教育王國

標題: 林大輝中學可以嗎? [打印本頁]

作者: necohaos    時間: 15-12-9 13:32     標題: 林大輝中學可以嗎?

女兒今個星期六second interview林大輝中學,因小女成績麻麻地,所以試下同佢報直資,身邊朋友話ok,但係上網大部份對呢間中學的評語都不太好。請問有無小朋友就讀呢間學校的家長比d實際的評語。唔該!
作者: 蘑菇    時間: 15-12-9 13:42

麻麻地,我認為佢係沙田直資中最差既一間。
作者: miriam    時間: 15-12-9 13:55

necohaos 發表於 15-12-9 13:32
女兒今個星期六second interview林大輝中學,因小女成績麻麻地,所以試下同佢報直資,身邊朋友話ok,但係上 ...
係度讀緊既學生叫唔好報囉...........................

作者: Hydrengea    時間: 15-12-9 14:48     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

我都係今個星期六second in....我都想知係咪真件差到咁? 但我上次open day去佢地學校見啲學生都ok架喎.....

作者: 蘑菇    時間: 15-12-9 14:55

Hydrengea 發表於 15-12-9 14:48
我都係今個星期六second in....我都想知係咪真件差到咁? 但我上次open day去佢地學校見啲學生都ok架喎..... ...
話明係open day, 梗係揾d萬中無一既好學生出黎見人㗎啦! 不需太認真。雖然每間學校都有好,有唔好既學生,但佢校風麻麻。除非成績真係差到冇其他直資收,否則,唔需要揀佢。
作者: SIYip    時間: 15-12-9 15:15

蘑菇 發表於 15-12-9 14:55
話明係open day, 梗係揾d萬中無一既好學生出黎見人㗎啦! 不需太認真。雖然每間學校都有好,有唔好既學生, ...
呢個係重點:仲有咩其他選擇。 我都知喇沙拔粹好,可惜唔收我個仔^_^.
作者: kyliema    時間: 15-12-9 15:31

我覺得培基好好多。。。。。﹗
作者: Fanny_ma    時間: 15-12-9 15:42

我情願去三育
作者: 蘑菇    時間: 15-12-9 15:43

kyliema 發表於 15-12-9 15:31
認同。比我會揀培基,培僑,德信(男校),王錦輝,林大輝。
作者: SIYip    時間: 15-12-9 15:45

kyliema 發表於 15-12-9 15:31
培基係接近band 1 嘅band 2 直資,點可以同林比呢?蘋果要同蘋果比較,橙要同橙比較。。。
作者: lovebb2    時間: 15-12-9 15:58

SIYip 發表於 15-12-9 15:15
呢個係重點:仲有咩其他選擇。 我都知喇沙拔粹好,可惜唔收我個仔^_^.
有苦自己知
作者: SIYip    時間: 15-12-9 16:15

所以好難話間學校好唔好。我朋友個仔之前顏保齡收咗,我嘅意見係:b1b,  駛唔駛去呢間(沙田區學生).  但對好多好多人嚟講,呢間一定係一間好嘅直資。
作者: lovebb2    時間: 15-12-9 16:24

SIYip 發表於 15-12-9 16:15
所以好難話間學校好唔好。我朋友個仔之前顏保齡收咗,我嘅意見係:b1b,  駛唔駛去呢間(沙田區學生).  但對 ...
是band 1b學生去顏?
作者: SIYip    時間: 15-12-9 16:25

所以佢無去^^ 如果係b1c,  我都唔敢俾意見,怕佢小朋友呈三失手到時怪我。
作者: EMMA88    時間: 15-12-9 16:28

是否活動教學 ?讀障是否可以支援到?
作者: SIYip    時間: 15-12-9 16:29

EMMA88 發表於 15-12-9 16:28
是否活動教學 ?讀障是否可以支援到?
SEN   最好唔好揀直資。。。。
作者: kyliema    時間: 15-12-9 16:45

SIYip 發表於 15-12-9 15:45
培基係接近band 1 嘅band 2 直資,點可以同林比呢?蘋果要同蘋果比較,橙要同橙比較。。。 ...
嗯嗯﹗也是的﹗

作者: necohaos    時間: 15-12-9 16:57

多謝大家意見,但係小女的成績真係麻麻,因她有中文讀寫,但係好彩係,英文不太影響還可以keep都70幾分,有些時侯還可以考都80幾,中文同數學就唔好提
但係以佢咁樣的成績,無可能讀英中。但見佢對設計好有興趣,所以想一試直資,培基、王錦輝我都知好,但係機好微!
作者: necohaos    時間: 15-12-9 17:02

回覆 lovebb2 的帖子

agree
作者: www    時間: 15-12-9 17:05

SIYip 發表於 15-12-9 15:15

如果係男仔,有冇試過德信?

作者: October.    時間: 15-12-9 17:10

對林大輝成績就唔好有期望,但朋友個仔讀完畢咗業,都好乖仔。
作者: irenenursing    時間: 15-12-9 17:52     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

我家住林大輝附近,經常見到林的學生出入,印象中他們的學生真的不壞,不會是那些講粗口,食煙,校服著到不修邊幅的死飛仔囉!

作者: SIYip    時間: 15-12-9 17:53

www 發表於 15-12-9 17:05
如果係男仔,有冇試過德信?
我個仔入咗中一啦 ^_^
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-12-9 18:32     標題: 引用:女兒今個星期六second+interview林大輝中學

原帖由 necohaos 於 15-12-09 發表
女兒今個星期六second interview林大輝中學,因小女成績麻麻地,所以試下同佢報直資,身邊朋友話ok,但係上 ...
我識個女仔讀緊初中,班中同學算○K,個女仔算乖好純品,初中老師都幾照顧佢地,不過早幾年出過高年級欺凌低年級學生,所以校風一般。

作者: MonMonLam    時間: 15-12-9 19:32

我囡都係成績麻麻,但操行 A. 想搵直資,我都知培基、培僑、基崇好,可惜我囡成績無可能收佢... 表都唔駛填....

真係有苦自己知 X 2

搵林大輝,只係啱佢既 level⋯⋯ 唉,女仔梗係想校風好啲啦⋯⋯
作者: happypapahk    時間: 15-12-9 19:41

zhendema
作者: Hydrengea    時間: 15-12-10 00:14     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

Necohaos,
我仔仔的情況完全一樣,因為有讀障...中數差到......但英文就A,佢好鍾意林大輝......但我只係擔心校風係咪係真係差到咁恐怖

作者: tintinlam    時間: 15-12-10 10:01

necohaos 發表於 15-12-9 16:57
多謝大家意見,但係小女的成績真係麻麻,因她有中文讀寫,但係好彩係,英文不太影響還可以keep都70幾分,有 ...
都可以試下基祟 反正都係報直資, 唔怕IN 多幾間.

作者: kimmy2006    時間: 15-12-10 12:18     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

No啦,我親眼係欣庭軒見過一位男學生和女同學一齊好親密咁行,我和老公都有望,基本上行過途人都會望,咁岩有個較斯文既學生只係望一眼,佢竟然好大聲講粗口鬧個同學仔好望佢仲用手腳追打佢(真打),斯文果個一路講對唔住都仲打,我喝住佢,個斯文既好驚,我話你再打我報警,個死仔包即走, 這件事簡直令我眼界大開 ,希望初中同學有咩事都要同屋企人講。

作者: ilovematthew    時間: 15-12-10 13:43     標題: 引用:女兒今個星期六second+interview林大輝中學

原帖由 necohaos 於 15-12-09 發表
你要求係咩先?不要人云亦云。我姨甥今年在此校讀中一,學校好多活動參加,大部分都係運動,成績佢不嬲都唔係好,佢媽只要佢唔學壞,我上個月去中學博覽拿了此校的資料,我對此校有少少改歡,是好的方面,其實唔明點解咁多人覺得呢間學校唔好囉,唔係個個都讀到書,要搵一間係合適自己仔女的學校,只要唔好學壞。我初初都以為此校校風麻麻,但我老公有同事住些校附近,又話d學生正正常常,無甚麼問題喎

作者: necohaos    時間: 15-12-10 16:53

回覆 Hydrengea 的帖子

身同感受

作者: SIYip    時間: 15-12-10 18:16

直資無額外資源比SEN學生, 要考慮清楚。
作者: SIYip    時間: 15-12-10 18:28

橙要同橙比較,我唔熟林大輝,不過,如果佢係band 3,就要同band 3嘅學校比較。。。樓主小朋友如果係band 2, 而林係band 3,甘林一定唔係好學校。至於個別學生表現,唔好話band 2 band 3, 上年都睇過有人分享某band 1 學校學生唔好。間間學校都有衰學生。
作者: sum-yan    時間: 15-12-10 20:36     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

林大輝事實是一間B3校,不可能要求他和名校睇齊!
以B3校來說,校風尚算可以,有朋友子女在讀,沒有欺凌,但零星嘈吵和郁手郁腳是有的。
學校不太注重學業(不谷亦不操練),但資源極為豐富,尤其在各體育項目上的軟硬件和支援,如有成績學校更會有栽培。可能因為學校有這些豐富安排給年青伙子發泄過剩精力,便沒有其他B3(尾)校般的戾氣。
但是如果家長緊張學業還是要考慮。

作者: 719117    時間: 15-12-10 21:37     標題: 回覆:null

No good

作者: necohaos    時間: 15-12-11 16:39

謝謝各位的意見,在此想分享2個學生的話(我都係噚日先撞到佢地)
第一個現讀中三男仔,阿媽差不多每個月都要見老師,因為個仔打交。問阿媽點解唔轉校,佢阿媽話係個仔打人
第二個現讀中二女仔,我問佢學校有無人打交?你讀得開唔開心?佢答沒大覺有人打交,讀得好開心,好多活動,但係好嚴,成日有許多人留堂,欠功課要留、唔合格要留總之小小事都要留。
如果有家長跟我一樣正考慮林大輝的,不況參考一下,再決定。
共勉之

作者: 哈利媽    時間: 15-12-11 17:37

我住德信附近, 平日見啲學生都幾乖, 感覺上校風都唔錯.
作者: Hydrengea    時間: 15-12-12 00:04     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

我仔林大輝聽日second In,如果收即時交留位費,交咗留位費係咪等於即時放棄大抽獎

作者: miriam    時間: 15-12-12 00:55

Hydrengea 發表於 15-12-12 00:04
我仔林大輝聽日second In,如果收即時交留位費,交咗留位費係咪等於即時放棄大抽獎
  ...
LAM TAI FAI COLLEGE Guidelines on S1 Admission 2016-2017

(3) Interviews

Group interview
The group interview will be held on 5th December 2015. Eligible applicants will be invited by post or by phone.

Individual interview
After the group interview, shortlisted candidates will be invited to attend an individual interview with their parents.

Admission
The application result will be released within 6 weeks after the individual interview. Successful candidates will be notified by post.

2nd in 完仲要等收信啵~~~~

作者: Hydrengea    時間: 15-12-12 09:55     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

因為我見佢封信話successful candidate will be invited to complete the registration on the same day

作者: miriam    時間: 15-12-12 11:31     標題: 引用:因為我見佢封信話successful+candidate+wil

原帖由 Hydrengea 於 15-12-12 發表
因為我見佢封信話successful candidate will be invited to complete the registration on the same day

...
你話留位費……………同即日註冊唔同架………………

註冊後學校會交名上教育局,自行同大抽獎都無份。

作者: Hydrengea    時間: 15-12-12 13:36     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

今日second in完收咗,我交咗留位費了,但就無交放棄大抽獎嗰張form

作者: miriam    時間: 15-12-12 14:04

Hydrengea 發表於 15-12-12 13:36
今日second in完收咗,我交咗留位費了,但就無交放棄大抽獎嗰張form
林大輝係升中放榜後仲可以叩門, 換轉係我唔會簽放棄大抽獎份 form.

作者: yipsfamily    時間: 15-12-14 14:21

miriam 發表於 15-12-12 14:04
林大輝係升中放榜後仲可以叩門, 換轉係我唔會簽放棄大抽獎份 form.
可以唔交架咩?
作者: Hydrengea    時間: 15-12-14 15:33     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

可以,我星期六都係交咗 $800留位費和其他文件,學費自動轉賬form, 填晒學生資料表

作者: Hydrengea    時間: 15-12-14 15:33     標題: 回覆:林大輝中學可以嗎?

學校話可以到出年先交

作者: moricha    時間: 16-1-13 14:06

Hello~  Hydrengea,

我囝囝本星期六都去2nd interview,.想請問一下, 可以不把"學生資料表"給LTF 嗎?
因還想等等是否仍有其他直資收我囝囝.

若只是交留位費就冇問題~

先謝謝~

作者: simbafelix    時間: 17-1-11 15:28

想請問各位曾報林大輝的家長,你們的小朋友最後有無入讀此校呢?情況如何呢?
作者: lala12345678    時間: 17-1-11 18:00

作者: simbafelix    時間: 17-1-11 18:08     標題: 回覆:lala12345678 的帖子

我仔B2諗住讀都俾人話我,竟然有人提議你B1的去讀?!不知那人有何高見呢?

作者: 小瀝    時間: 17-1-11 19:26

lala12345678 發表於 17-1-11 18:00
你好中肯,我女band 1,有人提議我考林大輝

B1 都建議你讀?有一些奇怪

作者: 蘑菇    時間: 17-1-11 23:21

lala12345678 發表於 17-1-11 18:00
提議Band 1生去考林大輝,咪玩啦!如果band 1生想讀直資,都考慮培基,培橋啦!
作者: simbafelix    時間: 17-1-12 00:08     標題: 回覆:蘑菇 的帖子

其實好想知林大輝除了學術成績不理想之外,仲有咩地方有問題?因為只知在討論區很多負評,但又無講實際係咩問題,好困擾。

作者: miriam    時間: 17-1-12 00:49

恕我直言, 叫你女去考既完全靠害, 叫個 B1 學生去考 B3, 無野化.
作者: lala12345678    時間: 17-1-12 08:50     標題: 回覆樓主:

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-12 09:17

蘑菇 發表於 17-1-11 23:21
提議Band 1生去考林大輝,咪玩啦!如果band 1生想讀直資,都考慮培基,培橋啦! ...
其實越近交表,Whatsapp群組、網上等平台越多啲唔make sense既建議,所以有懷疑要多問、多了解。
作者: simbafelix    時間: 17-1-12 10:23

回覆 王家爸爸 的帖子

雖然唔知林大輝有幾差, 不過建議 B1 生去讀又真係好奇怪, 因為如果又讀到書又玩運動/VA 嘅, 都諗體藝啦 !

作者: lala12345678    時間: 17-1-12 10:30

作者: lala12345678    時間: 17-1-12 10:30     標題: 回覆樓主:

作者: luvgaga    時間: 17-1-12 12:08

lala12345678 發表於 17-1-12 10:30
好彩呢度都有好多樂意助人的會員

我識一個女仔讀這裡 非常冇禮貌 態度極差 考試也不用溫習 未讀這間前也是有禮斯文的 不知道這裡有多少學生可升大學

作者: 小瀝    時間: 17-1-12 13:09

王家爸爸 發表於 17-1-12 09:17
其實越近交表,Whatsapp群組、網上等平台越多啲唔make sense既建議,所以有懷疑要多問、多了解。 ...

我都覺得要小心不能盡信呀!

作者: knt20022002    時間: 17-1-16 13:49

Hydrengea 發表於 15-12-10 00:14
Necohaos,
我仔仔的情況完全一樣,因為有讀障...中數差到......但英文就A,佢好鍾意林大輝......但我只係擔 ...
請問你仔仔有沒有入讀, 如是, 可否講關於學校情況, 是否外間成日話林很差. 謝謝

作者: knt20022002    時間: 17-1-16 15:37

SIYip 發表於 15-12-9 17:53
我個仔入咗中一啦 ^_^
請問仔仔在校內開心嗎,有沒有比外間講到林咁差,
作者: simbafelix    時間: 17-1-16 16:52     標題: 回覆:knt20022002 的帖子

我同你一樣等待一些在此校讀的家長俾一啲實際的評語,可惜無回覆。

我有一個舊同學教小學的,他有幾個舊生在林大輝,分別有中二及中三的,他說在他學校去的大致上兩類同學,第一類係全運動型,運動好出衆但成績真係差,第二類係成績好但因為係非華裔學生由於 visa 問題所以屈就讀此校。這些舊生都經常回校探佢,佢見班舊生都仲係純,起碼從外表上仲係正正常常,言談舉止仍然斯文。成績好嘅依然名列前茅,本身成績差嘅就注重响運動方面,大家繼續各展所長。

由於我的同學知我阿仔想讀,聖誕假開學後佢專登問返啲舊生有關學習情況,以下是歸納兩位高材生 (兩兄弟,中三及中二)的 comments :

中三:
1)我覺得d學生唔算聽話 老師系度果陣就聽話
2)學校d體育多學生參與,有一個小型足球場, 一個室外球場,兩個室內球場 ,一個禮堂 ,兩間電腦室 ,成日都有人打波
3)學校嘅art 就一個va房同一個fashion centre
4)讀書方面d人唔算好叻, 都係得果幾個勁, 我地級得幾個認真讀,其他都好懶散
5)學習氣氛唔算好, 但係我覺得都係睇學生自己, 因為我覺得我地學校d老師我地肯問就肯教
6)學校每年換一兩個老師 ,今年換左個以前去做過義工嘅老師, 同埋一個以前教拳嘅老師, 班主任話學校特登每年搵d新老師,想我地多d去同新老師接觸, 擴闊視野
7)學校有d科目英文課本但係有時中文講因為要就翻有d聽唔明嘅學生
8)我覺得如果系想玩體育或者時裝設計就黎我地學校 ,如果讀書都係band 1果d好 ,起碼有個學習氣氛 ,我地呢度學習氣氛唔系太好
9)學生普遍不壞,多數貪玩
10)老師普遍能控制班秩序,
不過要鬧

中二:
我個人認為林大輝既老師很關注學生的成績,當有學生成績或學習態度有所轉變,老師都會關心同學,師生之間有很好的信任基礎和溝通。而紀律就因人而異,以我宜家來講,我班同學都幾安分下但有時會玩大左少少,同學之間既相處都幾融合和諧,幾乎無打架既情況出現。我校注重多元發展,精英班的學習態度以及氣氛較為良好,多數同學亦能從善如流。但其他班的同學未必同樣,如A班較focus係體育發展。

另外一位舊生嘅家長就狂話林校不好,想阿仔轉校,但我同學話呢位舊生在小學時成績已不好,操行亦不太好,所以其實如果自己不改變,去到邊情況都一樣,除非遇到個好似阿媽咁貼身照顧,開導你嘅老師,如果不是,就間間學校都唔好啦!

我另外一位教中學的舊同學有以下評語:

“林大輝注重體育發展,有幾個舊生喺senior form 先過去讀, 佢哋唔太知lower form 曳唔曳, 淨講讀書同功課比較 hea 。
我早幾年住欣廷軒, 見到學生好多一放學有姐姐or 私家車接放學, 唔太多學生溜出商場玩
都聽過有學生講粗口. 講真, 個別學生講粗口一兩句, 間間中學或多或少都有, 好難以偏蓋全”

由於在討論區百分之九十都係負評,這就是令人最困擾的地方,係咁話不好,又不講什麼不好,究竟係學校問題定係個細路問題呢?
學術成績我就知係不理想,不過除了成績,想知有咩其他問題,但無人講,或者講嘅都已係幾年前一些個別例子,例如拍拖,粗口等,這些情況在大部份學校都有。我忘記了在哪一間學校聽校長講過,各位家長不用擔心仔女在中學講粗囗,因為他發現而家中學生講粗囗情況不嚴重,反而入咗大學就學了講粗口,佢懷疑香港嘅大學而家有教粗囗,我聽完真係笑咗!

我自己的分析如下 :
1)讀到書,運動/藝術強又想兩樣發展 > 體藝
2)讀到書,運動/藝術無特別興趣  or 運動/藝術強但只想專注讀書 > 各大 B1 中學
3)成績中等,運動/藝術強又不想谷成績 > 林大輝 (大前題係無俾討論區嚇親)
4)成績中等,運動/藝術不強 or 無特別興趣 > 貼近 B1 的 B2 中學
5)成績不太理想 > 合乎自己程度嘅中學,目標是成為該校的高材生,要相信在任何階段,任何地方都可以重新起步,重新發力!
6)成績不太理想,學習動機較弱 > 盡可能找基督教學校,普遍來說老師會比較關愛學生。

利申 : 我阿仔是 B2頭,運動有天份,已有林大輝 offer, 我和阿仔都喜歡此校 (當然校舍及設施都有很大程度的吸引),但阿仔小學想阿仔考慮吓其他,所以都有報其他直資,等待面試中

希望大家不會嫌我長篇大論,我已把自己對林校所知的告訴大家。當然所得的資訊也只是數位同學/老師的睇法,但希望能給予各位一點啟發。

作者: reefmao    時間: 17-1-17 09:50

回覆 simbafelix 的帖子

Thank you very much for the valuable information!
作者: lovebb2    時間: 17-1-17 10:16

simbafelix 發表於 17-1-16 16:52
我同你一樣等待一些在此校讀的家長俾一啲實際的評語,可惜無回覆。

我有一個舊同學教小學的,他有幾個舊生 ...

from 中三分享:
全级得幾個認真讀, 其他都好懶散???!!!!

作者: simbafelix    時間: 17-1-17 11:27

回覆 lovebb2 的帖子

果個同學仔係咁講囉, 我唔知係指全級還是只是佢果班, 同埋佢係考第一, 可能在他眼中只有頭5名先係認真讀書嘅人, 其他都唔係路, 同埋呢個係佢自己個人睇法. 其實睇到有人話認真讀書都 surprise 啦, 因為睇討論區嘅評論以為無人讀書添

作者: simbafelix    時間: 17-1-17 11:30

回覆 reefmao 的帖子

作者: Bbkingdombb    時間: 17-1-17 15:25

自己認識有兩位住在沙田的家長,送個女去該校讀書 ,一個已經畢業,另一個應該係高年班。
兩位朋友的諗法是明知小朋友冇興趣讀書,但唔想去學壞,如果派位就會去校風唔掂嘅津校,不如畀錢讀一間冇咁易學壞嘅直資,朋友所講佢哋都滿意學校,因為兩個女都冇學壞,畢業嗰一位現在讀自資學位但唔知係學士還是副學士,另一個應該係dse了。

補充少少,兩個同學都不是體育或者藝術或者甚麼什麼的高手,只是希望沒有什麼功課壓力下成長,至於有冇專心讀書,我就冇詳細問了。

作者: SIYip    時間: 17-2-22 16:26

回覆 knt20022002 的帖子

我仔不是讀這間。
作者: ilovematthew    時間: 17-2-22 18:59

Bbkingdombb 發表於 17-1-17 15:25
自己認識有兩位住在沙田的家長,送個女去該校讀書 ,一個已經畢業,另一個應該係高年班。
兩位朋友的諗法是 ...

無錯,睇下想要咩囉,讀唔到都無辦法,條條大路通羅馬,最緊要唔好學壞

作者: CACACAROL    時間: 17-2-23 09:09

姪仔新婚, 太太是林的舊生, 讀到城大, 乖女. 在婚禮上見她中學同學也是正常.她說她有些舊同學設計好勁,現在某大運動品牌做設計.

作者: knt20022002    時間: 17-2-24 12:01

thanks for your details information.

作者: chingko    時間: 17-2-24 15:23

我大女今年在林讀中二,讀得開心,學校好適合我女!當初選這校確實有點掙扎,但現在覺得亦冇揀錯!

作者: Moonhui    時間: 17-2-24 19:43

我仔1月14日interview 完即有offer,我地一家好開心。
11月頭去開放日,對學校環境,教學方針(除左成績還會培養運動方面),仔同老公都覺好適合,所以收左好開心。我個人認為好同吾好既意見都會睇,但我會去視察,問朋友仔女讀此校的評語,再決定,最重要係個用家(即我仔),佢要讀6年。而且我參觀過政府b2學校,好多除主科英文,其它都係中文書中文教,過幾年我會送仔去外國讀書,如入左中中,驚佢在外國初時讀得吃力,所以讀林。
好多媽咪會話仲咩吾㨂培基、李國寶呀個啲banding好好多,我都知,但我了解自己個仔,佢吾係b1生,吾想打沉佢自信同太大功課成績壓力。加上開放日仔同老公好喜歡林大輝,所以只報了林去考。
總之間學校好吾好,大家一定要去學校附近觀察吓!自己衡量邊間適合自己小朋友。
作者: 2jkidsfather    時間: 17-2-25 08:55

讀林大輝,記住把握機會用那裏的運動資源。林大輝在學界某些項目升緊 Level。

作者: Moonhui    時間: 17-2-25 13:59

我仔愛足球,僥倖今年有幸能夠參加學界足球比賽,林對運動上的資源的確比其他直資學校係豐富好多。
而且阿仔好鍾意佢有個課外活動係香港航空青年團,好吸引佢。
作者: ashley08    時間: 17-5-21 15:59

chingko 發表於 17-2-24 15:23
我大女今年在林讀中二,讀得開心,學校好適合我女!當初選這校確實有點掙扎,但現在覺得亦冇揀錯!
...

想問一下,林大輝是否有兩星期的中一新生訓練?想問一下返幾點放幾點?

作者: wan2010    時間: 17-5-31 20:34

necohaos 發表於 15-12-9 13:32

如果小朋友鐘意體育,林是不錯的選擇。

作者: heiBBB    時間: 17-6-2 09:57

唔好意思,想知道以往放榜日多唔多人去林大輝叩門?
定係而家去林交左表先會比較好?

作者: Moonhui    時間: 17-6-2 11:50

ashley08 發表於 17-5-21 15:59

想問一下,林大輝是否有兩星期的中一新生訓練?想問一下返 ...
未知啊!要等6/23晚家長日先知喎!
作者: junetse    時間: 17-9-27 13:46

Moonhui 發表於 17-6-2 11:50
未知啊!要等6/23晚家長日先知喎!

請教一下…

我仔都係band 2左右成績,但係呈一英文炒左(得70),怕醜仔一名…

interview是全英文嗎?原本諗住考宏信/羅定邦,但係依家睇睇下林大輝都幾適合佢…

佢係rugby同足球迷…

作者: Moonhui    時間: 17-9-27 16:38

junetse 發表於 17-9-27 13:46
請教一下…

我仔都係band 2左右成績,但係呈一英文炒左(得70),怕醜仔一名…
小朋友全英面試,70分是B 定C?如你選英普班,還有普通話面試

作者: junetse    時間: 17-9-27 23:37

Moonhui 發表於 17-9-27 16:38
小朋友全英面試,70分是B 定C?如你選英普班,還有普通話面試
70係僅僅B...少一分都變C...
普通話佢都ok的..希望有機會,依家只剩三個心儀,羅定邦已決定不去試了

宏信、王錦輝、林大輝是但一間我都ok...

睇睇下越睇越鍾意林大輝

作者: Moonhui    時間: 17-9-28 06:32

回覆 junetse 的帖子

可以試埋德信,好多媽咪話校風好。
作者: junetse    時間: 17-9-28 09:02

Moonhui 發表於 17-9-28 06:32

可以試埋德信,好多媽咪話校風好。
會啦...原本諗住試三間,依家英文咁樣應該宏信都唔使試了,我會交表交埋德信,thank you😇😇
作者: ApplePie_ellen    時間: 17-10-5 19:53

只要操行B或以上,面試時有禮貌,正正常常出聲,基本上問題便不大了。

作者: junetse    時間: 17-11-18 19:34

ApplePie_ellen 發表於 17-10-5 19:53

只要操行B或以上,面試時有禮貌,正正常常出聲,基本上問題便不大了。

希望係啦...操行長期B,今日去完開放日,玩到唔捨得走,希望入到🤧🤧
我見唔多人拿表,同宏信比爭幾倍人數

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5