教育王國

標題: 蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀? [打印本頁]

作者: nkbaby    時間: 15-2-25 13:34     標題: 蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

蘇浙本地pm vs 聖公會am for 大仔 (有弟弟),屋企近聖公會現校舍, 但蘇浙普英語境較好, 又有小學backup,應點揀?
作者: vinik    時間: 15-2-25 14:11

蘇浙幼稚園可直升蘇浙小學?
作者: nkbaby    時間: 15-2-25 14:31

不是直升, 要面試, 但取錄率高。
作者: kyleebc    時間: 15-2-25 14:37

揀蘇浙
作者: chungayu2    時間: 15-2-25 15:26

當你有蘇浙既時候為什麼又去SKH面試呢???? 咁你已經有答案啦!!
作者: nkbaby    時間: 15-2-25 23:05

1月24日面試SKH時, 蘇浙仍未錄取仔仔。1月26日才獲蘇浙錄取。
作者: Nath    時間: 15-2-25 23:33

蘇浙英普環境較好,至少不用額外補普通話。
作者: wudungdung    時間: 15-2-26 07:31

回覆 nkbaby 的帖子

Vote for蘇浙
作者: hohomami    時間: 15-2-26 08:05     標題: 回覆:nkbaby 的帖子

蘇浙。小朋友不用再額外學語言
我每天返工時都會遇見同屋苑的蘇幼及蘇小的學生等校車,他們每一位都能說流利英語及普通話,語言能力很好。

作者: meowymeowy    時間: 15-2-26 09:58     標題: 引用:蘇浙本地pm+vs+聖公會am+for+大仔+(有弟弟

原帖由 nkbaby 於 15-02-25 發表
蘇浙本地pm vs 聖公會am for 大仔 (有弟弟),屋企近聖公會現校舍, 但蘇浙普英語境較好, 又有小學backup ...
先考慮問題:
1) 你是否spcc舊生?
2) 或自行有最少25分入心儀津校嗎?
若不,又有兩個小朋友,不要搏,蘇淅吧!

作者: chungayu2    時間: 15-2-26 14:02

Sorry! 誤會左你, 但如果比我一定蘇浙......唔洗煩!!

作者: kyleebc    時間: 15-2-26 14:15

揀蘇浙,快D放SKH am 位
作者: Tracysung    時間: 15-2-26 15:30

投蘇浙, 我都喜歡學校語境好和有小學BACKUP, 始終是龍仔, 到要考小學個心都定D(考小1取錄機會比其他考生高)
作者: Nath    時間: 15-2-26 17:12

回覆 Tracysung 的帖子

以前如果聽到聖公會收,除非嗰幾間一條龍女校收,否則一定會揀聖公會。因為大家會憧憬考入SPCC, SPB 之類有分加。但似乎今年大家傾向保守,有得袋住先就袋住先。
作者: meowymeowy    時間: 15-2-26 18:59     標題: 引用:回覆+Tracysung+的帖子 以前如果聽到聖公

原帖由 Nath 於 15-02-26 發表

以前如果聽到聖公會收,除非嗰幾間一條龍女校收,否則一定會揀聖公會。因為大家會 ...
始終spcc留約七成位比有關係人士,而不少spcc舊生會送子女讀寶山或SKHKG,N無人士讀SKHKG考入spcc成功率又無從知道... 樓主有兩個小朋友,如非spcc 、spb或dbspd等舊生,欠缺人事關係,風險會相對較高,同其他人一樣在大海裡競爭。

作者: winnietingting    時間: 15-2-27 08:57     標題: 引用:回覆+Tracysung+的帖子 以前如果聽到聖公

原帖由 Nath 於 15-02-26 發表

以前如果聽到聖公會收,除非嗰幾間一條龍女校收,否則一定會揀聖公會。因為大家會 ...
( 除非嗰幾間一條龍女校收,否則一定會揀聖公會。)

邊幾間龍校? thanks thanks

作者: hillcattery    時間: 15-2-27 09:07     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

德望,spk, st heart, st Clare?

作者: hillcattery    時間: 15-2-27 09:43     標題: 引用:德望,spk,+st+heart,+st+Clare? +

原帖由 hillcattery 於 15-02-27 發表
德望,spk, st heart, st Clare?
坑真?重有邊幾间?

作者: Nath    時間: 15-2-27 10:29

都係上面提嗰幾間。蘇幼學生升小都幾多元化,有國際學校,直資私小(包括蘇小)同參加大抽獎。語境佳,同學多三語溝通;學生多表演機會。不過大班教學,校舍舊。
作者: chungayu2    時間: 15-2-27 10:48

有2個小朋友...相對地大家都寧願袋住先,個心都定D,輕鬆D,

總好過百無人士....到K3又同一大班人爭......
作者: siden    時間: 15-2-27 10:57     標題: 引用:Quote:原帖由+nkbaby+於+15-02-25+發表蘇浙

原帖由 meowymeowy 於 15-02-26 發表
先考慮問題:
1) 你是否spcc舊生?
2) 或自行有最少25分入心儀津校嗎?
Agree

作者: mcl203    時間: 15-2-27 11:34

SKH學生考直私係有一定優勢...可以從網頁上得知...升小學只係煩...但又未至要担心
當然...背景厚/舊生關係...易d考SPCC/DBS...係一大原因 ~~~
作者: Nath    時間: 15-2-27 11:54

有時某幼稚園升直/私小數字,好多係因本身冇聯繫小學或家長本身係舊生,所以較積極出去考小學。某類幼稚園家長就傾向大抽獎或升上本身聯繫小學,出去考既學生比例自然少d。
作者: trachan    時間: 15-2-27 14:22

如果你想小朋友入私小一定係SKH,
但想小一有少少保障的話, 同唔介意傳統教學方式同大班教學就KCS.
單純因為語境而選KCS, 倒不如另外比錢出面補英普都得.
由於KCS同SKH同好多人報, 就算哥哥入咗不等於將來弟弟都入到.

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-2-27 17:38

其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去考.如果victoria就話考慮下啫,因走ib定local問題.

如果為了backup,真的不用擔心,好相信讀完skh的小朋友非常大的機會考到kcs.你睇佢考到8成的直資差不多冇人入kcs就知(因好多人最後有的offer好過kcs小學)(但老實講skh的家長基本上甚少有去考kcs的)

所以我好奇怪點解咁多人勸樓主要kcs.

如果language,我估真係可能kcs好d.但只要每星期出去上下pth同英文堂,我相信唔會差好遠.而且skh的學生英文同pth都係非常好的.

我未聽過skh的學生考唔到學校,只是考到的是不是他們心目中的學校.放心啦,好多學校都好like skh的學生.

仲有skh揀得你的,唔好睇少自己啦.佢有佢的criteria揀人,所以一般的小朋友都係醒目有禮的.考小學都有著數的

btw,skh收弟弟的機會很大的.

作者: nkbaby    時間: 15-2-27 18:06

好多謝大家既寶貴意見 :)
作者: mcl203    時間: 15-2-27 18:55

fruitfulsnoopy 發表於 15-2-27 17:38
其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去考.如果victoria就話考慮下啫,因走ib定local問題.

如 ...
同意....我所知既正正如此

作者: Jupiter    時間: 15-2-28 01:18     標題: 引用:+本帖最後由+fruitfulsnoopy+於+15-2-27+17

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-02-27 發表

其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去 ...
朋友個囝Skh K3, 佢同我講嘅也是如此。考得最差果個最後都有校長幫忙叩到地區熱門津校

作者: chungayu2    時間: 15-2-28 15:16

3年前幼稚園競爭都冇咁激烈,上年/今年都覺得特別慘烈,如果你有自信,K3再同全世界爭位,聖公會係好的,買定個保險; 有個安全網當然係蘇浙。。。
作者: mcl203    時間: 15-2-28 16:15

咁慘烈既情况下被SKH取錄...咁充滿自信都正常吖
幼稚園...小學...中學...爭來爭去咪同一班人...每個階段都係爭d 好學校
理論上...爭得入SKH都應有一定競爭力...學校往績應可以用黎參考...唔係可以信d乜
去到考中學....蘇浙小學學生咪一樣面對所謂全世界...除非諗住上蘇浙中學~~~

作者: barbee    時間: 15-3-3 19:40     標題: 回覆:nkbaby 的帖子

一定聖公會,如果妳放棄一定好多人多謝妳

作者: lovely_meloci    時間: 15-3-11 01:53

兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬,至怕萬一,就算SKH8成考到BAND1,都仲有兩成唔系。但蘇浙小學卻是BAND 1. 而且直升機會大。況且,讀完蘇幼考其他BAND 1 小學唔會小機會過SKH. 我朋友兩個女讀蘇浙,兩屆的班中同學都考到好多BAND 1 龍校, SPC, SH, ST Clare,St Stephens.....聽到我流口水!
作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-3-11 08:41     標題: 引用:兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬

原帖由 lovely_meloci 於 15-03-11 發表
兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬,至怕萬一,就算SKH8成考到BAND1,都仲有兩成唔系。但蘇浙小學 ...
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter 個d。如果加埋呢個數字都唔comfort冇嘢講。不過話說回頭,這是history,不是must 就係事實

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-3-11 08:43     標題: 回覆:蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

所以其餘果2成係分分鐘好過考果d。

作者: meowymeowy    時間: 15-3-11 11:15     標題: 引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+15-03-11+

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-03-11 發表
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter  ...
要注意好多父或母或sibling 是名津舊生...

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 12:28

mcl203 發表於 15-2-28 16:15
咁慘烈既情况下被SKH取錄...咁充滿自信都正常吖
幼稚園...小學...中學...爭來爭去咪同一班人...每個階段都 ...

Agree, 信小朋友,揀SKH
作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 12:32

fruitfulsnoopy 發表於 15-3-11 08:41
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter  ...

Agree, 除非係top 龍校,否則不要受影響

大把人等住SHK位

作者: mcl203    時間: 15-3-11 12:39

回覆 lovely_meloci 的帖子

2成去官津唔等於無名私直小學收噃,係唔去私直而已!!!!

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-3-11 12:45     標題: 引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-03-11+

原帖由 meowymeowy 於 15-03-11 發表
要注意好多父或母或sibling 是名津舊生...
就算是舊生,也代表不是他們沒有能力去考,而是有個勁水泡。但我知的,有人手上有高小offer叩門入華仁。又有人有私小backup 抽中瑪利曼。
所以果20%,其實一樣考到好

作者: babyhello    時間: 15-3-11 13:07     標題: 回覆:蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

有冇人知大約有幾多SKH學生升上 St. Paul's boys 呢?

作者: mcl203    時間: 15-3-11 13:07

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

現實上,SKH應該同SPK同級吧
又現實上,想小學考SPCS就未必要揀SKH,失敗機會頗大!
SPCC 學校都講左70%係收有関連人士,SKH應唔算(如果無記錯)

作者: fruitfulsnoopy    時間: 15-3-11 13:58     標題: 引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 現實上,SK

原帖由 mcl203 於 15-03-11 發表
回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

現實上,SKH應該同SPK同級吧
所以我一向認為龍校,如果有番咁上下就應該揀龍校。由其是女仔。男仔,如果要保陰而有高幼offer,亦應考慮。不竟考小學過程唔好受。但蘇浙在我心目前中,p1時考唔難,而且skh往積考到好過蘇浙的非常大。

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 14:05

fruitfulsnoopy 發表於 15-3-11 13:58
所以我一向認為龍校,如果有番咁上下就應該揀龍校。由其是女仔。男仔,如果要保陰而有高幼offer,亦應考慮。 ...

我認為半龍如高幼,真係要想清楚是否適合自己小朋友,好似高小功課及考測壓力勁大,受唔住的話,對小朋友及家庭影調響好大
作者: siden    時間: 15-3-11 14:44     標題: 引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+15-3-11+13:5

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-11 發表
我認為半龍如高幼,真係要想清楚是否適合自己小朋友,好似高小功課及考測壓力勁大,受唔住的話,對小朋友 ...
校長搞大改革,多咗評估,功課繁重,呢年小三、四以上讀到嘔白泡。初小尚可。

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 15:16

siden 發表於 15-3-11 14:44
校長搞大改革,多咗評估,功課繁重,呢年小三、四以上讀到嘔白泡。初小尚可。

...

一年三測三考,小一巳難頂
作者: chungayu2    時間: 15-3-11 15:25

好多有DD名又未到全港都識既小學, 9成K1已經開始谷啦.....唔奇!!!
作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 15:46

chungayu2 發表於 15-3-11 15:25
好多有DD名又未到全港都識既小學, 9成K1已經開始谷啦.....唔奇!!!

除左新派小學外,有d名氣既小學都谷,差在係谷、超谷、定地獄谷。叻既小朋友地獄谷都可以是天堂,唔係咁適應既小朋友,普通谷都可如地獄

有d學校一年級上學期教一年下學期野,但亦有快到一開始就二年級下學期

作者: mcl203    時間: 15-3-11 16:27

brrbaby2007 發表於 15-3-11 15:46
除左新派小學外,有d名氣既小學都谷,差在係谷、超谷、定地獄谷。叻既小朋友地獄谷都可以是天堂,唔係咁 ...
仲有一種...父母谷 ~~~

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 16:37

mcl203 發表於 15-3-11 16:27
仲有一種...父母谷 ~~~

同意,如果學校已谷再加大量ECA同補充練習..........mouth:" />

真心覺得而家d學生好慘

作者: chungayu2    時間: 15-3-11 16:43

brrbaby2007 發表於 15-3-11 15:46
除左新派小學外,有d名氣既小學都谷,差在係谷、超谷、定地獄谷。叻既小朋友地獄谷都可以是天堂,唔係咁 ...
我知道有間資助小學P1-3 不谷, 功課小,考試沒有名次, 以學習氣氛培養學習興趣, 加強小朋友自信及自我增值,是很好的教育方面,  但香港真的沒有太多.....
另一些工課多, 考試測驗又多, 現在香港大部分小學都是全日制, 如父母再加壓, D小朋友都好可憐....

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-11 17:10

chungayu2 發表於 15-3-11 16:43
我知道有間資助小學P1-3 不谷, 功課小,考試沒有名次, 以學習氣氛培養學習興趣, 加強小朋友自信及自我增值, ...

St Stephen Girl好似頭2年沒測考,呢類學校真唔多

但亦有家長怕P.3突變點算,於是自己谷定

作者: LPN    時間: 15-3-11 23:13     標題: 回覆:蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

Am. Vs p.m. 會唔會係另一個考慮?

作者: Ballack2012    時間: 15-3-12 18:08     標題: 引用:蘇浙本地pm+vs+聖公會am+for+大仔+(有弟弟

作者: kyleebc    時間: 15-3-13 20:12

Ballack2012 發表於 15-3-12 18:08
Choose 聖公會。利申:現Kcs k1家長
Why?  Can u explain more? Thanks
作者: Ballack2012    時間: 15-3-13 22:50     標題: 引用:Quote:Ballack2012+發表於+15-3-12+18:08+C

作者: siden    時間: 15-3-13 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+kyleebc+於+15-03-13+發表Why

原帖由 Ballack2012 於 15-03-13 發表
太大班,一班41位學生3位老師,老師無暇照顧。由於班數太多,每天學生都花太長時間排隊等去厠所,浪費時間 ...

你說的同我friend一樣。
又話厠所唔好(其實我當時唔明有乜唔妥),又話老師好麻麻。
佢讀完N班即刻揾路走。
每次講親蘇浙就搖哂頭。
不過又識一個朋友覺得問題不大。
所以我都好奇其實內裏情況如何。

作者: Penipony    時間: 15-3-13 23:56     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-13+23:32+編輯+

原帖由 siden 於 15-03-13 發表
利申N: 現任n班家長

n班細班D,under 30人,n班老師幾好,有愛心,有經驗處理,小女由老師同嬸嬸幫手介片。但都擔心K的情況,因行政及老師跟n係分開嘅!亦聽說K係比較混亂,但詳情真係唔清楚

作者: siden    時間: 15-3-14 00:26     標題: 引用:Quote:chungayu2+發表於+15-3-11+16:43+我

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-11 發表
St Stephen Girl好似頭2年沒測考,呢類學校真唔多

但亦有家長怕P.3突變點算,於是自己谷定
係呀。

我估家長未必由得小朋友太輕鬆。

始終要爭上中學。

作者: brrbaby2007    時間: 15-3-14 11:30

siden 發表於 15-3-13 23:31
你說的同我friend一樣。
又話厠所唔好(其實我當時唔明有乜唔妥),又話老師好麻麻。
佢讀完N班即刻揾路走。 ...
朋友話佢遇到的老師都冇愛心,但為了小一back up, 都照讀先
作者: kyleebc    時間: 15-3-14 19:34

Ballack2012 發表於 15-3-13 22:50
太大班,一班41位學生3位老師,老師無暇照顧。由於班數太多,每天學生都花太長時間排隊等去厠所,浪費時間 ...
明白。謝謝你!會不會考慮K2轉校?
作者: ericby    時間: 15-3-15 09:35

蘇浙本地
作者: sweethoho    時間: 15-3-15 14:00     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-13+23:32+編輯+

原帖由 siden 於 15-03-13 發表
其實好睇家長心態,我都聽唔少,有些家長面試完,話送比我都唔讀! 有些家長住得好遠,都來讀蘇浙,有些K1考不到,K2再接再嚟,務求做插班生!

作者: langweilig    時間: 15-3-15 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-13+發表本帖

原帖由 sweethoho 於 15-03-15 發表
其實好睇家長心態,我都聽唔少,有些家長面試完,話送比我都唔讀! 有些家長住得好遠,都來讀蘇浙,有些K1考 ...
蘇浙今年面試安排真係差,我地面完都係咁話,不過學校也無收我囡

作者: seeker.email    時間: 15-3-16 00:41

如果蘇浙小學是你的目標,選擇蘇浙幼稚園比較直接。但若果你考慮蘇浙幼稚園的目的,純碎是為了有蘇浙小學作為保險的話,就不一定要選蘇浙幼稚園。
原因是蘇浙小學並不是太難考(相對來說,蘇浙幼兒園/幼稚園反而比其難考),如果你心儀的小學是其他直資或私校的話,聖公會幼稚園較適合,大可以到k3時才考蘇浙小學。由於蘇浙小學容許大抽奬,所以很多人都用它來作後備,waitlist 也較容易。聖公會的好處是學校肯花資源幫助家長了解小一入學的情況,課程也有助小孩面試和適應小一生活,對於沒有報考小一經驗的家長很有用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5