教育王國

標題: 固執 [打印本頁]

作者: babybbmm    時間: 16-9-13 11:16     標題: 固執

請問你們的小朋友是否很固執,就算明知,佢自己也知道唔好的事,也堅持去做

作者: 小曳人    時間: 16-9-13 11:23

我唔會咁演譯

我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你力陳缺點,解到佢應該明白喇,但佢都仲係要選擇原本嗰樣

好多時,係嬲!明知唔應該嬲,就係要繼續嬲!
作者: 964000    時間: 16-9-14 13:39     標題: 引用:我唔會咁演譯我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你

原帖由 小曳人 於 16-09-13 發表
我唔會咁演譯

我會話,佢揀咗一樣嘢,就算你力陳缺點,解到佢應該明白喇,但佢都仲係要選擇原本嗰樣
有時係死都要攞番個「尾彩」「吾認𦖭」,我都吾知應該就佢,就佢又好似冇了家長的威嚴,怕佢得吋進呎,吾就就攪出台大龍鳳,自己傷心又傷身,又吾知為乜(好無聊的事,不是對錯的事)

作者: 964000    時間: 16-9-14 13:43     標題: 回覆:固執

昨晚就是這樣,大家為了小事彊持不下,爸爸很生氣,大聲鬧佢「我好憎你吾想見到你」話佢竉壞,專登。我都很心痛,點觪佢咁硬勁

作者: 小曳人    時間: 16-9-14 14:32

大人要俾條生路佢"自己"走返出嚟,唔可以硬碰硬!

作者: cl_kaka    時間: 16-9-15 13:04

小曳人 發表於 16-9-14 14:32

請問應如何俾條生路佢"自己"走返出嚟?

作者: 964000    時間: 16-9-15 14:02     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+16-9-14+14:32+大人要

原帖由 cl_kaka 於 16-09-15 發表
我都想知,即係「讓步」?咁會不會得吋進呎?冇大冇細,比人得你縱佢吾教

作者: 小曳人    時間: 16-9-15 14:22

cl_kaka 發表於 16-9-15 13:04
固執嘅人,即堅持己見
我話唔好硬碰硬,就係要說服到佢自己決定另外一個選擇,我唔會話係縱佢

e.g.
佢要A,但家長要B
佢死都話要A!
家長就要試試力陳A嘅問題,好處+壞處,同一時間offer B1 同B2 plan 俾佢
解釋返B1 / B2 甚至B有乜好處,記住以佢嘅利益出發,再講共同利益

到時,當佢發現其實B1同B2都幾好,就會自己決定放棄A

當然,唔係所有情況都用得著,但咁樣做,好肯定大家都會開心d!
主點係大人點去包裝自己想sell嘅嘢!令佢buy in!

好辛苦~我知....但記住要俾時間空間佢,唔可以迫佢

作者: 964000    時間: 16-9-15 14:35     標題: 引用:Quote:cl_kaka+發表於+16-9-15+13:04+請問

原帖由 小曳人 於 16-09-15 發表
固執嘅人,即堅持己見
我話唔好硬碰硬,就係要說服到佢自己決定另外一個選擇,我唔會話係縱佢
好辛苦,人地看似不費吹灰之力的事,我次次攪到牙血都出埋,之後仲要難有成功感咁想話比人知我攪定了一件看似無聊的事,但人地都吾明我有乜咁困難(包括C6)希望呢道有人知我講緊乜

作者: 小曳人    時間: 16-9-15 15:00

964000 發表於 16-9-15 14:35
好辛苦,人地看似不費吹灰之力的事,我次次攪到牙血都出埋,之後仲要難有成功感咁想話比人知我攪定了一件看 ...
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、明白,自己做決定,唔會隨便聽大人講,照做!

阿Q d諗,唔會咁易學壞,唔會人地叫佢帶粉就即時答應!

作者: lillymarie    時間: 16-9-15 15:28

唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的
作者: 964000    時間: 16-9-15 15:53     標題: 引用:Quote:964000+發表於+16-9-15+14:35+好辛苦

原帖由 小曳人 於 16-09-15 發表
我仔早在3年前已經求我:媽咪,我唔識聽話,可唔可以教我點聽話呀?!
佢地好似有d聽話障礙,一定要理解、 ...
「聽話障礙」説得好,就是這樣,只是想聽一句「知道,媽咪」都這麼難,佢肯講一句,我開心過佢識背乘數表。

作者: 964000    時間: 16-9-15 16:02     標題: 引用:唔知你地講既固執係咩?其實除了安全,健康

原帖由 lillymarie 於 16-09-15 發表
唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的 ...
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成日小題大作,老實說也有少少面子問題),咁佢就堅持要我道歉,勢不罷休,咁佢咁嘅態度我當然不能就範,如是者佢可以在車上哭鬧半個鐘,我叫佢calm down好危險我在駕駛, 佢一路喊一路話「我calm down吾到」,救命

作者: 小曳人    時間: 16-9-15 16:02

lillymarie 發表於 16-9-15 15:28
唔知你地講既固執係咩?
其實除了安全,健康和學業的事一定要家長話事,好多野都可以商量的 ...
我個嘅固執,包括管其他人!呢樣點商量呀?!上次就係怪佢老豆唔俾佢幫老豆做決定!
但本身成件事同佢無關....

作者: 964000    時間: 16-9-15 16:10     標題: 引用:Quote:原帖由+lillymarie+於+16-09-15+發表

原帖由 964000 於 16-09-15 發表
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成 ...
回家後佢冷靜了,終於肯向我say sorry, 但卻拋下一句「每人都會make mistake 的,你知道嗎?」都吾知邊個教訓邊個

作者: Anniemun    時間: 16-9-15 16:56

964000 發表於 16-9-15 16:02
其實都很無聊,例如有次我不小心關車門撞到佢,佢話我要我say sorry, 我偏不説叫佢吾緊要啦(因為覺得佢成 ...
家長是一面鏡,你覺得少事,小朋友覺得大事,撞到人講對唔住是正確態度。某程度家長在這件事也是固執的表現,身教重於言教。
作者: lillymarie    時間: 16-9-15 17:09

回覆 964000 的帖子

我都試過好似你咁,結果是阿仔「懷恨在心」好多年,久不久就拎出來話我。最近我發現自己真誠認自己的錯誤後,他反而肯聽我講野,尊重我多一點。呢樣令我感到好意外,因為他最近進入青少年期,唔係幾睇得起我呢個「老」人。
作者: lillymarie    時間: 16-9-15 17:18

小曳人 發表於 16-9-15 16:02
我個嘅固執,包括管其他人!呢樣點商量呀?!上次就係怪佢老豆唔俾佢幫老豆做決定!
但本身成件事同佢無關. ...
哈哈!又會咁!他幾歲?
作者: 964000    時間: 16-9-15 17:32     標題: 引用:回覆+964000+的帖子 我都試過好似你咁,結

原帖由 lillymarie 於 16-09-15 發表

我都試過好似你咁,結果是阿仔「懷恨在心」好多年,久不久就拎出來話我。最近我發現自 ...
但我女得三歲幾,已經這種態度,將來我吾知仲有冇地方企

作者: scyauchris    時間: 16-9-16 08:10

回覆 lillymarie 的帖子

係咪青春期, 所以更唔接受人意見。我個係女, 態度比以前更差。哦佢已不是方法, 佢覺得我地大人勁煩。好似老師未講解完, 佢已立即stop左人, 比人感覺好無禮貌。我教左佢怎樣有技巧講野, 等人聲落去舒服些。

作者: Aphrodite    時間: 16-9-16 08:27

小曳人 發表於 16-9-14 14:32

我個次次一定要你口頭應承咗佢,佢知唔啱同埋都唔會去做,但好似就係要媽咪嘅支持。我有時頂唔順就會放棄原則,"講大話"應承佢,幾次都比人話唔應該欺騙其實我都唔知要點做

作者: lillymarie    時間: 16-9-16 12:05

scyauchris 發表於 16-9-16 08:10

係咪青春期, 所以更唔接受人意見。我個係女, 態度比以前更差。哦佢已不是方法, 佢 ...
Same here. 我未講完,佢就話知。我咪問返佢佢以為我講乜。哦他,他會shut off耳仔,諗第二樣野唔聽我講。所以我現在好似打游擊戰咁,趁佢心情好就輕描淡寫咁講一句,跟住就收口。(罵他的時間不計 )這其實是普天下青少年的通病
作者: 964000    時間: 16-9-16 12:13

小曳人 發表於 16-9-15 15:00

今朝叫我女刷牙,佢突然堅持要食了早餐先刷,佢話刷完先食又會汅糟番,應該食完先刷,我吾想攪亂D routine吾比,因為有時出外早餐,攪攪下早上變了吾刷牙。正當我地彊持不下,我爆了一句「叫你聽媽咪話係吾係真係咁難?」佢靜了跟著陰陰咀笑話「係!」跟著就肯刷牙了

作者: chowqv    時間: 16-9-22 08:40     標題: 回覆樓主:

我諗我係倒轉,如果阿仔同我意見不一,係佢搵理據說服,如果無既,就要聽我決定:

作者: 964000    時間: 16-9-23 10:53

chowqv 發表於 16-9-22 08:40
我諗我係倒轉,如果阿仔同我意見不一,係佢搵理據說服,如果無既,就要聽我決定:
...

如果我個有你個咁講道理就好

作者: chowqv    時間: 16-9-23 11:19

964000 發表於 16-9-23 10:53
如果我個有你個咁講道理就好

佢點對你,你咪點對佢囉。習慣呢既。

作者: lillymarie    時間: 16-9-23 16:09

我同意有位家長指出,有時我們自己亦會為了面子,為了啖氣,或執着於某一點不肯退讓。
以前我會企得好硬,話一就一。但後來,自己開始對他們多些kindness and compassion,肯聽他們講多一點,認真去想想他們的理據。這對他們將來和其他人合作亦有幫助。

作者: retriever    時間: 16-9-23 19:29

小曳人 發表於 16-9-15 15:00

好似聽障?

試過鬧佢點解好似成日聽唔到人講野。

佢話: 你帶我去驗下隻耳仔啦

作者: noming    時間: 16-9-30 16:58

女女肯用"刷完先食又會汅糟番"去說服你, 你有冇解釋刷左先食有咩好處先?

要用"聽話"去令人接受, 原因係驚"冇面", 好似講唔過喎.

作者: 964000    時間: 16-9-30 22:29

noming 發表於 16-9-30 16:58

女女肯用"刷完先食又會汅糟番"去說服你, 你有冇解釋刷左先食有咩好處先?

哈哈,可能我自己都係固執,不過我始終都係呀媽,佢只係三歲幾,我點都要有番D面卦,吾係第日點教

作者: meowloo    時間: 16-10-4 10:33

lillymarie 發表於 16-9-23 16:09
我同意有位家長指出,有時我們自己亦會為了面子,為了啖氣,或執着於某一點不肯退讓。
以前我會企得好硬, ...
好認同﹗能做得到的話,對大家都有好處,只係有時自己都係好難冷靜。

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果類,而佢的理據大都MAKE SENSE。只係我作為家長,覺得另一種習慣會好啲,有時知佢明白家長的理據,但佢都會話,"我明白,但我咁做都得,我想繼續"

我唔介意尊重同放手,只是小朋友年紀尚幼,想佢學識與人協商和互相遷就,而作為父母有時亦唔希望佢白走冤枉路,但佢又偏偏堅持自己立場,實在很無奈。

作者: lillymarie    時間: 16-10-4 12:06

meowloo 發表於 16-10-4 10:33
好認同﹗能做得到的話,對大家都有好處,只係有時自己都係好難冷靜。

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果 ...

我大仔小一時曾經上過幾堂NXT LEGO班,有一次阿sir同我投訴話阿仔好固執唔聽教。我問係咩事令佢有這樣的觀感,佢話教我仔寫程式時,阿仔係都唔肯跟他教的方式去寫,一定要用自己的方法。我問返阿仔點解唔肯跟阿sir的方法寫呢?他答我話他想試下看自己的方法work 唔 work。
其實我自己教阿仔讀書溫習時都遇到類似問題!初初真係被他激到嘔血,後來我同佢講,"人地肯教你,係入錢落你袋。你醒目的話,就裝住先,即管先試下人家教的方法,然後再試自己的方法,睇下邊樣啱自己多D。咁你就有兩個方法可用,如果一開始就唔聽人講,以後無人肯教你啦!" 阿仔乖,漸漸聽我講,有時仲會話我知,"用過妳的方法唔啱我,所以我用返自己的方法"

細仔近來學打籃球,日日練dribble。初初我見他的入球率是 0%,於是同佢講,"阿仔,打籃球最緊要係入球,我認為你應該多些去練射籃。" 點知阿仔覺得我呢個唔識打波的婦人信唔過,唔聽。我咪由得佢囉。過咗幾個星期,他打了幾場球賽,有日突然同我講,"媽媽,妳啱!入球先係最重要,我要多D練射籃!" 這類好相信自己看法的人,他自己未碰過釘係唔會聽人講的

作者: lillymarie    時間: 16-10-4 12:23

meowloo 發表於 16-10-4 10:33

我仔响父母面前都係好堅持同有主見果 ...
與人協商、互相遷就,呢樣真係終身學習。
作者: 964000    時間: 16-12-17 08:22

睇番呢個post幾個月前, 現在我用了另一種方式同囡囡相處,可能加埋大個左,佢真係好左好多,有商有量少發脾氣了。

作者: 小王子J    時間: 16-12-18 14:13

964000 發表於 16-12-17 08:22
睇番呢個post幾個月前, 現在我用了另一種方式同囡囡相處,可能加埋大個左,佢真係好左好多,有商有量少發脾 ...

可否分享一下咩方法?我個仔"哦' 完之後永遠不行動,又或者用返佢「固定」的方法行事!每日發火幾次⋯⋯⋯好難頂!

作者: 964000    時間: 16-12-18 16:21

小王子J 發表於 16-12-18 14:13
可否分享一下咩方法?我個仔"哦' 完之後永遠不行動,又或者用返佢「固定」的方法行事!每日發火幾次⋯⋯⋯ ...

我而家當佢大人咁同佢講野,協商,例如有時佢不同意我的提議,我會反問咁你有冇好D的方法但又可以xxx,有時佢發忟,如果發現我明白佢,佢會好快收聲。老人家見到會話我縱壞了,但佢地吾明白,明白的人就會明白。

作者: wongalison    時間: 16-12-19 13:38

Anniemun 發表於 16-9-15 16:56
家長是一面鏡,你覺得少事,小朋友覺得大事,撞到人講對唔住是正確態度。某程度家長在這件事也是固執的表現 ...

Exactly! 我撞倒阿女一定同佢道歉,根本唔關面子事,是基本禮貌!

作者: 964000    時間: 16-12-19 19:06

wongalison 發表於 16-12-19 13:38
Exactly! 我撞倒阿女一定同佢道歉,根本唔關面子事,是基本禮貌!

係啦,我知衰啦,我而家會同佢道歉了,佢仲會答「吾緊要,我知你冇意的」正老人精

作者: Melina    時間: 17-1-3 22:07

964000 發表於 16-9-30 22:29
哈哈,可能我自己都係固執,不過我始終都係呀媽,佢只係三歲幾,我點都要有番D面卦,吾係第日點教:naughty ...

你女好有主見,聽你講的兩件事,第一件我個人認為你女兒沒錯,不小心撞到她,本來就應該向她道歉啊,刷牙的事可以跟她商量好,如果在外面食早餐就一定要先刷完才出去,有主見的小朋友需要把她當小大人看待,多尊重她鼓勵她。

作者: fireenginebb    時間: 17-1-6 11:48

睇黎度d  comment,越睇越有共鳴

作者: kykyma2000    時間: 17-1-7 10:39

fireenginebb 發表於 17-1-6 11:48

睇黎度d  comment,越睇越有共鳴

我細仔常常「選擇性失聰」聽我講說話,但是我發覺他經常聽到我同其他人的對話內容,似偷聽器

作者: 964000    時間: 17-1-7 17:00

Melina 發表於 17-1-3 22:07
你女好有主見,聽你講的兩件事,第一件我個人認為你女兒沒錯,不小心撞到她,本來就應該向她道歉啊,刷牙 ...

係呀,連學校老師都說她很有主見。
我跟她説,你要聽老師話,因為你是小朋友,老師是敎導你,你不要咁多説話(駁咀),不是小朋友教番老師。佢竟然説「咁小朋友都識野架,有D野小朋友識老師吾識架!所以也可以教番老師架!」
所以我絕對不會考慮傳統教會學校,我稔佢會讀得幾吾䦕心。

作者: blacktulip    時間: 17-3-16 08:54

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1.. 就係因為十分非常極度固執 + 情緒問題,令我好頭痛同好無助...
舉個例子.. 有次晚飯時煮咗隻蛋佢食, 佢講底咗句「媽咪, 唔洗剪開, 要全隻食, 唔該」, 咁我半個鐘之後見隻蛋原風不動咁仍喺佢飯碗內, 咪諗住用匙更切開佢叫佢食囉.. 點知, 佢一埋嚟見到隻蛋分開咗, 就即刻話「我唔要剪開呀, 我講咗架」咁... 咁我都立即同佢講咗對唔住, 同時向佢解釋點解我咁做, 仲同佢講我明天整過隻全蛋, 唔剪開, 同時解釋隻蛋剪開咗係無可能痴埋好似原本一樣.」但佢一句都唔接納, 亦唔聽, 只係不停用雙手去合埋隻蛋同不段重複「唔要剪開呀, 我講咗架, 要痴返埋..」如是者持續成十幾廿分鐘... 其間, 對佢硬唔得, 軟唔得.. 直情係歇斯底里嗰隻..
最後係等佢自己發脾氣發到攰先肯俾我攬返, 一攬就爆喊... 喊成五至十分鐘, 其間仍然不停講「我要痴返隻蛋, 唔要剪開.」就算喊完都仍然每隔一陣就講一次....
以上只係其中一個例子... 仲有好多類似的堅持....
連學校老師都同我講,我小朋友係好清楚自己想點,唔會同任何人妥協, 只要係佢唔想做的, 佢係點都唔會做, 邊個都無面俾, 包括校長。而呢種程度的固執同堅持是少有的, 同齡的小朋友一般不會這樣, 是會明白小朋友係要聽老師的說話的....

作者: blacktulip    時間: 17-3-16 08:58

同時亦曾有意無有問過我, 有無定期帶小朋友到母嬰健康院, 亦曾問過我有否考慮帶佢去健康院.....
我真係好苦惱, 我係咪需要帶他做個全面評估呢....??
作者: noverzero    時間: 17-3-16 10:31

blacktulip 發表於 17-3-16 08:54

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1 ...
我見到我個仔既影子.....
有時真係覺得好難攪

作者: blacktulip    時間: 17-3-16 10:41

回覆 noverzero 的帖子

係真係好難搞....
有時係連自己都會情緒失控... 亦會忍唔住夜晚偷偷地喊...
總之學得好無助...

咁你面對住仔仔,係點樣處理架?

作者: noverzero    時間: 17-3-17 09:57

blacktulip 發表於 17-3-16 10:41

係真係好難搞....
我只能夠講, D 大係好D, 佢而家6歲, 比細個冇咁多咁既事, 同你又愈來愈認識佢, 知道有咩會觸動佢

作者: 964000    時間: 17-3-18 22:23

blacktulip 發表於 17-3-16 10:41

係真係好難搞....

我只能説,大D真係會好D,我半年前都在這裡呻過,但現在女四歲真係好左好多。像你兒子情況我會晚上跟他傾番,告訴他我知道他不開心但也要學習控制情緒,我地一起學習。初初佢都不停發脾氣但現在真的少很多,但都是性急同易忟,但有商量多了,我只能説有耐性和等小朋友大D就自然會改善。

作者: lui    時間: 17-3-20 19:48

964000 發表於 17-1-7 17:00
係呀,連學校老師都說她很有主見。
我跟她説,你要聽老師話,因為你是小朋友,老師是敎導你,你不要咁多説 ...

我女班主任行過課室好嘈,老師認為佢地蝦個西班牙老師,如於叫佢地每人講一個老師教了的詞語。第一個講醫生,第二又醫生,老師說不可以重覆。我女即是舉手說老師你唔啱,點解唔可以重複?老師耐心解釋。
老師事後沒有告訴我,直至幾個月後見家長,說我女好成熟,一定要解釋俾佢,先道出事件。我估冇乜老師會咁大器,俾個五歲妹妹質問

作者: piglet0529    時間: 17-3-22 05:32     標題: 引用:同時亦曾有意無有問過我,+有無定期帶小朋友

原帖由 blacktulip 於 17-03-16 發表
同時亦曾有意無有問過我, 有無定期帶小朋友到母嬰健康院, 亦曾問過我有否考慮帶佢去健康院.....
我真係好苦 ...
這位家長, 真心建議你帶小朋友去評估, 這樣固執已over了資優的特質, 你小朋友咁細, 可以有大把時間做行為治療

作者: wendyb1121    時間: 17-3-22 12:16

雖然呢個POST已經係幾個月前..... 但我睇完真係好有共鳴...我仔依家差不多三歲半...K1 ...
大d會好d! 我女2歲都系甘。都系比playgroup老師話比一般小朋友好有主見。岩岩k1開學嗰時成日駁老師嘴,好多藉口。返左半年學,老師話已經好少甘。會聽話,就算唔鐘意做,都會去做。系學校乖左好多。當然系屋企都一樣難搞。不過起碼系學校知道要聽老師話先。
作者: IloveJJ    時間: 17-3-24 11:29     標題: 回覆樓主:

作者: S-Kwok    時間: 17-3-25 13:22     標題: 回覆樓主:

大啲係會好啲,但喺成長過程要不斷重覆解釋(甚至1日10次)。最好喺入小學前,讓他多多明白,凡事會變,老師唔一定每事解釋,他的固執亦會影響社交……

專業人士會有佢地嘅教導方法,令佢地易明白一點。

作者: S-Kwok    時間: 17-3-25 13:32

lillymarie 發表於 16-10-4 12:06
我大仔小一時曾經上過幾堂NXT LEGO班,有一次阿sir同我投訴話阿仔好固執唔聽教。我問係咩事令佢有這樣的觀 ...

我仔都係咁,會堅持用自己方法,我亦會用你嘅解釋方法。
喺學習嘅過程中,佢最頂癮嘅係明知自己錯,都堅持要寫晒成個字或formula 先可以擦掉再寫

作者: tsoipopo    時間: 17-10-24 08:09

同我仔仔發生的反應一模一樣,可以請教你嗎?我仔仔而家3歲3個月,平時佢正正常常,心情好就好似天使咁好得人愛錫情,但開心起來會好Hyper,但遇上他唔想做的事或講佢一兩句說話唔啱聽,佢會索喊,喊到唔收聲,口會不停重覆佢想要做既事,諗住哄佢附和下佢,佢又唔受你哄。佢有時又好固執,唔俾人執佢啲玩具,自己又唔會執,件玩具放左某位置,我執起,佢就要擺返某個位,唔好郁佢啲玩具。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5