教育王國

標題: 有無人派咗乙四或以後呀? [打印本頁]

作者: YmOra    時間: 15-7-9 15:04     標題: 有無人派咗乙四或以後呀?

如題

可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原因呀?

thx.thx.
作者: ChapmanMa    時間: 15-7-9 15:16     標題: 引用:如題可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原

原帖由 YmOra 於 15-07-09 發表
如題

你派乙4?

作者: YmOra    時間: 15-7-9 15:20

ChapmanMa 發表於 15-7-9 15:16
你派乙4?

不,不要誤會,我是準新丁,出年就輪到我了,固想問多D以應付出年突發的結果呢!thx.thx.

作者: qkhui    時間: 15-7-9 15:23

回覆 YmOra 的帖子

我估都無得解ka wor

作者: sarali    時間: 15-7-9 15:23     標題: 引用:Quote:ChapmanMa+發表於+15-7-9+15:16+你派

不,不要誤會,我是準新丁,出年就輪到我了,固想問多D以應付出年突發的結果呢!thx.thx.

...
如果填表識落安全網,應該不會,除非計錯 banding

作者: himamama    時間: 15-7-9 16:09

作者: 香香    時間: 15-7-9 17:00     標題: 引用:如題可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原

作者: Adrian_mom    時間: 15-7-9 17:07

吾知大家點睇我個case. 我仔派乙8志願 (B3 中中)

本身有直屬中學(B1 英中), 老師一路說他成績中至中上 (班名次 14/38), 一月家長日都說他上返中學無問題.
可能太有信心會經抽獎入, 所以自行沒報直屬中學, 出去挑戰更高難度.自行兩間當然沒收.

到統一派位, 直屬中學放甲一乙一, 以為好穩陣. (乙二至五放英中). 放榜日派何文田鄧鏡波, 簡直晴天霹靂.
問老師, 說佢係邊緣人, 可能跌左落B2, 再加上隨機號碼差, 就會出現這個結果.

已即時叩了4-5 間, 包括自己個間, 但兩日已過都無回音. 心情趺落谷底, 我仔sad, 我們更sad, 覺得累左個仔. 6年來的努力好像判了死刑.

又一次証明無抽獎運, 6年前小一派位派乙四, 今次仲衰, 乙8. 點解會咁?????

昨天已寫了求情信給校長, 希望快d 有好消息啦! Pls pray for me please.......

作者: chanti    時間: 15-7-9 17:22     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

原帖由 Adrian_mom 於 15-07-09 發表

本身有直屬中學(B1 英中), 老師一路說他成績中至中上 (班 ...
何文田鄧鏡波是band 3中中?不是band 2?

作者: sarali    時間: 15-7-9 17:26     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

本身有直屬中學(B1 英中), 老師一路說他成績中至中上 (班 ...
你老師靠害

作者: khmama    時間: 15-7-9 17:28     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

鄧鏡波係b2,唔使咁驚,好大機會你仔仔係b2.

作者: pmlai    時間: 15-7-9 18:00     標題: 回覆:Adrian_mom 的帖子

我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬中學,甲一亦只是他,乙一亦是他,派了一間冇揀的直資中學,奇怪嗎?激死

作者: pcy307    時間: 15-7-9 18:44     標題: 引用:我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬

原帖由 pmlai 於 15-07-09 發表
我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬中學,甲一亦只是他,乙一亦是他,派了一間冇揀的直資中學,奇怪 ...
“冇揀的直資中學”→→→會這樣的嗎?咁使唔使交學費?

作者: pmlai    時間: 15-7-9 18:46

要5700一年
作者: sarali    時間: 15-7-9 18:51     標題: 引用:我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬

我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬中學,甲一亦只是他,乙一亦是他,派了一間冇揀的直資中學,奇怪 ...
我好記得係不選不派架喎!

作者: wongkaka    時間: 15-7-9 19:12

何文田鄧鏡波NO VERY BAD....DONT WORRY

作者: sha1207    時間: 15-7-9 19:19

鄧鏡波我都擺左係乙3
不要太擔心 加油!
作者: chanti    時間: 15-7-9 19:23     標題: 引用:我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬

小兒band幾?

作者: chanti    時間: 15-7-9 19:24     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

民小?派鄧已好好,我之前識—個民小成績band 2生派聖三一…

作者: aleung922    時間: 15-7-9 19:31

回覆 pmlai 的帖子

其實今年好少派到咁差, 有冇打去教育局問下? 希望你快D搵到學校啦.   

作者: ChapmanMa    時間: 15-7-9 19:47     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

加油,不要氣餒

作者: YmOra    時間: 15-7-9 20:33

Adrian_mom 發表於 15-7-9 17:07

成也老師;敗也老師.

好怕老師估錯Band.

作者: josephine0713    時間: 15-7-9 20:41     標題: 回覆:sarali 的帖子

路過,如你所揀的中學也派不到,電腦會求其比一間你,小心

作者: emilykwokkwok    時間: 15-7-9 21:01

我派左第5,band1c生,派左band3,而家叩門叩band2考完試面完試後,成為左第4個後備生,一共有8個後備生,冇收到正選生,想問大家,第4個後備機會大嗎?老師話隨機號碼唔靚!
作者: emilykwokkwok    時間: 15-7-9 21:02

老師話隨機號碼唔靚
作者: 奥脫福    時間: 15-7-9 22:05

emilykwokkwok 發表於 15-7-9 21:02

老師話隨機號碼唔靚

我話你俾老師「老點」至真。

作者: Band5    時間: 15-7-9 22:35     標題: 引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

我試試做一個事後分析:

1. 如果唔係精英班或者超強小學,班名次 14/38,入唔到最前三份一,band1確有危機!當然係band1定band2,學校老師應該比較清楚。

2. 乙二至五放英中能起嘅作用極微,因為如果直屬中學能收晒全部band1同埋部份band2,學生需要用到乙二之後嘅志願,已表示自己唔係band1而係band2,兼且隨機號碼唔多靚(否則已可以用到band1生剩餘嘅直屬位),在乙二之後去仲有英中位俾band2隨機號碼唔靚嘅學生,真係難乎其難!所以一係就入到直屬中學,一係就派得好後嘅志願!

作者: 曲曲    時間: 15-7-9 23:19     標題: 回覆:有無人派咗乙四或以後呀

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-7-9 23:53     標題: 引用:+本帖最後由+emilykwokkwok+於+15-7-9+21:1

原帖由 emilykwokkwok 於 15-07-09 發表

我派左第5,band1c生,派左band3,而家叩門叩band2考完 ...
b 1C生好少會派b3,好大機會估錯banding,又或者排位太早排b3,已成定局唯有盡叩門。
Good Luck

作者: mietwins    時間: 15-7-10 00:10     標題: 引用:我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬

派了去直資中學?!請問派了那一間?吔會有呢d事發生的嗎?

作者: joewan922    時間: 15-7-10 00:10     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我個仔都派左去第八自願,b2尾學校。石籬天主教。老師估b1边缘人。

作者: pmlai    時間: 15-7-10 08:18     標題: 回覆:mietwins 的帖子

北角蘇浙公學

作者: Adrian_mom    時間: 15-7-10 11:14

pmlai - yes 是民小.

Thanks for all your comments. I feel much better after reading your posts.

多謝大家的鼓勵!

鄧鏡波真的是B2? 校風如何?

作者: Adrian_mom    時間: 15-7-10 11:19

回覆 chanti 的帖子

yes 是民小

作者: kin818kin    時間: 15-7-10 12:20

joewan922 發表於 15-7-10 00:10
我個仔都派左去第八自願,b2尾學校。石籬天主教。老師估b1边缘人。
差咁遠?叩到門嗎?

作者: subb    時間: 15-7-10 13:27

我見隔離荃灣派位條題是, 有人

老師話比佢聽係b1,佢首三間都揀b1,
伍小
band1派去姚連x
因爲填表太進取
係我女嘅同學
每次全級考2x

叩門成功入返band 1

~~~~ 我都唔明,以伍小記錄來睇, 2X確實是B1生, 但就是派了去B3 姚連x

我真係好唔明 ???????

作者: sarali    時間: 15-7-10 13:40     標題: 引用:我見隔離荃灣派位條題是,+有人老師話比佢聽

原帖由 subb 於 15-07-10 發表

頭三選擇好熱門的學校?

作者: subb    時間: 15-7-10 13:47

咁我又唔知喎 ! 我在隔離題見到,覺得好匪夷所思, 睇下有無高人解答到 ! 
作者: fion6406    時間: 15-7-10 13:49

subb 發表於 15-7-10 13:27

其實升中人數少咗,band 1 生派到 band 1機會係大咗,因為 band 1位不變(或只減少量) ,而 band 1 生就少咗。
不過,陷阱是,band 1生人數少咗,意味著 以前小學考30都係sure 係band 1,但現在考2x 就有可能係 band 2,填表策略 就完全唔同。

作者: fion6406    時間: 15-7-10 13:55

Band5 發表於 15-7-9 22:35
我試試做一個事後分析:

1. 如果唔係精英班或者超強小學,班名次 14/38,入唔到最前三份一,band1確有危機 ...

結論是否:直屬小學學生(無論是band 1 或2 、或自以為是band 1 或2),放直屬中學在乙一,派到就在乙一派到,派唔到就即係band 2 ,咁就無論如何乙二開始填band 2 中學穩陣?

作者: 平均    時間: 15-7-10 13:55

回覆 Adrian_mom 的帖子

Adrian_mom, 請問選校前你是列為哪一組別?是否A1? 如果是A1, 填表時甲一乙一選民中,甲二不填,理應是十拿九穩派民中。是否填表時出錯?
作者: Adrian_mom    時間: 15-7-10 16:32

回覆 平均 的帖子

A2, 所以我們先接受不到.

既然叩門無望, 我們今日都已去鄧鏡波注冊了

作者: chysanna    時間: 15-7-10 17:09

我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直資中學 (可能係2C 或 3A).. 收到結果嗰一刻, 真係個心"離一離", 可能係隨機NO. 太差, 所以所有B1, B2學校就跳過哂, 所以嗰一刻, 即刻同自己做心理建設, 再同呀仔做, 呀仔都好失望, 好彩佢地有幾個同學仔都入到呢間直資, 佢先開心番D, 不過見到佢每晚都訓唔到, 我知仲要俾多 D 時間佢去接受 ! 我有諗過同佢去叩門,  不過知道東區唔收叩門生, 同埋唔想呀仔再經歷上上落落嘅心情, 最終我都無去, 尋日一早就同佢去註埋冊添 !

佢地連全級考第一嗰個 (平均分會有95左右) 都係入B1中中, 反而考第二嗰個先入到B1 英中.. 唉..
作者: 王家爸爸    時間: 15-7-10 17:36

chysanna 發表於 15-7-10 17:09
我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直 ...
會唔會係,首先學校B1比例低,第二,你仔有啲科目比較弱,拖低左標準分(平均分被拖低既程度相對少,所以估錯Banding?)。
作者: 奥脫福    時間: 15-7-10 17:36

若唔提供校網、小學校名(如可提供)、獲派學校、次第以及甲乙部排位,旁人
其實都難以分析。
作者: TSEHANG    時間: 15-7-10 18:06     標題: 引用:如題可否分享下?學校老師有無解釋是甚麼原

如題

我仔班有,因自行收了,第二次排位是第六!

作者: whywhywhywhy    時間: 15-7-10 18:19     標題: 引用:我呀仔都係+B1生+(全級得+27人,+考頭3名,+

原帖由 chysanna 於 15-07-10 發表
我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直 ...
請問那間小學

作者: whywhywhywhy    時間: 15-7-10 18:20     標題: 引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+17:09+我呀

原帖由 王家爸爸 於 15-07-10 發表
會唔會係,首先學校B1比例低,第二,你仔有啲科目比較弱,拖低左標準分(平均分被拖低既程度相對少,所以估 ...
但考頭三都咁,真係令人擔憂

作者: chysanna    時間: 15-7-10 18:31     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我自行就報QC 同張記,想當然,以呀仔個操行(B- - C),都係得個'入表'啦!
到大抽獎時間,再問班主任,佢地仍然話呀仔係B1,所以我甲一就填皇仁,甲二填張記,甲三填民生,乙一填張記,乙二填民生,乙三填筲官,乙四填金文泰,乙五填婦女會...
原本呀仔話唔好填張記喺乙一,點知佢所有老師連校長都叫佢一定要填,咁好啦,呀仔最終又改咗,點知,結果就變成咁!
呀仔最後一次呈分成績:

中文係 B
英文係 A
數學係 A
常識係 A
音樂係 B
視藝係 B
體育係 C

作者: chysanna    時間: 15-7-10 18:32     標題: 回覆:whywhywhywhy 的帖子

港島啟基 - 算係中下游嘅學校

作者: whywhywhywhy    時間: 15-7-10 18:37     標題: 引用:由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我 ...
係唔係民生多左人選所以放乙二都抽唔到呢?真係要前輩們分析

作者: joewan922    時間: 15-7-10 18:41     標題: 引用:Quote:joewan922+發表於+15-7-10+00:10+我

原帖由 kin818kin 於 15-07-10 發表
差咁遠?叩到門嗎?
叩到香島

作者: 平均    時間: 15-7-10 18:55

回覆 Adrian_mom 的帖子

咁就應該係隨機號碼唔靚,以我所知如果是A1組,只要揀民中第一志願,應該已可用保留位必入。之後的A2, B1, B2組就是按隨機#抽,我囡同學B1組都入得返,所以運氣也很緊要
作者: chysanna    時間: 15-7-10 18:56     標題: 回覆:whywhywhywhy 的帖子

我都唔知,可能係Banding 學校計錯,或者隨機號碼勁差都唔定!

作者: yung06    時間: 15-7-10 19:17

仔仔同學乙六,St. Joseph
神奇
作者: chanti    時間: 15-7-10 19:23     標題: 引用:回覆+平均+的帖子 A2,+所以我們先接受不到

原帖由 Adrian_mom 於 15-07-10 發表
回覆 平均 的帖子

A2, 所以我們先接受不到.
A2返民中叩門都吾肯收返?

作者: al5135    時間: 15-7-10 19:46

yung06 發表於 15-7-10 19:17
神奇
請問那間小學
作者: yung06    時間: 15-7-10 19:57

回覆 al5135 的帖子

灣仔區,男少女多小學。
作者: fion6406    時間: 15-7-10 20:02     標題: 引用:回覆+al5135+的帖子 灣仔區,男少女多小學

原帖由 yung06 於 15-07-10 發表
回覆 al5135 的帖子

灣仔區,男少女多小學。
呢個真係隨機No 後得來啱啱好,超好彩呀

作者: khmama    時間: 15-7-10 20:02     標題: 引用:由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band

由自行份表前已再三問學校幾次呀仔係咪Band 1,班主任一路都答係,我再問係B1 頭定點佢又話係無分,所以我 ...
乙6-乙13係邊間?

作者: khmama    時間: 15-7-10 20:06     標題: 引用:我見隔離荃灣派位條題是,+有人老師話比佢聽

原帖由 subb 於 15-07-10 發表

要知道乙4開始點填法先分析得到。

作者: lalalam27    時間: 15-7-10 20:29     標題: 回覆:有無人派咗乙四或以後呀

我見過個case,朋友仔級名次中下,但老師話佢band1尾,我聽見都覺奇,因為我按照佢學校的往兩年的派中結果作參考,以中下名次只會派到band2c or 3。但老師叫佢報band1b or c 結果派左勞工子弟

經一輪叩門,才能派到band1c or 2的直資中學。
係唔係老師預左學生派得唔好,所以俾個希望佢,唔好咁快認命,好讓學生有奮鬥心去叩band 1 直資嗎?
這說是用心良苦……

作者: chysanna    時間: 15-7-10 20:36     標題: 引用:Quote:原帖由+chysanna+於+15-07-10+發表由

原帖由 khmama 於 15-07-10 發表
乙6-乙13係邊間?
乙一張記
乙二民生
乙三筲官
乙四聖馬可
乙五金文泰
乙六婦女會
乙七皇仁
乙八鄧肇堅
乙九衛理
乙十劉永生
乙十一顯理
乙十二鄧鏡波
乙十三培僑

謝謝你!

作者: chysanna    時間: 15-7-10 20:40     標題: 回覆:chysanna 的帖子

我亦都有諗,會唔會係舊年師姐師兄們考Pre s.1 考得好差,所以影響今年派位結果呢?因為整體黎講,派位成績都麻麻地,而家全級第一嗰個都要去叩門,佢被派咗去顯理!

作者: khmama    時間: 15-7-10 20:51     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+15-07-10+發表乙6-

乙一張記
乙二民生
乙三筲官
如果係b1, 衛理、顯理、劉永生唔會入唔到,睇嚟應該係b2.

作者: happy+    時間: 15-7-10 20:52     標題: 引用:+本帖最後由+yung06+於+15-7-10+19:18+編輯

難以置信,係唔係自行收左?

作者: chysanna    時間: 15-7-10 20:52

chysanna 發表於 15-7-10 18:31

學校剩係叫我填張祝珊,跟住話好大機會會入,其他一啲都無講,亦無任何建議俾過..
作者: khmama    時間: 15-7-10 20:54     標題: 引用:+本帖最後由+yung06+於+15-7-10+19:18+編輯

自行同甲部冇揀?

作者: yung06    時間: 15-7-10 21:06

回覆 khmama 的帖子

係,所以神奇在他區位,乙六
作者: ernestchow    時間: 15-7-10 21:07

chysanna 發表於 15-7-10 20:36
乙一張記
乙二民生
乙三筲官
如b1 你放民生都好保守,無唸過東區b1生派唔到b1喎
作者: happy+    時間: 15-7-10 21:09     標題: 引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+18:31+由自

學校剩係叫我填張祝珊,跟住話好大機會會入,其他田野一啲都無講,亦無任何建議俾過..  ...
之前睇你既post話得兩個派民生,一個派衞理,咁可能你仔間小學得兩三個band1位。即使全級考第一,但去到教育局加比重得分後可能排名變左第五,咁就變band2生了。

作者: chysanna    時間: 15-7-10 21:14     標題: 回覆:khmama 的帖子

係,咁我先唔明,因為我問咗班主任幾次,佢都好肯定話係!

作者: chysanna    時間: 15-7-10 21:16     標題: 回覆:happy+ 的帖子

全級第一入咗衛理
全級第二入咗民生
全級第三入咗培僑(我呀仔)
另一個民生嘅同學仔,呀仔話佢應該考第六,第七咁上下..

唉..

作者: chysanna    時間: 15-7-10 21:16     標題: 回覆:ernestchow 的帖子

我自己都無諗過1仔入唔到1仔學校..

作者: emilykwokkwok    時間: 15-7-10 21:18

回覆 subb 的帖子

我都係伍小,band1c派左林百欣,而家我緊伍若瑜後備第4個,冇收到正選!好慘
作者: khmama    時間: 15-7-10 21:18     標題: 引用:係,咁我先唔明,因為我問咗班主任幾次,佢

係,咁我先唔明,因為我問咗班主任幾次,佢都好肯定話係!
班主任又點可以話你知,原來考第3都係b2?  一級得27人,恐怕已到殺校邊緣。

作者: chanti    時間: 15-7-10 21:22     標題: 引用:Quote:原帖由+chysanna+於+15-07-10+發表係

班主任又點可以話你知,原來考第3都係b2?  一級得27人,恐怕已到殺校邊緣。

...
那校band 1既%只有大約13%,bk小學forum有講,所以27x 13%=3個到 band 1位

作者: chysanna    時間: 15-7-10 21:23

khmama 發表於 15-7-10 21:18

...
我有問過,如果呀仔唔係B1,我係唔會咁排位,唉...
呀仔係插班小二,嗰年佢入讀得13個學生,之後先一路加到而家27個,佢升4年級嗰陣,已經開始有3班一年班,佢地係小班教學,每班20-25人左右!

作者: khmama    時間: 15-7-10 21:23     標題: 引用:回覆+khmama+的帖子 係,所以神奇在他區位

係,所以神奇在他區位,乙六
即是話St. Joseph 99 個直屬位,有部份b2可以抽,而嗰3個非保留位好少人搏,所以乙六執雞成功。有興趣想知乙1-乙5係乜。

作者: yung06    時間: 15-7-10 21:30

只記得皇仁一
作者: liumk1    時間: 15-7-10 21:32

chysanna 發表於 15-7-10 17:09
係b1生揀學校先嘅政策下,隨機號碼點差都只會派去B2學校,如果去到13,我諗一係估錯band, 一係選校策略太過進取
作者: sarali    時間: 15-7-10 21:37     標題: 引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+17:09+我呀

原帖由 liumk1 於 15-07-10 發表
係b1生揀學校先嘅政策下,隨機號碼點差都只會派去B2學校,如果去到13,我諗一係估錯band, 一係選校策略太過 ...
係囉

作者: LoveChild    時間: 15-7-10 21:39

真係好難講, 我囝囝B1, 派了乙8, 但係乙3開始派B2,乙4-7當中有B2, 有B3, 結果乙8係一間B1C-2A, 呢個世界真係好神奇
作者: khmama    時間: 15-7-10 21:41     標題: 引用:回覆+khmama+的帖子 只記得皇仁一

只記得皇仁一
塞翁失馬,焉知非福。但要乙2-乙5都落空有啲難度,可能乙2英皇,乙3港華,乙4鄧肇堅同乙5高主教要真係冇位先可以跌落乙6. 如果真係咁樣,灣仔區b1男仔不能掉以輕心,b2更加入唔到鄧肇堅。

作者: khmama    時間: 15-7-10 21:43     標題: 引用:真係好難講,+我囝囝B1,+派了乙8,+但係乙3開

原帖由 LoveChild 於 15-07-10 發表
真係好難講, 我囝囝B1, 派了乙8, 但係乙3開始派B2,乙4-7當中有B2, 有B3, 結果乙8係一間B1C-2A, 呢個世界真 ...
可以俾詳細資料分析嗎?

作者: fion6406    時間: 15-7-10 21:46     標題: 引用:Quote:原帖由+yung06+於+15-07-10+發表回覆

塞翁失馬,焉知非福。但要乙2-乙5都落空有啲難度,可能乙2英皇,乙3港華,乙4鄧肇堅同乙5高主教要真係冇位 ...
還是你想得比較周詳

作者: chysanna    時間: 15-7-10 22:08

回覆 liumk1 的帖子

所以真係跌哂眼鏡,令到我失哂預算!而家呢個遊戲真係好難玩... 唉!
作者: caerion    時間: 15-7-10 22:25

我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見,結果,如願真的獲派自行果間,同甲1個間,但連全班第尾2果個無聽老師講,派返原校😡。
作者: khmama    時間: 15-7-10 23:10     標題: 引用:我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估

原帖由 caerion 於 15-07-10 發表
我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見, ...
唔出奇呀,學校保障自己,會叫成績較差嘅學生唔好報直屬中學。

作者: mcl203    時間: 15-7-10 23:41

khmama 發表於 15-7-10 21:23
即是話St. Joseph 99 個直屬位,有部份b2可以抽,而嗰3個非保留位好少人搏,所以乙六執雞成功。有興趣想知 ...

我都聽到有女仔....小學有直中...入唔番直中....理應係成績尾30%內
派他區乙6 SSGS....點排法唔知道 ~~~

作者: SIYip    時間: 15-7-10 23:52

今年用2012,14 嘅pre s1 資料,會唔會較容易估錯band?
作者: SIYip    時間: 15-7-11 00:04

如果一間瀕臨殺校的學校,其實真係可能少過10%band 1. 因為學生有晒名次,學校好自然會高估band 1 數目。亦未必怪得晒老師,可能校長都無講個實數比佢知。
作者: ernestchow    時間: 15-7-11 00:36

mcl203 發表於 15-7-10 23:41
我都聽到有女仔....小學有直中...入唔番直中....理應係成績尾30%內
派他區乙6 SSGS....點排法唔知道 ~~~
個女仔係唔係讀marymount?
作者: bb560    時間: 15-7-11 10:22     標題: 引用:我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估

原帖由 caerion 於 15-07-10 發表
我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見, ...

我重以為你唔喜歡直屬中學tim!依道有個tonychan9網友有講過佢囡係你囡師姊(上年),派左去b3,後來去左深水埗叩b1英中,入左。我估,你他嘅b2有機會係其他區嘅b1,你重可以諗下其他區呀,個叩門遊戲未完呀!

作者: caerion    時間: 15-7-11 11:42

多謝你的提醒,原本已有油尖旺區band 1英中直資收左(佢有2輪收生),但最後問左好多人意見,都係揀左南區band2女校註冊。
作者: bb560    時間: 15-7-11 11:49

唔洗客氣!最緊要知道自己個囡適合讀邊間就好啦。
作者: Adrian_mom    時間: 15-7-11 14:43

回覆 chanti 的帖子

已寫信比班主任及校長了, 但都沒回音, 只怪我仔沒特異功能, 只有服務獎及男童軍, 但都無用.

但我C6 成日愁眉苦臉, 我知佢有d 生氣, 話我縱容個仔玩iPad, 看電視, 攪到佢成績退步, 唉......我都吾想架, 可能個天想磨練下我們.....

作者: leetong    時間: 15-7-11 17:34

阿仔就係派左去乙6, 但都係英中, 人哋家長話我哋太進取. 其實除左头2个外, 我都會叩門, 基本上大部份填上去都唔想去讀.
今次阿仔算係跌左個桔, 執番个橙.
作者: YmOra    時間: 15-7-12 18:13

chysanna 發表於 15-7-10 20:40
我亦都有諗,會唔會係舊年師姐師兄們考Pre s.1 考得好差,所以影響今年派位結果呢?因為整體黎講,派位成績 ...

問下大家,其實個Pre S1試,是否個個學生都會認認真真去考,為學弟學妹增取學位噃嚟呢?

作者: chysanna    時間: 15-7-13 09:04     標題: 引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+20:40+我亦

原帖由 YmOra 於 15-07-12 發表
問下大家,其實個Pre S1試,是否個個學生都會認認真真去考,為學弟學妹增取學位噃嚟呢?

...
今年個 Pre S.1 只係用黎分班,我都有叫呀仔溫下書,因為我估佢間中學得2班(舊年都係),而有個同學仔我唔想佢地同一班,如果呀仔認真做卷,應該可以唔同班,我都有同呀仔講,如果佢做差,可能會俾人叫番去補課,到時佢啲暑假活動就泡湯喇... 哈

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5