教育王國

標題: 想請教如何令小孩有上進心? [打印本頁]

作者: homeuser    時間: 15-11-2 14:41     標題: 想請教如何令小孩有上進心?

小朋友沒有上進心, 做事但求做左, 而唔係做好, 有沒有家長可以分享怎樣可以改善? 謝謝

作者: longlokma    時間: 15-11-2 14:56     標題: 回覆:想請教如何令小孩有上進心

你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工嘅公司参觀,位置係中環既高级商厦, 話比個仔睇下佢個office有幾靚, 然後同個仔講要俾心機讀書, 先至可以係呢到返工 ,否則…………

作者: Yanamami    時間: 15-11-2 14:57

我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔好?
作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 15:01     標題: 引用:我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,

原帖由 Yanamami 於 15-11-02 發表
我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔 ...
呢招我有用

我話你求其、唔用心都可以,我亦可以求其, 飯餐整咗,又唔係唔整,無心咋嘛

小朋友會知衰,呢啲道理可能要成日講,講得多,唔多唔少都會洗到吓腦

作者: Jane1983    時間: 15-11-2 15:06

其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢?
作者: longlokma    時間: 15-11-2 15:09     標題: 引用:其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢

原帖由 Jane1983 於 15-11-02 發表
我覺得後者,天生的應是隋性

作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 15:22     標題: 引用:其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢

原帖由 Jane1983 於 15-11-02 發表
我覺得有啲小朋友係天生生性、有上進心嘅,不過唔多。大部份係要教育嘅,有啲講吓就明,有啲真係講極都係咁。

作者: Jane1983    時間: 15-11-2 15:26

可能真係有d係天生,有d係要引導。
作者: little_yolky    時間: 15-11-2 15:26

longlokma 發表於 15-11-2 14:56
你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工 ...
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁
作者: homeuser    時間: 15-11-2 15:42

Yanamami 發表於 15-11-2 14:57
我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔 ...
呢個方法好好, 等我試下先, 謝謝

作者: homeuser    時間: 15-11-2 15:49

Jane1983 發表於 15-11-2 15:06
我覺得似好多其他的特質, 是內在存在, 但並沒有發展, 要靠後天引導培養, 才會發芽成長, 就如語言能力, 我們天生是任何語言都能學到, 但最終學到甚麼語言看後天, 我覺得自己引導得唔好, 激發不到

作者: Feimum    時間: 15-11-2 16:07     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

其實,是不是應該從小事/少時先培養責任感呢?

作者: Yeahp    時間: 15-11-2 16:22

上進心/ 責任惑這些, 我覺得是要身教/以身作則. 小朋友是會見到父母做人處世的態度而模仿/學習啊
作者: Soundervolt    時間: 15-11-2 16:44     標題: 回覆:想請教如何令小孩有上進心?

呢個問題咪正正所謂[學習動機]有關囉。只對小朋友講唔俾心機讀書,大個咗乞食,或讀書將來會有好生活對小朋友太抽象、太遙遠,毫無迫切需要。小朋友跟大人一樣,如果覺得所學嘅野冇切身需要,你我他都唔會俾心機去學習,所以家長應該動動腦筋將小朋友生活喺一個對學識有需要嘅環境當中。例如要學外語(英文),可以俾小朋友參加多啲外藉小朋友都會參加嘅活動,小朋友之間要溝通,自然需要外語。又或者選擇一啲需要外語嘅玩具,例如當年我買咗一套英文版「大富翁」阿仔玩,佢需要自己用緊緊認識嘅英文,再加一本英譯英字典去查找遊戲說明書上唔識嘅生字,再用學過嘅phonics去解䆁俾我兩公婆遊戲玩法,先至有得玩。小朋友嘅生活好被動,父母只要能提供到一個有學習需要嘅環境,小朋友自自然然就需要學習。

作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 16:45     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+14:56+你

原帖由 little_yolky 於 15-11-02 發表
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁 :zomb ...
我有同阿仔講,如果你想大咗做你想做嘅職業(呢刻佢嘅目標係研發藥物),你就要努力讀書,因為你第時考大學試,一切建基於今日,你今日數學識xxx, 係因為你之前有學1+1……,你今日唔學好,出年嘅嘢你係唔會識……。你唔努力,就做唔到你想做嘅職業,分分鐘要洗廁所你知街嘅廁所幾污糟……

作者: MASAYA    時間: 15-11-2 16:53

Soundervolt 發表於 15-11-2 16:44
呢個問題咪正正所謂學習動機有關囉。只對小朋友講唔俾心機讀書,大個咗乞食,或讀書將來會有好生活對小朋友 ...
同意,同小朋友講而家唔點點點大個會點點點,佢地冇坐過時光機,根本唔會想像到,除非個反面教材係父母自己,咁對小朋友黎講可能會切身d...
要控制一個人唔駛威逼利誘既,控制到環境,佢自然會跟你想既去做,正所謂為勢所逼... 事後佢可能以為係自己諗通就最理想

作者: homeuser    時間: 15-11-2 17:39

MASAYA 發表於 15-11-2 16:53
同意,同小朋友講而家唔點點點大個會點點點,佢地冇坐過時光機,根本唔會想像到,除非個反面教材係父母自己 ...
要控制一個人唔駛威逼利誘既..... 這個很難, 我也是用控制環境, 小朋友不討厭學習, 但沒有追求卓越之心,

作者: CatEgg    時間: 15-11-2 17:59     標題: 回覆:想請教如何令小孩有上進心

我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好
例如認真煮一餐全家都鐘意食、大家都食得開心的飯;又或者一齊認真plan一次遠足/旅行的路線/食咩/玩咩
比小朋友知道認真做事可能較花時間,但換來大家都開心,且有收穫

作者: longlokma    時間: 15-11-2 18:12     標題: 引用:我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好

原帖由 CatEgg 於 15-11-02 發表
例如認真煮一餐全家都鐘意食、大家都食得開心的飯;又或者一齊認真 ...
我会揾辦法令佢嘗下憑努力付出之後的成果,因為我相信有目标有成功感孩子自然会有衝勁去做事

作者: Soundervolt    時間: 15-11-2 18:14     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-2+16:53+同意,

原帖由 homeuser 於 15-11-02 發表
要控制一個人唔駛威逼利誘既..... 這個很難, 我也是用控制環境, 小朋友不討厭學習, 但沒有追求卓越之心,

...
嘩!每個人對追求卓越嘅定義都唔同,唔知您對對呢個定義係點。不過我建議先搞好學習動機後,當小朋友領畧到努力學習之後所得到嘅成功感時候(例如學業成績進步或課外活動得獎),就會建立到自信,而大部份小朋友都唔會想失去呢份自信感覺繼而繼續去努力呢個momentum。

作者: Yanamami    時間: 15-11-2 18:28

homeuser 發表於 15-11-2 17:39

...
發掘佢既長处同亮点,俾机会佢嚐嚐成功或被欣賞既滋味~正如longlokma所講,試过成功既甜头,就欲罷不能,有动机去做得更好~
作者: oooray    時間: 15-11-2 18:30     標題: 回覆:homeuser 的帖子

有冇上進心呢樣野,好抽象,小朋友未必明,如果有D客觀指示,(例如每日睇十頁故事書,或計十條數)完成到比D鼓勵/獎勵,或者有效。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 21:14     標題: 回覆:想請教如何令小孩有上進心?

朋輩影響,揀間好學校。

話時話,小學啫,唔講玩,講上進心係正常定唔正常?家長問下自己十歲八歲時有甚麼上進心?

作者: homeuser    時間: 15-11-2 21:29     標題: 引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-11-2+21:19

原帖由 shadeslayer 於 15-11-02 發表

朋輩影響,揀間好學校。
但我做家長義工時,見佢有d同學仔好定性,做野快靚正,羨慕到我啊, 好想知人地阿媽有咩秘訣

作者: longlokma    時間: 15-11-2 21:30     標題: 回覆:想請教如何令小孩有上進心

先有責任感才会有上進心,孩子也要对自己負責,这是德育。孩子不是放任由他們吃喝玩拉便是叫對他們好的。

作者: homeuser    時間: 15-11-2 21:36     標題: 引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-2+17:39+要控

發掘佢既長处同亮点,俾机会佢嚐嚐成功或被欣賞既滋味~正如longlokma所講,試过成功既甜头,就欲罷不能,有 ...
我相信成功既滋味係能夠好有力地激發佢上進,我都有努力揾下,但都未發掘到佢既亮點,唉

作者: longlokma    時間: 15-11-2 21:40     標題: 引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-11-2+21:19

朋輩影響,揀間好學校。
可能你冇,但我有!十歲八歲已經好大個,我自少已自動自覺讀書,未到八歲已知讀書是為自己好,要盡力做。莫非你認為依家d孩子蠢过以前,所以小學應該數手指,十歲都應該唔知自己返学為乜?

作者: homeuser    時間: 15-11-2 21:41     標題: 引用:先有責任感才会有上進心,孩子也要对自己負

原帖由 longlokma 於 15-11-02 發表
先有責任感才会有上進心,孩子也要对自己負責,这是德育。孩子不是放任由他們吃喝玩拉便是叫對他們好的。

...
是的,相信我給孩子太少責任,雖然功課自己做,但我會檢查,差不多樣樣功課都會有錯,寫詞語都會錯,試過放手唔檢查,佢錯咪做改正,又冇咩感覺,我怕佢成日錯,老師對佢印象唔好,試左一個月左右,又幫佢檢查

作者: longlokma    時間: 15-11-2 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

是的,相信我給孩子太少責任,雖然功課自己做,但我會檢查,差不多樣樣功課都會有錯,寫詞語都會錯,試過放 ...
其實小朋友幾年级呢?

作者: homeuser    時間: 15-11-2 21:50     標題: 引用:我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好

原帖由 CatEgg 於 15-11-02 發表
例如認真煮一餐全家都鐘意食、大家都食得開心的飯;又或者一齊認真 ...
也是一個好方法,我一般只是講,未試過真係同佢一齊認真做一件事,並一齊分享認真過後享受結果的快樂

作者: homeuser    時間: 15-11-2 21:51     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-02+發表是

其實小朋友幾年级呢?
二年級

作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 21:56     標題: 引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-11-2+21:19

朋輩影響,揀間好學校。
或者咁講,應該係從小培養孩子嘅責任感。

作者: oooray    時間: 15-11-2 21:58     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

如果話上進心=對自己有要求  是否合理一點?

作者: homeuser    時間: 15-11-2 22:01     標題: 引用:如果話上進心=對自己有要求++是否合理一點

原帖由 oooray 於 15-11-02 發表
如果話上進心=對自己有要求  是否合理一點?
正是, 我就係想佢對自己有要求

作者: oooray    時間: 15-11-2 22:01     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

但我做家長義工時,見佢有d同學仔好定性,做野快靚正,羨慕到我啊, 好想知人地阿媽有咩秘訣

...
隔離飯香D ,人地個仔乖D - 呢種心魔要介

作者: homeuser    時間: 15-11-2 22:02     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-02+發表如果

正是, 我就係想佢對自己有要求
可能上進心用得唔恰當

作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 22:04     標題: 引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-2+17:39+要控

發掘佢既長处同亮点,俾机会佢嚐嚐成功或被欣賞既滋味~正如longlokma所講,試过成功既甜头,就欲罷不能,有 ...
即使嘗過甜頭、受過別人欣賞,孩子總會有被其他事情吸引、意志唔夠堅定或甩轆嘅時候,至少我家孩子係咁

有時,做阿媽嘅,總會有火滾嘅時候,碰著這刻,哪有咁理智咁正面

作者: Yanamami    時間: 15-11-2 22:07

S-Kwok 發表於 15-11-2 22:04
即使嘗過甜頭、受過別人欣賞,孩子總會有被其他事情吸引、意志唔夠堅定或甩轆嘅時候,至少我家孩子係咁:thi ...
可能男女孩子大不同?女孩子很有目標,很自覺的,真的會為自己努力,唔洗禁勞氣~
作者: S-Kwok    時間: 15-11-2 22:12     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-2+22:04+即使嘗

可能男女孩子大不同?女孩子很有目標,很自覺的,真的會為自己努力,唔洗禁勞氣~ ...
可能係,至少我細時係有目標、自律。
阿仔唔係冇,係會有我講嘅問題囉,可能始終細(我覺得)又或者係因我仔有其他先天性問題會令佢咁。

作者: longlokma    時間: 15-11-2 22:12     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

二年級
咁仲係小朋友,或者放輕讀書方面,先從家庭生活入手,例如鼓勵佢自己清潔房間,佢边做你边讚,再一起欣賞孩子努力的成果……總之尋找途徑令孩子懂得欣賞自己,这股力量便会成為孩子的動力

作者: homeuser    時間: 15-11-2 22:23     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-02+發表二

咁仲係小朋友,或者放輕讀書方面,先從家庭生活入手,例如鼓勵佢自己清潔房間,佢边做你边讚,再一起欣賞孩 ...
佢會執野,自己整理床鋪,但我係做到佢做呢d野係好似食飯瞓覺咁理所當然地要做,

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 22:27     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

可能你冇,但我有!十歲八歲已經好大個,我自少已自動自覺讀書,未到八歲已知讀書是為自己好,要盡力做。莫 ...
有人解釋過數手指的重要性。我小學真係無上進心,無問題呀。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 22:30     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

可能你冇,但我有!十歲八歲已經好大個,我自少已自動自覺讀書,未到八歲已知讀書是為自己好,要盡力做。莫 ...
你唔知新界的牛好勤力,聰明的動物最鐘意玩?

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 22:33     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-02+發表但

隔離飯香D ,人地個仔乖D - 呢種心魔要介
對,所有家長也應該花時間欣賞和發掘自己孩子的長處。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

原帖由 S-Kwok 於 15-11-02 發表
或者咁講,應該係從小培養孩子嘅責任感。
責任感合理好多。

作者: oooray    時間: 15-11-2 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-02+發表隔離

對,所有家長也應該花時間欣賞和發掘自己孩子的長處。
但有時過左火又好似自我陶醉...

作者: oooray    時間: 15-11-2 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

過左大半世,我依家都冇上進心。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

但有時過左火又好似自我陶醉...
但香港地,我看多數人會放大缺點多D。

作者: oooray    時間: 15-11-2 22:43     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-02+發表但有

補充一句,係放大別的缺點

作者: oooray    時間: 15-11-2 22:45     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

佢會執野,自己整理床鋪,但我係做到佢做呢d野係好似食飯瞓覺咁理所當然地要做,

...
我估你係指學業上對自己的要求

作者: homeuser    時間: 15-11-2 23:01     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-02+發表佢

我估你係指學業上對自己的要求
學業上係,興趣班都係, 以至成個人都係,好想激發起佢覺得無論做咩都要做好,而唔係有做就算

作者: homeuser    時間: 15-11-2 23:07     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-02+發表但有

係,係好容易會咁而自己又唔覺,記得有次傾計,朋友就話佢小朋友曾經話過點解只有鬧,冇讚, 朋友話一直以為自己有鬧有讚,估唔到小朋友感覺係咁

作者: oooray    時間: 15-11-2 23:13     標題: 引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-02+發表我估

學業上係,興趣班都係, 以至成個人都係,好想激發起佢覺得無論做咩都要做好,而唔係有做就算

...
興趣班冇興趣就放手,冇得逼,無謂逼,嘥$嘥氣。

作者: homeuser    時間: 15-11-2 23:26     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-02+發表學

興趣班冇興趣就放手,冇得逼,無謂逼,嘥$嘥氣。
佢有興趣,叫佢唔去佢唔肯, 但就唔會話要做到有質素

作者: longlokma    時間: 15-11-2 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

你覺得牛好蠢所以勤力,自己好聰明所以喜歡玩?咁霍金好懶?誰家孩子不愛玩?你講來聽聽~自作聰明的人才是最愚蠢的

作者: longlokma    時間: 15-11-2 23:39     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

不但無問題,相信仲幾成功,同時也是一個好好的例証~成功和智慧未必掛钩

作者: longlokma    時間: 15-11-2 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-02+發表或者

責任感合理好多。
係你自己唔明啫,乜都拗,君不見其他回覆也是針对責任感去討論嗎?

作者: longlokma    時間: 15-11-2 23:52     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

其實你真係好煩,本来就無人唔明楼主意思,大家真心分享,係你總愛在字眼上挑來剔去,懶有見地,真係非常非常煩

作者: shadeslayer    時間: 15-11-2 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

你覺得牛好蠢所以勤力,自己好聰明所以喜歡玩?咁霍金好懶?誰家孩子不愛玩?你講來聽聽~自作聰明的人才是 ...
You can fight against nature all you want.

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 00:01     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

係,係好容易會咁而自己又唔覺,記得有次傾計,朋友就話佢小朋友曾經話過點解只有鬧,冇讚, 朋友話一直以 ...
對,所以我説家長要懂得欣賞自己的孩子。

作者: longlokma    時間: 15-11-3 00:04     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

You can fight against nature all you want.
同死纏不休的烏蠅講道理只是嘥气嘥時间,我以后会当你透明

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

其實你真係好煩,本来就無人唔明楼主意思,大家真心分享,係你總愛在字眼上挑來剔去,懶有見地,真係非常非 ...
唔同意見好平常,唔係惡形惡相。有道理,講就得架喇。

作者: longlokma    時間: 15-11-3 00:16     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
唔同意見好平常,唔係惡形惡相。有道理,講就得架喇。
最后回你: 你識講冇用,自己好好反省下啦~愛自言自語的智者

作者: ANChan59    時間: 15-11-3 00:43     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

我就調翻轉,煮d好嘢俾佢食,好嘢是要俾心機,慢慢佢知道,食好野一下有$出去食,一下自己鑽研,改善!

佢現在煮糖心蛋,溫泉蛋........ 都唔錯!

作者: oooray    時間: 15-11-3 01:17     標題: 回覆:homeuser 的帖子

其實係咪你对興趣班要求高左D?玩下佢enjoy咪算。興趣班要精?好似沉重左少少。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 01:25     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-03+發

原帖由 longlokma 於 15-11-03 發表
最后回你: 你識講冇用,自己好好反省下啦~愛自言自語的智者
重有無最後最後,我等緊寧靜的來臨。

作者: MrBeast    時間: 15-11-3 06:11

ANChan59 發表於 15-11-3 00:43
我就調翻轉,煮d好嘢俾佢食,好嘢是要俾心機,慢慢佢知道,食好野一下有$出去食,一下自己鑽研,改善!:no ...
我都覺得身教比批評好,但有時候都會作故做負面教材
作者: Yanamami    時間: 15-11-3 07:51

homeuser 發表於 15-11-2 23:26
佢有興趣,叫佢唔去佢唔肯, 但就唔會話要做到有質素

禁要分开两面睇,佢可以有兴趣,但無資質或能力做到你所expect既質素。不过,重点係睇态度~佢有無認真对待果件事先係重点~
作者: oooray    時間: 15-11-3 08:32     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-11-3+07:52+編

原帖由 Yanamami 於 15-11-03 發表
係。態度(過程)比成果更重要。佢享受就ok. 有成績是bonus

作者: homeuser    時間: 15-11-3 12:52

Yanamami 發表於 15-11-3 07:51
禁要分开两面睇,佢可以有兴趣,但無資質或能力做到你所expect既質素。不过,重点係睇态度~佢有無認真对待 ...
我就係睇到佢態度唔認真, 佢中意, 享受, 但唔用心做好老師既要求, 有少少差不多先生咁

作者: homeuser    時間: 15-11-3 13:01

oooray 發表於 15-11-3 08:32
係。態度(過程)比成果更重要。佢享受就ok. 有成績是bonus
其實我唔係想佢精, 係想佢認真做,因為我覺得佢認真做, 才會做得好, 做得好才會有自信心,自尊感也會較強。

作者: homeuser    時間: 15-11-3 13:18

MrBeast 發表於 15-11-3 06:11
我都覺得身教比批評好,但有時候都會作故做負面教材
可能真係要反省下, 我平時都好少表現得用心努力, 應該咁講,  佢睇唔到我係咪努力, 係咪用心, 而我又冇用語言講佢聽, 其實咁係努力, 所以有餐好既食, 會好開心, 但佢冇將呢餐聯繫到係要用心煮先有, 我諗我要多D用語言表逹, 有些小朋友會take things for granted, 可能就係因為咁, 真係好多謝大家, 令我得到呢個咁重要既體會。

作者: oooray    時間: 15-11-3 13:20     標題: 回覆:homeuser 的帖子

有D小朋友學野係好有創意,唔鍾意跟足老師,畫畫,樂器鍾意自行創作,亂畫亂彈,當然絕大部份水準唔合規範,咁算唔算冇要求,好難界定。

作者: Jane1983    時間: 15-11-3 13:22

我明樓主講也,你想小朋友做也野、學也野都認真和用心,吾好hea住。這個要求吾係吾合理,小朋友亦能做到,但你個時間表就吾可以緊湊,要比佢合理時間hea和玩。
作者: homeuser    時間: 15-11-3 13:48

Jane1983 發表於 15-11-3 13:22
我明樓主講也,你想小朋友做也野、學也野都認真和用心,吾好hea住。這個要求吾係吾合理,小朋友亦能做到, ...

我個人覺得唔算緊湊,唔知大家覺得如何,一星期 上三個興趣班, 冇樂器, 每日有約一個小時自由時間, 星期六满,星期日全天自由。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 13:59     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+15-11-3+07:51+禁要

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
我就係睇到佢態度唔認真, 佢中意, 享受, 但唔用心做好老師既要求, 有少少差不多先生咁
...
興趣班係課外活動,開心下。孩子在意定唔在意,有興趣最緊要。

家長太在意,孩子興趣都無埋就得不償失了。

作者: YanKanMom    時間: 15-11-3 14:12

little_yolky 發表於 15-11-2 15:26
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁 :zomb ...

孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風的巷子時,被一陣陣涼風吹得很舒服,即時涼快起來。阿囝竟然說將來他若做乞丐,會揀在這條巷子露宿,因該處風涼水冷。我問他為何這樣無大志,為什麼不做馬英九而做乞丐呢?他答做總統很多事要處理,太辛苦了。
作者: longlokma    時間: 15-11-3 14:28     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:26+

原帖由 YanKanMom 於 15-11-03 發表
孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風 ...
想做蘇乞兒?又係有佢道理喎!我覺得他不是懒,是看得透

作者: homeuser    時間: 15-11-3 14:35

YanKanMom 發表於 15-11-3 14:12
孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風 ...
哈哈,咁你點答

作者: YanKanMom    時間: 15-11-3 14:46

回覆 homeuser 的帖子

我當時只是胡亂地罵他無大志, 心裡面知道條路最終是孩子自己選的, 就算為娘的極不願意也無奈了.
作者: IloveJJ    時間: 15-11-3 15:04     標題: 引用:Quote:MrBeast+發表於+15-11-3+06:11+我都

作者: IloveJJ    時間: 15-11-3 15:07     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:26+

作者: homeuser    時間: 15-11-3 15:15

YanKanMom 發表於 15-11-3 14:46
回覆 homeuser 的帖子

我當時只是胡亂地罵他無大志, 心裡面知道條路最終是孩子自己選的, 就算為娘的極不願 ...
係, 我都明, 但成日驚係自己做得唔好先令佢唔發奮

作者: homeuser    時間: 15-11-3 15:24

IloveJJ 發表於 15-11-3 15:07
係呀!有種人,真係好鐘意hea架!我老公都係咁。呢啲人,係要係壓力佢,佢就唔hea啦!

...
我就係壓佢,但因為係壓出來既, 所以係我要求佢, 唔係佢要求自己,我一鬆手佢就hea

作者: homeuser    時間: 15-11-3 15:27

回覆 IloveJJ 的帖子

呢個語言表達既過程我一直做漏, 以後要多做

作者: YanKanMom    時間: 15-11-3 16:00

homeuser 發表於 15-11-3 15:15
係, 我都明, 但成日驚係自己做得唔好先令佢唔發奮
只能說我非完美, 但已盡力與他講大道理, 有時講到自己也覺得道理太大了, 自己也未必做得到. 不過最近看到李純恩的副刊說: 做家長的要明理, 不用對孩子說道理, 小時說了他不明, 大了不用說他已明了, 故毋須多說, 只需以身作則便可. 他這番說話或許真的, 但我仍會講的, 盡了做母親的責任, 心中無愧便算.
作者: S-Kwok    時間: 15-11-3 18:27     標題: 引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-3+15:15+係,

原帖由 YanKanMom 於 15-11-03 發表
只能說我非完美, 但已盡力與他講大道理, 有時講到自己也覺得道理太大了, 自己也未必做得到. 不過最近看到李 ...
但我覺得有時有啲道理係要講,小朋友先會“叮”一聲咩,大人都會,所以我會跟小朋友講道理

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 19:53     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-3+15:07+係呀

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
我就係壓佢,但因為係壓出來既, 所以係我要求佢, 唔係佢要求自己,我一鬆手佢就hea
...
壓到佢興趣也無埋,會否得不償失?

作者: MrBeast    時間: 15-11-3 20:39

講道理有些drawbacks
1) 對佢地irrelevant
2) 可能覺得係責罵
3)有你講冇佢講
4)到青春期就係唔聽你支笛

所以要學識講故,好過講道理
作者: scyauchris    時間: 15-11-3 21:33

不用青春期也不聽。
作者: Jane1983    時間: 15-11-3 21:39

壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,還便學就吾好hea,佢先會做。

吾係真係你一行開,或者過幾年,就反抗。
作者: homeuser    時間: 15-11-3 22:49     標題: 引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-03+發表我

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
壓到佢興趣也無埋,會否得不償失?
佢係要逼,唔係就hea到你唔信,我依家係等佢習慣成自然, 做到細路仔係要讀書做功課,好似食飯瞓覺,係生活一部份

作者: homeuser    時間: 15-11-3 22:51     標題: 引用:講道理有些drawbacks1)+對佢地irrelevant2)

原帖由 MrBeast 於 15-11-03 發表
講道理有些drawbacks
1) 對佢地irrelevant
2) 可能覺得係責罵
點講古? 請指教, 謝謝

作者: homeuser    時間: 15-11-3 22:52     標題: 引用:壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,

原帖由 Jane1983 於 15-11-03 發表
壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,還便學就吾好hea,佢先會做。

吾係真係你一行開,或者過幾年, ...
同意,所以上來請教大家

作者: simonwan    時間: 15-11-3 23:24

longlokma 發表於 15-11-2 21:40

唔系而家的細路蠢,系而家生活環境好。

作者: MrBeast    時間: 15-11-4 05:32

homeuser 發表於 15-11-3 22:51
點講古? 請指教, 謝謝

Instead of 說佢應點點點,唔應點點點,可以話隔離明仔咁咁咁ar(但千其唔好加句:唔好學佢)。其實初小階段,一些中國人物故事都好適合,唔使辛苦自己作。
作者: longlokma    時間: 15-11-4 07:44     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+21:40+可

原帖由 simonwan 於 15-11-03 發表
唔系而家的細路蠢,系而家生活環境好。
在我的理念,學習自我管理及負責任是首要的,否則孩子将来学術成就幾高,中英多流利,一踏出校門,可能已經無法在現實社会生存,只会自覺懷才不遇。

作者: little_yolky    時間: 15-11-4 09:27

homeuser 發表於 15-11-2 23:07
係,係好容易會咁而自己又唔覺,記得有次傾計,朋友就話佢小朋友曾經話過點解只有鬧,冇讚, 朋友話一直以 ...
係, 我最錫果個阿妹, 佢都係話自己做錯咗, 媽咪即刻鬧, 無好好同佢講, 剩係識鬧鬧鬧。其實, 十次有八次都係先同佢講無鬧的, 但佢剩係記得鬧果兩次。
作者: 1234554321    時間: 15-11-4 13:35

作者: MASAYA    時間: 15-11-4 13:45

homeuser 發表於 15-11-3 22:49
佢係要逼,唔係就hea到你唔信,我依家係等佢習慣成自然, 做到細路仔係要讀書做功課,好似食飯瞓覺,係生活 ...
佢係會習慣成自然,習慣有人逼先會郁,責任感/自律呢d除左身教,仲要智取,係生活中發掘下佢冇責任感而衰左既實例。小朋友大大下就會覺得自己有同大人一樣能力,呢個時候畀佢知道責任感係成長既證明,咁佢係自我推動下就會稍為有d責任感,然後你助佢一把就可以

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5