教育王國

標題: 聖公會呂明才(華富村)是band1嗎? [打印本頁]

作者: 沙池    時間: 16-11-1 20:16     標題: 聖公會呂明才(華富村)是band1嗎?

我見是英中,唔知band2生收唔收?

作者: 三五成群    時間: 16-11-2 21:01

我都想知

作者: mcl203    時間: 16-11-2 22:30     標題: 引用:我見是英中,唔知band2生收唔收?

原帖由 沙池 於 16-11-01 發表
應該係B2,你去睇吓佢地校務報告啦

作者: Mei    時間: 16-11-3 13:30

沙池 發表於 16-11-1 20:16

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-3 13:46

大約係B2頭,未至於B2中。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-3 14:15

本區計就估計有B2頭, 全港計就應該無了
作者: hkpapa852    時間: 16-11-3 14:36

王家爸爸 發表於 16-11-3 13:46
大約係B2頭,未至於B2中。
上年升讀local+海外degree只有~30%, 中英兩科3+只有59.9%和74.6%, 可能真係連B2頭既水平都未夠

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-3 15:01

hkpapa852 發表於 16-11-3 14:36
上年升讀local+海外degree只有~30%, 中英兩科3+只有59.9%和74.6%, 可能真係連B2頭既水平都未夠
...

每年大約有八萬DSE考生,而JUPAS學士學額大約有一萬三千個,加上自資院校同海外學士(估計加埋應該大約一萬個),即係中位數應該大約28%。
所以從呢個角度睇,上年升讀local+海外degree只有~30%,又可能只係B2中多啲啲。

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-3 15:05

Charlotte_mom 發表於 16-11-3 14:15
本區計就估計有B2頭, 全港計就應該無了

南區B1生(尤其係邊緣人),如果無報直資,而自行階段走唔到,好可能都要讀佢。咁睇佢收到既學生應該唔至於好差,有啲奇怪,點解DSE成績咁差。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-3 18:43

王家爸爸 發表於 16-11-3 15:05
南區B1生(尤其係邊緣人),如果無報直資,而自行階段走唔到,好可能都要讀佢。咁睇佢收到既學生應該唔至 ...

都岩,南區人係無咩選擇。總有d band one入到去,點解DSE咁樣

作者: 沙池    時間: 16-11-8 21:00

王家爸爸 發表於 16-11-3 15:05
南區B1生(尤其係邊緣人),如果無報直資,而自行階段走唔到,好可能都要讀佢。咁睇佢收到既學生應該唔至 ...

甘邊緣人,除左呂明才,還可以過邊間?

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-9 09:27

沙池 發表於 16-11-8 21:00
甘邊緣人,除左呂明才,還可以過邊間?
睇高一線,可以試下聖公會鄧肇堅、高主教書院之類。

作者: tt28    時間: 16-11-9 21:56

聖呂已變了B2校, 即男仔在南區已沒有B1校選擇
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-9 22:23     標題: 回覆樓主:

"女仔可以試下嘉諾撒培德。"

呂明才點都好過培德掛

圖片附件: myimage.jpg (16-11-9 22:24, 11.99 KB) / 下載次數 29
/forum.php?mod=attachment&aid=ODc0Nzl8MzgxYjRiMTJ8MTcxNDYyODc4NHww

作者: 三五成群    時間: 16-11-13 18:24

王家爸爸 發表於 16-11-9 09:27
睇高一線,可以試下聖公會鄧肇堅、高主教書院之類。

甘呂明才扣門,B1尾B2頭,唔知仲有無機會?

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-13 21:26

三五成群 發表於 16-11-13 18:24
甘呂明才扣門,B1尾B2頭,唔知仲有無機會?

B1C至B2A之間又未必需要叩呢間,試聖鄧之類會好啲,聖類斯都好過佢。

作者: 三五成群    時間: 16-11-13 21:30

王家爸爸 發表於 16-11-13 21:26
B1C至B2A之間又未必需要叩呢間,試聖鄧之類會好啲,聖類斯都好過佢。

唔知鄧肇堅機會大唔大?
我唔揀天主教,所以唯有選呂明才。
其實選扣東區的B1中學,唔知有無機會?

作者: Mei    時間: 16-11-14 06:24

不過有人話聖類斯已經是band 2了,咁聖類斯真是比聖呂好嗎?

作者: Mei    時間: 16-11-14 15:08

東方紅會唔會只係個別老師問題呢?

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-14 17:55

Mei 發表於 16-11-14 15:08
東方紅會唔會只係個別老師問題呢?
我都估只係個別老師既問題。
作者: pooh仔    時間: 16-11-14 20:26     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-11-3+13:46+大約

原帖由 hkpapa852 於 16-11-03 發表
...
hi hkpapa.

我都有睇這校school report. 但如跌到band 2. 為何還可以大部科目可以全英教?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-15 08:35

pooh仔 發表於 16-11-14 20:26
hi hkpapa.

我都有睇這校school report. 但如跌到band 2. 為何還可以大部科目可以全英教?
一間官津中學, 能否開英文班/以英文教學, 主要係睇收生水平.

只要學校一班能有85%或以上既學生既成績係屬於全港To 40%, 就可以開英文班.

呂明才如果6年前能全開英文班, 咁即係全級有至少85%係屬於全港To 40%既學生, 即B2A或以上.

但DSE成績郤不如B2A中學, 某程度係反映學校似乎係負增值

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-15 10:02

hkpapa852 發表於 16-11-15 08:35
一間官津中學, 能否開英文班/以英文教學, 主要係睇收生水平.

只要學校一班能有85%或以上既學生既成績係屬 ...

我估呂明才十年、八年前應該仲係B1C,所以幾年前有人同我講佢成績變差,我都有啲懷疑。但係如果細心研究,你可以發現佢哋真係負增值得幾嚴重。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 10:52

南區總有b1生無外闖,王家爸爸都數唔出有咩b1校好揀,b1生唔誇區應該幾多入呂明才。但出黎成績都幾令人失望。

作者: pooh仔    時間: 16-11-15 13:39     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝Hkpapa 回覆.

咁間學校都幾咩喎. 小6生點都夾住band 1 嘅 名銜.  但讀完整個中學變晒band 2.

作者: pooh仔    時間: 16-11-15 13:42     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸. 你真喺愚弄我.  用嘉道理同呂明才比.

作者: KKM    時間: 16-11-15 16:07

其實只要是第一線學生, 女仔在南區有其他選擇, 男仔會試跨區, 呢間已不是第一選擇
作者: hkpapa852    時間: 16-11-15 17:50

KKM 發表於 16-11-15 16:07
其實只要是第一線學生, 女仔在南區有其他選擇, 男仔會試跨區, 呢間已不是第一選擇 ...

女仔南區有其他選擇?

你唔係講聖心呀? 你知唔知聖心有幾多位俾你抽? 同無選擇差無幾

作者: KKM    時間: 16-11-15 18:19

hkpapa852 發表於 16-11-15 17:50
女仔南區有其他選擇?

你唔係講聖心呀? 你知唔知聖心有幾多位俾你抽? 同無選擇差無幾
聖嘉勒是嗎, 我呀仔間學校之前有師姐入了呢兩間, 問题是要第一缐學生, 有自行收生。如對成績有信心, 通常都唔會甘心選呢間, 由其是知情人事都知佢已比以前差咗。

我是舊生, 如我個仔成績好, 我都唔會幫呀仔揀呢間, 會試跨區

作者: KKM    時間: 16-11-15 18:26

在南區, 於升學方面, 女仔點都俾男仔好。起碼真光同培德點都好過聖伯多祿同余振强
作者: Mei    時間: 16-11-16 06:31

pooh仔 發表於 16-11-14 20:26
hi hkpapa.

其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次,可能佢要落車了。但政府將呢個檢討教學語言,洗唔洗落車的檢討推後了,所以佢仍以英語教學囉

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 09:34

KKM 發表於 16-11-15 18:26
在南區, 於升學方面, 女仔點都俾男仔好。起碼真光同培德點都好過聖伯多祿同余振强 ...
換轉另一角度睇,南區雖然對B1生不利,因為B1位唔多,但係對B2、B3學生其實唔差,年年七百幾個南區位中,都有三百個剩餘學額,所以B2生入呂明才既機會都幾大,B2女仔最差都係培德、鴨真,而B3生更好大機會有B2學校讀。
作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 09:41

Mei 發表於 16-11-16 06:31
其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次 ...
有可能,但係政府同學校都唔會公開學校評估報告、視學報告書等資料,所以家長根本無可能知道實際情況。
作者: punlik    時間: 16-11-16 10:30

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 10:55

punlik 發表於 16-11-16 10:30
我有疑問, 是否咁計呢?假設有90個學生入中學頭30 band1, 中間30 Band2, 後30 Band3呂明才收Band2A學生, 即 ...
純粹理論討論:

對任何英中(直資除外),佢哋開始時都係起碼有85%既學生係頭40%。
假設學校既増值能力一樣,如果JUPAS有offers既比例係28%,即係呢批全港頭40%學生中有70%(=28%/40%)會有JUPAS既offers。所以任何英中都應該有起碼有59.5%(=85%x70%)既學生有JUPAS既offers。

問題係有啲學校因為種種原因(例如直屬小學B1比例下跌),未必有85%既全港頭40%學生。港島區聖若瑟、港華、瑪利曼、聖保祿中學、聖士提反女、聖方濟各等多多少少都面對呢種問題;但係呂明才應該無呢種問題。

另一個問題係有啲小朋友遲發力,所以B2(甚至B3)學校都有人有JUPAS既offers。呢個係所有B1學校都面對既競爭。

事實係好明顯,上述會面對問題既學校,DSE成績都遠比呂明才好。

作者: pooh仔    時間: 16-11-16 11:07     標題: 引用:Quote:pooh仔+發表於+16-11-14+20:26+ hi+h

原帖由 Mei 於 16-11-16 發表
其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次 ...
唔喺喎. 如我冇記錯st louis 本應有一班要轉中文教學. 學校唔想. 唯有cut 1班. 補主全英之名咁喎

作者: mcl203    時間: 16-11-16 11:37

王家爸爸 發表於 16-11-16 10:55
純粹理論討論:

對任何英中(直資除外),佢哋開始時都係起碼有85%既學生係頭40%。
我反為覺得...港島區聖若瑟、港華、瑪利曼、聖保祿中學、聖士提反女、聖方濟各等未必有呢種問題....係全港頭40%~~~
作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 12:01

pooh仔 發表於 16-11-16 11:07
唔喺喎. 如我冇記錯st louis 本應有一班要轉中文教學. 學校唔想. 唯有cut 1班. 補主全英之名咁喎

...
當年孫明揚要學校參與「自願」縮班,有190間中學縮咗班,包括所有開5班中一既官校。
作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 13:10

王家爸爸 發表於 16-11-16 12:01
當年孫明揚要學校參與「自願」縮班,有190間中學縮咗班,包括所有開5班中一既官校。 ...
全港官中之中, 好似有一間唔使Cut, 係官立嘉道理. KC, QC, BPS 全部無一倖免

作者: Mei    時間: 16-11-16 14:46

pooh仔 發表於 16-11-16 11:07

...

QC, KC同St. Louis的情況不同,Pooh仔講得岩

作者: punlik    時間: 16-11-16 15:23

作者: punlik    時間: 16-11-16 16:04

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 16:33

punlik 發表於 16-11-16 16:04
"所以任何英中都應該有起碼有59.5%(=85%x70%)既學生有JUPAS既offers。"
如果將所有BAND1A/B/C學生平均分 ...

理論值 59.5% 係指B1C,因為當初B1C(最差既英中)既要求係85%學生係全港 Top 40%。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-16 16:41

punlik 發表於 16-11-16 16:04
"所以任何英中都應該有起碼有59.5%(=85%x70%)既學生有JUPAS既offers。"
如果將所有BAND1A/B/C學生平均分 ...
2014-2015年度, DSE日校考生61,136,全港考生74,131

JUPAS學額(部份UGC學位+部份OU學位+SSSDP學位)有~17500個, UGC degree + SSSDP degree + 自資 degree 合共超過25,300

25,300/74131, 即係起碼34%考DSE學生有機會取得local degree; 如只以日校學生計, 機會更高達40%

所以即使只係收B2A-B1C學生嚟計, 得咁既表現, 真係比收生遠遜於佢既, 香島, 培道同德雅差一大截.

中基同鄧肇堅, 都遠好過佢

作者: mcl203    時間: 16-11-16 16:46

王家爸爸 發表於 16-11-16 16:33
理論值 59.5% 係指B1C,因為當初B1C(最差既英中)既要求係85%學生係全港 Top 40%。
...
Top 40% 係由 B1a - B2a...最極端係 85%都係B2a....

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 16:47

punlik 發表於 16-11-16 15:23
我認為直屬中學收既學生程度是絕對優於呂明才.
黃大仙最叻既是張永慶, 應該是盡收本區Band1學生.相反, 灣 ...
其實同地區無關,因為當初係以全港成績決定是否可能做英中,以唔係以地區成績。
地區成績差異只會令有啲區多啲英中,有啲區少啲。做得英中既應該喺最初,全部符合基本成績要求。

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-16 16:50

mcl203 發表於 16-11-16 16:46
Top 40% 係由 B1a - B2a...最極端係 85%都係B2a....
應該無咁極端既,因為佢哋無小學部既包袱,所以最初應該係唔錯既。其實佢哋以前都做得唔錯,係近年唔知道發生嘜事。
作者: punlik    時間: 16-11-16 17:07

作者: Mei    時間: 16-11-16 18:18

punlik 發表於 16-11-16 17:07
多謝解釋, http://web.ablmcc.edu.hk/CustomPage/21/file/15_16/apn_2015_2016.pdf Page 8, 3322率三年來 ...

咁係唔係即係咁理解,如果全港DSE3322平均有42.4%,即係大幾B2B的學校有42.4%可考到3322(全港由高至低分9份,中間剛剛是B2B, 咁聖呂只有30%,即是連B2B也不如?

作者: Mei    時間: 16-11-16 18:22

punlik 發表於 16-11-16 17:07
多謝解釋, http://web.ablmcc.edu.hk/CustomPage/21/file/15_16/apn_2015_2016.pdf Page 8, 3322率三年來 ...

但係你呢份係浸信會呂明才的報告喎而唔係聖公會呂明才喎,浸呂一向都是Band 2啦!

作者: hkkkma    時間: 16-11-16 20:03

個人意見, 其實佢成績向下咗係好正常, 我仔係田始舊生, 大家可以睇返學校報告,田始近幾年派位分佈, 平均去華富呂明才大約三十左右, 但去咗他區既 B1 學校加埋大約都會有四十左右, 咁田始係南區都算係比較前既小學, 我估計比田始前既學校都會係上下咁既分佈, 所以照咁推論佢收到質素高學生的數目真係吾會太多.
作者: punlik    時間: 16-11-16 20:48

作者: Band5    時間: 16-11-16 22:16     標題: 回覆樓主:

本來聖呂客觀環境大好,南區英中位嚴重不足,B1生唔揀佢都冇乜好揀,照道理應該可以全收B1生(他區收嘅就冇計!),絕對有條件發展成地區名校!只可惜學校把握唔到,捉鹿唔脱角,搞到南區B1生大逃亡,竟然淪為B2校!

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-17 09:29

Band5 發表於 16-11-16 22:16
本來聖呂客觀環境大好,南區英中位嚴重不足,B1生唔揀佢都冇乜好揀,照道理應該可以全收B1生(他區收嘅就冇 ...
我十幾前一直以為聖呂會由B1C變成B1B,正如你所講,佢哋客觀環境比大部分英中都好,區內無嘜學校同佢哋爭B1生。現在竟然淪為B2校,所以其實問題一定係管理問題。
作者: hkpapa852    時間: 16-11-17 09:32

王家爸爸 發表於 16-11-17 09:29
我十幾前一直以為聖呂會由B1C變成B1B,正如你所講,佢哋客觀環境比大部分英中都好,區內無嘜學校同佢哋爭B1 ...
SKH旗下既學校, 表現都好兩極吓

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-17 09:32

hkkkma 發表於 16-11-16 20:03
個人意見, 其實佢成績向下咗係好正常, 我仔係田始舊生, 大家可以睇返學校報告,田始近幾年派位分佈, 平均去 ...
其實好睇點界定正常,一間原本好好既學校,因為管理不善,成績跌;成績跌咗之後,無好學生讀;成績更加差,一直循環。

所以如果學校有心攪好,應該從學校管理著手。

作者: 王家爸爸    時間: 16-11-17 10:01

hkpapa852 發表於 16-11-17 09:32
SKH旗下既學校, 表現都好兩極吓
其實又未必全部關SKH事,其他辦學團體情況都係一樣,好似信義會,元朗信義同油麻地信義,可以話係一天一地。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5