教育王國

標題: 請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼? [打印本頁]

作者: 树花妈    時間: 16-9-8 13:55     標題: 請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

請教各位,小朋友家裡是普通話環境,幼兒園講粵語和英文,不敢指望大抽獎,面試私校的話錄取的可能性大麼?謝謝。
作者: 99dogdog    時間: 16-9-8 13:56     標題: 引用:請教各位,小朋友家裡是普通話環境,幼兒園

原帖由 树花妈 於 16-09-08 發表
請教各位,小朋友家裡是普通話環境,幼兒園講粵語和英文,不敢指望大抽獎,面試私校的話錄取的可能性大麼? ...
國際學校

作者: 树花妈    時間: 16-9-8 13:58

回覆 99dogdog 的帖子

謝謝回復,我也在考慮國際學校,只是擔心中文水平會不及本地小學。
作者: 964000    時間: 16-9-8 14:35     標題: 引用:回覆+99dogdog+的帖子 謝謝回復,我也在考

謝謝回復,我也在考慮國際學校,只是擔心中文水平會不及本地小學。 ...
一定不夠,差好遠

作者: Forgetmenot999    時間: 16-9-8 15:11     標題: 引用:回覆+99dogdog+的帖子 謝謝回復,我也在考

謝謝回復,我也在考慮國際學校,只是擔心中文水平會不及本地小學。 ...
擔心也是多餘,中文水平一定不及本地學校

作者: 树花妈    時間: 16-9-8 15:15

964000 發表於 16-9-8 14:35
一定不夠,差好遠
所以再上兩年粵語幼兒園也不夠應付面試?那參加一些面試輔導班呢?會有幫助嗎?只是中上的私校有可能么?

作者: 99dogdog    時間: 16-9-8 15:26     標題: 引用:Quote:964000+發表於+16-9-8+14:35+一定不

所以再上兩年粵語幼兒園也不夠應付面試?那參加一些面試輔導班呢?會有幫助嗎?只是中上的私校 ...
「只是中上私校」?夠程度都未必考到中上私校,更何況程度差咁遠既話,你要在短時間下苦功狂操練個小朋友先有啲機會,一係小朋友有能人所不能的特異功能啦!

作者: Yanamami    時間: 16-9-8 15:28

幼稚園已上了两年英粵班,小朋友已有-定溝通能力吧~~私校面試都是考學識和應對禮貌,只要溝通到就夠了。不去申請不去考的機會是零,只要你去申請就有機會了。我曾經做過KTS小-面試的家長義工,亦接觸過PTH為母語的家長~
作者: ericby    時間: 16-9-8 15:41

可能性大
作者: 小曳人    時間: 16-9-8 15:46

我身邊好幾個呢d case,爸媽响大學教書,小朋友唔太講廣東話,但聽全無問題,都有直私收

我相信學校係睇面試表現嘅,如果廣東話能力理想,機會同其他人一樣

作者: retriever    時間: 16-9-8 16:17

树花妈 發表於 16-9-8 13:58

我都認同如負擔到, 最好去考國際學校.

相信樓主都想保留流利普通話為母語, 加流利英語保持國際視野...

國際學校的雙語環境, 比本地直私一定好太多...

作者: 99dogdog    時間: 16-9-8 16:30     標題: 引用:Quote:树花妈+發表於+16-9-8+13:58+回覆+99

原帖由 retriever 於 16-09-08 發表

相信樓主都想保留流利普通話為母語, 加流利英語保持國際視野...
非常認同,所以我第一樣就係提議樓主去國際學校

作者: Yanamami    時間: 16-9-8 16:30

retriever 發表於 16-9-8 16:17

能夠handle两文三語豈不更妙?
作者: meowloo    時間: 16-9-8 16:35     標題: 回覆:請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

我認為視乎小朋友能力的,見有些小朋友家庭都是英普語境,都有不少名校取錄喎。

作者: meowloo    時間: 16-9-8 16:37     標題: 引用:我認為視乎小朋友能力的,見有些小朋友家庭

原帖由 meowloo 於 16-09-08 發表
我認為視乎小朋友能力的,見有些小朋友家庭都是英普語境,都有不少名校取錄喎。

...
*但補充果啲小朋友都識聽講粵語的

作者: mcl203    時間: 16-9-8 16:51     標題: 引用:請教各位,小朋友家裡是普通話環境,幼兒園

請教各位,小朋友家裡是普通話環境,幼兒園講粵語和英文,不敢指望大抽獎,面試私校的話錄取的可能性大麼? ...
唔大影響,照報照考啦

作者: retriever    時間: 16-9-8 16:59

Yanamami 發表於 16-9-8 16:30
能夠handle两文三語豈不更妙?

粵語是一地方言.

如母語是普通話, 加上流利英語, 將來一定通達四海.

相信樓主亦是放眼國際之人士

如孩子習染港腔普通話更不炒, 更甚還要學繁體字

作者: HK-MAN    時間: 16-9-8 17:02

树花妈 發表於 16-9-8 15:15
所以再上兩年粵語幼兒園也不夠應付面試?那參加一些面試輔導班呢?會有幫助嗎?只是中上的私校 ...
放心啦,你家有普教中,中文必定好過本地既粵教既.否則教育局又駛乜推普教中呢!!

作者: HK-MAN    時間: 16-9-8 17:03

retriever 發表於 16-9-8 16:59
粵語是一地方言.

如母語是普通話, 加上流利英語, 將來一定通達四海.
樓主既繁體未打得唔錯喎.應該繁體字對佢無影響..
作者: retriever    時間: 16-9-8 17:04

HK-MAN 發表於 16-9-8 17:02
放心啦,你家有普教中,中文必定好過本地既粵教既.否則教育局又駛乜推普教中呢!!
...

老兄, 教局推行普教中是為提昇中文水平嗎?!

作者: HK-MAN    時間: 16-9-8 17:07

retriever 發表於 16-9-8 17:04
老兄, 教局推行普教中是為提昇中文水平嗎?!
係呀,又話我手寫我口,啲中文先會好喎...
作者: retriever    時間: 16-9-8 17:12

HK-MAN 發表於 16-9-8 17:07
係呀,又話我手寫我口,啲中文先會好喎...

謝謝! 近年來香港既政策真係睇唔透, 都係你醒D!

作者: HK-MAN    時間: 16-9-8 17:18

retriever 發表於 16-9-8 17:12
謝謝! 近年來香港既政策真係睇唔透, 都係你醒D!

我自問普通話水,我都唔打算比小朋友讀普教中了...否則到時都唔知點教佢做功課,幫佢溫習默書就福乖了..
作者: cscsmlkyh    時間: 16-9-8 17:21     標題: 回覆:請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

英普其實都唔小私校國際學校會收。

作者: gk678    時間: 16-9-8 17:55     標題: 回覆:請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼?

樓主為何不學粵語呢?

作者: Yanamami    時間: 16-9-8 19:09

楼主,我家中無人說普通話的,但我小朋友K1入讀英普班後-個月已可跟老師和其他小朋友溝通。小學階段是普教中,都沒有問題。我相信你的孩子讀英粤班也一樣有能力用廣東話溝通,你不妨多跟同班家長多聯絡,孩子們玩在-起學習語言是會進步神速的。
作者: 听雨眠    時間: 16-9-8 19:54

過來人身份告訴你,面試時很多學校會用廣東話面試,所以廣東話至少要聽明白理解,這樣才能在面試中突圍。至於面試收生只看面試表現,並不會因為你的家庭是普通話環境而不收,只是你要能理解廣東話,盡量講廣東話就行。既然你的孩子已經學了兩年廣東話,應該聽說都不是問題的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5