教育王國

標題: 英國口音 [打印本頁]

作者: tung_yan0623    時間: 16-1-10 10:23     標題: 英國口音

想請教大家的仔女去英國讀書後要幾耐先改到英國口音?要唔要揾当地老師教下呢
作者: Hongchu    時間: 16-1-10 13:02     標題: 回覆:英國口音

其實好視乎你小朋友肯唔肯講,同埋群d咩人。我有同學中三過去,兩三年已有英國口音。即有大學識嘅都係中三過,但大學時講英文係香港囗音。同埋要睇你響英國邊區,唔同區都有唔同口音。

作者: Hongchu    時間: 16-1-10 13:02     標題: 回覆:英國口音

亦有,不是即有

作者: 3T-MaMa    時間: 16-1-11 10:28

我個女話佢晌香港就講香港口音,响英國就講英國口音,激死!
作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-1-15 17:29     標題: 回覆:英國口音

自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口音都好難再轉

作者: joseph0101    時間: 16-1-29 19:01     標題: 引用:自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-15 發表
自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口音都好難再轉
其實都未必嘅,我以前係香港讀書,跟住去咗外國學咗個美國口音,係加拿大有有個加拿大口音,返到香港反而多番啲英國口音,因為成日同英國人做嘢。

其實口音呢啲嘢,好難逼嘅,順其自然啦。去到英國日日都要講,實學到啦

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-1-29 20:54     標題: 回覆:joseph0101 的帖子

咁係你有天分啫。不過最重要都係睇邊個教,外國人始終都會學得好啲嘅

作者: joseph0101    時間: 16-1-29 23:24     標題: 回覆:Rexxxxxx1227 的帖子

都唔係天份嘅,日日逼住要講,點樣都會有口音。不過我同意最好由外國人教,或者起碼都係外國返黎嘅老師,起碼學得準啲

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-1-30 11:59     標題: 回覆:joseph0101 的帖子

我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教好佢英文啊

作者: Ruby1219    時間: 16-1-30 16:30     標題: 引用:我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-30 發表
我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教 ...
我個仔響香港時讀國際學校,口音係英美㚒雜。去英國讀書一兩個term 已pick up 英國口音,返香港比舊同學笑(英國同學都笑佢,仍㚒雜點美國口音😑)。
而家gcse drama 個play 要扮New Yorker 操純美口音,老師話對佢幾challenging, 阿仔話玩死佢😅。

作者: dc0115    時間: 16-1-30 16:40

回覆 Ruby1219 的帖子

似乎越北面的口音越難聽得明!

作者: Ruby1219    時間: 16-1-30 16:59     標題: 引用:回覆+Ruby1219+的帖子 似乎越北面的口音越

原帖由 dc0115 於 16-01-30 發表

似乎越北面的口音越難聽得明!
U mean UK or US? My son's school is in the southeast.

作者: dc0115    時間: 16-1-30 17:08

Southeast is just wonderful!! 直頭係心水中的心水啦。

作者: Ruby1219    時間: 16-1-30 17:17     標題: 引用:Southeast+is+just+wonderful!!+直頭係心水

原帖由 dc0115 於 16-01-30 發表
Southeast is just wonderful!! 直頭係心水中的心水啦。
Really? I have no idea. His school is in Kent and quite close to London.

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-1-30 19:35     標題: 回覆:Ruby1219 的帖子

幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家老啦,應該學唔到啦

作者: Ruby1219    時間: 16-1-31 04:32     標題: 引用:幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-30 發表
幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家老啦,應該學唔到啦
阿仔自細讀國際學校係有d優勢,容易d適應口音同容易d 同鬼仔 mingle

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-1-31 11:17     標題: 回覆:Ruby1219 的帖子

我覺得都要視乎架,以前我係英國讀書啲老師話就話係英國人,但係有好多唔同地方口音,所以我一直都學唔到正宗英國口音。好似中國好多唔同口音普通話一樣咯

作者: joseph0101    時間: 16-1-31 13:19     標題: 引用:我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁

我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教 ...
喂恭喜曬!你準備幾時生呀?

我個女而家喺銅鑼灣一間international preschool,全部外國老師,英國口音學得好快,我已經準備佢一夠三歲就去隔離上phonics,佢哋話係sister schools,有幾個牛津劍橋老師啲英文幾好聽

作者: joseph0101    時間: 16-1-31 13:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Rexxxxxx1227+於+16-01-30+發

原帖由 Ruby1219 於 16-01-31 發表
阿仔自細讀國際學校係有d優勢,容易d適應口音同容易d 同鬼仔 mingle
係呀!最緊要多啲機會講,多啲機會聽

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-2-1 22:47     標題: 引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-01-31+發表阿

原帖由 joseph0101 於 16-01-31 發表
係呀!最緊要多啲機會講,多啲機會聽
邊度有NET教講純正英文啊?

作者: Rexxxxxx1227    時間: 16-2-1 22:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Rexxxxxx1227+於+16-01-30+發

原帖由 joseph0101 於 16-01-31 發表
喂恭喜曬!你準備幾時生呀?

我個女而家喺銅鑼灣一間international preschool,全部外國老師,英國口音學 ...
麻煩你pm我

作者: joseph0101    時間: 16-2-2 19:52     標題: 引用:Quote:原帖由+joseph0101+於+16-01-31+發表

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-02-01 發表
麻煩你pm我
👌🏼

作者: EEXELTOR    時間: 16-2-25 00:03

回覆 joseph0101 的帖子

Please PM, thanks
作者: joseph0101    時間: 16-2-25 09:52     標題: 引用:回覆+joseph0101+的帖子 Please+PM,+thank

原帖由 EEXELTOR 於 16-02-25 發表

Please PM, thanks
👌🏼

作者: JoannMok    時間: 16-3-16 07:59

Is Ken being a good place for studying?
作者: Ruby1219    時間: 16-3-16 08:47     標題: 引用:回覆+Ruby1219+的帖子 Is+Ken+being+a+goo

原帖由 JoannMok 於 16-03-16 發表

Is Ken being a good place for studying?
Yes Kent is a good place to live as location is near to London and weather is warmer.
Heard that it is an area with many good schools too

作者: Guardian    時間: 16-3-16 09:32

Kent county has the most grammer schools (free state selective schools) in the UK, so many young families moves to Kent for this reason plus property price compared to London is much cheaper and not far from London.

Oxfordshire, Buckinghamshire, Berkshire has been recently voted by the middle class to be the best place to live in the UK.

作者: veanna    時間: 16-3-16 12:52

作者: JoannMok    時間: 16-3-17 08:21

Can you share the school info?
Iam planning to send my kid to go when he is 12.  Searching for school at this moment

作者: JoannMok    時間: 16-3-17 08:22

回覆 Guardian 的帖子

Can uou ahate more information on school?
Will there be a lot of foreigners to stay?

作者: Ruby1219    時間: 16-3-17 08:47     標題: 引用:回覆+Ruby1219+的帖子 Can+you+share+the+

原帖由 JoannMok 於 16-03-17 發表

Can you share the school info?
It is Tonbridge School. You can find most of the info on their website. Or you can talk to agents like Academic Asia and Dolphin, both recommended Tonbridge to my son.

作者: cffw    時間: 16-3-31 02:47     標題: 回覆:英國口音

作者: ennaenna    時間: 16-3-31 11:42

cffw 發表於 16-3-31 02:47
其實英國有好多種口音,即使London都有唔同口音。
有d人响英國住一年就學到,有d人住十年都學唔到。
我自己 ...
同意...真係有無心ge問題...我表弟當年系倫敦讀書都係咁...話要講純正倫敦腔先融入到wor...結果讀完一個sem返黎已經純London tone...
作者: merci2046    時間: 16-3-31 11:58

Pls PM, many thanks!
作者: Guardian    時間: 16-4-2 20:53

回覆 JoannMok 的帖子

Mainly locals with a few foreigners as pupils must have UK or EU passport.
作者: rabbs    時間: 16-4-14 01:11     標題: 回覆:joseph0101 的帖子

Which school ? Pls pm me thx

作者: Taimum    時間: 16-5-5 19:45

回覆 3T-MaMa 的帖子

我大仔在英國第三年,佢好投入,跟英國同學學口音,我都係剛知道,佢話在香港唔會講英國口音,佢話唔想比人話扮嘢!我同佢講,如果您去了外國讀書幾年,仲講緊港式英文,人地可能仲喺背後笑您,D英文仲差過我,喺香港讀好過啦!
作者: 3T-MaMa    時間: 16-5-9 11:19

Taimum 發表於 16-5-5 19:45
回覆 3T-MaMa 的帖子

我大仔在英國第三年,佢好投入,跟英國同學學口音,我都係剛知道,佢話在香港唔會講 ...

我個女已第五年晌英國,去英國探佢, 佢明明係英國口音, 但放假返香港就唔講, 激死!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5