教育王國

標題: 綠楊今日收到信 [打印本頁]

作者: angelying1221    時間: 16-11-15 19:05     標題: 綠楊今日收到信

如題,下晏班,唔知讀好唔讀好?因為跟本都未in晒
作者: suyking    時間: 16-11-15 19:08

angelying1221 發表於 16-11-15 19:05
恭喜。可以慢慢選
作者: miaccp    時間: 16-11-15 21:39

angelying1221 發表於 16-11-15 19:05

我都有offer, 不過覺得當日阿仔表現一般,所以很疑惑係咪無乜人考綠楊K

作者: angelying1221    時間: 16-11-15 21:53

miaccp 發表於 16-11-15 21:39
我都有offer, 不過覺得當日阿仔表現一般,所以很疑惑係咪無乜人考綠楊K
你咁犀利,因為佢捉咗個仔去,完全唔知佢問過佢咩?所以今日收到信有d突然。但真係唔知讀好唔讀好?學費拍得住九龍塘,所以真係要好好考慮

作者: miaccp    時間: 16-11-15 22:17

angelying1221 發表於 16-11-15 21:53
你咁犀利,因為佢捉咗個仔去,完全唔知佢問過佢咩?所以今日收到信有d突然。但真係唔知讀好唔讀好?學費拍 ...

我個仔一開始喊,要我陪佢一齊in, 頭兩part 都無跟住做,只係enjoy 做最後一part. 答晒顏色,眼耳口鼻(中,英文都講到),最後玩到唔肯拎禮物走,我幫佢接禮物。我都好驚訝咁都收佢,所以覺得係咪無乜人報K.

作者: angelying1221    時間: 16-11-15 22:28

答晒顏色,眼耳口鼻都好好啦!但我估唔會唔多人報卦?
作者: allenallen    時間: 16-11-15 22:36

我都收到PM offer, 1516 中
作者: cacaky    時間: 16-11-15 23:06

我都係下午班,同你地情況差唔多,考慮中。
作者: woodng    時間: 16-11-15 23:29

我都收到上午班offer,我覺得阿囝in 得幾好喎。但想等免費幼稚園offer
作者: jths21    時間: 16-11-16 00:06

我都收到上午班offer呀! 考慮中...
想問下你地知唔知道老師有愛心嗎? 課程會唔會谷? 日日都有英文同普通話班嗎?
作者: Oonetwothree    時間: 16-11-16 08:51

我女女IN得唔好,
我都好驚訝佢地都俾PM OFFER我地,
但我都15 16緊~~
作者: PatPatWong    時間: 16-11-16 10:03

angelying1221 發表於 16-11-15 21:53
你咁犀利,因為佢捉咗個仔去,完全唔知佢問過佢咩?所以今日收到信有d突然。但真係唔知讀好唔讀好?學費拍 ...

請問幾錢學費呀

作者: Oonetwothree    時間: 16-11-16 10:23

上網睇好似大概$3700學費
作者: Lamhoiwai    時間: 16-11-16 10:57

綠陽交表果朝多唔多人呢?
作者: suetbao    時間: 16-11-16 11:01     標題: 回覆樓主:

我收到reject

作者: PatPatWong    時間: 16-11-16 11:14

Oonetwothree 發表於 16-11-16 10:23
上網睇好似大概$3700學費

噤$3700 算平喎,joyful, Swindon 都四千幾

作者: PatPatWong    時間: 16-11-16 11:15

Lamhoiwai 發表於 16-11-16 10:57

我上午排左個幾鐘

作者: miaccp    時間: 16-11-16 11:18

Lamhoiwai 發表於 16-11-16 10:57

我老公12點幾去交,話無乜人

作者: miaccp    時間: 16-11-16 11:19

suetbao 發表於 16-11-16 11:01
我收到reject

係咪細b  呀?

作者: kippykippy    時間: 16-11-16 11:51

我都有收到下午班, 但都諗緊, 因為個日覺得老師好CHUR, 感覺一般。joyful, Swindon 係升學方面係咪好過綠楊?
作者: angelying1221    時間: 16-11-16 11:54

PatPatWong 發表於 16-11-16 10:03
請問幾錢學費呀
$43200一年,我讀緊joyful 1net+普通話老師+普通老師都係四仟幾?所以覺得綠楊都唔平。
作者: miaccp    時間: 16-11-16 12:05     標題: 回覆樓主:

請問知唔知K 班一班多少人?

作者: PatPatWong    時間: 16-11-16 12:55

angelying1221 發表於 16-11-16 11:54
$43200一年,我讀緊joyful 1net+普通話老師+普通老師都係四仟幾?所以覺得綠楊都唔平。 ...

我都有報joyful 呀,請問知吾知綠楊有net teacher 嗎

作者: angelying1221    時間: 16-11-16 13:41

PatPatWong 發表於 16-11-16 12:55
我都有報joyful 呀,請問知吾知綠楊有net teacher 嗎
肯定有NET 但扒文話無joyful 咁多,要share 用
作者: PatPatWong    時間: 16-11-16 13:46

angelying1221 發表於 16-11-16 13:41
肯定有NET 但扒文話無joyful 咁多,要share 用

即綠楊吾係net 班主任?其實我都幾鐘意joyful 英語環境又有letterland phonic,不過感覺老師好green ! 你點解想由joyful 去綠楊

作者: angelying1221    時間: 16-11-16 14:02

PatPatWong 發表於 16-11-16 13:46
即綠楊吾係net 班主任?其實我都幾鐘意joyful 英語環境又有letterland phonic,不過感覺老師好green ! 你 ...
實情我都係怪獸,報咗16間撞下運氣又試下仔仔「功力」so far 4間有offer11月細仔都算有交代。再in埋另一個高峰期11/26我諗先會做到決定
作者: suetbao    時間: 16-11-16 14:17

miaccp 發表於 16-11-16 11:19
係咪細b  呀?

係呀…超細b

作者: Lamhoiwai    時間: 16-11-17 18:36

報16間?又未必太多嘛

作者: angelying1221    時間: 16-11-17 23:10

Lamhoiwai 發表於 16-11-17 18:36
報16間?又未必太多嘛
話明係怪獸呀嗎!其實因為未選定方向,又想happy又想催谷。
又想九龍塘,又想留番荃灣區。
最好唔小心入埋龍校,因為真係唔想玩大抽奬同長期抗戰既小一遊戲。
綜合各種因素,咪有理無理報咗先,收咗就迫自己要做決定啦!

作者: Lamhoiwai    時間: 16-11-18 19:03

小朋友in 成點呀?
作者: iababy    時間: 16-11-18 20:18

angelying1221 發表於 16-11-16 14:02
實情我都係怪獸,報咗16間撞下運氣又試下仔仔「功力」so far 4間有offer11月細仔都算有交代。再in埋另一個 ...

11月細仔好厲害(emoji)
可否分享平時點樣教仔仔?

作者: angelying1221    時間: 16-11-18 22:48

iababy 發表於 16-11-18 20:18
11月細仔好厲害(emoji)
可否分享平時點樣教仔仔?
我覺得我教得唔好,因為in名校真係講唔出答案就實死緊。但可以分享小小心得。都係細細個開始睇迪士尼,比音樂佢聽。一歲開始比書佢睇,其實係我自己係到up,佢慢慢就有興趣聽,現在都培養出睇書習慣,一晚要講幾本書先訓。約半年前為咗教好個仔轉全職,唔洗返playgroup就日日自己帶佢出街,小朋友好奇怪,一個人出就唔會太扭計,但一有其他人就實扭。邊到都去,試好多唔同既野,去好多唔同既地方。同一路不停係咁同佢講野,中又講英又講。講到無野講就唱歌做動作。上淘寶買好多益智玩具比佢玩。時時刻刻提佢要please,thank you,咳要冚住個口,自己執玩具同自己放好鞋同餐盤等等。又返下英文playgroup,上下Babygym.但有d野就係咁佢當初唔識,但無端端有一日佢會指比你睇,答啱晒!我覺得好奇怪又安慰,無白費心機同口水。佢in 既時間都只係識講好小字,什至答唔到。但有d老師會睇得出我有去帶動佢去答。同睇得出你係有教佢的。
所以我都唔知我係做咗d乜令佢有進步,但我就唔會一路望住手機一路同佢玩。唔知有無影響呢?

作者: angelying1221    時間: 16-11-18 22:52

Lamhoiwai 發表於 16-11-18 19:03
小朋友in 成點呀?
一定要你講個d好似SC同民生,就一定死緊。但其他考手部肌肉同認知的so far 都好好。
作者: miaccp    時間: 16-11-18 23:02

angelying1221 發表於 16-11-16 14:02
實情我都係怪獸,報咗16間撞下運氣又試下仔仔「功力」so far 4間有offer11月細仔都算有交代。再in埋另一個 ...

想知有邊4間offer?

作者: angelying1221    時間: 16-11-18 23:10

miaccp 發表於 16-11-18 23:02
想知有邊4間offer?
York amSN am
綠楊 pm
啓思附幼am

作者: miaccp    時間: 16-11-18 23:20

angelying1221 發表於 16-11-18 23:10
綠楊 pm
啓思附幼am

勁~

作者: iababy    時間: 16-11-18 23:32

angelying1221 發表於 16-11-18 22:48
我覺得我教得唔好,因為in名校真係講唔出答案就實死緊。但可以分享小小心得。都係細細個開始睇迪士尼,比音 ...

其實你已經好犀利架啦!好佩服!日子有功,你的付出有回報的!
我係 working mom, 雖然每日有伴讀,仔仔講野好叻,但其他方面例如英文、顏色就未有時間教!好佩服你有勇氣同決心轉全職媽媽!加油啊!

作者: angelying1221    時間: 16-11-18 23:47

回覆 iababy 的帖子

當你見到老人家只顧煲劇比野食打發佢時間,再加埋姐姐成日比手機去睇,你就好難唔0的起勇氣。猶記得上年in PN時個種強差人意既表現,只係想今年唔想做太差個個。Working 媽媽好辛苦,在外受壓返來都要對住個仔笑陪佢玩,有苦自己知。如果無時間教,我覺得睇下Barney個d益智節目都ok.

作者: nyip    時間: 16-11-19 01:12     標題: 引用:Quote:miaccp+發表於+16-11-18+23:02+想知

原帖由 angelying1221 於 16-11-18 發表
綠楊 pm
啓思附幼am
如果得呢4間會點揀?我都係有其中3間收左。我無報綠楊!我自己認為如果讀綠楊就不如讀返Joyful. 綠楊英文真係麻麻,唔夠net始終好似差少少

作者: angelying1221    時間: 16-11-19 07:33

York我交咗留位費,其他都無take.會再睇下遲d有無其他offer再考慮。
作者: Ginn    時間: 16-11-19 14:33

我個細b,未足2歲都有pm offer, 我同大家諗法一樣,係咪多人退學讀免費幼稚園所以先收。仲要咁早交留位費,博人退學賺$

想知佢地課程如何,測驗同考試係點?  同免費幼稚園有咩唔同?  早人一步寫字? 默書默多d?  重視活動?  完全無途徑知道

作者: applelny    時間: 16-11-19 17:52

Ginn 發表於 16-11-19 14:33
我個細b,未足2歲都有pm offer, 我同大家諗法一樣,係咪多人退學讀免費幼稚園所以先收。仲要咁早交留位費, ...

都多活動,每月都有活動,啱啱先去完運動會

作者: allenallen    時間: 16-11-20 10:52

我睇綠楊網頁, 話K1, K2 50 %ENGLISH 時間, 上到K3,多過50%上英文, 但我擔心自己小朋友唔受谷,所以先1516 中
功課一定係多,好似K1每日2份, 去到K3每日3份,每周一份周記加中英DICT
作者: Mamashum    時間: 16-11-20 12:08

allenallen 發表於 16-11-20 10:52
我睇綠楊網頁, 話K1, K2 50 %ENGLISH 時間, 上到K3,多過50%上英文, 但我擔心自己小朋友唔受谷, ...

朋友女讀緊綠楊呀。佢讚綠楊教自理幾好。老師比較嚴,要求要坐定定。排隊跟住地下條線行。我見佢有d 中秋花燈會,運動會攪得唔錯。全部係老師自己籌備。唔駛家長義工幫手。佢女我覺得都幾坐唔定果d 。讀左幾個月好似乖在少少。
不過朋友岩同我講要出去搵英文讀下。

作者: Lamhoiwai    時間: 16-11-20 16:10

回覆 angelying1221 的帖子

無論in 成點,淨係睇你肯為小朋友付出工作、時間、耐性同心機已經好佩服。教育小朋友同「沒有醜女人、只有懶女人」道理一樣。

大家都係要努力

作者: hilouisll    時間: 16-11-20 16:53     標題: 引用:我個細b,未足2歲都有pm+offer,+我同大家諗

原帖由 Ginn 於 16-11-19 發表
我個細b,未足2歲都有pm offer, 我同大家諗法一樣,係咪多人退學讀免費幼稚園所以先收。仲要咁早交留位費, ...
係易?定係你小朋友叻叻?

作者: allenallen    時間: 16-11-20 16:58

我感覺好似K1易入D, 家長會有多個選擇~~學劵學校
因為我N班都有報, rejected
作者: 55479090    時間: 16-11-20 18:14     標題: 回覆:綠楊今日收到信

作者: mrszineith    時間: 16-11-20 22:16     標題: 回覆:jths21 的帖子

老師好有愛心,我小朋友讀得很開心
這所學校係很谷的,一年4次評估要做試券

作者: lflxl    時間: 16-11-26 00:30

haha 咁啱嘅 我仔係10月細B 收左綠楊pm。我又係大包圍報15間,唔計撞期去唔到,in足晒都有11間我都想有外區offer,但普遍12月先通知 唯有留位先。

作者: angelying1221    時間: 16-11-26 13:20

lflxl 發表於 16-11-26 00:30
haha 咁啱嘅 我仔係10月細B 收左綠楊pm。我又係大包圍報15間,唔計撞期去唔到,in足晒都有11間我都 ...
今日4間都放緩㨂兩間比較有信心便算,面試實在太累人啦!
作者: lflxl    時間: 16-11-26 14:07

angelying1221 發表於 16-11-26 13:20
今日4間都放緩㨂兩間比較有信心便算,面試實在太累人啦!

我都覺呀 心理壓力又大呢!11.4/5in 左五間 好攰,同埋阿仔唔肯開口 in到好灰。

作者: ci9394    時間: 16-12-7 10:13

angelying1221 發表於 16-11-18 22:48
我覺得我教得唔好,因為in名校真係講唔出答案就實死緊。但可以分享小小心得。都係細細個開始睇迪士尼,比音 ...

有冇興趣開個what's app 傾?

作者: ms_ck    時間: 16-12-7 13:37     標題: 引用:Quote:PatPatWong+發表於+16-11-16+12:55+

原帖由 angelying1221 於 16-11-16 發表
Joyful有幾多Net?
綠楊有9個

作者: angelying1221    時間: 16-12-7 15:27

ms_ck 發表於 16-12-7 13:37
Joyful有幾多Net?
綠楊有9個
我記得開學簡介會介紹時都企咗十幾個出來,我係PN用家,知道上下PN共有8班,都已經4個NET.咁我諗應該Joyful多d NET啦!因為係每班必有一個,但全校有幾多班我就唔係咁清楚。
作者: ms_ck    時間: 16-12-7 16:34     標題: 引用:Quote:ms_ck+發表於+16-12-7+13:37+Joyful

原帖由 angelying1221 於 16-12-07 發表
我記得開學簡介會介紹時都企咗十幾個出來,我係PN用家,知道上下PN共有8班,都已經4個NET.咁我諗應該Joyful ...
會有唔同既外籍老師教嗎?
綠楊雖然無net做班主任,但唔同英文科有唔同既Net上,即 oral 一個,phonics 一個,Drama又一個,小朋友全英對答亦無問題

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5