教育王國

標題: 請問portfolio要做埋封面嗎? [打印本頁]

作者: kkhon    時間: 16-10-18 08:14     標題: 請問portfolio要做埋封面嗎?

如題,又係咪每間中學交表時都會收?謝謝!
作者: Yanamami    時間: 16-10-18 08:56

反正我無做複雜封面。

好多時学校係網上已標明申請程序与要求,跟番各校要求即可。至於係咪每间都收portfolio, 有的指明頁数,没指明的可附上portfolio. 反正有不少只是交低在看更亭或校務处。跟校方指示辦便万無-失。
作者: kkhon    時間: 16-10-18 10:30

回覆 Yanamami 的帖子

即系都要做一个简洁封面?
作者: Yanamami    時間: 16-10-18 10:49

kkhon 發表於 16-10-18 10:30

即系都要做一个简洁封面?
我的非常简~
大大隻字:学生名/
20XX-20XX S1 Application

作者: sammag    時間: 16-10-18 13:17

如果讀既係中文小學,拿d獎和活動都係用中文名稱為主,
但考既係英文中學,咁portfolio內哩d獎及活動名稱跟返寫中文得唔得?
定要翻譯做英文好d呢?
作者: KOC    時間: 16-10-18 14:43

sammag 發表於 16-10-18 13:17
如果讀既係中文小學,拿d獎和活動都係用中文名稱為主,
但考既係英文中學,咁portfolio內哩d獎及活動名稱跟 ...
同問

作者: Nevergiveup888    時間: 16-10-19 12:34

當年聽了十幾間學校升中簡介會,主要都強調:
簡單、A4相面、魚尾夾
只要  申請表  成績表  證書

我親眼見書記姐姐要搣開好靚的......

作者: kkhon    時間: 16-10-19 12:45

回覆 Nevergiveup888 的帖子

小学果陣我做得好靓,但我谂中学係入面d料比较重要d,精美反而出事。
作者: sky_walk    時間: 16-10-19 16:22

我們學校老師提醒家長不需要封面, 用蝴蝶夾夾住就可以, 申請表排面, 其餘成績表及其他獎項按重要性排。
作者: sammag    時間: 16-10-19 17:21

請問活動相片有冇需要加入portfolio內呢?
作者: Nevergiveup888    時間: 16-10-19 18:02

sammag 發表於 16-10-19 17:21

放相有咩意義?

作者: sammag    時間: 16-10-19 18:19     標題: 引用:Quote:sammag+發表於+16-10-19+17:21+ 請問

原帖由 Nevergiveup888 於 16-10-19 發表
放相有咩意義?
見到朋友果入份有放,所以問下

作者: sky_walk    時間: 16-10-19 21:59

sammag 發表於 16-10-19 18:19
見到朋友果入份有放,所以問下

做得太花巧老師反而唔鍾意,因為會加重他們的負擔(因可能要見幾千人),簡單直接就可以。

作者: sammag    時間: 16-10-19 22:31     標題: 引用:Quote:sammag+發表於+16-10-19+18:19+ 見到

原帖由 sky_walk 於 16-10-19 發表
做得太花巧老師反而唔鍾意,因為會加重他們的負擔(因可能要見幾千人),簡單直接就可以。
...
明白,謝謝大家!

作者: mcl203    時間: 16-10-20 00:29

sammag 發表於 16-10-19 17:21
考中學唔同考小學啊, 放活動相似乎純真左DD~~~
作者: Yanamami    時間: 16-10-20 00:46

对待升中好似见工禁就得……
作者: kkhon    時間: 16-10-20 00:49

我覺得仲惨过見工
作者: sammag    時間: 16-10-20 01:02     標題: 引用:对待升中好似见工禁就得……

原帖由 Yanamami 於 16-10-20 發表
对待升中好似见工禁就得……
係,仲慘過見工

作者: sammag    時間: 16-10-20 01:03

回覆 mcl203 的帖子

thanks

作者: cmchang0927    時間: 16-10-20 01:39

我覺得不用整封面了,因為好多也限頁數。
我記得上年去協恩交表, 個職員會逐頁數。數完之後佢話我多左一頁,我問:呢頁content page也計嘛?佢話計的。。。(那一張是我臨交表前ㄧ晚趕出來,諗住等睇既人會清晰D)mouth:" />

Portfolio好似resume 咁,最緊要整幾個tables 列出校內外活動/服務,校內外獎分類列好,再photocopy 那些cert就差不多了,我覺得。

作者: GGfiona    時間: 16-10-20 06:34

得獎照、生活照有需要加少量嗎?
作者: sammag    時間: 16-10-20 08:41     標題: 引用:+本帖最後由+cmchang0927+於+16-10-20+01:4

原帖由 cmchang0927 於 16-10-20 發表

我覺得不用整封面了,因為好多也限頁數。
謝謝你!

作者: Nevergiveup888    時間: 16-10-20 08:43

GGfiona 發表於 16-10-20 06:34

學校老師睇左D相係唔會加分,反而會D家長有冇聽升中簡个會?
*如果比賽成绩沒有証書,盡量拿官方証明或報道或小學蓋印。

作者: Nevergiveup888    時間: 16-10-20 08:49     標題: 回覆樓主:

印象分係面試時攞的。
最好著整齊的小學校服。
精神!有笑容!有禮貌!
好過最靚的照片

作者: sammag    時間: 16-10-20 09:22

Nevergiveup888 發表於 16-10-20 08:43
學校老師睇左D相係唔會加分,反而會D家長有冇聽升中簡个會?
*如果比賽成绩沒有証書,盡量拿官 ...

咁如果一D長期學既課外活動,但又沒有拿過獎項或證書,
是否需要提交證明呢?

作者: cmchang0927    時間: 16-10-20 11:34

回覆 sammag 的帖子

我冇
例如女比體育老師逼左去舞獅隊作課外活動我也只是填了“舞獅隊”

作者: klcconnie    時間: 16-10-23 12:47     標題: 引用:印象分係面試時攞的。 最好著整齊的小學校

原帖由 Nevergiveup888 於 16-10-20 發表
印象分係面試時攞的。
最好著整齊的小學校服。
精神!有笑容!有禮貌!
請問證書要否彩色影印呢?可否一板紙印兩張證書,即是底面加埋4張證書?thx!

作者: kkhon    時間: 16-10-23 12:53

回覆 klcconnie 的帖子

如果頁數有限我会缩细放在同一頁或双面,cert 印彩色会易睇d。
作者: klcconnie    時間: 16-10-23 12:56     標題: 引用:回覆+klcconnie+的帖子 如果頁數有限我会

原帖由 kkhon 於 16-10-23 發表
回覆 klcconnie 的帖子

如果頁數有限我会缩细放在同一頁或双面,cert 印彩色会易睇d。 ...
明白,thx!

作者: mcl203    時間: 16-10-23 13:03

klcconnie 發表於 16-10-23 12:47
請問證書要否彩色影印呢?可否一板紙印兩張證書,即是底面加埋4張證書?thx!
  ...
唔太重要既....一版4張都得啦....睇得清楚就得
我全部都係一版2張起跳....連成績表都係

作者: aeiou_drm    時間: 16-10-23 14:14     標題: 回覆:請問portfolio要做埋封面嗎?

我仔報果兩間自行和直資都沒限頁數,我的做法是最面夾報名表, 之後是一個表 (兩頁之內),細分為:奬項,服務,課外活動,個人經驗(例如海外交流 ,表演...)。 再影印d certs~ 全都黑白。 再用蝴蝶夾夾埋一叠。

作者: dobbybabie    時間: 16-10-23 18:13     標題: 引用:Quote:kkhon+發表於+16-10-18+10:30+回覆+Y

原帖由 Yanamami 於 16-10-18 發表
我的非常简~
大大隻字:学生名/
20XX-20XX S1 Application
我加多張靚仔學生相

作者: mother904    時間: 16-10-23 21:36

其實升中重實力多於花巧,封面、靚仔/女相,真係冇乜用

作者: kkhon    時間: 16-10-23 23:37

回覆 mother904 的帖子

就係囉,所以都吾想搞咁多野,只係人有我有,简简单单算,可能最后都係等抽奖
作者: mother904    時間: 16-10-24 07:40

kkhon 發表於 16-10-23 23:37

就係囉,所以都吾想搞咁多野,只係人有我有,简简单单算,可能最后都係等抽奖:thin ...
未必既,唔好未打仗就諗住輸

我女當年有加一小段Personal statement,介紹下自己個性同喜好,對未來抱負等等

如果你仔是投考英文中學,我覺得展示佢英文實力重要過花巧包裝,你可以諗諗

作者: kkhon    時間: 16-10-24 08:16

多谢你呀!我有教佢寫coverletter介绍自己。
作者: 小時了了    時間: 16-10-24 10:03

GGfiona 發表於 16-10-20 06:34

得獎照 ---- 我有整 (因為無獎牌)

生活照 ----- "義工/探訪活動照" 我有整 (因為無證書證明, 我用相片去證明啊)

作者: Yanamami    時間: 16-10-24 10:50

阿女今年S1。個人經驗:沒有做封面,沒有personal statement,沒有相片(學生相除外).....入band1直資。

想想中學想收甚麼學生?應該是DSE可以拿**的,學界和Speech & Music Fest可以拿獎的?其他的重要嗎?如果你是對的人,就是你了!做好成績和面試才會impress到中學,其他的根本不會加分(亦不會扣分)~
作者: sammag    時間: 16-10-24 16:03

請問跟學校出外交流應該寫在"校內活動"還是"服務"?
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-24 16:52

sammag 發表於 16-10-24 16:03
請問跟學校出外交流應該寫在"校內活動"還是"服務"?
交流有無服務成份(例如:教山區小朋友英文)?

如果有可以寫喺"服務"度,如果無就應該寫喺"校內活動"度。

作者: sammag    時間: 16-10-24 16:53

Thx kkhon
作者: sammag    時間: 16-10-24 16:55

王家爸爸 發表於 16-10-24 16:52
交流有無服務成份(例如:教山區小朋友英文)?

如果有可以寫喺"服務"度,如果無就應該寫喺"校內活動"度。 ...

佢地係去對方小學作交流互相學習,
及認識對方文化。

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-24 16:56

小時了了 發表於 16-10-24 10:03
得獎照 ---- 我有整 (因為無獎牌)

生活照 ----- "義工/探訪活動照" 我有整 (因為無證書證明, 我用相片去 ...

我兩個當年都係用社會服務相做封面。

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-24 16:58

sammag 發表於 16-10-24 16:55
佢地係去對方小學作交流互相學習,
及認識對方文化。

如果無社會服務成份,咁就填喺課外活動度。

作者: sammag    時間: 16-10-24 17:09

回覆 王家爸爸 的帖子

thx 王家爸爸
作者: Saracl    時間: 16-10-24 17:09

Yanamami 發表於 16-10-24 10:50
阿女今年S1。個人經驗:沒有做封面,沒有personal statement,沒有相片(學生相除外).....入band1直資。

Yanamami, 請指教以下問題, 謝謝!
只得呢D朗誦獎見得人中學會唔會想唔收?  但小提琴只得三級, 體育冇攞過有關體育比賽獎,填體適能可以嗎? 如果唔填體育個位吉咗又怕中學會以為身子會唔會太弱? 如果填體適能係銀獎起碼學校唔會以為身仔可能太弱,唔知咁諗啱唔啱呢?

作者: 小時了了    時間: 16-10-24 17:26

王家爸爸 發表於 16-10-24 16:56

嘻!嘻!我女舊年同今年聖誕節都會去中國大陸孤兒院探訪及一啲活動負責做帶領角色同孤兒院小朋友一齊玩

作者: Saracl    時間: 16-10-24 18:02

王家爸爸 發表於 16-10-24 16:56
王家爸爸, 請問用社會服務相做封面係咪貼幾張做義工時影的相片再加自己名字來自邊間學校就可以?
作者: Yanamami    時間: 16-10-24 19:09

Saracl 發表於 16-10-24 17:09
Yanamami, 請指教以下問題, 謝謝!
因為我見有D中學申請表填表要分類: 多元智能活動 (音樂/體育/朗誦及演講 ...
我諗獎項主要填五六年級的,除非四年級的是很特别,或你真的沒甚可填,用埋小四-些較特出的填充-下表格亦無妨吧~
通常音体需長時间訓練而朗誦只需-个月左右時间練,所以中学或会較看重音体。阿女有同学是朗誦王,每年除Speech Fest外都参加不少大大小小的朗誦比賽,非冠即亞,最差也是季,我看这或会令中学留些印象?

作者: Saracl    時間: 16-10-25 10:18

Yanamami 發表於 16-10-24 19:09
我諗獎項主要填五六年級的,除非四年級的是很特别,或你真的沒甚可填,用埋小四-些較特出的填充-下表格亦 ...
謝謝回覆! 咁即係朗誦比賽就算攞冠亞季作用都唔大, 但今年都照參加,同埋參加咗兩科世界數學測試 & 全港數學挑戰賽, 未知有冇其他比賽參加? 都係專心預備呈分試好.
作者: Yanamami    時間: 16-10-25 10:25

Saracl 發表於 16-10-25 10:18
謝謝回覆! 咁即係朗誦比賽就算攞冠亞季作用都唔大, 但今年都照參加,同埋參加咗兩科世界數學測試 & 全港數學 ...
参考比赛和活动另一个作用是給中学-个印象分,觉得孩子在有限时间內仍有能力在搞好学業之餘,地能应付其他活动,不是書呆子吧~
作者: Saracl    時間: 16-10-25 10:51

Saracl 發表於 16-10-24 18:02
王家爸爸, 請問用社會服務相做封面係咪貼幾張做義工時影的相片再加自己名字來自邊間學校就可以? ...
謝謝! 王家爸爸
作者: ickwong    時間: 16-10-25 11:08

我女只是填妥申請表所需的資料, 交上副本, 都能被心儀直資中學收讀.
升中重成績, 活動係錦上添花, 花巧portfolio真的不必了.

作者: ickwong    時間: 16-10-25 11:15

回覆 ickwong 的帖子

另外, 就是看面試了

作者: KATRINE    時間: 16-10-29 16:15     標題: 回覆樓主:

白痴-問,蝴蝶夾即係黑色有長夾果款?連file都不需用便可?

作者: blee427    時間: 16-10-30 10:27     標題: 回覆樓主:

我填過一間B1中學的表格,只要五,六年選五樣最重要的的獎項及五樣最重要的的課外活動證明。多也不收

作者: blee427    時間: 16-10-30 10:28

KATRINE 發表於 16-10-29 16:15
白痴-問,蝴蝶夾即係黑色有長夾果款?連file都不需用便可?

好多都唔收folder,所以用黑夾仔最好

作者: KATRINE    時間: 16-10-30 10:37     標題: 回覆樓主:

明}。謝謝

作者: 馬騮仔    時間: 16-11-2 08:49

舊年我個女果份係音樂比賽前攞住樂器影的,然後頂部打英文全名,就係甘⋯

作者: kkhon    時間: 16-11-2 10:56

回覆 馬騮仔 的帖子

明白了,謝謝!我的起心肝,終於完做好左。自我介紹信同學校推薦信係夾埋落去還是另外放在面頭?
作者: 馬騮仔    時間: 16-11-2 23:35

kkhon 發表於 16-11-2 10:56
回覆 馬騮仔 的帖子

明白了,謝謝!我的起心肝,終於完做好左。自我介紹信同學校推薦信係夾埋落去還是另外 ...

應該是目錄後前幾頁吧!

作者: sammag    時間: 16-11-5 10:45     標題: 回覆:請問portfolio要做埋封面嗎?

請問交申請表+獎狀影印本時,用A4公文袋入住交,學校會接受嗎?
還是去再都會拿走文件,而退回公文袋?

作者: ICbaby    時間: 16-11-5 17:03     標題: 回覆樓主:

我會将心比己,做咁多花巧野做乜?人地收咁多份野,老實說,比着我只會睇料!

作者: kkhon    時間: 16-11-5 17:38

回覆 ICbaby 的帖子

我冇花巧呀,我知愈少愈简单就愈方便学校,內容先最重要。我連目錄頁都冇做,只係怕冇封面頁比人感觉吾正式啫
作者: iceberg222    時間: 16-11-5 22:33     標題: 引用:我們學校老師提醒家長不需要封面,+用蝴蝶夾

原帖由 sky_walk 於 16-10-19 發表
我們學校老師提醒家長不需要封面, 用蝴蝶夾夾住就可以, 申請表排面, 其餘成績表及其他獎項按重要性排。  ...
我當年都是用這位家長的方法處理portfolio,無須整封面。

作者: iceberg222    時間: 16-11-5 23:22     標題: 回覆:iceberg222 的帖子

亦都不需要準備公文袋,因為都會被退回。這個簡單的方法似乎是最好的,因為當年申請的學校,都有得面試。

作者: mypineapple    時間: 16-11-6 00:59

如果無任何比賽, 興趣班都只係大路野, 會唔會無面試機會?

作者: leeyin    時間: 16-11-11 17:06

我都想知道
作者: PP媽媽    時間: 16-11-12 00:09

係囉,阿女學野只為興趣,沒有參加任何比賽! 當然成績也只是一般,會否沒有面試的機會?
作者: kkhon    時間: 16-11-12 00:52

回覆 PP媽媽 的帖子

要視乎边间中学,有d揀人in,我都係推敲我校前人的成绩和背景估计。如果好心仪交份申请表又冇坏嘅,吾交就零机会。
作者: ICbaby    時間: 16-11-14 23:07

Yanamami 發表於 16-10-24 10:50

講得對!但我相信好多人仍然会自我感覺良好會整到好花巧,朋友仲話比錢出去比人整
但我想請教應用乜文件夾好呢?透明A4
file? or 最薄身中間可以夾實的透明file好?

作者: cheuklokmom    時間: 16-11-16 17:05

請問PORTFOLIO封面除了學生名及相片, 需要註明那一間小學嗎  ?
作者: cheuklokmom    時間: 16-11-16 17:27

如果直資學校设有寫要提交Portfolio & Certificate,  大家經驗會照交portfolio還是不交?
作者: Charis_mummy    時間: 16-12-7 14:05

是否英中就交全英文PORTFOLIO, 中中就交中文?

作者: maggie789    時間: 16-12-7 15:32

佢張申請表就係封面,有相片,一目了然!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5