教育王國

標題: 生於亂世,有「谷」的責任。 [打印本頁]

作者: 宏心    時間: 16-10-21 12:31     標題: 生於亂世,有「谷」的責任。

作者: lovebb2    時間: 16-10-21 12:36

宏心 發表於 16-10-21 12:31
2011年,新生嬰兒有95,451個。
2012年,新生嬰兒有91,558個。

最後是面對dse, 競爭入大學

作者: babywoman    時間: 16-10-21 12:50     標題: 回覆樓主:

我都慶幸仔早出世幾年

作者: superying    時間: 16-10-21 12:55

我真係唔想咁。

作者: 哈呣    時間: 16-10-21 12:55

Cannot agree more 記得在某校簡介會,校長金句「人在江湖,生不如C」

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 12:56     標題: 回覆:生於亂世,有「谷」的責任。

講得好啱!自問自己有預備考小學,但並沒有target入神校,只希望佢考到入一間唔好太谷又有中學既學校,咁我已經心滿意足。。。但呢個年代要預備小一,都唔係易事。。。因為就算你想考入happy school,都要有番咁上下底子至得。。。但就已經比班樓主所講既冇兒女,或啲仔女已上岸既old seafood 既同事話我係怪獸家長。。。其實都幾嬲。。。自問我帶仔仔去玩既時間絕對唔少,佢亦係好多人既開心果(佢好鍾意撩人玩)。。。又另外一個例子,早排同個住柴灣,個女已讀高中既朋友講開好想考入港同,朋友第一反應係,吓,呢間野好難考既咩?想當年我囡嗰屆係比你都冇人會去讀(因為要比錢,又睇唔出好過津校啲咩,因為當年抽心儀津校並唔難)架喎。。。我都唔知應該比咩反應佢

作者: 3hearts    時間: 16-10-21 13:08

how many primary 1 placement? if it is consistent like 50k including government, how to fill in 40k more?
作者: siden    時間: 16-10-21 13:09

果啲小朋友讀國際學校,或者有25分自行入名津,或者未生仔,或者個仔得一兩歲,又或者屋企環境好到隨時可以去外國讀嘅,

根本。
係。
完全。
唔會。
明。
我哋嘅壓力。

作者: 宏心    時間: 16-10-21 13:11

作者: lvmh88    時間: 16-10-21 13:14

只睇total 出生率唔太全面,應睇本地出生率。我初初以為龍年之後冇雙非,輕鬆好多,阿女馬年應該可以唔洗太谷。點知一睇本地出,馬年同龍年叮噹馬一頭,我即刻謝咗面對現實。

面對現實,不然現實會找上你!

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:15

作者: mcl203    時間: 16-10-21 13:18

我只係想講....边個年份都有人批評人地係怪獸...並唔係呢一兩年既事
我識人少...有2個朋友如是...2個都係口是心非
最高道德水平最大聲果位...結果係借地址抽入HYS...1年後頂唔順走人
谷唔谷....自己諗啦~~~
作者: Dolphinmom    時間: 16-10-21 13:18     標題: 回覆:生於亂世,有「谷」的責任。

而家d傳媒成日吹捧happy school, 無壓力童年,唔做怪獸家長,俾孩子自由發展等等。有冇諗過,講得呢番說話的人都是未做父母或無兒無女的。扮專家教人教仔,結果係累了好多新手父母。好多父母都話第二個孩子考小一的成績比第一個好,因為第二個時他們不會再去happy school,懶清高唔做怪獸家長。

作者: steveppc    時間: 16-10-21 13:19

不能認同更多!
不過更想知個九萬幾個係2011 出生既雙飛bb, 最後有幾多個堅持留係到讀書。
知唔知道邊度會有數字睇?

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:20

作者: 宏心    時間: 16-10-21 13:22

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 13:23     標題: 引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+12:31+ 2011年

原帖由 Alange 於 16-10-21 發表
其實數字只是虛數。每年在港爭小一學位的人數都差不多(五萬多人)。除了SARS 期間及龍年之後。
出生人數和 ...
當你今年去過培僑,黃錦輝,圓玄呢啲學校小一面試,你就會明白,數字雖然唔係100%準確,因為始終有雙非番去內地讀,但都唔會少太多。。。冇可能同以前差唔多。。。就算我有朋友,大嗰個2009,細嗰個2011,都話已經差好遠。。。又或者你過隔離幼稚園板睇吓,蛇b馬b考幼稚園係容易咗幾多(家長自己講),你就會明

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:26

作者: 宏心    時間: 16-10-21 13:27

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:35

作者: 宏心    時間: 16-10-21 13:38

作者: bonbonha    時間: 16-10-21 13:39

siden 發表於 16-10-21 13:09
果啲小朋友讀國際學校,或者有25分自行入名津,或者未生仔,或者個仔得一兩歲,又或者屋企環境好到隨時可以 ...

非常同意!

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:39

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 13:40     標題: 引用:how+many+primary+1+placement?+if+it+is+c

原帖由 3hearts 於 16-10-21 發表
how many primary 1 placement? if it is consistent like 50k including government, how to fill in 40k  ...
一來,有人會去國際學校,或番內地讀(雙非),二來,呢幾年令好多原本早幾年收唔夠學生差唔多要殺校既官津校留住咗唔洗被殺,三來,呢幾年你唔覺多咗好多新學校架咩(特別係國際學校),四來,係有啲學校會每班收多咗幾個學生,又或者擴建校舍加多一班等。。。都有

作者: 宏心    時間: 16-10-21 13:47

作者: Alange    時間: 16-10-21 13:49

作者: 宏心    時間: 16-10-21 14:03

作者: Alange    時間: 16-10-21 14:10

作者: 宏心    時間: 16-10-21 14:12

作者: mcl203    時間: 16-10-21 14:22     標題: 引用:回覆+Alange+的帖子 直私加埋有一萬多個學

原帖由 宏心 於 16-10-21 發表
回覆 Alange 的帖子

直私加埋有一萬多個學位
始終出生率係數字,除非現實出現唔夠小學位去派,否則都係夠位派既。心儀與否係後話。又客觀D,直至上年都仲有咁多叩門位去俾學生轉校,證明仲有空間去改變派位結果。

作者: 宏心    時間: 16-10-21 14:28

作者: adriantai    時間: 16-10-21 14:32

根本吾會無書讀

作者: mcl203    時間: 16-10-21 14:35     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+14:30+編輯+

你要評估吓,若官津已經出現叩門位嚴重短缺,無論1至9線小學,應都會出現流動減慢現象,甚或近乎停頓,同理,經濟唔好都少D人轉工啦~~~

作者: mcl203    時間: 16-10-21 14:41     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+14:30+編輯+

直私學校係同理,收生多左只會出現係4-9線學校,對成個局係影響有限。根本唔憂收生不足既直私,收生只係競爭大左,佢地都係得咁多位,唔會刻意擴班收生,擴班要軟硬件配合,唔係話想收多50人就收50人咁容易,老師班房都要有至得。

作者: lcl505    時間: 16-10-21 14:43

一語道出真相

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 14:52     標題: 回覆:生於亂世,有「谷」的責任。

大家心平氣和啲,不如等我演繹吓。。。教育局數據係去到舊年考小一,即2010年出生,當年只有88xxx人。。。咁當中有50xxx人入官津,全港直資有約61間,加埋應該有大概1萬多個學位,另外,亦有接近50間國際學校,嗰度起碼都有5000個位(大家要明白,今時今日入得去讀既,好少數係pure foreigner,大多數係手揸外國護照既香港人而已)。。。咁加加埋埋,都已經接近7萬人,仲有萬幾人可能係番咗內地讀書。。。不過,呢1,2年多咗好新既學校,同埋嗰啲最後係內地讀既,唔代表佢地冇落黎"爭"過,有可能最後決定返上去讀啫。。。無論點,競爭大咗係事實,睇吓呢幾年啲小一派位成功率,同中學派位成功率既對比,就可略知一二。

作者: AgapePa    時間: 16-10-21 15:06

Alange 發表於 16-10-21 13:15
其實數字只是虛數。每年在港爭小一學位的人數都差不多(五萬多人)。除了SARS 期間及龍年之後。
出生人數和 ...

非也,幾年前,很多直私只有幾百人考,受歡迎的都只是二千多人考.  有部份直私要分幾輪收生,收極都有位剩.
近兩年,報名人數大增,最少個間都千幾人,稍為受歡迎的都有三、四千人報,最多個間有成八千人.
但大部分直私學校的學位無變.
多左幾倍人爭,點會唔難.

作者: 宏心    時間: 16-10-21 15:54

作者: 厚多士    時間: 16-10-21 15:55     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+13:16+編輯+

回覆 JoyceNgYY 的帖子
讀名幼有乜好笑?

作者: bubuG    時間: 16-10-21 16:15

其實只要三年幼稚園過得充實d,有offers 你揀,可以揀一條龍學校,唔使煩更啃的升中,happy 返哂。

作者: fusuyuan    時間: 16-10-21 16:15

我只覺得讀書嘅係小朋友,唔係你話想谷就谷得嚟,而當而家啲父母普偏教育水平都唔低,好自然對仔女期望相對會越高,抱住非君不嫁心態去選校當然競爭不會遠離你,就等於香港適婚嘅單身女士多就話因為相若年齡層女多男少同一道理,但係有冇諗過最關鍵嘅係配對問題而非數字,加幾多個學額又係咪真正受惠到覺得最大競爭嘅嗰羣家長?即係假設個個都只係可以抽獎而又唔可以叩門,咁喺香港一定唔會冇書讀,只係甘唔甘心去讀,呢個係數字與現實始終有差距嘅主因。
作者: Alange    時間: 16-10-21 16:30

作者: 宏心    時間: 16-10-21 16:50

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 17:11     標題: 引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+15:54+ 唉!就

原帖由 Alange 於 16-10-21 發表

你講出重點啦,難入或競爭大的只是一些大多數人心儀的學校 ...
多人爭同出生率冇必然關係,但如果我假設每年大約有5%既家長係會考直私,咁出生人數60000人同90000人,都會多咗幾成人出黎爭。。。呢個亦有各大直私報讀人數既數據支持,今年就有好幾間學校臨時要加多1日面試來應付unexpected 既報名人數。。。唔係話啲人有錢咗或識玩咗所以多咗人報直私咁簡單,而係簡單"多隻香爐多隻鬼"而已,如果你計番%其實都係嗰5%左右既家長,只不過個base大咗,計番人數自然會多咗,好正常呀

作者: Vlone778    時間: 16-10-21 17:28

lovebb2 發表於 16-10-21 12:36
最後是面對dse, 競爭入大學

我一路都諗 同一堆人 一直由K1競爭學位到大學 可說有點生不逢時 但又無可奈何 直到2013年出生大幅降低 倒轉頭係學校求人

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-21 17:31     標題: 引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-21+12:36+ 最

原帖由 Vlone778 於 16-10-21 發表
我一路都諗 同一堆人 一直由K1競爭學位到大學 可說有點生不逢時 但又無可奈何 直到2013年出生大幅降低 倒 ...
哈哈,同私家醫院一樣。。。

作者: hha    時間: 16-10-21 18:34

用「生於亂世」嚟形容又真係過份d

考小學只係人生一個過程,父母都咁易方寸大亂。將來漫漫長路,考中大學、搵工、搵老婆、搵自己條路都大把阻滯、挫折,如何教佢地面對?!

作者: 明天更好!    時間: 16-10-21 18:47     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+13:14+編輯+

作者: Alange    時間: 16-10-21 20:03

作者: 積奇百事    時間: 16-10-21 20:56     標題: 引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-21+16:53+編輯+

明白你概心情,可能你住係北區,所以對雙非比較吻感。但係41同34都要借位,唔通又係講雙非問題?另外,如果大抽獎時選二線做第一,會唔會一定抽入,而唔會被人踢到去第二區呢?

作者: Chirley    時間: 16-10-21 21:03

其實又唔係咩亂世既,
我知道兔年係近五十年黎最高出生率...
不過都要睇小朋友既, 小朋友受, 谷下OK,
佢地唔受, 就要再想其他...
最緊要係身心都健康發展,
大家既關係亦唔好因為『谷』呢件事而傷感情...
大家共勉之...
作者: adriantai    時間: 16-10-22 10:19

考小一抽小一從來無亂過,亂的只有一些家長自己吾確定自己要乜。

作者: retriever    時間: 16-10-22 10:27

宏心 發表於 16-10-21 14:03
你都識得講除左直私外,有五萬幾人報官津小學,咁即是你亦明白近年出生人數多於官津小一學位。若還不明白 ...

直資跟官津,某程度來講係同一制度。即政府資助學校。主要係政府資助跟家長雙脚走,唔係係唔係都比哂d學校。

理論上係比有條件(有$$)  又想有得揀既家長,吸引佢地由官津去直資。

所以計學位夠唔夠,應係官津加直資計。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-22 12:21     標題: 引用:Quote:原帖由+宏心+於+16-10-21+發表本帖最

原帖由 積奇百事 於 16-10-21 發表
明白你概心情,可能你住係北區,所以對雙非比較吻感。但係41同34都要借位,唔通又係講雙非問題?另外,如果 ...
勁多雙非借用監護人名義用41網地址抽神校。。。你睇年年大抽獎放榜LS門口訪問不乏操流利國語的。。。

作者: lcyesther    時間: 16-10-22 12:44

Alange 發表於 16-10-21 20:03
可能嗰D叫地獄,非人類生存。
實際上心態決定命運,悲觀的人永遠只看到悲慘的一面。

果然是走過的,並非正面對,所以可以輕鬆批評。
我承認一定有書讀,但有可能被派去只有十多百分比升band 1中學的小學。而中學派位,按師兄師姐呈分試成績。即使我如何教好自己子女,他的派位結果卻非自己可以左右。當然全級最叻幾個不用擔心,但中上果批呢?
爭到死,全因小學派位制度不公平。有D人有舊生分,宗教分,坐着等入果D50-60%派band one 中學的小學,做中間人平穩入band one 中學。
無分的父母,想自己努力D,谷下仔女,改變命運。肯付出仲要俾人話怪獸。有誰明白(emoji)

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 08:49

出生率高, 競爭大亦不是"谷"的藉口.

事實上每年至少80%小朋友都係要入讀官津小學, 當中亦只有不足3成係入讀神校..... 所以為何要"谷"?

攪清楚目的係準備為小朋友去輕鬆點適應小一, 定係自己不甘子女落後人前吧!

如果眼裡只有所謂神校, 即使最後俾你入到, 亦只係小朋友悲劇另一章的開始
作者: jesswu    時間: 16-10-24 09:34     標題: 引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+12:31+2011年

原帖由 hkpapa852 於 16-10-24 發表
出生率高, 競爭大亦不是"谷"的藉口.

事實上每年至少80%小朋友都係要入讀官津小學, 當中亦只有不足3成係入 ...
Well said

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 09:37

lcyesther 發表於 16-10-22 12:44
果然是走過的,並非正面對,所以可以輕鬆批評。
我承認一定有書讀,但有可能被派去只有十多百分比升band 1 ...
如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1既學校你小朋友就有能力入到個5X%.

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 09:42

宏心 發表於 16-10-21 16:50
你講得好啱,唔係每個小朋友都谷得,所以一開始我已說明「谷」是父母的責任,結果並不一定如家長所想。

...
現實是我所屬的校網唔夠學位,要借調隔離校網的學位。

今時今日, 其實如果所屬校網唔夠位能夠借他區既學位, 會派得差既機會其實比無借位既校網低.

只係大家唔鍾意研究他區借位番嚟既小學, 覺得佢地一定係差啫! 認真去研究, 梗會發現到D唔差既.

作者: lovebb2    時間: 16-10-24 09:52

hkpapa852 發表於 16-10-24 09:37
如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1 ...
(如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1既學校你小朋友就有能力入到個5X%.)  Why?  I want to know, many many thanks.

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 10:03

lovebb2 發表於 16-10-24 09:52
(如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1 ...
一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線小學, 係有更大比例屬催谷型家長既環境下, 真係會有可能自動升呢?

入到神校唔會動變做神.

作者: lhw820    時間: 16-10-24 10:34     標題: 引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+16:50+你講得

現實是我所屬的校網唔夠學位,要借調隔離校網的學位。

今時今日, 其實如果所屬校網唔夠位能夠借他區既學位 ...
同意,我大女上年抽,好好彩借位學校中有我心儀的學校,好似命中註定咁,即刻擺乙一,唔駛同人爭。而家日日都開開心心去返學.

作者: b3410    時間: 16-10-24 10:50

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:03
一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線 ...
雖然道理是這樣,但是報小一時,小朋友只有5,6歲,點知將來?
作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 10:54

b3410 發表於 16-10-24 10:50
雖然道理是這樣,但是報小一時,小朋友只有5,6歲,點知將來?
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自己想點, 例如對小學/中學有咩要求/期望, 唔好人云亦云, 為考而考.

作者: mcdonn    時間: 16-10-24 11:01

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:54
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自 ...

同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底先。真心佩服。

作者: lovebb2    時間: 16-10-24 11:07

mcdonn 發表於 16-10-24 11:01
同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底 ...
(打好個底先) ???  Sorry, don't understand if 入讀一間愉快私小, how to 打好個底
作者: mcdonn    時間: 16-10-24 11:11

lovebb2 發表於 16-10-24 11:07
(打好個底先) ???  Sorry, don't understand if 入讀一間愉快私小, how to 打好個底 ...

唔開名啦...如你心水清,會估到邊一間。

作者: mcdonn    時間: 16-10-24 11:27

mcdonn 發表於 16-10-24 11:11
唔開名啦...如你心水清,會估到邊一間。

其實到高小都唔會淺得去邊,不過初小先陪養學習興趣,一步一步嚟咁解....要做到,因老師及學校有心,從學生角度先行。

作者: adriantai    時間: 16-10-24 11:30

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:54
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自 ...

因為小朋友既可塑性好高, 所以家長吾局限話一定要搵邊類型學校. 吾瞭解清楚自己想點, 最後乜校都考下

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 11:40

adriantai 發表於 16-10-24 11:30
因為小朋友既可塑性好高, 所以家長吾局限話一定要搵邊類型學校. 吾瞭解清楚自己想點, 最後乜校都考下:waha ...
所以重點係:

根本家長吾瞭解清楚自己想點

清楚了, 就唔會咁多問題

作者: adriantai    時間: 16-10-24 11:44

hkpapa852 發表於 16-10-24 11:40
所以重點係:

根本家長吾瞭解清楚自己想點

人地會答小朋友變化估吾到,所以自己都⋯⋯⋯⋯肯定吾到,由學校決定

作者: hkpapa852    時間: 16-10-24 11:46

adriantai 發表於 16-10-24 11:44
人地會答小朋友變化估吾到,所以自己都⋯⋯⋯⋯肯定吾到,由學校決定
...
令我諗起一樣嘢:

我都諗唔到同咩人拍拖結婚好, 不如個個都試吓, 等人地揀我囉!

結果會係點呢? 可能乜都無.

不過, 選小學唔同, 點都有學位

作者: adriantai    時間: 16-10-24 11:48

hkpapa852 發表於 16-10-24 11:46
令我諗起一樣嘢:

我都諗唔到同咩人拍拖結婚好, 不如個個都試吓, 等人地揀我囉!

女性主導市場就係咁⋯⋯⋯

作者: mcl203    時間: 16-10-24 12:32     標題: 引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-24+09:52+(如

一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線 ...
咁我地又好難完全否定係唔同學校成長,會有唔同既學術水平喎,若假設係同一資源同一教學模式同一師資質數,為何有D係50%,  另一D係15%呢,除非我地認定50%學校一定係谷,及有大量學生會被勸退,否則,我地唔可以排除某學生在A校表現未必等於在B校表現,可能成個成長路係完全唔同

作者: lcyesther    時間: 16-10-25 11:25

不認同。你所說的情況假設10x 升band 1的家長全不谷。但實際是有很多命苦的小朋友因沒有比人多的自行分被派入此學校,家長不識人又轉不到校。即使用心栽培,成為中上之人,但仍派不入band 1中學
一級若70多人,1x%是10人內,這70人假設也是無辜被派入的,要做最叻的十分一才可入band 1

作者: lcyesther    時間: 16-10-25 11:30

而5x%升band one中學的小學也是派入的。正常分佈上、中、下人也有。君不見有雙非(非歧視,有能力雙非可以好勁,而非有普通話優勢)也可抽入喇沙。即中間的學生大部分可入band one.

作者: lcyesther    時間: 16-10-25 11:39

如何計1x%定5x%,因師兄師姐成積,這是完全不公平。為了升中,自行分少的只好自保,加強學術,以作考直私、扣門或無可奈何下成為不受喜迎學校中最top的1x%
自知無自行分,提早打算,和孩子一起努力,卻被人視為「谷」,父母可以如何平反呢。

作者: judy    時間: 16-10-25 11:47

只能說針唔拮到肉唔知痛,夏蟲不可語冰。我們這一代父母,實在不須要跟這些「無識之士」一般見識。生於這個亂世,父母實有「催谷」子女的責任。只要每天有一小時自由玩樂或公園放電時間,讓小朋友保持身心健康,感統肢體、社交語言正常發展,做這樣一個「怪獸父母」實不為過!

以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母咁變態。
作者: retriever    時間: 16-10-25 11:58

judy 發表於 16-10-25 11:47
以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母 ...

呢樣我絕對同意.

壓力上唔係制度, 而係家長要求高 (因為得閒無事攪下D 細路), 怪獸左... 講供求一定以前少得多...

最敝係家長要求高左, 步步爭先, 又插手... 反而細路自主性低左好多...

到細路大左, 父母插唔到手, 或唔俾插手... 細路慣左唔係自己解決問題, 仲大鑊!

作者: Felix223    時間: 16-10-25 12:32

judy 發表於 16-10-25 11:47
以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母 ...

可能"羊群心態", 眼見身邊大部分家長都為小朋友每星期填滿晒不同類型學術, 興趣班. 不停狂谷?! 曾經問自己是否要效法? 我唔會. 要真正想學好, 係貴精不貴多. 仲要是真正有興趣先會學得好.
回想當年我自己由細到大都無需補習, 讀得輕鬆,咪又係1線學校6年精英班後,升中自己再考上名女校. 但唔係個個一樣, 我妹妹當年長期點讀(因為比較無咁聰明)只是小學全級中下游. 咁都無計, 不過我妹今時今日都有個Degree, 肯努力都可大學曅業. 條條大路通羅馬.
現在我個仔K2, 仲係"難"玩仔, 佢未必可以像我當年坐定定看書寫字成個幾兩個鐘, 咁唯有縮短時間分段教, 千萬不要因過份谷而令佢怕了讀書或失去學習興趣. 小朋友每個發力階段都唔同, 尢其是男仔, 當然, 我一早有心理準備萬一將來不是派到心儀小學, 咪好好讀, 小一不是終點站..咁睇佢自己造化, 我最多會扶佢到升中時, 無可能成日依賴媽媽, 唔通到將來搵工要我幫阿仔搵埋咩.

作者: Soundervolt    時間: 16-10-25 12:40

mcdonn 發表於 16-10-24 11:01
同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底 ...
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢宜家心中真正既感覺,會唔會同佢當初理念有好大落差,還是當初選擇正確?
作者: hkpapa852    時間: 16-10-25 12:48

Soundervolt 發表於 16-10-25 12:40
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢 ...
唔請呢D非主流選擇既人去講, 邊夠Gimmick?

作者: mcdonn    時間: 16-10-25 12:50

Soundervolt 發表於 16-10-25 12:40
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢 ...

果個talk我也有看過(好似係4、5年前,某面試班補習社舉辦的)....我的睇法係兩間係不同類型的學校,跟本冇得直接比較。睇下自已需要吧。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-25 12:54

lcyesther 發表於 16-10-25 11:39
如何計1x%定5x%,因師兄師姐成積,這是完全不公平。為了升中,自行分少的只好自保,加強學術,以作考直私、 ...
我都講咗:

一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型,

係大多數, 唔係全部.

如果真係要計, 相信一間如果升B1%有5X%既小學, 可能會有6%-7X%係屬於催谷型; 至於1X%個D學校呢? 可能只有~20%家長係催谷型.

其實問題係, 點解一定要入5X%個D學校?

如果真係咁鍾意谷, 咁眼光就放遠D, 一早去谷小朋友去學習DSE/GCE, 到時人地仲讀緊小學煩緊升中, 阿仔/女已經取得入大學資格, 包保可以見報兼光宗耀祖添!

作者: hha    時間: 16-10-25 13:29

mcl203 發表於 16-10-24 12:32
咁我地又好難完全否定係唔同學校成長,會有唔同既學術水平喎,若假設係同一資源同一教學模式同一師資質數, ...

某學生可能喺A校同喺B校成長會有唔同效果,我又認同喎!

我認為大部分一線津校收生程度應該差不多相等,點解升中band 1率有啲有70%, 有啲只有4x-5x%, 我覺得係老師的要求同朋輩的影響唔同,慢慢塑造唔同程度的學生。

不過又唔好麻目抽入名津,否則入到讀唔掂,面對老師「離哂地」的要求,只會有無力感同挫敗感。

作者: retriever    時間: 16-10-25 14:13

hha 發表於 16-10-25 13:29
某學生可能喺A校同喺B校成長會有唔同效果,我又認同喎!

我認為大部分一線津校收生程度應該差不多相等, ...
其實話學校無影響, 什麼是"金子就會發光", 係無面對事實....
即係港隊去同北京隊集訓, 都可能游快幾秒...

絕大部份人都係傾向跟大隊...

但我唔太同意全係家長既發功... 應該話調動細路自主學習先係至關重要!

作者: b3410    時間: 16-10-25 14:28

回覆 retriever 的帖子

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無類。學校,老師處理問題的態度,方法?同學,也就是朋輩,都是一個重要因素。周圍啲小朋友合不合群,對待學習,興趣愛好,朋友的態度等等。再有就是家長,大家理念,價值觀念接近,家長之間的互相support也很重要。

我覺得揀直私,其實就係因為這些可以揀。只用谷唔谷來分類,太過簡單。

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認真瀏覽學校網頁,讀一下辦學背景,歷史,vision mission,都有幫助 。還可以參考學校放出來的相,是哪一類?
學校show出來的獎項,也可以瞭解一些學校的取向。

再去學校參觀一下,見識下啲小朋友,家長老師,feel 下夾唔夾。有時去interview其實都是一個見識下學校的機會。

家長做多一些,可以減少一些錯配的機會

作者: hkpapa852    時間: 16-10-25 14:34

b3410 發表於 16-10-25 14:28

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無 ...
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認真瀏覽學校網頁,讀一下辦學背景,歷史,vision mission,都有幫助 。

呢D真係只可以參考, 同樣既辦學理念, 唔同學校都有唔同演繹

還可以參考學校放出來的相,是哪一類?
學校show出來的獎項,也可以瞭解一些學校的取向。

呢D反而有用, 如果學校不停只show課外活動, 即係話學校好著重呢D

再去學校參觀一下,見識下啲小朋友,家長老師,feel 下夾唔夾。

呢樣係有用, 不過唔好係官方指定時間去參觀, 因為到時可能只會見到假象, 未必見到真相.

作者: meowymeowy    時間: 16-10-25 14:46

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:34
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認 ...

Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長很成功包裝間學校,但深入去傾、去望係兩回事,所以我把這學校從打算考的學校list剔除。其實學校沒有不妥,marketing-wise 好成功,我仍會鼓勵無打底的朋友考下,只是跟我理念不同,咁可以考少間。

作者: retriever    時間: 16-10-25 14:48

b3410 發表於 16-10-25 14:28

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無 ...
同意...
但講辦學理念, 有幾間信得過?

先唔講成績咁俗...而家既直資, 除左幾間老牌名校變身直資, 無幾多間有多年TRACK RECORD...

老實講句, 而家好多新派直資都受家長壓力, 幾多辦學理念變質?

制度使然, 成績唔出, 家長唔來, 資助亦跟家長而飛走...

事實係只有傳統直資名校, 先有叫座力向家長SAY NO, 我行我素...

作者: retriever    時間: 16-10-25 14:51

meowymeowy 發表於 16-10-25 14:46
Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長 ...
可唔可以透露係邊間?
功德無量!

作者: hkpapa852    時間: 16-10-25 14:54

retriever 發表於 16-10-25 14:48
同意...
但講辦學理念, 有幾間信得過?
我會認為, 著重"戶客服務"既人, 其實係想辦一間公司多過一間學校

作者: happynewyear16    時間: 16-10-25 15:20

meowymeowy 發表於 16-10-25 14:46
Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長 ...

我都去過一間類似咁既学校

作者: meowymeowy    時間: 16-10-25 17:03

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:34
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認 ...

我啱唔代表佢一定啱,點都要做下功課,睇下邊間適合佢,至少佢都會考下爸爸的母校,因為佢都多同學入到。

作者: very_excited    時間: 16-10-25 17:24

好認同, 有時好多學校係你報我又報, 但係未真係知為咩呢?另外, 所謂happy school, 係睇落happy, 定讀落happy 又未可知

作者: meowymeowy    時間: 16-10-25 17:30

retriever 發表於 16-10-25 14:51
可唔可以透露係邊間?
功德無量!

唔公開了,這只是我個人觀感,請留意,每個人把呎唔同。有心報任何學校,除了看website,我建議親身去睇下,同不同學生、家長、老師傾下,有朋友經歷更好。我係由幾年前已周圍做research,因為是陪伴孩子6年,甚至12年的地方。
另外有一間我本來無興趣的學校,但因為認識唔多,就親身去理解下,去完好impressed,但純粹個人觀感,大家應該會有唔同體會。

作者: retriever    時間: 16-10-26 07:18

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:54
我會認為, 著重"戶客服務"既人, 其實係想辦一間公司多過一間學校

數據王你咁評價,唔係咁恰當。

正如你講昇中入U係家長不能不面對的現實,學校資助,營運經費亦係直資學校不能不面對的生存問題。

新派直資最需要的,是一位辦學理念簡單化,repackage到家長會buy in及堅持跟隨的校長。

環顧香港直資,相信無人比卡通校長做得更好,更有個人魅力!

好實講,以yw既百年基業。。。 為避免護法煩擾,都係小心講野 ...

最需要卡通校長這裡魅力領導,應該係logos.佢地其實辦得唔錯,但評價兩極,在讀亦有唔少人走飛,情況值得正視!

作者: 小王子J    時間: 16-10-26 08:33

retriever 發表於 16-10-25 14:13
其實話學校無影響, 什麼是"金子就會發光", 係無面對事實....
即係港隊去同北京隊集訓, 都可能游快幾秒...

非常同意,學校及家長兩邊相輔相承先得!

作者: hkpapa852    時間: 16-10-26 08:51

retriever 發表於 16-10-26 07:18

數據王你咁評價,唔係咁恰當。
似乎你唔明白咩係"重視客戶服務"

簡單一點, 係收錢既學校, 家長就係學校既客戶, 重視客戶服務, 即係學校重視家長訴求, 再盡量滿足

一間學校重視家要訴求唔係唔好, 但太過火就.... 好似如某些家長投訴學校功課太少, 學校馬上加番多D功課, 投訴課程淺, 又即刻加深課程, 投訴小食部唔應該賣某D食物, 那些食物從此在小食部被消失.....

久而久之, 學校當初所講既偉大理念, 就會因為客戶服務而變得不論不類.

作者: pirudi    時間: 16-10-26 08:57

hkpapa852 發表於 16-10-26 08:51
似乎你唔明白咩係"重視客戶服務"

簡單一點, 係收錢既學校, 家長就係學校既客戶, 重視客戶服務, 即係學校重 ...

十分同意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5