教育王國

標題: 聖保祿學校不是你們想像這樣好 [打印本頁]

作者: CYPK    時間: 16-6-9 19:47     標題: 聖保祿學校不是你們想像這樣好

老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科老師教學表現,自吹學生成績有多好,再多做幾年學長這校應該會降banding
作者: SingMom    時間: 16-6-9 20:05

CYPK 發表於 16-6-9 19:47
老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...
我舊同事個女讀呢間,佢嘅描述同你講嘅差不多,我仲以為佢講笑。
作者: Yanamami    時間: 16-6-9 20:34

唔似喎……我朋友个女讀到金睛火眼,成曰番学校補課喎……个别老師咋係嘛~
作者: chocolatebean    時間: 16-6-9 21:03

老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...
其實好多名校都係咁
S P C S 20年前都已係咁

作者: dse2017    時間: 16-6-9 21:27

作者: CYPK    時間: 16-6-9 21:38

回覆 dse2017 的帖子

如我一D野都唔教你,你自己會唔會識,可能你是天才......識曬無難度

作者: chocolatebean    時間: 16-6-9 21:41

CYPK 發表於 16-6-9 21:38

如我一D野都唔教你,你自己會唔會識,可能你是天才......識曬無難度
有d老師照書讀
你就知點解補習咁好揾

作者: scyauchris    時間: 16-6-9 21:50

回覆 chocolatebean 的帖子

一定唔係, 我父母唔識英文。我妹係不用補習, 佢班同學都完全無補習的, 相信同現在係好大分別。佢班朋友有幾位是入讀大部份父母喜歡的神科。
作者: chocolatebean    時間: 16-6-9 21:59

scyauchris 發表於 16-6-9 21:50

一定唔係, 我父母唔識英文。我妹係不用補習, 佢班同學都完全無補習的, 相信同 ...
咁都好講老師的
作者: scyauchris    時間: 16-6-9 22:00

學校老師教得好唔好及小朋友本身學習態度也好重要。
作者: chocolatebean    時間: 16-6-9 22:01

我識校長,可能而家年紀大左,冇以前咁好柏力啦!
作者: mcl203    時間: 16-6-9 22:04     標題: 引用:回覆+chocolatebean+的帖子 一定唔係,+我

原帖由 scyauchris 於 16-06-09 發表

一定唔係, 我父母唔識英文。我妹係不用補習, 佢班同學都完全無補習的, 相信同 ...
宜家既聖保祿,識既由小學開始都已經補補補,去到中學點會停補,當然,肯定有D唔使補既,只係多定少啫

作者: scyauchris    時間: 16-6-9 22:11

我只係唔明, 由小學補習到中學, D小朋友好慘。
作者: Ocean419    時間: 16-6-9 22:15     標題: 引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-06-09+發表

原帖由 mcl203 於 16-06-09 發表
宜家既聖保祿,識既由小學開始都已經補補補,去到中學點會停補,當然,肯定有D唔使補既,只係多定少啫:waha ...
我識的由k1開始已經補緊中英數再加幾樣體藝,我真心的佩服父母們的鬥心和毅力

作者: mcl203    時間: 16-6-9 22:24

Ocean419 發表於 16-6-9 22:15
我識的由k1開始已經補緊中英數再加幾樣體藝,我真心的佩服父母們的鬥心和毅力

...
我都係留番少少好...始終佢地粉絲多....

作者: MLKC    時間: 16-6-9 23:19     標題: 回覆:mcl203 的帖子

是否其實其他名校的情況都差不多?教淺考深,要家長諗辦法填補個gap? 我聽聞 spc 小學那邊是,是否中學都相似?

作者: hl2003    時間: 16-6-9 23:49

不是名校的中學都有呢種情況,老師只是派答案,學生急得喊,只有係出面搵補習。
作者: TwinWong    時間: 16-6-10 00:08

會唔會初中要求佢地學習自我寻求摸索, 高中成長咗學習更容易始終都係收學費, 掂都比官/津校好多点喎

作者: dse2017    時間: 16-6-10 02:11

作者: dse2017    時間: 16-6-10 02:20

作者: dse2017    時間: 16-6-10 02:27

作者: dse2017    時間: 16-6-10 02:43

作者: morningsun    時間: 16-6-10 08:30

反而想知有邊D学校老師是一流的?
作者: sell2japan    時間: 16-6-10 08:48

回覆 morningsun 的帖子

稀有、罕有

作者: YmOra    時間: 16-6-10 08:57

神校總是給人有種感覺係"人傑地靈",而當中所述嘅"人"係指"入讀的學生".
作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 09:08

SingMom 發表於 16-6-9 20:05
我舊同事個女讀呢間,佢嘅描述同你講嘅差不多,我仲以為佢講笑。
唔係學校有問題,而係嗰小朋友唔適合傳統名校。
作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 09:11

chocolatebean 發表於 16-6-9 21:03
其實好多名校都係咁
S P C S 20年前都已係咁
唔止SPCS,傳統名校間間都係咁,老師只係教基本概念,深入理解靠同學之間既互動,例如做 Group Projects。如果想老師死谷,應該讀地區名校。
作者: NeoMom    時間: 16-6-10 09:13

Is it talking about St Paul Convent at causewaybay (the one next to st paul hospital) or the other st paul?

作者: chingmon    時間: 16-6-10 09:14     標題: 引用:反而想知有邊D学校老師是一流的?

作者: mcl203    時間: 16-6-10 09:15     標題: 引用:Quote:SingMom+發表於+16-6-9+20:05+我舊同

原帖由 王家爸爸 於 16-06-10 發表
唔係學校有問題,而係嗰小朋友唔適合傳統名校。
我估,係唔適合聖保祿啫,聖保祿出晒名要補補補,家長學生唔做定萬一既應變招數,係有D難搞~~~

作者: mcl203    時間: 16-6-10 09:16     標題: 引用:Is+it+talking+about+St+Paul+Convent+at+c

原帖由 NeoMom 於 16-06-10 發表
Is it talking about St Paul Convent at causewaybay (the one next to st paul hospital) or the other s ...
Paul Convent ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 09:20

chingmon 發表於 16-6-10 09:14
我都想知,是否連名校中的名校(DGS?,SPCC)中的學生如非常專心上課,回家認真溫習,都要補習?

...
因人而異
作者: mcl203    時間: 16-6-10 09:21     標題: 引用:Quote:原帖由+morningsun+於+16-06-10+發表

原帖由 chingmon 於 16-06-10 發表
我都想知,是否連名校中的名校(DGS?,SPCC)中的學生如非常專心上課,回家認真溫習,都要補習?

...
你問果2間都算係積極進補既學校,又其實,打去補習社問吓佢地補開边D中學都會有DD答案,又係當然有D學生係唔使補習既

作者: mcl203    時間: 16-6-10 09:23     標題: 引用:Quote:chingmon+發表於+16-6-10+09:14+我都

因人而異
有DD可能,唔使補習係唔想講俾你知係边間補啫

作者: hkpapa852    時間: 16-6-10 09:25

學生學科成績底落

我又好想知係邊科? 定係個別學生問題呢?

再多做幾年學長這校應該會降banding

我好期待呢一日既來臨, 我想睇吓到時全香港得番夠幾多間達B1水平既中學, 我估..... 唔夠10間, 個10間可能到時100%入8大, 70%入3大, 或者更......

作者: sell2japan    時間: 16-6-10 09:37

回覆 mcl203 的帖子

樓主話: 聖保祿學校不是你們想像這樣好........
那麼若果樓主能大方無私的分享給大家答案:

如 xxxxxxx學校是比你們想像中更好的

又或者

xxxxxxx學校不是你們想像這樣差的

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 09:41

sell2japan 發表於 16-6-10 09:37
回覆 mcl203 的帖子

樓主話: 聖保祿學校不是你們想像這樣好........
我都講過張振興、慈幼、何東、鴨真等比你哋想像中更好。
作者: Yanamami    時間: 16-6-10 09:52

chingmon 發表於 16-6-10 09:14

...

呢个年代名唔名中都幾乎“全民皆補”(誇張左d呀~~总有人得天独厚,引用現代学生術語,果d叫“学神”,唔洗点出力就名列前茅~“学霸”呢就仲係下过苦功~),話哂要係DSE攞*,考試技巧少不了。補习而家唔係力有不逮既代号,亦可以係要更上層楼呀~我朋友囡係SMCC地理都全級头三,老師同佢講攞5绝对無问題,但如果要有*/**,就要出去補习啦……(唔係你估d天皇何德何能俾人幾千万挖角?)
作者: sell2japan    時間: 16-6-10 10:00

mcl203 發表於 16-6-10 09:23
有DD可能,唔使補習係唔想講俾你知係边間補啫
我女話: 有x同學7科都補, 佢個爸爸叫x同學不要告訴其他人
作者: mcl203    時間: 16-6-10 10:21     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-10+09:23+有DD可

原帖由 sell2japan 於 16-06-10 發表
我女話: 有x同學7科都補, 佢個爸爸叫x同學不要告訴其他人
仲有D係組團進補,不設外賣添

黎個7款套餐,一D都唔奇

作者: 馬媽媽    時間: 16-6-10 10:33

DGS & SPCC 有老師不教書, 已不是秘密, 但最奇是被包裝成” 自學能力提升”, “勁人才得”, 云云.
人人有異, 如BB提早吃飯, 快大D, 但就很快….

作者: 馬媽媽    時間: 16-6-10 10:38

名校中, 有些人讀唔, 中途逃船放洋. 最近SPCC有F.2 to F4換血廣告, 有留意嗎?
作者: bb560    時間: 16-6-10 11:00     標題: 引用:名校中,+有些人讀唔,+中途逃船放洋.+最近

原帖由 馬媽媽 於 16-06-10 發表
名校中, 有些人讀唔, 中途逃船放洋. 最近SPCC有F.2 to F4換血廣告, 有留意嗎?
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw,車小朋友考小—,揸benz個亞太話,個日俾門口亞sim,兜個圈寸佢,点解唔叫司机揸走架車block住個小學門口)

作者: bb560    時間: 16-6-10 11:12     標題: 引用:老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長

原帖由 CYPK 於 16-06-09 發表
我覺得校長自視甚高,你千其唔好去鬧佢呀!……你—係同個囡轉校,—係同個囡進補,附近好似有—間專補spcs數學嘅補習社,你揾揾啦。

作者: Bettylau    時間: 16-6-10 11:20

scyauchris 發表於 16-6-9 22:11
你估 麥明詩 拿 10 A 時係唔係咁 ? 到時你就話值得啦
作者: peggy    時間: 16-6-10 11:24

上年阿女的同學入左spcs,上學期考完試,佢父母即cut晒所有課外活動,全程專注補習。
作者: Bettylau    時間: 16-6-10 11:25

bb560 發表於 16-6-10 11:00
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw, ...
佢地又唔算係有錢,  你見唔見小朋友附近有 保鏢 ??  第二間放學就有
作者: chocolatebean    時間: 16-6-10 11:31

bb560 發表於 16-6-10 11:12
我覺得校長自視甚高,你千其唔好去鬧佢呀!……你—係同個囡轉校,—係同個囡進補,附近好似有—間專補spcs ...
係咩?點解你覺得佢自視甚高既?

作者: Bettylau    時間: 16-6-10 11:32

bb560 發表於 16-6-10 11:00
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw, ...
因為有咁嘅校長, 成日要同 DGS 鬥,  所以以前 SPCC 嘅女仔好囂
作者: bb560    時間: 16-6-10 11:44     標題: 引用:Quote:bb560+發表於+16-6-10+11:00+咁spcc

原帖由 Bettylau 於 16-06-10 發表
佢地又唔算係有錢,  你見唔見小朋友附近有 保鏢 ??  第二間放學就有
我覺得有司機嘅家庭係再有錢d嘅家庭,俾小朋友去外國讀書,應該都完全無難度。有保鏢個d叫富豪,完全唔同級數……我唔係講保鏢哦……

作者: scyauchris    時間: 16-6-10 12:47

回覆 Bettylau 的帖子

係本身小朋友能力, 更本唔關去補習社事。
作者: 雲牛    時間: 16-6-10 13:07

樓主好勇呀, 開呢d 惹火題.

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; 每間學校都有好老師和不好的老師 ...

講番 d 見到的真實例子, 都有幾個朋友的女兒及自己親人女兒讀 SPCS, 觀感是:
1. 資質平庸的讀得比較吃力, 小學的會有建議你嘗試找合適的學校; 最後唔走都比你留級;  中學的, 亦有不少留級, 十個八個好平常;

2. 老師不教書, 都幾係事實. 不教書, 並不真是咩都唔教, 只是教完就是了. 你明不明是另一回事. 不要期望你睇新聞見到其他學校以活動有趣手法去帶引學生的學習興趣.

3. 頗著重女生有領導風範及外向性格, 成績如果中等, 但如果你參加不少課外活動, 最好能攞獎啦, 學校也很支持的. 你睇本校刊就知了.

4. 外補, 很普遍啦. 由幼稚園, 不少貴價學 phonics 的"興趣班", 都有SPK SPN 的學生, 當然亦有其他名幼的學生. 到了小學中學, 補了習, 話唔話比你聽, 是另一回事了.

5. 成績又唔叻, 又好文靜... 咁就好難在講求卓越的學校, 愉快有自信地學習了.
作者: Yanamami    時間: 16-6-10 13:50

雲牛 發表於 16-6-10 13:07

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; ...
以上放諸四海皆準~
作者: hkpapa852    時間: 16-6-10 14:41

雲牛 發表於 16-6-10 13:07

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; ...
可能要俾錢, 就覺得學校應該好似商業機構, 要提供多D"客戶服務"..... 今時今日, 咁既"服務"態度點得嫁?

作者: Lindytiger    時間: 16-6-10 14:53

樓主可能冇睇過嗰D "名校secret", 睇完你就會知道呢個情況係好普通既事!
作者: 馬媽媽    時間: 16-6-10 14:55

這類名校, 考之前應了解清楚學校及自己小孩. 否則自討苦吃.
另外, 有些地區中學也行自學計劃 , 上堂無書教, 只有group discussion. 作文也是同學互改. 家長要小心選擇, 不要只看名氣及入U rate.

作者: MLKC    時間: 16-6-10 15:01     標題: 回覆:馬媽媽 的帖子

呢句真,家長背後有幾多進補發功,外人真無從得知。入得呢類學校,小d競爭力隨時變成 nobody

作者: dse2017    時間: 16-6-10 15:34

作者: CMMM    時間: 16-6-10 15:56

在這些傳統名校,想要老師教到你識為止,想要校長下雨天在校門前為你擔傘,真的有點困難。
作者: dse2017    時間: 16-6-10 15:57

作者: Lucifer3960    時間: 16-6-10 16:49

多謝樓主好勇敢, 大多數人(包括我) 以為呢間學校好好, 原來什麼也要靠自己......其實我不太相信大部份學生不用補習, 也可自己明白書本的知識.  , 但如果學校老師上課不教書, 學生基本知識也沒有,如何會明白??, 中文, 文學, 歷史, 生物, 化學科可能可以, 但物理 , ECON, MATHS等等......... 也可以???? 呢間學校真是多天才.   老師唔教書就可訓練學生獨立? 成為此校學生的特點?? 真的可以嗎??  

作者: edith208    時間: 16-6-10 17:20     標題: 引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+16-6-10+17:06

原帖由 Lucifer3960 於 16-06-10 發表

好多中四以上學生課後補習,搞到功課做唔到、日頭上堂瞓覺。老師補課,學生唔去。正面睇,補到成績,皆大歡喜。每年補習社俾$500D5**、5*、5的學生返補習社同star tutor影相,又開曬學校名,不乏DXS,SMXC等等,你話學生的星星喺邊個的功勞?學校老師、學生自己、補習名師?

作者: zzeta    時間: 16-6-10 17:30

理解和明白讀書靠自覺.
只是不明白為何名校老師就有特權HEA 教, 咁多家長還是覺得沒問題.

補習除了要家長額外付費外, 學生跑來跑去也很浪費時間和精力的.

(純討論... )
若果老師HEA 教, 但容許學生不上課 或上課睡覺, 這才叫公平呀, 大家同意嗎?

作者: chocolatebean    時間: 16-6-10 18:03

zzeta 發表於 16-6-10 17:30
理解和明白讀書靠自覺.
只是不明白為何名校老師就有特權HEA 教, 咁多家長還是覺得沒問題.
所以升中選校真係好想揀間老師會用心教書的b1學校,如果唔係,真係惡夢開始!

作者: Lindytiger    時間: 16-6-10 19:37     標題: 回覆:zzeta 的帖子

又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進度就得。

作者: jollyma    時間: 16-6-10 19:49     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,收外校生,有啲成績好既外來生係靠督促,完全冇自學能力噃,入到去咪要自求多福?

作者: 積奇百事    時間: 16-6-10 20:57     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實名校老師hea教係個別例子,定係普遍大部份都係咁呢?

作者: Rattie    時間: 16-6-10 22:04     標題: 引用:又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進

原帖由 Lindytiger 於 16-06-10 發表
又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進度就得。
女兒說時不時有同學上堂瞓覺,尤其是食完午飯後钣氣攻心,老師會特意點名問她們問題,偏偏好多時她們都懂得回答喎

作者: peggy    時間: 16-6-10 22:25

jollyma 發表於 16-6-10 19:49
自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢收四十個外校生,有啲成績好既外來生係靠阿媽督促,完全冇自學能力 ...
識人入左去,咪出去補習
作者: Rattie    時間: 16-6-10 22:31     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

女兒時常稱讚數學老師教得好好,好仔細,不過她也一樣有補數,無他,同學們大部分有補,唔係想發生人進我退嘅情況。精英學生也有人科科補,為的除了要保持在级頭的位置之外,也希望比 peer 學得更多。考大學,對手已經唔係只是自己同學。其實今時今日,同事們在讀 kg 的仔女都已經要補習,名唔名校都冇關係。我要求比較簡單,女兒沒有學壞,沒被人欺凌,讀書係她的責任,要入到理想學府學系,讀得辛苦少少沒所謂吧

作者: missparent    時間: 16-6-10 22:32

Lindytiger 發表於 16-6-10 14:53
樓主可能冇睇過嗰D "名校secret", 睇完你就會知道呢個情況係好普通既事!
邊度有得睇? FB?

作者: Lindytiger    時間: 16-6-10 22:53     標題: 回覆:missparent 的帖子

Yes

作者: Lindytiger    時間: 16-6-10 22:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Lindytiger+於+16-06-10+發表

原帖由 Rattie 於 16-06-10 發表
女兒說時不時有同學上堂瞓覺,尤其是食完午飯後钣氣攻心,老師會特意點名問她們問題,偏偏好多時她們都懂得 ...
呢種情況男校應該更常見

作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 23:05

Rattie 發表於 16-6-10 22:31
女兒時常稱讚數學老師教得好好,好仔細,不過她也一樣有補數,無他,同學們大部分有補,唔係想發生人進我退 ...
其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執輸。
作者: 王家爸爸    時間: 16-6-10 23:07

積奇百事 發表於 16-6-10 20:57
個别例子,只是唔同既有心人無限放大。
作者: austism    時間: 16-6-10 23:54     標題: 引用:其實名校老師hea教係個別例子,定係普遍大

原帖由 積奇百事 於 16-06-10 發表
我覺得係個別例子⋯⋯我其中一位小朋友中一時有老師打電話比我追功課嘅仲同我傾下佢進度,嚇左我一跳

當然有老師hea教,但我接受到,我小朋友都好自覺會自己讀。

我另一位小朋友,d老師好惡,欠交就習名,習幾次又出信加留堂,所以我小朋友好驚欠功課的.

(2位都是傳統名中)

所以,好同意王家爸爸講,真係要找適合小朋友性格的中學,自學好緊要,也是訓練名校生的獨立能力。

作者: samsam123321    時間: 16-6-10 23:54

Bettylau 發表於 16-6-10 11:25
講保標利害,我就知一間,我泊車係附近都會走過黎望下我。
作者: samer    時間: 16-6-11 00:04     標題: 引用:自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢

原帖由 jollyma 於 16-06-10 發表
自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢收四十個外校生,有啲成績好既外來生係靠阿媽督促,完全冇自學能力 ...
所以學校收生要求,學術只佔25%,interview 佔50%,如果性格內向怕醜被動,成績幾好都未必會收

作者: TwinWong    時間: 16-6-11 00:35

dse2017 發表於 16-6-10 15:57
讀書係個人能力,有些科科補習都不掂,但有些人無補習考試又勁,分別在那?只有個人能力(可能係IQ), EQ也要 ...
係 讀書真係要靠自己,  所有學習都係一個基础, 要想做得更好, 就要深入 鑽研, 尋求真理, 方能成功,都可能仲有人比樓主女女更不幸, 無錢讀直資, 免費比佢又可能唔咁入, 怕大家生活水平唔同, 怕被歧視
抽獎又唔中心儀學校, 迫住去讀二綫中學,  唔一定間間有咁好語境同足夠資源比學生, 天時地理已盡在手中,
入到應感恩同珍惜

作者: telegogo    時間: 16-6-11 01:08

jollyma 發表於 16-6-10 19:49

完全冇自學能力的,去邊都要自求多福

我反而覺得好的老師唔係睇佢點教,係睇佢點答學生的提問。

淨比答案係最易但冇用,教佢點諗先有用,但好多人覺得咁係唔到point 和hea教

中學phsics老師試過答一的好fundamental的問題,用午飯半個鍾和一本大學的課本來教,好多同學走得快,好世界。咁個老師好定唔好?

不過我已經唔同年代

作者: telegogo    時間: 16-6-11 01:17

王家爸爸 發表於 16-6-10 23:05
其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執 ...
我反而覺得補習有用,但唔係個的乜乜天王的班,人去你又去。
2,3個同學溫到咁上下去補,互相影響,係有用的。都係一樣,要主動發問。

作者: dse2017    時間: 16-6-11 02:16

作者: dse2017    時間: 16-6-11 02:32

作者: CrabPincers    時間: 16-6-11 09:41     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實每間學校一定有d甘既老師,我女今年先話返比我聽,原來佢有一年的數學老師全年無教過數,我問佢,下,點解呀?佢話因為斌堂同學成日嘈,所以老師嬲,話佢地甘叻不駛聽書就不教,每堂只派ex比佢自己做,但我印象中佢年年數學成績都好ok, 甘我問佢,甘你又識做?無教過,佢答我,不教還好,自己看書再做ex

甘我不會話呀女間學校不好,因為始終是個別老師,有d老師都好好,lunch去問功課都答得好詳細,最近學校換左校長,grad dinner舊校長有到,我真心鍾意舊校長,好有heart

作者: CrabPincers    時間: 16-6-11 09:44     標題: 引用:Quote:Rattie+發表於+16-6-10+22:31+女兒時

其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執 ...
補習有無用我不敢講實,但我女有補,不是人補你補果種心態,佢話有d skill是補習社有教,學校老師無教,女的同學最後好多跟佢去補

作者: Rattie    時間: 16-6-11 10:46     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

我諗直資要請走老師應該簡單過津校。你覺得老師唔教書,可以向校長/副校反應,學校要做嘢都要有理據。有年有個老師教書手法好另類,你又唔可以話佢冇教,好在第二年冇教我女,不過聽聞第三年唔見咗佢~ 係自己消失定被消失我就唔知啦

作者: Rattie    時間: 16-6-11 10:54     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實有分數就有高低,冇得話個個名列前茅。名次唔夠前就等於唔適合?我又覺得未必,有所謂各有所長,把女兒的優點放大些來看就可以了。班上冇惡性競爭,女兒每天高高興興上學我就 ok 了,反正中中間間都應該入到大學。

作者: wanttoknowmama    時間: 16-6-12 01:28     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實,有頭髮邊個想做癩痢?做家長都吾想個女咁辛苦,一早返學,放學後又要趕補習。就是因為有部分老師教得吾好,只是照power point讀,攪到個個學生都吾明,所以先要出去補習,呀女亦都自動自覺跟同學一齊去補習,補完返嚟,就會同我講,我終於明白哂啦!見佢對考試有番信心,現階段我又覺得補習其實又吾係太差,起碼令佢重拾自信,總好過之前每日都話吾知個老師講乜.....

作者: blythe_baby    時間: 16-6-12 07:16     標題: 回覆:CrabPincers 的帖子

我識港島某男校的老師,他説學校老師教導是書本上的知識,佢都讚成學生去補習班,因為補習班教導的是考試技巧。

作者: 5kin    時間: 16-6-12 08:05

補習社d應試方法都係大同小異,
頂多係唔知點解會貼得咁中d題目而已。

佢哋d應試技巧咪又係借用其他人(包括外國)嘅成功秘訣,
將d適合本地多數人嘅講出嚟,
對d本身好叻但無技巧嘅當然係事半功倍啦,
分分鐘會幫佢哋度身訂造添;
但一般人是否全盤適合就好難講啦。

與其貼錢比d乜乜星級補習學校幫佢賣廣告,
不如花d時間自己揀d有用嘅技巧書/邊d內容有用,
試返邊樣夾小朋友仲有效率
作者: keep-calm    時間: 16-6-12 08:15     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實所謂某D老師不教書,並不是真係撟埋雙手乜都唔教。自己親身經歷:回想起AL年代,學校某理科老師以極不通順英文教授大量out of syllabus 的內容,例如花大量時間以微積分去演算某物理定律。班上有一半同學並沒修讀數學,加上以其極不通順的英文去演譯,沒多少個同學學得明。結果是全班都出去補習,某補習社要加開特別班去cater。同學之間會互share 不同補習社的notes,學生上堂照攞外面補習notes 出嚟自修,甚至攞補習社notes 問學校老師,難得的是學校老師亦大方。現在回想,覺得同學之間的讀書風氣及互相影響對小朋友發展最重要,師資(尢其到高中)反而並非大家所想之重。另、聽聞該老師到今天DSE年代也沒多大改變。

作者: scyauchris    時間: 16-6-12 08:16

唉…以前無補習都一樣, 遇唔遇到好老師好看運氣。
作者: austism    時間: 16-6-12 08:24     標題: 回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

我有一位小朋友讀中三,佢好專心上堂的,其中一科理科老師叫自己選位坐,佢一定坐到最前,佢話老師教得好好,但就係冇教考試答題技巧,在考試中容易失分(其實已經考到中上成績),自己又浪費時間答埋d冇分嘅嘢,叫我搵補習比佢。

佢個補習老師,用DSE評分標準來教佢答題,點樣取分,上星期校內試剛考完這科,佢話有信心再上一層樓。所以,我覺得補習,對於我的小孩子:沒有天資、又唔係特別醒,只係肯做+勤力,係絶對有幫助的。

作者: puibb    時間: 16-6-12 08:53     標題: 引用:我只係唔明,+由小學補習到中學,+D小朋友好

原帖由 scyauchris 於 16-06-09 發表
我識既神校小朋友由幼稚園已每日補2個鐘,spcs小學已全英,spk係全中,阿媽點都要阿女打好英文底

作者: Rattie    時間: 16-6-12 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-06-09+發表

原帖由 puibb 於 16-06-12 發表
我識既神校小朋友由幼稚園已每日補2個鐘,spcs小學已全英,spk係全中,阿媽點都要阿女打好英文底

...
我女係外來生,中文小學出身,我知有小學同學小一已經响 learning xxxx 補英文,我女去到小四至開始揾補習班比佢上,去到中三已經同附小同學嘅英文平起平坐。其實自己都一樣經歷過中小升英中階段,咪又係咁過。

作者: YmOra    時間: 16-6-12 11:53

Rattie 發表於 16-6-12 11:28
我女係外來生,中文小學出身,我知有小學同學小一已經响 learning xxxx 補英文,我女去到小四至開始揾補習 ...

我同你的諗法相同,英小上英中只係在中一中二有利少少,英文的適應力或語法能力或會話能力強少少而矣,考期未到始終都會等埋大家一齊考DSE,大把時間提升自己的英語水平.我會比喻為,你行咁快咁早到戲院門口做乜,咪又係要等埋行得慢但又趕得及在開場前到達嘅我,9:30準時開画進場,準時趕及夠時間夠能力考DSE就是了.只要唔放棄,行得快的總要等埋進步中的同學.

作者: Rattie    時間: 16-6-12 14:12     標題: 引用:Quote:Rattie+發表於+16-6-12+11:28+我女係

原帖由 YmOra 於 16-06-12 發表
我同你的諗法相同,英小上英中只係在中一中二有利少少,英文的適應力或語法能力或會話能力強少少而矣,考期未 ...
英小同學在中一係有絕對的優勢,中二個差距開始收窄,中三已經冇咩分別,完全係睇自己嘅語文興趣。諷刺的是,小學時女兒偏看中文書,我就想佢看英文,去到中學時,佢完全唔睇中文書,我又後悔小學時睇得中文書唔夠多。。。

作者: dse2017    時間: 16-6-12 15:34

作者: telegogo    時間: 16-6-12 15:48

keep-calm 發表於 16-6-12 08:15
其實所謂某D老師不教書,並不是真係撟埋雙手乜都唔教。自己親身經歷:回想起AL年代,學校某理科老師以極不 ...

同意,如我之前講;

同學溫到咁上下去補,互相影響,係有用的。都係一樣,要主動發問

作者: On-on123    時間: 16-6-12 16:20

Deleted

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5