教育王國

標題: 昨天確疹ASD 中度,好唔開心 [打印本頁]

作者: p_ma    時間: 16-3-19 00:05     標題: 昨天確疹ASD 中度,好唔開心

純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自從18 個月去完健康院check up 完話佢冇乜眼神接觸,語言發展慢,要再返去檢查後,便一直帶著忐忑心情。一直到兩歳仍然覺得她和其他小朋友有分別,又入左PN 班,再返去檢查也不合格。其間已經找私人兒科醫生做評估,但是説她只是語言發展慢,冇其他autistic features, 轉介左去links 做ST.

作者: p_ma    時間: 16-3-19 00:11     標題: 回覆:p_ma 的帖子

後來係links 做左一兩堂個別訓練後,ST 姑娘話佢溝通意慾低,似有autism 症狀,推介上密集式訓練。PN 班主任又話佢對自己名字冇反應,眼神接觸軟弱,又唔係好専注及不聽指令,語言也發展遲緩。令我也有這個懷疑,最終還是上了密集式訓練,再等CAC 評估。

作者: p_ma    時間: 16-3-19 00:22     標題: 回覆:p_ma 的帖子

上完密集訓練後明顯進步了,但治療師還是建議我盡快做評估。結果兩歲半去健康院,再向姑娘表示我的憂慮,姑娘就話要等CAC 排隊,叫我send 份問卷去學校填左先。結果安排了囡囡接近兩歲九做評估,醫生評佢ASD 中等,要排S 位,我真的接受唔到要入特殊幼兒中心。佢話 I 位都未必適合佢,我起初以為囡囡只是傾向或輕度,沒想過她那麼嚴重,我真是好唔開心,哭了很久,唔知仲可以做乜幫佢。

作者: p_ma    時間: 16-3-19 00:45     標題: 回覆:p_ma 的帖子

囡囡的特徵:
社交:肯比小朋友或親友攬、拖手及鍚面。對人友善、不會打人、大部分時間也很開心。會主動跟lift 內的陌生人打招呼,講hello, 叔叔,姐姐,姨姨,哥哥。
認到親人,例如主動叫婆婆、姑婆。離別時會表現不捨及比goodbye kiss.
語言:詞彙數量,形容詞+名詞(中英文加埋)應該有100 個或以上。大部分時間講單字,最近才多了用語言表達自己,最常用是抱我、陪我、比我、我食,已經很努力教她講一整句,例如媽媽抱我、我食包,可惜通常都是要提示下才可講到。
另外最近開口多講了四個字,如唔返屋企、bye bye 爸爸/媽媽/姨姨,我又食、拖住手等。
醫生評佢語言理解+表達大概只有一歳九至兩歲的程度,另外也咬字不清。
ST 甚至話計佢自發性+frequency 來做準則,她大概只有一歲半程度。

作者: newsky    時間: 16-3-19 08:47

不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾個單字!你囡囡其實能力唔差!不要太著重評估結果!S位有全面的訓練 對我地小朋友很有幫助!如果你囡囡識講甘多嘢!很有機會讀返主流小學!見左醫務社工未?見左會安心啲!有咩喺度同大家傾!呢度好多同路人!
作者: KCHK    時間: 16-3-19 10:02     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

樓主, 睇你女能力應該幾好, 可能係評估當日表現比較差, 所以就算入左S位, 老師覺得佢無事都會問下你會唔會轉返出I 位。S 位資源好, 會好大幫助。 唔好聽到S 位就唔開心, 努力吧!

作者: piglet0529    時間: 16-3-19 10:12     標題: 引用:純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自

原帖由 p_ma 於 16-03-19 發表
純粹想分享心中不快,囡囡快兩歲九個月,自從18 個月去完健康院check up 完話佢冇乜眼神接觸,語言發展慢, ...
其實S位資源好好, 如果進度ok那K3轉主流吧!

作者: sheung1126    時間: 16-3-19 13:27     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多
我仔連招呼都唔會同人打
有意思的單字十個都唔夠,片又未戒到
評估時冇講輕定重,初初當然希望佢輕
但而家覺得佢應該都幾嚴重,但又未去到重度咁誇張
我仔仲有過度活躍症狀,周圍跑,不停跳
所以連幼稚園都未揾到
而家唯有上住2日密集班先,見步行步

作者: newsky    時間: 16-3-19 17:13

回覆 sheung1126 的帖子

排緊S位嗎?我仔仔剛三歲!有意義的單字五個左右!有時真係急都無用!共勉之
作者: p_ma    時間: 16-3-19 18:43     標題: 引用:不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾

原帖由 newsky 於 16-03-19 發表
不要太擔心!我仔仔都係中度自閉!只識講幾個單字!你囡囡其實能力唔差!不要太著重評估結果!S位有全面的 ...
多謝你,佢雖然識得講好多字,但佢語言表達同理解應該很差,同埋比同齡小朋友少用語言表達自己。佢只是name 佢識既物件,完全冇request 同分享,應對都缺乏,最多只表達抱我、陪我、我食、vivi, 冇乜用手指指佢想要既嘢,可能因為咁就評為中等。大家多D傾下偈。

作者: DENNIS201    時間: 16-3-19 20:21

小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧
係唔係評估當日唔理醫生,無比反應
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為?
作者: p_ma    時間: 16-3-19 20:56     標題: 引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

原帖由 DENNIS201 於 16-03-19 發表
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為? ...
我真係唔知,佢當日表現乖,有啲問題識也不肯答,我們又不可以幫口。醫生問左我好多問題,我諗最主要係佢對於我同我先生叫佢個名也冇反應(當天表現)。醫生又叫我地指向一個方向叫佢望,佢又唔理。護士同我攞資料時曾經提過除了當天表現,仲會考慮埋學校問卷、照顧者比的資料、健康院紀錄。我諗計埋得出一個這樣的結果。我對於這個評級真的很傷心。

作者: p_ma    時間: 16-3-19 20:59     標題: 引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

佢冇重覆性行為,興趣也不狹窄,佢一樣玩具玩幾玩就唔玩,我反而覺得她專注力不足。

作者: YANMA0724    時間: 16-3-19 22:23

唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級,我當時都有唔開心,但自己應該係最了解自己個小朋友既能力,醫生只係睇2個幾鐘都未必準,而且小朋友進步可以好快,同佢做多D眼神練習,佢要乜都要望咗你先比佢,其實你個女都算幾好識講咁多字,又無乜重複行為,你做密集嗰度有無得做感統治療?我覺得亞女做咗應人反應好咗,或者你可以多D同佢去遊樂場玩,刺激下個前庭都有幫助

另外可以試下佢想去邊度玩拉你去時要捉實佢唔行,等佢望你先比佢拖住你行或放手比佢自己行,等佢多d望你,我個女同你個女既問題好似,都係眼神弱,多D同佢練會有進步

加油呀,大家一齊努力
作者: p_ma    時間: 16-3-19 23:34     標題: 引用:樓主,+睇你女能力應該幾好,+可能係評估當

原帖由 KCHK 於 16-03-19 發表
樓主, 睇你女能力應該幾好, 可能係評估當日表現比較差, 所以就算入左S位, 老師覺得佢無事都會問下你會唔 ...
多謝你,想請教假設入左S位一個學期,老師覺得佢ok,一定可以調返I 位嗎?我同幾個朋友丶親戚講過,佢地都一致認為盡量唔好比佢入S位,因為驚入第日入唔到好的小學。

作者: p_ma    時間: 16-3-19 23:37     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-19+發表純粹想

原帖由 piglet0529 於 16-03-19 發表
其實S位資源好好, 如果進度ok那K3轉主流吧!
想請教S位轉返主流k3, 也有學校收嗎?還是醫生會幫手寫紙,一定入得返?

作者: p_ma    時間: 16-3-19 23:56     標題: 引用:我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多 我仔連

原帖由 sheung1126 於 16-03-19 發表
我仔2歲10個月,你囡囡比我仔好好多
我仔連招呼都唔會同人打
有意思的單字十個都唔夠,片又未戒到
請問你排緊乜嘢位?加油啊!

作者: llam1210    時間: 16-3-19 23:58     標題: 回覆:p_ma 的帖子

老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學和跟得上,唔係考慮什麼好小學。小朋友叻在k3可轉回I, 甘咪冇人理是否曾讀s位。我唔知你講的好學校是否直資私小。如是官津,除了最後叩門,唔係根本不用去考。是抽籤的。直資私小,好多時都係面試表現。

作者: p_ma    時間: 16-3-19 23:58     標題: 引用:回覆+sheung1126+的帖子 排緊S位嗎?我仔

原帖由 newsky 於 16-03-19 發表
回覆 sheung1126 的帖子

排緊S位嗎?我仔仔剛三歲!有意義的單字五個左右!有時真係急都無用!共勉之 ...
你有冇同佢做密集訓練?你幾時發現他有自閉特徵?

作者: dragonbaby1202    時間: 16-3-20 00:13

回覆 p_ma 的帖子

不用太灰心,我都係過來人,阿仔26個月評估自閉譜係,語言落後9個月,都覺得做人無希望咁,如今佢四歲,口齒伶俐,讀主流,老師話學野,自理唔使擔心,不過好霸道,好多家長見到都話佢好叻講野,成個小大人咁,好喜歡同小朋友玩,話自閉都無人信。三歲已評估語言正常,推理超齡。不過我唔覺得佢有咩特長。小朋友有兒童發展障礙,做家長唯有做多少少。你囡囡仲細個,好好教,阿媽係最好的老師!
作者: p_ma    時間: 16-3-20 00:26     標題: 引用:唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級

原帖由 YANMA0724 於 16-03-19 發表
唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級,我當時都有唔開心,但自己應該係最了解自己個小朋友既能力,醫 ...
多謝你,你個女而家幾大呢?讀邊種幼稚園?
我女做訓練有齊社交、語言、感統、大小肌、專注等,最近加埋音樂治療,一星期二次每次兩小時。而家諗緊加多一日社交班比佢。其實我屋企樓下有會所同公園,自bb 七八個月時,幾乎每日也帶她落去又走又爬,夠曬感統訓練。她身手靈活,不過到而家跳起仲係未好夠力彈得唔高。OT 也有話佢大丶小肌也發展落後,我也百思不得其解,可能真係天生。

作者: p_ma    時間: 16-3-20 00:42     標題: 引用:老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學

原帖由 llam1210 於 16-03-19 發表
老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學和跟得上,唔係考慮什麼好小學。小朋友叻在k3可轉回I, 甘咪冇人 ...
你講得也有道理,醫生也講過S位一定不可能報直資同私小。我而家希望佢做完密集式訓練,過多年半可以ok ,去I位都可以。

作者: p_ma    時間: 16-3-20 00:45     標題: 引用:+本帖最後由+dragonbaby1202+於+16-3-20+00

原帖由 dragonbaby1202 於 16-03-20 發表

回覆 p_ma 的帖子
多謝你,咁你個仔評為乜程度?又入主流定I or S 位?比佢做左密集式訓練幾耐?你這個例子真的很令人鼓舞!

作者: p_ma    時間: 16-3-20 00:47     標題: 回覆:dragonbaby1202 的帖子

我女也是所有項目也落後九個月。

作者: p_ma    時間: 16-3-20 00:51     標題: 引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

我女仲講bb話,有時自言自語。又會成日望燈,我起初以為依D係BB發展過度期,會慢慢甩。點知ST 話依D屬於冇意義的重複性行為來尋求自我刺激。

作者: dragonbaby1202    時間: 16-3-20 01:01

回覆 p_ma 的帖子

佢當時評估俾E 位,醫生問有無學校收,我話有,所以醫生俾E 位。現在仲未排到,就算排到都未必俾佢返。佢評估完我都好緊張搵訓練俾佢,上過十幾堂小組,八堂個別訓練,言語治療七堂,主要是糾正發音。
作者: KCHK    時間: 16-3-20 10:57     標題: 引用:Quote:原帖由+KCHK+於+16-03-19+發表樓主,

多謝你,想請教假設入左S位一個學期,老師覺得佢ok,一定可以調返I 位嗎?我同幾個朋友丶親戚講過,佢地都 ...
由於現在派S 位需要排隊, 到時你參觀過學校可以reject 的。不過、如果你覺得小朋友情況有改善, 你可以叫跟你地的社工問下醫生轉I 位的。唉! 我仔評估當日是delay 了1年3個月, 唔通佢係嚴重?

作者: KCHK    時間: 16-3-20 11:02     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

你女的情況唔一樣, 所以我都唔知見意你女讀定唔讀S 位好, 我只知道家長要選擇最合適的教育給仔女, 唔好令小朋友放棄學習。再觀察下再決定吧!

作者: p_ma    時間: 16-3-20 23:23     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-19+發表多謝你

原帖由 KCHK 於 16-03-20 發表
由於現在派S 位需要排隊, 到時你參觀過學校可以reject 的。不過、如果你覺得小朋友情況有改善, 你可以叫跟 ...
我女各方面delay 九個月,語言理解好似delay 成年。而家plan 再比多D密集訓練佢,希望一年後有好進展,可以apply I 位都得。我女有時會講外星話,唔知佢想表達D乜,你小朋友有冇咁嘅情況?

作者: p_ma    時間: 16-3-20 23:25     標題: 回覆:KCHK 的帖子

我也認同你的意見,佢能力唔得迫佢也沒用。

作者: p_ma    時間: 16-3-20 23:26     標題: 引用:+本帖最後由+dragonbaby1202+於+16-3-20+01

原帖由 dragonbaby1202 於 16-03-20 發表

回覆 p_ma 的帖子
咁你小朋友當時應該唔太差。

作者: KCHK    時間: 16-3-21 13:09     標題: 引用:Quote:原帖由+KCHK+於+16-03-20+發表由於現

原帖由 p_ma 於 16-03-20 發表
我女各方面delay 九個月,語言理解好似delay 成年。而家plan 再比多D密集訓練佢,希望一年後有好進展,可以 ...
我仔當時2歲, 做私人評估, 個report 差到無人有, 心理學家直頭係話佢仲係'肛門期'無進化到去下一步的口腔期, 即當時只係停留在6個幾月大咁, 咁我就好似傻左咁周圍找治療堂比佢, 又硬起心場唔比佢講BB 話, 一定要佢指或者講佢需要咩野先幫佢做, 過左半年到就見CAC 醫生, 都同意我仔有自閉加遲緩, 不過就無咁差, 可能係我地有同佢治療, 所以進步左, 醫生講到明希望快d 排到S 位, 因為照佢地睇會進步多d 。 當時佢係無講我仔係中度定嚴重的, 我諗係怕hurt 到我地。 現在亞仔已經就來5歲了, 上年九月大派位時入到S 位, 開左學2個月到就由自閉班轉左去遲緩班,現在的課程應該係K1 的程度。

作者: Linchu    時間: 16-3-21 17:17     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

我仔3歲2個月仲係講緊 Bb 話,排緊 I 位 ! 講真都幾擔心

作者: p_ma    時間: 16-3-21 18:28     標題: 引用:我仔3歲2個月仲係講緊+Bb+話,排緊+I+位+!

原帖由 Linchu 於 16-03-21 發表
我仔3歲2個月仲係講緊 Bb 話,排緊 I 位 ! 講真都幾擔心
你仔有冇讀PN 班?有冇統計過識幾多個字?我唔係好明我個女講到大概100個字(當中係認到物件,唔係亂講,形容詞也表達正確,雖然有D字講得唔清),表達也懂有限運用兩個字,如我食、比我、陪我、飲水,自理也ok, 也被建議去S位,搞到我喊左幾日。而家應該要花多D錢再比多D密集訓練佢,希望年半後佢ok, 可以去返主流or I 位。

作者: YANMA0724    時間: 16-3-21 22:04

回覆 p_ma 的帖子

我個女依家2歲7個月返緊上午PN,出年報咗另一間幼稚園K1,依家佢上午返幼稚園下午一三五返密集班,嗰時醫生都建議我地排S位因為話亞女無言語,但我地只係排咗E位,睇下亞女K1間學校接唔接受,如果OK會KEEP住比佢咁返學,一來多接觸返主流學校群體生活,另外亦都有訓練比到佢
其實你囡囡聽唔聽指令?可唔可以坐定定?依家有無返幼稚園?

作者: p_ma    時間: 16-3-21 23:11     標題: 回覆:YANMA0724 的帖子

佢好飄忽,心情好的時候就跟指令,或者有嘢利誘到佢就乖,很講多D嘢表達。坐定定方面,PN 班老師話佢好快lose focus, 又話比如人地肯坐定30 mins, 佢只可以坐定10 mins. 又話好難draw 佢attention. 係屋企教佢亦有相同感覺,我都覺得比較難同佢溝通,醫生話佢咁樣好難係主流學校學嘢,所以建議佢去S 位。佢返學應該冇滋擾他人行為,所以so far 未收過投訴,冇被勸退學。

作者: a328    時間: 16-3-21 23:35     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕度,傷心了一星期就收拾心情幫佢報私人社交班,因唔知政府排幾耐,end up I wait for 2 years, 到k3 才安排到去watchdog, 但之前做了兩年,好大進步,佢都係識好多詞字,但long sentence 較差,而家都係,但有大進步。係有時會詞不達意.

你唔好理個label, 佢乜差就補個樣,當興趣班。我仔今年小一,也可入讀主流,只不過will keep 報EQ 班

作者: Linchu    時間: 16-3-22 01:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Linchu+於+16-03-21+發表我仔

原帖由 p_ma 於 16-03-21 發表
你仔有冇讀PN 班?有冇統計過識幾多個字?我唔係好明我個女講到大概100個字(當中係認到物件,唔係亂講,形 ...
我仔係全 Bb 話 ... 返緊 pn 班 , 黎緊 9月返主流 K1 ~

作者: Linchu    時間: 16-3-22 01:38     標題: 引用:回覆+p_ma+的帖子 我個女依家2歲7個月返緊

原帖由 YANMA0724 於 16-03-21 發表
回覆 p_ma 的帖子

我個女依家2歲7個月返緊上午PN,出年報咗另一間幼稚園K1,依家佢上午返幼稚園下午一三五 ...
返密集你覺得有無幫助 ? 我都 1516 緊 ~ 好唔好上午密集,下午返主流 ! 上 3T 或者幼稚園老都話佢好聰明,好醒目,係唔肯講野 ... 我都唔知點算

作者: p_ma    時間: 16-3-22 09:20     標題: 引用:我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕

原帖由 a328 於 16-03-21 發表
我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕度,傷心了一星期就收拾心情幫佢報私人社交班,因唔知政府排幾耐 ...
乜嘢係watchdog? 其實我地由佢兩歳兩個月開始比佢去私家training, 而家兩歲九個月確疹,醫生話佢落後較大的是social skill 同語言。

作者: p_ma    時間: 16-3-22 09:23     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-21+發表你仔有

原帖由 Linchu 於 16-03-22 發表
我仔係全 Bb 話 ... 返緊 pn 班 , 黎緊 9月返主流 K1 ~
全bb 話?有冇一D係有意義的naming ? 識叫爸媽未?除左語言落後有冇其他問題?例如冇eye contact 唔應人?

作者: Linchu    時間: 16-3-22 11:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Linchu+於+16-03-22+發表我仔

原帖由 p_ma 於 16-03-22 發表
全bb 話?有冇一D係有意義的naming ? 識叫爸媽未?除左語言落後有冇其他問題?例如冇eye contact 唔應人?

...
爸媽都唔係次次肯叫 ~ 有 eye contact , 無固執行為,叫佢名會應呀 ! 係都唔肯開聲講野

作者: a328    時間: 16-3-22 13:27     標題: 回覆:p_ma 的帖子

政府比既training, 有其他中心選擇。我選擇watchdog, 我要港島區的

作者: p_ma    時間: 16-3-22 16:38     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-22+發表全bb+

爸媽都唔係次次肯叫 ~ 有 eye contact , 無固執行為,叫佢名會應呀 ! 係都唔肯開聲講野

...
咁奇怪?醫生評左佢乜野?

作者: p_ma    時間: 16-3-22 16:42     標題: 引用:政府比既training,+有其他中心選擇。我選擇

原帖由 a328 於 16-03-22 發表
政府比既training, 有其他中心選擇。我選擇watchdog, 我要港島區的
咁你這幾年有冇比私人ST, OT 訓練佢做?上小一係私人/直資定政府津小?

作者: a328    時間: 16-3-22 17:09     標題: 回覆:p_ma 的帖子

有去step 及健苖軒上堂,足兩年,自行入咗一間學校,係我地target

作者: Linchu    時間: 16-3-22 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+Linchu+於+16-03-22+發表爸媽

原帖由 p_ma 於 16-03-22 發表
咁奇怪?醫生評左佢乜野?
懷疑自閉傾向

作者: vincelo29    時間: 16-3-22 20:13     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-22+發表咁奇怪

懷疑自閉傾向
會有覆診?覆診唔知會否再評估一下?

作者: YANMA0724    時間: 16-3-22 21:24

回覆 p_ma 的帖子

我個女同你個女真係好似,老師都係發覺佢上堂唔留心,經常周圍望,到依家下學期開始有少少進步,有次老師話佢都開始望住講英文故事既老師,同會聽班主任講野,唔知係咪做多咗感統既關係,依家一個星期比佢返多半小時感統,睇下有無大幫助,你返邊間密集有咁多治療?唔介意可以PM我,THANKS

作者: josumjo    時間: 16-3-23 00:14     標題: 回覆:p_ma 的帖子

我仔27months..自閉傾向嚴重..........到依家都未識講野....一知道已經上單對單OT and ST....上左2.5半月...有進步.......黎緊會返links午間學堂

作者: sheung1126    時間: 16-3-23 14:35     標題: 引用:Quote:原帖由+sheung1126+於+16-03-19+發表

請問你排緊乜嘢位?加油啊!
我仔排緊s位

作者: sharonho98    時間: 16-3-23 16:26     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-19+發表請問你

原帖由 sheung1126 於 16-03-23 發表
我仔排緊s位
請問有沒有人知道排S位等多久?

作者: KCHK    時間: 16-3-23 19:14     標題: 回覆:sharonho98 的帖子

你要上網睇下你選擇左的中心派到咩年份月份, 通常4月份大派位完左之後比較容易掌握大約幾時派到。每間輪候時間都唔同

作者: p_ma    時間: 16-3-24 09:53     標題: 引用:有去step+及健苖軒上堂,足兩年,自行入咗

原帖由 a328 於 16-03-22 發表
有去step 及健苖軒上堂,足兩年,自行入咗一間學校,係我地target
Thanks for sharing, 請問一星期上幾堂,每次大概幾小時?

作者: p_ma    時間: 16-3-24 09:55     標題: 回覆:YANMA0724 的帖子

你女幾大?講得多唔多嘢?已經pm 了你。

作者: p_ma    時間: 16-3-24 10:01     標題: 引用:我仔27months..自閉傾向嚴重..........到依

原帖由 josumjo 於 16-03-23 發表
我仔27months..自閉傾向嚴重..........到依家都未識講野....一知道已經上單對單OT and ST....上左2.5半月.. ...
評估左未,姑娘也提議我返下午學堂,不過佢返緊下晏班所以會搵D training 係星期六做的。

作者: a328    時間: 16-3-24 14:22     標題: 回覆:p_ma 的帖子

Step 3 小時, 健苗軒每堂45 mins

作者: josumjo    時間: 16-3-24 17:19     標題: 回覆:p_ma 的帖子

評估左...自閉傾向嚴重....
上左單對單training 2⃣️個月
有進步

作者: YANMA0724    時間: 16-3-24 20:14

回覆 p_ma 的帖子

健苗軒要足3歲先可以報,佢話1/4會出新季刊,你可以上網睇下,STEP灣仔嗰間我都有睇過星期六有3小時班,不過又覺得好似上太耐,所以諗緊報唔報
作者: p_ma    時間: 16-3-24 21:16     標題: 引用:Step+3+小時,+健苗軒每堂45+mins +

原帖由 a328 於 16-03-24 發表
Step 3 小時, 健苗軒每堂45 mins
Step 同健苗軒各自返多少日?返兩年發展跟到實際歲數?

作者: p_ma    時間: 16-3-24 21:18     標題: 引用:回覆+p_ma+的帖子 健苗軒要足3歲先可以報

原帖由 YANMA0724 於 16-03-24 發表
回覆 p_ma 的帖子

健苗軒要足3歲先可以報,佢話1/4會出新季刊,你可以上網睇下,STEP灣仔嗰間我都有睇過星 ...
Step 星期六三小時班包乜?

作者: a328    時間: 16-3-25 00:18     標題: 引用:Quote:原帖由+a328+於+16-03-24+發表Step+3

原帖由 p_ma 於 16-03-24 發表
Step 同健苗軒各自返多少日?返兩年發展跟到實際歲數?
Step 返星期六,星期六返三小時係ok, 每一次上完堂都會同家長傾進度,佢有唔同種類嘅班幫你編排。健苗軒我上感統及言語的

作者: a328    時間: 16-3-25 00:20     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

健苗軒我返平日一星期一堂. 我盡量安排同一日唔洗去兩次,我後來停咗因為等到watchdog

作者: carmenlau11182    時間: 16-3-27 13:01     標題: 回覆:a328 的帖子

上星期細仔評估完(2歲半)
醫生話佢自閉症, 唔係自閉譜系, 排緊S位。
語言差, 只得1.5 歲能力, 有小小固執行為。

作者: daibolam    時間: 16-4-2 15:23     標題: 回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

加油! 我囡囡20個月評估懷疑中度至嚴重。23個月上密集到而家。而家31個月大,叻左好多。竟然年初考到普通k1後補位。初時同老公日日喊,諗番起佢有一日識用手指,指住條魚,講個“魚”字,仲識擰轉個頭望住我,諗番都好感動。每日誇張到好似做戲嘅教導係有幫助的。唔好理其他人點睇。 加油。

作者: Yukiruirui888    時間: 16-4-3 21:54     標題: 引用:加油!+我囡囡20個月評估懷疑中度至嚴重。23

原帖由 daibolam 於 16-04-02 發表
加油! 我囡囡20個月評估懷疑中度至嚴重。23個月上密集到而家。而家31個月大,叻左好多。竟然年初考到普通k1 ...
你有去做評估嗎?我好1516 去私家評估,因經濟困難,但等政府的cac又唔知等幾耐

作者: p_ma    時間: 16-4-13 18:38     標題: 引用:上星期細仔評估完(2歲半) 醫生話佢自閉症,

原帖由 carmenlau11182 於 16-03-27 發表
上星期細仔評估完(2歲半)
醫生話佢自閉症, 唔係自閉譜系, 排緊S位。
語言差, 只得1.5 歲能力, 有小小固 ...
自閉症同自閉症譜系有乜分別?

作者: p_ma    時間: 16-4-13 18:40     標題: 引用:加油!+我囡囡20個月評估懷疑中度至嚴重。23

原帖由 daibolam 於 16-04-02 發表
加油! 我囡囡20個月評估懷疑中度至嚴重。23個月上密集到而家。而家31個月大,叻左好多。竟然年初考到普通k1 ...
請問你做左乜嘢密集訓練?

作者: p_ma    時間: 16-4-13 18:43     標題: 引用:Quote:原帖由+daibolam+於+16-04-02+發表加

原帖由 Yukiruirui888 於 16-04-03 發表
你有去做評估嗎?我好1516 去私家評估,因經濟困難,但等政府的cac又唔知等幾耐

...
你小朋友有返PN 嗎?同健康院講佢好擔心叫佢快D比你去CAC, 有埋學校comment 仲好,可以加速(如學校也覺得小朋友有問題。)

作者: Yukiruirui888    時間: 16-4-13 23:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-04-03+

原帖由 p_ma 於 16-04-13 發表
你小朋友有返PN 嗎?同健康院講佢好擔心叫佢快D比你去CAC, 有埋學校comment 仲好,可以加速(如學校也覺得小 ...
無返pn,已經排緊協康的評估,cac要排9個月至1年都排緊,宜家都唔知點好

作者: Baby豬1209    時間: 16-4-16 07:28     標題: 引用:Quote:原帖由+carmenlau11182+於+16-03-27+

自閉症同自閉症譜系有乜分別?
同問?

作者: p_ma    時間: 16-4-18 08:52     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-04-13+發表你小朋

原帖由 Yukiruirui888 於 16-04-13 發表
無返pn,已經排緊協康的評估,cac要排9個月至1年都排緊,宜家都唔知點好

...
在等待的期間做下密集訓練先,我那時都係咁,因為你有懷疑,不要甚麼也不做錯過了治療的時間。

作者: peonybibi    時間: 16-4-18 13:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-04-13+

原帖由 p_ma 於 16-04-18 發表
在等待的期間做下密集訓練先,我那時都係咁,因為你有懷疑,不要甚麼也不做錯過了治療的時間。

...
你覺得密集喺咩部份令小朋友進步最大?

作者: 星星baby    時間: 16-4-18 14:28     標題: 回覆:peonybibi 的帖子

其實要點講 即使唔做訓練 小朋友同自己比較都會有進步 不過進展好慢 上訓練都係嘗試 成效因人而異 但係小朋友尼個時間係黃金干預期 如果乜都唔做既話擔心追唔返 自己唔夠膽去搏

作者: Yukiruirui888    時間: 16-4-18 15:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-04-13+

...
我有搵資料,聽講座,自己學下,密集訓練我負擔唔起,有資助的要評估左先可以申請

作者: p_ma    時間: 16-4-18 19:08     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-04-18+發表在等待

原帖由 peonybibi 於 16-04-18 發表
你覺得密集喺咩部份令小朋友進步最大?
其實我女做緊小組密集,OT, ST 大小肌、社交,我覺得全部也有幫助,好難話邊個項目幫助最大。

作者: p_ma    時間: 16-4-18 19:11     標題: 引用:其實要點講+即使唔做訓練+小朋友同自己比較

原帖由 星星baby 於 16-04-18 發表
其實要點講 即使唔做訓練 小朋友同自己比較都會有進步 不過進展好慢 上訓練都係嘗試 成效因人而異 但係小朋 ...
絕對同意,我想比佢再做多D 訓練Tim.

作者: p_ma    時間: 16-4-18 19:49     標題: 引用:其實要點講+即使唔做訓練+小朋友同自己比較

原帖由 星星baby 於 16-04-18 發表
其實要點講 即使唔做訓練 小朋友同自己比較都會有進步 不過進展好慢 上訓練都係嘗試 成效因人而異 但係小朋 ...
絕對同意,我想比佢再做多D 訓練Tim.

作者: p_ma    時間: 16-4-18 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-04-18+發表在等待

原帖由 Yukiruirui888 於 16-04-18 發表
我有搵資料,聽講座,自己學下,密集訓練我負擔唔起,有資助的要評估左先可以申請

...
排緊CAC 未?嘈下佢,講嚴重D,如果唔係政府唔會同你急。

作者: Yukiruirui888    時間: 16-4-19 00:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-04-18+

排緊CAC 未?嘈下佢,講嚴重D,如果唔係政府唔會同你急。
排左,但姑娘話無咁快

作者: daibolam    時間: 16-4-19 01:20     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-04-18+發表在等待

原帖由 Yukiruirui888 於 16-04-18 發表

...
圖書館有書借。協康出好多本都有

作者: daibolam    時間: 16-4-19 01:27     標題: 引用:Quote:原帖由+daibolam+於+16-04-02+發表加

請問你做左乜嘢密集訓練?
一星期五日。每天3小時。課程個名叫密集班。幾個人睇幾個小朋友。佢地每日做唔同野。感統就類似體育堂。口肌堂。唱歌勞作。角色扮演。排洗。較多用圖卡

作者: pollybell    時間: 16-4-19 13:43

咁細評估可以天同地,只要小朋友智力正常,唔需要擔心,智力會補足佢D不足,特別語言要追可以好快。
作者: lawwct    時間: 16-4-28 16:44

回覆 p_ma 的帖子

請問你安排了什麼training比小朋友?我個囝囝4月初評估自閉症譜系,我而家周圍搵training比佢,但度度都要排幾個月,有點焦急,邊間training center好?

作者: p_ma    時間: 16-4-30 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-04-13+發表請問你

原帖由 daibolam 於 16-04-19 發表
一星期五日。每天3小時。課程個名叫密集班。幾個人睇幾個小朋友。佢地每日做唔同野。感統就類似體育堂。口 ...
你在那兒上?

作者: p_ma    時間: 16-4-30 23:51     標題: 引用:咁細評估可以天同地,只要小朋友智力正常,

原帖由 pollybell 於 16-04-19 發表
咁細評估可以天同地,只要小朋友智力正常,唔需要擔心,智力會補足佢D不足,特別語言要追可以好快。 ...
點先知佢智力正常?醫生話咁細未評到。

作者: p_ma    時間: 16-4-30 23:52     標題: 引用:回覆+p_ma+的帖子 請問你安排了什麼traini

原帖由 lawwct 於 16-04-28 發表
回覆 p_ma 的帖子

請問你安排了什麼training比小朋友?我個囝囝4月初評估自閉症譜系,我而家周圍搵training ...
已pm 你

作者: pollybell    時間: 16-5-1 01:02

回覆 p_ma 的帖子

做父母應該感覺到,佢平時表現除語言表達外,身體語言或者行為反應都略知一二,教佢認圖例如蘋果,橙,物品認知如何都大概知道。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5