教育王國

標題: TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [打印本頁]

作者: retriever    時間: 15-12-3 13:12     標題: TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

立法會TSA公聽會,家長說的都是由衷之言,是每天在家裡和孩子掙扎的吶喊。童年幾多快樂時光,就是斷送在這些操練上。

最近我傷心地發現,小女做閱讀理解時,根本沒有閱讀,也根本沒理解文章。她懂的,只是在文字裏找答案。

那是一篇朱自清的散文,我看到了,興奮地跟她說,媽媽以前也讀過這一篇,不過好像是初中才讀的,還感情豐富地朗誦起來。她不屑地瞧瞧我,繼續做她的練習。

怎樣做呢?她沒看文章,直接看題目,然後才在文字裏找答案。我問,不是先看文章,再看題目,再找答案嗎?她又沒理我。

TSA小三中文科的閱讀卷,25分鐘裏要做3篇閱讀理解,平均只有8分鐘一篇,莫說是她,我或者也會覺得緊張。

8歲的孩子,8分鐘要看一篇520字的文章,答9條題目,還要一連看3篇。若不操練,根本應付不來。但過度操練除了賠上寶貴光陰,還因而喪失閱讀興趣。

那篇朱自清,她有些題目不懂而問我,我指導過後,正想介紹作者有多聞名,文章裡一些句子有多優美,她全沒興趣地把習作蓋上,「做完了」,她說。

我問,你還沒看過那篇文章呢!她答,不用看的。

從這一份功課裏,她學到什麼呢?只學會機械地在文字裏找答案,訓練得愈多,做得愈快。但對閱讀能力,一點沒進益,她甚至不知道那篇文章的主題。更可惜的,是她對文字的好感和敏感度也失去了。

我不明白,一個8歲小孩為何要學應試技巧,而不好好去培養閱讀的興趣與能力。

陳惜姿

原文載於《明報》副刊(2015年12月2日)

作者: Fungcarrie    時間: 15-12-3 13:36     標題: 回覆:retriever 的帖子

睇完真係好傷心,而家嘅小朋友真係好慘

作者: florence.lau    時間: 15-12-3 13:41     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

好心痛。我們的教育制度真的很悲哀!救救孩子,救救香港!

作者: loveDD    時間: 15-12-3 14:00     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

文中小女孩的反應同我個仔一樣

作者: 開心小花    時間: 15-12-3 14:29     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

依家好多小學的閱讀理解係睇題目,圈key word. 根本不是去理解篇文同欣賞文章。小一已經開始要閱讀理解訓練。我估個小朋友可能字都未識齊。

作者: Hillkymama    時間: 15-12-3 14:29

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同學,朋友有需要,定必守望相助.

最近跟一個中四學生和小六學生家長傾開, 兩個小朋友都話,我以前都係咁考TSA,唔應該取消.

中產直資中學生個阿媽話,唔係喎, 你學校唔操,係你好彩,依家有啲小朋友小一就要操卷,補課,小息都無得放喎. 如果你係依個年升代小一,連依間直資都考唔到,你5歲仲好bb咋,只係媽媽答問題.

小店店主小學生家長仲話,佢個囡呈分試唔好,但老師校長話TSA影響Branding,一定要努力呀. 同返佢講TSA同Branding無關, 呈分試先影響你個囡,跟住佢答我,已安排好人事入心儀中學,主科合格就得啦.

救命呀!咩世界, 香港好快有小悅悅事件,比車車完,十幾人經過都無人理.

作者: HK-MAN    時間: 15-12-3 14:36

成個教育制度都錯晒....
作者: giting    時間: 15-12-3 15:04

小一已經要開始準備玩這(個)東西, 全港每一級學生有多少人,

個個學生多多少少都要買D tsa練習簿, 最大得益是甚麼人,

是否有利益輸送 ???

作者: retriever    時間: 15-12-3 15:08

HK-MAN 發表於 15-12-3 14:36
成個教育制度都錯晒....

最大問題係, 連受眾觀念都歪埋....

有版友話自己小朋友無問題, 做唔到個D, 或者要操既學校要反醒下... 或者以此為學校/孩子能力的指標?

評價一件事, 點解係以自己有無遇到問題為起點?!

作者: retriever    時間: 15-12-3 15:15

Hillkymama 發表於 15-12-3 14:29
啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同學,朋友有需要,定必守望相助.

最近跟一個中四學生 ...

同理心係咪因為教育制度?!

無同理心好多是係孩子太自我中心... 習慣以自己利益喜好為起點看事情...

呢個問題, 大家會否覺得跟家長太過BABY, 太過為孩子安排有關?

EK 有初中同高中版, 早幾日突然諗起.... 得罪講句, 如果初中高中我仲係度出POST, 我諗自己作為家長真係好失敗...

HKU INFO DAY收生資料等等, 點解而家幾乎家長仲多過學生出席?

作者: HK-MAN    時間: 15-12-3 15:28

retriever 發表於 15-12-3 15:08
最大問題係, 連受眾觀念都歪埋....

有版友話自己小朋友無問題, 做唔到個D, 或者要操既學校要反醒下...  ...
所謂指標就係當所有人都係資優生去出題目,強迫操練的後遺症,最終由學生及家長承受..
作者: chanwendy    時間: 15-12-3 16:19

我印象中正式的 tsa 閱讀理解並不是520字咁長喎.  不過某啲出版社的所謂練習係遠遠深過正式的 tsa 卷的.
作者: SiuYuet    時間: 15-12-3 22:46     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

大家試留意,而家全部名校神校考所謂的「閱讀」,同樣地要求一個5歲左右小朋友「讀」出文字。曾經有家長post文話好失望因為自己仔/女(我忘了)真的喜歡閱讀,但因為平日無訓練讀字認字,結果全軍覆沒!當時仲有好多回覆教訓個媽媽無真正教好個仔/女,讀唔出字唔叫閱讀.....可以想像對未入小學既學生已經有咁既要求,培育出考試機器絕不為其

其實即使無TSA, 我相信仲有根深蒂固既問題要解決

作者: mmhoxxxxxx    時間: 15-12-3 23:54     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

作者: retriever    時間: 15-12-4 00:07

mmhoxxxxxx 發表於 15-12-3 23:54
呢個陳惜姿是否反國教果嗰人,請不要讓孩子成為反政府的工具!

唔好掉轉頭諗。。。最緊要講既係咪事實?

係咪小朋友要這條件下做閱讀理解?

作者: 2010_papa    時間: 15-12-4 00:21

chanwendy 發表於 15-12-3 16:19
我印象中正式的 tsa 閱讀理解並不是520字咁長喎.  不過某啲出版社的所謂練習係遠遠深過正式的 tsa 卷的. ...
The essays in the sample Primary 3 Chinese TSA paper downloaded from HKEAA's site are indeed around 500 words long.  The site is http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/2014priPaper/PriIndex.html

作者: mmhoxxxxxx    時間: 15-12-4 00:36     標題: 回覆:retriever 的帖子

作者: PhilC    時間: 15-12-4 01:27     標題: 引用:其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇

原帖由 mmhoxxxxxx 於 15-12-04 發表
其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇問題!亦都冇人公開有邊間學校會過份操練,不如叫陳惜姿公開佢啲 ...
請問你個大部分家長係點統計出來?小心好似民建聯個油天家長咁,呢頭話冇聽過學校有家長反對,轉過頭學校公佈調查,超過一半油天家長贊成取消tsa。怕你畀人揪秤啫,no offence.

作者: joanne_ma    時間: 15-12-4 07:37     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

其實除油天,另外果兩位小朋友間學校都出左聲明話無操tsa,其中軒小更話無放學補課,咁究竟又係邊個講大話?

老實講,個公聽會吾應該叫小朋友上去。
講番閱讀理解,我細個都係先睇題目再從文章找答案,hehe

作者: 開心小花    時間: 15-12-4 08:01     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

先睇題目,再Scan Key Word找答案,咪就係當年我地去考公開試被人訓練的答題技巧囉。但對於一個初小的學生,唔應該咁樣去做閱讀的。其實,由文章中小朋友可以學識好多修辭手法,舖排文章。對閱讀能力及作文打好基礎。依家咁樣只求答案的訓練,我見唔到對小朋友有麼益。

作者: retriever    時間: 15-12-4 08:11     標題: 回覆:開心小花 的帖子

正解!

小朋友睇多d 書先係王道!

唔應該係訓練效率…

作者: sofesofe    時間: 15-12-4 08:22     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

軒小聲明,沒操TSA兼沒有收到家長投訴

圖片附件: myphoto.jpg (15-12-4 08:22, 130.5 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=NjEyODd8YjljNTBjY2N8MTcxNjAzMTkwOHww

作者: sofesofe    時間: 15-12-4 08:30     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

經常大聲疾呼TSA=操練的家長,有無想過形成操練文化、補習文化的緣由,學校中英數都教深1年,甚至2年的話,不用上補習社才怪,但某些家長卻對這些學校趨之若鶩,矛盾之處,教人費解。

TSA只不過是最後一根稻草吧了!

作者: lightingchung    時間: 15-12-4 08:31     標題: 引用:其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇

原帖由 mmhoxxxxxx 於 15-12-04 發表
其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇問題!亦都冇人公開有邊間學校會過份操練,不如叫陳惜姿公開佢啲 ...
你就係個D見人之前反國教就人地講乜都反個d。你自己個間無操練,就認為全港無操練。要校名,自己去小學雜談找最hit個兩間青衣學校睇下。

作者: punlik    時間: 15-12-4 09:57

作者: AgapePa    時間: 15-12-4 10:10

retriever 發表於 15-12-3 13:12
立法會TSA公聽會,家長說的都是由衷之言,是每天在家裡和孩子掙扎的吶喊。童年幾多快樂時光,就是斷送在這 ...
做"閱讀理解"怎可與"閱讀興趣"混為一談,
"閱讀理解"是習作, 最重要是"理解". "閱讀興趣"最重要是"興趣"
想用"閱讀理解"去培養閱讀, 根本是錯誤想法.

例如: 無人會用抄寫當練書法, 讀書當練朗誦, 食飯當試菜,

作者: retriever    時間: 15-12-4 10:13

"ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   發表於 7 分鐘前

ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  發表於 12 分鐘前"

本來點評是不能回應的, 但這提到以上兩點, 不能不回應!

問題是為何要這麼早訓練孩子在大量資料找需要的答案?

記憶中, 我在讀時這類效率型的訓練是在預科比較重要...

新聞報導為何不能欣賞?!! 無論文學作品或者其他文章, 最好是大家能討論, 這樣才會學習多角度看問題, 原來有人會這樣看一件事.... 在一大堆資料中搜尋可以學到什麼? 是職業訓練嗎?

有親友看電影/劇集是一路FAST FORWARD 搜片看的... 先不談論他如何養成這習慣, 很明顯他是因著自己的喜好和認知去搜.... 那你以為這樣會錯過了多少? 鏡頭佈置表達的, 說故事者的主觀視角, 光影的美感, 場景佈置的一些暗示和伏線, 如此等等....

那如果他搜的不是電影而是人生呢?

作者: retriever    時間: 15-12-4 10:17

AgapePa 發表於 15-12-4 10:10
做"閱讀理解"怎可與"閱讀興趣"混為一談,
"閱讀理解"是習作, 最重要是"理解". "閱讀興趣"最重要是"興趣"
想 ...

問題係做得"閱讀理解"多,  TURN OFF 左 "閱讀興趣"

搜資料搜慣左成為習慣...

作者: punlik    時間: 15-12-4 10:23

作者: punlik    時間: 15-12-4 10:34

作者: retriever    時間: 15-12-4 10:46

punlik 發表於 15-12-4 10:23
傳統教育就是應試教育,學習,筆記,操卷......考試有自己既評分準則,有沒TSA,其實一樣.如果你吾認 ...

謝謝理性討論!

請問什麼是"傳統"教育?

ISSAC NEWTON 是不是傳統教育出來的?  以佢出生同威水既年份, 應該算"傳統"!

佢係咪操卷操出來的?!

你指的"傳統"教育, 只是指我們習慣的教育模式吧....

那你記憶中我們是什麼時候開始做閱讀理解的? 縱使我們不同年代, 也不會是小三或更小開始吧? 那只能說現在比以前更"應試"

那政府是怎說的? 一路的教育改革目標是向著什麼方向的? 是要更"應試"嗎?

由HKCEE 變 DSE, 5+2(預科) 變 3+3 NSS, 原意不是為了更多元, 更不"應試"嗎?

從以上看, 我們的教育是走向反方向嗎?

作者: lauwingtai    時間: 15-12-4 10:57     標題: 引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+15-12-3+14:31+

原帖由 Hillkymama 於 15-12-03 發表

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同 ...
真係好可悲,最慘係今時今日怪獸先係主流,有良心先被歧視,怪獸家長仲要覺得其他家長懶正義,太天真

作者: lauwingtai    時間: 15-12-4 11:03     標題: 引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+15-12-3+14:31+

原帖由 Hillkymama 於 15-12-03 發表

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同 ...
淨係睇呢兩版已經發現好多家長冇同理心啦,唉

作者: mmhoxxxxxx    時間: 15-12-4 11:05     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

作者: cl_kaka    時間: 15-12-4 11:07

我仔學校無做TSA既補充,但其實所有作業都滲入左TSA既模式!TSA根本無處不在!

小一考試中英文都要做閱讀理解,聆聽同口試,我深信係因為要比小朋友預備小三既TSA!要係小一取得好成績,我深信要由K2開始就要預備!香港既教育制度不斷要小朋友超前,其實好恐怖!我仔小一,剛考完試,中文成績最差,我睇學校份卷,閱讀理解呢part最低分,我叫我仔睇多D故事書!之後我問仔閱讀理解呢Part老師係咪讀完成編文章先再讀題目?我仔話唔係,係讀完題目先再讀文章!原來要閱讀理解好睇多D故事書作用唔大,操卷最實際!根本連學校都係訓練佢地既考試技巧!亦都因為閱讀理解,我仔好多同學去左補習中文!

其實教育局真係有責任要撥亂反正,唔好令到小朋友要不斷超前迎合課程!我深信大部分家長都唔想過份催谷小朋友!我仔幼稚園開始從來無上過補習班,除左K3時我仔話想學計數,我比佢去公民式上過3個月堂之外,中英普通話所有學術課程一概無上過,所以升小時,根本無諗過要去叩門,因為我知叩門要考十八般武藝,對於一個無受過催谷,係學術上無學到超越自己年齡既小朋友黎講,叩門只係令小朋友失去自信心既事。所以升小派位只求穩陣選間2線必入既學校!但上到小一,功課,默書、測驗、考試既壓力,令到小朋友同大人都好累,我就會諗如果我由幼稚園已開始谷佢,可能而家會輕鬆好多⋯⋯!
教育局其實應該好好檢討而家初小課程教同考試內容會唔會過左火位,6,7歲既小朋友3點幾放學後,每日要用40-60分鐘完成6-8樣家課,會唔會超越左佢地可以承受既精神負擔!

作者: punlik    時間: 15-12-4 11:09

作者: 5tgb    時間: 15-12-4 11:22

TSA, 如果半年前問,相信有很多家長根本無發覺它的存在,因為不覺有壓力,自然不上心。現在問,又不同了,身邊有很多家長,要問什麽是TSA,問完就話要反對! 最奇怪是教協,從未提出如何改善,減操練 ; 一提就是要即時取消。TSA 行了這麼多年,為什麼最前線的老師不提改善方案,要到今次大學事件後才提出,沒商議,必取消呢?
作者: hkpapa852    時間: 15-12-4 11:27

retriever 發表於 15-12-4 10:13
"ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有 ...
對你地兩位既觀點覺得有趣, 忍唔住要回應一下:

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   
retriever 問題是為何要這麼早訓練孩子在大量資料找需要的答案?

坦白講, 係我認知之中, 唔係間間學校老師有教.... 至於是否需要這麼早來訓練, 我覺得未必係壞事. 係現今資訊發達既環境中, 早點懂得分析資訊, 認清真偽同重要性, 未嘗唔係好事

至於閱讀興趣, 其實自己要好小心去留意, 到底子女係對閱讀既興趣, 其實會去到咩層次呢?
只喜歡不停"揭書", 郤願認真不去明白書中內容? 還是看完明白內容後還會自己分析?

ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  

以前報紙既文章, 甚至新聞文章, 文筆要求都較嚴謹, 較具欣賞價值. 還記得以前老師教我們如何學習人地寫新聞標題, 就係學習如何寫重點. 不過現今新聞稿水準每況愈下, 已不能同日而喻了!

還有, 不才家長都糾結於要培養小朋友既"閱讀興趣", 但問題係唔係所有小朋友都一定會有"閱讀興趣", 又或者小朋友既閱讀興趣, 唔係你心中既"閱讀材料". 勉強為之, 亦非好事.

應試技巧其實非什麼壞事, 何解如此抗拒? 人生中總要學習不同技巧, 長大後更應明白, 辦事技巧很多時比辦事能力重要.

大家常常投訴傳統教育重抄寫, 背誦, 學習應試技巧, 某程度上也是一種非傳統式既思維訓練, 有何不可?

善於從文章中找重點的人, 有機會懂得在學習中自行理解重點, 令學習變得輕鬆. 至於是否"過量/過度", 又是另一問題.

其實TSA既問題, 係教育局本身太蠢, 乜都收收埋埋, 其實只要教育局每次都高調公佈TSA成績, 根本唔需要俾壓力個D表現不達標既學校; 因為相關既家長同學校自然會做嘢..... 畢竟大多數香港人本身愛比較, 如眼見自己子女成績不理想, 有幾多個會唔"做嘢"?

作者: punlik    時間: 15-12-4 11:33

作者: retriever    時間: 15-12-4 11:35

punlik 發表於 15-12-4 11:09
坦白講,我吾覺得閱讀理解有幾難.學習答題技巧有助取得高分,我亦吾覺學習答題技巧會用多幾多時間. 多一 ...

唔好意思, 似乎由另一個THREAD 既討論, 你既重點一直係 "有幾難", "取得高分"?

而PISA 近年爆燈既國內, 佢地教育出哂名應試, 創意零蛋...
如果你完全相信"傳統"教育即應該教育... 唔係ISSAC NEWTON 果年代既"傳統"

而甚至於無視而家既教學模式比以前果代更加應試....

咁真係好難講....

作者: ok3    時間: 15-12-4 11:36

有demand自然有supply. 當大家大力鞭撻個教育制度時, 其實有冇諗過係邊個做成今日嘅局面. 當有一日, 如果家長真係可以做到完全唔care成績, 越happy嘅學校越受歡迎. 谷嘅學校受到家長嘅鄙視, 冇人會讀, 會有殺校嘅危機. 到時仲有冇學校敢谷d學生? 仲有冇學校敢操TSA? 要改變嘅其實唔係個教育或教試制度, 而係家長個心態. 你自問改變咗未??
作者: sofesofe    時間: 15-12-4 11:38     標題: 引用:有demand自然有supply.+當大家大力鞭撻個教

原帖由 ok3 於 15-12-04 發表
有demand自然有supply. 當大家大力鞭撻個教育制度時, 其實有冇諗過係邊個做成今日嘅局面. 當有一日, 如果家 ...
Exactly! 只怕最大聲疾呼那些家長,可能最心儀SFA級的學校哩!

作者: punlik    時間: 15-12-4 11:47

作者: punlik    時間: 15-12-4 11:48

作者: PhilC    時間: 15-12-4 11:59     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+15-12-4+11:10+編輯

原帖由 punlik 於 15-12-04 發表
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生係數學,科學表現排名咁高,咁多年出咗幾多個世界知名的科學家,數學家?除了Pisa, 仲有一個全球學生閱讀能力進展研究pirls ,2011年香港學生閱讀能力第一,但閱讀動機,享受閱讀程度的評分係包尾。好明顯反映香港學生讀書只為考試,因為狂操考試技巧,閱讀理解實快。但究竟我哋係想學生成為考試機器,定真係熱愛學習,甚至有影響同領導世界的能力?為何東亞地區考試成績好,有咁多所謂叻的學生,但以知識創意領導世界的,仍然係於pisa學術排名更低的歐美地區?東亞地區的學生及家長,大部分只以操卷考試為學習目標,更以此為榮。係咁嘅模式訓練出來的,只係一班懂得有效執行指示,冇vision的執行者。

作者: retriever    時間: 15-12-4 12:02

hkpapa852 發表於 15-12-4 11:27
對你地兩位既觀點覺得有趣, 忍唔住要回應一下:

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊 ...

其實有版友把"閱讀理解" 與 "閱讀興趣" 放在一起說"閱讀理解"是習作, 不能用於培養"閱讀興趣", 是有點曲解陳文的原意...

當然"閱讀理解"是習作, 也不是培養"閱讀興趣"...

問題是要求高效做"閱讀理解", 有破壞"閱讀興趣"的後果....

其實有不少學校要學生閱讀, 而不需學生做閱讀報告是感受同樣的顧累...

而太早操練搜索式閱讀, 副作用我前面已QUOTE一例, 不重覆...  習慣搜索式思維, 耳朵眼睛好像有過濾器, 偏聽得很不好溝通, 甚至給人有不夠尊重的感覺, 因為對人其他觀點充耳不聞, 缺乏恰當回應...

閱讀興趣這題目比較大, 一是習慣要從小養成, 二是跟其他更吸引的娛樂競爭... 孩子從小一手IPHONE 奶咀, 幾難養成閱讀習慣...

TSA 是一個切入點... 不同人看這事有不同反應, 有以政治事件看, 政棍反對贊成.... 問題是TSA 的原始目的是什麼, 合理不? 多年來有完成使命嗎? 有副作用嗎?

不應純以自己孩子能否應付作指標來評價事件吧?

作者: hkpapa852    時間: 15-12-4 12:07

PhilC 發表於 15-12-4 11:59
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生 ...
係咁嘅模式訓練出來的,只係一班懂得有效執行指示,冇vision的執行者。

香港以前有"東方之珠"既美喻同國際金融中心既地位, 某程度上係因為香港人對工作指示既執行能力高所帶嚟既.

只有創意, 沒有辦法/能力執行, 其實只係妄想.

社會需要有不同能力既人, 但執行能力, 係大多數工作上, 都係必需.

作者: retriever    時間: 15-12-4 12:10

sofesofe 發表於 15-12-4 11:38
Exactly! 只怕最大聲疾呼那些家長,可能最心儀SFA級的學校哩!

絕對正確!!

唔只BLAME ON 政府... 其實最難改變係D 家長...

BUT, SFA 係私校... 有人想谷去私校谷, OK 喎...

普及教育大家無得選...

我反而覺得, 普及應該唔谷, 你想谷唔該俾多D 錢...

而家係, 你想無咁辛苦反而要比多D 錢....

重要係, 果D 重覆練習對孩子成長是否有裨益, 值得存疑!

作者: hkpapa852    時間: 15-12-4 12:12

retriever 發表於 15-12-4 12:02
其實有版友把"閱讀理解" 與 "閱讀興趣" 放在一起說"閱讀理解"是習作, 不能用於培養"閱讀興趣", 是有點曲解 ...
所以我當初一早已係其它帖說明, 如問題係想解決學校要求操練, 取消TSA, 未必可以解決, 亦非一個短期可達到既目標. 應以更實在既方式去處理問題.

可惜, 部份人似是活在自我想像的烏托邦, 只認為取消TSA才是王道, 其它建議都是沒意義

作者: retriever    時間: 15-12-4 12:20

PhilC 發表於 15-12-4 11:59
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生 ...

問題係, 甚至連PISA 都可以操... 只要係ASSESSMENT 就可以操啦...
所以國內學生  

關於創意, 唔駛多講, 淘寶, 支付寶, QQ, 小米.... 如果你對INTERNET 認識夠老餅, 有邊樣唔係嚴重 "參考" 國外的?

小米 連個老總既衣著, 發報會既 SETTING, 廣告既PRESENTATION.... 跟美國某水果公司既產品宣傳.... 真係閃下眼, 以為自己去左美國....

除左國內既假貨最有創意, 假雞蛋, 假豉油...., 同埋騙案既創意...

我諗唔到點解有人話國內創意高.....

作者: Doray    時間: 15-12-4 12:21

punlik 發表於 15-12-4 09:57
TSA,有D學生覺得淺,有D學生覺得深,有D學校要操,有D學校吾使操,只作評估.吾可以只睇到一個點, 然後就將 ...
咁你有冇睇陳校長之前的文章?佢都讚成取消!
作者: ok3    時間: 15-12-4 12:26

retriever 發表於 15-12-4 12:10
絕對正確!!

唔只BLAME ON 政府... 其實最難改變係D 家長...

點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我之前話...."其實最須要改變嘅, 唔係個教育或考試制度, 而係家長個心態."

作者: retriever    時間: 15-12-4 12:35

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

朋友故意挑間地區2線津校, 傳聞少功課, 咪一樣係咁....

問題係, 普及教育係對應同一課程, 同一標準...

政府做同樣的品質管理...

而這個管理關係學校老師的業績....

業績是老師底下的學生去前線跑.....

SO....

作者: gingerale    時間: 15-12-4 12:42

其實有無人試過做下分小三TSA閱讀理解past paper(不是出面D補充練習)?如果我小朋友不能答對一半以上,我會很擔心他們的閱讀能力呢!我同意25分鐘有D趕,時間可長一點,但文章深淺適中,完全沒有陳惜姿所講那些朱自清文章呢!

閱讀理解出得好的話,可以客觀評估學生閱讀能力,要考得好不是要靠操練練習,而是靠平時多閱讀不同文章,個別學校不停操練只是想提高TSA成績,不是提高他們的閱讀能力!
作者: retriever    時間: 15-12-4 12:44

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

其實而家就算新型直資, 近年都有開倒車之嫌....

你無講錯, 家長有個大環境, 人習慣左當係就係咁架啦...

重要係直資係少數, 如果果普及教育唔係好似政府講既, 向著求學不是求分數走...

新型直資好難保持初衷....

只有少數有江湖地位 (E.G. DB) 果類, 至有膽唔理成績繼續玩全人教育...

作者: hkpapa852    時間: 15-12-4 12:46

retriever 發表於 15-12-4 12:35
朋友故意挑間地區2線津校, 傳聞少功課, 咪一樣係咁....
其實唔谷既官津小學通常只有兩種:

1. 部份一線小學
2. 唔著重升中派位既學校, 如收取較多非華裔學生, SEN既學校

至於二線學校, 10間有8間都係谷, 另外兩間都係念緊點谷

作者: retriever    時間: 15-12-4 12:49

回覆 gingerale 的帖子

可唔可以唔做閱讀理解?

可唔可以唔ASSESS 個閱讀能力?

用做閱讀理解同改錯既時間, 睇多兩本小書好唔好?

P.S. 大家小朋友考小面試出來, 有否好想知道佢考成點, 要盤下佢地?

作者: ANChan59    時間: 15-12-4 12:50

回覆 hkpapa852 的帖子

1. 部份一線小學

Yes, we are lucky.

作者: punlik    時間: 15-12-4 12:50

作者: retriever    時間: 15-12-4 13:46

punlik 發表於 15-12-4 12:50
二線津校,吾少有精英班.主動要求吾去精英班,估計應該沒咁大壓力.

精英班可能影響壓力, 唔想咁上進, 唔睇著D 分數都OK...

但係功課量... 朋友既話係 7 VS 9... 所謂地區二線, 係咪輕鬆左好多?

唔係囉....

作者: ok3    時間: 15-12-4 13:55

retriever 發表於 15-12-4 12:44
其實而家就算新型直資, 近年都有開倒車之嫌....

你無講錯, 家長有個大環境, 人習慣左當係就係咁架啦...
新型直資, 點解要開倒車? EB迫佢? 因為要考好TSA? 咪就係應市場同客戶(家長)需求囉! 求學求分數, 係EB要求? 定係學校? 一日攪唔清個因果關係, 今日俾你取消咗個TSA又如何? 明天一樣會有TSB, TSC 嘅出現.

作者: retriever    時間: 15-12-4 14:03

ok3 發表於 15-12-4 13:55
新型直資, 點解要開倒車? EB迫佢? 因為要考好TSA? 咪就係應市場同客戶(家長)需求囉! 求學求分數, 係EB要求? ...

咁你覺得, 係個制度改變帶領家長集體改變?

還是家長會自然集體改變, 跟手令到制度跟隨?

還是不用改變, 而家幾好, 適者生存(自己小朋友應付到, 無問題!)

我既年代係中學才學"應試", 而架係小三開始....

作者: lightingchung    時間: 15-12-4 14:05     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

其實大家忘記咗點解有tsa,因由係取消咗學能測驗(所謂高壓力嘅野)。而變了三個考試tsa 小三.小六(話只用來評估下"整體"學生及pre s1再加呈分試,一換幾個試,仲要有個試別人考而影響你派位(幾白痴)。我就令願有返學能測驗好過。

作者: mmhoxxxxxx    時間: 15-12-4 14:46     標題: 回覆:lightingchung 的帖子

作者: ok3    時間: 15-12-4 14:50

retriever 發表於 15-12-4 14:03
咁你覺得, 係個制度改變帶領家長集體改變?

還是家長會自然集體改變, 跟手令到制度跟隨?
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在乎考試嘅成績?!  就係因為千百年嚟, 大部分人都做唔到, 先會有呢種讀書/考試嘅制度同文化. 如果家長自問做得到, 唔好同我講你冇得揀, 無論要俾錢定免費嘅, 根本market上仲有好多選擇. 不過唔好到時又問點解自己個小朋友嘅學術唔夠人地叻. 學校嘅公開試/派位成績唔夠人地好!你有權選擇你嘅happy life, 但人地亦有權選擇佢嘅生活方式.

作者: kerobobo    時間: 15-12-4 14:59     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+15-12-4+14:03+咁

一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在 ...

呢個post 令我學到好多野

作者: retriever    時間: 15-12-4 15:20

ok3 發表於 15-12-4 14:50
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在 ...

唔係柴你台, 你講既大環境既我都同意.. 但係...

"唔好同我講你冇得揀, 無論要俾錢定免費嘅, 根本market上仲有好多選擇. "

請問唔係抄寫操練, 又免費既係(幾)邊間?

可否開名?

咁荀又有得揀既, 應該大家都想知...

作者: ok3    時間: 15-12-4 17:30

retriever 發表於 15-12-4 15:20
唔係柴你台, 你講既大環境既我都同意.. 但係...
其實邊類學校唔谷(或相對冇咁谷), 之前已有好多人分享過。不過唔係咁簡單, 諗住求其揾間地區二線就以為会輕鬆d囉。
作者: kerobobo    時間: 15-12-4 18:03     標題: 回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

咁如果唔用默書,測驗,考試等既成績黎評定學生既能力,又有咩可以代替呢?

作者: ok3    時間: 15-12-4 19:14

kerobobo 發表於 15-12-4 18:03
咁如果唔用默書,測驗,考試等既成績黎評定學生既能力,又有咩可以代替呢?

...
令我想起蟋蟀同螞蟻嘅故事。只要蟋蟀知道佢選擇過happy life嘅後果, 而佢又願意承擔呢個後果, 我真係完全唔覺得有問題。但你如果阻止螞蟻去勤力工作, 迫人地去過你嘅生活方式, 我就覺得好大問題囉! 反之, 螞蟻亦無權要求蟋蟀辛勤工作! You choose your own life.
作者: lightingchung    時間: 15-12-4 21:23     標題: 引用:Quote:kerobobo+發表於+15-12-4+18:03+咁如

令我想起蟋蟀同螞蟻嘅故事。只要蟋蟀知道佢選擇過happy life嘅後果, 而佢又願意承擔呢個後果, 我真係完全唔 ...
咁取消TSA 係啱的。鍾意操練的自己買十本百本練習自己操囉。

作者: ok3    時間: 15-12-4 22:04

lightingchung 發表於 15-12-4 21:23
咁取消TSA 係啱的。鍾意操練的自己買十本百本練習自己操囉。
我支持讀書要考試, 但反對過分嘅操練。
作者: sharonseak    時間: 15-12-4 23:21     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+15-12-4+14:03+咁

作者: lightingchung    時間: 15-12-4 23:36     標題: 引用:Quote:lightingchung+發表於+15-12-4+21:23

我支持讀書要考試, 但反對過分嘅操練。
放心通常學校有一年2次考試

作者: mmhoxxxxxx    時間: 15-12-5 00:01     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+15-12-4+14:03+咁

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5