教育王國

標題: st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好? [打印本頁]

作者: eng71    時間: 15-2-27 00:00     標題: st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝!

作者: zhouyier    時間: 15-2-27 00:05     標題: 回覆:eng71 的帖子

有龍或半龍也先揀。

作者: Penipony    時間: 15-2-27 00:14     標題: 引用:真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝! +

原帖由 eng71 於 15-02-27 發表
到小一時,你會報GH嗎?會嘅就梗係而家入左GHK先啦!相反就揀sc

作者: meowymeowy    時間: 15-2-27 00:19     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家都寧願袋住先,好過百無去奮戰連場...

作者: Puccicarmen    時間: 15-2-27 00:28     標題: 引用:GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家

原帖由 meowymeowy 於 15-02-27 發表
GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家都寧願袋住先,好過百無去奮戰連場...

...

作者: sailob    時間: 15-2-27 00:48     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

作者: cpychung    時間: 15-2-27 01:45

德望of course...
作者: rabbithung    時間: 15-2-27 01:46

Good hope
作者: YY_2011    時間: 15-2-27 02:23     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

Good hope of course.

作者: siden    時間: 15-2-27 08:13     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

梗係GH 啦
Over 8成上小學
你讀完SC咪又係去考GH

除非你係名津舊生+宗教有25分

作者: yun8882008    時間: 15-2-27 08:16

當年亞女也是SC and GH揀,我揀左後者,而今年九年亞女也順利升上德小了,我當年的選擇是對的。
作者: langweilig    時間: 15-2-27 08:38     標題: 引用:當年亞女也是SC+and+GH揀,我揀左後者,而

原帖由 yun8882008 於 15-02-27 發表
當年亞女也是SC and GH揀,我揀左後者,而今年九年亞女也順利升上德小了,我當年的選擇是對的。 ...
有8成可以上小學嗎?睇有個在讀家長話第一輪只有100個位備德幼

作者: eng71    時間: 15-2-27 09:33     標題: 回覆:eng71 的帖子

很多謝大家的回覆,但若入了GH, 對將來in 其他小學有幫助嗎?

作者: siden    時間: 15-2-27 09:37     標題: 引用:很多謝大家的回覆,但若入了GH,+對將來in+

很多謝大家的回覆,但若入了GH, 對將來in 其他小學有幫助嗎?

冇。唔同SC/KV。
學校唔會幫你谷。你要更上一層樓考更出名學校,靠父母。

作者: yun8882008    時間: 15-2-27 09:38

其實學校並沒有保證有多少%可上德小,但比例並不低,第一輪應該有七成,陸陸續續會再call waiting 的,每年小一都收唔少SC & KV的,但競爭都好激烈。
作者: yun8882008    時間: 15-2-27 09:39

其實學校並沒有保證有多少%可上德小,但比例並不低,第一輪應該有七成,陸陸續續會再call waiting 的,每年小一都收唔少SC & KV的,但競爭都好激烈。
作者: eng71    時間: 15-2-27 11:52     標題: 回覆:siden 的帖子

多謝你的回覆!其實GH在小學層面是否都算是band 1? 僅次於DGJS and St.Paul??

作者: kbi    時間: 15-2-27 12:31     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

德幼重德育同宗教培育,所以德幼生出去考直資私小無特別優勢,SC既語文及思想培訓一定比較好。所以你要諗下想小朋友入咩小學,如德小係你首選,一定揀德幼,否則三年後以SC身份考競爭太大。如你心儀其他學校,如DGS、蔡繼有,SC會為小朋友準備得好d。我首選德小,所以選德幼。萬一最後唔收,會大抽獎。

作者: siden    時間: 15-2-27 13:01     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

全香港只計有中學的直資私校(官津無謂計因為靠計分或靠運氣)(冇中學的都無謂計因為斷估你冇興趣中學再玩過),比GH 吸引的大概有DG SPCC
同級數的有SPC SH St Claire TL

DG 一年收30+ 個SC女仔
SC一屆幾人?600+?
有300+ 個女仔?
平均10個SC女仔有一個入DG

咁你搏唔搏?

作者: langweilig    時間: 15-2-27 13:11     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

鍾意佢小學,肯定係去德望啦

作者: yeunglps    時間: 15-2-27 13:17

我都唸緊,有St Cat & Good hope am session. 我小一首選蔡继有、二選德望,training st cat 比較配合蔡继有的教學模式,但無backup又好驚三年後龍年效應,都唔知点算?!
作者: lui    時間: 15-2-27 13:51     標題: 引用:真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝! +

My friend gal studies at SC before. Then get in GH插班。

作者: eng71    時間: 15-2-27 17:42     標題: 引用:我都唸緊,有St+Cat+&+Good+hope+am+sessio

原帖由 yeunglps 於 15-02-27 發表
我都唸緊,有St Cat & Good hope am session. 我小一首選蔡继有、二選德望,training st cat 比較配合蔡继 ...
一樣的想法,哈哈!

作者: eng71    時間: 15-2-27 17:44     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-27+13:17+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-27 發表

全香港只計有中學的直資私校(官津無謂計因為靠計分或靠運氣)( ...
好多謝你真心的回覆,真的要想清楚。

以你所知,有無GHK 的學生成功考入DGS or SPCC 嗰啲級數小學?謝謝!

作者: siden    時間: 15-2-27 20:15     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-27+發表本帖

以你所知,有無GHK 的學生成功考入DGS or SPCC 嗰啲級數小學?謝謝! ...
如果你真係好心雄要入DG SPCC, 就唔應該揀GH

基本上差不多所有龍幼 - SPK / GH /  TL / SH / PC等都教得好淺。以上只有PC全龍,其他都收到6月後都收到9成幼稚園生。MS 算是相對下比較谷的一間,但又只有7成上民小。

佢地嘅理念係,小朋友會在它們手上教育多年,因此不急於求成,冇必要在幼稚園催谷。佢地覺得幼稚園階段最緊要搞掂班細路品行德育規矩自理,學業上小學先慢慢谷你都未遲,反正家長知道幼/小差距大自然會自己食補品以補不足。

SC/KV/LH 這類學校,因冇小學,為咗fully equip班細路考到名小為自己省靚招牌,當然注重學術或兩文三語。除咗學校,最重要係班家長因知自己冇backup, 自K1開始已經報讀各樣比賽參加各樣課程。當學校同家長一齊發功催谷,考直私成績自然比較亮麗。

言歸正轉。如果SC 女仔入DG比例1:10, 那麼GH大約1:20或更少。SPCC我不清楚。最好問番GHK家長。

可以肯定的是,在龍幼考到DG SPCC的學生,家長付出很大的努力去補不足。

那麼,為什麼不是個個SC/KV/HKPS的女仔可以考入DG/SPCC?

答案好簡單,面試你英普粤叻到識飛有乜用?輸在哪裡?在於品行態度禮儀小動作。

我在屋苑平台看到某私幼學生的粗野和在公眾走廊活蹦亂跳行為,已經可以完全解釋為什麼這私幼兩文三語做得不錯,但考名小成績並不算太亮麗。

讀龍幼,這些方面反而教育得不錯。SPK/SPN是表表者,解釋了為什麼這間幼稚園教得極淺,但DG或SPCC都頗愛收她的學生。GH在教育女孩子守規矩得來也勇於在人前表達方面比SPK/SPN略遜,但明顯德育守禮教得比其他九龍塘名幼好。

作者: hayleymama24    時間: 15-2-27 22:43     標題: 回覆:siden 的帖子

講得太好,好到位

作者: kauni    時間: 15-2-27 23:04     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

今年係龍年考生,上小競爭好大,有龍在手會好啲。

作者: creambun    時間: 15-2-28 00:46     標題: 引用:Quote:原帖由+eng71+於+15-02-27+發表好多

基本上差不多所有龍幼 - SPK / GH /  TL / SH / PC等都教得好 ...
其實德育守禮方便,多取決於父母身教還是老師教導?

作者: lightingchung    時間: 15-2-28 01:47     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-27+13:17+編輯+

全香港只計有中學的直資私校(官津無謂計因為靠計分或靠運氣)( ...
DG有預留學位比cckg,剩返先被你考,
SPCC講明學位大多數留比校友或有關係人事,又係剩返先被你考.
CKY就好D,學位少預留,但都係幾千人一起爭.
我就會看機㑹率,讀GH幼升GH中有7至8成。仲可以報DG,SPCC.. 如果怕GH,教得淺(經2家長反應,已經唔淺了),咪另加雞精.
如果讀SC,咁就無野揸手,連GH都要孝埋。
講真得3歲人仔,係龍定係蟲真係唔知,當然幫佢先騎牛揾馬,何況騎個隻不是牛

作者: siden    時間: 15-2-28 02:18     標題: 回覆:creambun 的帖子

父母一定緊要。但沒有學校生活reinforce, 效果就不夠好。

沒有一間幼稚園不教導孩子互相友愛待人態度及適當言行舉止。

分別往往在於,有些幼稚園會特別着緊,當幼兒做得不好時會重複提點甚至懲罰。但有些幼稚園條尺就會寛鬆一點,採取自由政策,總之冇爭吵受傷或破壞物品就可以了。

兩種幼稚園各有可取之處。太生硬的孩子也不是好事。

只是小一面試,名校通常想收那些表現成熟穩重有禮的小朋友。例如男女拔都試過在2nd in時特登給小朋友坐張可以轆來轆去的凳,明顯想睇下個小朋友可否端正安坐。咁某些教會龍幼出來的,例如GH, 平常坐得唔好都會被老師哦兩句,理論上坐到搖來晃去的機會會低些。咁當然英普就會被SC比下去,要靠家長另外教。

作者: picture    時間: 15-2-28 10:39     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-27+08:14+編輯+

梗係GH 啦
I share tge same view too.

作者: lui    時間: 15-2-28 11:30     標題: 引用:Quote:原帖由+eng71+於+15-02-27+發表好多

基本上差不多所有龍幼 - SPK / GH /  TL / SH / PC等都教得好 ...
所言甚是!

作者: winicelwp    時間: 15-2-28 11:39     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-27+13:17+編輯+

Siden, 你覺得 GH 好d 定 TL?

作者: yeunglps    時間: 15-2-28 16:47

回覆 lightingchung 的帖子

講得好有道理,一解心中疑慮,一於揀good hope,騎馬追龍,😃
作者: siden    時間: 15-2-28 23:05     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-27+發表本帖

原帖由 winicelwp 於 15-02-28 發表

TL 優點:
中學係津校,捱完6年貴小有機讀平津。
小學好好歹歹有幾個男生,總好過全女校。
私校我估都冇邊間差得過GH 45人一班,TL可能好些,能少幾個都好過冇。

GH 優點:
英小。
如體育音樂有talent, GH support 應該好些。

升中:
TL 好似max有7成女仔上書院
GH 好似over 7成半上德中
不過呢啲figure年年唔同,我自己都想知最新數字。

DSE 成績差不多。2013JUPAS 入U率或入3大U率分別不大。2014GH 比TL好。

究竟你住邊先最緊要。住九龍點入「大坑」番學?!住港島,都冇理由番德望啦。

作者: eng71    時間: 15-3-1 01:46     標題: 回覆:eng71 的帖子

多謝大家的分享,我相信我有答案了!😉

作者: kongman    時間: 15-3-1 04:53

winicelwp 發表於 15-2-28 11:39
如果德望同聖心比較,你又點睇?

作者: siden    時間: 15-3-1 09:52     標題: 引用:Quote:winicelwp+發表於+15-2-28+11:39+Sid

原帖由 kongman 於 15-03-01 發表
如果德望同聖心比較,你又點睇?

睇幼稚園升的小學: 聖心私小

因我喜歡half day school

但小心上下午兩間學校一齊爭上平津聖心書院,壓力大些。另聖心DSE好似差過GH少少,不過不會分別太過大。

GH體藝好些

Again, 你住邊先最緊要。你住九龍(西九除外)點番羅便臣道?住港島都唔好揀GH 啦。

作者: lovebb2    時間: 15-3-1 10:30     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-27+發表本帖

原帖由 winicelwp 於 15-02-28 發表
注意: TL是聯繫

作者: siden    時間: 15-3-1 10:35     標題: 引用:Quote:原帖由+winicelwp+於+15-02-28+發表S

原帖由 lovebb2 於 15-03-01 發表
注意: TL是聯繫
係。但收好多真小。計女仔有7成。

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

作者: bubuG    時間: 15-3-1 11:21     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

其實SC同MS就話諗下。GH要諗咩......

作者: lovebb2    時間: 15-3-1 11:25     標題: 引用:其實SC同MS就話諗下。GH要諗咩...... +

原帖由 bubuG 於 15-03-01 發表
其實SC同MS就話諗下。GH要諗咩......
sc明星多,可能想見明星

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 11:54     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-28+23:06+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-28 發表
唔該Siden, 我住九龍,但會考慮搬
咁如果計happy 呢? 邊間好d?
另 乜兩間入u 率原來差唔多

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 11:55     標題: 回覆:winicelwp 的帖子

我指谷 既程度

作者: siden    時間: 15-3-1 12:18     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-28+發表本帖

原帖由 winicelwp 於 15-03-01 發表
唔該Siden, 我住九龍,但會考慮搬
咁如果計happy 呢? 邊間好d?
另 乜兩間入u 率原來差唔多
GH 入3大U率比TL好幾個%
咁爭嗰幾個%
我又覺得差不多咁話。

傳統小學,唔好妄想happy, 有乜可能唔谷
初小兩間都谷得唔算太過份
高小唔知

英文GH小學好些

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 12:24     標題: 引用:Quote:原帖由+winicelwp+於+15-03-01+發表

原帖由 siden 於 15-03-01 發表
GH 入3大U率比TL好幾個%
咁爭嗰幾個%
我又覺得差不多咁話。
唔該晒!爬過文有mama話坑真小到中都 happy

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 12:24     標題: 回覆:winicelwp 的帖子

想知係咪真

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 12:27     標題: 回覆:winicelwp 的帖子

如果兩間都谷應用揀 GH la

作者: siden    時間: 15-3-1 12:57     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-01+發表GH+入

原帖由 winicelwp 於 15-03-01 發表
唔該晒!爬過文有mama話坑真小到中都 happy

真小Happy?
真小3測3考喎,點算happy?
GH 2考加不定疏落小測,不過2考範圍太大,讀到嘔泡也不是好事。

自然有自動自覺又醒目小朋友,呢種好品性讀邊間都happy

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 17:57     標題: 回覆:siden 的帖子

作者: winicelwp    時間: 15-3-1 20:42     標題: 回覆:siden 的帖子

阿Q 咁諗, 三測三考範圍細d 咪好讀d 囉?

作者: yubaba    時間: 15-3-1 23:52

以2014 dse 成績看,GH比TL好?
作者: siden    時間: 15-3-2 00:14     標題: 引用:以2014+dse+成績看,GH比TL好?

原帖由 yubaba 於 15-03-01 發表
以2014 dse 成績看,GH比TL好?

Yes, 2014 GH better
已更正資料。

GH DSE 成績一年比一年好呢。中文除外。

學校管理層好似決心省靚招牌似的。

作者: B.B.BaBa    時間: 15-3-2 03:02

如首選係 DG,次選係邊間?GH嗎?如不是,第三會是 GH嗎?

非正式統計,每年認為自己個女能考入 DG 的人大概有二千人,當中大概有三百幾人係 SC 家長...... 呢三百幾人當中,直資私小考得好的當然不少,但無 OFFER 的亦大有人在,你願意冒呢個險嗎?如你真係以 DG 為首要目標,其實不論讀邊間幼稚園,大概都不能只倚賴間幼稚園吧。再者,GH 幼稚園亦唔係淺到不足以考到其他直資私小。

作者: 傻太    時間: 15-3-2 09:24     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-27+發表本帖

以你所知,有無GHK 的學生成功考入DGS or SPCC 嗰啲級數小學?謝謝! ...
今年一定有

作者: CM910    時間: 15-3-2 09:24

GH with no doubt
作者: Applemaamaa    時間: 15-3-3 22:43     標題: 引用:Quote:原帖由+eng71+於+15-02-27+發表好多

我也聽過 DGJS或SPCC都頗愛SPK學生, 怪不得咁多 St Cat PN 學生渴望 K1 轉去 SPK, 反而 GH 是她們次選,甚至不選 (留在 SC)

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-3 22:53     標題: 引用:真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝! +

你有冇報 SPK? 有就等埋 SPK result 先啦。 我個囡在 St Cat 讀緊 PN, 大大大部份女生家長都在等 SPK 放榜。

作者: siden    時間: 15-3-3 23:18     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-27+發表如果

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-03 發表
我也聽過 DGJS或SPCC都頗愛SPK學生, 怪不得咁多 St Cat PN 學生渴望 K1 轉去 SPK, 反而 GH 是她們次選,甚 ...
我始終覺得N無人仕放棄GH留在SC係太冒險的行為。

3年後,後悔的機會比無悔大。

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-3 23:29     標題: 引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-03+發

原帖由 siden 於 15-03-03 發表
我始終覺得N無人仕放棄GH留在SC係太冒險的行為。

3年後,後悔的機會比無悔大。
但 SC 家長又未必這樣看,因為到時一線小學或比 GH 好 或比 GH 同 level 的小學都不少。約她們入不到 DGJS 或 SPCC, 還可以試 St Mary, SPC, Maryknoll, 九龍塘小學……好多好多

作者: siden    時間: 15-3-3 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-03+發表我始

但 SC 家長又未必這樣看,因為到時一線小學或比 GH 好 或比 GH 同 level 的小學都不少。約她們入不到 DGJS  ...

好surprise佢地可以咁天真。

St Mary / Maryknoll 計分或抽。你N無唔係舊生又唔住果區,入到機會接近0。

SPC? 外人叩入難過登天,可能幾個位咁大把,人地幼稚園小朋友都未必夠分。

宣道 / 九龍塘小學/SFA冇錯係好好學校,但係冇中學。俾你入到到小六咪又係報番GH之類嘅Band 1A 中學? 仲要年年keep住體藝或谷成績搞portfolio 預備升中。同level又有中學的,SH? St Claire? 可惜人地有附幼,放給外人考的位不太多。

當SC一年300個女,入到DG Coed加埋至多40多個。其他直私比GH更吸引(又有位俾你考的)寥寥可數。

佢地依家唔明,3年之後就自然會明。

作者: sugarbun    時間: 15-3-4 01:17

siden 發表於 15-3-3 23:42
好surprise佢地可以咁天真。

St Mary / Maryknoll 計分或抽。你N無唔係舊生又唔住果區,入到機會接近0。
SPC既外來生, 好多都係妹妹/外籍人士

作者: siden    時間: 15-3-4 07:26     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-3-3+23:42+好surpri

原帖由 sugarbun 於 15-03-04 發表
SPC既外來生, 好多都係妹妹/外籍人士
咪係。
校長開哂mic叫外來生妹妹入紙。
往年我都有報呀,當然當時係連見都冇得見啦,

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-4 07:46     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-3+23:49+編輯+\

原帖由 siden 於 15-03-03 發表
不知道喇,可能始終覺得 GH, 培小……等,不是某些想入名校家長杯茶。我聽到今年一位SC PN家長講,佢小朋友今年報K,差不多間間名K都收, 當中亦有龍校。但這個家長都話,除非是 SPK, 其他都要諗去吾去。

我只可以話,吾想小學再煩,入 GH 及培正等龍校吧 (如有 offer). 如有信心小一再戰,可留在 SC 打好過底再戰。其實不少小學也喜歡收 SC 學生,所以不用太擔心。

利申:我的小朋友也在 SC 讀 PN, 當然也渴望入到 SPK 神校,我也沒有報 GH。

作者: siden    時間: 15-3-4 08:19     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-03+發表本帖

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-04 發表
不知道喇,可能始終覺得 GH, 培小……等,不是某些想入名校家長杯茶。我聽到今年一位SC PN家長講,佢小朋友 ...

St Cat 呢個brand name 一向好用,又英文好好
理解你們要下定決心K1轉走也不易
當年兩個豆丁都放棄了St Cat offer我自己都好唔捨得,但到依家都冇後悔,邊個叫自己係N無呢

祝你spk成功

作者: bubuG    時間: 15-3-4 08:25     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-03+發表我始

但 SC 家長又未必這樣看,因為到時一線小學或比 GH 好 或比 GH 同 level 的小學都不少。約她們入不到 DGJS  ...
恕我直言,Naive 。

作者: siden    時間: 15-3-4 08:26

deleted
作者: Applemaamaa    時間: 15-3-4 09:42     標題: 引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-03+發

原帖由 bubuG 於 15-03-04 發表
恕我直言,Naive 。
有時真係好難明家長點諗,今年有些SC PN 學生,又走去考 KM, MS, KV,SH...etc.  結果有 offer....好喇問佢哋轉吾轉……又話未必。咁報嚟做咩。 天真,又未必,可能某些家長打算 K2 由 SC 轉 CCKG, 比起由龍校 (GH, MS, 培正)轉更易。又或者佢哋覺得 SC 去考神校或knock the door 比龍校生易啲呢。  In conclusion, 睇家長自己點諗,想吾想兩三年後再挑戰。

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-4 09:48     標題: 回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

如果 GH 已是心目中的中小學 Target, 我會轉。不過又咁講,如果不是 target, 你當初又點會去報呢 (除非是羊群心理)。希望你心有答案。

作者: winnietingting    時間: 15-3-4 09:57     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-04+發表恕我

有時真係好難明家長點諗,今年有些SC PN 學生,又走去考 KM, MS, KV,SH...etc.  結果有 offer....好喇問佢 ...
每個家庭有的皇牌不同,25分名津,哥姊學校多數收返,識人,有錢,出國,讀國際學校etc.

你未必知道這些家庭的心底話,不需太認真去估。

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-4 10:08     標題: 引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-04+發

原帖由 winnietingting 於 15-03-04 發表
每個家庭有的皇牌不同,25分名津,哥姊學校多數收返,識人,有錢,出國,讀國際學校etc.
絕對同意

作者: yubaba    時間: 15-3-4 10:12

winnietingting 發表於 15-3-4 9:57
所以每個家庭都要以自己家庭的條仵去作決定,千祈唔好盲從。
作者: winnietingting    時間: 15-3-4 10:12     標題: 引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-03-04+

絕對同意
嘻嘻,因我之前識有d家庭,對小朋友好hea, 原來一個識小學校長,一個大囡讀緊st mary

作者: winnietingting    時間: 15-3-4 10:14     標題: 引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-4+9:57+

原帖由 yubaba 於 15-03-04 發表
所以每個家庭都要以自己家庭的條仵去作決定,千祈唔好盲從。
good point

作者: siden    時間: 15-3-4 10:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-04+發

原帖由 winnietingting 於 15-03-04 發表
嘻嘻,因我之前識有d家庭,對小朋友好hea, 原來一個識小學校長,一個大囡讀緊st mary

...

咪係。

識人或夠分自行官津梗係SC啦。

人地未必話你知手上有乜皇牌。

N無人仕盲目跟從,就貴客自理la。見過有人貪字得個貧。有幾多SC生依家waiting個個月寫求位信去GH, 我識得都至少5個。
不過SC英文真係冇得頂。加油吧。

作者: winnietingting    時間: 15-3-4 10:22     標題: 引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-03-04+

原帖由 siden 於 15-03-04 發表
咪係。

識人或夠分自行官津梗係SC啦。
嘻嘻,, 好熟好熟先會講

作者: sugarbun    時間: 15-3-4 10:51

Applemaamaa 發表於 15-3-4 09:48
如果 GH 已是心目中的中小學 Target, 我會轉。不過又咁講,如果不是 target, 你當初又點會去報呢 (除非是羊 ...
幣在而家好多家長都係人報我報, 連學校基本資料都唔知/未了解, 美其名"收先算", 真係難認同

作者: winnietingting    時間: 15-3-4 11:08     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-4+10:25+編輯+\

gh小一 最近(around two weeks before)好似call咗waiting, hope your friend got this

作者: siden    時間: 15-3-4 11:35     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-04+發表本帖

gh小一 最近(around two weeks before)好似call咗waiting, hope your friend got this

...

暫時未聽到佢地報喜

畢竟SC考直私強,其實當中有三人已經有宣小/真道/優才/蘇浙等offer。只是想有間Band 1A中學back up, 於是佢地繼續寫信求位DG(曾入2nd in的有1人), GH, TL等。

Will tell them your info. Thanks.

作者: yubaba    時間: 15-3-4 12:13

siden 發表於 15-3-4 11:35
暫時未聽到佢地報喜

畢竟SC考直私強,其實當中有三人已經有宣小/真道/優才/蘇浙等offer。只是想有間Band  ...
所以話,最終大家的目標都係有band 1中學的學校。
作者: chungayu2    時間: 15-3-4 12:54

根本GH已經好好, 仲望高D有多少間呢?  黎黎去去都是該幾間, 咪貪心啦!!
入SC同樣將來考私直的話,又會考返GH......
作者: B.B.BaBa    時間: 15-3-4 13:14

每年都有好多人因為心頭太高,以致錯誤估計形勢,最終行多好多冤枉路
作者: 964000    時間: 15-3-4 16:44     標題: 引用:Quote:原帖由+eng71+於+15-02-27+發表真心

你有冇報 SPK? 有就等埋 SPK result 先啦。 我個囡在 St Cat 讀緊 PN, 大大大部份女生家長都在等 SPK 放榜 ...
如果咁多家長中意SPK, 點解當時又入St CAT吾入SPN呢?

作者: 323    時間: 15-3-4 17:03

964000 發表於 15-3-4 16:44
如果咁多家長中意SPK, 點解當時又入St CAT吾入SPN呢?
1. 唔係好多人(特別係aggressive果d)鍾意返全日

2. spn本身收生好少

作者: Applemaamaa    時間: 15-3-4 17:09     標題: 引用:Quote:964000+發表於+15-3-4+16:44+如果咁

原帖由 323 於 15-03-04 發表
1. 唔係好多人(特別係aggressive果d)鍾意返全日

2. spn本身收生好少
我上年都有報,得 54個位,連 interview 機會都冇,真係同寶山有得揮。

作者: siden    時間: 15-3-4 17:28     標題: 引用:Quote:原帖由+323+於+15-03-04+發表1.+唔係

我上年都有報,得 54個位,連 interview 機會都冇,真係同寶山有得揮。
啱。

我當年4am去排隊交表。見都冇得見。我誤信謠言早去排大啲機會有得見。

作者: 傻太    時間: 15-3-4 17:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-03-04+發

啱。

我當年4am去排隊交表。見都冇得見。我誤信謠言早去排大啲機會有得見。
4am 我當年唸唔掂幅相,最後無交表

作者: siden    時間: 15-3-4 17:45     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-04+發表啱。

原帖由 傻太 於 15-03-04 發表
4am 我當年唸唔掂幅相,最後無交表
好彩你冇去交表
更好的在後頭

作者: Home723    時間: 15-3-4 17:58

作者: 傻太    時間: 15-3-4 18:12     標題: 引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-04+發表4am+我

好彩你冇去交表
更好的在後頭
感恩感恩 (本是同根生,沒有更好不更好喇)

作者: tsangnamnam    時間: 15-3-4 18:15

單睇SC vs GH, 我會揀GH
作者: 964000    時間: 15-3-4 18:50     標題: 引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-04+發表4am+我

好彩你冇去交表
更好的在後頭
Why?

作者: siden    時間: 15-3-4 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-04+發表好彩

原帖由 964000 於 15-03-04 發表
Why?
分別不太大的。
兩間都好好。
一間時間好用些而已。

作者: cpychung    時間: 15-3-4 19:23

964000 發表於 15-3-4 16:44
哇,你講到spn話入就入咁....
作者: lightingchung    時間: 15-3-4 20:17     標題: 引用:Quote:Applemaamaa+發表於+15-3-4+09:48+如

原帖由 sugarbun 於 15-03-04 發表
幣在而家好多家長都係人報我報, 連學校基本資料都唔知/未了解, 美其名"收先算", 真係難認同
...
人報我報個d,應該第一round已經out咗, 因為GH要填份問卷,我估份問巷,多多少少都有睇,對GH唔認識,真係幾考起

作者: 323    時間: 15-3-4 23:22

siden 發表於 15-3-4 17:28
啱。

邊個咁跣你? 我知早排無著數. 不過而家上網報, 唔洗再排了. 我仲以為SPK都會改埋online application

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5