教育王國

標題: 小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下 [打印本頁]

作者: rchchan0505    時間: 15-5-17 22:25     標題: 小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下

小一學期快結束了,孩子比上學期時改變了多少?

我出題,自己講先:

我囡最近肯自己沖涼,仍要幫她吹頭,
食飯最近快了很多,
最近試過自己搞掂哂d功課,
一向不太肯溫默書,測驗吾溫書,但最近說想拿100分,想中英數常都叻,暫時得個講字,
一月出世,係大女,覺得她最近成長了,希望在明天!

作者: dearmm    時間: 15-5-17 23:34     標題: 回覆:小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下

阿囝小一時下學期功課考試OK,自動自覺,但書包仍好混亂!

作者: MASAYA    時間: 15-5-18 00:16

一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖地,自己摺衫收衫換床單,自理我覺得ok,功課冇問題,暫時覺得需要改善係溫默書會依賴,要等我收工同佢默一次,之後先去溫習唔識個d,最近工作忙,夜返屋企冇幫佢默,唔知佢有冇溫,不過分數冇乜變
作者: rchchan0505    時間: 15-5-18 09:56

MASAYA 發表於 15-5-18 00:16
一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖 ...

Masaya, 你小孩子很獨立呀!叻叻!

今朝啊囡仍然叫極吾肯起身,但比以前好,洗面刷牙食早餐快過以前好多,現在早上吾使大戰都出到門口。
以前因不適應小一,改在晨早做功課,現在自己要求在晚上完成,現在吾使勞氣了,算是在進步中!

家務方面0進展,她常說想執好自己間房,又把櫃桶分類,可惜自己卻沒有執好自己d野,仍是得個講字!

作者: MASAYA    時間: 15-5-18 10:28

rchchan0505 發表於 15-5-18 09:56
Masaya, 你小孩子很獨立呀!叻叻!

今朝啊囡仍然叫極吾肯起身,但比以前好,洗面刷牙食早餐快過以前好多 ...
小朋友有進步很好呀, 孩子進步比成功重要
我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d簡單d, 洗碗由洗膠碗開始, 出街著衫揀衫由得佢, 就算襯得唔好睇都由佢, 除非夏天佢揀件羽絨, 冬天著背心, 咁樣教我地畀親戚話過好多次, 話唔應該咁細個畀佢自己做自選擇, 我地覺得佢想幫屋企負責一d事, 點解要打沈佢?

學業都係, 唔好表現到好緊張, 無論你心裡面幾急都好, 一定要佢自己緊張先得

細女未上幼稚園都係自己換衫著鞋出街, 佢成日掉轉左右, 我地都係提提佢就由得佢咁出街, 慢慢佢就知點著先啱, 我地宗旨係唔致殘致死就畀佢地試, 無乜大不了

如果你小朋友講多過做, 試下同佢比賽, 畀d動力佢, 開始左自己做, 佢覺得有選擇權就唔會輕易畀返你, 加油

作者: S-Kwok    時間: 15-5-18 14:49

MASAYA 發表於 15-5-18 00:16
一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖 ...
比個alarm clock 佢自己較時間起身可以嗎?  如果可以, 就可以比十個讚佢
作者: S-Kwok    時間: 15-5-18 14:53

MASAYA 發表於 15-5-18 10:28
我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d ...

十分認同要比小朋友試, 尤其當佢主動話要試, 只要唔危險, 我一定比佢試, 喺佢想試GE情況下比佢試, 通常都會事半功倍

作者: rchchan0505    時間: 15-5-18 15:01

我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d ...
係呀!我好認同你嘅教法,我地都比好多自由佢做決定,只是有時自己衰認吾住!很佩服你能想得到做得到!

作者: MASAYA    時間: 15-5-18 16:12

rchchan0505 發表於 15-5-18 15:01
係呀!我好認同你嘅教法,我地都比好多自由佢做決定,只是有時自己衰認吾住!很佩服你能想得到做得到!
...
你開呢個topic好好呀,因為同學術比係相對少人討論,自理同廣東話為母語一樣,好多人覺得大大下就識,其實除左本能之外,冇野係無啦啦會識

作者: torunpoland    時間: 15-5-18 16:14     標題: 回覆:rchchan0505 的帖子

犬兒三歲半已經在監察下自己洗澡洗頭。四歲開始不用監察,現四歲半,自己處理,但未懂較水,可自己除衫、從衣櫥取衣著上身;吃飯,三歲半開始自己進食。細仔現兩歲半,也是自己吃飯。學業方便,未使執書包,但外出pack背囊,大仔自己處理,細仔依然要幫忙。關鍵在於「唔好趕時間」,俾時間孩子做;一趕,大人急,會忍不住幫孩子做。

作者: wan_sosin    時間: 15-5-18 17:59     標題: 回覆:小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下

日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買嘢幫手攞,最重幫我攞5公斤米返屋企,書包自己執自己揹!功課自己做,佢唔鍾意人睇住佢做,唔識會問,溫書一時時,有時肯有時推話遲D先!但最後都會溫,已同佢講上小二要佢自己寫低溫習時間,呢點自己覺得其實可以再早D! 衰在自己見有嘢要做就好快plan schedule嘅人!個仔時間觀念又差!有待改善!

作者: S-Kwok    時間: 15-5-18 19:49     標題: 引用:日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫

原帖由 wan_sosin 於 15-05-18 發表
日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買 ...
就嚟考試,會否考慮用今次考試教吓?

作者: Jane1983    時間: 15-5-18 19:52

各位的小朋友真係好强,我要多d督促我女。
作者: wan_sosin    時間: 15-5-18 20:35     標題: 引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-05-18+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-05-18 發表
就嚟考試,會否考慮用今次考試教吓?
都好!即刻諗諗佢!

作者: rchchan0505    時間: 15-5-18 22:19

wan_sosin 發表於 15-5-18 17:59
日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買 ...
勁勁勁!

我估吾到有小一孩子會做咁多野!媽媽好厲害!

作者: rchchan0505    時間: 15-5-18 22:23

MASAYA 發表於 15-5-18 16:12
你開呢個topic好好呀,因為同學術比係相對少人討論,自理同廣東話為母語一樣,好多人覺得大大下就識,其實 ...
係呀!聽得多高分低能的大學生,好驚啊囡會“低能”!
剛剛又聽到朋友個姨甥女讀完中大吾想做野,咁樣讀書黎做乜!

作者: wan_sosin    時間: 15-5-18 22:43

rchchan0505 發表於 15-5-18 22:19
勁勁勁!

我估吾到有小一孩子會做咁多野!媽媽好厲害!

過獎啦!其實都係睇性格,我仔本身性格鍾意做嘢!比嘢佢做佢會開心!我其實覺得6歲攞包米都過份咗D,但佢攞住唔放,我想搶返佢喊咁口,就由佢啦!做呀媽有時心底都想矜貴個仔架!宜得幫佢做埋,但唔可以真係做出面囉!真正錫佢要比佢獨立!

我仔返到學校都好幫到老師架,所以都嬴得老師嘅心,有時佢曳下老師都嬲佢唔落.

作者: MASAYA    時間: 15-5-18 23:02

wan_sosin 發表於 15-5-18 22:43
過獎啦!其實都係睇性格,我仔本身性格鍾意做嘢!比嘢佢做佢會開心!我其實覺得6歲攞包米都過份咗D,但佢攞住唔 ...
大女六歲就幫兩歲阿妹沖涼, 我都驚畀人話虐兒, 因為有次去完街夜返屋企大女話兩個一齊沖慳時間, 佢又有道理, 就畀佢幫手, 不過都只係間中係咁, 幫幼兒沖涼始炵係父母責任
作者: wan_sosin    時間: 15-5-19 00:05

MASAYA 發表於 15-5-18 23:02
大女六歲就幫兩歲阿妹沖涼, 我都驚畀人話虐兒, 因為有次去完街夜返屋企大女話兩個一齊沖慳時間, 佢又有道理 ...
得兩歲又真係危危哋!

我仔攞住包米,我都驚比人話虐兒,但佢堅持起上嚟好難阻到佢!

作者: torunpoland    時間: 15-5-19 06:59     標題: 回覆:wan_sosin 的帖子

係啦,去超市買東西,都會主動幫手拎嘢,我覺得,佢哋想扮大人,做大人做的事,取得身分認同,多過話「怕你辛苦所以減輕你負擔」咁複雜的思維。說到底,都係模仿。

作者: S-Kwok    時間: 15-5-19 08:20     標題: 引用:係啦,去超市買東西,都會主動幫手拎嘢,我

原帖由 torunpoland 於 15-05-19 發表
係啦,去超市買東西,都會主動幫手拎嘢,我覺得,佢哋想扮大人,做大人做的事,取得身分認同,多過話「怕你 ...
咁又唔一定喎,我仔都會真係從心出發,係想幫我減輕負擔同孝順我(因為佢把口係咁講)。我唔理佢真定假,至少把口識講

作者: wan_sosin    時間: 15-5-19 09:29     標題: 引用:Quote:原帖由+torunpoland+於+15-05-19+發

原帖由 S-Kwok 於 15-05-19 發表
咁又唔一定喎,我仔都會真係從心出發,係想幫我減輕負擔同孝順我(因為佢把口係咁講)。我唔理佢真定假,至 ...
我仔係一時時,有時真係想証明自己,有時都真係想幫手,有時出街我話,我要拎好多嘢呀!佢會話,呢D等我拎啦,係我手上攞D走!

作者: sososu    時間: 15-5-19 09:34

咁勁 , 犀利既...

一半都無..
作者: little_yolky    時間: 15-5-27 17:31

wan_sosin 發表於 15-5-19 09:29
我仔係一時時,有時真係想証明自己,有時都真係想幫手,有時出街我話,我要拎好多嘢呀!佢會話,呢D等我拎 ...
男仔真係好, 咁錫阿媽。我囡囡就會幫我攞一陣, 然後話:媽咪, 好重, 不如你攞返。
作者: little_yolky    時間: 15-5-27 17:33

你親戚都幾得意喎, 點解唔可以俾小朋友選擇。

教你一招, 我姐姐個女小時候有一次冬天俾佢揀衫出街, 得10度, 佢揀條吊帶裙, 係都要著果條。咁家姐就話:寶寶揀一件, 媽媽揀一件。於是, 小朋友揀吊帶裙, 媽咪揀羽絨褸。搞掂!

作者: MASAYA    時間: 15-5-27 17:52

little_yolky 發表於 15-5-27 17:33
你親戚都幾得意喎, 點解唔可以俾小朋友選擇。

教你一招, 我姐姐個女小時候有一次冬天俾佢揀衫出街, 得10度 ...
因為佢地覺得自由選擇就會做錯事,一定要限制細路一舉一動,驚大個會去佔中乜乜乜,但口裡話要獨立思考

作者: wan_sosin    時間: 15-5-28 09:47     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-19+09:29+我

原帖由 little_yolky 於 15-05-27 發表
男仔真係好, 咁錫阿媽。我囡囡就會幫我攞一陣, 然後話:媽咪, 好重, 不如你攞返。 ...
我仔又真係好錫我!話一世都要同我一齊!我欣賞佢本性係好勤力嘅人!唔怕多嘢做!每朝叫佢就會起床!
親戚中有個女仔,自細唔願郁,細個時食飯,掂一下佢隻匙勺 ,就放低晒手諗住人哋喂佢食飯,大咗讀書都唔多掂,好懶散!又見另一個女仔,一兩歲已乜都唔比人幫!要自己做,大咗讀書好掂!
所以從小鍛鍊個性,唔好比不良性格態度發展落去,整體好處很多!

作者: little_yolky    時間: 15-5-28 10:48

wan_sosin 發表於 15-5-28 09:47
我仔又真係好錫我!話一世都要同我一齊!我欣賞佢本性係好勤力嘅人!唔怕多嘢做!每朝叫佢就會起床!
親戚 ...
你就好, 囝囝咁勤力, 我細女勤力做功課目的只係為咗快D做完多D時間玩。大女就好滋油, 最慘係爸爸成日乜都幫佢哋做, 所以爸爸唔响屋企, 兩個女係好自律的, 但爸爸响度, 就乜都唔做, 乜嘢都話搵唔到。
作者: wan_sosin    時間: 15-5-28 11:43     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-28+09:47+我

原帖由 little_yolky 於 15-05-28 發表
你就好, 囝囝咁勤力, 我細女勤力做功課目的只係為咗快D做完多D時間玩。大女就好滋油, 最慘係爸爸 ...
個仔做到嘅事,我唔會比其他人幫佢,上學期有女同學好心幫佢寫手冊!我仔話佢無要求架,個女同學提出架,我同個仔講,你唔好比佢幫你,再有咁嘅事,你返屋企同我將手冊再抄三次!當然我仔唔會比機會自己抄三次手冊啦!教仔我係做得好盡架!

作者: wan_sosin    時間: 15-5-28 12:24     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-05-28+發

原帖由 wan_sosin 於 15-05-28 發表
個仔做到嘅事,我唔會比其他人幫佢,上學期有女同學好心幫佢寫手冊!我仔話佢無要求架,個女同學提出架,我 ...
little_yolky唔係叫你鬧爸爸,係教你囡囡唔好有人幫就依賴,拒絕人幫唔洗鬧佢掛,係另一種溝通方法,我都無叫個仔鬧個女同學,佢可以同個同學講,唔該晒啦,我自己得架啦!

作者: little_yolky    時間: 15-5-28 12:59

wan_sosin 發表於 15-5-28 12:24
little_yolky唔係叫你鬧爸爸,係教你囡囡唔好有人幫就依賴,拒絕人幫唔洗鬧佢掛,係另一種溝通方法,我都無 ...
阿女由出世果一刻就有爸爸响身邊幫佢, 尤其係大果個, 佢覺得爸爸幫忙係合情合理合法。如果唔杜絕源頭始作俑者, 真係好難收科。
作者: wan_sosin    時間: 15-5-28 13:20     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-28+12:24+lit

原帖由 little_yolky 於 15-05-28 發表
阿女由出世果一刻就有爸爸响身邊幫佢, 尤其係大果個, 佢覺得爸爸幫忙係合情合理合法。如果唔杜絕源頭始作俑 ...
你囡囡明事理嘅,都可以試下慢慢同佢分析下!爸爸可唔可以比D教育資訊佢自己睇下!思想有時要D時間去改變,急唔到,但要緊持向啱嘅方法行!一時變唔到就由得事情自然發展,好難見到期望嘅事情會出現!
婚姻,家庭,育兒,都係好深嘅學問!一路行一路學一路試!

作者: tinaleung    時間: 15-5-28 16:23

女小一, 細女, 明白要每天做好功課, 手冊寫得齊, 每朝一叫就起身, 自理ok 呀,
學習就成日話邊個同學100分呀, 個心想自己都係, 不過一溫書就打呵欠….我同自己講, 佢小一最緊要知讀書, 特別係自發地讀書既重要性。
有時見佢教細佬做功課咁 (幼稚園) 好好笑, 又好安慰。

作者: lui    時間: 15-5-28 23:26     標題: 引用:Quote:rchchan0505+發表於+15-5-18+15:01+

原帖由 MASAYA 於 15-05-18 發表
你開呢個topic好好呀,因為同學術比係相對少人討論,自理同廣東話為母語一樣,好多人覺得大大下就識,其實 ...
Exactly. 不會自動識,固有港孩出現

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5