教育王國

標題: 急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰 [打印本頁]

作者: carey1021    時間: 15-6-29 18:47     標題: 急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰

點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一張永慶,但如果成績唔夠top入唔到張永慶,黃大仙中學網又無乜其他band 1 中學,有無人比到意見我呀?錦泰幾多人入到保一呢?
作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 19:14

carey1021 發表於 15-6-29 18:47
點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一張永慶,但如果成績唔夠top入唔到張永慶,黃大仙中學網又無乜其他 ...
如果你係住黃大仙, 無乜理由唔知有咩一線中學?!
不過我會揀CSK, 係九龍城中學網升讀一/二線中學都較有保障

作者: carey1021    時間: 15-6-29 20:02

我唔係住黃大仙區的,叩門入的
作者: siden    時間: 15-6-29 20:17

CSK
作者: 978212    時間: 15-6-29 22:48

睇來唔止41網天下無敌,依架34.35網都係。弱區強校,強區弱校自己分析。
作者: nobletree    時間: 15-6-29 23:49     標題: 回覆:978212 的帖子

咁何壽南去左34,又有保一聯繫,又九龍城中学校網

作者: carey1021    時間: 15-6-30 07:50

回覆 978212 的帖子

可唔可以講多少少?即係邊間好,如果小朋友不是最top, 如果以2校嘅band 1 生黎計,邊間升中好D?
作者: carey1021    時間: 15-6-30 07:53

我今日要覆錦泰喇,幫幫手各位師兄師姐
作者: cherrieshum    時間: 15-6-30 07:59

錦泰
作者: Vickylee221    時間: 15-6-30 08:18     標題: 回覆:急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰

除考慮將來升中校網,我覺得你都要睇睇呢2間學校既課程,辦學理念,宗教背景等等,畢竟小朋友要喺學校度過6年光景

作者: lkygracecheung    時間: 15-6-30 08:24

你有得揀,當然CSK
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 09:29

carey1021 發表於 15-6-30 07:53

我今日要覆錦泰喇,幫幫手各位師兄師姐
如果你兩間都係叩番嚟, 咁點解最初想叩佢地先?

作者: carey1021    時間: 15-6-30 10:13

回覆 hkpapa852 的帖子

有私校在手,無參加派位,因為有細佬跟尾唔想再玩多次,當初都係抱住一試心態,希望叩入一D區內一線男女校,我喜歡陳的校長,校舎幾靚,升中網靚,而錦泰就有保一聯繫,升中成績亦理想,2間同屋企距離差不多,其實對2校都唔係太熟
作者: carey1021    時間: 15-6-30 10:19

回覆 cherrieshum 的帖子

點解揀錦泰?你有小朋友讀緊嗎?
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 10:22

carey1021 發表於 15-6-30 10:13

有私校在手,無參加派位,因為有細佬跟尾唔想再玩多次,當初都係抱住一試心態,希 ...
我既意見早前已經俾咗, 你可以再睇下呢度:

黃大仙區係6.1人爭一個英中名(實則應為3.03人爭一個), 九龍城區係3.9人爭一個英中名人(實則為1.3人爭一個)

CSK有晒升中派位數據, 唔駛估估下, 錦泰升中好唔好? 學校從來唔公佈升中詳情, 好難辨斷.

錦泰聯繫保一喎! 係, 得26個聯繫位三門小學分. 何壽南搬咗過九龍城網後, 估計得番~16個位俾錦泰同陳南昌夫人既學生爭.

作者: carey1021    時間: 15-6-30 10:47

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係派位派入,錦泰響黃大仙一定屬成績好的學校,而陳的成績響九龍城可能只係一般,何壽南會搬去34,升中派位勁校個weighting係咪高D?咁強校弱區黎講,band 1 生又是否有較大機會派入band 1 學校呢?
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 10:56

carey1021 發表於 15-6-30 10:47

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係 ...
兩間軒小聯繫QC都只有16/17個位, 每年各有近30人入QC啦.

其實透過聯繫位入聯繫中學一血只係少數, 更多係透過自行/抽獎入, 只係不少人唔了解而誇大咗聯繫位既威力

如果CSK叫弱校, 咁九龍城區除咗LS, MCS, 培正, 民生, DBS, 聖家, 應該無乜邊幾間小學可以叫強校了

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 11:02

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係 ...
強校? 弱校? 邊個有資格話邊間叻D? 話CSK係強區弱校, 更加係愚人節既笑話

唔理強區弱區, 只要係B1生, 係邊區升中都有優先, 只係有以下分別:

弱區: 3個B1學生爭一個英中位 (叩除自行成功和考入直資既學生後, 估計至少都有2.X人爭一位)
強區: 1.3個B1學生爭一個英中位 (叩除自行成功和考入直資既學生後, 估計至少都有每人可得一位)

B1學生必入一線中學同可能要要讀二線中學既分別

作者: IssacwuMa    時間: 15-6-30 11:04     標題: 引用:Quote:carey1021+發表於+15-6-30+10:47+回

原帖由 hkpapa852 於 15-06-30 發表
強校? 弱校? 邊個有資格話邊間叻D? 話CSK係強區弱校, 更加係愚人節既笑話

唔理強區弱區, 只要係B1 ...
請問點先知自己係咪Band 1 生?

作者: carey1021    時間: 15-6-30 11:05

九龍城中學網咁大,入面其實有好多叻嘅小學,仲有D私校,kts, aps, 相比之下,陳算強嗎?我也不肯定
作者: carey1021    時間: 15-6-30 11:07

回覆 IssacwuMa 的帖子

好多學校唔會話你知小朋友屬band 幾,都係以全級名試靠估
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 11:07

IssacwuMa 發表於 15-6-30 11:04
請問點先知自己係咪Band 1 生?
去到小六, 學校會話你知.

最簡單, 如過去學校升中派位既入讀一線中學比例有50%, 咁只要係學校Top 40%, 應該一定係B1.

如果無公佈, 咁要保守D, Top 30%以內先當自己得B1生

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 11:10

carey1021 發表於 15-6-30 11:05

九龍城中學網咁大,入面其實有好多叻嘅小學,仲有D私校,kts, aps, 相比之下,陳算 ...
用直資/私立小學同官津校比, 其實並不洽當.

似乎你係心儀錦泰, 咁就無謂再諗了

作者: carey1021    時間: 15-6-30 11:14

多謝你意見,我會再考慮一下
作者: karen55407    時間: 15-6-30 11:31     標題: 回覆:carey1021 的帖子

CSK都有十幾個聯系位上band two頭嘅英中

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 11:32

karen55407 發表於 15-6-30 11:31
CSK都有十幾個聯系位上band two頭嘅英中
俾你會唔會叫阿仔棄CSK去讀錦泰?

作者: karen55407    時間: 15-6-30 11:45     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

Sure not!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 11:49     標題: 回覆:急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰

當初㨂CSK係考慮呀仔唔鍾意齋校,而我就鍾意CSK夠嚴、宗教、校舍,亦因萬一成績麻麻可選聯系中學,依家見呀仔成績好,就唔會考慮間中學了

作者: karen55407    時間: 15-6-30 11:53     標題: 回覆:急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰

仲有,CSK老師86%在校教超過十年,老師流失率少,有歸屬感。連個native老師都教得耐過人。

作者: SHARONJULIO215    時間: 15-6-30 12:14

回覆 carey1021 的帖子

錦泰
作者: carey1021    時間: 15-6-30 12:17

不過出年入小一嘅男仔已經無左聯繋中學,csk 似乎fans 多好多,咁我都順應民意讀csk啦
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 12:19

carey1021 發表於 15-6-30 12:17
不過出年入小一嘅男仔已經無左聯繋中學,csk 似乎fans 多好多,咁我都順應民意讀csk啦 ...
出年入學會無聯繫中學, 邊位"專家"講?

作者: Lucifer3960    時間: 15-6-30 12:19     標題: 引用:點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一

原帖由 carey1021 於 15-06-29 發表
點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一張永慶,但如果成績唔夠top入唔到張永慶,黃大仙中學網又無乜其他 ...
錦泰運動方面好,成績也是區內數一數二,學校村環境很好,5年內3次取得保良局內最佳小學,呢2年是連續取得此獎,籃球學界三甲,三人男籃球全港一及二也試過,今年有一個女生已入協恩,每年入一中,協和,德愛也不少.。過住籃球隊成員喜歡入英華。但錦泰功課workload 也是區內數一數二,當年我個小朋友叩門不成功,但很想入。

作者: carey1021    時間: 15-6-30 12:22

校長呀
作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:22     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

咦!我都未知喎!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 12:23

karen55407 發表於 15-6-30 12:22
咦!我都未知喎!
咁大件事, 無理由學校會唔出通告通知家長喎, 咁奇怪?

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:24     標題: 回覆:carey1021 的帖子

兩年前先話由於陳小學生唔㨂陳中,聯系位由25%縮至15%。莫非今屆小一又改!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:25     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

可能唔關現讀學生事啩

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:27     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我都有幾位家長有細仔細女讀呢屆小一,都無提過喎!

作者: carey1021    時間: 15-6-30 12:28

果日新生家長日講架,2022年脫鈎
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 12:28

karen55407 發表於 15-6-30 12:24
兩年前先話由於陳小學生唔㨂陳中,聯系位由25%縮至15%。莫非今屆小一又改!

...
上年教育局出咗微調之後, 無可能將聯繫位減到得15%. 唔知係咪咁索性唔再聯繫呢?

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:31     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

聯系位最多可25%,但中學有權唔收晒。教改微調調查究竟係咪已經firm實呢!我唔知!

作者: siden    時間: 15-6-30 12:34     標題: 引用:果日新生家長日講架,2022年脫鈎

原帖由 carey1021 於 15-06-30 發表
果日新生家長日講架,2022年脫鈎
脱鈎咁恐怖?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 12:35

karen55407 發表於 15-6-30 12:31
聯系位最多可25%,但中學有權唔收晒。教改微調調查究竟係咪已經firm實呢!我唔知!

...
教育局係網站公佈埋, 咁應該confirm啦!

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf

微調後必需用固定既25%, 除非.... 相關小學既B1+B2學生都唔夠25%

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

剛收風,由於中學15%聯系位都用唔晒,2016-2017小一入學之學生,將脫龍。即今屆無影響。

作者: karen55407    時間: 15-6-30 12:52     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唉!15%都用唔晒,比25%咪形同虛設。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 12:59

karen55407 發表於 15-6-30 12:52
唉!15%都用唔晒,比25%咪形同虛設。
鬼叫中學部自己唔爭氣咩!
作者: siden    時間: 15-6-30 13:00     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-30+12:52+唉

原帖由 hkpapa852 於 15-06-30 發表
鬼叫中學部自己唔爭氣咩!
乜唔係band 2?

差到連自己band 2生都唔揀嗎?

作者: karen55407    時間: 15-6-30 13:01     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

如果我仔係band two生,我會㨂返中學喎!

作者: bbforever    時間: 15-6-30 13:01

我識一個現F.1(由陳小升旅港開平)家長說,band1的多數不選陳中,如Karen的心態…
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 13:08

karen55407 發表於 15-6-30 13:01
如果我仔係band two生,我會㨂返中學喎!
中學部唔認自己係B2,成日諗住可盡收B1生,收聯繫小學既B2學生係拉低中學部成績原兇之一. 但其實係自己唔爭氣, 攪嚟攪去高考表現只得二線級數
作者: MissMusic    時間: 15-6-30 18:58     標題: 回覆:carey1021 的帖子

Casey, 最後揀左邊間?

作者: Anniemun    時間: 15-6-30 19:35

上年錦泰近60人入保一
作者: karen55407    時間: 15-6-30 19:42     標題: 回覆:Anniemun 的帖子

嘩!都好多喎!

作者: 978212    時間: 15-6-30 20:01

有做功課嘅都知九龍城網直屬中小學唔少,高質素私校又幾間,呢啲小學Band1人數多,讀其他小學同其他網小學分別唔大,睇35網紅馬就知,名就響,Band1又係4x%
作者: 978212    時間: 15-6-30 20:19

直屬中學嗰啲乙一直屬位俾咗直屬小學,唔關啲街外學校事,呢的小學部分Band2學生都入咗,共他學校唔會Band1人數多起來架。
作者: Lucifer3960    時間: 15-6-30 21:11     標題: 引用:Quote:carey1021+發表於+15-6-30+10:47+回

原帖由 Anniemun 於 15-06-30 發表
上年錦泰近60人入保一
係,好勁!舊年好似超過60個,年年都有60-70個入,學生一般填一中第一志願,第二協和,但協和放第二,一定入唔到,浪費左

作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 10:12

Lucifer3960 發表於 15-6-30 21:11
係,好勁!舊年好似超過60個,年年都有60-70個入,學生一般填一中第一志願,第二協和,但協和放第二,一定 ...
年年人多入保一, 其實只係代表保一較喜歡收番保良區旗下小學既學生.

好似今年保一, 統一派位街外位只有66, 聯繫位只有26, 如果一間學校有70人靠抽入, 咁其它學校咪即係近乎無人抽得入?

錦泰同何壽南年年都話有50-70人入保一, 唔通真係"靠聯繫位入"咩?

睇落係自行已收一部份(可能近一半), 部份來自聯繫位, 再加部份抽入. (人多揀, 自然多人抽中)

作者: bbforever    時間: 15-7-2 10:35

其實錦泰出名多功課,唔怕谷的話,我會覺得錦泰好d…

5班一級都差不多有2班去到保一,好吸引…
作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 10:37

bbforever 發表於 15-7-2 10:35
其實錦泰出名多功課,唔怕谷的話,我會覺得錦泰好d…

5班一級都差不多有2班去到保一,好吸引… ...
除非好想入保一, 唔係既話, 無乜必要揀錦泰.

保一其實只係中學版既錦泰/李兆強

作者: Anniemun    時間: 15-7-2 13:58

hkpapa852 發表於 15-7-2 10:12
年年人多入保一, 其實只係代表保一較喜歡收番保良區旗下小學既學生.

好似今年保一, 統一派位街外位只有66, ...
唔係,自行何小上年只收兩個,錦泰應該都係兩三個,點解會知? 因為自行入嘅同學註冊號是另一組號碼的。應該換個角度睇,保小和嘉諾撒是該區比較強的小學,好多其他學校學生會避開唔選,而心水清嘅亦會知保小很少入協和,相對嘉諾撒就很少入保一。
作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 14:04

Anniemun 發表於 15-7-2 13:58
唔係,自行何小上年只收兩個,錦泰應該都係兩三個,點解會知? 因為自行入嘅同學註冊號是另一組號碼的。應該 ...
如果兩間小學自行加埋10人都唔夠, 咁又真係解釋唔到點解兩間學校年年都話自己有成50-70人入到保一喎?

統一派位+聯繫位, 都只得66+26=92個, 兩間加埋(假設每間得50人入)至少100入到喎? 真係其它小學(連陳南昌夫人都無?)連一個半個都無人敢放保一係乙一而又抽得中?

所以, 其實到底呢兩間小學每年真係有幾多人入保一呀?

作者: Lucifer3960    時間: 15-7-2 17:55     標題: 引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-6-30+21:11+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表

好似今年保一, 統一派位街外位只有66, ...
錦泰和何壽南以前是上,下午校兄弟,錦泰去學校村,何壽在舊校址,錦泰60幾個入保一,何壽南應該沒有咁多。錦泰成績比何壽南好,保良最佳小學呢幾年也是錦泰,馮程幾間爭,何壽南無份。

作者: 978212    時間: 15-7-2 19:57

hkpapa852 發表於 15-7-2 14:04
如果兩間小學自行加埋10人都唔夠, 咁又真係解釋唔到點解兩間學校年年都話自己有成50-70人入到保一喎?

統一 ...
唔理自行、聯繫、其他位事實係錦泰去年入咗5x、何壽南3x,係邊個環節入我相信只有教育局和中學知,同埋我想講聖家爸爸係個別事件,每間學校都有自己的公佈分式但老師同家長係清楚自己小朋友嘅Band,再有你話陳南昌係寶校,我想講呢間學校並唔係咁差,不過佢學校位置隔涉,校園超細所以冇咁受歡迎,其實間學校老師好有心機,舉辦各種活動,並且老師會上門家訪,恕我講乜比較直接,希望唔會得罪你。
作者: nobletree    時間: 15-7-2 21:19     標題: 回覆:Lucifer3960 的帖子

咁何而家轉左去九龍城中學網,係咪仲好呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 10:38

978212 發表於 15-7-2 19:57
唔理自行、聯繫、其他位事實係錦泰去年入咗5x、何壽南3x,係邊個環節入我相信只有教育局和中學知,同埋我想 ...

其實所謂寶校, 就係不受區內家長歡迎既學校, 呢樣野唔係我一個人話係就係.

如果你係區內家長, 無理由唔清楚呢間學校係區內既"受歡迎程度"呀? 而且我從來無話過寶校係差既學校喎!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 10:50

Anniemun 發表於 15-7-2 13:58
唔係,自行何小上年只收兩個,錦泰應該都係兩三個,點解會知? 因為自行入嘅同學註冊號是另一組號碼的。應該 ...

Anniemun 如果你是保一揸fit 收生老師,點會自行唔選來自不校學校尖子? 發表於 昨天 18:17

Anniemun 保一上年中一有16x 人喎 發表於 昨天 18:09

保一中一有160人一級, 自行派位佔30%, 即係48個位, 扣咗之後得番112個位.

保一五班合共扣10個留班位, 再叩埋8個統一甲部位, 統一派位得番94個.

94個統一派位學額, 當中有26個聯繫位, 2個留咗俾觀塘區, 66個黃大仙區.

如果幾間保區小學加埋自行都只收得10個左右, 但3間小學加埋可以有90人以上入到保一, 咁即係攞盡晒黃大仙區既所有位, 除非全個黃大仙其它小學無乜人敢放保一係乙一先得

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 10:59

nobletree 發表於 15-7-2 21:19
咁何而家轉左去九龍城中學網,係咪仲好呢?
難講, 因為要將佢地畢業生既Pre-S1成績去同全九龍城區既小學比較過至知.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5