教育王國

標題: 聖心 vs 聖家 [打印本頁]

作者: kongman    時間: 16-8-1 15:26     標題: 聖心 vs 聖家

同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資、校園生活等)?學生的水平又如何?

作者: hkpapa852    時間: 16-8-1 15:37

kongman 發表於 16-8-1 15:26
同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資 ...
嘉諾撒會旗下既小學無乜邊間係輕鬆, 要開心呢2間(其實係4間)都無份

作者: sharon26788    時間: 16-8-1 17:00     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。

作者: sheffield    時間: 16-8-1 17:28

聖心可能讀得舒服過聖家…聖心半天實在太好!
作者: HauMiranda    時間: 16-8-1 17:39     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你唔想升番上直屬中學,否則都不會happy (或者初小會好一點),如果要比較,真是聖心私立部較優勝,終歸番半日多啲時間處理學業,但另一邊廂私立部英教快一年、中文練習做快一年,數學又教快,有幾happy可想而知....

作者: siden    時間: 16-8-1 18:38     標題: 引用:有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。 +

原帖由 sharon26788 於 16-08-01 發表
有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。
Agree

作者: sheffield    時間: 16-8-2 15:32

回覆 HauMiranda 的帖子

其實教快唔係問題,個人認為唔算深(測考卷)…問題是沒停的測默考…每個星期都有,一個學期除了9月,只有3個星期唔使測/默/考,要keep住溫書。我ok,因為範圍(assessment)唔多,但佔40%,唔使大考太大壓力。但要提提,聖心默書唔密,所以範圍都算多,記性差或唔識phonics的小朋友亞媽會想死…
老實說,小朋友上堂聽書,記性唔差,其實溫書唔算好辛苦…但平時weekend不能痛快玩的,因為總有d野要測或默…

另,星期6是長短週,但其實有好多個星期6都係唔使返的

半天太好,女上小四了,還有午睡,平日上晒課外活動班,星期6不用趕上堂…

作者: SarahGil    時間: 16-8-2 15:55

回覆 sheffield 的帖子

聖心中學banding都高好多, Band 1A wo, 又係傳統名校,當然聖心啦!!

作者: beagoodman    時間: 16-8-2 16:11     標題: 回覆:SarahGil 的帖子

兩間位置距離頗遠,不如揀間近屋企。

作者: op90op    時間: 16-8-2 16:33     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

del

作者: JackieOn    時間: 16-8-2 16:35     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連童軍都唔比你玩,只有讀書叻的人先可以被老師揀你去玩童軍。

我記得我個時有d好叻的同學,因為考試要背英詩(唔洗對全班背,對老師背,但當然其實全班都聽到同見到你)我個時應該3,4年班,有個別同學緊張到賴尿,我呢d唔太叻都超緊張!好大壓力,所以我對小學生活的記憶唔多,剩係覺得唔開心。

最近同我仔個校長傾計,佢話有好幾個讀過聖心的家長都分別同佢講,無唸住比自己個小朋友讀反聖心。

作者: bon173173    時間: 16-8-2 16:37     標題: 引用:回覆+HauMiranda+的帖子 其實教快唔係問題

原帖由 sheffield 於 16-08-02 發表
回覆 HauMiranda 的帖子

其實教快唔係問題,個人認為唔算深(測考卷)…問題是沒停的測默考…每個星期都有, ...
請問你所提到的是聖心私校 or 津校?

作者: beagoodman    時間: 16-8-2 16:49     標題: 引用:四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你

原帖由 HauMiranda 於 16-08-01 發表
四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你唔想升番上直屬中學,否則都不會happy (或者初小會好一點),如 ...
半日制是否好,見仁見智,各取所需,唔少在職家長唔係咁prefer。

作者: hkpapa852    時間: 16-8-2 17:05

希望"響往"半日制既家長, 係真心為咗孩子唔駛咁辛苦可以多D時間休息/玩樂, 而唔係因為多咗時間俾家長安排其它補習/訓練班吧!
作者: karen55407    時間: 16-8-2 17:15     標題: 引用:希望"響往"半日制既家長,+係真心為咗孩子唔

原帖由 hkpapa852 於 16-08-02 發表
希望"響往"半日制既家長, 係真心為咗孩子唔駛咁辛苦可以多D時間休息/玩樂, 而唔係因為多咗時間俾家長安排其 ...
我仔返咗半日制後,日日瞓到十點,先知原來可以咁正

作者: kongman    時間: 16-8-2 18:41

JackieOn 發表於 16-8-2 16:35
我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連 ...
現在的聖心津小也是這樣要求高的嗎?私小那邊的要求會更高(或沒那麼高)嗎?

作者: kin921    時間: 16-8-2 22:46

我都是因為這個原因選了聖心.
作者: beagoodman    時間: 16-8-2 23:58     標題: 引用:回覆+sheffield+的帖子 聖心中學banding都

原帖由 SarahGil 於 16-08-02 發表
聖心是band 1 好學校,但去年2015 DSE符合入大學學位的minimum requirement只是大約78%(在它的官方school report可找到),可能就未必是坊間所謂的band1a了。不過參考下就算,數字每年可升可跌,始終它是band 1好學校。

作者: awesome_family    時間: 16-8-3 08:01

作者: annie0517    時間: 16-8-3 09:28     標題: 引用:我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心

原帖由 JackieOn 於 16-08-02 發表
我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連 ...
我自己係讀聖心私小,只係記得好辛苦,唔開心,因為成績唔太標青,都係冇得參加任何課外活動。當然,依家大個就明點解,學校係想學生先專注學業,再顧其他,但當時一個小朋友覺得自己响學校低微啲。後來,我幫一個姨姨嘅女補習,佢讀聖心津小,佢就真係冇難度,因為我每晚8點去補習,佢已做哂功課,同冇乜錯,仲溫埋書,問書同點書95%識哂,只係同佢執少少,半小時內攪掂,跟住佢又去玩,所以佢讀得好有信心同快樂。當年仲冇依家鬥成績咁嚴重。朋友小朋友兩個都讀聖心津小,4/5年前大女兒升中,當年平均分近90,全級50內,穩直升中學,小女兒兩年後升中,同一分數,全級120,未能直升,可想而知,分數上大家都只是在0.x 分之爭。如不想落後,應該都要好落力追,愉快地學習,相信係一個夢想。(最後一段係朋友分享,如有出入,請指正)

作者: sheffield    時間: 16-8-3 10:38

回覆 bon173173 的帖子

私小。
作者: christy2011    時間: 16-8-3 11:09

回覆 kongman 的帖子

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學
作者: mmpo    時間: 16-8-3 11:29

christy2011 發表於 16-8-3 11:09

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學 ...
我知ST. FRANCIS好似8成上中學,但成績係咪聖心書院好D呀?

作者: christy2011    時間: 16-8-3 11:55

回覆 mmpo 的帖子

雖然聖心中學係1a, 聖方濟1b但公開試成績大家差不多

作者: kongman    時間: 16-8-4 09:18

annie0517 發表於 16-8-3 09:28
我自己係讀聖心私小,只係記得好辛苦,唔開心,因為成績唔太標青,都係冇得參加任何課外活動。當然,依家大 ...
是否私小比津小讀得辛苦?

作者: annie0517    時間: 16-8-4 19:31     標題: 引用:Quote:annie0517+發表於+16-8-3+09:28+我自

原帖由 kongman 於 16-08-04 發表
是否私小比津小讀得辛苦?
當年我估係,因為私小大部份科都係英文 (如Science, Hygiene, history, geography, 等),只有中國語文,社會和聖經係中文。而聽講津小就多啲科用中文。依家唔知有冇變。

作者: kin921    時間: 16-8-6 23:13

回覆 annie0517 的帖子

那麼最後細妹去那一所中學讀呢? 那讀聖心真的不輕易呀...
作者: marwai_1030    時間: 16-8-6 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+kongman+於+16-08-04+發表是

原帖由 annie0517 於 16-08-04 發表
當年我估係,因為私小大部份科都係英文 (如Science, Hygiene, history, geography, 等),只有中國語文,社 ...
現在初小科目:
中文:普教中,補充快一年
英文:教科書快一年,但加上worksheets(校本課程)
數學:約快半年
常識:中文授課
科學:英文授課,三年級開始有此科目
音樂:課本用中文,但聽阿女和其他同學講,老師係用英文授課
餘下其他科用廣東話授課

作者: bb560    時間: 16-8-7 16:07     標題: 引用:同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩

原帖由 kongman 於 16-08-01 發表
同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資 ...
我囡三年前係聖心私小畢業。我都問我囡好多次:小學讀得好辛苦呀?出面個個都咁講!你喜唔喜歡學校呀?我囡話:多野讀架!不過鬥得非常開心,哈哈哈!……我梗係喜歡學校啦!……我囡都問其他讀得前嘅同學,個個都讀得好開心。

其實校長黃修女都講得好清楚,佢對學生係有要求嘅。係我眼中,我覺得校長嘅要求係合理嘅,……基本上,每個星期六,日,都要用一日溫習……慢慢,我同我老公都習慣啦。

我囡以前每日落校車,就會同我講學校嘅開心野。

作者: sheffield    時間: 16-8-8 12:38

其實間間學校都有人覺得辛苦,有人覺得唔辛苦…看學校位置,半天/一天和測考次數等是否能配會自己吧!聖心返7:40,放12;45。有人睇小朋友又可乖乖做好功課等爸媽放工ok,如不能,要等爸媽回家才做野,第一朝6點要起身…死梗!如是九龍區住,先check保母車上車時間吧!另要一提,保母車費貴的…check好晒再考慮下自己家庭一般生活習慣再決定吧!
作者: 964000    時間: 16-8-8 13:01     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

其實呢幾間差不多,看邊間近及喜歡全日半日/校舍設備再決定

作者: oh_really    時間: 16-8-8 14:07

christy2011 發表於 16-8-3 11:09

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學 ...
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津小就話學校好好,讀得開心。但除咗呢個 case 之外,我識嗰啲無論以前定而家,私定津,都係讀得頗辛苦,同學們都好叻(特別係私小),資質唔夠好嘅,初小尚可靠勤力補救,有啲去到高小就跟唔到。不過因為聖心程度高,升上其他中學時成績又會好好。
我隔離屋個女由聖心幼稚園升上聖心私小,我聽到個媽咪因為讀書、功課問題成日鬧個女,後來轉咗去國際學校,就再冇聽到佢鬧女喇。

明白呢啲都係個別 cases,但我個人唔 buy 教快教深,所以4年前我囡囡揀小學時,即使近我都冇考慮過聖心。最後自行入咗灣仔聖方濟各,囡囡今年升小四,學校都唔係話輕鬆型,但又並非外界講得咁谷咁嚴,我女讀得好好。

純個人分享,不喜勿插。

作者: 964000    時間: 16-8-8 16:48     標題: 引用:Quote:christy2011+發表於+16-8-3+11:09+回

原帖由 oh_really 於 16-08-08 發表
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津 ...
不過聽説這幾間,校風差不多,但最谷排序好像是:
天神>聖心=聖瑪利>聖芳濟=聖家
應該谷多D成績又好DD咁

作者: sissysze    時間: 16-8-8 18:32     標題: 引用:Quote:原帖由+oh_really+於+16-08-08+發表

原帖由 964000 於 16-08-08 發表
不過聽説這幾間,校風差不多,但最谷排序好像是:
天神>聖心=聖瑪利>聖芳濟=聖家
應該谷多D成績又好DD咁
九龍城聖家應比天神更谷

作者: beagoodman    時間: 16-8-8 19:08     標題: 回覆:sissysze 的帖子

聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快無教深,一至六都無分精英班。九龍城聖家6月頭考完試,一直到七月中放暑假都係返兩個半鐘,只做一些活動無書教,有家長覺成個月太hea。

作者: siden    時間: 16-8-8 19:19     標題: 引用:聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,

原帖由 beagoodman 於 16-08-08 發表
聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快 ...
我恨不得一年hea足九個月

作者: beagoodman    時間: 16-8-8 19:35     標題: 引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 siden 於 16-08-08 發表
我恨不得一年hea足九個月
如果你小朋友真係咁hea,你可能......

百貨應百客,有d人鐘意谷的。

作者: siden    時間: 16-8-8 20:01     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-08+發表我恨

如果你小朋友真係咁hea,你可能......

百貨應百客,有d人鐘意谷的。
係。

我真係覺得十歲以下小孩子每天生活應該像西方國家小學一樣。呢啲先叫童年。香港谷埋一大堆書蟲出來,將來遅早出問題。

有$我一早讀咗國際學校啦。

九龍城聖家咁嘅工作量,到了六月考完試,都仲嫌果一個月hea,呢啲家長心態令我費解,想相信應該只是少部分家長。我覺得學校安排了六月返半日又有活動日不知幾皇恩浩盪。最好六月中開始就放暑假更好。

作者: bb560    時間: 16-8-8 23:33     標題: 引用:Quote:christy2011+發表於+16-8-3+11:09+回

原帖由 oh_really 於 16-08-08 發表
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津 ...
我囡本身都係由聖心幼稚園上……幼稚園上學前嘅家長日,認得一個小朋友,因為佢(A)身形比較高,之後,係課外活動,識左A同A媽咪……個日家長日,我同我老公已經同時認為,A嘅邏輯思維非常高,如果個個都係A咁,我囡無可能考到幼稚園啦!……但係A讀完小一後,跟唔上,考得好後,就轉左去第二間學校……我同A媽咪傾完,先知道A訓嘅時間好少,可能得四、五個鐘(依個係佢家庭私人問題,我唔方便講)。……我識嘅另外一個小朋友(B),因為住得近,我都知佢又係訓得四、五個,因為B同祖母訓,祖母唔訓,B又唔訓。係我眼中,大部份小朋友嘅智商,非常接近,反而有d叻過龍,識得閃……有d家長,兩個8、9點先返到屋企,無時間理小朋友。

作者: bb560    時間: 16-8-8 23:53     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

俾我再揀,我都會揀聖心私小……其他三間無資料,唔識比意見。以我識嘅學生(現時約小三至中六,我講嘅係其它學校),通常,如果佢地讀嘅小學,派位比較好嘅,各小學都對學生有要求,……等於,依個世界係無免費午餐,…以我所知,如果間小學無要求,而又學業水平高,只係家長谷,不過無週圍講姐。

作者: meowymeowy    時間: 16-8-9 09:14     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

睇見不同朋友的幾位女兒情況 (St Mary, 聖心,聖家),個人係逢嘉諾撒的都一定不會考慮。我認識的,得St Francis的女孩尚會識笑下,其他讀到壓力太大成日喊,好陰功。

作者: bb560    時間: 16-8-9 11:29     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

咁一可能我同嘉諾撒會真係有d緣分…我另外識三個表姨甥女,係st mary讀,兩個讀得幾好,一個讀得差(會考得10 or11分,佢同屋企関係好差)依家都企企理理,其實係我眼中,依個讀得差嘅,反而係智商最高嘅一個,但係亦都係最反叛嘅一個……我覺得點樣攞到學校嘅優點,盡量發掘小朋友嘅強項,我覺得係家長嘅工作。我無工人,所以我日日都見到我囡嘅同學/師妹,好大部份都好開心……小朋友喊,會唔會係小朋友上堂唔太專心,媽咪同佢溫書,溫到起火,鬧佢,小朋友咪喊囉……慢慢,個小朋友一聽到媽咪話溫書,咪喊囉。

作者: beagoodman    時間: 16-8-9 11:37     標題: 回覆:bb560 的帖子

根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有人愁,聽到什麼意見視乎認識的是在愁的還是在歡笑的。在同一個家庭,不同兄弟姊妹有不同的性格,快樂指數都可以有顯著差異。

作者: acaiberry    時間: 16-8-9 13:58

beagoodman 講得啱, 間間學校都有人讀得開心有人讀得唔開心, 有時讀得唔好唔係本人讀唔到書, 可能只係因為錯配。

我堂家姐以前讀st mary 讀到喊哂咁, 升中要去玫瑰崗, 之後高中去到外國攞獎攞到手軟。佢依家係外國做野, 無一份工做多過兩年, 佢坐唔定, 唔鐘意同一個環境留太耐, 鐘意周圍試新野, 嘉諾撒會學校太傳統唔適合佢。

我自己讀st francis, 個時有同學年年考全班最尾幾個, 好唔開心, 四年級去左聖雅各即刻全班十名內, 玩好多課外活動, 成個人自信哂, 五年班已經入左精英班, 最後去左真光。如果佢無走, 一定升唔到band one 中學。

作者: op90op    時間: 16-8-9 15:05     標題: 引用:根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有

原帖由 beagoodman 於 16-08-09 發表
根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有人愁,聽到什麼意見視乎認識的是在愁的還是在歡笑的。在同一個家 ...
我認同你講法,能力上有差異會有不同效果。有人默書記極都記吾到入腦,有人看一看便默啱晒。找啱適合學校比小朋友讀是很重要的。比你入到名校也未必頂得住,最後傷心離塲例子真係太多了。

作者: debbielau    時間: 16-8-9 15:51     標題: 引用:聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,

聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快 ...
返2個半鐘,真的嗎?如提早放暑假就咁好啦😀😀

作者: beagoodman    時間: 16-8-9 16:10     標題: 引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 debbielau 於 16-08-09 發表
0800 -1030。聽説(有錯,請指正)教育局有規定上學的日數,津校不能隨便太早放暑假。

作者: janiceau88    時間: 16-8-10 11:13     標題: 回覆:beagoodman 的帖子

係,6月頭考完試後放10:30,直到開始放暑假
我都希望學校可早的放暑假可早去旅行

作者: HauMiranda    時間: 16-8-10 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 debbielau 於 16-08-09 發表
聖心私小都係六月初考完試番7:40-10:30,番三日對卷,幾日上課(玩遊戲學習),有些宗教活動,然後結業禮,好多時都唔駛番添。

作者: sheffield    時間: 16-8-11 17:20

回覆 meowymeowy 的帖子

唔係掛,我女同佢d同學都返得好開心喎…當然,唔識笑的總會有,但間間學校都有返得開心同唔開心嘅小朋友…
作者: meowymeowy    時間: 16-8-11 22:01     標題: 引用:+本帖最後由+sheffield+於+16-8-11+17:23+

原帖由 sheffield 於 16-08-11 發表

回覆 meowymeowy 的帖子
真係咁橋識的幾位女孩子分別入了呢幾間。St Mary的那位考第尾,學校照比佢試升,媽媽地獄式幫佢補,所有假期、weekend無哂,睇見都得人驚。聖家的那位應付到,但不時做功課做到10點,反而係媽媽怕了,決定轉校。聖心的成日喊住讀書做功課,成日比人鬧,無哂自信,好慘。
身邊都有朋友/同事呢幾間畢業,St Francis的係bubbly d, 較易滿足及友善。

作者: jessie2010    時間: 16-8-11 22:53

其實小朋友讀得開唔開心要視乎家長知道錯配左之後,捨唔捨得放手轉去第二間讀,定死挨6年?
作者: kongman    時間: 16-8-12 00:02

meowymeowy 發表於 16-8-11 22:01
真係咁橋識的幾位女孩子分別入了呢幾間。St Mary的那位考第尾,學校照比佢試升,媽媽地獄式幫佢補,所有假 ...
你說的是聖心私小還是津小?
作者: catcle    時間: 16-8-12 09:35

我識幾個聖心私小, 他們讀得好開心, 功課比津小少, 當然默書, 小測幾乎每個星期都有, 但他們仍有時間玩, 不是坊間講到咁辛苦, 我覺得真係要睇小朋友本身是不是可以長期作戰的類型, 覺得默書, 小測是一件辛苦事, 可能我認識的他們本身都是啱傳統學校, 所以佢地幾輕鬆, 星期六, 日要預少少時間温習, 但整體上很好.  佢地幾個都係聖幼生上私小, 都冇咩大問題.
作者: 200709    時間: 16-8-12 10:18

我女讀津小,其實我見一般同學仔都唔係讀得咁辛苦喎… 唔好嚇親人
作者: mmpo    時間: 16-8-12 14:36     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

津小係派位入,質素比較參次,當然有人覺得讀得辛苦啦

作者: meowymeowy    時間: 16-8-12 15:07     標題: 引用:Quote:meowymeowy+發表於+16-8-11+22:01+真

原帖由 kongman 於 16-08-12 發表
你說的是聖心私小還是津小?
私小

作者: kongman    時間: 16-8-17 12:10

除了學術之外,聖心對課外活動也同樣重視嗎?
作者: kongman    時間: 16-8-23 11:40

那是不是說學校並沒有太多課外活動讓學生參加,只要求學生讀書?聖心津小也有這種情況嗎?
作者: sheffield    時間: 16-8-23 16:00

津小比私小活動多!私小有點窮也節儉…返半日,有時間都用來趕教書啦!如媽媽只想孩子在學校讀好書,早點放學回家吃屋企飯才做功課和玩課外活動的,當然揀聖心。相反,不想自己搞課外活動,想囡在學校乜都搞埋才回家的,聖心唔啱你…
作者: HK-MAN    時間: 16-8-23 16:30

睇完咁多位留言,又再次迷網了
作者: tanglulu    時間: 16-8-23 19:08     標題: 回覆:聖心 vs 聖家

私小也有不少ECA的,自由參預,沒有硬性規定,沒有這方面的壓力。

作者: mcl203    時間: 16-8-23 19:29

kongman 發表於 16-8-23 11:40
那是不是說學校並沒有太多課外活動讓學生參加,只要求學生讀書?聖心津小也有這種情況嗎? ...
多數小學課外活動(有恆常操練)既都係主要靠自己...聖心津/私係港島西成績都係前列份子~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5