教育王國

標題: 優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀? [打印本頁]

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-18 22:50     標題: 優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?

優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?
三間學校是否屬於band one?

請麻煩大家解答……謝謝!!

作者: chesswin    時間: 16-5-19 10:36

我個人唔相信呢類直資會是B1校, 因為一定會有不少B2學生入讀,
我估計都係B1尾-B2頭.
我個人就唔會選顏寶鈴, 因為呢期出左D問題, 都係避開好D
作者: YmOra    時間: 16-5-19 10:53

管家媽媽 發表於 16-5-18 22:50

差不多選擇我會選匯基東九.

作者: YmOra    時間: 16-5-19 11:10

YmOra 發表於 16-5-19 10:53
差不多選擇我會選匯基東九.
hkpapa852  嗱, 你唔睇題目, 都無呢個選擇揀, 所以無分   發表於 2 分鐘前
[][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][]

我想擴闊樓主的選擇,我見樓主的選擇裡很大機會住將軍澳,怕佢走漏眼,故提議埋匯基東九俾佢,近吖嘛!不過,可能估錯0架!

作者: vincat    時間: 16-5-19 11:56

顏寶鈴係BAND 1
作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 13:19     標題: 回覆:chesswin 的帖子

請問出現咩問題?
謝謝!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 13:21     標題: 回覆:chesswin 的帖子

李國寶同優才……你点揀?

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 13:30     標題: 回覆:vincat 的帖子

点解揀顏寶鈴有乜優點?
聽人講話好谷……係咪真?
因我囝囝想轉校!

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 13:35

vincat 發表於 16-5-19 11:56
顏寶鈴係BAND 1
睇過去成績,應該最少有B1C水平(甚至可能係B1B):
http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html

但係講股佬話齋,過去表現唔代表將來表現,經此一役之後,應該無嘜B1學生會考慮讀佢。

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 13:54     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸
李國寶定優才好D?
      謝謝!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 14:01     標題: 回覆:YmOra 的帖子

ymora
因我想揀英中……所以揀呢三間中學!
我唔係住將軍澳😄

作者: hkpapa852    時間: 16-5-19 14:51

管家媽媽 發表於 16-5-18 22:50
高中課程:
優才, 李國寶: NSS (DSE)
顏寶玲: NSS (DSE) or IBDP

非華裔學生比例:
顏寶玲 > 李國寶 > 優才

DSE成績:
優才 > 顏寶玲 > 李國寶

作者: vincat    時間: 16-5-19 16:53

回覆 管家媽媽 的帖子

我去開放日時d小朋友好smart, 英文好好, 谷唔谷其實好睇小朋友能力

作者: YC04    時間: 16-5-19 17:18

vincat 發表於 16-5-19 16:53
回覆 管家媽媽 的帖子

我去開放日時d小朋友好smart, 英文好好, 谷唔谷其實好睇小朋友能力
請問你係講緊邊間?

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 17:37

管家媽媽 發表於 16-5-19 13:54
王家爸爸
李國寶定優才好D?
      謝謝!
我估李國寶中學好啲,佢哋DSE英文4以上有57%(超過香港平均水平一倍有多),但係中文比香港平均水平低少少。
http://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/543a4079aa0121af616d98c414aae751.pdf

作者: YC04    時間: 16-5-19 17:51

我擔心緊7月5日時派得唔好, 到時要叩直資了, 請問邊間機會大些, 到時我應該由邊間叩起呢?  怕遲叩錯失機會.

心目中有顏寶玲, 李國寶, 匯基, 福建, 香島, 謝謝!

作者: vincat    時間: 16-5-19 18:33     標題: 回覆:YC04 的帖子

顏是寶玲,你想知李國寶?

作者: NeoMom    時間: 16-5-19 18:45

王家爸爸 發表於 16-5-19 17:37
我估李國寶中學好啲,佢哋DSE英文4以上有57%(超過香港平均水平一倍有多),但係中文比香港平均水平低少少 ...
優才英文4以上有64%, 可以見得李國寶好D?

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 19:56     標題: 回覆:vincat 的帖子

Vincat
請問多唔多南亞裔?

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 20:05     標題: 回覆:vincat 的帖子

vincat
其實我三間都想知?😅
最近見好多人話優才好,我都想了解多d……幫囝囝揀一間啱佢嘅!

麻煩晒你解答!

作者: aa123123    時間: 16-5-19 21:18

請問樓主囝囝有冇到過這三間學校??

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 21:41     標題: 回覆:aa123123 的帖子

只係在學校門口望過……因放學時間我又要去接仔!

作者: vincat    時間: 16-5-19 22:16     標題: 回覆:管家媽媽 的帖子

我個女今年先升中,我只可以將我收集到資料話你知

顏,我覺得學術上普遍學生係高過李,特別係英文,主動性兩間都好好,李比我印象d學生比較活潑

面試程序可以睇得出顏好注重學術成績,因為1st只要同學們用iPad 回答中英數問題,過唔到關,連見老師既機會都無,所以我覺得顏既學生應該有band 1B

顏中一最少要參加一種課外活動,放學時間可能會夜d,時間管理要好好,而且可能有好多陳守仁畢業生就讀,所以英文方面一開始已經習慣,學生要努力pick up

至於南亞生,兩間都唔少,但我親身接觸過亦在bk問過其他家長,開放日問過各學生,都唔覺得有咩問題,所以可以放心

匯我完全無資料,sorry!

以上只係我個人見,有錯請更正!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-19 22:31     標題: 回覆:vincat 的帖子

Vincat
多謝你解答!!😊
而家了解多咗……又可以再考慮清楚D!

你有冇優才資料?
因呢間都係我心儀學校,都想了解多D!
謝謝!

作者: 111276    時間: 16-5-19 22:53     標題: 回覆:chesswin 的帖子

如果係唔信直資學校的,何必作出選擇,學人話帶著茅盾去選擇,特別多聲音,無奈....

作者: penpen    時間: 16-5-20 07:49

111276 發表於 16-5-19 22:53
如果係唔信直資學校的,何必作出選擇,學人話帶著茅盾去選擇,特別多聲音,無奈....

...
我覺得Chesswin嘅選擇好清晰,一d都冇“矛”盾,就係唔會揀NPL!!
作者: 王家爸爸    時間: 16-5-20 09:00

管家媽媽 發表於 16-5-19 21:41
個人覺得,如果小朋友係B1生,而又無諗去外國讀大學,其實無必要去呢三間。如果目標係去外國讀大學,三間都值得深入了解。
作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 09:09

王家爸爸 發表於 16-5-20 09:00
個人覺得,如果小朋友係B1生,而又無諗去外國讀大學,其實無必要去呢三間。如果目標係去外國讀大學,三間都 ...

如果諗住去外國讀大學, 我諗選顏寶玲(有IBDP)同李國寶會好過優才

作者: chesswin    時間: 16-5-20 10:20

回覆 111276 的帖子

抱歉得罪左人。我只係作為家長的率直....
我認同直資在資源和國際化係有很大優勢, 否則都唔會去報李國寶啦!Banding唔好全部收B2就OK.

只係....學校管理層同學校風氣, 很容易影響小朋友, 所以選校時我特別注重呢樣,管理層做事態度對學校影響最大!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 10:50

chesswin 發表於 16-5-20 10:20

抱歉得罪左人。我只係作為家長的率直....
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得B1成績/入U率, 咁我絕對唔介意.

事實上, 係太多人盲目神化了直資學校, 尤其係有一條龍個D

作者: ppmmbb    時間: 16-5-20 11:27

hkpapa852 發表於 16-5-20 10:50
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得 ...

當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見到,便會覺得該中學已是B1及考慮報該中學,該中學的Input便會由多數B2變為多數B1
除非有預知能力,係概念價時入貨,否則當佢變成大藍籌時,未必夠$買!

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-20 11:37

hkpapa852 發表於 16-5-20 10:50
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得 ...
有類似睇法,個人覺得以港島區為例,值得讀既直資學校只有SPCC、聖保祿、SPC、港同、SSC;除咗呢幾間其實揀官津校會更好。
作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 11:45

ppmmbb 發表於 16-5-20 11:27
當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見 ...
現實係, 大多數家長都唔多睇output, 或者只係信D人云亦云毫無根據既所謂output

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-20 11:56

hkpapa852 發表於 16-5-20 11:45
現實係, 大多數家長都唔多睇output, 或者只係信D人云亦云毫無根據既所謂output
...
現實係好多學校無公佈DSE成績,所以好多時只可以估。如果係我估,我既睇法係,無公佈即係唔得掂,講啲唔講啲即係有隱瞞。所以如果無公佈,我會低估佢哋。
作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 12:06

王家爸爸 發表於 16-5-20 11:56
現實係好多學校無公佈DSE成績,所以好多時只可以估。如果係我估,我既睇法係,無公佈即係唔得掂,講啲唔講 ...
其實不少學校都有公佈資料, 但仍然有不少人唔睇, 繼續一廂情願睇高/低某D學校.

好似聖類斯, 德雅, 瑪神, 香島, 保祿六世..... 有被高估的, 亦有被低估的

作者: elbar    時間: 16-5-20 12:09

ppmmbb 發表於 16-5-20 11:27
當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見 ...

冇錯;特別係一些2010年9月才升呢/降呢中學,要今年和下年公開試成績和入U率才開始見真章

作者: 111276    時間: 16-5-20 12:59

你沒有得罪我, 選擇邊間中學, 都係家長為自己子女挑選係自己的自由, 都相信為子女給最好; 只不過我覺如果係講到唔信直資有b1水平的,應該一心一意等派位, 另外 都要了解自己子女的banding, 不是你去選擇學校, 而係學校選擇你. 但係原來都係選擇直資
作者: austism    時間: 16-5-20 13:12     標題: 回覆:優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?

一定唔選NPL, 不論自己個係仔定女

作者: chesswin    時間: 16-5-20 13:52

我的確唔相信這幾間直資係『純B1』水平, 因為聽到有不少B2能入.但我都話, 我唔會很界意學校係咪『純B1』生才能入, 我傾向有B1生會入先係較重要,
同派位亦冇衝突, 直資和津貼校各有優點.

作者: 111276    時間: 16-5-20 14:06     標題: 回覆:chesswin 的帖子

作者: aa123123    時間: 16-5-20 16:52

現在楼主你點拺?你個仔點拺?
作者: aa123123    時間: 16-5-20 17:08

樓主仔仔早前有冇去過直資中學面試?有冇遇過非華裔學?

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-20 18:33     標題: 回覆:管家媽媽 的帖子

囝囝冇去過優才,只睇過顏寶玲同李國寶!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-20 18:36     標題: 引用:只係在學校門口望過……因放學時間我又要去

原帖由 管家媽媽 於 16-05-19 發表
只睇過顏寶鈴同李國寶, 優才未睇過!

作者: teambuilder    時間: 16-5-20 21:59

同是band 1學校都有分高低,如果我自己是band 1生,我何不正正經經選間band 1中學而去揀npl? 所以npl多band2學生不無道理。
作者: aa123123    時間: 16-5-20 23:27

如果楼主囝囝比較活潑優才好些,但優才有小學。申請中學位吾多,叩門真有難道!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-21 00:12     標題: 回覆:aa123123 的帖子

aa123123
其實唔想小朋友讀得太辛苦!
因小學已經讀傳統學校,好多功課日日做……做到有D怕,所以想揀band1尾band2頭中學,每日功課有3至4樣!

作者: aa123123    時間: 16-5-21 00:26

希望楼主囝囝派到理想中學!!去年派位當天友人去NPL叩門未到九點已有幾十人排隊!李國寶有兩次申請有好多後補生!叩門之前問清楚在冇叩門位!免白費時間。
作者: Naurto    時間: 16-5-21 00:45     標題: 回覆:aa123123 的帖子

如果你子女數學強,去优才會好D。但优才中文,通識或一些文科,就可能差過npl.所以要你看子女走的方向

作者: aa123123    時間: 16-5-21 00:51

中學吾同小學,中學功課吾多!!好多時Band 1傳统中學功課1週後才交。可能科目比小學多!
作者: peggy    時間: 16-5-21 01:00

管家媽媽 發表於 16-5-21 00:12
aa123123
其實唔想小朋友讀得太辛苦!
因小學已經讀傳統學校,好多功課日日做……做到有D怕,所以想揀band ...
b1c b2a的中學比較多功課, 反而傳統B1中學功課唔多
作者: 管家媽媽    時間: 16-5-21 01:21     標題: 回覆:peggy 的帖子

Peggy
請問点解嘅?
有邊幾間?
Tks

作者: peggy    時間: 16-5-21 10:20

管家媽媽 發表於 16-5-21 01:21
Peggy
請問点解嘅?
有邊幾間?
B1CB2A想升banding,所以比較谷,有朋友的仔女讀福建及顏寶玲,佢地話多功課,每晚都做到11、12點,再加埋温習要1點先上床休息。而讀傳統b1中學,通常功課不多,主要靠自住學習,如九華、協恩、DGS、DBS....

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-21 11:49     標題: 回覆:peggy 的帖子

Peggy
吓……咁多功課,真係唔想再睇住阿囝再過以前嘅狂做功課嘅日子,咁我放棄顏寶鈴!
九華係邊區?

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-21 11:54     標題: 回覆:管家媽媽 的帖子

係到好多謝大家既解答!!😊
令到我清楚很多學校的資料, 非常感激大家!!

作者: 111276    時間: 16-5-21 12:12     標題: 回覆:管家媽媽 的帖子

真係地區性問題,我的地區所有的傳統b1名校就勁多功課,未試過2-3樣!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-21 12:23

peggy 發表於 16-5-21 10:20
B1CB2A想升banding,所以比較谷,有朋友的仔女讀福建及顏寶玲,佢地話多功課,每晚都做到11、12點,再加埋温習 ...
其實只要係PLK旗下既中學, B1A同B1C到係唔會輕鬆

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-21 18:51     標題: 回覆:111276 的帖子

我都知名校一定多功課,所以咪想揀一D舒服少少!
因我囝以前小學都係名校…日日十幾樣功課,見佢做都12-1点太辛苦…好心痛!

作者: 111276    時間: 16-5-22 01:57     標題: 回覆:管家媽媽 的帖子

我好同意你,但係,現正的中學真係難搵的

作者: shypama    時間: 16-5-22 02:32

一星期就在另帖回覆過的:

Band 2 都要睇下 Band 2幾,,, 如果你是 Band 2頭的校長,你會唔會谷間學校上 Band 1 呢?!

就算唔谷自已間學校上 Band 1,都要 keep 住間學校唔好趺落 Band 2 中卦!
如此類推 Band 2 中 的學校又想keep 住,或者想更上一層樓上 Band 2 頭,

所以真實的一面是:只有 Band 1 頭,中;和 Band 2 尾, Band 3 的學校才可能壓力小.
(不過 Band 1 頭,中 多數要靠校外補習)

作者: sell2japan    時間: 16-5-22 11:13

回覆 管家媽媽 的帖子

多功課有多功課的好處, 少功課又唔會主動自覺學習HEA 下HEA下又一年,
唔係打機就聽歌睇戲, 能夠在考dse之前開竅有幾多人呢?

青少年還是在發白日夢, 欠缺自制力的時候, 父母該提醒他們「少壯不努力, 老大徒傷悲」吧

作者: mcl203    時間: 16-5-22 11:34     標題: 引用:一星期就在另帖回覆過的:Band+2+都要睇下+B

原帖由 shypama 於 16-05-22 發表
一星期就在另帖回覆過的:

Band 2 都要睇下 Band 2幾,,, 如果你是 Band 2頭的校長,你會唔會谷間學校上 Band ...
B1A咪一樣壓力大,要力保DSE%, 和坊間不同既參考數字,龍頭兩直資, 咪一樣想力保/爭現有位置~~~

作者: 111276    時間: 16-5-22 11:55     標題: 回覆:mcl203 的帖子

所以功課量不是我考慮因素,因為b1-2a都係多

作者: Yanamami    時間: 16-5-22 14:17

阿女间band1無乜功課……
作者: YmOra    時間: 16-5-22 15:05

111276 發表於 16-5-22 11:55
所以功課量不是我考慮因素,因為b1-2a都係多

認同B1a/b/c,B2a都係功課量多,少數這範圍內的中學是有原因地少功課呢!孩子自主能力強會是很適合.

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-22 21:28     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

yanamami
請問你囡讀邊間中學?
       謝謝!

作者: shypama    時間: 16-5-22 21:50

Yanamami 發表於 16-5-22 14:17
我都很想知道

作者: peggy    時間: 16-5-22 22:30

Yanamami 發表於 16-5-22 14:17
我女間b1都好少功課,身邊朋友的仔女b1中學都冇咩功課
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-22 22:36

王家爸爸 發表於 16-5-20 11:37
有類似睇法,個人覺得以港島區為例,值得讀既直資學校只有SPCC、聖保祿、SPC、港同、SSC;除咗呢幾間其實揀 ...
咁九龍區呢?
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-22 22:56

Yanamami  DGS HY GH

呢D dream school,只可遠觀
作者: mirrorla    時間: 16-5-23 07:55     標題: 引用:優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀? 三間

原帖由 管家媽媽 於 16-05-18 發表
顏寶鈴

作者: shypama    時間: 16-5-23 08:40

回覆 mirrorla 的帖子

PLK的學校會少功課?

作者: mirrorla    時間: 16-5-23 10:35     標題: 引用:回覆+mirrorla+的帖子 PLK的學校會少功課?

原帖由 shypama 於 16-05-23 發表

PLK的學校會少功課?
與其他band 1津校相比已經算唔叫谷架啦。如果要好少功課那就考慮國際適合一點

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-23 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+shypama+於+16-05-23+發表回

原帖由 mirrorla 於 16-05-23 發表
與其他band 1津校相比已經算唔叫谷架啦。如果要好少功課那就考慮國際適合一點

...
但國際係日日都冇功課,又怕學唔到嘢!

作者: shypama    時間: 16-5-23 12:17

回覆 管家媽媽 的帖子

所以我囡囡都是選了PLK直資,只不過有定要應付功課的心理準備

作者: shypama    時間: 16-5-23 12:19

所以我囡囡都是選了PLK直資,只不過有定要應付功課的心理準備

作者: bobbob    時間: 16-5-23 12:41

shypama 發表於 16-5-23 12:19

唔係npl,即係羅氏,咁你真係要好有心理準備,仲要付出未必同收入成正比
作者: shypama    時間: 16-5-23 13:14

我們是沒辦法之中,走出來的辦法~
小學班主任呈一時早就話囡囡係B3成績(九龍城的小學4X/6X),
其實版主所提的3間我們也有考慮過
但去到功課附導班Miss話佢係B1
呈二時是B2成績(3X/6X),呈3是2X/6X
所以真的已經做足心理準備了
THX
作者: shypama    時間: 16-5-23 13:29

回覆 bobbob 的帖子

按照她呈1,2,3的爆發力來說,應該OK卦?!

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-23 14:19     標題: 回覆:shypama 的帖子

請問PLK係邊問中學?
會有好多功課?😨

每日有幾多樣?

作者: shypama    時間: 16-5-23 14:28

回覆 管家媽媽 的帖子

bobbob說中了的那一間,
至於功課我也想知道有幾多(因為要9月入學之後才可能真正了解)

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-23 17:44     標題: 回覆:shypama 的帖子

明白!😊

作者: VV2016    時間: 16-5-23 18:09

shypama 發表於 16-5-23 14:28
回覆 管家媽媽 的帖子

bobbob說中了的那一間,

------
作者: 管家媽媽    時間: 16-5-23 19:21     標題: 回覆:VV2016 的帖子

你係咪問我?

作者: shypama    時間: 16-5-23 23:31

回覆 管家媽媽 的帖子

PLK是指保良局旗下學校

作者: shypama    時間: 16-5-23 23:39

回覆 VV2016 的帖子

呈1的成績:
中C
英C
數B
常A

呈2:
中C
英B
數A
常A

呈3:
中B
英B
數A
常A

作者: ichome2002    時間: 16-5-24 09:14

回覆 shypama 的帖子

作者: ichome2002    時間: 16-5-24 09:16

李國寶第3階段有20個位, 唔知考入機會大唔大呢?
作者: chesswin    時間: 16-5-24 09:20

回覆 ichome2002 的帖子

明報網好似寫係8人爭1位
作者: ichome2002    時間: 16-5-24 09:24

chesswin 發表於 16-5-24 09:20

明報網好似寫係8人爭1位
即係第3階段好多人會去報名

作者: chesswin    時間: 16-5-24 09:48

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21113
15/16學年叩門競爭情况7.55

作者: ichome2002    時間: 16-5-24 10:11

chesswin 發表於 16-5-24 09:48

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21113
競爭比預期大
作者: shypama    時間: 16-5-24 10:34

回覆 chesswin 的帖子

呢個數字估計比效保守

我囡囡考的那一間直資 2nd in. 時接近260人,
最後收了24人. 比率1/10.X,而且位置偏遠

反觀李國寶座落旺區之中,加上今次是攪珠前最後機會...
到時場面不敢想像

作者: hkpapa852    時間: 16-5-24 10:36

shypama 發表於 16-5-24 10:34
回覆 chesswin 的帖子

呢個數字估計比效保守
個間直資都有咁多人嗎? 似乎好多人都無睇過呢間直資既DSE成績

作者: chesswin    時間: 16-5-24 10:41

回覆 shypama 的帖子

7.55比率寫係叩門, 即放榜後,第二輪收生, 10收1唔出奇

作者: shypama    時間: 16-5-24 10:47

回覆 hkpapa852 的帖子

我們最初也想不到有這麼多, 1st in 當然有更多了

作者: hkpapa852    時間: 16-5-24 10:49

shypama 發表於 16-5-24 10:47
回覆 hkpapa852 的帖子

我們最初也想不到有這麼多, 1st in 當然有更多了
點都好, 能夠脫頴而出始終是不易, 恭喜你!

作者: VV2016    時間: 16-5-24 11:35

shypama 發表於 16-5-23 23:39

呈1的成績:

------
作者: kachunpapa    時間: 16-5-24 11:54

作者: shypama    時間: 16-5-24 12:25

THX
祝您的小朋友派得理想學校

我們原本也想搏派位的,因為囡囡小學有聯系中學,到時叩門也不是難事;
但她上過這所直資中學 open-day 的體驗課之後便萬分喜歡了,,,加上
學費不算高,而且 open-day 當日校長還聲稱未來6年也不會加價
始終還是囡囡決定入讀,既然已經成為她的心頭好,作為父母也欣然接受

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5