教育王國

標題: 64網慈幼葉漢千禧好嗎? [打印本頁]

作者: elsalove    時間: 16-6-5 08:09     標題: 64網慈幼葉漢千禧好嗎?

如題

作者: yesyesok    時間: 16-6-5 21:53

我都想知
作者: elsalove    時間: 16-6-6 15:22     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

有無慈幼葉漢千禧同學仔呀呢度?

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-6 15:26     標題: 回覆:elsalove 的帖子

活動教學,愉快小學,課程淺易,升中不好

作者: 二寶    時間: 16-6-7 16:24     標題: 引用:如題 +

原帖由 elsalove 於 16-06-05 發表
如題
活動教學,全年三考

作者: Tophand8899    時間: 16-6-7 19:36     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

你有小朋友響裏面讀嗎?

作者: Tophand8899    時間: 16-6-7 19:40     標題: 回覆:Tophand8899 的帖子

聽說今年多咗人去石天,話佢開多一班

作者: krw    時間: 16-6-7 19:42

回覆 晴晴小B 的帖子

升中好差定只係唔係好似仁立嗰啲咁好呀?朋友見佢happy school 111報佢 15分入唔到 之後抽到 好開心

作者: Tophand8899    時間: 16-6-7 19:48     標題: 回覆:krw 的帖子

上年升中

安柱有11人收咗

作者: krw    時間: 16-6-7 20:08

回覆 Tophand8899 的帖子

咁都幾好啦 仲有其他band 1學校呢
作者: miriam    時間: 16-6-7 21:16

之前幫朋友睇過升中派位資料, 呢幾年派 B1 中學無 30%, 2011-2015 B1 派位 23.x% - 28.x%.

份資料入面將有開英文班既 B2A 學校塞左上去做大條數.

由 P.29 開始  http://www.syh.edu.hk/popup/pdf/1516/p6parent_20160416.pdf

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-7 21:59     標題: 引用:回覆+晴晴小B+的帖子 升中好差定只係唔係

原帖由 krw 於 16-06-07 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

升中好差定只係唔係好似仁立嗰啲咁好呀?朋友見佢happy school 111報佢 15分入唔到  ...
64網最好個間主愛,英中比率都係得三成幾。咁呢間64網既二三線學校,你自己估下啦

作者: Tophand8899    時間: 16-6-8 10:48     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

聖公會林護紀念中學             2
可風中學                                      1
中華傳道會安柱中學             11
佛教善德英文中學                     2
順德聯誼總會李兆基中學    1
天主教母佑會蕭明中學          1
中華基督教會全完中學               2
保良局羅傑承(一九八三)中學        4
東華三院陳兆民中學                     5
保祿六世書院                         13

好差咩

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-8 11:11     標題: 引用:聖公會林護紀念中學 +++++2 可風中學 +++++

原帖由 Tophand8899 於 16-06-08 發表
聖公會林護紀念中學             2
可風中學                                      1
中華傳道會安柱中學             11
全級有幾多人先?!係葵青區英中比率得兩成幾其實都算差。

作者: kellywu    時間: 16-6-8 11:21     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

活動教學,課程淺,我囡幼稚園同學住隔離屋係入邊讀,見過佢D卷,中英文常識比同區主愛淺D,佢英文唔係教longman,聽說低年班已轉,都算Happy school

作者: Wellchanl    時間: 16-6-8 12:03

小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯

天主教,少功課, 每天大概3-6, 不多的. 活動教學, 不吹谷, 校長及老師都很有愛心, 每天早上校長必定會在校門口看學生上學,或同d家長傾吓計,好多時訓導主任都會喺門口.

今年有55人升英中, 55/150, 應是36.6%

學校環境很好,新淨, 好似係葵青區第二大小學.

小一有執筆技巧訓練班及不專注力訓練班, 係請出面專業導師教的,唔使錢,雖然名額不多,但真心感受到學校是以人為本的, 很多事很難一一盡錄.

我仔好鍾意呢間學校, 不過大6人多D

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-8 12:15     標題: 引用:小兒就讀此校,小二,+起初都不太熟悉這學校,

原帖由 Wellchanl 於 16-06-08 發表
小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯天主教,少功課, 每天大概3-6本, 不多的. 活 ...
有啲學校所講既英中,其實只係有開一班英文班既中中或者高中時有某啲班會轉用英文教既中中。例如伍若瑜,吳祥川呢類B2中中。因有啲家長唔熟校名,以為學校寫得就一定無錯,比人誤導左都唔知

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-8 12:17     標題: 引用:小兒就讀此校,小二,+起初都不太熟悉這學校,

原帖由 Wellchanl 於 16-06-08 發表
小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯天主教,少功課, 每天大概3-6本, 不多的. 活 ...
你不如比個list大家睇下個55個英中學位係點計

作者: 晴晴小B    時間: 16-6-8 12:18     標題: 回覆:Wellchanl 的帖子

因主愛都係得三成幾,我真係唔好相信慈幼葉漢千禧有

作者: miriam    時間: 16-6-8 14:15

Wellchanl 發表於 16-6-8 12:03

P.33 係 2014-2015 升中派位資料
http://www.syh.edu.hk/popup/pdf/1516/p6parent_20160416.pdf

57 呢個數係包括左兩間有開英文班既 B2 學校 (伍若瑜 & 吳祥川), 呢兩間加埋係 12, 實質學校得 45/149 約 30% 入讀 B1 中學.

如參考 hkpapa 以 DSE 成績及大學入學率計, 最後係 43/149 約 28.86% B1 率.

幫朋友睇完資料後再傾時, 朋友話校長講頭 20 名穩陣既 B1, 去到 40 名左右已經叫 B2, 可能係希望家長唔好太追取, 以保頭三志願既 %.

點解我要咁無聊去睇, 因朋友想幫小朋友報我囡中學, 所以我要知佢學校成績係點, 咩名次下先係安全.

作者: hkpapa852    時間: 16-6-8 14:17

miriam 發表於 16-6-8 14:15
http://www.syh.edu.hk/popup/pdf/1516/p6parent_20160416.pdf
補充少少,全完我都唔會當係B1中學
作者: miriam    時間: 16-6-8 14:21

hkpapa852 發表於 16-6-8 14:17
補充少少,全完我都唔會當係B1中學
所以 43/149 已經係扣起左全完

作者: Tophand8899    時間: 16-6-8 15:12     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

你可唔可以提供一下主愛上年成績,其他學校我大部分有,就是沒有他?謝謝

作者: elsalove    時間: 16-6-8 16:02     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

咁其實都係小學階段姐,開開心心冇咁大壓力咪幾好啦,如果讀到書嘅,就入band 1, 如果讀唔到書嘅,起碼係呢間學校老師唔會遺棄佢,努力同佢補底,又何嘗唔係好事呢。
Anyway ,我關心嘅係,乜你間學校真係好多大陸人架?新移民嘅比例佔幾多呀

作者: worry123    時間: 16-6-9 02:02     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

想問下 ... 主愛是否好好? 20分有機會入嗎? 謝謝

作者: Tophand8899    時間: 16-6-10 20:03     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

可否提供主愛上年升中數據,我真心想知,但我網上找不到?

作者: miriam    時間: 16-6-11 02:43

Tophand8899 發表於 16-6-10 20:03
又係神校 (神秘學校) 一間, 好唔好不下評論喇.

2014-2015 校務報告仲未出到黎...........

2012-2013 校務報告 P.21
http://www.chuoi.edu.hk/chuoi10/noticesupload/2012-2013.pdf

2013-2014 校務報告 P.23
http://www.chuoi.edu.hk/chuoi10/noticesupload/2013-2014.pdf

作者: miriam    時間: 16-6-11 02:45

Tophand8899 發表於 16-6-10 20:03
真係要搵資料就睇返該校最近幾年既校務報告, 入面點都會講升中資訊.

作者: Tophand8899    時間: 16-6-11 10:01     標題: 回覆:miriam 的帖子

睇到一句,人數不詳,神秘。
本校學生大部份升讀本區著名中學,如聖公會林護紀念中學、中華傳道會安柱中學、保祿 六世書院、保良局羅傑承(一九八三)中學、東華三院伍若瑜夫人紀念中學、東華三院陳兆 民中學、佛教善德英文中學、天主教母佑會蕭明中學、中華基督教會全完中學、迦密愛禮 信中學及石籬天主教中學等。

作者: miriam    時間: 16-6-11 12:47     標題: 引用:睇到一句,人數不詳,神秘。 本校學生大部

原帖由 Tophand8899 於 16-06-11 發表
睇到一句,人數不詳,神秘。
本校學生大部份升讀本區著名中學,如聖公會林護紀念中學、中華傳道會安柱中學、 ...
唔知你睇左份校務報告有幾多,有部份資料都顯示都點解會係神校。

作者: Tophand8899    時間: 16-6-11 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Tophand8899+於+16-06-11+發

原帖由 miriam 於 16-06-11 發表
唔知你睇左份校務報告有幾多,有部份資料都顯示都點解會係神校。
主愛冇資料,靠估,算把啦

作者: cyhh    時間: 16-6-12 15:26     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

如果同安蔭嘅慈幼葉漢比,千禧定葉漢好d?

作者: miriam    時間: 16-6-12 21:08

cyhh 發表於 16-6-12 15:26
如果同安蔭嘅慈幼葉漢比,千禧定葉漢好d?

慈幼葉漢小學

無左 2013-2014 校務報告

2014-2015 #49
B1 : 23/100 * 100% = 23% (不計全完)
B1 : 24/100 * 100% = 24% (已計全完)

2012-2013 #52
B1 : 17/129 * 100% = 13.2% (不計全完)
B1 : 23/129 * 100% = 17.8% (已計全完)

2011-2012 #41
B1 : 21/128 * 100% = 16.4% (不計全完)
B1 : 22/128 * 100% = 17.2% (已計全完)

64網慈幼葉漢千禧好嗎? (by miriam)

57 呢個數係包括左兩間有開英文班既 B2 學校 (伍若瑜 & 吳祥川), 呢兩間加埋係 12, 實質學校得 45/149 約 30% 入讀 B1 中學.

如參考 hkpapa 以 DSE 成績及大學入學率計, 最後係 43/149 約 28.86% B1 率.

幫朋友睇完資料後再傾時, 朋友話校長講頭 20 名穩陣既 B1, 去到 40 名左右已經叫 B2, 可能係希望家長唔好太追取, 以保頭三志願既 %.

點解我要咁無聊去睇, 因朋友想幫小朋友報我囡中學, 所以我要知佢學校成績係點, 咩名次下先係安全.

作者: hkpapa852    時間: 16-6-13 09:14

miriam 發表於 16-6-12 21:08
慈幼葉漢小學

無左 2013-2014 校務報告

雖然升中派位麻麻, 但..... 由1X%升到2X%,  其實都進步咗唔少喎!

似乎葵青區3個小學網中, 64網小學既升中派位表現係較差

作者: krw    時間: 16-6-13 09:41

回覆 hkpapa852 的帖子

我都覺得係 可以就搬 唔好留喺66網
作者: dimsumsumsum    時間: 16-6-13 10:00     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

作者: miriam    時間: 16-6-13 12:10     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+09:54+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
葉漢小班後派位有升,叫做有潛力再上,但安全線係 18 名內。

千禧唔使講喇,之前都解釋左。

作者: hkpapa852    時間: 16-6-13 12:15

miriam 發表於 16-6-13 12:10
葉漢小班後派位有升,叫做有潛力再上,但安全線係 18 名內。

千禧唔使講喇,之前都解釋左。
唔怕佢差, 最怕佢收收埋埋

作者: miriam    時間: 16-6-13 12:18     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+16-6-13+12:10+葉漢小

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
唔怕佢差, 最怕佢收收埋埋
差都肯公開,唔錯架喇!

作者: elsalove    時間: 16-6-15 07:47     標題: 回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

咁其實64網黎講,千禧算是熱門校喎!區內最熱應該是主愛同千禧。

作者: Tophand8899    時間: 16-6-15 11:21     標題: 回覆:elsalove 的帖子

最怕有不負責任的評論,這裡不是香討,只相信,有數據多人討論才是主流學校

作者: miriam    時間: 16-6-15 15:16

Tophand8899 發表於 16-6-15 11:21
最怕有不負責任的評論,這裡不是香討,只相信,有數據多人討論才是主流學校
  ...
係度蒲耐左我以真實數據為先, 之後先再參考各討論區評語

作者: SHAN77    時間: 16-6-20 16:30

回覆 miriam 的帖子

如果暫時心水62(1.荃浸 2.何小.3梨小)同64(1.主愛 2.梨主 3.梨天),只有15分,男仔算叫得聽老師建議可以揀進取少少~我係咪博62好D????黎緊到我揀LA!!!! 唔該前輩幫幫忙T^T

作者: glocatcat    時間: 16-6-21 19:46     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔好意思,想請教一下,點解66網派位最差?主恩好似有约四成band 1, 2間何澤雲,世德同陳溢都有3成幾。

以上資料係其他版見到

因我都叩緊門想瞭解多D

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 09:35

glocatcat 發表於 16-6-21 19:46
唔好意思,想請教一下,點解66網派位最差?主恩好似有约四成band 1, 2間何澤雲,世德同陳溢都有3成幾。

以 ...
之前攪錯咗, 我應該係話64網既小學先啱.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5