教育王國

標題: 好唔好搬去41網? [打印本頁]

作者: Heihomami    時間: 16-3-2 07:27     標題: 好唔好搬去41網?

朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而家住緊外區八百幾尺),值唔值得咁做?
作者: MC1128    時間: 16-3-2 07:49     標題: 引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

原帖由 Heihomami 於 16-03-02 發表
朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
朋友孩子是男定女?一個定更多?

作者: niclicma    時間: 16-3-2 07:57     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

我覺得要有會讀嘅私校backup先好咁做,如果唔係,辛苦搬完,錢花了,但過咗黃大仙就最慘。搬前要考慮這個風險。

作者: Yanamami    時間: 16-3-2 08:03

唔知你朋友平日抽獎同横財运如何?剛过去果期有無買六合彩?有五分二千幾万?呢个世界总有幸运兒,不过唔知係咪自己?
作者: MC1128    時間: 16-3-2 08:14     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-2+08:05+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-02 發表

唔知你朋友平日抽獎同横財运如何?剛过去果期有無買六合彩? ...
咁,抽中首志願機會絕對大過中六合彩頭獎,大好多好多添

作者: karen55407    時間: 16-3-2 08:52     標題: 引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
朋友當年本來住新界house,暫時租住41網,真係抽中紅磚牆,抽中後又搬回新界住,不過日日接送好勞累,捱咗兩、三年,都係要真正搬去學校附近住下來。我覺得可以一搏,但要作最壞打算,因為失敗比成功的多。

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-2 08:54     標題: 回覆:Heihomami 的帖子

抽唔到喇沙或瑪利諾,隨時要去黃大仙讀書。佢原來邊區?

作者: sbux    時間: 16-3-2 08:58     標題: 引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

四個人三百幾呎。。。淨係唸將800呎傢具塞入300呎都頭㾗。同埋咁大轉變,家庭好易有爭拗,三思。

作者: ffaye    時間: 16-3-2 09:23     標題: 引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

小朋友會否都target 直資?如果直資收左又accept offer,搬左去都無得抽,仲要心大心細要唔要個offer(朋友試過真道收左,但又覺得唔抽41好嘥,又怕放左抽黄大仙。最後都accept真道offer放棄抽獎) 個opportunity cost都幾大。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-2 10:04     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

如果特登搬去41網只為紅磚女校或九龍城男校,機會大約係4至5份1,諗清楚咁大動作為咗呢兩間學校值唔值得。

作者: retriever    時間: 16-3-2 10:16

sbux 發表於 16-3-2 08:58
四個人三百幾呎。。。淨係唸將800呎傢具塞入300呎都頭㾗。同埋咁大轉變,家庭好易有爭拗,三思。

...

true... 易拗

作者: hkpapa852    時間: 16-3-2 10:20

錢多唔係concern既, 咪搬去搏個希望囉, 起碼易中過六合彩
作者: herman0114    時間: 16-3-2 11:16     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

之前有post講過抽41熱門小學大約有1/4機會,如果冇私小backup, 無謂博。

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-3-2 11:41

回覆 Heihomami 的帖子

搬去41網真係要諗清楚,你有無心儀直資及私小要考?或只係一心一意抽41網?唔到攪到兩頭唔到岸。
作者: Jane1983    時間: 16-3-2 11:43

佢有無抽獎運?有就試吓無妨。鄰居一對仔女,兩個都第一志願,女抽到St Mary,仔抽到循道。佢成日覺得抽獎好易ga。

如果一向係地獄黑仔王,就要三思,八百呎搬300幾,一家4個人,生活質素大幅下降,抽唔到仲嬲。
作者: whitepurin    時間: 16-3-3 08:27     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而失手就幾乎直入寶校。

我自己都係特登搬咗嘅,但我策略只求穩入,並非target最hit嗰間,有人會覺得浪費,但當時覺得阿女考私小唔得多,搬去41幾乎穩入另一女校,都值得。不過我自己本身都住九龍,阿女讀間幼稚園本身又離41不遠,唔使特別安排校車,租出自己層樓再租41只係補少少錢,其實成本唔高,我自己就覺得值(touchwood, 其實仲未抽

作者: Heihomami    時間: 16-3-3 19:07

回覆 whitepurin 的帖子

我朋友都係求穏,佢而家住屯門,諗住抽到就認真長期搬出去。
作者: WaWa_fish    時間: 16-3-3 19:59     標題: 回覆:Heihomami 的帖子

何謂抽到獎?你心儀邊一間?

作者: sissysze    時間: 16-3-3 21:49     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

抽唔到紅磚都乙二好大機入聖家,唔怕喎

作者: nama    時間: 16-3-3 22:39     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

我自己住41都忍心放棄咗大抽獎

作者: wongkitty    時間: 16-3-3 22:46     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

我在41網, 已accept 直資放棄大抽獎

作者: whitepurin    時間: 16-3-4 14:19     標題: 回覆:sissysze 的帖子

乙一揀聖家就穩陣,我諗乙二入聖家都要好彩先得

作者: HMmummy    時間: 16-3-4 18:03     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

對得住自己,搬啦!再唸,就會放棄!

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-4 22:53     標題: 引用:回覆+whitepurin+的帖子 我朋友都係求穏,

原帖由 Heihomami 於 16-03-03 發表
回覆 whitepurin 的帖子

我朋友都係求穏,佢而家住屯門,諗住抽到就認真長期搬出去。 ...

都無話唔可以搬去大抽獎既....咪試下...唔試唔甘心!但其實屯門好多高質素勁中學(淨係果d全港排名50内都4-5間)....睇下本身係屯門有冇機會入到B1或聯系小學再加比心機做B1生...其實都可能仲好過老遠搬出黎為左一間小學呀....抽中左又要屈係九龍區十幾年...讀書環境都好緊要架...入到名校都要讀到架!講真小朋友叻就讀邊度都叻

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-5 07:28

Soundervolt 唔識回點評....有間野出左d咩top 50幼稚園、小學、中學....雖然唔知佢點評分~係咪真....當然唔可以盡信.....但咪當參考下....我睇落入Top 50果d屯門中學~都真係勁架~利申:我以前都係係係屯門區讀中學
作者: dreamdream081    時間: 16-3-5 07:37     標題: 引用:好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險

原帖由 whitepurin 於 16-03-03 發表
好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而 ...
聖家?好谷!要三思!

作者: whitepurin    時間: 16-3-5 09:48     標題: 回覆:dreamdream081 的帖子

唉,現實邊有咁多學校你揀⋯ 又要成績好又想少功課真係萬中無一,唯一嗰三兩間又考唔到,咁可以點。其實有d私校好似唔多功課但升中成績又好,但我相信喺呢d學校要做top嗰批家長背後一様要發功。

作者: whitepurin    時間: 16-3-5 09:52     標題: 回覆:Heihomami 的帖子

但老實說,只可afford萬零蚊租,萬一抽中要長住九龍區好似唔係好負擔到⋯

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-5 15:23     標題: 回覆:whitepurin 的帖子

知有同學仔係屯門返喇沙,而家西鐵好方便,坐到南昌轉12A巴士到喇沙門口

作者: szetob    時間: 16-3-7 14:12

dreamdream081 發表於 16-3-5 07:37
聖家?好谷!要三思!
想知聖家點谷法?係咪讀得好辛苦?兩間聖家都谷嗎?
作者: dreamdream081    時間: 16-3-7 15:02     標題: 引用:Quote:dreamdream081+發表於+16-3-5+07:37+

原帖由 szetob 於 16-03-07 發表
想知聖家點谷法?係咪讀得好辛苦?兩間聖家都谷嗎?
兩個同事的女都在聖家讀,都說好多功課。

大家多了解各間學校功課量、測考情況,才報讀,不然家長及小朋友都辛苦。

作者: herman0114    時間: 16-3-7 16:22     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

屯門去九龍塘?小一就長途跋涉....

作者: hkpapa852    時間: 16-3-7 16:32

其實屯門區既B1中學, 有3-4間成績拍得住MCS同LS, 除非為名氣, 否則其實有D無謂

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-7 16:58     標題: 引用:屯門去九龍塘?小一就長途跋涉.... +

原帖由 herman0114 於 16-03-07 發表
屯門去九龍塘?小一就長途跋涉....
唔係小一,係轉校生

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-7 17:05     標題: 引用:其實屯門區既B1中學,+有3-4間成績拍得住MCS

原帖由 hkpapa852 於 16-03-07 發表
其實屯門區既B1中學, 有3-4間成績拍得住MCS同LS, 除非為名氣, 否則其實有D無謂
...
唔熟屯門區啲學校,不過個區好似無啲有直屬B1中學backup既小學,喇小B1同學有直升機制真係無敵既賣點。

作者: hkpapa852    時間: 16-3-7 17:13

晴晴小B 發表於 16-3-7 17:05
唔熟屯門區啲學校,不過個區好似無啲有直屬B1中學backup既小學,喇小B1同學有直升機制真係無敵既賣點。

...
屯門有7間B1中學同小學有聯繫:

屯門區可與MCS, LS相比既B1中學:

保良局董玉娣中學
順德聯誼總會梁銶琚中學
保良局百周年李兆忠紀念中學
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

屯門區其餘有聯繫小學既B1中學:

順德聯誼總會譚伯羽中學
南屯門官立中學
屯門官立中學

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-7 17:19     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

聯繫關係只係好過無,以開四班中一既學校計,聯繫位都係得22個左右,但一般會有兩間聯繫小學,有成差唔多二三百人,只計B1都肯定過百人分個22個聯繫位,一啲都唔安全

作者: hkpapa852    時間: 16-3-7 17:29

晴晴小B 發表於 16-3-7 17:19
聯繫關係只係好過無,以開四班中一既學校計,聯繫位都係得22個左右,但一般會有兩間聯繫小學,有成差唔多二 ...
又或者倒番轉諗, 升中時, 有多幾間水平高既中學, 分散風險, 唔駛係小學階段就決定咗有冇機會入到

作者: retriever    時間: 16-3-7 17:30

Yeahly_ly 發表於 16-3-5 07:28
Soundervolt 唔識回點評....有間野出左d咩top 50幼稚園、小學、中學....雖然唔知佢點評分~係咪真....當然 ...

如果以成績計, 好多地區中學比傳統名校好...

傳統名校, 特別果D 近百年教會學校, 講既係傳承...

作者: retriever    時間: 16-3-7 17:31

hkpapa852 發表於 16-3-7 17:13

"香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 "

呢間係 TM?

都幾得意...

作者: retriever    時間: 16-3-7 17:33

whitepurin 發表於 16-3-3 08:27
好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而 ...

有41 網穩入既學校?

作者: mayyylai    時間: 16-3-7 17:42

你朋友宜家係邊個網?好差?由八百幾呎搬到三百幾呎,真係大屋搬細屋,唔見一籮穀! 值唔值係佢自己覺得,唔係外人話事,最緊要同另一半有共識,否則好易鬧交收場,而且小朋友由咁大地方搬到咁細地方,佢一定好唔慣,好唔開心,要慢慢同佢解釋。
作者: mayyylai    時間: 16-3-7 17:48

提多樣,妳個朋友嘅小朋友幾時讀小一,因為記得要計埋出生率。
作者: whitepurin    時間: 16-3-7 17:54     標題: 回覆:retriever 的帖子

Mcs以外的兩間女校叫做穩陣d囉,但當然每年情況不同,唔係寫包單必入

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-7 17:58     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-3-7+17:05+唔熟屯

百週年、梁球居、董玉娣、陳瑞芝....超勁🙊識人讀親都會考都廿幾分....(未係DSE之前)

作者: hkpapa852    時間: 16-3-7 18:01

Yeahly_ly 發表於 16-3-7 17:58
百週年、梁球居、董玉娣、陳瑞芝....超勁🙊識人讀親都會考都廿幾分....(未係DSE之前)

...
跟住有人會話, 呢D學校, 淨係得成績好, 無歷史, 無XX, 無YY ..... 點都及唔上傳統神校  

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-7 19:07     標題: 引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-3-7+17:58+百週

跟住有人會話, 呢D學校, 淨係得成績好, 無歷史, 無XX, 無YY ..... 點都及唔上傳統神校  
...
成績好已經夠晒啦夠入大學仲想點 仲要識親都入好既科....

作者: sissysze    時間: 16-3-7 20:28     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-03-07+發表

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-07 發表

...
百週十幾廿年前,100%入u架...

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-7 20:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-03-07+發表

原帖由 sissysze 於 16-03-07 發表
我識人百周年中三比人踢出黎去第二間讀中四至中七...會考都係廿一分...之後入科大🙊但都係講緊廿年前嘞

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-7 22:05     標題: 引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-3-7+17:58+百週

...

其實只計DSE成績及升大學率,屯門元朗區應該無一間學校可與LS匹敵。喇沙係中學文憑試所有科L5以上達55%,另外只計入三大已經65%。

作者: sissysze    時間: 16-3-9 11:10     標題: 引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-3-8+08:44+編輯

原帖由 晴晴小B 於 16-03-07 發表
會考年代喇叭肯定無屯門啲b1 入u率甘高,dse就唔敢講

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-9 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-03-07+發表本

原帖由 sissysze 於 16-03-09 發表
會考年代喇叭肯定無屯門啲b1 入u率甘高,dse就唔敢講
因為都過左好幾年,所以搵唔返部份學校當年既數據。但以當年khmama專業既分析,綜合各方面關於公開試數據,當年2010年沒代會考來計,喇沙書院亦都比屯門學校優勝。而由於當年大部分屯門區中學中六學位人數亦會由中五既超過200人,縮減到得5X人,所以比較中七升大學率其實係反映唔到真實情況,而比較中五會考成績則會較為客觀。

圖片附件: 1457503151340.jpg (16-3-9 13:59, 34.25 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=NjUwMjJ8MWUxMjljMGF8MTcxNTk5MTY3Mnww

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-9 14:00     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

屯門梁銶琚

圖片附件: 1457503191102.jpg (16-3-9 14:00, 46.15 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=NjUwMjh8NmRkOGFjNGJ8MTcxNTk5MTY3Mnww

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-9 14:12     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

2010年會考,喇沙書院2位同學10A,6位同學9A及7位同學8A,7A唔知幾人,但有32位同學以6A以上成績直接考入大學,即7A+6A=32-15=17人。A至C比率為63.96%。

而屯門最勁既梁銶琚有1位學生8A及7位學生7A,而A至C比率為60%。

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-9 14:13     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

當年khmama既全港中學排名

圖片附件: 1457504034418.jpg (16-3-9 14:13, 39.99 KB) / 下載次數 21
/forum.php?mod=attachment&aid=NjUwMzF8MDU2NTBhY2J8MTcxNTk5MTY3Mnww

作者: retriever    時間: 16-3-9 14:32

sissysze 發表於 16-3-7 20:28

20年前100% 入U 係好野...

但當年有HKAL....

當30~40% 中五生入番預科...

即係而家入U 率 30~40%...

咁應該大約所謂既BAND 1 學校

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-9 14:37     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

其實樓主都提及過搬去41網都唔係一定㨂最熱門LS,MCS呢d....所以相信梁球居、百周年呢d其實都可能適合樓主朋友搵有聯繫小學升小再升中所以先提議未必一定需要搬屋P.S傳聞都係唔講;而近年識人姪女讀董玉娣第一屆DSE⋯⋯就入科大Gobal business(聽講都係超難入)所以話小朋友叻....真係去邊都叻...當然要有埋好學校配合啦!

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-9 15:13     標題: 引用:+本帖最後由+Yeahly_ly+於+16-3-9+14:43+編

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-09 發表

其實樓主都提及過搬去41網都唔係一定㨂最熱門LS,MCS呢d.... ...

http://www.plkclscmc.edu.hk/schinfo/academic.asp

屯門保良局百周年李兆忠紀念中學

由2002至2011年,本校尖子(考獲中學會考6A或以上,包括中、英文科取得4級或以上成績)
累計高達73名,為全港少數最佳學校之一。

個傳聞應該不正確,該校網頁咁啱有小小資料。十年共有73個會考6A以既學生,即平均一年7個左右。

上面條link有哂口個十年啲6A學生去左邊度升學

作者: hkpapa852    時間: 16-3-9 15:39

晴晴小B 發表於 16-3-9 15:13
http://www.plkclscmc.edu.hk/schinfo/academic.asp
的確, 如果計入3大率, LS係全港一定係5甲以內, 但如果計升讀local degree比例, 自從考DSE後, LS除上年(2015)之外, 其餘時間都可能不如屯門幾大龍頭中學:

DSE年份

中學

3322率

入3大比例

升讀Local degree比例

2013 DSE

喇沙

<=78%

55%

百周年李兆忠

32.00%

59.00%

董玉娣

90.00%

30.0%

63.00%

陳瑞芝

88.20%

47.19%

順德聯誼總會梁銶琚

85.50%

29.00%

54.00%

順德聯誼總會譚伯羽

71.92%

41.10%

2014 DSE

喇沙

<=74%

百周年李兆忠

88.10%

68.00%

董玉娣

<=85%

32.64%

68.00%

陳瑞芝

82.81%

35.42%

>=56.25%

順德聯誼總會梁銶琚

82.40%

33.52%

62.50%

順德聯誼總會譚伯羽

84.46%

52.70%

2015 DSE

喇沙

<=85%

65%

百周年李兆忠

91.6% (33222)

37.07%

71.90%

董玉娣

<=84%

29.09%

>=65.65%

陳瑞芝

84.57%

31.91%

70.74%

順德聯誼總會梁銶琚

86.40%

28.98%

順德聯誼總會譚伯羽

79.45%

62.33%

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-9 16:08     標題: 引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-3-9+15:29+編輯

原帖由 晴晴小B 於 16-03-09 發表
咁我聽聞既係199x年啦我以前同學係百周年過黎講既都話係廿年前都有唔洗下下quote數據既....都話聽聞

作者: CarmanEE    時間: 16-3-9 16:34     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-03-09+發表本

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-09 發表
咁我聽聞既係199x年啦我以前同學係百周年過黎講既都話係廿年前都有唔洗下下quote數 ...
你個舊同學都吹到好大喎

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-9 17:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-03-09+發表

原帖由 CarmanEE 於 16-03-09 發表
你個舊同學都吹到好大喎
佢咁講咪咁聽&#128514;&#128514;

作者: Soundervolt    時間: 16-3-9 21:06     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

香港19區都有唔少入大學率相當高嘅學校,如果只追求傳統名校係為咗呢個原,其實未必有咁嘅必要。

作者: rayc716    時間: 16-3-9 21:25     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特質。如LS 的會是一個很好的執行者,但如工作上須要對客,應對及領導能力的就欠缺了這個特質。如DBS 的會比較有主見及世界仔。他們自信爆棚會激死上司。

入甚麼學校須視乎小朋友性格及家長期望。不能強求太多。

作者: joannemak    時間: 16-3-15 12:37     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

我覺得值
不過要考慮長遠接送問題
將來都一定要搬
不過不一定要九龍塘/城
九龍區已經近好多

作者: GetReal    時間: 16-3-15 13:57

其實家長點解咁著眼為校網搬遷.  本人完全不認同做法
當然有幸運的人, 但不幸運的是大多數
另一方面, 家長完全表現了對自己的小朋友沒信心了.
不應因為這方面而完全降低一家人現有的生活質素
當初點降要生小孩.... 請重新再問自己一次.
作者: Raccch    時間: 16-3-15 14:11

我都係好緊張的媽媽打算為抽獎搬屋,如果令居住環境改變好多可以搬屋deadline前先搬,考完直私抽完奬以後再做打算。

作者: GetReal    時間: 16-3-15 14:14

回覆 Raccch 的帖子

可必要加大自己不必要的壓力根本是不需要的
也不會對結果有大影響

作者: Raccch    時間: 16-3-15 14:19

回覆 GetReal 的帖子

人的壓力是來源於自己,搬屋只是買個希望,大家都知道好的結果不是必然的。如果是我自己的個案,只希望在自己能力範圍內為兒女準備好,其他聽天由命。

作者: dreamdream081    時間: 16-3-15 16:26     標題: 引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

鼓勵您!

作者: tc78    時間: 16-3-16 10:19

nama 發表於 16-3-3 22:39
我自己住41都忍心放棄咗大抽獎
因為本身自住41宜非專登搬來41抽?

作者: bartsimpson0317    時間: 16-3-16 18:34     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-2+10:04+

原帖由 Soundervolt 於 16-03-02 發表

如果特登搬去41網只為紅磚女校或九龍城男校,機會大約係4 ...
有咁大機會都唔錯

作者: ffaye    時間: 16-3-17 08:36     標題: 引用:工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特

原帖由 rayc716 於 16-03-09 發表
工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特質。如LS 的會是一個很好的執行者,但如工作上須要對客,應對及 ...
有時我都好struggle應該以依家性格去揀相配既學校定係揾間唔同既學校去加強番小朋友不足既地方。

以你所說既舉例:如果小朋友自行入左喇沙,又考到dbspd,咁如果小朋友本身係執行者,應該去喇沙盡展所長定係應該揀dbspd去學習不足既地方?小朋友應該會喜歡自己comfort zone但同時間又因為咁細個,係咪應該盡量同佢開拓佢未有既野?

並唔係要比較兩校長短,想討論既係如何選擇合適既學校。

作者: purplechung    時間: 16-3-17 10:29

whitepurin 發表於 16-3-4 14:19
乙一揀聖家就穩陣,我諗乙二入聖家都要好彩先得
我想大部份41網的家長都會將MCS, LS排第一博個希望吾會白白放棄, 但一定要有私校在手先.
我識的朋友抽吾到MCS都去左第二志願九龍城聖家.

作者: GetReal    時間: 16-3-17 11:23

回覆 ffaye 的帖子

DBSPD 絕對不是你想像這樣好的一所學校.
作者: hkpapa852    時間: 16-3-17 11:48

GetReal 發表於 16-3-17 11:23
回覆 ffaye 的帖子

DBSPD 絕對不是你想像這樣好的一所學校.
DBSPD係直資小學, 只可以考, 亦唔係41網.

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾時呢?), 其餘學生升中表現係一個謎, 連同校低年級學生家長都無辦法知道.......

作者: ok3    時間: 16-3-17 11:59

hkpapa852 發表於 16-3-17 11:48

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾 ...
咁神神秘秘嘅.......

作者: whitepurin    時間: 16-3-17 14:06     標題: 回覆:purplechung 的帖子

我知舊年好似兩間聖家乙二都有人中,但有人中不代表放乙二都好易中。試假設41共900人抽,一半係女,即450人。就算我當全部人揀Mcs, 咁當中有380人左右抽唔到,咁當佢地乙二都㨂兩間聖家,共100個位左右,咁都almost 4個人先有一個中到。

現實可能少d人揀Mcs, 但相對地又多d人乙一已經揀聖家,咁乙二先中都要有少少運氣,而不是保險線好易入囉。

作者: eesmile    時間: 16-3-17 17:46

Heihomami 發表於 16-3-2 07:27
我是過來人, 去年私直0 offer + 20分自行都衰埋的情況下, 同另一半商量後, 決定搬去41 抽間2線男女校. 由自己物業6百幾尺, 搬去3百幾尺唐樓, 一家4口加工人5條友做困獸鬥, 死未?!  值唔值人地好難判斷, 抽到好地地, 抽唔到一定會人都癲!  我的分析如下:

1. 當你已經成為41網的一分子, 你真的受得住誘惑唔抽紅磚? 大部分人都會忍不住, 如果你得, 你的機會又高了!
2. 抽2線入乙一的機會(即不是3大名校) , 2015-2016 差不多是必中的!
3. 去租間平d租金的屋,而唔好一闊三大租間勁貴的, 搏呢一鋪, 就算失敗左, 都唔會血本無歸!  

我住細左一半, 地方唔夠用, 日日都好忟, 之後租左個Mini warehouse, 幾百蚊一個月, 成間屋3分1的東西入左倉, 即時舒服好多! 當然, 租約一到, 我會即刻搬走!  而你朋友 (或者你), 長遠都建議搬返附近住, 住新界返41太遠啦! 樂富黃大仙都有萬鬆d蚊的居屋可租, 所以抽中都不一定要搬返新界住!

Good Luck!!

作者: eesmile    時間: 16-3-17 17:59

eesmile 發表於 16-3-17 17:46
我是過來人, 去年私直0 offer + 20分自行都衰埋的情況下, 同另一半商量後, 決定搬去41 抽間2線男女校. 由自 ...
分享多一個感受, 我的小孩絕不是天資聰穎的人, 普通小孩一名. 入左呢間乙一2線學校之後, 成績一直都唔錯, 上學期全級考20名內, 全班頭幾名內, 我唔係認屎認屁, 而係我覺得, 當個小朋友入到一間非名校時, 冇人爭我又爭的風氣, 讀得輕鬆, 愉快學習, 我覺得咁樣, 遠遠好過入到所謂名校卻不斷要追成績追名次來得好!  我唔介意人地笑我傻, 我只介意小朋友讀書讀得唔開心! 當然, 如果當時留返係原本個區,都有地區名校, 但我肯定, 入到去的結果都會chur得好辛苦! 何必呢? 而家路就鋪好左比佢, 6年後入到咩中學, 就要睇佢自己有幾努力啦!  

作者: nama    時間: 16-3-17 20:10     標題: 引用:Quote:原帖由+rayc716+於+16-03-09+發表工

原帖由 ffaye 於 16-03-17 發表
有時我都好struggle應該以依家性格去揀相配既學校定係揾間唔同既學校去加強番小朋友不足既地方。

以你所說 ...
就這兩間而言,我估語文基礎會有分別的,請指教

作者: ffaye    時間: 16-3-17 21:13     標題: 引用:Quote:GetReal+發表於+16-3-17+11:23+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 16-03-17 發表

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾 ...
我意思係自行ls後考到dbspd。係回應上面個post講兩間學校學生不同既character.

作者: nama    時間: 16-3-17 21:21     標題: 引用:Quote:nama+發表於+16-3-3+22:39+我自己住4

原帖由 tc78 於 16-03-16 發表
因為本身自住41宜非專登搬來41抽?
係呀,因為手上d私校好弱,反而直資的語文唔錯,雖然不是神校,都放棄唔抽了,尤其男仔,好多朋友都抽唔到首選

作者: man811231    時間: 16-3-29 23:31     標題: 引用:Quote:Heihomami+發表於+16-3-2+07:27+朋友

原帖由 eesmile 於 16-03-17 發表
我是過來人, 去年私直0 offer + 20分自行都衰埋的情況下, 同另一半商量後, 決定搬去41 抽間2線男女校. 由自 ...
我小朋友17/18先小一,是否可以在18年1月那次交表前搬屋都得?

作者: niclicma    時間: 16-3-29 23:52     標題: 引用:Quote:原帖由+eesmile+於+16-03-17+發表我

原帖由 man811231 於 16-03-29 發表
我小朋友17/18先小一,是否可以在18年1月那次交表前搬屋都得?
17/18先小一,咁即係17年一月交表,17年九月入小一,唔係18年入表。

作者: man811231    時間: 16-3-30 06:28     標題: 引用:Quote:原帖由+man811231+於+16-03-29+發表

原帖由 niclicma 於 16-03-29 發表
17/18先小一,咁即係17年一月交表,17年九月入小一,唔係18年入表。
係呀!我寫錯了!
其實我預九月的自行唔得,如果直資學校又考唔到,想問到時先搬過過靚d校網(不一定是41),所以問17年1月尾那次選校先搬可以嗎?

作者: herman0114    時間: 16-3-30 11:59     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

如果要搬博抽名校,我個人覺得12比41校網好

作者: eesmile    時間: 16-3-30 23:21

man811231 發表於 16-3-30 06:28
係呀!我寫錯了!
其實我預九月的自行唔得,如果直資學校又考唔到,想問到時先搬過過靚d校網(不一定是41) ...
當日我就係自行唔得, 1月交大抽獎表前搬的, 但要自己去教育處office改地址及提交証明文件.

作者: ^GGmami^    時間: 16-3-30 23:37     標題: 引用:Quote:原帖由+szetob+於+16-03-07+發表想知

原帖由 dreamdream081 於 16-03-07 發表
兩個同事的女都在聖家讀,都說好多功課。

大家多了解各間學校功課量、測考情況,才報讀,不然家長及小朋友 ...
係,朋友女當年抽到入聖家,都好開心,岡知小一老師已叫佢要出去補習,話小朋友跟唔上,跟住小二直頭要留班,佢終於投降轉另一間讀小三,終於搵返個童年

作者: man811231    時間: 16-3-31 10:21     標題: 引用:Quote:man811231+發表於+16-3-30+06:28+係

原帖由 eesmile 於 16-03-30 發表
當日我就係自行唔得, 1月交大抽獎表前搬的, 但要自己去教育處office改地址及提交証明文件.
...
Thx!這方法都可行

作者: man811231    時間: 16-3-31 10:22     標題: 引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-03-07+

原帖由 ^GGmami^ 於 16-03-30 發表
係,朋友女當年抽到入聖家,都好開心,岡知小一老師已叫佢要出去補習,話小朋友跟唔上,跟住小二直頭要留班 ...
有時真係好兩難

作者: janiceau88    時間: 16-3-31 15:40

^GGmami^ 發表於 16-3-30 23:37
係,朋友女當年抽到入聖家,都好開心,岡知小一老師已叫佢要出去補習,話小朋友跟唔上,跟住小二直頭要留班 ...
想問邊間聖家呢?

作者: retriever    時間: 16-3-31 17:35

Raccch 發表於 16-3-15 14:19
回覆 GetReal 的帖子

人的壓力是來源於自己,搬屋只是買個希望,大家都知道好的結果不是必然的。如果是我 ...

對壓力來源於自己..

搬屋抽唔係考慮一時, 中左讀6年甚至12年, 所以揀既網都真係LOGISTIC 都可以兼顧到,

如果唔係最係都係搬埋去個網內, 生活影響就唔係一時...

作者: 天山雪蓮    時間: 16-3-31 17:36     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

其實男仔除左LS,41仲有咩熱門?

作者: superying    時間: 16-3-31 18:07     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

1.搬左入去有無影響小朋友返幼稚園車程,如仲方便左就更值得搬。
2.考慮萬一抽中要讀,要有資金安排在附近或返學交通ok的地方再置業或租一個真正住得舒服的安樂窩。
3.接受到抽唔到的風險

如果以上唔係問題,咁就搬去抽。

作者: 1a2b3c4z    時間: 16-4-2 18:16     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-7+17:13+屯門

原帖由 retriever 於 16-03-07 發表
"香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 "
因為是由九龍塘宣道會創校

作者: yoyo29678    時間: 16-4-2 19:10     標題: 回覆:好唔好搬去41網?

作者: ^GGmami^    時間: 16-4-7 08:34     標題: 引用:Quote:^GGmami^+發表於+16-3-30+23:37+係,

原帖由 janiceau88 於 16-03-31 發表
想問邊間聖家呢?
kc

作者: rainrain613    時間: 16-4-26 15:55     標題: 引用:Quote:原帖由+janiceau88+於+16-03-31+發表

原帖由 ^GGmami^ 於 16-04-07 發表
kc
Kc 聖家是三測三考嗎?

作者: maoy    時間: 16-4-27 08:49

其實男仔除左LS,41仲有咩熱門?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5