教育王國

標題: 一個學生反對普教中的Q&A [打印本頁]

作者: tamama79    時間: 16-1-11 18:52     標題: 一個學生反對普教中的Q&A

為不影響對普教中的討論 修改了語氣措辭 因轉載關係Q&A部份仍用口語書寫
我是一名三大學生 小學至中學都是粵教中 中文成績優異 普通話對答尚算流利
本文以學生學習角度出發
並未深究語言學 純粹個人感受 未必符合linguistics

Q:我想個仔普通話叻d
A:小學係有好多普通話堂既 佔課時好大比例
我係小學六年係已經學識哂聲母韻母讀音 小學畢業個陣既我&其他同學都可以用普通話流利對答

Q:咁普教中可以再用多d普通話 再流利d喎
A:學普通話我好認同既 因為識多種語言有好多好處 但點解唔應該用普教中呢?
一個土生土長既香港人 母語係廣東話 90%日常用語都係廣東話 大陸人除外
咁母語就係我地最容易吸收同理解既語言 就算學其他語言 我地都只會用緊廣東話既mindset
例如我地有咩英文生字唔識 第一時間都係搵中文解釋 而唔係用情境既想像去理解果隻字
所以小學生做一份中文卷 佢要係腦裹面特登tune左d普通話做廣東話mindset去理解 係會學得慢左
小學d簡單文章尚可應付到 但上到高中教莊子論語呢d深奧野 係好難即時理解既

Q:咁點解大陸人又可以普教中?
A:因為大陸人既生活係90%用普通話 即使佢地有方言 但日常用語仍以普通話為主 普教中咁少既課時係唔足夠去tune到mindset 除非家長可以將佢日常接觸既所有中文變成普通話 包括所有說話、電視對白、環境等等

Q:聽聞普通話係書面語 作文會好d喎
其實普通話都有口語 eg.兒化音
and小學作文只是第一階段
公開試才是重點
DSE並不重文筆
更何況用書面語同文筆無關係
寫錯口語既情況係小學生先會出現

唔應該顧此失彼
到升上中學作文 人地用母語去構思
普教中學生就要用普通話慢慢諗 呢d咪輸在起跑線

另外,高中係用粵語教中文,如果上到高中先由普通話教學轉廣東話教學,
就要用大量時間適應 但本身粵教中既同學已經學緊更深層次既野
除非高中都轉普通話教啦 但政府做野速度好慢 冇咁快會轉

Q:咁大陸商機處處,我想個仔抓緊大陸商機喎
A:鋪路係岩,但應該先諗公開試
DSE淨係考中文英文
想個仔考好DSE 最好方法係谷英文 普通話根本冇英文咁重要
香港學生英文越黎越差 但英文係搵好工最重要既標準
好多大學將英文科double count
口音要細個學 大個好難改
唔知有冇以偏概全 由地鐵d細路做功課/交談見到
今日既家長好似重視普通話多過英文

Q:我都係想我個仔普通話叻
A:家長可以買普通話教材 可以播普通話卡通片 可以同佢講下普通話

我自己都鐘意睇大陸劇
可以將普通話當做一種語言黎學 但唔應該將普通話上升到用黎學中文

有咩意見都可以討論下

作者: Iloveoldseafood    時間: 16-1-11 21:07

為了兒子學好中文,2個月前跳船,安排轉廣教中學校,中文明顯有進步,現時讀小二
作者: Iloveoldseafood    時間: 16-1-11 21:09

我非常認同樓主
作者: Jane1983    時間: 16-1-11 22:02

一開口在標題已經用「點醒」家長,而家年青人的氣勢真係好厲害!
作者: palmchristy    時間: 16-1-11 22:52

青年人自己心中非常明白, 他們才是未來社會的棟樑, 而在社會中打滾了多年的家長, 如果立場和他們不同, 都是不明事理, 需要點才會醒的.  因為再過些日子, 便要靠他們了.

所以, 新會員用"點醒"這個字眼, 是非常客氣而又反映現實的.

P.S. 我對普教中未有立場.
作者: annie40    時間: 16-1-11 23:15

回覆 tamama79 的帖子

多謝樓主「點醒」!

也許因為全文Q&A運用港式口語拼習少量英文字母,本人需要努力地調節來吸收才有點明白,過程又慢又痛苦,估計是樓主的港式文筆,也讓母語是廣東話的家長見識「tune慢左mindset」之苦呢。惟望樓主下回認真考慮用書面語分享賜教。

請問甚麼是三大學生?看文時想了一會兒,不肯定是大學生,中學生,還是小學生,見後面提到中文5星,猜想是位大學生了,對嗎?

p.s. 謝謝您特意開新帳戶來「點醒」香港家長,真有心啊,學生!

作者: MASAYA    時間: 16-1-11 23:17

palmchristy 發表於 16-1-11 22:52
青年人自己心中非常明白, 他們才是未來社會的棟樑, 而在社會中打滾了多年的家長, 如果立場和他們不同, 都是 ...
我同意樓主既觀點, 但係用詞客氣d其實令內容更有力, 態度強硬反而令人容易忽略內容
作者: sukitelfold    時間: 16-1-11 23:30     標題: 引用:+本帖最後由+tamama79+於+16-1-11+18:56+編

原帖由 tamama79 於 16-01-11 發表

是咁的 我係一個三大學生 小學至中學無用過普教中 中文5*  ...
多謝「點醒」!我小朋友想補中文,收唔收學生?

作者: tamama79    時間: 16-1-12 00:48

annie40 發表於 16-1-11 23:15

多謝樓主「點醒」!
本人以口語行文,皆因本人有意將此文轉載到其他地方,故特意使用口語論述,如閣下難以明白,本人便以書面語回覆。三大學生是指港大、中大、科大學生,想必是閣下畢業已久,所以不太清楚學界稱呼。本人點出自己是三大學生,目的是增強文章說服力,是要指出粵教中的學生並不落後於普教中學生。

至於點醒一詞,可能令身為長輩的家長們略感不快,但用詞並非重點,請各位認真思考上文的內容。因本人看到社交網站內支持普教中的留言,認為大部分論點存在謬誤,不吐不快,才用上點醒一詞,請勿因此而略過文章。如有針對普較中的論點,歡迎再留言討論。

作者: YolandaTam    時間: 16-1-12 01:01

樓主, 有事請教:

小女來年將升中一, 由於風聞心儀中學的普教中組是精英組, 師資較佳, 因此中文較佳的同學都爭相投考, 要進入普教中組必須經過面試和筆試, 頗為嚴格.  小女抱着"遇強越強"的心態, 亦希望和成績較好的同學一起上課, 因此打算投考.  但說實話, 我是反對普教中的, 樓主跟小女都是年青人, 請指點一二, 我應以何理據來說服小女? 我不希望到時小女萬一考中, 我才措手不及...

作者: tamama79    時間: 16-1-12 01:09

MASAYA 發表於 16-1-11 23:17
我同意樓主既觀點, 但係用詞客氣d其實令內容更有力, 態度強硬反而令人容易忽略內容 ...
我明白,早上看到報導指家長們對粵教中十分反感,他們認為粵教中就是輸在起跑線上,作為一名粵教中學生,難免憤憤不平,亦認為這些家長視野不夠長遠,所以用語比較強硬,煩請細看內容,不要被語氣所影響。
作者: palmchristy    時間: 16-1-12 01:24

在求職面試時,你可以嘗試用文中的語氣,去試試面試人員是否有興趣了解你所要表達的內容。你可能會發現,語氣可能比內容更重要,因為這會影響到他人對你的觀感,令他們很快地評估出是否需要給你機會。

如果讀者有興趣看下去的話,應會發現你文中部份論點是有道理的。
作者: tamama79    時間: 16-1-12 01:35

YolandaTam 發表於 16-1-12 01:01
樓主, 有事請教:

小女來年將升中一, 由於風聞心儀中學的普教中組是精英組, 師資較佳, 因此中文較佳的同學 ...

不敢當,請問貴子女的普通話能力如何?小學是否習慣普教中?
如貴子女的普通話不錯,晩輩建議試試投考,主要因為師資和學習風氣。晚輩唸的班級是理科班,班上同學十分努力讀書,逼令我留心聽課和認真複習,不敢鬆懈,相反另外兩班同學經常相約玩樂,能力好的亦無心聽課。學習風氣是很重要的,比普教中和粵教中的差異重要很多,近朱者赤,如貴子女習慣普教中,倒也無妨,因為高中較艱深的部分會以粵語授課的,現在更重要是找到好老師,培養好對中文的興趣。其實上文論點主要是反對小學普教中的,因為小學生較年幼,學習能力、理解能力較中學生低,所以未必能適應和兼顧多種語言,而且用粵語打好中文根基較好,但中學生對語言的掌握力較高,如果早已適應可以繼續的,到時高中轉回粵語需一點時間適應,但始終師資和學習風氣更重要。

如果閣下還是希望粵教中的話,晚輩再回覆。

作者: tamama79    時間: 16-1-12 01:54

palmchristy 發表於 16-1-12 01:24
在求職面試時,你可以嘗試用文中的語氣,去試試面試人員是否有興趣了解你所要表達的內容。你可能會發現,語 ...
謝謝你的意見,面試我會十分恭敬,因想著這裏是討論區,便沒有注意。倘若知道這裏比較著重語氣措辭,我亦不會用上點醒一詞,如有關於普教中觀點亦歡迎討論,因為上文只是我的個人意見,我自己未嘗試過普教中,亦想了解一下實際情況有否不同。
作者: annie40    時間: 16-1-12 08:58

小學生較年幼,學習能力、理解能力較中學生低,所以未必能適應和兼顧多種語言,而且用粵語打好中文根基較好。xxxxxx
同意小學生理解能力較中學生低。但另一理論是幼童對語言,語音適應力,學習力高,如果有良好師資,語境,會否很快便成為雙語孩子,習慣普教,不用中學轉回用粵語教古文或其他經典文學呢?

ps, 本人並無立場,只想求出不同觀點和角度。

作者: YolandaTam    時間: 16-1-12 09:08     標題: 引用:+本帖最後由+tamama79+於+16-1-12+01:38+編

原帖由 tamama79 於 16-01-12 發表
謝回覆。

小女小學是由小三起可選擇是普教中還是粵教中的, 本來校方把普教中組定性為精英組, 但不知因何自小四開始有不少成績本來選了普教中組的同學轉回粵教中組,其中不乏成績較佳的同學(有人說這些同學因為老師普通話欠佳,授課拖沓,功課多又不到位而退出), 我一向為小 選粵教中組。

她的普通話聽寫無問題,只是發音較差, 因而她才打算如升讀心儀中學會投考普教中組。現在我明白了,絕對尊重她的意向,我不會再想去阻止她了。

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 11:21

tamama79 發表於 16-1-12 01:09
我明白,早上看到報導指家長們對粵教中十分反感,他們認為粵教中就是輸在起跑線上,作為一名粵教中學生,難免憤 ...
你講既內容我都有細看,所以先會話同意你觀點,因為我都係咁樣同人講,睇埋你另一個回覆話中學生有能力普教中,認同,我打算小朋友升中時畀佢自己選擇。我知道語氣既影響,所以唔會畀語氣影響,見你已經修改用詞,是會判斷、修正、改善的年輕人,值得一讚。內容係最重要,但表達出黎畀對方接收都好重要,無論內容幾好,打唔入對方個心都係枉然,而且非常可惜。
作者: sukitelfold    時間: 16-1-12 12:03     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

同意樓主是一個有前途的年青人。。。讚!普教中,個人覺得有三大條件之下,我是讚成的。1)師資要接近普通話母語口音⋯2)小朋友的語言天份要比輕高⋯3)學校要有相當的普通話語境。。。同意annie40越細個接觸,相對掌握其他語言比較容易!!!純粹討論,沒有對錯,利申:亞女是普教中,效果相當滿意。。。

作者: sukitelfold    時間: 16-1-12 12:15     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

另外想加多個現實的「Q」⋯⋯Q:而家好多中學面試,無論小組討論或單對單面試,好多時也需要用普通話面試,相對普教中的小朋友,平均在這方面是否有優勢呢?!

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 12:32

另外補充一下自己觀點,唔好好似只講同意、認同就當我既意見...

廣東話、普通話、英文,係三文三語,並唔係政府講既兩文三語,呢個只係推銷手法。說話係即時同互動,寫作係深層次思考,係兩套語言系統,所以我手寫我口都係政府既推銷手法。內容係最重要,文筆係襯托,所以一篇文章有冇價值,作者思維最重要,用母語思考最直接,所以小學階段學習語文我選擇廣教中,普通話獨立堂就夠,想有流利普通話,有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?
作者: sukitelfold    時間: 16-1-12 12:57     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?////////////事實係得。但時間、資源、付出和堅持要額外大量付出。(我家例子,父母普通話麻麻地)

作者: shadeslayer    時間: 16-1-12 13:09     標題: 引用:另外補充一下自己觀點,唔好好似只講同意、

原帖由 MASAYA 於 16-01-12 發表
另外補充一下自己觀點,唔好好似只講同意、認同就當我既意見...

廣東話、普通話、英文,係三文三語 ...
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?

Cxxxxc

我代支持普教中的人答:「普教中」就是很好的學普通話語境。

作者: shadeslayer    時間: 16-1-12 13:14     標題: 回覆:一個學生反對普教中的Q&A

其實應該比較粵教中和普教中對中文書寫和普通話能力的分別。

普教中的孩子,家裏一定要有好的粵語環境。

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 13:23

shadeslayer 發表於 16-1-12 13:09
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?

Cxxxxc
又唔一定,主要睇師資,如果普教中老師既普通話都只係外語程度,同母語係英文既人教我日文一樣,我唔知可以有幾好語境...
咁你自己點睇母語係廣東話既孩子讀普教中?

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 13:24

sukitelfold 發表於 16-1-12 12:57
有語境既普通話堂唔得,一定要用黎學中文?////////////事實係得。但時間、資源、付出和堅持要額外大量付出 ...
其實我唔介意慢教慢學,普教中另一個selling point好似係同時學普通話同中國語文,對節奏急促既香港人,呢招好受,但學得好同學得快,我選擇學得好,當然你可以話普教中學得好,我唔會反對,不過我家情況就係廣教中較適合
作者: ANChan59    時間: 16-1-12 13:34     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+16-1-12+12:57+

其實我唔介意慢教慢學,普教中另一個selling point好似係同時學普通話同中國語文,對節奏急促既香港人,呢 ...
最重要是自己知道自己的目標及自身環境,不用事事跟大隊!

我認同兩文三語,因為普通話,我一直當另一種第二語言,會話流利就OK。

我亦堅持小朋友一定先學繁體字,殘體字為副!

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 13:44

ANChan59 發表於 16-1-12 13:34
最重要是自己知道自己的目標及自身環境,不用事事跟大隊!
我話三文三語係指廣東話同普通話既書面語應該分開睇,我有朋友做social media,佢寫一份稿for香港同台灣係寫兩次,唔係就咁一文兩用,當然普通話同國語又有d分別啦
簡體字都應該要識,不過識睇就夠,駛唔駛寫得出我唔在意,但小學階段我唔會畀簡體字佢睇,小朋友中學後睇得多識寫係佢既事

作者: MrBeast    時間: 16-1-12 13:51

同意樓主,我仲月教英tim
作者: shadeslayer    時間: 16-1-12 19:19     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-1-12+13:09+

又唔一定,主要睇師資,如果普教中老師既普通話都只係外語程度,同母語係英文既人教我日文一樣,我唔知可以 ...
It goes without saying the teachers have to be adequately qualified.

The same is true for separate PTH lessons.

Having said this, we don't seem to be doing very well in English lessons in typical schools.

作者: MASAYA    時間: 16-1-12 21:50

shadeslayer 發表於 16-1-12 19:19
It goes without saying the teachers have to be adequately qualified.

The same is true for separate ...
普通話獨立課,老師普通話唔得,最多炒普通話,如果係普教中就攬炒...
作者: shadeslayer    時間: 16-1-12 22:03     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-1-12+19:19+I

普通話獨立課,老師普通話唔得,最多炒普通話,如果係普教中就攬炒...
邊個唔得便換,無乜分別。

作者: skkeung    時間: 16-1-13 08:20     標題: 引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-12+01:24+

原帖由 tamama79 於 16-01-12 發表
謝謝你的意見,面試我會十分恭敬,因想著這裏是討論區,便沒有注意。倘若知道這裏比較著重語氣措辭,我亦不 ...
你的論點, 我也考慮過! 當時, 我揀了粵教中給小囡, 她小五的中文已有中學程度!.

作者: shadeslayer    時間: 16-1-13 13:48     標題: 引用:Quote:原帖由+tamama79+於+16-01-12+發表謝

原帖由 skkeung 於 16-01-13 發表
你的論點, 我也考慮過! 當時, 我揀了粵教中給小囡, 她小五的中文已有中學程度!.

...
中文程度好是粵教中的原因嗎?

作者: ACE2126    時間: 16-1-13 17:38

作者: awah112    時間: 16-1-13 18:10

作者: skkeung    時間: 16-1-13 19:10     標題: 引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-01-13+發表你

原帖由 shadeslayer 於 16-01-13 發表
中文程度好是粵教中的原因嗎?
可能有可能無, 思考比咩語言學更重要! 而粤學中, 思考上優勝很多!

作者: shadeslayer    時間: 16-1-13 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-13+發

原帖由 skkeung 於 16-01-13 發表
可能有可能無, 思考比咩語言學更重要! 而粤學中, 思考上優勝很多!
討論是粵教中和普教中對中文和普通話學習的影響。

即你女兒個案不能用作參考。

思考對學習任何東西也重要,言則英文課也應該粵語教?粵語思考好D喎?

作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 00:18

視乎學童的普通話在哪個年紀起步,假如在幼稚園時期起步,小學開始普教中,我估會效果顯著;反之,單純粤語思維巳成型,普通話課跟普教中同時在小學起步,效果難免有參差。在成績掛帥,競爭氛圍劇烈的教育大環境下,未見其成,已經引出反彈,自是必然。
作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 00:35

十多年前,還容易有國內移民到港的普通話老師在幼稚園任教,國內大學中文本科畢業,後來都轉為私教了,現實廹人。
作者: sukitelfold    時間: 16-1-14 00:40     標題: 回覆:ABC-DAD 的帖子

所以話每一人/每一家也有一個故事,每一個小朋友也是不同的,好少小朋友同時經歷過普教中及粵教中,效果如何?相信大家的目標未必相同,終極目標也未必相同。。。也不能說那個最好!就算很多教授級學者,發表過很多普教中的壞處,相信也不會令一些普教中的忠實支持者改變,因為教授也未必接受過普教中的教育,也未必知道家長的需要。。。

作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 00:47

算啦,無言
作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 01:02

回覆 sukitelfold 的帖子

好榮幸,我兩個小朋友曾在同一間小學,經歷過普教中,兩三年後又轉回粤教中,誠如閣下所言,每個家庭有不同故事,如非在幼稚園已有一定普通話基礎,小學施行普教中實難一揮而蹴。補充一點,中文水平高低,不在所用語言,在浸淫日子及用功程度,以致師承。中文教育影響深遠,末學失言了。

才疏學淺,見笑

作者: sukitelfold    時間: 16-1-14 01:08     標題: 引用:回覆+sukitelfold+的帖子 好榮幸,我兩個

原帖由 ABC-DAD 於 16-01-14 發表

好榮幸,我兩個小朋友曾在同一間小學,經歷過普教中,兩三年後又轉回粤教中,誠 ...
所以我情願聽你這些前輩分享,總好過某些學者千字文。

作者: MrBeast    時間: 16-1-14 07:02

sukitelfold 發表於 16-1-14 00:40
所以話每一人/每一家也有一個故事,每一個小朋友也是不同的,好少小朋友同時經歷過普教中及粵教中,效果如 ...

但教授可lead 硏究survey 一大班學生繼而assess 成效,elon musk 唔識rocket science,spacex 都成功
作者: MrBeast    時間: 16-1-14 07:07

ABC-DAD 發表於 16-1-14 01:02

好榮幸,我兩個小朋友曾在同一間小學,經歷過普教中,兩三年後又轉回粤教中,誠 ...
同意。香港已囘歸中國,學好pth 是重要,但好多時正苦政策support 唔夠,又唔正視問題,缺乏創意。
作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 08:14

推普通話我覺得無可厚非,但未有良好基礎,而硬推普通話為中文唯一教學語言,取代粵語的母語地位,如此手段,無言以對。如把資源投入幼教,以生活趣味為本,提升普通話能力,從而提升競爭力,作為父母,會傾向支持,感覺容易接受。
作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 08:24

sukitelfold 發表於 16-1-14 01:08
所以我情願聽你這些前輩分享,總好過某些學者千字文。
如此類比,并不恰當;學者有學者角度,研究分析有助規劃,效果推行能否得力,結果如何,不定是學者有錯失。
作者: skkeung    時間: 16-1-14 08:48     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+16-1-14+01:08+

如此類比,并不恰當;學者有學者角度,研究分析有助規劃,效果推行能否得力,結果如何,不定是學者有錯失。 ...
普通話懂己可和做到專家是不同策略

作者: HKTHK    時間: 16-1-14 10:02

回覆 ABC-DAD 的帖子

今時今日普通話無得揀,一定要學! 粵教中或者普教中就真係要睇情況。要做好普教中需要大量嘅師資同埋語境,香港並無條件係大量學校推行
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 10:11     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+16-1-14+01:08+

如此類比,并不恰當;學者有學者角度,研究分析有助規劃,效果推行能否得力,結果如何,不定是學者有錯失。 ...
Agree

作者: annie40    時間: 16-1-14 10:18

回覆 HKTHK 的帖子

絕對同意香港現階段並無推行普及普教的條件。
隨著地域文化經濟轉變,香港人懂得說普通話是必需,年幼孩子在聴和講的音準要做好並不難,惟望家校合作,各方作正面支持,為未來做好準備。

作者: ANChan59    時間: 16-1-14 10:18     標題: 引用:十多年前,還容易有國內移民到港的普通話老

十多年前,還容易有國內移民到港的普通話老師在幼稚園任教,國內大學中文本科畢業,後來都轉為私教了,現實 ...
是的,阿仔到小學才學,普通話最後都是私補,兩三年就有成果。

老師不單學歷,發音,教學法亦好重要!

我一次我去接他,見他上堂,老師跟他在客廳打籃球,一面射籃,一面用普通話說水果名稱,小朋友學得開心,思考亦慢慢普通話自動化了。要寫個服字。

作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 10:48

回覆 ANChan59 的帖子

師資係好重要,國內有語境,數以十年的生活經驗,有文化底蕰,加上正規學歷,教得其法自非一紙語文基準試可比。
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 10:53     標題: 引用:回覆+ANChan59+的帖子 師資係好重要,國內

回覆 ANChan59 的帖子

師資係好重要,國內有語境,數以十年的生活經驗,有文化底蕰,加上正規學歷,教得其 ...
同意!

作者: HKTHK    時間: 16-1-14 10:58

好有興趣知道, 香港直資或者私立學校師資同語景去到乜嘢程度?
作者: ABC-DAD    時間: 16-1-14 11:27

回覆 HKTHK 的帖子

除幼稚園小學階段私補,學校老師嘅資歴未增深究。
作者: HKTHK    時間: 16-1-14 11:39

試下係呢一邊問一下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3210030&extra=page%3D1&page=2

作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 12:34

香港人傳統既中文用語同文法, 應較接近台灣, 因為其實用詞同標點符號都係台灣式的, 而非大陸式.

如果以國語去教人學台/港灣式既文法同標點用語, 其實真係覺得三不像.

有咩分別, 去睇下:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 9%E7%AC%A6%E5%8F%B7

大陸既標點符號其實類似英文既標點, 係寫係下方, 正確D講, 係左下方, 而唔係中間.
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 13:26     標題: 引用:香港人傳統既中文用語同文法,+應較接近台灣

原帖由 hkpapa852 於 16-01-14 發表
香港人傳統既中文用語同文法, 應較接近台灣, 因為其實用詞同標點符號都係台灣式的, 而非大陸式.

如果以國 ...
我以前教阿仔標點符號,先發現標點符號有「國標」,但睇完一輪,覺得很有些怪怪的,跟我以前所學有些不同,最後反而用了台灣網頁教材來教,多謝你指出其中一些分別!

作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 13:30

ANChan59 發表於 16-1-14 13:26
我以前教阿仔標點符號,先發現標點符號有「國標」,但睇完一輪,覺得很有些怪怪的,跟我以前所學有些不同, ...

我接觸國內人多, 亦見過不少國內公司既文件, 國內既格式標點用法同港式完全兩回事.

我試過寫份中文文件俾D國內朋友睇, 佢地話做乜我用英文標點 (其實我用既係正宗港式中文標點符號, 佢地英文唔叻, 以為我個D係英文既標點符號) ....

所以搵個正宗大陸老師教中文係咪真係得呢?

我覺得, 正宗大陸老師只能教普通話/國語, 其餘既, 算吧啦!
作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 13:35

ANChan59 發表於 16-1-14 13:26
我以前教阿仔標點符號,先發現標點符號有「國標」,但睇完一輪,覺得很有些怪怪的,跟我以前所學有些不同, ...

最估佢唔到既係國內既 引號 係類似英文既 “”, 反而「」呢個符號係無既

作者: ANChan59    時間: 16-1-14 13:36     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-14+13:26+我以

有時候去欣賞一下「國標」!

作者: MASAYA    時間: 16-1-14 13:39

hkpapa852 發表於 16-1-14 13:30
我接觸國內人多, 亦見過不少國內公司既文件, 國內既格式標點用法同港式完全兩回事.

我試過寫份中文文件 ...
大家睇既遠景同近況都唔同,我覺得只要唔係一刀切全部普教中就得,我有我揀廣教中,有需要既人揀普教中,大家開心
作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 13:40

ANChan59 發表於 16-1-14 13:36
如果話普教中, 只用"普通話"聽說, 但郤教台式標點, 咁係咪政治不確呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 13:47

ANChan59 發表於 16-1-14 13:36
「國標」只係一個小問題, "用詞"先係大問題.

一D係香港好普通/中性既用詞, 係國內可能係好負面, 用錯咗可以好大件事

作者: MASAYA    時間: 16-1-14 13:48

hkpapa852 發表於 16-1-14 13:40
如果話普教中, 只用"普通話"聽說, 但郤教台式標點, 咁係咪政治不確呢?
到最後都係港式普通話,其實單車到底而家應該寫單車定腳踏車定自行車?
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 13:49     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-14+13:36+有時

我一直都接受兩文三語,但不太相信教育局推動的普教中,學中文自然跟港台式,學普通話當口語囉。係政治不正確,我珍惜還有少少少..........少的自由,決定孩子學習什麼樣的中文。

我較執著,不會將其他人孩子「較飛」,推動講一套做一套的教育政策!

作者: ronniedad    時間: 16-1-14 14:01     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-14+發表

原帖由 ANChan59 於 16-01-14 發表
我一直都接受兩文三語,但不太相信教育局推動的普教中,學中文自然跟港台式,學普通話當口語囉。係政治不正 ...
無法同意更多

作者: hkpapa852    時間: 16-1-14 15:17

tamama79 發表於 16-1-11 18:52
為不影響對普教中的討論 修改了語氣措辭 因轉載關係Q&A部份仍用口語書寫
我是一名三大學生 小學至中學都是 ...

Q:我都係想我個仔普通話叻
A: 咁搬返國內, 係國內讀書,
好上到去換埋個母語係普通話既老公/老婆,咁阿仔既普通話一定有大成
作者: ACE2126    時間: 16-1-14 15:49

作者: ACE2126    時間: 16-1-14 16:01

作者: MC1128    時間: 16-1-14 16:27

我覺得粵普在標點使用、用語習慣不同,只是末節。

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文不同,而不明白他們的文章嗎?

我最關心,是有甚麼證據,用普通話學習中文較有利中文水平?

支持普教中、子女在普教中成長的網友,暫時只看見你們說子女普通話流利,中文一樣咁學。

普通話有進步,是常識吧?用了這麼多課堂時間聽講讀。我不是質疑普教中令他們學中文學不好,是想知,如果兩批其他條件相若的人,一批用普教中,一批用粵(母語)教中,前者的中文水平明顯較佳?請問資料在哪裏?

在粵教中的學校,學生有普通話堂,家長不是反對學普通話,更不是不明白普通話重要。

作者: 20120808    時間: 16-1-14 16:34

[普通話]不以[國]語自稱,是因為不想以[國]自高,以壓倒其他國內語言,縱使它是官方語言,似乎很謙虛哩。

作者: 20120808    時間: 16-1-14 17:11

MC1128 發表於 16-1-14 16:27

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文 ...
合理憂慮, 是擔憂學不好中文語文, 同時亦賠了粵語
作者: skkeung    時間: 16-1-14 17:57     標題: 引用:我覺得粵普在標點使用、用語習慣不同,只是

原帖由 MC1128 於 16-01-14 發表

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文 ...
是有硏究的! 普教中是沒有明顯優勢,  而普教中有很多失敗的可能!

作者: MASAYA    時間: 16-1-14 18:30

兩位一齊接左order轉舵呀?咁齊心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5