教育王國

標題: 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY? [打印本頁]

作者: babycherie    時間: 15-3-22 02:18     標題: 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW, 最後小兒得到YW offer, 但CKY只有Waiting, 身邊支持YW的亦佔大比數,亦發覺好多有CKY 1st Offer 的朋友亦決定drop CKY 而轉去其他學校(e.g YW, TSL, SFA, APS, GH...etc),而有CKY & YW offer 的,大部分會選擇YW, 突然感覺CKY 是很多家長的最後防線,所以亦考慮是否再寫求位信,小兒在兩種學習模式亦可適應,另是否到外國升學現在也未能決定,希望過來家長可指教,萬分感謝。

作者: hosuper    時間: 15-3-22 03:10     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

如小朋友兩間小學都適合!唔駛想!一定是YW!CKY 未出國十二年已用了成百萬學費!如讀YW,可以留番筆錢將來出國讀大學!

作者: jilin1960    時間: 15-3-22 07:05

身邊有兩個cky的小朋友都係放yw,同一原因,家姐讀傳统,媽媽壓力大,想細佬在輕松的環境成長。也有放GH,取cky,阿女好醒目,但唔喜歡抄寫。
作者: ericby    時間: 15-3-22 07:22

一定是CKY
作者: MrBeast    時間: 15-3-22 07:34

I believe in love at first sight, hence yw.

不過yw 個個叻仔,要預左不能太看重名次
作者: lui    時間: 15-3-22 07:41     標題: 引用:身邊有兩個cky的小朋友都係放yw,同一原因,

原帖由 jilin1960 於 15-03-22 發表
身邊有兩個cky的小朋友都係放yw,同一原因,家姐讀傳统,媽媽壓力大,想細佬在輕松的環境成長。也有放GH,取c ...
還有一個我認識的放DGJS,關鍵是你是否認同學校理念

作者: PPPHOME    時間: 15-3-22 08:15

其實兩間完全走吾同路線,鐘意邊間,版主應該心裡有數。真係鐘意cky, 就吾會放棄,一直叩到有為止,即使今年吾得,出年都可以繼續。
作者: grandmalolo    時間: 15-3-22 08:49

入了快樂學習school,就預了好難番去傳統學校。不是錢的問題, I vote for IB school. 如想在港升學,I vote for YW.
作者: siden    時間: 15-3-22 08:52     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

兩間完全唔同。唔好理其他人。你自己想點?

If you don't know what you want and your son can adapt to both schools, of course choose YW! 除非你本身唔care 錢。

作者: bubuG    時間: 15-3-22 08:57     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

YW

作者: Jane1983    時間: 15-3-22 09:33

就算迷茫,始终心中都有偏好,follow your hear就最好。

YW都係幾開心、幾好的學校,但聽用家朋友講,吾知我有無理解錯,佢話成績表每科都有班排名和級排名。如果小朋友和家長重視得失,壓力可以好大。
作者: ANChan59    時間: 15-3-22 09:46

回覆 Jane1983 的帖子

但聽用家朋友講,吾知我有無理解錯,佢話成績表每科都有班排名和級排名。如果小朋友和家長重視得失,壓力可以好大。

All depends on your objectives of applying those rankings, some parents and kids aim for achievement comparison, some may only use it as benchmark or keep the academic results at reasonable range, then play hard.

作者: Jane1983    時間: 15-3-22 10:04

回覆 ANChan59 的帖子

希望家長善用ranking資料,良性競爭係好,有目標改進更係美事,怕就怕小朋友打開成績表,科科排名三位數,頂吾順。
作者: Wilma88    時間: 15-3-22 10:10     標題: 引用:回覆+ANChan59+的帖子 希望家長善用rankin

原帖由 Jane1983 於 15-03-22 發表
回覆 ANChan59 的帖子

希望家長善用ranking資料,良性競爭係好,有目標改進更係美事,怕就怕小朋友打開成 ...
成績表冇排名㗎,只有家長才上網見到一堆statistics. 家長唔講小朋友係唔會知名次。

作者: Soundervolt    時間: 15-3-22 10:13     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

CKY或其他IB學校並非等於一定係愉快學習,只係同其他傳統學校嘅學習模式唔同,無論用乜野學習模式,乜野類型學校要成績好都一定要努力付出,有付出就一定有壓力。如果樓主囝仔唔適合CKY或IB嘅學習模式就更加唔會愉快。朋友囝仔讀CKY,學校用評估學生平日學習進度去釐定成績去代替測驗考試,換句話即係每日都正在考試,而且做project時如果其他teammates唔生性就會攬炒,拖累其他人嘅成績。朋友同佢囝仔都感受到壓力。我囝仔讀傳統學校亦讀得十分開心愉快及好成績,對我同囝仔嚟講呢間傳統學校比其他IB學校更愉快,所以係唔係愉快學習嘅happy school係好睇用家本身需要而唔係一般人label嘅愉快學習嘅學校就一定對所有用家都可以又愉快又有好成績。

作者: Soundervolt    時間: 15-3-22 10:40     標題: 引用:想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW,+最後

原帖由 babycherie 於 15-03-22 發表
想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW, 最後小兒得到YW offer, 但CKY只有Waiting, 身邊支持YW的亦佔大比數, ...
讀IB學校亦可函接本地大學,唔係一定要到外國升學

作者: chansiub    時間: 15-3-22 10:59     標題: 回覆:babycherie 的帖子

問問自己要的是什麼。兩間都是好學校。別人的選擇只可作為參考。

作者: Jane1983    時間: 15-3-22 11:12

回覆 Wilma88 的帖子

甘又好好多,照顧番小朋友感受,抵讚。
作者: MrBeast    時間: 15-3-22 11:23

Soundervolt 發表於 15-3-22 10:13
CKY或其他IB學校並非等於一定係愉快學習,只係同其他傳統學校嘅學習模式唔同,無論用乜野學習模式,乜野類 ...
所以有時家長話找合適教學理念的學校,都可能只是一廂情願。反而我覺得信學校好過,有第一offer即是話好適合間學校,waiting 的就不是最適合個班(當然all relative).
作者: siden    時間: 15-3-22 11:27     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-3-22+10:50

原帖由 Soundervolt 於 15-03-22 發表

CKY或其他IB學校並非等於一定係愉快學習,只係同其他傳 ...
200% correct

我識人在cky正正同你講一樣。

世上冇免費午餐,要成績中上一定要付出,只是形式上與傳統教學不同,比較靈活talk得唔刻板,注重閱讀而不是測考默而已。

其實Cky係好學校,如buy佢又冇$concern就Cky.

不過楼主講到冇preference, 咁就YW overall比較吸引。

作者: MrBeast    時間: 15-3-22 11:34

babycherie 發表於 15-3-22 02:18
想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW, 最後小兒得到YW offer, 但CKY只有Waiting, 身邊支持YW的亦佔大比數, ...
補充一句,cky 是新校hence lacks track record, 但亦有家長會為它放傳統名校, 話佢係最後防綫就有點兒 unfair
作者: cat_house    時間: 15-3-22 11:56     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

如果你不是cky die hard fans,你不會花咁多時間心機去求位。畢竟cky還有不少兄弟姊妹未有offer。要求也不容易。

作者: charlielola    時間: 15-3-22 11:56     標題: 回覆:babycherie 的帖子

如錢不是問題,CKY係一個非常好的選擇!雖然學費貴D,但其語言環境好,加上學校致力培育學生成為有思想,有自信及有德行的人,不認為知識只局限在課本上!好多野可以的話最好係從小培養,到時出國讀大學也未必能讀出這種思維及自信心!我個人認為如小朋友已擁有這些本事,就算讀本地大學也會有成就

作者: charlielola    時間: 15-3-22 12:15     標題: 回覆:babycherie 的帖子

補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家長,他們放棄的原因多是學費昂貴,及誤解了讀CKY必定要出國讀大學的觀念,故轉回傳統學校感覺會安穩D!

作者: 巴士    時間: 15-3-22 12:21

其實樓主只要問吓自己如果cky有offer比你,你會選擇哪間?如果答案是cky咁你便有了答案,如果係咁點解吾寫信去求位爭取吓機會,英華亦可以留住個位先
作者: siden    時間: 15-3-22 12:24     標題: 引用:補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家

原帖由 charlielola 於 15-03-22 發表
補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家長,他們放棄的原因多是學費昂貴,及誤解了讀CKY必定要出國讀大學 ...

供兩個細路讀Cky一個月連車費膳食雜費兩萬大元。

有幾多個普通家庭負擔得到。

作者: Soundervolt    時間: 15-3-22 12:41     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

兩間都係好學校,我相信YW亦致力培育學生成為有思想,有自信及有德行的人,不認為知識只局限在課本上,此點並非CKY比YW優勝。樓主應該考慮囝仔適合邊種教學模式嘅學校,究竟應該係IB或傳統類型會較合適呢?

作者: ckcleung    時間: 15-3-22 13:00

其實樓主個命題有點奇怪. 如果CKY只是WAITING,其實沒有放棄不放棄的想法,只要等待好了
作者: 小曳人    時間: 15-3-22 13:09

兩間學校好唔同,問題係家長想點
如果你在意人地點講,在意學校名氣嘅,YW
如果你唔想"傳統教學"cky係好好嘅選擇, cky係一間相對好包容嘅學校,亦在意孩子個人發展

作者: bubuG    時間: 15-3-22 13:31     標題: 引用:其實樓主個命題有點奇怪.+如果CKY只是WAITI

原帖由 ckcleung 於 15-03-22 發表
其實樓主個命題有點奇怪. 如果CKY只是WAITING,其實沒有放棄不放棄的想法,只要等待好了 ...
放棄⋯⋯⋯寫信叩。

作者: ANChan59    時間: 15-3-22 13:39     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

不少家長以為CKY是 lB學校,事實上只是高中應考 lBDP而已,在小學及初中都不是 lB 認可的學校。

一鳥在手,好過百鳥在林。用常理,不用等啦。

作者: joyce1234    時間: 15-3-22 14:02     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

我會揀CKY .

如果我係樓主,我會繼續wait 落去,然後儘能力搵晒兩間既資料,再諗下自己家庭價值觀、同埋你想子女點樣行一條教育既路,當然睇埋荷包,了解多啲IB出路,然後同囝囝傾,聽佢喜好,再決定。

作者: charlielola    時間: 15-3-22 14:13     標題: 回覆:babycherie 的帖子

樓主昨天有冇去CKY open day了解下呢?

作者: charlielola    時間: 15-3-22 14:22     標題: 回覆:charlielola 的帖子

CKY year 1 - year 10 不是行IB, 是用校本課程以IB模式去教,校長話過如全校行IB要交更高昂的學費,她想以較合理的價錢去令更多學生得到優質的教育,所以year 11-12才行IB

作者: joyce1234    時間: 15-3-22 14:49     標題: 回覆:charlielola 的帖子

朋友也這樣說的是。y1-y10是校本課程,不是不獲IB認可,只是沒有去IBO申請搞PYP,MYP.

另外,男校vs男女校,是否也在考慮之列?

作者: bbb330    時間: 15-3-22 15:37

回覆 babycherie 的帖子

My friend accepted CKY offer and gave up St. Mary last year, it depends on your attitude,   of course, financial support must be taken into consideration

作者: babycherie    時間: 15-3-22 15:47     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找一間適合的學校是最重要,【因沒有最好好,只有最適合】再請教囝囝學校的校長,課內及課外的老師們,意見幾乎一面倒的傾向YW, 而他們的論據也是合理的,所以自己才有動搖,因為各老師們對小兒都非常了解,他們亦如之前某家長講 CKY Track Record 不多,所以Risk亦較大,當入了CKY 再走回傳統亦非容易,兩者CKY IB vs HK DSE 在未來10年後,亦可能有好多變數,但相信IB應該未來亦會普及。 回應某家長,我們覺得如果分析後,最終不會選擇CKY,那其實沒有必要浪費學校Admin資源及校長時間,到叩到有offer後又放棄,我覺得是一種對學校和其他Waiting小朋友的尊重而且。所以現在不斷搜集資料,希望可以了解更多。

作者: babycherie    時間: 15-3-22 16:02     標題: 引用:我會揀CKY+.+ 如果我係樓主,我會繼續wait

原帖由 joyce1234 於 15-03-22 發表
我會揀CKY .

如果我係樓主,我會繼續wait 落去,然後儘能力搵晒兩間既資料,再諗下自己家庭價值觀、同埋 ...
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所以我們希望他去CKY, 但反之老師們覺得他受教,守紀律,傳統更適合。所以才有這種煩惱……

作者: bubuG    時間: 15-3-22 16:47     標題: 引用:Quote:原帖由+joyce1234+於+15-03-22+發表

我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所 ...
IB讀上去不易,想找補習更難,而且貴。所以CKY的$$$$$不少。

作者: naughtybj    時間: 15-3-22 17:06     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

作者: naughtybj    時間: 15-3-22 17:11     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

作者: 自由行07    時間: 15-3-22 17:14

babycherie 發表於 15-3-22 16:02
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所 ...
其實有唔少本身文靜的仔,去到英華變成開籠雀:p學校鼓勵work hard play hard,平日上課或出外比賽,要安靜守秩序,但一到活動,就俾好多機會d小朋友,過往的小一簡介會、校內音樂會都揾小一做小司儀,仲有校內故事比賽、英詩朗誦比賽和學生大士接待來訪人士,小朋友有好多機會行出來表達自己。我甚少見到一碌木的英華仔。

作者: babycherie    時間: 15-3-22 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 bubuG 於 15-03-22 發表
IB讀上去不易,想找補習更難,而且貴。所以CKY的$$$$$不少。
是的,IB 即使原意俾錢,有質素的IB補習老師也不易找……

作者: MrBeast    時間: 15-3-22 17:43

babycherie 發表於 15-3-22 16:02
有否考慮過文靜的在一班多野講的group中可能會變得withdrawn, 反而在傳統環境下會慢慢open up
作者: Yanamami    時間: 15-3-22 17:50

babycherie 發表於 15-3-22 15:47
非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找 ...

其实虽然IB係好,但又唔係人人啱讀。如果仔大左發覚佢啱,亦可考插班入DBS/SPCC讀IB, 都有学生禁行~
作者: hoihoima    時間: 15-3-22 17:51

Jane1983 發表於 15-3-22 09:33
就算迷茫,始终心中都有偏好,follow your hear就最好。

YW都係幾開心、幾好的學校,但聽用家朋友講,吾知 ...
全級排名是細緻至每科每張卷, 即中文閲讀、聆聽、寫作、口語等等每張卷排名。

作者: babycherie    時間: 15-3-22 17:58     標題: 引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-22+16:02+我

原帖由 自由行07 於 15-03-22 發表
其實有唔少本身文靜的仔,去到英華變成開籠雀:p學校鼓勵work hard play hard,平日上課或出外比賽,要安靜 ...
每年去YW的Open Day, 見到班小朋友真係好開心,而大部分都活潑主動。

作者: babycherie    時間: 15-3-22 18:06     標題: 引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-22+16:02+我

原帖由 MrBeast 於 15-03-22 發表
有否考慮過文靜的在一班多野講的group中可能會變得withdrawn, 反而在傳統環境下會慢慢open up ...
呢個正正係老師指出的地方,如果他本身不夠主動,好多時候會Stay Back, 慢慢就自信心更不足夠,亦可能因為咁,我們覺得他不是CKY最想要的學生,所以只能在Waiting List.

作者: babycherie    時間: 15-3-22 18:09     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+15-3-22+09:33+就算

原帖由 hoihoima 於 15-03-22 發表
全級排名是細緻至每科每張卷, 即中文閲讀、聆聽、寫作、口語等等每張卷排名。
...
呢個就是最令我們擔心的部分,對家長是一份無形的壓力。

作者: joyce1234    時間: 15-3-22 18:14

樓主,你可以問吓你個仔: 佢喜歡男校或者男女同校(你先比多一點兩者分別的介紹), 我諗小朋友雖然唔識全面比較兩校,但呢點應該都有偏向. 當然 最終也以你們的決定為依歸,不過你仔的意見也很有參考價值.

作者: babycherie    時間: 15-3-22 22:31     標題: 引用:回覆+babycherie+的帖子 樓主,你可以問吓

原帖由 joyce1234 於 15-03-22 發表

樓主,你可以問吓你個仔: 佢喜歡男校或者男女同校(你先比多一點兩者分別的介紹),  ...
之前已經問過曬佢,佢話叫我哋幫佢揀,佢話全部都鍾意……

作者: Soundervolt    時間: 15-3-22 22:42     標題: 回覆:babycherie 的帖子

幾歲人仔嘅preference只會用嚟作參考,父母應該有較成熟冋客觀嘅決定。

作者: Tintin926    時間: 15-3-22 22:54

YW先,讀得唔滿意再叩門
作者: Tintin926    時間: 15-3-22 23:04

作者: PotterLai    時間: 15-3-22 23:11

回覆 siden 的帖子

如果把補習費用、興趣班學費等也計算在內的話,CKY每人每月的費用一定遠超$10,000!

建議樓主深入瞭解兩校。

作者: siden    時間: 15-3-22 23:24     標題: 引用:回覆+siden+的帖子 如果把補習費用、興趣

原帖由 PotterLai 於 15-03-22 發表
回覆 siden 的帖子

如果把補習費用、興趣班學費等也計算在內的話,CKY每人每月的費用一定遠超$10,000!
在forum計埋呢啲隨時被人插。

轉頭就會有家長蹦出來說不是人人要補習進補云云。

大家心知肚明除學費車費膳食仲有乜嘢額外支出。

畫公仔唔使畫出腸。仲要Cky學費年年加,高年班學費又再貴些。

作者: 巴士    時間: 15-3-22 23:40

如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育制度有幾有信心啦, 連習近平個女都係讀哈佛的就知啦
作者: Wilma88    時間: 15-3-22 23:41     標題: 引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

原帖由 巴士 於 15-03-22 發表
如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育 ...
Harvard vs CKY

作者: bubuG    時間: 15-3-22 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+巴士+於+15-03-22+發表如果經

原帖由 Wilma88 於 15-03-22 發表
Harvard vs CKY

作者: hadwinboy    時間: 15-3-22 23:42     標題: 引用:非常感謝各位寶貴的意見,CKY+Open+Day+已

非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找 ...
你小朋友文靜但學習主動嗎? 識人呀哥讀CKY細佬讀YW. 他媽說哥哥比較主動學習, 意志較堅定,所以很適合CKY 比較自由的學習風氣. 而細佬好hea及較散漫,要人逼先讀書,加上CKY 中學學費好甘,所以最後兩兄弟分開學校.

另一朋友上年放棄了CKY offer 入了YW, 小朋友是上堂很靜那type 但學習態度良好,玩上黎也很放,上學期尾取了品優生獎,也被學校選了做活動MC.

以上純粹提供多些資料助你選擇,並無偏向哪一間

作者: babycherie    時間: 15-3-23 00:20     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-03-22 發表
你小朋友文靜但學習主動嗎? 識人呀哥讀CKY細佬讀YW. 他媽說哥哥比較主動學習, 意志較堅定,所以很適合CKY  ...
多謝您的資料,非常有參考作用。我囝不是creative 和 active 那種小朋友,但受教,守記律,記性好,邏輯性高,成績好又坐定定,對自己有非常高要求,在老師眼中是個乖學生,所以老師覺得傳統學校他絕對handle到,但作為父母最擔心是怕他在YW自己給自己的壓力,在成績上對自己有要求,令自己透不過氣,相比在CKY,他自己的壓力可能少D。

作者: babycherie    時間: 15-3-23 00:22     標題: 引用:YW先,讀得唔滿意再叩門

原帖由 Tintin926 於 15-03-22 發表
我們都是這樣想,YW要跳船應該比CKY易……

作者: Soundervolt    時間: 15-3-23 00:26     標題: 引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育 ...
出國留學並非一定對香港教育制度冇信心,外地留學可以令眼界更廣闊,更有世界觀。其實喺香港嘅大學好多學科唔會比其他國家嘅大學水平輸蝕。

作者: babycherie    時間: 15-3-23 00:28     標題: 引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

當我再深入了解後,IB 課程一點都不易,如果要取好成績,同一個能力和付出的時間,可能DSE成績會更好,IB 係同全世界學生比較分數,DSE 只是香港,當然完全認同IB學生眼光和critical thinking 方面一定比DSE學生強,我們最擔心不是現在的學費,而萬一要IB補習,條數真係……

作者: Soundervolt    時間: 15-3-23 00:45     標題: 回覆:巴士 的帖子

Harvard除咗係Ivy league,世界級學府,仲係世界級社交舞台,習近平個女係好應該去呢尐世界級學府廣交結友,唔應該只留喺青華、北京大學同國內尖子交朋結友,習近平對女兒嘅安排十分合理。

作者: Cowbit    時間: 15-3-23 07:52     標題: 引用:想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW,+最後

如果CKY只係waiting, 咁暫時不用多想啦。讀每一間學校家長都總會有壓力架啦,反而家長要調節自己心態最緊要。聽落令郎又成熟又有思考能力,何不問問小朋友意見呢?
另外你好似DBS都有waiting? 到時又㸃㨂?

作者: babycherie    時間: 15-3-23 09:00     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 Cowbit 於 15-03-23 發表
如果CKY只係waiting, 咁暫時不用多想啦。讀每一間學校家長都總會有壓力架啦,反而家長要調節自己心態最緊要 ...
多謝你,小兒對於兩間沒有特別偏愛,他也是個沒有主見和比較單純的小朋友。他DBS沒有waiting, 他不是DBS 想要的style   :p

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 15-3-23 09:11     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

仔仔有無意見?面試當中,他接觸學校師生環境,有無preference?

作者: crabtree528    時間: 15-3-23 09:21

作者: cat_house    時間: 15-3-23 10:20     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

如果你唔肯定你會揀Cky,咁為乜要寫求位信呢?寫得就要有收你既時候會讀的心態。要不就不要寫了。

作者: Nath    時間: 15-3-23 11:04

我地都係經過了解後,放棄左CKY。因為暫時都未能肯定IB是否最合適,唔想係小學階段就定左要行IB,希望到升中時先決定。
作者: LL222    時間: 15-3-23 14:53     標題: 回覆:babycherie 的帖子

如CKY有offer, YW waiting你又會否放棄waiting呢?

作者: babycherie    時間: 15-3-23 18:02     標題: 回覆:cat_house 的帖子

所以咪現在想諗清楚,如果決定唔讀就冇必要再寫。

作者: babycherie    時間: 15-3-23 18:06     標題: 引用:如CKY有offer,+YW+waiting你又會否放棄wait

原帖由 LL222 於 15-03-23 發表
如CKY有offer, YW waiting你又會否放棄waiting呢?
如果之前有CKY offer, 我們未必去YW 3rd IN. 但現在情況是對囝了解的人都覺得囝適合YW, 所以我們才動搖……

作者: lambeanmama    時間: 15-3-23 18:26     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

我不認識你兒子,幫不到你。
但我也有一名歲多兩歲的仔,CKY也是我目前最心儀的小學。而且我仔也是那種坐定定的男孩子,所以容許我分享一點想法。如果我是你,我會問番自己當初為什麼心儀CKY, 大家早已明白IB非當前主流,CKY學費高昂等“問題”。但喜歡CKY的一定明白當中的特別之處。我喜歡CKY不是因為諗住家長小朋友的壓力問題,而是我較傾向欣賞CKy的學習模式。學會學習,重要過學習本身。硬知識從來不難,勤力便是。但軟技巧是當前不少大學畢業生也未必擁有的。我和老公的睇法是,不要想十二年後考大學的事。如果考不到本地大學,我們也未必有能力讓他放洋留學,但我們也覺得,學會學習是非常重要的。我是順風順水升學就業至管理層的人,老公讀完中七未能升學但一直半工讀努力成為專業人士。我們二人正好反映出條條大路通羅馬,心態毅力決定一切。不是說英華不好,友人間個個有口皆碑。但送你四字,勿忘初衷。希望你求到CKY位。

作者: MrBeast    時間: 15-3-23 18:44

之前已有網友已mentioned, cky 只是diploma 是ib certified, 而看現在一些直亦可考ib, 成績也十分好,所以也是條條大路通ib,無需諗到頭爆
作者: ACE2126    時間: 15-3-23 18:50

作者: ACE2126    時間: 15-3-23 19:02

作者: babycherie    時間: 15-3-23 19:31     標題: 引用:我不認識你兒子,幫不到你。 但我也有一名

原帖由 lambeanmama 於 15-03-23 發表
但我也有一名歲多兩歲的仔,CKY也是我目前最心儀的小學。而且我仔也是那種坐定 ...
我們在CKY 未出result 前和你的想法是一致,亦是first target,但當再深入搜集意見,和聽到教育界對CKY vs YW 意見,再加上一批阿囝的指導老師意見……所以才要再考慮清楚。幾個老師曾問我一句,點解你覺得CKY適合,而不是YW, 之後她們再陳列及分析我囝的優缺,總括是CKY是Happy School, 但並非每個小朋友都會覺那種style是愉快學習,重要的是那種最適合,當小朋友主動性不夠,在這種模式可能令他在團隊中更有壓力,家長覺得好,是否就是最適合,聽完後,我又再反思……
你還有時候,建議可以再做多D resesrch……

作者: babycherie    時間: 15-3-23 19:36     標題: 引用:YW給家長在成績上的知情權真的成了負累?+

原帖由 ACE2126 於 15-03-23 發表
YW給家長在成績上的知情權真的成了負累?
CKY 和YW 完全一東一西,如果YW家長能平常心看成績固然好,但當你見到排三個位時,壓力自然來....試問在裡面,家長要平常心也不是易事。這亦是我們擔心的地方……

作者: HMmummy    時間: 15-3-23 19:45     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

其實都是一種態度,無論仔女成績如何,最緊要有求知慾!兩間都應該做到!

作者: ACE2126    時間: 15-3-23 21:52

作者: ymq    時間: 15-3-23 21:58

我去了星期六CKY的open day。專門從小一到小五的教室每間都進去看了看課本和作業。以下是一些發現和大家共享。
1) CKY的中文和英文因該是校本課程,沒有發現教科書。 課堂裏有大量的中文和英文詞典,估計是鼓勵學生們查字典自學。小一中文工作紙看著有看圖寫作,作文,重組段落,仿照句式練習。沒有看到閱讀理解。Science介紹mineral, protein etc,英文主要是寫作。
2)CKY的數學是有教科書的 。用的是longman math book, 正常進度,eg 一年級1A and 1B, 小一也有兩位數的加減,小數點運算和錢幣。數學練習冊用的也是longman math的。看來CKY的數學應該和正常學校的進度一樣。
3)CKY學生(year 9和year 10)的英文都很流利,不是英美口音,也不是港式英語。
4)IB seminar的三位中大(law),港大(medical school) 和科大(global business) 的CKY舊生 都很健談。 得知去年30%-40%的CKY畢業生在港升學,其余海外升學。從一位year 12的同學得知,CKY的IB老師turnover率確實很高,主要是被ESF挖走的。
5)從一位year 10的同學得知,CKY year 1-9是有成績表的沒有排名,只是成績不是ABCDE ,代替的是E (excellent), S(satisfactory), M(meet the expectation), B ?(Barely to meet expectation), H ?(hard to meet the expectation),後面兩個記不清了。從Year 10開始變為A, B, C D grade。 如果別的學校理解這個 grading system and match with A-D grade,  不知道是否可以作為參考。

作者: hadwinboy    時間: 15-3-23 22:22     標題: 引用:Quote:原帖由+ACE2126+於+15-03-23+發表YW

原帖由 babycherie 於 15-03-23 發表
CKY 和YW 完全一東一西,如果YW家長能平常心看成績固然好,但當你見到排三個位時,壓力自然來....試問在裡 ...
在YW 排百幾,平均分都在90分以上,有好多家長真的看得通,不會太緊張,但一樣會努力幫仔溫書。我本人就很喜歡排名的,起碼知道囝囝強項弱點。他中文排得前,我不會再谷他,只會繼續供應大量中文書給他;反之英文排得後,我會盡力協助他教他,而我心底也清楚在YW 排得後並不是代表全港排得後。所以有bench mark 幾好呀.

作者: hadwinboy    時間: 15-3-23 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-03-22+發表

原帖由 babycherie 於 15-03-23 發表
多謝您的資料,非常有參考作用。我囝不是creative 和 active 那種小朋友,但受教,守記律,記性好,邏輯性 ...
或者你可從另一個角度想。我覺得所有小朋友可塑性甚高,現在的性格並不一定從此定型。而學校環境及peer influence是會改變或影響一個小朋友的。YW CKY 兩間的教學模式和上堂風氣南轅北轍,教出兩類的學生。你想你小朋友兩三年後變成怎樣的類型呢?

作者: siden    時間: 15-3-23 22:59     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-23+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-03-23 發表
在YW 排百幾,平均分都在90分以上,有好多家長真的看得通,不會太緊張,但一樣會努力幫仔溫書。我本人就很 ...
排百幾平均分都90以上?!

作者: LL222    時間: 15-3-23 23:10     標題: 引用:我不認識你兒子,幫不到你。 但我也有一名

原帖由 lambeanmama 於 15-03-23 發表
但我也有一名歲多兩歲的仔,CKY也是我目前最心儀的小學。而且我仔也是那種坐定 ...
Really well said!  Can't agree any more!!

作者: Soundervolt    時間: 15-3-23 23:33

babycherie 發表於 15-3-23 19:36
CKY 和YW 完全一東一西,如果YW家長能平常心看成績固然好,但當你見到排三個位時,壓力自然來....試問在裡 ...

因為怕見到囝仔真係到排三個位既名次而選擇唔公報名次既學校,豈非掩耳盜鈴!? 學懂面對現實都會係一種人生學習。
作者: bubuG    時間: 15-3-23 23:48     標題: 回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

這個Waiting vs offer post, 大家不必太認真。

作者: babycherie    時間: 15-3-24 01:42     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-23+發表

在YW 排百幾,平均分都在90分以上,有好多家長真的看得通,不會太緊張,但一樣會努力幫仔溫書。我本人就很 ...
這點亦是我認同的地方,我和一位P5家長傾談後,亦是她告訴我學校排名次的目的,是希望學生和他自己去比較only, 令家長知道小朋友是在進步或退步,當我聽完解釋後,就明白學校的用心了。

作者: babycherie    時間: 15-3-24 01:45     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-03-23+發表

原帖由 siden 於 15-03-23 發表
排百幾平均分都90以上?!
我朋友說小朋友平均分97, 排97, 原因是沒有教淺考深,所以普遍都高分。所以學生在分數上差異不多。

作者: babycherie    時間: 15-3-24 01:45     標題: 引用:其實都是一種態度,無論仔女成績如何,最緊

原帖由 HMmummy 於 15-03-23 發表
其實都是一種態度,無論仔女成績如何,最緊要有求知慾!兩間都應該做到!

...
完全同意!

作者: venicebb    時間: 15-3-24 01:46     標題: 回覆:babycherie 的帖子

作者: babycherie    時間: 15-3-24 01:54     標題: 引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-23+發表

或者你可從另一個角度想。我覺得所有小朋友可塑性甚高,現在的性格並不一定從此定型。而學校環境及peer inf ...
我們希望他是CKY類型,但當不斷有不同人給你負能量,而那些人是教導他,亦非常了解小兒個性時,作為父母要再堅持自己的選擇確實不易,最怕的是我們的堅持,最後可能為他揀錯了………

作者: babycherie    時間: 15-3-24 01:58     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-3-22+10:13+C

原帖由 MrBeast 於 15-03-22 發表
所以有時家長話找合適教學理念的學校,都可能只是一廂情願。反而我覺得信學校好過,有第一offer即是話好適 ...
這個也是我們和老師的睇法。

作者: ACE2126    時間: 15-3-24 02:19

作者: ACE2126    時間: 15-3-24 02:36

作者: train    時間: 15-3-24 03:39

亞女文靜怕羞,一心想佢讀傳統,點知考到
CKY(到依家都唔明點解)。讀落老師都係話佢在班上唔夠主動。但我見佢真係進步好大,presentation skill (Eng) 自問自己及很多大人都冇噤好。問佢有冇同學present 好細聲聽唔到,佢話冇,估計個個都好presentable。佢同同學相處都好好,冇話比人邊緣化。佢做嘢慢,少少功課都做好耐,依家想如果佢讀傳統我應該先嘔血死咗。不過學校冇課本,冇名次,家長個心確實唔係好踏實。只有對學校講個信字,有家長問過點知個仔啲成績得唔得,老師話冇講佢唔得嘅係得囉。學校有免費補底班,也有人留班。本人要求唔係好高,所以覺得ok。
如果個細佬做嘢快,對成續有要求,追求卓越,噤傳統學校可能更可以幫佢發展佢嘅potential。
作者: joyce1234    時間: 15-3-24 04:13

樓主,其實你想你個小朋友係乜類型,你有好清晰答案. 你又去過咁多次open day,想必一定搵足料. 只是目前牌面在手,YW offer 而CKY waiting 再加上一群人的建議 (你所講的負能量)而令你動搖. 而睇你上文下理,其中一個你最關注的似乎是你文靜無乜自己意見的仔仔會否在CKY的主動氣氛下成了被忽視的一員.

well.我朋友係我死黨,佢的小朋友我成日見. 佢當初亦放棄左一間出名既津校選擇要付費的CKY.佢小朋友亦是安靜受教被動又無乜好強烈自我的人.佢的安排(除了認同理念什麼blah blah blah不說了)就是希望小朋友性格上相對比較弱的地方,可以及早在一個啱的環境下提拔,當然佢亦可以"善用"小朋友這方面的性格將小朋友安置在傳統教學中(which應該會好適應),但就是不想再強化這方面,所以有呢個安排.至今讀了快將一年了,單講這方面的發展,好明顯這位小朋友個人活潑了許多,對一些事情開始有自己看法亦敢去表達,同我呢位auntie也主動講野了許多.

我個人看法,你應替自己很開心,有一個適合both教育模式的仔仔.而我覺得被動型小朋友更應放他們在開放型教育當中,趁佢地性格未好定型的時候再模塑一下.被動型小朋友不會在這類學校中被打沉,除非學校極注重精英,反而因為環境耳濡目染性格也會有所調整.

我對offer 的看法是,某校比offer你,等於佢認為你小朋友"好適合"佢學校要求,但唔代表學校"好適合"你地期望子女行的教育路.我不會以第一offer作選校標準(如果GH又有,CKY又有,SFA又有,咁點?)不過,大家都明白面試遊戲,學校得120個位,點能收排第121的學生.咁第120得offer及第121只得waiting的學生又差好遠嗎?
作者: MrBeast    時間: 15-3-24 06:00

babycherie 發表於 15-3-24 01:58
這個也是我們和老師的睇法。
Whatever u decide, just try not to turn ur son into ur unfinished biz.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5