她,改需下我說話的方法,之後她整體的表現都提升了。

祝樓主也早日找到和小朋友溝通的鑰匙!!

圖片附件: myimage.jpg (16-11-19 08:12, 40.56 KB) / 下載次數 30
/forum.php?mod=attachment&aid=ODg5ODh8YjlhZTFlYTR8MTcxNjMwMzg0M3ww

作者: 期雨    時間: 16-11-19 09:37     標題: 引用:Quote:期雨+發表於+16-11-19+00:32+ 好幾次

原帖由 yukisch 於 16-11-19 發表
所以我覺得我女好叻好叻,每次都笑住行入去,笑住跳出來,從來無扭計,只係5歲人仔,已經好超額完成,考唔 ...
眼淚打轉的人是我

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-19 09:49

作者: Avig    時間: 16-11-19 10:29

樓主,請不要放棄.你堅持足一年,一定有學校收. 每次面試後.請嘗試改善下一次.其實不同學校來來去去都係考類似嘅small tasks.只要你掌握小技巧.已經可以過得一關得一關.

就算只有<1%機會,你都要同你小朋友一齊fight 到最後一刻.
作者: AnnieSammy    時間: 16-11-19 10:34

作者: meowloo    時間: 16-11-19 11:15

retriever 發表於 16-11-18 23:40

現在才剛起步,一切言之尚早,期待這一天來臨!共勉之~

作者: Chirley    時間: 16-11-19 11:39

AnnieSammy 發表於 16-11-19 09:49
好多家長當啲學校係模擬面試場,怎有感覺呢? otherwise,  how come every school has few thousands appl ...
咁只能講, 小朋友同大人同辛苦了

作者: yubaba    時間: 16-11-19 11:49     標題: 引用:Quote:AnnieSammy+發表於+16-11-18+11:45+

原帖由 msyoyolam 於 16-11-18 發表
我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作 ...
同感!我女當年考N,除一兩間好神的唔中,基本上任揀。同一班N班同學一齊考K,我女除一間最心儀的入唔到,其他都有得揀,比起佢其他同學好好多。但三年過去,我女一個offer都無,反而當年考K麻麻的同學仔,就有很多offers喺手。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-19 12:51

其實香港每年最後都有只少70%小朋友係讀官津小學,入唔到直資/私立小學其實無乜大不了。
而且,根本亦沒有任何一間學校係非讀不可 ,只係近年太多人神化咗直資/私立小學既能力。
作者: day_bo    時間: 16-11-19 13:05

siden 發表於 16-11-18 23:32
完全同情。

以前後生未有小朋友,見到頑劣小孩會心諗咁「冇家教」。

完全明白你感受,因我家有這樣的孩子,不斷試不同方法教佢,盡了力.....只有c6、工人姐姐最明白,我們也不太跟朋友深入討論我仔性格,他們不會明,除非有同類孩子。

作者: mamameowmeow    時間: 16-11-19 13:19     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-11-18+23:32+ 完全

原帖由 day_bo 於 16-11-19 發表
完全明白你感受,因我家有這樣的孩子,不斷試不同方法教佢,盡了力.....只有c6、工人姐姐最明白,我們也不 ...
同路人! 希望小朋友早日開竅, 加油!

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-19 14:37

作者: hobb2011    時間: 16-11-21 01:09

作者: dwklau    時間: 16-11-21 14:14

我已經好少入來, 因為今日放榜, 入來八卦下。見到樓主咁灰心, 好想安慰下你。其實, 小朋友仲細, 佢地既潛力仲未發揮出來, 唔好咁快就被INTERVIEW既結果打擊自己的信心, 唔好去質疑佢地既能力。

我既小朋友小一叩門全軍覆沒, 我都好懷疑佢係咪真係咁差呢。結果, 我們用了一年時間去準備小二插班。之後, 當年唔收我地既學校都收番我地, 我們最終仲入了最心儀既一條龍學校。當然, 小一時候付出了不少汗水, 不過我們最終還是如願以償了。

真係唔好咁快灰心, 你要知道你做為父母, 只有你可以幫你既小朋友。我而家都只會同囡囡講, 媽媽為你鋪好路, 但最終如何走完, 就看你自己了。

Fighting!

作者: coolnestea    時間: 16-11-21 14:30     標題: 引用:好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小

原帖由 期雨 於 16-11-19 發表
好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過 ...
好有同感。感恩我嘅小朋友有一間offer(雖不是最心儀),而嚟緊仲有學校要in。心儀嗰間我同老公一齊跟小朋友入去面見,結過雖然難過,但我哋覺得佢有份被邀第二次面見,已很開心。過程中亦見小朋友有努力,5歲人仔要經歷這些面試實在不易。
老公提醒我,小朋友嘅健康同快樂係最重要。小學不是一切,第時可出國,甚至乎出嚟社會做事又係另一樣嘢。
大家一齊努力,跟孩子開開心心

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-21 14:31

作者: Catkung    時間: 16-11-21 18:01

多謝各位分享和鼓勵,今天自行放榜派到心儀小學,真的好開心!!

作者: trendyhlgs    時間: 16-12-5 01:55     標題: 回覆樓主:

學費稍貴既直私一定有人放位,會比所謂一線既放位多既。

作者: man811231    時間: 16-12-5 07:11

hkpapa852 發表於 16-11-19 12:51
其實香港每年最後都有只少70%小朋友係讀官津小學,入唔到直資/私立小學其實無乜大不了。
而且,根本亦沒有 ...

絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點解那些學校出來的升中只係得大約三成band1,同一間唔大熱 的普通津校冇分別。
其實學生係咪即係負增值呢?! PS:如果你唔係要成績 ,就唔需要理會這點!

作者: man811231    時間: 16-12-5 07:14

man811231 發表於 16-12-5 07:11
絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點 ...

如果入到這些學校咪照囉 , 相信朋輩或家庭背景會好啲 。但入唔到亦都唔使要太可惜,共勉之

作者: kvvvcheung    時間: 16-12-5 10:14

回覆 edniebridge 的帖子

作者: kvvvcheung    時間: 16-12-5 12:05

回覆 PhoenixHugo 的帖子

作者: iamiris    時間: 16-12-5 12:08

Catkung 發表於 16-11-21 18:01
多謝各位分享和鼓勵,今天自行放榜派到心儀小學,真的好開心!!

congratulations

作者: iamiris    時間: 16-12-5 12:08

Catkung 發表於 16-11-21 18:01

congratulations

作者: 腸仔豬仔飽    時間: 16-12-7 13:03

SmilieMaMa 發表於 16-11-18 13:28
可能我蒲得ek多,基本上除咗幾間神校外,間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月,包括但唔限於TSL, APS呢啲一線學 ...
Sorry, what is 間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月?

作者: retriever    時間: 16-12-8 08:04     標題: 回覆樓主:

想講。。。 某極受歡迎直資校長,在某講座點提過呢條thread既標題。

佢真係有睇呢個forum架!

作者: SmilieMaMa    時間: 16-12-8 10:55     標題: 引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-11-18+13:28+

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-12-07 發表
Sorry, what is 間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月?
例子: 學生A 手頭一直hold 住 港同 and TSL offer,一路1516直到6月先決定到入港同,咁佢release番 TSL 出黎。

學生B本身冇offer,大抽獎抽中乙一,呢個時候先等到 TSL call waiting,但已決定讀津校,所以冇take TSL offer。

學生C本身有德雅offer,但唔太想小朋友係齋校,後來收到TSL call wait,咁佢決定讀TSL release 德雅。

學生D大抽獎抽中寶校,四出扣門之際,收到德雅call waiting,即時accept offer。

最後大家皆大歡喜。

作者: miujoey    時間: 16-12-8 11:03

回覆 腸仔豬仔飽 的帖子

即是到出年開學前都有機會有OFFER, 只要你是WAITING都不要放棄, 如果好心儀就KEEP住寫信UPDATE小朋友的STATUS. 俾學校知道你仲好有興趣去讀.
通常到了開學前幾個月, 有人都會放位, 而學校都會睇下有無好有誠意的家長想讀俾個機會佢地,因為佢地一定唔會再NO SHOW, 因為如果學校再CALL WAITING 會好麻煩,因為WAITING 多數有曬著落,又怕佢地3心2意.

作者: lileikam    時間: 16-12-8 15:15     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-19+12:51+

原帖由 man811231 於 16-12-05 發表
絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點 ...
邊間私校得3成band1生會有人比$讀?

作者: moonchan509    時間: 16-12-9 09:03

回覆 dwklau 的帖子

你的說話令我好感動
考O既過程有好多情緒,會懷疑小朋友的能力, 有時會嬲點解佢做到咁差
我覺得考直私好拆磨人
想請教你
果一年, 你如何預備小朋友插班入小二呢?
我都好想入到心儀的一條龍

作者: man811231    時間: 16-12-9 11:25     標題: 回覆樓主:

真係唔方便講, 費事引起罵戰! 總知緊張成績的家長, 自己選校時留意下

作者: Forgetmenot999    時間: 16-12-9 11:43

man811231 發表於 16-12-5 07:11

除了港同,好像間間入band 1 率都麻麻

作者: retriever    時間: 16-12-9 11:45

Forgetmenot999 發表於 16-12-9 11:43

幾多算麻麻, 幾多算好?

作者: SmilieMaMa    時間: 16-12-9 15:24     標題: 引用:Quote:man811231+發表於+16-12-5+07:11+ 絕

原帖由 Forgetmenot999 於 16-12-09 發表
真心請教,港同一條龍上中學,那何以得知佢band 1 率?

作者: hkpapa852    時間: 16-12-9 15:38

lileikam 發表於 16-12-8 15:15
邊間私校得3成band1生會有人比$讀?
如果真係無人讀, 應該已經殺咗校啦!
但現實係, 呢D學校有唔少

作者: man811231    時間: 16-12-9 18:10

hkpapa852 發表於 16-12-9 15:38
如果真係無人讀, 應該已經殺咗校啦!
但現實係, 呢D學校有唔少

成日都係家長的心魔影響到 ,覺得考返嚟就馨香啲。 真係要睇下間學校有冇令学生正增值 ,先至考慮擺仔女入去讀。

作者: bigheadchiu    時間: 16-12-9 19:38

主要直資名校開始出offer, 自行放榜。音樂椅剛剛開始轉,不用太灰。good luck!

作者: tcet    時間: 16-12-9 21:32

樓主你報左幾多間呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5