教育王國

標題: 可以講下點解要讀女拔 [打印本頁]

作者: terrorist    時間: 16-4-11 15:22     標題: 可以講下點解要讀女拔

可以講下點解要讀女拔

作者: lovecupid    時間: 16-4-11 15:46

有錢交5000幾蚊學費….又被取錄…..咁咪讀囉…….
作者: siden    時間: 16-4-11 15:47     標題: 引用:有錢交5000幾蚊學費….又被取錄…..咁咪讀

原帖由 lovecupid 於 16-04-11 發表
有錢交5000幾蚊學費….又被取錄…..咁咪讀囉…….
好似爭啲6千

作者: Yanamami    時間: 16-4-11 16:10

因為佢喺傳統名校~
英文好~
一條龍升中學部~

作者: siden    時間: 16-4-11 16:20     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-11+16:12+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-11 發表

因為佢喺傳統名校~
咁勁仲要一條龍,係邊處搵

作者: picture    時間: 16-4-11 16:39     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

選港姐。。。嫁個有錢人

作者: target4    時間: 16-4-11 16:41     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

现在不是你選學校,不過請問楼主是否有關係?

作者: picture    時間: 16-4-11 16:45     標題: 引用:選港姐。。。嫁個有錢人 +

原帖由 picture 於 16-04-11 發表
選港姐。。。嫁個有錢人
講笑啫。

英文好。
獨立性格。
堅強。

$6000 一個月算平,如比較 St Paul Coed和 St Stephens or CIS

作者: NeoMom    時間: 16-4-11 17:02

我反而想問樓主點解問呢個問題

作者: s.andp    時間: 16-4-11 17:24     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

作者: hkpapa852    時間: 16-4-11 17:30

奇實多數想個女入女拔既家長或多或少都包括呢個原因:
D街坊鄰里一聽到阿女讀女拔就個個嘩嘩聲讚阿女叻同話"我教得好"
作者: cmchang0927    時間: 16-4-11 18:15

回覆 hkpapa852 的帖子

不ㄧ定哦。。。。起碼ㄧ半以上人的反應是: D女仔好自大,又有錢,你唔怕比人歧視?
作者: Yanamami    時間: 16-4-11 18:17

hkpapa852 發表於 16-4-11 17:30
奇實多數想個女入女拔既家長或多或少都包括呢個原因:
D街坊鄰里一聽到阿女讀女拔就個個嘩嘩聲讚阿女叻同話" ...
除非坚決唔讀直私啫,否則呢间係全港女仔必考~
作者: Yanamami    時間: 16-4-11 18:21

cmchang0927 發表於 16-4-11 18:15
回覆 hkpapa852 的帖子

不ㄧ定哦。。。。起碼ㄧ半以上人的反應是: D女仔好自大,又有錢,你唔怕比人歧視?: ...
茶实好無孤孤……我識三姊妹都係女拔,三个不同性格:大家姐係typical女拔—向俾人既形象,二家姐文靜內向,阿妹活潑可愛又曉同人social.
作者: cmchang0927    時間: 16-4-11 18:28

回覆 Yanamami 的帖子

係啦。。我就係識D都不同性格的:有自信爆棚、有內向文靜、有傻大姐咩都笑ㄧ餐。。。所以性格都係好多不同因素形成,ㄧ間學校都係要小朋友試吓才知適不適合
作者: ANChan59    時間: 16-4-11 18:29     標題: 引用:Quote:cmchang0927+發表於+16-4-11+18:15+

原帖由 Yanamami 於 16-04-11 發表
茶实好無孤孤……我識三姊妹都係女拔,三个不同性格:大家姐係typical女拔—向俾人既形象,二家姐文靜內向 ...
好正常,任何學校都不會只有一類人!

作者: littlefaith    時間: 16-4-11 18:32

Yanamami 發表於 16-4-11 18:17
又唔好講到全港咁誇張,我女當年都考好多直私,就係冇報DGS。
作者: stinkyrabbit111    時間: 16-4-11 18:59

我呀囡都無考
作者: Yanamami    時間: 16-4-11 19:10

MrBeast  但會不會到到畢業就變哂同一類人?
畢哂業N年啦~三姊妹係我果輩人吖~睇怕仔女都入U. 本身性格同家教好重要吖~~
作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-11 19:33     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-11+18:17+除非

原帖由 littlefaith 於 16-04-11 發表
又唔好講到全港咁誇張,我女當年都考好多直私,就係冇報DGS。
一樣,我女唔係果款,俾佢符碌收左都唔敢要

作者: SoLM    時間: 16-4-11 19:37     標題: 引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+16-04-11+發

作者: SoLM    時間: 16-4-11 19:38     標題: 引用:[table=98%]可以講下點解要讀女拔

作者: SoLM    時間: 16-4-11 19:47     標題: 回覆:terrorist 的帖子

作者: littlefaith    時間: 16-4-11 22:37

Charlotte_mom 發表於 16-4-11 19:33
一樣,我女唔係果款,俾佢符碌收左都唔敢要
Give me five!
自問我女唔係戰鬥格,所以當年一開始已經將DGS剔除。

此外,據聞佢哋畢業生離婚率好高,所以都令我哋卻步。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-11 22:44     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-4-11+19:33

原帖由 littlefaith 於 16-04-11 發表
Give me five!
自問我女唔係戰鬥格,所以當年一開始已經將DGS剔除。
Exactly! 我女唔係戰鬥格,安於現狀,女拔唔岩佢
所以話選校係matching game

作者: siden    時間: 16-4-11 23:22     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

你的性格喜歡競爭嗎?你的女兒能受壓嗎?你有能力、金錢及時間去跟進她不同方面,學業、運動、音樂等等需要嗎?

以上答案全部 negative

咁,就真係無謂勉強為之

唔使出類拔萃,人生都可以充實愉快吧

作者: Soundervolt    時間: 16-4-11 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+16-04-11+發

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-11 發表

...

幾歲人仔未必咁早就被認定為適唔適合某尐學校。我阿仔讀K時到而家都唔同哂,當年K老師都話阿仔扎扎跳坐唔定,應該讀一尐唔好咁嚴、活動教學嘅小學,但而家咪變成坐定定,十分守規矩、又非常進取嘅學生。有時未必係小朋友唔適合某尐學校,返而係睇家長心態或取向適唔適合某類型學校更重要。

作者: mother904    時間: 16-4-12 00:22

Soundervolt 發表於 16-4-11 23:31
幾歲人仔未必咁早就被認定為適唔適合某尐學校。我阿仔讀K時到而家都唔同哂,當年K老師都話阿仔扎扎跳坐唔 ...
同感

在甚麼環境長大,自然就會變成甚麼人,當初揀那些學交,決定權其實是在父母身上

不愛競爭的父母,自然不會將子女送到競爭氛圍強勁的學校

作者: Yeahly_ly    時間: 16-4-12 03:29     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

近年小女出世~才不停上EK睇幼稚園,小學~睇見女拔呢個名~令我回想十多年前校際話劇中認識的女拔女生~的而且確好靚,好叻,好charm~但可惜……… 我都係唔洗個女咁叻~唔會揀女拔

作者: siden    時間: 16-4-12 07:18     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-4-11+23:31+

原帖由 mother904 於 16-04-12 發表
同感

在甚麼環境長大,自然就會變成甚麼人,當初揀那些學交,決定權其實是在父母身上
咁又真係,睇父母取向多些。

作者: Yanamami    時間: 16-4-12 07:42

mother904 發表於 16-4-12 00:22
同感

其实边间成績好既学校無競爭昵,都唔係女校独有~
作者: B.B.BaBa    時間: 16-4-12 08:04     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報。而家阿女讀緊間普通津校都好好!認識唔少教育界的父母都唔幫佢地得女兒報女拔。早前聽左個講座,麥媽媽話阿明詩當年讀小學時成績中上,家境中康,但都係云云被邊緣化的其中一員,讀得不太開心,升上中學後先至好啲。

作者: hkpapa852    時間: 16-4-12 09:19

ANChan59 發表於 16-4-11 18:29
好正常,任何學校都不會只有一類人!
畢業後十多年會變成同一類人機會高D, 個類係: 想搵個好男人結婚既女人

作者: ANChan59    時間: 16-4-12 09:20     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

非常同意!

作者: ANChan59    時間: 16-4-12 09:21     標題: 回覆:B.B.BaBa 的帖子

麥媽媽的意思可能是小學時,不是群星捧月!

作者: ANChan59    時間: 16-4-12 09:33     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-11+18:29+好正

原帖由 hkpapa852 於 16-04-12 發表
畢業後十多年會變成同一類人機會高D, 個類係: 想搵個好男人結婚既女人
...
一啲啲啦!

作者: mcl203    時間: 16-4-12 10:48

mother904 發表於 16-4-12 00:22
同感

決定權最終唔係係學校咩??......

作者: lui    時間: 16-4-12 11:13     標題: 引用:女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報

原帖由 B.B.BaBa 於 16-04-12 發表
女拔係勁,但不喜歡,阿女有能力都無幫佢報。而家阿女讀緊間普通津校都好好!認識唔少教育界的父母都唔幫佢 ...
其實冿校都係,名冿女龍又系選叻個d.

作者: Yanamami    時間: 16-4-12 11:22

lui 發表於 16-4-12 11:13
其實冿校都係,名冿女龍又系選叻個d.
係吖~班女—样好爭取吖~所以競爭嘛,好多女校都有~
作者: 小曳人    時間: 16-4-12 11:44

我識嗰幾個入到嘅,又唔覺好戰鬥格

我覺得問題唔應該係點解要讀DG,而係你手上有乜選擇!

作者: karen55407    時間: 16-4-12 11:57     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

名校中的名校囉!成績又好、資源又多!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-12 12:04     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-4-11+23:35

原帖由 Soundervolt 於 16-04-11 發表

一個小朋友只會讀一間,咁正常地都係根據果一刻情況去揀。佢份人對自己無要求,開開心心就一日。如果家長覺得選一間唔適合嘅都無所謂, 因為佢會改變, 我又覺得唔多妥

作者: siden    時間: 16-4-12 12:13     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

真心覺得唔戰鬥格都冇問題。

只要能力夠,不會太落後,性格隨和,都好適合丫。

問題反而在於父母有冇心力時間金錢去support。

唔係話要家財豐厚,只不過每月學費$5800(預咗跟通漲年年加),進補雜費(進補風氣街知巷聞,但又好多人唔認話冇乜。一句講哂,就係低調地打大補針。不過公平點,依家大把名校生補習,只不過一些家境富裕的女拔家長補得特別貴),課外活動費...

我都想讀女拔,不過第一冇時間陪公主讀書,第二和高小家長詳談後發現好多人都進補,差別只在個tutor 收緊$600定$1200一粒鐘(例如請private english tutor) 或送去優質進補社去補paper加oral。當然有人唔補,不過屬於少數。

真係無福消受

作者: MrBeast    時間: 16-4-12 12:57

小曳人 發表於 16-4-12 11:44
我識嗰幾個入到嘅,又唔覺好戰鬥格
可能因為你不是她們的競爭對手
作者: littlefaith    時間: 16-4-12 13:03

MrBeast 發表於 16-4-12 12:57
可能因為你不是她們的競爭對手
我都係咁話。
我姪女正正係DGS讀,佢由幼稚園開始已經好識表現自己,又識响大人面前扮乖,最重要係佢好有鬥心。當年報DGS,過哂面試關完全冇問題。依家佢已經係中學生,冇錯係好有自信,但佢都好功利,我相信DGS係一個好好嘅土壤培育出佢呢種特質。

作者: PotterLai    時間: 16-4-12 13:12

作家王迪詩(Daisy Wong)畢業於DGS。

她有 DGS 畢業生那種氣質嗎?
作者: mcl203    時間: 16-4-12 13:33     標題: 回覆:mcl203 的帖子

唔去填張申請表,感覺都良好D,又有道理,

但好大機會,填左都係感覺良好

作者: mcl203    時間: 16-4-12 13:41     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-4-12+11:13+其實冿校

原帖由 Yanamami 於 16-04-12 發表
係吖~班女—样好爭取吖~所以競爭嘛,好多女校都有~
咪係,大部份學生咪分佈於不同補習社,只係硬度唔同啫,女拔係硬度要求高D瓜

作者: HK-MAN    時間: 16-4-12 14:21

Charlotte_mom 發表於 16-4-11 22:44

...
今時今日讀女拔,要亞女同埋父母都係戰鬥格先得喎
作者: ANChan59    時間: 16-4-12 14:31     標題: 引用:Quote:MrBeast+發表於+16-4-12+12:57+可能

原帖由 littlefaith 於 16-04-12 發表
我都係咁話。
我姪女正正係DGS讀,佢由幼稚園開始已經好識表現自己,又識响大人面前扮乖,最重要係佢好有鬥 ...
佢父母家庭呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-4-12 14:51

ANChan59 發表於 16-4-12 14:31
佢父母家庭呢?
小朋友既性格, 家庭影響遠大於學校影響.

作者: Yanamami    時間: 16-4-12 15:23

hkpapa852 發表於 16-4-12 14:51

我話天生佔50,家庭佔50. 我两个女都係我餵大,同—幼稚園,同—小学……信不信由你,陀住已知两个性格相反……何止!幾曰人仔已知愛好、能力、样貌、身型、兴趣……完全唔—样,仲要—个左撇子,—个用右手添~学校改变到个人既説法,起碼發生唔到係我两个女身上。
作者: TwinWong    時間: 16-4-12 15:35

siden 發表於 16-4-12 12:13
真心覺得唔戰鬥格都冇問題。

只要能力夠,不會太落後,性格隨和,都好適合丫。
虛不受保就敝

作者: TwinWong    時間: 16-4-12 15:39

Yanamami 發表於 16-4-12 15:23
我話天生佔50,家庭佔50. 我两个女都係我餵大,同—幼稚園,同—小学……信不信由你,陀住已知两个性格相反 ...
哈哈, 同我女一样, 一个左撇子, 一个右撇子,
左的努力不懈, 不斷力求上進,
右的練精學懶, 過到海就神仙

作者: littlefaith    時間: 16-4-12 15:43

ANChan59 發表於 16-4-12 14:31
佢父母家庭呢?
父母唔功利,亦唔係好勝心強之人,當年揀DGS都係因為聽人講好。
作者: Yanamami    時間: 16-4-12 15:44

TwinWong 發表於 16-4-12 15:39
哈哈, 同我女一样, 一个左撇子, 一个右撇子,
左的努力不懈, 不斷力求上進,
右的練精學懶, 過到海就神仙
陰公……我左的叻係叻,但反而你練猜学懶果个~右的呆係呆d, 但將勤補拙~
作者: Yanamami    時間: 16-4-12 15:47

littlefaith 發表於 16-4-12 15:43
父母唔功利,亦唔係好勝心強之人,當年揀DGS都係因為聽人講好。
禁楼上講不愛競爭既父母就唔会擺仔女係競爭既氛圍中呢句就不成立了?
作者: TwinWong    時間: 16-4-12 15:50

hkpapa852 發表於 16-4-12 14:51
依家係朋友影响力最大

作者: serinac    時間: 16-4-12 15:50     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-12+15:28+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-12 發表
我都覺得係天生多啲,如果家庭、親子關係好啲,對小朋友嘅影響力應該會相對提高。我大嗰個就「膽生毛」,唔撞板都唔知「死」字點寫,需要求嚴格啲;細佬就小心 緊慎型,要多鼓勵,管教寛松啲。搞到屋企有兩套標準,家姐就經常唔服氣

作者: TwinWong    時間: 16-4-12 15:51

Yanamami 發表於 16-4-12 15:44
陰公……我左的叻係叻,但反而你練猜学懶果个~右的呆係呆d, 但將勤補拙~
都係將勤補拙好

作者: 964000    時間: 16-4-12 16:15     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

我冇稔著報,唔太喜歡女校。

作者: ANChan59    時間: 16-4-12 16:37     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-12+14:31+佢父

原帖由 littlefaith 於 16-04-12 發表
你指功利是什麼定義?有沒有例子?

可能每個人的定義不同!

作者: littlefaith    時間: 16-4-12 17:01

Yanamami 發表於 16-4-12 15:47
禁楼上講不愛競爭既父母就唔会擺仔女係競爭既氛圍中呢句就不成立了?
請留意,佢哋係「聽人講DGS好」,人云亦云,所以俾個女入DGS。
作者: superying    時間: 16-4-12 17:12     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流,如果個女有本事考到,緊係讀啦!

作者: MASAYA    時間: 16-4-12 19:17

Yanamami 發表於 16-4-11 18:17
反而直私唔係考慮原因,係唔想讀齋校,所以冇考慮
作者: siden    時間: 16-4-13 08:34     標題: 引用:女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流

原帖由 superying 於 16-04-12 發表
女拔是頂級名女校,學術,體育,音樂也一流,如果個女有本事考到,緊係讀啦!

...
Agree,除非負擔不來,或父母冇時間跟學習。

作者: nokia9437    時間: 16-4-13 10:46     標題: 回覆:可以講下點解要讀女拔

作者: LittleButter    時間: 16-4-13 11:28

nokia9437 發表於 16-4-13 10:46
其實想請問, DGS除了名氣和看得見嘅每年體藝比賽成績優異, 有乜嘢途徑睇到DGS學術上係比其他名女校再好很多 ...
可參考以下數據,當作一個reference:

2015DSE成績/升大學率的中學排行榜
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1

作者: Yanamami    時間: 16-4-13 11:33

nokia9437 發表於 16-4-13 10:46
其實想請問, DGS除了名氣和看得見嘅每年體藝比賽成績優異, 有乜嘢途徑睇到DGS學術上係比其他名女校再好很多 ...

其实直私同津校不必比較~直私可筛選申請者,—般津校有七成是大抽奬,而SMCC—條龙更要全数接收band2/3学生,所以两间名津成績係卓越的~
作者: siden    時間: 16-4-13 12:42     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+12:21+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-13 發表
我其實好欣賞DGS可以做到成績好又all rounded

正如你話齋,DGS收盡精英,有得揀學生。

就算兩間瑪字成績稍有不及加體藝冇DGS咁卓越,都算難得。

作者: nokia9437    時間: 16-4-13 12:46     標題: 引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+10:46+其

作者: nokia9437    時間: 16-4-13 12:51     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+12:21+編

作者: nokia9437    時間: 16-4-13 12:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-04-13+發表本

作者: mcl203    時間: 16-4-13 13:19     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-04-13+發表我其

原帖由 nokia9437 於 16-04-13 發表
有啲似鷄和鷄蛋嘅情況, 究竟係收勁人所以成績體藝勁? 定係學校培育出人才?
如睇津校, 因收生自主較少, 就較 ...
咁又可以咁估下,佢地D小學部學生頂到6年升中計,應該比津校平均係高一DD,初中強班都係小學部學生較多~~~

作者: Yanamami    時間: 16-4-13 13:26

nokia9437 發表於 16-4-13 12:57
有啲似鷄和鷄蛋嘅情況, 究竟係收勁人所以成績體藝勁? 定係學校培育出人才?
如睇津校, 因收生自主較少, 就較 ...

有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少時间精伸金錢和心血去栽培小朋友吧~校方給予的是氛圍与机会吧~
作者: mcl203    時間: 16-4-13 13:28     標題: 引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+12:57+有

有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少時 ...
有喎,某男校咪常常強調囉~~~

作者: MASAYA    時間: 16-4-13 13:36

Yanamami 發表於 16-4-13 13:26
有边间中小学夠胆説校內的体艺精英全是自己校內—手培訓出來?我们身為父母的都心知肚明,自己投放了多少 ...
團體項目應該睇到學校教練既實力
作者: mcl203    時間: 16-4-13 13:49

Yanamami  自家培訓等於家長可Q埋雙手……真的嗎?  發表於 16 分鐘前

所以我咪有D奇怪囉...明明望到既野係咁咁咁...唔通眼花
作者: mcl203    時間: 16-4-13 13:54

MASAYA 發表於 16-4-13 13:36
團體項目應該睇到學校教練既實力
好多体藝生唔係跟學校老師/教練訓練的~~~

作者: MASAYA    時間: 16-4-13 13:57

mcl203 發表於 16-4-13 13:54
好多体藝生唔係跟學校老師/教練訓練的~~~
但團體項目唔係個人實力玩晒嘛,教練/領隊唔識用人就差好遠架喇
作者: siden    時間: 16-4-13 14:00     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+13:29+編

Totally agree

作者: mcl203    時間: 16-4-13 14:01

MASAYA 發表於 16-4-13 13:57
但團體項目唔係個人實力玩晒嘛,教練/領隊唔識用人就差好遠架喇
樣樣齊....好易執齊一套既
又咁講...體藝成績一向好...都易D揾好教練...又係雞/旦理論

作者: ANChan59    時間: 16-4-13 14:07

mcl203 發表於 16-4-13 13:49
Yanamami  自家培訓等於家長可Q埋雙手……真的嗎?  發表於 16 分鐘前

******************************* ...
Selective blindness ...  
作者: Yanamami    時間: 16-4-13 14:18

nokia9437  教練A帶上年第一嘅今年攞第一.
教練B帶上年第十嘅今年攞第四.
咁A&B邊個係好教練?
係咪創業难,守業更难?
作者: Yanamami    時間: 16-4-13 14:25

nokia9437  咁唔講體藝, 只講成績, 應該學校佔比重較高吧!

其实我既理解係:無論係体艺,定係学業,家校合作,加上学生既努力,先会幹出—番好成績~呢个鉄三角,缺任何—角都唔理想。所以家長要認同学校理念同作风,全力配合,向共同目標進發~
作者: mapp2009    時間: 16-4-13 14:41

DGS一半學生來自其它不同小學, 本身成績必定很很好, 自動自覺, 勤力上進, 對自己有要求, 只要學校提供到一個合適環境, 師資不太惡劣, 自然交到幼課, 但沒有"進補", 純靠學校又不可能, 畢竟考試有技巧, 補品幫到手, 試問有那所中學的學生沒有"進補"? 有人天資聰敏, 但總有人需要補品,

做人父母也要隨年代進步, 找出適合小朋友的才是上策, DGS不能寫包單所有畢業生也生活無憂, 婚姻美滿, 長命百壽, 豐衣足食...................

一所百年女校, 不會只出某類女生, 而且一個人的性格受多種因素影響, 不用"誇大"學校的魔力, 同時亦不能抹殺當中學生自己的努力

作者: ANChan59    時間: 16-4-13 15:49

mapp2009 發表於 16-4-13 14:41
DGS一半學生來自其它不同小學, 本身成績必定很很好, 自動自覺, 勤力上進, 對自己有要求, 只要學校提供到一 ...
Fair comment .
作者: nokia9437    時間: 16-4-13 15:54

作者: ANChan59    時間: 16-4-13 16:12     標題: 引用:Quote:mapp2009+發表於+16-4-13+14:41+DGS

我絕對認同DGS係一間很好很好的學校.
只是好奇她好像有一些魔力, 其他百年老校沒有, 所以想了解多些她的各 ...
香港百年老校不多!

作者: mapp2009    時間: 16-4-13 16:21

回覆 nokia9437 的帖子

本身部車係林寶, 其實就算不是專業車手, 不用靚油, 車速也不會慢, 對嗎?
DGS就是一所超過百年仍然吸引極多"林寶"停泊的一所女校, 此學校不會逼學生讀書, 又或者不需要, 隨你怎說, 以前連名次也沒有, 沒有家長日

作者: NeoMom    時間: 16-4-13 16:23

nokia9437 發表於 16-4-13 15:54
我絕對認同DGS係一間很好很好的學校.
只是好奇她好像有一些魔力, 其他百年老校沒有, 所以想了解多些她的各 ...
我覺得學校英文水平非常高是一個因素, 另學校管理都好好, 教我好與唔好的老師間間都有, 只係學校是否能夠控制到整體教學質素, 另外一樣野好少人提的是DGS係香港兩所G20學校的其中一間

作者: mapp2009    時間: 16-4-13 16:36

回覆 NeoMom 的帖子

DGJS確實有能力令學生完全愛上閱讀, 經過6年的培育, 英文水平高是結果吧, 而此班女生大部份直上中學, 再加上強勁外來生, 各方面的學術水平確實好難變差
外來生中, 如單單只比較英文一科, 真正能比得上DGJS畢業生的, 不會很多

作者: ANChan59    時間: 16-4-13 16:51

回覆 nokia9437 的帖子

你講百年老校,我問番你而已!

有邊十幾間?(又是你寫的!)

少於一百年不用講我知!

作者: Yanamami    時間: 16-4-13 16:57

答案?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
作者: picture    時間: 16-4-13 16:59     標題: 引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+15:54+我

原帖由 NeoMom 於 16-04-13 發表
我覺得學校英文水平非常高是一個因素, 另學校管理都好好, 教我好與唔好的老師間間都有, 只係學校是否能夠控 ...
咩係 G20?  請賜教。

作者: nokia9437    時間: 16-4-13 17:07

作者: ANChan59    時間: 16-4-13 17:11     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-13+16:51+回覆

我再次說明無意有任何冒犯DGS之意, 所有提問只出於了解多些而已.

我聽過的100年學校有:
我不是DGS家長,我只是好奇而已!

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!

作者: beastiebistro    時間: 16-4-13 17:11

Actually it should be G22. 22 grant schools set up by missionaries and churches in the 19th and early part of 20th century receiving grant-in-aid from the Government. If you look at the list, many would consider these the best schools in HK although some of these have since turned DSS (such as DBS, DGS, SPCC, Ying Wah, etc.)
作者: siden    時間: 16-4-13 17:12     標題: 引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-04-13+發表

原帖由 ANChan59 於 16-04-13 發表
我不是DGS家長,我只是好奇而已!

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!
St Paul Convent 一百六十幾年了

作者: candytl    時間: 16-4-13 17:12

回覆 picture 的帖子

G20 學校
http://blog.sina.com.cn/s/blog_66d97aa60102e7ns.html

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5