教育王國

標題: 2015年度小六升中一派位情況 [打印本頁]

作者: ctlmama    時間: 15-7-7 09:41     標題: 2015年度小六升中一派位情況

如題
作者: klesin    時間: 15-7-7 11:21

回覆 ctlmama 的帖子

當然絕大部份入聖保祿中學。知道亦有人入了庇理羅士、St Paul Co-ed、DGS、英華...etc. 成績好好。
作者: aminafy    時間: 15-7-7 11:38

叻叻
作者: 小頑皮    時間: 15-7-7 11:48

請問知唔知道大約有幾多個入唔到格離呢?
作者: klesin    時間: 15-7-7 16:37

回覆 小頑皮 的帖子

已知道的,選乙部第一志願都入到隔離中學。
作者: 小頑皮    時間: 15-7-7 17:26

klesin 發表於 15-7-7 16:37
回覆 小頑皮 的帖子

已知道的,選乙部第一志願都入到隔離中學。

言下之意是成績無咁好的!老師會叫佢唔好填隔離做乙一是嗎?Thanks!
作者: cmchang0927    時間: 15-7-7 18:02

回覆 小頑皮 的帖子

乙一不選spss, 聯繫位不留给你的!通常只會在自行一和二考其他學校

作者: 小頑皮    時間: 15-7-7 19:42

因為學校話Band3生格離一定唔收!但在這小學Band3又未必差得很緊要!所有合格都可能以是尾嗰班了!又不知有幾多%Band3人數!所以想自己計一計!唔好填乙一浪費機會!Thanks!
作者: princessally    時間: 15-7-7 20:00     標題: 引用:+本帖最後由+小頑皮+於+15-7-7+19:45+編輯+

原帖由 小頑皮 於 15-07-07 發表

因為學校話Band3生格離一定唔收!但在這小學Band3又未必差得很 ...
今年真的派得很好,唔過隔離嘅只係佢地自行選擇更好的中學,今天喊嘅小朋友係唔捨得離開八成半都過隔離嘅同學,佢地有d去英華,瑪利曼,BPS等,仲有一早已知果d神級直資和私校,唔洗擔心!

作者: cmchang0927    時間: 15-7-7 20:02

回覆 小頑皮 的帖子

聽歷届家長講,每班只有三至五人入不到,粗略估計约全級少過廿人不入?
作者: 小頑皮    時間: 15-7-7 20:10

多謝兩位解答!
作者: klesin    時間: 15-7-7 21:44

回覆 小頑皮 的帖子

老師建議:如成續不太理想,甲一和乙一就一定要填SPSS,因SPSS唔收就一定是Band 3。
作者: 小頑皮    時間: 15-7-7 22:50

如果不幸好大機會是Band3成績!請問知不知道老師會教怎樣填呢?謝謝!
作者: klesin    時間: 15-7-8 02:37

回覆 小頑皮 的帖子

老師都會建議填SPSS。試想想,就算成績再差,甲部和乙一都唔應該填間Band3學校,要填都應該由乙三開始填。如果乙一填間Band2學校,不如填SPSS。
另老師都話,佢地對教育局派位的計分方法有時都摸不著頭腦。試過有學生填乙一入唔返SPSS,但就派到去另外一間Band1中學。

作者: 小頑皮    時間: 15-7-8 08:16

klesin 發表於 15-7-8 02:37
回覆 小頑皮 的帖子

老師都會建議填SPSS。試想想,就算成績再差,甲部和乙一都唔應該填間Band3學校,要填 ...
明白了!唔該曬!
作者: carmelhill    時間: 15-7-8 10:55

比個參考大家:
今年叻個批人, (頭20內), 走得八八九九
各科攞開60-70分的一批, 只要乙一選SPSS,都全部過隔離
平時成績好差, 有1-2科主科唔合格, 只能"修業"包尾個班人,好多都過到隔離.
所以呢間學校...band 3 生比例, 係教署角度...可能得幾個.
出面競爭激烈, 此校成績一般學生應深感慶幸, 以這樣普通成績也能擠身band 1 學校. 怪不得之前流傳中學轉直資其中一個因素是小學成績參差...

但肯定的說, 此校校長是十分好.大部份老師亦盡責及有愛心, 且受學生歡迎.
作者: klesin    時間: 15-7-8 11:22

其實小學呢班老師真係好努力,教得好好。就是因為大家都不太著意分數,這會令學習和教學的空間大好多。就算課程教得深,令到學生分數唔高,但大家的壓力也不大。前陣子考TSA,學生普遍都覺得D試卷好淺,就代表佢地平時教得好深。
我都覺得學生在校內的成績不是太突出。但我相信佢哋上到中學同一批新的Band1同學都是有得fight的。努力!

作者: 小頑皮    時間: 15-7-8 11:28

這小學校長是從校內提升,對小學有深厚感情!同本身是一個非常好的老師!這點我非常認同!其他老師都很有愛心!我真是絕對無選擇錯這校!謝謝無私分享!
作者: pooh仔    時間: 15-7-8 13:28     標題: 引用:+本帖最後由+carmelhill+於+15-7-8+11:06+

原帖由 carmelhill 於 15-07-08 發表

比個參考大家:
今年叻個批人, (頭20內), 走得八八九九
各科攞開60-70分的一批, 只要乙一選SPSS,都全部過隔離
平時成績好差, 有1-2科主科唔合格, 只能"修業"包尾個班人,好多都過到隔離.
👆
你意思連修業都以碌過隔離?

作者: carmelhill    時間: 15-7-8 13:29

係,冇花冇假.
作者: NatalieBaby    時間: 15-7-9 10:08     標題: 引用:係,冇花冇假.

原帖由 carmelhill 於 15-07-08 發表
係,冇花冇假.
足證學校有人情味

作者: NatalieBaby    時間: 15-7-9 10:11     標題: 引用:其實小學呢班老師真係好努力,教得好好。就

原帖由 klesin 於 15-07-08 發表
其實小學呢班老師真係好努力,教得好好。就是因為大家都不太著意分數,這會令學習和教學的空間大好多。就算 ...
喜歡此校不強調個人成敗 老師唔會大细超 讓學多點空間成長 學生彼此亦容易建立友誼

作者: 小頑皮    時間: 15-7-9 18:31

以友宜計就做得好好…因無精英班關係!除五六年級同一班外每年都不會同一班同學!可以全級都認識曬!
作者: klesin    時間: 15-7-10 01:27

無精英班對學生來說已經小好多壓力。
作者: princessally    時間: 15-7-10 11:36     標題: 引用:+本帖最後由+klesin+於+15-7-10+10:28+編輯

原帖由 klesin 於 15-07-10 發表

無精英班對學生來說已經小好多壓力。 ...
係呀!呢6年讀得好開心亦輕鬆,雖然成績平平(成日以為自己好差,無A)又無其他同學比較!但原來比起出面已經算唔錯!我女好朋友冇A,膽粗粗自行試MSS,入咗好意外,又有同學仔入英華,原以為入隔離,因為跟本冇諗過!所以原來我地真的不太差啊!

作者: klesin    時間: 15-7-10 16:21

回覆 princessally 的帖子

雖然校內成績平平,但上年TSA成績,Band1 & 2 學生超過80%。相當不錯。
作者: cmchang0927    時間: 15-7-10 21:23

想請教下,若校內成績3A1B,average A, bps or ywgs有冇機會? Thanks
作者: princessally    時間: 15-7-10 23:05     標題: 引用:回覆+princessally+的帖子 想請教下,若校

原帖由 cmchang0927 於 15-07-10 發表

想請教下,若校內成績3A1B,average A, bps or ywgs有冇機會? Thanks ...
梗係有啦!

作者: princessally    時間: 15-7-10 23:08     標題: 引用:回覆+princessally+的帖子 想請教下,若校

想請教下,若校內成績3A1B,average A, bps or ywgs有冇機會? Thanks ...
咁嘅成績加埋特異功能,神級私校和直資都有機啦!

作者: cmchang0927    時間: 15-7-10 23:21

Thanks仲有兩次試。。要不失手才ok
作者: princessally    時間: 15-7-10 23:33     標題: 引用:回覆+princessally+的帖子 Thanks仲有兩次

Thanks仲有兩次試。。要不失手才ok
你女女好叻呀!其實只要過多一次關就可以了!因自行和考直資/私校只需睇頭2次呈分,所以你女女好大機會,加油呀!

作者: klesin    時間: 15-7-11 12:37

回覆 cmchang0927 的帖子

操行分都緊要,但老師通常都會鬆手D。;)
作者: dorchiu    時間: 15-7-18 13:28     標題: 回覆:carmelhill 的帖子

60-70 入得番,都會讀得好辛苦。學校除左中文中史,其他全英,由其通識,唔易讀。如果包底,比我會選擇其他 band2。

作者: chanmaymay    時間: 15-7-20 15:09

作者: pooh仔    時間: 15-7-20 19:38     標題: 回覆:chanmaymay 的帖子

主科喺總平圴分唔合格?

作者: chanmaymay    時間: 15-7-21 12:13

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5