教育王國

標題: 選科問題 [打印本頁]

作者: heiB    時間: 15-7-17 12:07     標題: 選科問題

本已選好科,入了Chem + ICT + Phy + M2。
我仔對Bio有興趣,覺得電腦科淺,不算喜歡,但佢有色弱,同埋上年學校的Bio 達2級的成績同全港的一樣,相反ICT就係100%取二級,所以我叫佢讀ICT。
但查看資料現ICT易讀但難取高分,現想轉 Chem + Bio + Phy + M2,學校話可以轉,但係預咗難讀,叫我們諗清楚。
仔細諗過,與其讀一科難取高分而又不知有沒有興趣的,不如讀科有興趣。
我不是理科班,不知可否給我一些意見?

作者: hw1115    時間: 15-7-17 14:35     標題: 回覆:heiB 的帖子

4C十3x十M2,雖然係完美組合,但係超辛苦,我亦問過現讀高中的学生。係好辛苦。

如果不想讀医,中五可以drop.

作者: pineapple0983    時間: 15-7-17 17:19

我覺得可試4C+3E+M1/M2
M1/M2 拿4/5 唔難,起碼比 PHY/CHEM易。而且好多U都當1科,UST甚至乘大啲添。
PHY/CHEM/BIO 其實之間相互是有連系和課程重疊的,並非獨立3科咁多嘢,M2 同PHY/CHEM 有關,識M2就唔駛下下背公式,有啲式可以自己臨場推番出嚟。不錯讀晒會讀得好辛苦,但如果時間能力許可我唔建議drop。PHY/CHEM/BIO/M2 亦不是想象中難讀。
需知道考的時候會有很多變數影響表現。有8科心理上會放松啲,是但炒一兩科都仍然有6科;但如果得6科,是但一科失手都是致命的,壓力大,考時易手緊。
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-18 14:01     標題: 回覆:選科問題

我會跟佢興趣行先,就算以往學校合格率低,到時 dse 你仔都好可能係個科最頭個幾個黎,唔好諗咁多未知數啦, 我一路堅信,有興趣就會讀得好,冇興趣就會 “懶“ 得去讀,讓佢為自已現在的決定而負責(係佢揀既,一生亦要無悔)

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-18 14:06

我仔下年開始都係讀8科,早準備應該冇問題
作者: Yanamami    時間: 15-7-18 17:25

有兴趣就算辛苦都会捱到落去,唔係就慘咯~下过F5仲有机会drop既,試下先囉~
作者: ANChan59    時間: 15-7-18 17:59     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

來必個個有你的能力,因人而異!

到中五再作決定還有時間!

作者: hogwarts    時間: 15-7-18 18:17     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

理科人,4c+2e+M1or2,對非神科都應該可能夠。

作者: Jasber    時間: 15-7-20 10:14

有 Bio 在手入大學的出路比 ICT 多, 從這方面比較下吧!
作者: tswlam    時間: 15-7-20 13:08

回覆 Jasber 的帖子

吾好意思, 我係中二升中三的家長, 請問ICT係咩嚟?
作者: hogwarts    時間: 15-7-20 13:19     標題: 回覆:tswlam 的帖子

我們年紀大的,會叫這科做電腦。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-7-20 13:20     標題: 引用:回覆+Jasber+的帖子 吾好意思,+我係中二升

原帖由 tswlam 於 15-07-20 發表

吾好意思, 我係中二升中三的家長, 請問ICT係咩嚟?
Information and communications technology (ICT)   
即係電腦科

作者: heiB    時間: 15-7-20 16:17

讀Bio有什麼出路?
作者: heiB    時間: 15-7-20 16:19

回覆 heiB 的帖子

我指除了醫護行業?

作者: Natalie.F    時間: 15-7-20 21:32

Help!!!
我今年升中四中四選科本來選左bafs+ econ +chem
但是最近發現大學想讀radiography或bba
我本來好想讀bafs 因為對account 有少少興趣
但原來學校係讀business management (學校有讀ib/dse)

我對radiography 有多D興趣,但係咪讀1科science機會少好多
我係咪應該轉其中一科做physics ?(人地話physics 對這科好有用)
但如果轉到但之後發現入吾到radiography就死得

我應該讀:
1)bafs+econ +Chem+m1
2) bafs+chem+physics+m1
3) econ +chem +phyiscs+m1

四科那3科一齊讀比較好?

請大家幫幫手,我希望升中四前轉到!
作者: amy997    時間: 15-7-20 22:59

回覆 Natalie.F 的帖子

3) econ +chem +phyiscs+m1 or m2 入大選擇科目較廣
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-20 23:33     標題: 回覆:選科問題

冇咩特別唔鐘意就一定係 econ+phy+chem, 我仔本來都想咁揀,但最後冇左呢個 choice 冇得讀,又係得一科理科

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-7-21 00:34     標題: 引用:本帖最後由+Natalie.F+於+15-7-20+21:29+編

原帖由 Natalie.F 於 15-07-20 發表

Help!!!
有得揀3係最理想

作者: TwinWong    時間: 15-7-21 07:41     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

作者: heiB    時間: 15-7-21 16:15

我仔仲諗緊,喜歡Bio,又怕多嘢讀。讀ICT不須要讀嗎?
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-21 20:27     標題: 回覆:選科問題

我仔就係話 bio好多野記,唔讀

作者: hw1115    時間: 15-7-21 20:58     標題: 回覆:heiB 的帖子

生物和电腦都唔揀得唔得?

你個仔勤力嗎?背嘢得唔得?如果答案係YES。建議讀生物。电腦可以唔讀,除非大学想主修电腦,否則男仔个个都無師自通咁滯。

作者: heiB    時間: 15-7-21 22:06

回覆 hw1115 的帖子

佢都算有記性的,要背的科目都OK。一D都不勤力,只是出去補一星期的理科班,成日玩電腦。如果不是佢話喜歡生物,同埋今次考試全班第三 (佢學校有二班精英班,普通班的成績同精英班差好遠),所以我才同佢諗諗改組合。

作者: heiB    時間: 15-7-21 22:07

回覆 heiB 的帖子

學校話可以drop科,只是我仔不想drop

作者: hw1115    時間: 15-7-21 22:52     標題: 回覆:heiB 的帖子

咁你宜家应该有答案啦!

作者: AC117    時間: 15-7-22 08:47     標題: 回覆:heiB 的帖子

ICT難拎高分?你地學校4+成績怎樣?我們只有40%, 其實難拎高分主要是好似你咁讀得書揀的不多,不用太擔心,數據不代表難拎高分,我地學校讀得書的同學應該不會揀ICT,因為只可2科加M2。

作者: hw1115    時間: 15-7-22 09:06     標題: 回覆:AC117 的帖子

我地学校今年要讀3x的话一定要讀chem, phy 再加econ, or bio, 不揀理科只能讀2x,而且不能drop.

作者: pineapple0983    時間: 15-7-22 10:14

bio 其實唔難讀,生字是要記,但差不多每個字都有規律,記住個規律要拼番個字出來唔難。
懷住求知的心去讀會易啲,咁啱當時電視做的韓戲同醫療有關,好似 朱元套good doctor 同智孝套急診男女,日戲doctor X等,阿女睇得好投入,亦明白戲中人物做乜;當然戲情只是做戲。
如果將 bio 同日常生活聯系埋,就會有興趣一啲;bio 的環保部份基本和 LS、chem 差不多;計數亦唔難,好straight forward,起碼比 core maths 易。如果稔住用背死書來讀依科,不如唔好揀。
ICT 拿高分唔難,多練習就得。
作者: hw1115    時間: 15-7-22 10:49     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

你有冇睇哩2套韓剧呀?

作者: bestwish    時間: 15-7-22 16:36

pineapple0983 發表於 15-7-17 17:19
我覺得可試4C+3E+M1/M2
M1/M2 拿4/5 唔難,起碼比 PHY/CHEM易。而且好多U都當1科,UST甚至乘大啲添。
PHY/C ...

多謝你有用嘅分析 !

想問下你係咩身份?  學生 ? 老師? 家長?

作者: TwinWong    時間: 15-7-22 17:26

bestwish 發表於 15-7-22 16:36
多謝你有用嘅分析 !

想問下你係咩身份?  學生 ? 老師? 家長?
pineapple0983 个excel 表好好用架, 只係輸入大概dse 分,
就跳出有机會揀選入U 嘅progamme

作者: TwinWong    時間: 15-7-22 17:51

回覆 TwinWong 的帖子

都多謝你PINEAPPLE0983帶給我們資訊, 可及早為子女嘅未來打算

作者: pineapple0983    時間: 15-7-22 18:12

hw1115 發表於 15-7-22 09:06
我地学校今年要讀3x的话一定要讀chem, phy 再加econ, or bio, 不揀理科只能讀2x,而且不能drop.

...
阿女的學校到S5下學期基本上已經完全教晒書,S5的 term已經是跟足DSE課程全部考晒。成個S5的暑假就是回校操卷和不斷的test,還要上出面的雞精班補課,學考試技巧。
S6 九月開學上幾個月就考 mock,mock完放假溫書,下年3月開始考第一科中文說話,期間繼續溫書同做熟 past paper;3月尾開始正式考 DSE,一直考到5月英文 speaking完。
所以S4其實勁多嘢教,暑假都冇得放,超忙。
回想起來,沒有當時的辛苦,就沒有現在的悠閑!先甜後苦定先苦後甜,自行選擇吧~

作者: 丸媽媽    時間: 15-7-22 20:33     標題: 引用:Quote:bestwish+發表於+15-7-22+16:36+多謝

原帖由 TwinWong 於 15-07-22 發表
pineapple0983 个excel 表好好用架, 只係輸入大概dse 分,
就跳出有机會揀選入U 嘅progamme
請問pineapple0983個excel在哪裏查看?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5