教育王國

標題: 仔仔想學小提琴,唔知which studio 好 [打印本頁]

作者: Taocheungsin    時間: 16-3-1 03:16     標題: 仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performance

作者: Wonderlady    時間: 16-3-1 10:26     標題: 引用:仔仔想學小提琴,唔知which+studio+好?Ple

原帖由 Taocheungsin 於 16-03-01 發表
仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performan ...
北角啱唔啱?

作者: brownie8    時間: 16-3-1 15:00

作者: jellomama    時間: 16-3-1 17:44

回覆 Taocheungsin 的帖子

咁一定係 Yip's,港島同九龍都有中心。
作者: shermayoung    時間: 16-3-3 00:07

葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表演費
作者: titibaby    時間: 16-3-3 00:18     標題: 引用:葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔

原帖由 shermayoung 於 16-03-03 發表
葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表 ...
小心選擇老師係有好老師的

看看高級組校際誰的學生贏

作者: hoihoima    時間: 16-3-3 08:23

Taocheungsin 發表於 16-3-1 03:16
仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performan ...
Yip's is good.

作者: pamelaywy    時間: 16-3-3 09:27

titibaby 發表於 16-3-3 00:18
小心選擇老師係有好老師的

看看高級組校際誰的學生贏

唔只高級組,今年小提琴幾乎級級都有,另外duet 都係,仲有HK strings, 我識最少兩個(不過好似四個都係,但我唔肯定)來自葉氏的,講violin 真係無得輸
作者: 四隻貓    時間: 16-3-3 09:28

shermayoung 發表於 16-3-3 00:07
葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表 ...
葉氏都有很多老師, 要揀老師. 可以用老師名上網seach 下...
如果咩都唔知初學, 葉氏group class係好選擇.

作者: 四隻貓    時間: 16-3-3 09:33

pamelaywy 發表於 16-3-3 09:27
唔只高級組,今年小提琴幾乎級級都有,另外duet 都係,仲有HK strings, 我識最少兩個(不過好似四個都係, ...
今年校際小提琴葉氏學生真係級級都有獎. 家長有興趣可以add 葉氏facebook 睇下.

利申: 我仔女唔係葉氏學生.

作者: shermayoung    時間: 16-3-3 10:23

我朋友個仔就在葉氏學左一年,只識一3首歌,浪費時間,不過就是在九龍區葉氏
作者: titibaby    時間: 16-3-3 10:37     標題: 回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

其實都是看老師,怎可一蓋而論

利申:非yips學生

作者: bebebe12345    時間: 16-3-3 11:47

機構大、人數多、參差在所難免.....
好的自然不外那幾位、落差自然大。
學習中好好找尋心儀的作為目標!
孩子需要理想的老師、老師同樣需要理想的孩子!
作者: Hehabb    時間: 16-3-3 16:01     標題: 回覆:Taocheungsin 的帖子

作者: Joanna99    時間: 16-3-5 13:52

同意樓上,睇彩數。
作者: jellomama    時間: 16-3-5 16:06

Hehabb 發表於 16-3-3 16:01
其實大機構、連鎖果d真係好參差,我大仔之前响學校學開,完全學唔到野,去左d大既音樂中心,唔多得,就去左 ...
但葉氏嘅師資就好似個個最少都去到 LTCL 程度或以上,點都好過細琴行仔搵個只有八級程度老師嚟教初級,學壞手勢又欠基本功嘅話,損失學費事小,浪費時間才事大。
作者: Hehabb    時間: 16-3-5 23:58     標題: 回覆:jellomama 的帖子

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-3-6 07:03     標題: 引用:雖然話撞彩,但都會有衡量過的,普通琴行8

作者: jellomama    時間: 16-3-6 10:53

Hehabb 發表於 16-3-5 23:58
雖然話撞彩,但都會有衡量過的,普通琴行8級老師我都唔敢。
不過我反而不是睇老師有冇演奏文憑,因為英國皇 ...
好同意你嘅講法,有料又教得好嘅老師難求,就算大學時有啲有料但唔識教書嘅教授都唔少。搵好嘅樂器老師,由其係小提琴,難度我覺得拍得住搵個適合嘅男朋友。
作者: bebebe12345    時間: 16-3-7 10:22

小提琴若然自己都拉唔好、好難明白點會教得好!
當中的技巧又豈是說就可以呢!
明白.....好學校也會有出理想的學生!
教樂器的能收多少學生有數得、不同層次和要求而已!
能否跟到、的確是際遇和緣份.....

作者: woodenmusic    時間: 16-3-8 23:24     標題: 回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

香港兒童弦樂團也是不錯的,收費不貴

作者: musicconnie    時間: 16-3-15 23:57

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Oboe_FRSM    時間: 16-3-16 09:38

作者: jellomama    時間: 16-3-16 14:18

musicconnie 發表於 16-3-15 23:57
我有個學生在之前在葉氏學....
媽媽覺得麻麻,後來轉跟我私人,但我冇問點麻麻法呀
不過...其實教得好不好又 ...
我真係唔相信一個老師可以講得出話一個五級小提琴程度嘅人可以去教個初級,浄係教 open strings 就得。大把考完八級嘅連支弓都未揸得好、走音、姿勢唔好、琴頭低,多的是。
作者: Oboe_FRSM    時間: 16-3-16 16:22     標題: 引用:Quote:musicconnie+發表於+16-3-15+23:57+

作者: musicconnie    時間: 16-3-16 17:37

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 小伊    時間: 16-3-16 23:58     標題: 回覆:musicconnie 的帖子

其實8级distinction都未有能力教初级。

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-3-17 09:55

作者: 四隻貓    時間: 16-3-17 10:39

小伊 發表於 16-3-16 23:58
其實8级distinction都未有能力教初级。
同意呀.
都唔止8级了, 宜家好多小學生未升中已經考埋ATCL. 小學生 LTCL 好高分都大有其人.
用級數或分數去決定有無能力做老師教人, 現在未必太準了.

我作為家長會看看, 老師是在那一間大學(主修該樂器演奏)畢業, 老師師承那一位, 之前參加過什麼比賽/演出, 教學經歷...
有時google 一下便會找到.

老師教的除了基本功和演奏技巧, 更深一層是對樂曲的理解和分析.

作者: musicconnie    時間: 16-3-17 11:35

其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切咁,但又好在意老師咩級數....
其實我只想講的是,初學小朋友,最重要是找到同佢夾,讓佢學得開心的老師
好多家長本身唔識音樂,但就常以"你冇資格教我小朋友"的心態去批判老師,其實...根本一堂都未上過,又點能這樣說呢
我諗呢點是對老師基本的尊重,而作為音樂教育的人士,冇理由不明呢一點
我只想客觀告訴對找老師/studio尋求意見的家長們,其實放鬆點吧,唔好人話乜就乜,個個小朋友資質也不同,好不好有時不只是老師問題,初學,只要老師教的正確,有心機,同小朋友夾,其實老師手上是什麼cert也無乜分別的
作者: titibaby    時間: 16-3-17 12:25     標題: 引用:其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切

原帖由 musicconnie 於 16-03-17 發表
其實我不明,大家好似好同意級數不代表一切咁,但又好在意老師咩級數....
其實我只想講的是,初學小朋友, ...
如果讀音樂畢業但沒考過試只考過g5 當然可以接受,考試是香港人興je
又甚至未畢業已經巡迴演奏那樣勁

好奇你講的實力g5 其實具體是哪一種人,中小學生?

作者: musicconnie    時間: 16-3-17 12:47

回覆 titibaby 的帖子

當然不是中小學生la......我指有音樂底,有教學經驗,對音樂有足夠認知的人eg,major in violin,但同時有grade5 piano實力的人,佢教初級piano是絕對可以的
而且一個真正的好老師,好清楚自己可以教到咩級數的,反而好多好高qualification的會不願教初級呢

作者: 小星兒    時間: 16-3-17 20:00     標題: 回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

西琦崇子教室

作者: 小伊    時間: 16-3-18 01:13     標題: 回覆:musicconnie 的帖子

如果要同小朋友夾,譚玉瑛姐姐係首選。一個小提琴老師,不但自己要拉得好,还要知道别人哪裏和点解拉得唔好,怎樣去改正 ,又要理解音樂和其歷史。

作者: ilovethiscow    時間: 16-3-19 12:39

作者: shermayoung    時間: 16-3-19 17:17

葉氏老師有LTCL,又點,唔識教,比較YOUNG老師,但教學經驗就麻麻,上堂佢有佢講, 學生下面玩,年長老師就好d
我朋友個仔今次學際得80分,係葉氏學生,我都打算轉其他地方學
作者: jellomama    時間: 16-3-19 19:55

呢度好似冇乜人提及姚X嘅 studio. 其實我都想聽吓。
作者: kotoko    時間: 16-3-19 21:58     標題: 引用:呢度好似冇乜人提及姚X嘅+studio.+其實我都

原帖由 jellomama 於 16-03-19 發表
非常專業,不過預左好貴!果度好多老師收800一小時

作者: bebebe12345    時間: 16-3-19 23:12

jellomama 發表於 16-3-19 19:55
若然是跟她.....好!

作者: titibaby    時間: 16-3-19 23:33     標題: 引用:呢度好似冇乜人提及姚X嘅+studio.+其實我都

原帖由 jellomama 於 16-03-19 發表
都是看是哪一個老師

初學的,最好唔好上那group
class,學壞晒手勢,要改仲煩 (以前經驗,而家唔知有沒有改善)

作者: 四隻貓    時間: 16-3-21 11:34

小星兒 發表於 16-3-17 20:00
西琦崇子教室
西崎口碑都好的, 但價錢會比較貴.

作者: 小星兒    時間: 16-3-21 14:21     標題: 引用:Quote:小星兒+發表於+16-3-17+20:00+西琦崇

原帖由 四隻貓 於 16-03-21 發表
西崎口碑都好的, 但價錢會比較貴.

師資有保證,相信不會學壞手勢。

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-3-21 14:46

小星兒 發表於 16-3-17 20:00
西琦崇子教室
教得好,老師要求高,但學費貴。
作者: Pilotkid    時間: 16-3-24 23:15

想問西崎她自己教學生嗎?

作者: 四隻貓    時間: 16-3-25 17:45     標題: 引用:想問西崎她自己教學生嗎?

原帖由 Pilotkid 於 16-03-24 發表
想問西崎她自己教學生嗎?
教的。但當然不是你walk in佢就教你啦。
會選她想教的才教。

作者: sasiuman    時間: 16-3-25 23:26     標題: 回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

夾係好緊要,我仔原本比佢跟學校group學,見佢有些興趣,才去搵老師私教,本來想去葉氏學校,最後跟番學校老師私教,老師好有一套教小朋友方法,今年校際2級得第三,對我來說跟到好難得!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5