教育王國

標題: 升中一會出智能電話嗎?如何控制? [打印本頁]

作者: waiwai2006    時間: 16-4-19 16:37     標題: 升中一會出智能電話嗎?如何控制?

現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學我不會出,但9月升中了,他要自行返放學,又多活動/project , 是否要在暑假出給彵呢?大家比d意見

1)大家出什麼電話?
2)用什麼plan ?
3)如果控制不濫用打機上網?

作者: Yanamami    時間: 16-4-19 16:50

三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram, 乜chat物chat.....
作者: brother4    時間: 16-4-19 17:10     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能

作者: TwinWong    時間: 16-4-19 17:17

brother4 發表於 16-4-19 17:10
大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能:w ...

家下D細路會搏好一次成績, 仲應承你乜都得, 但一到手認唔住又放肆

作者: waiwai2006    時間: 16-4-19 17:18     標題: 引用:三叔A5用無data+plan先啦,上wifi,+Sun+mob

原帖由 Yanamami 於 16-04-19 發表
三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram,  ...
用無data plan, 即回家先用Whatsapp ?

作者: waiwai2006    時間: 16-4-19 17:19     標題: 引用:大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電

原帖由 brother4 於 16-04-19 發表
大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能:w ...
而家已用緊古老電話

作者: brother4    時間: 16-4-19 17:23     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

冇法,拖得就拖自己要求不低,要精英班+班長/全級頭三才用智能,最後孩子能達標,要買俾佢地現日日上網

作者: brother4    時間: 16-4-19 17:52     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

好彩孩子在band 3之中band 3,也肯努力,不放棄,記得初中考英文生果如apple,冇串錯,也冇話可說,出智能電話

作者: ChiChiPaPa    時間: 16-4-19 20:23     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

小學時已出。
1.舊智能電話。表現好,才出新電話。
2.無plan。用電話咭和wifi。上中學,再轉月費計劃。
3.叫他/她自我控制,信任他/她將會慢慢學懂不濫用。

作者: stockmike    時間: 16-4-20 00:38     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

其實我幻想出 Nokia 最 cheap 的智能電話,等佢同與別不同難溝通, 再加歸速 plan. 但我未用過 Nokia, 似乎 work 嗎?

作者: HTLT    時間: 16-4-20 08:49

打算出有mobile data 的 plan, 因為中學多活動/group projects, 在街迷路都有 google maps.
作者: irischowys    時間: 16-4-20 09:00     標題: 引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-04-19+發表大

原帖由 waiwai2006 於 16-04-19 發表
而家已用緊古老電話
我反而覺得要早啲出智能電話比佢,六月考完試可以了,等佢清楚裡面功能,少了新鮮感就冇咁易沉迷。我女小四初已買給她,用電話卡,上網要經wifi, 好似中毒咁,趁我唔覺就偷偷地用,收響枕頭底。之後我收埋近半年,現在再給她反而懂控制,佢哋啲心癮會隨著時間久了慢慢變少。

作者: answer_3    時間: 16-4-20 10:42

作者: Activehealth    時間: 16-4-20 10:50     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: waiwai2006    時間: 16-4-20 11:00     標題: 引用:在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲

原帖由 Activehealth 於 16-04-20 發表
在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲阿仔約法三章,出咗部最新iPhone 6s俾佢,so far 佢都守到承諾( ...
謝謝分享

作者: tintinlam    時間: 16-4-20 13:40

waiwai2006 發表於 16-4-19 16:37
現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學 ...
返學用古董電話打出, 打入.  另一部ANDRIOD機比佢留比同學仔要來WHATSAPP功課用.  根本上一部機50可以用半年.  100 二個號碼半年.(我係虎媽)

作者: stockmike    時間: 16-4-20 14:59     標題: 引用:在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲

原帖由 Activehealth 於 16-04-20 發表
在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲阿仔約法三章,出咗部最新iPhone 6s俾佢,so far 佢都守到承諾( ...
內裏包含了好多道理,但太多字也像命令式,似俾一個 vision 家長多過孩子。我覺得應一開始便限能,包括網速及型號,之於其他使用事項,我相信青春期是要用傾偈方式,不像小時一樣能再簽約章。

作者: MimiCactus    時間: 16-4-20 18:41     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎?如何控制?

我個仔小五下學期開始用智能電話,是紅米。去Smart窿出無限上網的card ,大概$98 加隧道費。講明星期五晚放機,星期日收回。password 我要知。所以一直ok。因小六自己要回校補課或自己要出去上SO IN, 所以提早出比佢。記得小六放榜當日,老師唔放學生,家長只有校內等,好焦急,好彩有電話,老師比whatapps ,所以即刻知結果。現在中一,有時要開班會,做壁報、去參加學會事宜都會遲放,所以有智能電話可以在學校whatapps 我,一出校門上左車再電聨我。升中後,好多時有不同的whatapps 群組問功課或做project,所以有智能電話是較方便。

作者: Activehealth    時間: 16-4-20 19:04

stockmike 發表於 16-4-20 14:59
內裏包含了好多道理,但太多字也像命令式,似俾一個 vision 家長多過孩子。我覺得應一開始便限能,包括網速 ...

Deleted

作者: Karmen希希    時間: 16-4-22 00:15     標題: 引用:現在的小學生好多已經有Whatsapp+group+用

現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學 ...
依家好多小學生已經智能電話,我囡小四小五用部手掌心咁大嘅sumsung pocket裝到whatsapp,今年有人送咗部二手紅米note俾佢,內置容量只裝到3隻遊戲

不過由小四到依家都只係用緊太空咭,開咭時已通知smartone cut咗呢張咭嘅流動數據功能,即係無得上網,打電話用到無錢先充值,平均2-3個月充值$100,有個月佢1個月就叫我充值,我就知佢肯定放假吼我唔響屋企同同學係咁傾電話,結果罰佢自己拎自己儲嘅錢買過張$100,肉赤到佢唔敢亂講了

作者: Karmen希希    時間: 16-4-22 00:21     標題: 回覆:Karmen希希 的帖子

補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網就要痴實我,等我部電話share wifi俾佢(我用無限),係咪好絕呢?

中一初期都唔打算俾有上網嘅plan佢用住先,睇定啲先(反正佢依家無wifi都識send sms俾我,sms又唔係貴,只係睇到時佢會唔會因為同學仔有佢無而有咩反應)

作者: stockmike    時間: 16-4-22 00:28     標題: 引用:補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網

原帖由 Karmen希希 於 16-04-22 發表
補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網就要痴實我,等我部電話share wifi俾佢(我用無限),係咪好絕呢?:exc ...
我有諗個,最勁反應係我老婆,佢話我痴線

作者: Karmen希希    時間: 16-4-22 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+16-04-22+發表

原帖由 stockmike 於 16-04-22 發表
我有諗個,最勁反應係我老婆,佢話我痴線
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功能,咁佢就無網上死死地氣爬上床瞓另外屋企裝寬頻仲有樣唔好,依家啲細路有網上可以街都唔出,升中同啲同學唔熟就匿響屋企上娋網上網再上網,好易變宅男腐女,寧願限制下佢上網,支持佢放學可以響學校參加下課外活動或者同同學去食個tea,聯誼下,唔太過份遲返屋企我接受到囉

作者: stockmike    時間: 16-4-22 03:25

Karmen希希 發表於 16-4-22 00:36
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功 ...
斷人韓劇者, 尤如杀人父母
作者: Karmen希希    時間: 16-4-22 08:35     標題: 引用:Quote:Karmen希希+發表於+16-4-22+00:36+點

原帖由 stockmike 於 16-04-22 發表
好彩我無呢個嗜好

作者: TwinWong    時間: 16-4-22 08:49

stockmike 發表於 16-4-22 03:25
咁嚴重

作者: 3excellent    時間: 16-4-22 12:24

作者: mcl203    時間: 16-4-22 13:51     標題: 引用:小五已經用,+兼有DATA

原帖由 3excellent 於 16-04-22 發表
小五已經用, 兼有DATA
有部份中學,若真係無data, 係學習上係失联,有D麻煩~~~

作者: miriam    時間: 16-4-22 14:27

mcl203 發表於 16-4-22 13:51
有部份中學,若真係無data, 係學習上係失联,有D麻煩~~~
我囡校隊同自己教練唔使講 whatsapp 聯絡走唔甩.

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵.

傾 project 時係屋企電腦上網用檔案分享一齊係度寫稿, 無得上網傾..............又要約出黎做..........

權衡輕重後, 中一開學就畀佢用限速 data plan, 小學時都有用 whatsapp, 但要返到屋企先可以用 wifi 上.

作者: yamyau    時間: 16-4-22 14:59

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

me too

作者: Karmen希希    時間: 16-4-22 16:00     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-22+13:51+有部份

原帖由 miriam 於 16-04-22 發表

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵. ...
所以到真係升中睇定啲先,有需要都會幫佢申請番個低plan。(阿女依家已經有同學帶iphone6番學兼無限上網,呆了)

作者: mcl203    時間: 16-4-22 16:20

miriam 發表於 16-4-22 14:27

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵. ...
我剩係知道由P5開始....有D同學仔總是要做project/presentation就話無乜無乜
無手機...唔俾用...無whatsapp...唔肯去做功課...靠人幫佢做功課

所以...部份小/中學係學習模式上係好大分別....係學校都有得用 wifi 啦~~~

作者: waiwai1224    時間: 16-4-26 14:50     標題: 回覆:升中一會出智能電話嗎

作者: peggy    時間: 16-4-27 02:11

Karmen希希 發表於 16-4-22 00:36
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功 ...
屋企冇寬頻唔得,大仔細女的中學有好多project及綱上功課做,冇電腦就做到。

作者: janiceshane    時間: 16-5-7 11:15

回覆 waiwai2006 的帖子

1)大家出什麼電話? His sister's old Samsung Note 3
2)用什麼plan ? $88 unlimited plan from Smartone
3)如果控制不濫用打機上網 He can not bring his phone into his room. Can only use in the living room.
作者: Karmen希希    時間: 16-5-9 18:38     標題: 引用:Quote:Karmen希希+發表於+16-4-22+00:36+點

原帖由 peggy 於 16-04-27 發表
屋企冇寬頻唔得,大仔細女的中學有好多project及綱上功課做,冇電腦就做到。
我屋企部腦都係靠我電話分wifi出嚟,上網無問題,所以唔裝寬頻都得(部電腦打online都仲得,只係啲群打時段會勁lag)

作者: joyjoyparent    時間: 16-5-10 00:04

回覆 Karmen希希 的帖子

但今時今日, 也有不少人及商埸提供免費及免密碼的WIFI. 大人都上癮的東西, 不宜太早放手讓他們學自律.

作者: Karmen希希    時間: 16-5-10 00:09     標題: 引用:回覆+Karmen希希+的帖子 但今時今日,+也有

原帖由 joyjoyparent 於 16-05-10 發表
回覆 Karmen希希 的帖子

但今時今日, 也有不少人及商埸提供免費及免密碼的WIFI. 大人都上癮的東西, 不宜太 ...
放過,未開竅未識自律,所以出此下策,更何況只要佢做完佢應做嘅事我係歡迎分wifi

作者: 管家媽媽    時間: 16-5-23 15:00     標題: 引用:+本帖最後由+TwinWong+於+16-4-19+17:17+編

原帖由 TwinWong 於 16-04-19 發表
我認同小朋友玩智能電話真的會失控!

作者: 無知人    時間: 16-5-25 08:53

用 app lock 鎖設定(唔俾產走某app), 同 app store (唔俾裝新app) , 或者某一類app 。
用 parent control app 可以監控、記錄用過乜app,附有鎖屏/限制功能,設定左幾時邊d app可以用,過左時就鎖屏/唔俾用。有d仲有不良網站過瀘。不過呢類一定要俾錢,見過幾隻要俾年/月費,但係要用信用卡,信佢唔過仲未買,諗住去OK買張禮物信用卡, 唔知呢d卡可唔可以用係網購。
有無人做白老鼠,試下邊隻好用 ? ( 鎖果部份功能係試用時唔俾用)。
作者: ahjefrey    時間: 16-5-25 10:37

Yanamami 發表於 16-4-19 16:50
三叔A5
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram,  ...
完全同意呀, 失曬控—日到黑whatsapp咁.....已經吳知點算
作者: MonkeyGirl    時間: 16-5-31 12:40

我女6年級, 屋企無wifi , 有電話, 有電腦..我自己用無限龜 speed plan.. 因為我唔想小朋友日日上網, 龜plan 真係ok , at least 佢唔會睇到戲....

我女同學多數有電話同wifi , 一放學就whatapps 吹水... 我知, 因為我女部電話only 打出打入..無得上網at least 要有wifi 地方, 我個電話就係add 曬佢同學既電話, 佢地搵我女, 姐係會搵我電話, 當然我唔會check 佢既message , 所以佢就等我放工, 一放工好似中毒甘..督督督我部電話.. 就連問家課, 都得我放工返黎..我唔明, 屋企有電話做咩唔打...佢話佢同學無人會接電話....可能佢地呢代係甘.唔善長打電話同人講野.... 但佢係甘, 我都無法..只係同佢講, 無人答你就好笑, 我放工都夜啦....

問題開始啦, 佢同我講中一要有check 到whatapp 既電話.. 因為同學好多group 野做, 有咗方面d . 呢點我明, 因為而家睇佢 d whatapp group , 咩 group 又開一個, 咩 group 又開一個, 仲多過我....

但我又怕, 佢一上到中學,  就失控..我又未放工, 鬼知佢一放學督到我放工點算?
作者: shala    時間: 16-8-27 16:54

阿囝今年升中一,我都煩緊!
作者: optman88    時間: 16-8-27 21:09

我就 5 年班有限度咁比佢用 smartphone,因為其實佢學校都有啲 project 係 group discussion 的。起初係唔多受控,都用咗年幾時間佢慢慢 adjust 佢。而家佢反而幾規矩下,識玩識停,希望 keep 到,但我都有信心嘅。

我覺得真係要嘥啲時間去教育下,因為去到中學,仲要下下好似小學咁去限制佢?下下策。
作者: 小苦巴    時間: 16-8-28 00:02

買電話卡黎比仔女上網會好d,我都係買鴨記電話卡比我仔仔,有咩事的事候都可以好快完plan cut network
作者: yaya_c    時間: 16-8-31 09:45

四年級時已經用我地既舊電話, 不過只可以屋企用wifi上網.

今年升中一買左新電話俾佢, 加埋張1年用既上網電話卡俾佢出街用, 要佢慳住用, 用晒 data就無.
作者: skkeung    時間: 16-8-31 18:45     標題: 引用:現在的小學生好多已經有Whatsapp+group+用

中一先有,好耐力!

作者: little_yolky    時間: 16-9-1 10:28

Yanamami 發表於 16-4-19 16:50
三叔A5
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫佢有時間上Youtube睇多D英文節目.........................
作者: Yanamami    時間: 16-9-1 11:04

little_yolky 發表於 16-9-1 10:28
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫 ...

有利有弊……而且上Youtube果个係家姐,乜chat物chat果个係阿妹~
作者: 黃巴士    時間: 16-9-1 18:30

littl'_yolky 發表於 16-9-1 10:28
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫 ...
睇睇吓英文節目,咪又会偷偷地去睇其他嘢…………

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5