教育王國

標題: 真心請教CKY 家長 [打印本頁]

作者: donaldduck128    時間: 16-2-5 14:07     標題: 真心請教CKY 家長

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]小兒有幸收到CKY offer,另有傳統男校offer,十分喜歡cky的教學模式和語境,希望多了解學校,為小兒作出正確的選擇,所以希望現任的cky家長幫忙解答以下的問題:
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]入讀cky是否必須預算海外升學?讀完IB升讀本地大學的機會大嗎?要好高分?中產家庭,有能力[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]應付12年學費,但若加上海外升學的學費就十分吃力了。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]除了學費和校車費,還有什麼雜費?課外活動要收錢嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]功課量如何?是否要做很多project?需要家長幫忙嗎?如家長英文不是太好(簡單溝通尚可),可以應付嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]程度是否淺過傳統學校?聽說有些家長因為這點而不滿並中途跳船。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]劉校長可能會退休,你們擔心嗎?學校有沒有理想的人選?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]全級180人,每位小朋友都有機會表演或發揮才能嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]學校的品德教育如何?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]有人話考IB比DSE更困難,如何看一個小朋友是否適合讀IB?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]避免錯配,希望註冊前可以深入了解cky,感謝各位cky家長的幫忙!

作者: train    時間: 16-2-5 20:44

先申報利益,有弟妹on waiting list 等緊。
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹個人意見,希望有其他家長也加入討論。

考IB可以通過non-JUPAS入本地大學。 老實講政策時常變,12年後究竟JUPAS vs non-JUPAS 的比例是多少真的無人知 。 我哋就有打算送佢哋去外國。

樂器學費~$4000,買樂器個個唔同,租書~300, 買書~800, 好似仲有什費~1000 唔係太記得, 午餐~200-400/月, 星期六課外活動自由參加另外收費。

一、二年級很少功課主要是讀給家長聽,要簽名寫評語。 有時淨係坐係到聽佢讀都好花時間 。經常要帶佢去圖書館或上網收集資料,做專題報告。功課重質不重量,家長或多或少都要幫下。每年一個大的science project。

數學程度應該正常。中文應該淺過個傳統學校。英文自問去到高小可能已經幫唔到佢, 主要因為佢哋學啲嘢我哋細個從來無學過,如寫poem。但grammar & spelling教得好淺。

主要係個approach好唔同,又冇課本,傳統學校畢業的我要花些時間才摸索到。 要從工作紙同功課度估學校教緊乜。睇少眼就會甩轆。但冇補習。

劉校長退休唔到我哋擔心因為必然發生。 已有接班人選,本人不太認識她。

表演或入team是老師選的。子女不材一樣都乜。

有德育堂。平時課堂多討論,應該比傳統學校 嘈,但學生唔係曳。

我都想知點知個細路適唔適合讀IB。
作者: lydia_keng    時間: 16-2-5 21:00     標題: 引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

原帖由 train 於 16-02-05 發表
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹 ...
請問樂器學費是每月$4000嗎?

作者: siden    時間: 16-2-5 21:12     標題: 引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹 ...
謝分享

作者: woyj    時間: 16-2-5 21:56     標題: 回覆:lydia_keng 的帖子

如無記錯, 4千左右樂'器 是一年費用。只有數學有書, 好似數百元, 吾使8百。雜費一千多已包括outing 費用, 簿費, 雜費, field trip 車費, 一年交2次。

作者: train    時間: 16-2-5 22:10

一年。
作者: lydia_keng    時間: 16-2-5 22:56     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

謝分享

作者: Nath    時間: 16-2-6 00:18     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

認識一個資優男仔,放棄傳統 band 1 名校而㨂左CKY. 小朋友非常享受大量閱讀,不過唔鍾意做功課(雖然數量少,但都常欠交)同埋上堂時會發夢、唔專心。但響老師眼中,呢d絕對唔係問題。不過,父母係傳統學校出身既就真係唔多適應。所以,選擇行呢條路既家長,就真係要有放手既準備。

作者: SoLM    時間: 16-2-6 09:50     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

作者: phoebewong123    時間: 16-2-6 11:39     標題: 引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

你的description 同維記幼稚園咁似

回樓主,你如果concern 錢同output,去傳統男校比較好。你亦可回想當年你有冇報過Victoria 或有offer 點解都晤去一樣

作者: Lamka    時間: 16-2-6 12:04     標題: 回覆:train 的帖子

Train 所說的好中肯,除左表演方面,其實有很多Assembly上台,都是小朋友主動參與或老師都選一些少參與的同學上台,不過小朋友未必同家長講。

另外,讀IB係要English writing 好,睇大量書,有critical thinking同多角度思考,CKY以呢個方向從小訓練小朋友,但每個人的吸收不一樣。上課留心又有責任心的小朋友,唔需要家長操心!

作者: gloria_cwy3    時間: 16-2-6 13:08     標題: 回覆:Lamka 的帖子

咁如果仔仔上課唔太專心,又無教科書,佢會唔會跟唔上?
仔仔今年 k3 剛插 victoria ib campus, 老師評語是很聰明,上課初期好專心,但一聽懂就會四圍望。現在在維記也是無課本,所以我完全無、亦無法跟他的進度,不過,老師話他能完全掌握及應用相關的概念。
咁佢算唔算適合 cky? 畢竟cky 是一條 12 年的不歸路,我要好好考慮清楚。

作者: donaldduck128    時間: 16-2-19 11:52

可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?跳到哪裏?
雖然學校不鼓勵,補習普遍嗎?
你們覺得學校有什麼不足?
學校對學生紀律是否較寬鬆,似國際學校?
可私下傳訊,謝謝!
作者: woyj    時間: 16-2-19 12:15     標題: 引用:可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?

原帖由 donaldduck128 於 16-02-19 發表
可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?跳到哪裏?
雖然學校不鼓勵,補習普遍嗎?
你們覺得學校有什麼不足?
吾識人跳船, 所以這方面答吾到你。
我知有個别小朋友上英文班, 多是上堂, 會話那種, 沒有上功課班。其實學校有補底專門俾某主科跟吾上的同學仔。去補英文的也未必是要補底。基本上大部份同學也有去興趣班, 去補英文的同學也有報興趣班, 時間上也許可。
除校規外, 也有class rules,比我預計的更嚴格得多, 吾交功課老師會追小朋友, 甚至出message 叫家長跟。有制度的,儲夠warning 要家長見主任, 小朋友都怕怕

作者: Lamka    時間: 16-2-19 18:18     標題: 回覆:woyj 的帖子

我相信CKY並非一條不歸路,我知一個幾乖的小朋友,成績不錯但又不是最top的去左DBS, 一個普通成績的去左崇真,一個移民!

作者: PB07    時間: 16-2-19 19:06     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

請問英文語境如何?

作者: cat_house    時間: 16-2-19 22:22     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

我們並無一早計劃一定要海外升學。不過如果有需要,應該也可以應付。要看小朋友到時既志願同能力。
以cky現時的學費水平,如果家庭能力係好borderline可能真係要認真考慮清楚。雖然是好學校,但也不需要為了讀好學校而使得家庭經濟緊涸。而且,也有不少傳統學校也是好學校。
入了cky也確實不至於不歸路,認識小朋友讀了幾年發覺不太適合結果轉返傳統學校。

作者: ajfamily    時間: 16-2-19 22:32

gloria_cwy3 發表於 16-2-6 13:08
咁如果仔仔上課唔太專心,又無教科書,佢會唔會跟唔上?
仔仔今年 k3 剛插 victoria ib campus, 老師評語是 ...
咁點解唔讀維小?維小可以從grade 1開始就IB training, CKy 應該最後兩年才是IB 。利申:孩子當年有維小及CKY offer, 但現讀傳統學校,不過亦有打算高小或初中轉IB.

作者: bbb330    時間: 16-2-20 09:44

Lamka 發表於 16-2-19 18:18
我相信CKY並非一條不歸路,我知一個幾乖的小朋友,成績不錯但又不是最top的去左DBS, 一個普通成績的去左崇 ...
中途從cky跳船?

作者: 四隻貓    時間: 16-2-20 11:11     標題: 回覆:bbb330 的帖子

知道有同學year3轉了去男拔。

作者: gloria_cwy3    時間: 16-2-20 11:46     標題: 回覆:ajfamily 的帖子

我們在 k3 才插班,已錯過了 VSA 的 1st interview。當初由半龍幼稚園轉去維記的原因,是發現兒子不適合傳統單向式的授課模式,希望試試活動式教學,結果,兒子很喜歡維記,所以,我們在選擇小學時,也以活動教學的學校為首選。

作者: retriever    時間: 16-2-20 12:21     標題: 回覆:donaldduck128 的帖子

唔係cky家長,純多咀。。。

支出方面,除了考慮是否出國費外,留意:

cky係私校,似乎學費加幅無物節措,譬如:參考荷花年鑑2012,當年cky 50k+, spb 30k+, 現在cky 70k+, spb無加過,看到cky加左近50%,  同系既tsl係直資一類無物點加。

支出方面你要計埋contingency,  大吉利是講,失業,生病, 兩個人搵錢定一個人,退休年齡等,考慮可以好唔同。。。

作者: ms.giggle    時間: 16-2-21 00:15     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

Yes, 物價高漲,但我都見呢四年,TSL 、英華冇加過學費,的確好抵。

作者: Lamka    時間: 16-2-21 09:49     標題: 回覆:bbb330 的帖子

其實現在轉校的風氣好普遍,有家長喜歡CKY,但見唔到小朋友成績的成果,轉返傳統學校;有家長唔喜歡傳統學校冇時間玩,只有默書測驗;有家長追求更有名的名校;也有害怕呈分的家長同學生,各有所求。

作者: penguin_chick    時間: 16-2-21 12:53

CKY小學學費是6300。
http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/
過去的加幅約為4-5%每年,約相當於津校教師薪金的加幅。CKY老師的薪金應與津校教師掛鈎,而學費的大部份也是為支付教師薪金,所以不能說學費加幅無節制。
但我同意要審慎考慮學費負擔。另外,如真的有突發經濟困難,學校是有減費機制的。
http://cky.edu.hk/admissions/fee-remission-scheme/
作者: Czech098    時間: 16-3-24 21:25     標題: 回覆:donaldduck128 的帖子

請問樓主選擇CKY定傳統學校?

我也有同樣問題,正尋求多些資料,希望沒有為小朋友選錯學校。

作者: angeljchan    時間: 16-5-17 01:04

Any students switched from CKY to international schools?
作者: deco99    時間: 16-5-17 11:15

我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同?會唔會中文好d?
作者: lui    時間: 16-5-17 11:24     標題: 引用:Any+students+switched+from+CKY+to+intern

原帖由 angeljchan 於 16-05-17 發表
Any students switched from CKY to international schools?
有。我小朋友正是。問小朋友,佢轉校後開心d,但國際學校壓力也不少,做功課也佔不少時間

作者: Czech098    時間: 16-5-17 11:30     標題: 引用:Quote:原帖由+angeljchan+於+16-05-17+發表

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
有。我小朋友正是。問小朋友,佢轉校後開心d,但國際學校壓力也不少,做功課也佔不少時間

...
請問轉校是什麼原因?是否CKY有些不適合的地方?真心請教希望知道多些好與不好的地方,謝謝!

作者: lui    時間: 16-5-17 11:30     標題: 引用:我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同

原帖由 deco99 於 16-05-17 發表
我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同?會唔會中文好d?
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 11:33

lui 發表於 16-5-17 11:30
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

...
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!

作者: lui    時間: 16-5-17 11:53     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+16-05-17+發表有。我

原帖由 Czech098 於 16-05-17 發表
請問轉校是什麼原因?是否CKY有些不適合的地方?真心請教希望知道多些好與不好的地方,謝謝!

...
Cky是一所好學校。能力高的小朋友是如魚得水。我們轉校主要為細妹,因為不想細妹要承受考小一而被push的情景。大的入了國際可以讓細的受惠。當然,我們家後來又為中心擔心,攪來攪去,今年妹會考小一,cky一定要首3之選。

作者: lui    時間: 16-5-17 11:54     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 11:59

lui 發表於 16-5-17 11:54
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。
何為Set 1? IBDP中既Set 1中文科嗎?

作者: woyj    時間: 16-5-17 12:00     標題: 回覆:deco99 的帖子

esf 中文程度及教學課程,我不清楚。cky 中文閱讀計劃, 每班也有, 是必要的。每班內有超過2百本, 另有每層圖書角, 6樓圖書館藏書量驚人, 多到放吾曬,要加半層。也有中文雜誌,月刊, 也有很多台灣出版書籍。初小課程內教句式,做句,重組, 好句要背, 書信, 賀卡, 祝賀信, 感謝信 也有。由淺到深

作者: siden    時間: 16-5-17 12:02     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-17+發表L

真心覺得不敢苟同。

你同邊間,或者白啲講,邊個級數嘅local school比?

你攞你哋set1同band3尾local school比,咁可能成立。

讀國際學校朋友我識唔少,ESF(RC/STC/BHS)/ICS/ISF等等都有,除咗ISF嗰位好些,冇一個讓我覺得佢地同學普遍中文閲讀及寫作水平比一般香港學生好。無論初小高小初中,冇一個朋友有普遍local school寫作水平。担白說,根本拍不上。

作者: kititiiwhite    時間: 16-5-17 12:02

lui 發表於 16-5-17 11:54
可以請教甚麼是SET 1嗎?謝謝你~

作者: dbchu    時間: 16-5-17 12:10     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:06+編輯+

原帖由 siden 於 16-05-17 發表
Isf 乜係國際學校咩?

作者: woyj    時間: 16-5-17 12:12     標題: 回覆:deco99 的帖子

建議你去open day 了解吓。我記得上次open day 6 樓有同學們作品, 某些班房也開放, 可以從中觀察

作者: siden    時間: 16-5-17 12:14     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
Isf 乜係國際學校咩?

ISF 乜唔算係國際學校咩?

我不能叫佢local school 掛?!

Ek人講親ISF都在國際學校版,唔信你自己去看看。

作者: dbchu    時間: 16-5-17 12:22     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:16+編輯+

你朋友讀isf佢冇理由唔知自己係咪國際學校呀? 係國際版出現就等於國際學校?

作者: siden    時間: 16-5-17 12:29     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

你朋友讀isf佢冇理由唔知自己係咪國際學校呀? 係國際版出現就等於國際學校?

...

你話佢係乜咪乜囉,你鐘意就好。

唔好意思,佢地幾個真係話自己讀緊國際學校。佢學校activities video亦有外國人。

咁佢地自己講錯,你啱囉

作者: lui    時間: 16-5-17 12:34     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:06+編輯+

大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.year 10考IGCSE,set 2,3同學在year 11才考。我小朋友也入了set 1.他不是band 3local 吧。 老師說他出年有可能要降級set 2中文。我們那個中文主任,應該是北京來的。英流利過我。他可能要求高吧。這是我親自経歷的。至於我小朋友也有comment set 1同學的表現,還說叫我不用擔心細妹中文(如果入ESF),他説的我是否相信,還要有待核實。

作者: siden    時間: 16-5-17 12:39

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF直上,除非父母放很多資源,否則沒有這效果呢。

你女很好,你也教得好

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 12:40

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準。
作者: lui    時間: 16-5-17 12:43     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準 ...
我冇竟回應政治有關話題。

作者: lui    時間: 16-5-17 12:45     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF ...
就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

作者: lui    時間: 16-5-17 12:56     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表大概

就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

...
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教出來的。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 13:42

lui 發表於 16-5-17 12:56
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教 ...
想知小朋友係CKY/國際學校既中文能力同local school既學生有幾大差異? 其實有個好簡單既方法, 去到Y7,即係中一程度, 咁去考試局擺份小六TSA中文科past paper做去, 睇下擺到幾多分, 再同類似級數既中學既Pre-S1中文科既平均分比較, 咪大約估到去到咩程度 (不過Pre-S1係比小六TSA深, 所以只可以參考)

作者: LL222    時間: 16-5-17 14:23     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:56+為免其他

想知小朋友係CKY/國際學校既中文能力同local school既學生有幾大差異? 其實有個好簡單既方法, 去到Y7,即係 ...
CKY中學係Year6開始。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 14:27

LL222 發表於 16-5-17 14:23
CKY中學係Year6開始。
咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度未及傳統學制學生既中文程度

作者: siden    時間: 16-5-17 14:28     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+16-5-17+14:23+CKY中學

咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度 ...

CKY我估冇問題。

ESF 嘛

作者: poonseelai    時間: 16-5-17 14:55     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

作者: ok3    時間: 16-5-17 15:02

lui 發表於 16-5-17 11:30

...
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作水平普遍比local school高! Sorry, 你真係唔洗打死我, 我都唔信.

作者: lui    時間: 16-5-17 15:18     標題: 引用:點解講講下又变了國際vs本土?+有需要嗎?+我

原帖由 poonseelai 於 16-05-17 發表
點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

...
我估有人叫我叫個女去做tsa卷,然後看是否達標,如不,那麼其實我個女也不是local standard.然後我女在國際就算是差過set 1.也不代表set1的standard高過local .

作者: lui    時間: 16-5-17 15:23     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 ok3 於 16-05-17 發表
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作 ...
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的學生也不多,和其他set一樣,大約一班20%。老師可能自負點,因為見家長時佢問我女是否local轉來,我還以為佢會讚我地中文好、點知........

作者: lui    時間: 16-5-17 15:26     標題: 引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-05-17+發表老師想

我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
好啦,為免騎刧了樓主的post.我的分享就到此為止了。

作者: ok3    時間: 16-5-17 15:45

lui 發表於 16-5-17 15:23
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
無意冒犯, 亦唔係想challenge你D咩! 只係覺得那中文老師的說話有D匪夷所思......

作者: MrBeast    時間: 16-5-17 17:16

有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難想像is 中文可以好過local, 若只look at top percentile 是否meaningful,況且聽聞e加都好多is 去補習…

題外話,以我理解ifs 是C校,不是is (講真我係唔識分)
作者: siden    時間: 16-5-17 17:23     標題: 引用:有火花的討論才吸引到網友+我又覺得文章好

原帖由 MrBeast 於 16-05-17 發表

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

ISF 不是traditional IS by definition

But, definitely not a local school
Check out the curriculum in detail you'll understand what i mean.

Regarding creativity and broadness of thinking, chinese passages written by IS students may be brighter than local school students. But the whole strength of the passage will be limited by their ability in using vocabulary/sentence structures and 各種語文/修辭/修飾技巧。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 18:08

MrBeast 發表於 16-5-17 17:16

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校
2. 資助學校 (津校)
3. 直接資助計劃學校 (直資)
4. 按額津貼學校
5. 私立學校
6. 私立獨立學校計劃學校

一般國際學校其實係屬於第5類, 但不少私立小學, 如聖心, 培正都係呢類.

ISF係屬於第6類, 呢類學校主要目的係開辦非本土課程既私立學校, 同國際學校一樣有收生要限制, 不過同國際學校相反, 係要收不少於70%本地學生, 以下係教育局既講解:
http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20140421.html

ICS, VSA, CKY, 甚至音小都屬於私立獨立學校計劃既學校, 佢地唔一定係國際學校, 但多數都係以國際學校模式運作

作者: dbchu    時間: 16-5-17 18:09     標題: 引用:Quote:MrBeast+發表於+16-5-17+17:16+有火

香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校
所以唔係用 activities video亦有外國人就係定為國際學校!

作者: siden    時間: 16-5-17 18:34     標題: 引用:+本帖最後由+dbchu+於+16-5-17+18:13+編輯+

所以唔係用 activities video亦有外國人就係定為國際學校!

我冇咁膚淺。你明顯曲解我意思仲以為自己好醒。
你小朋友讀小學了嗎?

你係ISF家長?

ISF curriculum 你知幾多?

你知佢由初小到中學teaching medium嘅轉變嗎?

你知佢course structure 中學course combination and selection 嗎?

你知local 同international students ratio嗎?
你唔係走去歸邊佢係local school 掛?!

你答得出以上,就會明白佢模式係介乎local同IS之間,整體approach似IS多於traditional local school。

以上都未搞淸,奉勸你少誤導他人!

作者: maymay27    時間: 16-5-17 18:36     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-17+18:35+

厲害,好清晰!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 18:40

siden 發表於 16-5-17 18:34
我冇咁膚淺。

你小朋友讀小學了嗎?
ISF唔係國際學校,因佢要收本地學生為主,但佢既課程內容,一定唔係local school。咁睇下大家點理解。

作者: siden    時間: 16-5-17 18:42

hkpapa852 發表於 16-5-17 18:08

1. 官立學校

Exactly。
唔歸做「國際學校」。但以「國際學校模式運作」嘅學校。

但有人死拗話「乜ISF都係國際學校囉咩?」
咁都唔緊要,我已經一早講咗,by definition 真係唔叫國際學校,但有人以為自己好醒就十分討厭。

作者: dbchu    時間: 16-5-17 18:44

siden 發表於 16-5-17 18:34
我冇咁膚淺。你明顯曲解我意思仲以為自己好醒。
你小朋友讀小學了嗎?
我唔需要去了解到你咁清楚,己經好明確知佢唔係一間國際學校,佢只係一間私立獨立學校計劃學校,我從來無話佢係本地學校,只係話佢唔係一間國際學校,我從來無誤導他人,我唔想大家覺得係香港只係得國際同本地之分,其實中間有好多唔同類型學校....

作者: siden    時間: 16-5-17 18:53     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:34+我冇咁

我唔需要去了解到你咁清楚,己經好明確知佢唔係一間國際學校,佢只係一間私立獨立學校計劃學校,我從來無話 ...

哦,唔需要咁了解人地ISF, 就出咁多個post黎comment

私立獨立計劃學校就唔可以係國際學校?

啟新書院正正是私立獨立計劃學校。

怎樣?你説啟新書院不是國際學校?

好!

你慢慢說吧

我不屑再同你討論落去。

作者: dbchu    時間: 16-5-17 18:58

siden 發表於 16-5-17 18:53
私立獨立計劃學校就唔可以係國際學校?

啟新書院正正是私立獨立計劃學校。
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!
作者: siden    時間: 16-5-17 19:04

dbchu 發表於 16-5-17 18:58
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!

你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。

呢間完完全全以國際學校模式去run嘅學校你都話唔係,我同你channel唔同,溝通不來。

你以後講乜我都不會再回你半隻字。

㗰時間。

作者: dbchu    時間: 16-5-17 19:15

siden 發表於 16-5-17 19:04
你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。
香港咁多國際學校入面存在好多種唔同嘅教學模式,課程更有好多種類,真心請教何謂你所講嘅國際學校模式?係指邊種課程呢?

另外我都有興趣想知CKY最後兩年先行IB, 之前幾年話行自己特定課程,我都想請教用家,佢嘅特定課程係點?我小朋友黎緊都想報考.
作者: woyj    時間: 16-5-17 19:39     標題: 回覆:siden 的帖子

路過。
很同意你的見解。
況且,國際學校有definition? 非那6種也不見得是國際吧!
國際不國際拗來沒用, 家長應該對課程有了解才選擇申請該校

作者: woyj    時間: 16-5-17 19:40     標題: 回覆:woyj 的帖子

我是對siden 回覆

作者: LL222    時間: 16-5-17 20:49     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+19:04+你話不

香港咁多國際學校入面存在好多種唔同嘅教學模式,課程更有好多種類,真心請教何謂你所講嘅國際學校模式?係 ...
CKY是不是國際學校?

作者: lui    時間: 16-5-17 20:50     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:53+私立獨

CIS-- council of international school accredited school still isn't an international school? Are you kidding me?

作者: dbchu    時間: 16-5-17 21:08

lui 發表於 16-5-17 20:50
CIS-- council of international school accredited school still isn't an international school? Are you ...
我無話CIS 唔係IS, 我只係話ISF RC CKY 唔係IS....
作者: MrBeast    時間: 16-5-17 21:11

其實ou來冇乜謂,除非你係想玩埋大抽獎,應該is g1 學生是可以但cky / ifs 這類讀過就不能參加了(有興趣/需要就最好打去ebd verify)。
作者: LL222    時間: 16-5-17 21:15     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+20:50+CIS--+cou

我無話CIS 唔係IS, 我只係話ISF RC CKY 唔係IS....
咁係乜?傳統小學?

作者: lui    時間: 16-5-17 21:16     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+20:50+CIS--+cou

CIS is the council of international school. RC is an CIS accredited school.

作者: dbchu    時間: 16-5-17 21:17

lui 發表於 16-5-17 21:16
CIS is the council of international school. RC is an CIS accredited school.
其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校....
作者: LL222    時間: 16-5-17 21:24     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
其實你都幾冇禮貌。

作者: dbchu    時間: 16-5-17 21:27

LL222 發表於 16-5-17 21:24
其實你都幾冇禮貌。
我為何無禮貌?咁我再講咁多次都冇人信我,我仲可以點講?我真心想大家清楚邊D先係國際學校...

http://edb.hkedcity.net/internationalschools/materials/List%20of%20International%20Schools%20by%20types.pdf

作者: lui    時間: 16-5-17 21:28     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

作者: lui    時間: 16-5-17 21:28     標題: 引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

作者: donaldduck128    時間: 16-5-17 22:21

回覆 Czech098 的帖子

Hi, 經過詳細考慮,我prefer選CKY,但要說服個仔先,你決定未?我估我們考慮的兩間學校是相同的
作者: donaldduck128    時間: 16-5-17 22:24

Czech098 發表於 16-3-24 21:25
請問樓主選擇CKY定傳統學校?

我也有同樣問題,正尋求多些資料,希望沒有為小朋友選錯學校。
Hi, 經過詳細考慮,我prefer選CKY,但要說服個仔先,你決定未?我估我們考慮的兩間學校是相同的
作者: bubuG    時間: 16-5-18 00:00     標題: 引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-17+發表其實

原帖由 LL222 於 16-05-17 發表
其實你都幾冇禮貌。
路過.....笑了。

作者: matsushima    時間: 16-5-18 00:55

siden 發表於 16-5-17 19:04
你話不是就不是。
算把啦,苦口婆心係冇用既,浪費時間
作者: poonseelai    時間: 16-5-18 08:04     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Private Independent school (PIS) 在近十多年出現, 它主要為本地學生提供國際課程, 比較重視中文。 一般國際学校小學中文是其中一個subject, 可能每天1小時, 我身邊朋友子女大多唔鍾意中文, 因学生大部分時間(包括小息)也只用英文。 而我認識的PIS 中英文同是教學語文, 做project 可能同時用中英文, 相對学生習慣兩文並用。 個人意見無話邊個好D, 睇下家長 buy 那個模式。 建議版主將“國際學校” 改做“國際課程”, 免争拗。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-18 08:10

poonseelai 發表於 16-5-18 08:04
如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Priva ...
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。
作者: poonseelai    時間: 16-5-18 08:11     標題: 引用:Quote:poonseelai+發表於+16-5-18+08:04+如

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。 ...
咁直接叫非DSE

作者: hkpapa852    時間: 16-5-18 08:14

poonseelai 發表於 16-5-18 08:11
咁直接叫非DSE
DSE只係考試,新高中課程叫NSS, 叫Non-NSS亦不錯, 不過小學呢?
作者: siden    時間: 16-5-18 08:15     標題: 回覆:真心請教CKY 家長

求其鐘意叫乜都好la

之前被引離主題

我決定唔再騎劫楼主呢個post

讓有心人講多些CKY資料

作者: woyj    時間: 16-5-18 08:27     標題: 回覆:siden 的帖子

我見到都吾想再答, 吾想無端白事同人拗。非傳統課程,非國際學校, 有人buy , 有人吾buy , 自行判斷

作者: dbchu    時間: 16-5-18 08:56     標題: 引用:如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂,+亦

原帖由 poonseelai 於 16-05-18 發表
如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Priva ...
無錯,以我所知IS 同PIS 嘅中文程度同重視度係有所分別,相對中文嘅程度也有一段距離,所以要分清楚,冇話邊樣比較好,咸魚白菜,各有所愛

作者: 73662710    時間: 16-5-18 09:00

woyj 發表於 16-5-18 08:27
我見到都吾想再答, 吾想無端白事同人拗。非傳統課程,非國際學校, 有人buy , 有人吾buy , 自行判斷

...
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想問一問Woyj, CKY 的中英文程度,有舊同学的仔女在CKY讀, 他们認为CKY 的英文很勁,舊同学是DBS 的舊生也是top student, 英文勁人一名,他的評語甚有說服力。 但是在Open day 时,傑出校友回来分享,雖然他们的英文已经很好,但是和想象還是有段距離。
希望 Woyi 可以比多少少insight, 谢谢。

作者: dbchu    時間: 16-5-18 09:09     標題: 引用:Quote:woyj+發表於+16-5-18+08:27+我見到都

原帖由 73662710 於 16-05-18 發表
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想 ...
我也有興趣知cky嘅英文程度,我去openday見都多小朋友講英文,而我亦真係想知未讀IB之前嘅year, 佢嘅自己課程係點嘅課程?

作者: poonseelai    時間: 16-5-18 09:18     標題: 引用:Quote:woyj+發表於+16-5-18+08:27+我見到都

原帖由 73662710 於 16-05-18 發表
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想 ...
相信同家長要求有關, 如家長要求学生 speak like a native, PIS 未必是那杯茶, 始終七成是本地学生, 講得流利但未必 native

作者: woyj    時間: 16-5-18 09:30     標題: 回覆:73662710 的帖子

我無意評論已畢業的師姐師兄, 但估計是這樣的:
1. 由於年齡不同, 你朋友做了家長, 已畢業一段日子, e代小朋友本身已比20/30 3年前聰明,英文好的程度比家長1個suprise 不出奇。尤其是在cky 多講, 流暢英語不難。通常家長聽到小朋友英語流暢, 就會覺得勁, 滿足( 起碼我是這樣膚淺!我在傳統band 1中小學長大, 那年代英語流暢的同學幾乎沒有)
2. 畢業生與你朋友小孩相差多少年? 而且當時畢業生入讀cky時, cky 是新校, 絶大部分學生也沒有經過學校selection。
3. 學校課程,不斷改進。去年我確實知道真是有就弱點改進, 不單一級改, 全個小學部也改了, 中學部我不清楚。所以課程改良亦是一個原因

最後建議你, 閱讀是學習/改善語文的不二方法, 加油喔!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5