教育王國

標題: 星期日檔案: 國際學校補習情況 [打印本頁]

作者: ritz_ng    時間: 15-7-27 20:20     標題: 星期日檔案: 國際學校補習情況

片中女仔補英中數加各樣才藝,實況真係咁? 定條片係較誇張例子?

http://news.tvb.com/programmes/sundayreport/55b4fcfc6db28c4251000000

作者: tvmojoedu    時間: 15-7-27 20:40     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

我覺得佢雖然讀國際學校,但家長就用local果一套去谷,本末倒置

作者: lovecasey    時間: 15-7-27 21:27

睇完我好驚。果啲家長好似覺得係必然同無問題,啲小朋友反應講出問題所在!
作者: DreamKid    時間: 15-7-27 21:47

回覆 ritz_ng 的帖子

我真係識人係咁,可能比果個女仔上既堂仲要多!
作者: happyhealthymin    時間: 15-7-27 22:42     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

邊度可以看?

作者: torunpoland    時間: 15-7-27 23:06     標題: 回覆:tvmojoedu 的帖子

讀IS讀到咁,讀返local更好啦!

作者: ritz_ng    時間: 15-7-27 23:33     標題: 引用:邊度可以看? +

原帖由 happyhealthymin 於 15-07-27 發表
邊度可以看?
http://news.tvb.com/programmes/sundayreport/55b4fcfc6db28c4251000000

作者: Jumboshrimp    時間: 15-7-28 00:01     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

咁點解要讀IS?

作者: ritz_ng    時間: 15-7-28 00:39     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

咁補法,可能個trend 會係啲IB愈黎愈多高分成績?!

作者: dcnmxw    時間: 15-7-28 01:16

DreamKid 發表於 15-7-27 21:47
回覆 ritz_ng 的帖子

我真係識人係咁,可能比果個女仔上既堂仲要多!
Same here. My friends' kids, 班又有上,私人補習又有上,而且都算多。亦都去見識過佢地其中一間補英文嘅社,好多lS學生出入㗎。

作者: caa    時間: 15-7-28 09:05

虎媽見得多,想不到世上有比虎媽厲害的虎爸,女兒密密做冇停手都仲要話佢懶惰
作者: Radiomama    時間: 15-7-28 09:46

其實個documentary用煽情方法做,三個cases,令人好快下"判斷"。

我反而想問大家,自己偏近邊個case?

作者: happeecc    時間: 15-7-28 10:01     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

個國際學校女仔有很多跳舞畫畫興趣班,如果唔係國際學校,邊有呢D時間。

作者: elmostoney    時間: 15-7-28 10:42

我大個個一星期補一日中文, 一日英文寫作, 另外游水一天, 呢d係我要求, 全部都係老師上門, 游水就同老二孖住學. 小提琴(上門)同畫畫佢自己要求, 不過我而家想cut小提琴, 因佢唔練.  我完全唔覺得藝是必要的, 自己係過來人, 見得多, 學呢D樂器多數都係學CLASSICAL PIECES, 有幾多人大個真係識欣賞, 考到8級都係咁話 (而我已唔要求佢考試), 呢D都係滿足父母多過物.

老二一星期兩日中文, 一日英文寫作, 游泳一天.  畫畫同踢波佢自己要求.

其實我大個個暫停左補中文, 因佢真係完全唔想做, 我唔想大家係到拉据, 最近決定比佢一星期一日, 純粹keep住有個底, n年後佢大左, 到覺得冇中文唔得, 有個底再去認真學, 容易pick up好多.  睇佢自己造化, 或者佢第時真係去外國住, 又或搵份唔洗中文嘅工.  我都冇氣, 同佢爭拗咁耐.  我地老師係因應學生進度教, 已係非常唔迫, 堂堂有故事時間, 但佢點都唔受, 我放棄.
作者: minirat    時間: 15-7-28 10:43

“我地都系想她開心”

驚未?!
作者: elmostoney    時間: 15-7-28 10:48

可能會有人QUESTION 點解要補英文寫作, 我地唔補文法呢D, 而係點啟發個小朋友寫野, 如何鋪排之類.  我諗都好視乎老師, 我兩個細路年齡相近, 老師又教得好生鬼, 題材亦好自由比小朋友揀, 之後會同佢地DISCUSS, 試過比我兩個一齊DEBATE, 我覺得幾好.  我兩個好鍾意上佢堂, 呢個先係關鍵.
作者: ritz_ng    時間: 15-7-28 10:48     標題: 引用:我大個個一星期補一日中文,+一日英文寫作,+

原帖由 elmostoney 於 15-07-28 發表
我大個個一星期補一日中文, 一日英文寫作, 另外游水一天, 呢d係我要求, 全部都係老師上門, 游水就同老二孖 ...
請問你大果個幾大?

作者: elmostoney    時間: 15-7-28 11:26

九歲, 中文由4歲半起教認字, 寫字到成六歲先寫, 但由一開始都唔鍾意.  佢係5歲半先入is, 之前讀全普通話montessori, 所以又唔係話因接觸左英文先.  有時睇人d post建議d學習中文方法, 我真係物都試過哂.  所以我覺得呢d都性格.  我家老二完全冇問題, 對佢進度好滿意.  佢唔覺得中文難, 其實態度先係關鍵.

佢而家九歲就更難攪, 理智上佢知道要學, 但個心唔想. 而且佢係超級愛看書, 但只限英文, 唯一就係鍾意睇doraemon, 但要學睇一個doraemon故事, 以佢咁冇衡心, 又怕難, 其實唔容易.  獎我試過, 以故事認字試過, 迫我試過, 出去中文補習班我試過, 上門又試過, 字卡呀, 部首拼字呀, 出街認下生活見的餐牌街名呀都試過, 不過都冇用.  有段時間我純講故事啟發興趣, 佢聽就very ok, 到要佢學佢就唔肯.  佢本身性格就係軟皮蛇.  相反我家老二, 最初見老大學認字, 以為有物好野, 又想學埋一份, 於是佢四歲開始學, 學左一年已超越老大. 我唔會叫老大睇下老二學成點點點, 因我細個時成日比阿媽比較自己如何唔及人, 所以我都唔鍾意呢種方法, 但我相信老大自己有眼見, 佢又冇反應wor, 所以我都冇哂符.

英文就冇物問題, 我見佢寫野修詞唔錯 (睇得多書), 不過當然可以鋪排得好d.   

作者: cowmoon    時間: 15-7-28 12:02

Radiomama 發表於 15-7-28 09:46
其實個documentary用煽情方法做,三個cases,令人好快下"判斷"。

我反而想問大家,自己偏近邊個case?

同意,其實頭尾兩個八歲小妹妹,暑假都係好忙碌,一點也不 hea,只係忙碌的事項不同,拍攝出來就好似第一個 case 有點怪獸,第二個 case 好有意義。不過第二個 case 係讓人配服,其實對雙職家長,要星期日三十幾度帶仔女去清潔沙灘或到農場務農,係一件好吃力的事。
反而第二個 case,個男孩真係有 free time,對升小六來說算係咁啦。

作者: soright    時間: 15-7-28 12:47     標題: 引用:咁補法,可能個trend+會係啲IB愈黎愈多高分

原帖由 ritz_ng 於 15-07-28 發表
咁補法,可能個trend 會係啲IB愈黎愈多高分成績?!
Agreed.

作者: DreamKid    時間: 15-7-28 13:05

happeecc 發表於 15-7-28 10:01
個國際學校女仔有很多跳舞畫畫興趣班,如果唔係國際學校,邊有呢D時間。

...
有時就算係興趣班都唔使咁多。好似我講既小朋友樂器兩様、運動兩樣、跳舞畫畫、中英數、普通話、再加其他。老實講、淨係樂器、要練起上嚟都足以 fully occupy 小朋友既時間啦!小朋友根本無時間練。唔知佢父母係咪覺得個小朋友係天才。
作者: torunpoland    時間: 15-7-28 13:30

兩個女仔,邊個同父母一起的時間較多?

中間男仔好乖,說話有紋有路,有節有理。
作者: Moonlight819    時間: 15-7-28 13:36     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

作者: bennyeva    時間: 15-7-28 15:44     標題: 引用:睇完我好驚。果啲家長好似覺得係必然同無問

原帖由 lovecasey 於 15-07-27 發表
睇完我好驚。果啲家長好似覺得係必然同無問題,啲小朋友反應講出問題所在! ...
第一個case即係local mindset 讀IS,好彩個囡聽教聽話,第時就看佢造化。第二個case就扮到比小朋友自主暑假但其實唔係囉,根本就要佢跟自己個plan行,不過個男仔應該聰明底,頂得住。第三個case我最buy, 我地都係雙職,所以明白陪小朋友上山下海真係要不好有決心同會好攰,不過我都係會行條難嘅路,好過對住四面牆。或者大家自創case 4 平衡下親子時間仲好

作者: picture    時間: 15-7-28 20:27     標題: 引用:Quote:原帖由+lovecasey+於+15-07-27+發表

原帖由 bennyeva 於 15-07-28 發表
第一個case即係local mindset 讀IS,好彩個囡聽教聽話,第時就看佢造化。第二個case就扮到比小朋友自主暑假 ...
我都最欣賞case 3.  父母是親力親為花體力和時間,陪住個女去「學」,唔係報名比$同車佢個camp 放底佢就自己去shopping.

難得!

作者: readymama    時間: 15-7-28 23:01

回覆 torunpoland 的帖子

其實有亞洲人既地方,就係咁
作者: HKTHK    時間: 15-7-29 01:03

回覆 Radiomama 的帖子

Mine are still young so their own choice but need to have one in each category of sports, arts and science
作者: 紅紅    時間: 15-7-29 02:25     標題: 引用:回覆+torunpoland+的帖子 其實有亞洲人既

原帖由 readymama 於 15-07-28 發表

其實有人類嘅地方,就係咁 ...

作者: vinvinaa    時間: 15-7-29 10:31

回覆 minirat 的帖子

我笑左

作者: vinvinaa    時間: 15-7-29 10:35

回覆 bennyeva 的帖子

well said.  
作者: birdbird    時間: 15-7-29 13:30     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

節目中上山下海那個家庭,我仔初小時,我仍可以做得到。但隨着佢玩的運動的訓練時間及比賽多咗,加上學校功課增多(沒有補習),我同個仔上山下海的時間大幅減少。

作者: 紅紅    時間: 15-7-29 15:06     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

Case 1: 轉讀國際學校可以有更多課餘時間補習同上興趣班,因為少功課。

作者: yslysl    時間: 15-7-29 20:08     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其實同讀local school 的小朋友沒有分別,只是學校沒有考試測驗壓力

作者: soright    時間: 15-7-30 01:41     標題: 引用:同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其

原帖由 yslysl 於 15-07-29 發表
同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其實同讀local school 的小朋友沒有分別,只是學校沒有考試測驗壓 ...
無咁多測驗,考試,同功課。已經少左好多壓力。補少少課可以接受,但case 1果位又太誇張喇,洗唔洗呀?

作者: feipow    時間: 15-7-30 11:11     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

作者: picture    時間: 15-7-30 12:07     標題: 引用:回覆+torunpoland+的帖子 其實有亞洲人既

原帖由 readymama 於 15-07-28 發表

Very true.  

My relatives in Canada are also copying the ways of Hong Kong parents.  Class after class as they have even more free time, and daylight during the summer. haha.

作者: dcnmxw    時間: 15-7-30 14:42

picture 發表於 15-7-30 12:07
Very true.  

My relatives in Canada are also copying the ways of Hong Kong parents.  Class after cl ...
Friends and relatives in U.S. also said nearly all background chinese and Indians there are doing the ways of hkg.Filling out almost all time gaps.

作者: feipow    時間: 15-7-30 23:35     標題: 引用:Quote:picture+發表於+15-7-30+12:07+Very+

作者: bennyeva    時間: 15-7-31 21:48     標題: 引用:嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸 +

原帖由 feipow 於 15-07-30 發表
嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸
Agree .... 佢笑住咁答先恐怖,我諗唔明如果佢認同IS理念,點解仲會谷成咁=_=

作者: bennyeva    時間: 15-7-31 21:49     標題: 引用:Quote:原帖由+dcnmxw+於+15-07-30+發表Frie

Same in Sydney!!
Sydney 十幾年前已經係咁喇,我指香港人嘅圈子

作者: nintendo    時間: 15-7-31 22:03

bennyeva 發表於 15-7-31 21:49
Sydney 十幾年前已經係咁喇,我指香港人嘅圈子

咁十幾年後的今日,班小朋友成就如何?

作者: bennyeva    時間: 15-7-31 23:00     標題: 引用:Quote:bennyeva+發表於+15-7-31+21:49+Sydn

原帖由 nintendo 於 15-07-31 發表
咁十幾年後的今日,班小朋友成就如何?
琴學到一半放棄,而家見到個琴就憎。球類運動老師原本讚勁有天分,而家同由細到大一齊玩嗰個比賽,輸幾條街。大學畢業,親子關係一般,情願避走鄰國,都唔想同父母一齊住

作者: FattyDaddy    時間: 15-8-1 04:07

picture 發表於 15-7-30 12:07
Very true.  

My relatives in Canada are also copying the ways of Hong Kong parents.  Class after cl ...
They should heed this warning ...

加國華裔女子買兇殺父母 外媒指為虎爸悲歌
http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20150729/236501

作者: bennyeva    時間: 15-8-1 07:26     標題: 引用:Quote:picture+發表於+15-7-30+12:07+Very+

原帖由 FattyDaddy 於 15-08-01 發表
They should heed this warning ...

加國華裔女子買兇殺父母 外媒指為虎爸悲歌
尋日單新聞,要個囡向佢下跪嗰個虎媽,咪係人版囉。而家個社會咁重怨氣,其實係一路積出來的

作者: WinTee    時間: 15-8-1 08:42     標題: 引用:Quote:原帖由+FattyDaddy+於+15-08-01+發表

原帖由 bennyeva 於 15-08-01 發表
尋日單新聞,要個囡向佢下跪嗰個虎媽,咪係人版囉。而家個社會咁重怨氣,其實係一路積出來的

...
看到好心酸
是心靈上虐待兒童

作者: passers    時間: 15-8-2 08:39     標題: 回覆:dcnmxw 的帖子

Actually most students from international school also need tutorials service,but less serious than those from local school, by the way, they really improve understanding from tutoring, not like local students whose need exam skills only. Therefore, there's little difference between international students and local students

作者: Artie    時間: 15-8-2 14:06

My children both know that I would not be paying for regular tutors, and thus they would seek help from teachers after classes if they need extra help. They would also search online if they think they need more reference materials. So far so good.
作者: samsam123321    時間: 15-8-3 13:59

其del.......
作者: samsam123321    時間: 15-8-3 14:01

dcnmxw 發表於 15-7-28 01:16
Same here. My friends' kids, 班又有上,私人補習又有上,而且都算多。亦都去見識過佢地其中一間補英文嘅 ...
可否pm 邊間?
作者: joyjoyparent    時間: 15-8-3 18:06

回覆 Artie 的帖子

Unless you're aiming at the god subjects in universities, I prefer your way of raising kids.

作者: Artie    時間: 15-8-3 18:18

joyjoyparent 發表於 15-8-3 18:06
回覆 Artie 的帖子

Unless you're aiming at the god subjects in universities, I prefer your way of ra ...

Unfortunately, the amount to tutoring do not seem to be related to the final grades (and thus the chance of getting a place at your so called "god subjects"). So no matter what, I would not be paying for those regular tutors.
Short term classes (e.g. summer programs) would be a different story.

作者: feipow    時間: 15-8-3 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+feipow+於+15-07-30+發表Same

作者: samsam123321    時間: 15-8-4 06:21

大陸人成日補習嗎?
作者: mrshoho    時間: 15-8-4 17:20     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

會轉去讀IS個女仔好慘,11樣補習功課!人都癲....好可憐!

作者: mrshoho    時間: 15-8-4 17:22     標題: 引用:嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸 +

嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸
通常好少阿爸咁.....我覺得佢變態!

作者: samsam123321    時間: 15-8-5 06:10

mrshoho 發表於 15-8-4 17:22
通常好少阿爸咁.....我覺得佢變態!

我記del
作者: sasastar    時間: 15-8-5 14:06

everyone is different.
just hope no matter what, they always have the strong bonding with their children, always be the one that their children can go to and talk to.  
作者: LL222    時間: 15-8-5 14:55     標題: 引用:大陸人成日補習嗎?

原帖由 samsam123321 於 15-08-04 發表
大陸人成日補習嗎?
國內一孩政策,可以想像到。我深圳廠的經理女兒讀高中,每天放學留响學校温習至午夜十二時才回家。

作者: Hailey88899    時間: 15-8-5 16:16

sorry if I am mean here.. the first girl... do you think her parents try very hard to make her pretty? Look at her hair... obviously permed or set...  Suen ba la....

作者: 21Ckid    時間: 15-8-5 16:56

唔怪得知咁多人睇唔起IS, 咁冇囗德!
作者: 紅紅    時間: 15-8-5 18:53     標題: 引用:唔怪得知咁多人睇唔起IS,+咁冇囗德!

原帖由 21Ckid 於 15-08-05 發表
唔怪得知咁多人睇唔起IS, 咁冇囗德!
樓上果位?佢小朋友都好似不是讀IS...

作者: 21Ckid    時間: 15-8-5 19:22

冇囗徳嘅點止一位!
作者: Artie    時間: 15-8-5 23:26

這裡是討論教育的,不要批評小朋友的髮型。

作者: Hailey88899    時間: 15-8-5 23:38

如果本身不是那材料,做乜都無用.. 外型又好補習又好.... That is my point.. Still cannot get it?? So simple
講完
作者: DreamKid    時間: 15-8-6 13:00

香港d人而家真利害。只是短短十分鐘左右,就睇出小朋友係咪"那材料"
作者: 964000    時間: 15-8-6 16:21     標題: 回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

第一個case, 那爸爸不停説小朋友一閒著就會懶散,千萬不可停下來,又話個女懶惰,一日學足四樣野,救命

作者: 小書89000    時間: 15-8-8 02:48     標題: 引用:第一個case,+那爸爸不停説小朋友一閒著就會

原帖由 964000 於 15-08-06 發表
第一個case, 那爸爸不停説小朋友一閒著就會懶散,千萬不可停下來,又話個女懶惰,一日學足四樣野,救命:too ...
第一個家庭,環境看似不錯,父母有他們獨特的想法。

作者: samsam123321    時間: 15-8-8 03:36

小書89000 發表於 15-8-8 02:48
第一個家庭,環境看似不錯,父母有他們獨特的想法。

環境差del.
作者: poonseelai    時間: 15-8-8 08:02     標題: 引用:第一個case,+那爸爸不停説小朋友一閒著就會

原帖由 964000 於 15-08-06 發表
第一個case, 那爸爸不停説小朋友一閒著就會懶散,千萬不可停下來,又話個女懶惰,一日學足四樣野,救命:too ...
現在很多父母也認為學習必定是要structured, 所以要上堂跟老師才算, 因此小朋友時間就被補習和興趣班填滿

作者: passers    時間: 15-8-8 09:52     標題: 回覆:ritz_ng 的帖子

Because most teachers is not serious in teaching, and I heard some students said teacher watched football on lesson

作者: hkparent    時間: 15-8-12 18:42     標題: 引用:My+children+both+know+that+I+would+not+b

原帖由 Artie 於 15-08-02 發表
My children both know that I would not be paying for regular tutors, and thus they would seek help f ...
Truly agree. Ask teachers or do online/ library research.  My kid doesn't have an English tutor but writes well. Read books of interest over and over.

作者: annie40    時間: 15-8-13 10:05

學際學校為孩子和父母提供優裕的空間,包括時間,心情,生活。

這些空間的方便,讓孩子專注地發展各式各樣的興趣,家長只要支持和鼓勵合度,孩子生活中便充滿很多很多喜愛的事。人生總有不愜意,偶然的不愜意,很快地給其他喜歡的事堵滿了,還有空余獨自傷痛,原地踏歩?這些樂天,進取,積極的態度,將會保守孩子一生。

沒有看專輯,也許培養和支持孩子自己忙喜歡的東西,勝於瞎忙。

作者: matthewcinpat    時間: 15-8-13 12:38

回覆 annie40 的帖子

More than Agreed
作者: DingDong530    時間: 15-8-15 17:43

其實有d center 嘅課程唔會太辛苦,但係又可以幫到仔仔打好基礎
只要搵到個平衡點,我覺得都ok
作者: samsam123321    時間: 15-8-15 22:11

我自己從來唔贊成補習

作者: jolalee    時間: 15-8-16 00:31

我自己製作過這類的documentary, 其實編導們本身有話要說,很明顯是以第三個家庭作為antithesis, 來抗衡時下一般家長把孩子時間充斥得密密麻麻的現像。編者特意標榜第三個家庭的母親是大學講師 (而其他家長的職業背景卻沒有提及), 而且訪問頭兩位孩子時的問題帶有引導性,讓他們表現出不滿。剪接方面也下了心機,特意把個案1+2 vs. 個案3 作為對比,可見得編導們用心良苦,希望藉此docu喚醒家長們,讓香港普遍家庭能多點作親子活動、少點規限孩子的作息及興趣。

我覺得第一個家庭為孩子選讀(轉讀)國際學校,只是編導們希望他們擁有的個案較為多樣化,而非特意研究國際學校的補習情況。無論如何,這也道出普遍華人家庭對教育的mindset,給予我們這些家長一個很好的思考機會。

以我自己孩子的學校為例,如果跟亞洲人家庭談及孩子的教育(包括在歐美長大的、不論從小在本地讀IS或LS的家長及南亞族裔人士),相比北美和歐洲血統的家庭所說的判若兩校 [其實北美、澳洲、英國和歐陸人也各有不同之處--例:歐陸人七歲前不沾及學術訓練、澳洲(非華)人則五歲、英美(非華)人約四歲]。每逢跟華人及印度家長坐在一起便會說起那間那間中心教得怎樣, 自己孩子現在讀緊這班那班 (弄得我這個『自由式』家長在暑假也心臟病發,替孩子在家附近報了6堂phonics),但與歐美家長所說的,多數是孩子那(一)樣興趣學得怎樣、孩子如何喜歡玩等等。當然這只是一般情況,我也慶幸找到一兩個華人outdoors mom, 約埋一起踏長途單車、捉蝴蝶及划船餵魚。
作者: hkparent    時間: 15-8-16 20:58     標題: 引用:+本帖最後由+jolalee+於+15-8-16+00:37+編

原帖由 jolalee 於 15-08-16 發表

我自己製作過這類的documentary, 其實編導們本身有話要說, ...
Can't agree more. I have the same experience.

作者: LL222    時間: 15-8-28 15:53

DreamKid 發表於 15-8-6 13:00
香港d人而家真利害。只是短短十分鐘左右,就睇出小朋友係咪"那材料"
我認得佢,佢開過一個post問人今年比個女上午讀維記下午讀聖心幼稚園,比人插足15版之後delete post嗰個。
話時話,讀兩間係因為個女是"那材料",還是不是"那材料"? 跟據佢講「如果本身不是那材料,做乜都無用.. 外型又好補習又好..」咁應該係"那材料"了。

作者: Jane1983    時間: 15-8-28 23:13

睇咗個節目,雖然對那對父母的做法不同意,但位妹妹咁細個,肥嘟嘟,斷估無話做錯d也,好克人憎咁,無謂話佢材吾材料,咩外型了。

其實絕大多數的人都吾係Albert Einstein,亦吾係超級美女,大家都係盡咗力咁上下過日子...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5